POČETNAARHIVA
UVELIČALI SVETU MISU
OBNOVA KUĆE DR. ANDRIJE ŠTAMPARA
POZIVAJU SE MLADI OD 15 DO 18 GODINA
STIŽU MLADI EUROPEJCI
NAGRADNI NATJEČAJ ZA FOTOGRAFIJU
Mali lovinački genijalci
LIKO MOJA U SRCU TE NOSIM
BUYBOOK OSIGURAO 20 STIPENDIJA
ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA
Hommage Stipi Golcu
OTIŠAO JE SLIKAR LIKE
MARLJIVI ZADRUGARI IZLAŽU
Međunarodni susret poduzetnica
PRIPREMA MLADIH ZA BUDUĆNOST
POŽEŠKI ZAPISI...
IZBORILI NASTUP NA EUROPSKOM PRVENSTVU
PROMOVIRANA 33 DIPLOMANTA
SVE SU POTAKNULI POVJESNIČARI
Dragino Svitlo i u Gospiću
NOMINACIJAMA ZAPOČELO NATJECANJE
Jedinstvo indijskih različitosti u objektivu Branka Kladarina
DIO KRBAVSKIH RODOSLOVLJA
MI ILI O NAMA
ZNANSTVENIK U MENI
NOVA SREBRNA MEDALJA IZ RUSIJE
RIMSKI PODNI MOZAIK
RODOSLOVLJA KRBAVE I TOLIĆA
MREŽA HRVATSKE KULTURE
UPORNOST SE ISPLATI
CRKVA STARA POLA MILENIJA
NAGRAĐEN PETAR HRANUELLI
LJETNI VOLONTERSKI KAMP
OBILJEŽENA DVOGODIŠNJICA RADA
HRANUELLIJEVE SKULPTURE
PREDSTAVLJEN ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKI I UMJETNIČKI RAD
IZLET IZ SNOVA
Tko će biti Miss Hrvatske 2018.?
TKO NE ČITA UMIRE GLUP!
NOVE NAGRADE ZA UČENIKE IZ OTOČCA
HRVATSKI ROBOTIČARI SINOĆ OSVOJILI DVA ZLATA
Male tajne savršene fotografije
PRIRUČNIK ZA ŽIVOT
ANALIZA POREMEĆAJA U PONAŠANJU MLADIH
PRIRUČNIK ZA ŽIVOT
RIZIČNI i ZAŠTITNI ČIMBENICI KOD MLADIH
Druga promocija knjige Radni logor Jasenovac
Boje, zvuci, mirisi
UZDAH
HERCEGOVINA BRONČANA
NEUMORNI PJESNIK MIKIĆ
Otvoren trinaesti 'lov' na fototalente
POZIV NA BESPLATNU RAZGLEDNICU
ROBOTIČARI MEĐU NAJBOLJIMA
Festival znanosti u Gospiću i okolici
DIGITALNI LEKSIKON LIČANA
IZLOŽBA STUDENTSKIH RADOVA
MILAN RUPČIĆ: KAPLJE OD VREMENA
Posljednji doprinos Trajka Grkovskog slobodi
CASTING JE U OTOČCU
DUGOVJEČNI RAVNATELJ
NAJ TAMBURAŠI IZ ŽUPANJE
STUDENTSKE RADIONICE S UČENICIMA
SUTRA DAN NARCISA NA PLACI
I DALJE PREGLDI BRANITELJA
NOMINIRANA MIKIĆEVA PJESMA
MEĐUŽUPANIJSKI SKUP PEDAGOGA
GRB KNEZOVA KURJAKOVIĆA KRBAVSKIH
RASPJEVANI ŠUMAR
NIZ MANIFESTACIJA
STVORIMO UVJETE ZA OSTANAK MLADIH
PROMOCIJA ZNANjA O MOZGU
MILIJUNI ZA VRTIĆE
NATJEČAJ ZA DJECU I UČENIKE
NOVA KNJIGA GOSPIĆKIH DJELATNIKA
PREDAVANJA O ŽIVOTU STARIJIH OSOBA
KADA NAVIRU SJEĆANJA
ODRŽAN 13. FESTIVAL ŠOKAČKE PISME U ŽUPANJI
NATJEČAJ ZA HAIKU POEZIJU
USPJESI NA KNJIŽEVNIM NATJECANJIMA
PRVI NATJEČAJ ZA UČENIČKE RADOVE
PREDSTAVLJEN LEKSIKON LIČANA

Prvo gostovanje zbora studenata FER-a Zagreb

UVELIČALI SVETU MISU

U isčekivanju dolaska biskupa/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
U isčekivanju dolaska biskupa/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2019. u 19:30 sati, video dopuna u 22:40 sati

GOSPIĆ - Večerašnji svetu misu u gospićkoj prvostolnici koju je predvodio msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup uveličao je pjevanjem Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba koji je osnovan je prije tri godine.Nakon mise u katedrali su održali i koncert duhovne glazbe. Zborom je dirigirao mo. Josip degl' Ivellio, a orgulje je svirao Antonijo Marijić. Dolazak zagrebačkih studenata organizirali su gospićko Veleučilište Nikole Tesle, Grad Gospić i Gospićko-senjska biskupija. (MaČ)

VIDEO ZAPIS


Tragovi Ličana

OBNOVA KUĆE DR. ANDRIJE ŠTAMPARA

U Brodskom Drenovcu uskoro počinje uređivanje rodne kuće ovog znanstvenika ličkih korijena.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2019. u 9:40 sati

Pripremio Franjo Memedović

BRODSKI DRENOVAC - Dugo najavljivani radovi na obnovi rodne kuće dr. Andrije Štampara uskoro bi trebali krenuti u realizaciju. Prema riječima gradonačelnice Grada Pleternice Antonije Jozić, koja se na poseban način za ovaj projekt zauzima i na čiji su prijedlog za prošlu i ovu godinu u gradskom proračunu osigurana sredstva, potpisan je ugovor s izvođačem radova i samo se očekuju povoljniji vremenski uvjeti kako bi radovi mogli započeti, prvenstveno na sanaciji i obnovi krovišta, ove više od stoljeća stare građevine.

Rodna kuća dr. Andrije Štampara trebala bi postati Spomen-obilježje na ovog, u svjetskim razmjerima, poznatog liječnika, humanistu i higijeničara, te jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije i njenog prvog predsjedavajućeg na Osnivačkoj Skupštini 1948. godine u Ženevi.

Uspostava Spomen-kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu, biti će jedno malo priznanje i zahvala ovom velikanu za sve ono što je svjetskoj i hrvatskoj medicini u nasljeđe ostavio, a biti će i svratište svima onima koji poštuju njegov lik i djelo u cijelom svijetu, od Kine, Kanade pa sve do Afrike, jer je i tamo djelovao i govorio, kako pravo na zdravlje mora biti jednako dostupno svima, i da ta dostupnost ne smije imati nikakvu cijenu.

Kada Spomen-kuća dr. Andrije Štampara bude privedena zamišljenoj namjeni, zasigurno će zauzeti mjesto i u turističkoj ponudi šireg područja grada Pletetnice, što je jedan od ciljeva gradonačelnice Jozić, a Brodski Drenovac će neizostavno biti ucrtan na kartu rodnih mjesta svjetskih velikana.

U rukopisu Likapedije pronalazimo u poglavlju Ličke korjenike:
ŠTAMPAR, Andrija, akademik (Brodski Drenovac kraj Slavonskog Broda, 1. IX. 1888 - Zagreb, 26. VI. 1958.). Njegovi djed i baka nakon što su dobili sina Androzija - Ambrozija (26. I. 1862.), kad je imao dvije godine, napustili su rodni Čanak kraj Ličkog Lešća i Bunića, i pješice se zaputili u Novu Gradišku. Tamo se njegov otac zaposlio kod stolara u dobro stojećoj obitelji Julija Matokovića. Nadarenog dječaka Ambroza, nakon završene Građanske učione u Novoj Gradiški Matoković šalje na školovanje u Učiteljsku školu u Petrinji, koju Ambroz uspješno završava 1880./81. godine. Nakon školovanja odlazi u Brodski Drenovac, gdje radi kao prvi školovani učitelj. Tamo se vjenčao s Katarinom Srbljanin, s kojom je imao petero djece: Jelisavu, sinove Andriju i Mira te Vjekoslavu i Mariju. Š. u Osnovnu školu upisan u rodnom selu, drugi razred završava u selu Vrbica, a nakon što mu je otac premješten u selo Mrzović tu nastavlja školovanje i završava treći i četvrti razred. U prvi razred Kraljevske velike gimnazije, danas Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, u Vinkovcima upisan je u školskoj godini 1898./89. koju je maturirao 1906. Medicinu upisuje na Sveučilištu u Beču gdje je i diplomirao (1911) u roku od pet godina i dva mjeseca. Za studija je objavio preko 70 članaka i brošura, uglavnom namijenjenih zdravstvenom prosvjećivanju te je održao niz javnih predavanja u Beču i domovini. Za studija Š. se zbližio sa socijalno-medicinskim idejama svojih profesora Juliusa Tandlera i Ludwiga Telekyja, koji će mu proširiti poglede na medicinu i njezinu ulogu u društvu.
Najprije se zapošljava u Karlovcu, a ubrzo je općinski liječnik u Novoj Gradiški gdje je mobiliziran (1917) i postaje liječnik pukovnije u Sisku. Bio je politički nepodoban pa je premješten u zarobljenički logor u Mauthausenu. Nakon rata godinu dana je bio zdravstveni savjetnik Povjereništva za socijalnu skrb Narodnoga vijeća u Zagrebu. U svibnju 1919. odlazi u Beograd gdje ostaje do 1930., djelovao je kao pomoćnik ministra i kao načelnik Odjela za rasnu, javnu i socijalnu higijenu Ministarstvu narodnog zdravlja. Š. je u tom razdoblju utemeljio zdravstvenu službu u tadašnjoj Jugoslaviji, organiziravši 250 higijenskih ustanova: Centralni higijenski zavod u Beogradu, Školu narodnoga zdravlja u Zagrebu, Institut za malariju u Trogiru, niz domova narodnoga zdravlja, bakterioloških stanica, antituberkuloznih, antiveneričnih i antitrahomskih ambulanti, dispanzera za tuberkulozu, školskih poliklinika, ustanova za dojenčad i malu djecu.

Proljetna pustolovina u Velikom Žitniku

POZIVAJU SE MLADI OD 15 DO 18 GODINA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2019. u 23:30 sati

VELIKI ŽITNIK - Danas smo dobili najavu za drugu Avantura i izazov za mlade kroz edukacijske programe u vrijeme proljetnih praznika. Pozivaju se mladi od 15 do 18 godina da se prijave na besplatnu Proljetnu Outward Bound pustolovinu u Velikom Žitniku.

Od 23. do 27. travnja održati će se petodnevnu Proljetnu pustolovinu u Lici uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Programom se potiče razvoj osobnih i socijalnih vještina, vještina snalaženja u prirodi (orijentacija, noćenje u prirodi, kuhanje na vatri) te sposobnosti rada u grupama kroz nepredvidive situacije, timske zadatke i razne avanturističke izazove bez korištenja tehnologije već oslanjanjem na timski rad i vlastite sposobnosti. Metoda rada se bazira na iskustvenom učenju koje nadgledaju licencirani instruktori.

Broj mjesta je ograničen, stoga se prijavite što prije online obraskom na

Veliki Žitnik

STIŽU MLADI EUROPEJCI

Ima još mjesta u najnovijem projektu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2019. u 16:30 sati

ZAGREB - Outward Bound Croatia u suradnji s Europskim snagama solidarnosti provest će trotjedni volonterski projekt "Navigating tradition - building experiences". Na projektu će sudjelovati volonteri od 18 do 30 godina iz pet različitih zemalja Europe: Španjolska, Hrvatska, Italija, Grčka i Poljska.

Prva dva tjedna, s početkom 25. ožujka, volonteri će boraviti u Outward Bound Croatia edukacijskom centru u Velikom Žitniku gdje će naučiti izrađivati drveni namještaj koji će svoje mjesto naći u objektu u Žitniku. Mladi će se upoznati s lokalnim stanovništvom koje se bavi održivim razvojem. Trećeg tjedna projekta volonteri će u Sumartinu na otoku Braču saznati više o pomorskom nasljeđu i izazovima s kojima se ova otočna zajednica susreće. Zadaci volontera uključivat će pomoć na brodogradilištu pri restauraciji.

Za ovaj projekt ostalo je još nekoliko nepopunjenih mjesta. Detalji o projektu i prijava mogu se možeš dobiti na poveznici: office@outwardbound.hr. (LPS)

Zajednica hrvatskih županija

NAGRADNI NATJEČAJ ZA FOTOGRAFIJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. OŽUJKA 2019. U 22:10 SATI

Nakon šestotinjak prijavljenih fotografija u prve dvije godine i prošlogodišnjih 2835, u ponedjeljak 11. ožujka kreće četvrti krug foto natječaja "Volim svoju županiju". Izrađena je posebna aplikacija na poveznici www.volimzup.hr preko koje se mogu predati do tri fotografije po autoru.

Nagrade se, kao i prošlih godina, dodjeljuju u dvije kategorije - najbolja fotografija prema broju prikupljenih lajkova i najbolje fotografije prema mišljenju stručnog žirija. Prva mjesta u obje kategorije osvajaju GOPRO HERO7 Silver sportske digitalne kamere, a drugo mjesto prema ocjeni žirija GOPRO HERO7 White sportsku digitalnu kameru.

Na čelu ovogodišnjeg stručnog žirija ponovno se nalazi naša profesionalna fotografkinja Mare Milin, a u žiriju su Ivana Gusak Galić iz Osječko-baranjske županije, Kristijan Toplak iz Virovitičko-podravske županije i Karlo Frljužec iz Krapinsko-zagorske županije.

Tema fotografije "Volim svoju županiju" omogućuje autorima široki kreativni izražaj, no uvjet je da fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Republike Hrvatske. Cilj natječaja je potaknuti umjetnike/amatere da sami stvaraju i razmišljaju o detaljima i zanimljivostima županija kao destinacijama koje, osim svojih ljepota, nude i zanimljive sadržaje prilagođene objavljivanju u novim medijima.

Podsjetimo, najbolje fotografije iz svih hrvatskih županija čine postav putujuće izložbe koja je samo u prošloj godini prošla 1081 kilometar Hrvatske - od Osijeka preko Virovitice, Zagreba, Koprivnice, Rijeke, Šibenika, Zadra, sve do Dubrovnika. Natječaj je otvoren do 22. travnja. (LPS)

Mali lovinački genijalci

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. ožujka 2019. u 18 sati

LOVINAC - Učenici Osnovne škole javili su se sa svojom učiteljicom na natječaj "Za naše male genijalce", koju provodi HEP. Za sudjelovanje na natječaju bilo je potrebno ispuniti online obrazac te snimiti kreativni video u kojem učenici škole pokazuju zašto baš njihova škola zaslužuje dobiti nova računala te kako bi nova računalna oprema poslužila školi i učenicima. Dobitnici su javno objavljeni, a njihov video podijeljen na web-stranicama i Youtube kanalu Hrvatske elektroprivrede. Ova društveno odgovorna kompanija dala je svoj doprinos Osnovnoj školi Lovinac te tako omogućila još bolji razvoj i napredak najmlađih. Za opremu je zaslužna učiteljica Goranka Erega i učenici, sada 7. razrednog odjela koji su snimili dobitnički video-uradak.
- Čestitam kolegici Goranki i njezinim učenicima.- istaknula je Marija Tonković, v. d. ravnateljica Osnovne škole Lovinac.
Računalo su u Lovinac dovezli direktorice Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju Vlatka Kamenić-Jagodić, Venancijo Mihaljević i Franka Gojanović iz HEP-a.

Ličani zablistali u Stuttgartu na Ličkoj večeri

LIKO MOJA U SRCU TE NOSIM

Na Večeri je bilo 1500 uzvanika i gostiju.

Pogleda na dvoranu za vrijeme Ličke večere u StuttgartuSnimila Nena Kieron
Pogleda na dvoranu za vrijeme Ličke večere u StuttgartuSnimila Nena Kieron
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. ožujka 2019. u 19:45 sati

Pripremila Nena Kieron, Stuttgart, Vila Croatia

STUTTGART - Ličani su oduševili oko 1500 gostiju koji su se i ove godine okupili u Gerlingenu, nadomak Stuttgarta na 14. tradicionalnoj Ličkoj večeri. Bila je to vrhunska prezentacija Like, njezine kulture, narodnih običaja i tradicije koju ovdje u Njemačkoj, već dugi niz godina njeguje udruga Ličana iz Stutgarta koja je bila i organizator ove prekrasne večeri koju je otvorio predsjednik Dražen Bolješić, a kojoj su nazočili Ivan Bulaja, konzul iz Generalnog konzulata RH u Stuttgartu, Željko Glasnović, general i saborski zastupnik, Mile Baričević, HDZ Stuttgart, Igor Vuković, hrvatski novinar, Katarina Muhler i drugi uglednici.

Plesovi pjesme i folklor ponosne Like oduševili su nazočne goste a prezentirala ih je folklorna grupa Vila Croatia, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Dražen i Dinastija band, te svima dobro poznata grupa Vigor, koja je goste zabavljala do kasno u noć. U publici oduševljenje uz poruke "Liko moja u srcu te nosim i sa tobom se ponosim".

A na cijeloj toj fešti domovina Lika i Hrvatska osjećale su se na svakom koraku, u ugodnim iseljeničkim druženjima koja su nadahnula i konzula Ivana Bulaju, koji je u svom pozdravnom govoru posebno naglasio radost okupljanja ovako velikog broja naših ljudi i tako uspješne organizacije ove priredbe, što je poticaj našim iseljenicima za daljnji uspješan rad i prezentaciju Hrvatske u Njemačkoj. Zato posebne pohvale zaslužuju organizatori Dražen Bolješić, Joso Sudar, Tomislav Kolak, Nino Katarina Muhler i drugi marljivi članovi kojima su u srcu Lika i domovina Hrvatska.

Svi se slažu, kako će Ličani i dalje sa puno ljubavi nastaviti čuvati svoje korijene ovdje u Njemačkoj u koju posljednjih godina pristiže sve veći broj naših mladih u potrazi za boljim životom. U svemu veseli što mostovi koji povezuju iseljenu Hrvatsku sa domovinom i Likom postaju sve jači, a tome doprinosi i ova hvale vrijedna udruga Ličana u Stuttgartu, kojoj sa svih strana pristižu brojne pohvale za odličnu organizaciju ove nezaboravne večeri.

Poziv mladim ljubiteljima pisanja

BUYBOOK OSIGURAO 20 STIPENDIJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. ožujka 2019. u 20:30 sati

SARAJEVO - Povodom Četvrtog internacionalnog festivala književnosti Bookstan, koji će se održati od 3. do 6. srpnja, izdavačka kuća Buybook dodjeljuje dvadeset stipendija za edukativno-kritičku radionicu. Tema ovogodišnje radionice je "Književna kolumna", a vrijeme održavanja je od 30. lipnja do 6. srpnja. Više na poveznici: www.buybook.ba

Europska inicijativa

ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA

Inicijativa Europa za stvaratelje odgovara na Googleovu nezapamćenu lobističku kampanju.

licke.novine@licke.novine.hr
www.licke-novine.hr
18. siječnja 2019. u 18:45 sati

ZAGREB, BRISEL - Inicijativa Europe for creators (Europa za stvaratelje) pokrenula je u mnogim europskim državama, pa i Hrvatskoj, novu web stranicu i newsletter. www.clanak13.org

To je novi odgovor hrvatskih i europskih autora i kreativaca na masovnu kampanju dezinformiranja koju provodi Google, vezano za Članak 13 EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.Taj novi alat nudi činjenice za stvarne ljude, a ne buku i spinove koje neumorno plasiraju neki od najvećih internetskih servisa. Stranica na hrvatskom jeziku nudi sve relevantne podatke bez bacanja prašine u oči i odgovara na osnovna pitanja: što Direktiva doista (i kome) nalaže te kako cijeli proces funkcionira? Isti je sadržaj na adresi www.article13.org dostupan je na engleskom jeziku, a stranica je zaživjela i na talijanskom, njemačkom, češkom, francuskom i poljskom jeziku. Na svakoj se od njih, pa i na hrvatskoj, moguće prijaviti za newsletter, INSIGHT13, koji će primateljima na engleskom jeziku tjedno donositi vijesti o ovoj vrućoj temi.

Google već mjesecima koristi svoju financijsku moć kao i svoju svjetsku digitalnu platformu YouTube za provedbu jedne od najvećih lobističkih kampanja na europskom tlu posljednjih godina. I sve to bez puno obraćanja pozornosti na istinu. YouTubeovi čelnici su isticali kako će članak 13 oštetiti tu platformu u Europi, te da je 35 milijuna korisničkih računa u potencijalnom riziku od ukidanja. Taj servis je sa svojim saveznicima pokušavao čak i manipulirati djecu i mlade korisnike da šire netočne navode o članku 13. Iznimno je zabrinjavajuće da medijska platforma s tako dominantnom pozicijom koristi svoj servis kao oruđe utjecaja na javno mnijenje. Pri tome u potpunosti zagovara privatni, komercijalni interes i služi se dezinformacijama, lažnim vijestima i huškačkim objavama.Nova web stranica posvećena članku 13 nudi preglednu vremensku crtu važnih datuma, izravne odgovore na česta pitanja i detaljna objašnjenja ključnih stavaka verzije članka 13 koju je usvojio Europski parlament. Tako sad na jednom mjestu postoji točan i lako razumljiv uvid u srž teme iz kojeg je lako vidjeti koristi koje će od primjene članka 13 i Direktive imati obični korisnici Interneta i kreativci.Vrijeme je da YouTube napravi korake prema transparentnosti i odgovornosti te platforme, jednom za svagda. On to sam nikad neće napraviti, bez jasnih i poštenih pravila koja mora slijediti. Članak 13 će omogućiti dijeljenje sadržaja na pravedniji način, ali i zaustaviti proizvoljno uklanjanje sadržaja i ostale nekorektne prakse kojima se YouTube, ali i drugi veliki tehno servisi rutinski služe.

Newsletter koji će se sa stranice slati pratit će najsvježija zbivanja vezana uz Direktivu, kao i bitku koja se vodi u medijima i javnosti oko ove teme: aktualni članci, video klipovi, tvitovi i memovi bit će redovito ažurirani i ponuđeni na uvid svima u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Pozivamo sve u Hrvatskoj da posjete www.clanak13.org tamo se prijave na newsletter i potom dobro informirani uključe u raspravu i bitku za poštivanje europske kulture, kreativaca i autora. EUROPE FOR CREATORS Inicijativa EUROPE FOR CREATORS (Europa za stvaratelje) okuplja građane, kreativce i kulturne udruge koji u Europi drže 12 milijuna radnih mjesta. Ona predstavlja autore, skladatelje, izvođače, proizvođače fonograma, likovne umjetnike, redatelje, producente, novinare, pisce, znanstvenike i akademike predane nastojanjima za donošenje pravedne EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu. (LPS)

Pismo iz Požege

Hommage Stipi Golcu

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. siječnja 2019. u 19:40 sati

Iz pera prof. dr. sc. Josipa Fajdića

POŽEGA - Upravo završavam monografiju o istaknutim i zaslužnim Gospićanima u prošlosti i sadašnjosti, u kojoj sam na već gotov tekst teška srca mora dodati još jednu intervenciju. Bio je to, uz prebogat životopis meni osobito dragog čovjeka, velikog slikara, aforističara, pisca i nadasve domoljuba, Stipe Golca, dodatak o datumu njegovog odlaska s ovoga svijeta, među vječne.

Znam u iznimnim prigodama upotrijebiti onu staru narodnu izreku: …Ljudi su gusto posijani ali rijetko niču! Takav je bio i pok. Stipe, rijetko nikli ili samonikli u moru drača, častohleplja, gramzljivosti i Domovini lažne odanosti, kriptohrvatstva, porocima kojima smo sve češće okruženi.

Imao sam privilegiju da ga u dva navrata ugostim u Požegi, da Požeškoj kulturnoj javnosti predstavimo njegov likovni opus. Bilo je to prvi puta 1997., i drugi puta, deset godina kasnije. S dosta jasnoće i emocija prisjećam se te 1997. kada se u to vrijeme najveći živući lički slikar Stipe Golac odazvao mojem pozivu i dopratio svoje likovne eksponate velikih formata u izložbeni muzejski prostor požeškog Gradskog muzeja.

Pišući predgovor za katalog i tekst za otvorenje izložbe, napisao sam tada:
……..S priličnom dozom radoznalosti isčekivala je požeška kulturna javnost pojavljivanje ovog umjetnika u našoj sredini, čovjeka o kojem se u ovom poratnom razdoblju tek ponešto znalo. A znalo se možda ponajviše o njegovim aforizmima i njegovom javljanju u dnevnom tisku, gdje je glasom vapajućeg pravednika zahtijevao mir, pravičnost i slobodu u svojoj Domovini. Bili su to glasovi umjetnika, ali i ratnog stradalnika, koji se oglašava u javnosti kistom i perom, glasom buntovnika koji prezire nepravdu i nemar. Odnosi se to poglavito na sporost u obnovi ratnom kataklizmom devastirane Like i Gospića, zalažući se energično za očuvanje nedirnute prirode u rodnoj mu Lici.

Te večeri sam s posebnim emocionalnim otklonom predstavljao dragog gosta i prijatelja "od davnina". Govorio sam s ushićenjem o nedirnutoj prirodi kakvu možemo ( u to vrijeme ) sresti još jedino na njegovim platnima. Postav s kojim se tom prigodom predstavio, objedinio je u sebi svu simboliku vremena u kojem su slike nastajale, doslovno i metaforički, ciklus je nazvan "Velebitski kameni cvjetovi". A slikar se u tim, za opstojnost Like teškim trenucima, obraća izravno Velebitu, tom gordom Albionu i Bastionu, tom simbolu naše višestoljetne opstojnosti na našim ličkim prostorima. Obraća se on Velebitu, čini se još jedinom koji nikada nije "napustio" Liku. Zacijelo, Stipe je Golac te večeri u Slavoniju donio dah Like i ljudskom rukom još nedirnute ljepote, one divlje Velebitske ljepote.

Pitao sam se, kako proniknuti u svu metaforičnost naziva izložbe? Naime, u ratom opustošenom ambijentalnom okruženju čak su i cvjetovi postali kameni i beživotni na jednoj strani. Na drugoj strani, velebitski su kameni visovi okom i kistom umjetnika postajali životni, postajali su cvjetovi! Zaključio sam u tom trenutku, kako ovaj umjetnik upravo na toj vagi životnog i beživotnog gradi svoja djela posljednjih godina.

Priznajem, bila je to jedina prezentacija (uz more drugih koje sam osobno organizirao ispred moje zavičajne zajednice "Vila Velebita" u Požegi) u kojoj sam nastojao biti više osoban i blizak autoru, nego kritičan u promatranju njegovih djela. Krivo je zato vrijeme koje je iza nas, to prokleto ličko odrastanje u nekim prošlim i za nijansu mirnijim vremenima, koja su obilježila moje djetinjstvo, odrastanje i školovanje u Gospiću. U tako romansiranom prisjećanju na neka davna vremena, bilo je tu dakako, mjesta i za Stipu Golca.

U prisjećanju na sve što je činio i nastojao učiniti uz slikanje, neporecivo je njegovo zalaganje za obnovu Like. On je naime duboko i s pravom uvjeren kako devastiranoj Lici (u to vrijeme) udahnuti novi život mogu samo njeni iskreni i autohtoni žitelji, snagom vlastitog duha, morala i ljubavi za očinsko i zavičajno. Stoga je te davne večeri krajem studenoga 1997. u Požegi, Golac doživljen podjednako kao slikar i kao svjedok ljubavi i dobročiniteljstva.

Likovni pedagog i kritičar Đuro Vanđura o Stipi Golcu jednom reče: ….."Danas je slikarstvo Stipe Golca podignuto do maksimalno kontrastne senzibilnosti. Ako smo ga prije znali kao pažljivog promatrača Like kroz ljepote detalja, bez obzira mislili na sitan vez deskriptivnih, pejzažnih isječaka ili impresije "kamenih cvjetova" kroz široke geste, danas svjedočimo svo iskustvo sliveno u sjećanju i neraskidivom jedinstvu s trajnim inspiracijama".

A sada na odlasku ovoga velikana kista, zaljubljenika u svoj kraj, umjetnika koji je zasjao svjetlošću glasnika hrvatske specifične pejzažne umjetnosti, moram se prisjetiti uloge koju je sasvim nesvjesno Stipe preuzeo na sebe dolaskom u Požegu. Naime, on je podigao i učvrstio slikarski most između Požege i Gospića, a to je most koji je davno prije svojom povijesnom pojavom postavio veliki Miroslav Kraljević, rođeni Gospićanin, koji je svoje slikarsko odrastanje i velika djela ostvario kod uže i šire rodbine u Požegi. Te večeri Stipe je imao delikatan zadatak, snagom vlastitog koloristički eruptivnog slikarstva, gdje je sve prštalo od boja i životnosti, obnoviti taj zanemareni, ako ne i porušeni most između naša dva grada.

Iskreno sam zaželio da u tome uspije.

Ovih dana Stipe je "napustio" samo prividno Liku, jer njegov duh i prisutnost osjećat će se u svakom času kada se budemo prisjećali velikana ličkog slikarstva (Ede Kovačevića, Miroslava Kraljevića, Nikole Mašića), jer on je doista integralni dio te uzvišene kategorije umjetnika, "odbjeglih" u legende.

Stipe će sada s nekih drugih visina promatrati svoju Liku, usnulu u vlastitom drijemežu, zavijenu u plašt zaborava svih odgovornih, kroz povijest sanjane i konačno dosanjane samostalne Hrvatske, koji joj svojim nemarom i neznanjem priskrbiše atribut: provincija usred Države!!

Napustio nas je Stipe vjerujem, s podvojenim osjećajima u sebi, ushićen ljepotama viđenog i razočaran mogućim, a ne ostvarenim. Na odlasku kao da se polako mirio s postojećim, gdje ljudi žive na krhotinama nemilosrdne prošlosti, razapeti između usnule stvarnosti i želje za boljim, ali s biljezima čvrsto zapamćenih povijesnih poraza na licima.

Otišao je zauvijek u svoj mir, pedagog, umjetnik, pisac i domoljub.
Zbogom profesore!

I memoriam Stipi Golcu

OTIŠAO JE SLIKAR LIKE

Danas je preminuo slikar i književnik koji je ne volio, nego, obožavao Velebit i Liku.

Prof. Stipše Golac u svpojoj galeriji u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Prof. Stipše Golac u svpojoj galeriji u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. prosinca 2018. u 22 sata

Piše: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je u gospićkoj bolnici preminuo akademski slikari profesor Stipe Golac (79). Stipina, kako su ga oslovljavali prijatelji, nije bio samo slikar, likovni pedagog bio je i književnik aforističar, i kako ističe akademik Daniel Rukavina,to njegovo djelo živjet će i poslije njega.

Sahrana će biti u ponedjeljak, 17. prosinca u 15 sati na Gradskom groblju sv. MArije Magdalene u 15 sati, a sveta misa zadušnica na sv. Tri kralja u gospićkoj katedrali.

Golac potječe iz obitelji Ivana Golca i Anke rođ. Basta. Osnovnu školu završio je u L. Ribniku, Školu primijenjenih umjetnosti 1961. u Zagrebu u klasi V. Gliha Selan) i Akademiju primijenjenih umjetnosti 1966. u Beogradu u klasi M. Petrova. Od 1966. profesor je u Gimnaziji Nikole Tesle u Gospiću, 1977. predavač na Pedagoškoj akademiji u Gospiću, potom docent, izvanredni i od 1997. redoviti profesor metodike likovne kulture pri gospićkom odsjeku riječkoga Pedagoškog fakulteta.

Od 2000. do 2005. dekan je Visoke učiteljske škole u Gospiću. Jedan je od osnivača Ličkog likovnog anala (Likanale) 1966. i Likovne galerije u Gospiću. Privatnu galeriju "Slavica" otvorio 1989. u rodnom Ličkom Ribniku, srušena je 1991. početkom Domovinskog rata, slike su spasili specijalci i sačuvali u Policijskoj upravi Gospić. Polovinom 2016. u svojoj kući u Ulici 118. brigade HV-a 25 utemeljio je Otvoreni atelje. Njegove slike isključivo su vezane za Liku, a preokupacija mu je Velebit i velebitske figure. To su slike rađene tehnikom ulja na platnu, pretežno apstraktne, ali ni figurativu ne izbjegava, što je jedno i drugo odraz njegova vedra duha. Poznat i uvažavan kao nadareni interpretator ličkog krajolika u osebujnom ekspresionističkom oblikovnom idiomu Golac je podario stilski koherentan i tematski zaokružen ciklus od pedesetak slika pod zajedničkim nazivom "Kameni cvjetovi". Stipina sjaji svjetlošću glasnika hrvatske specifične ličke pejzažne umjetnosti. Čini to iznimnom snagom slikarske erudicije ulijevajući sebi i drugima vjeru i optimizam. Podiže slikarski most između Požege i Gospića, a to je most Miroslava Kraljevića, rođenog Gospićanin, koji je slikarsko odrastanje jednim dijelom doživio u Požegi. Golac je u slikarstvu ostvario 73 samostalne izložbe. Sudjelovao na skupnim izložbama u domovini i inozemstvu te na brojnim humanitarnim likovnim kolonijama. Poklonio je više djela za pomoć ratnim stradalnicima.

Sretno je objedinio djelatnosti u snažan kreativan izraz. Najveća je njegova pohvala što se držao našeg podneblja i našeg vremena, te našeg čovjeka sa svim njegovim manama i vrlinama. Pisanjem se bavi od studentskih dana. Objavio je brojne stručne tekstove s područja kulture, umjetnosti, odgoja i obrazovanja. Objavljuje u Ličkim novinama (od 1967), Novom listu (od 1982), Školskim novinama (od 1984), Vjesniku (od 1987), Večernjem listu (od 1990) i Vili Velebita (od 1991).
Godine 2001. na Prvom hrvatskom festivalu humora i satire u Slavonskom Brodu dobio je zlatnu plaketu. Za doprinos kulturi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je 1996. ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnik je priznanja Visoke učiteljske škole za poseban doprinos Visokoj učiteljskoj školu u Gospiću, priznanja Sveučilišta u Rijeci za cjelokupno umjetničko, stručno i nastavničko djelovanje, te osobiti doprinos Sveučilišta u Rijeci i društvene zajednice. Bio je član HDLU-a u Zagrebu i Zadru i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Povodom smrti ovog ličkog i hrvatskog velikana slikarstva i pisane riječi akademik Daniel Rukavina, nekadašnji rektor Sveučilišta iu Rijeci izjavio je za Ličke novine:
- Bio je divan čovjek i prijatelj. Imali smo dosta dodirnih točaka u radu. Golac je bio veliki entuzijasta koji je želio unaprijediti Visoku učiteljsku školu u Gospiću i ja sam mu kao rektor pomogao u opremanju Škole i gradnji polivalentne dvorene. Mislim da smo preporodili učiteljski studij. Malo je ljudi takvih vrijednosti i sposobnosti da šalju poruke drugim ljudima koje će ga nadživjeti. Svu ljepotu Velebita u svojim slikama i našu Liku učinio je dostojanstvenima i pokazao svu njihovu ljepotu iako ponekad znaju biti surove-

Golac je objavio slijedeće knjige:
Čovjek i život. Gospić 1984. ? Školski aforizmi. Zagreb 1991. - Oblikovanje papira. Zagreb 1991. - Izabrani aforizmi. Zagreb 1994. - Ulaz na mala vrata. Zagreb 1996. - Život naš svagdašnji. Gospić 2001. - Za spas tijela nahranite dušu. Gospić 2004. - Molitvenik za malog čovjeka. Zagreb 2006. - Krivo živite, ispravite se. V. Gorica 2008. ?Život koji to nije. Gospić 2010. - Ovaj ludi svijet. Gospić 2012. - Ovce i vukovi. Gospić 2014. - U korak s nevremenom. Gospić 2015. ? Uski interesi široko su zavladali. Gospić 2017. - Priručnik za život. Gospić 2018.

Iza njega ostao je rukopis nove knjige aforizama, za koji se treba nadati da će biti objavljen.

Knjigu Golčevih aforizama možete pronaći na našoj rubrici e-lička knjiga ili na poveznici:
haw.nsk.hr/arhiva/vol2017/6487/59075/www.licke-novine.hr/arhiva/arhiva%202013/kultura%20do%20070413/e-knjige/Golac/Stipe_Golac_Uski_interesi_siroko_%20su_zavladali_050417.pdf

Učenička zadruga Vila Velebita Lovinac

MARLJIVI ZADRUGARI IZLAŽU

RAdovi lovinačkih zadrugara
RAdovi lovinačkih zadrugara
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. prosinca 2018. u 19_10 sati

Piše: Katarina Ćaćić

LOVINAC - Učenička zadruga Vila Velebita Osnovne škole po treći put od osnivanja izlaže kreativne i maštovite proizvode. Da se podsjetimo, UZ Vila Velebita prvi put je izložila svoje proizvode na manifestaciji 6. Dani ličkih krumpira gdje je ostvarila zapažene rezultate. Drugo je bilo za Dane kruha u Lovincu gdje je do izražaja došla suradnja učitelja, učenika i roditelja te su zajednički izložili svoje slastice.

Vrijedne ruke i dalje marljivo rade te bogatstvo ideja i kreativnosti koje su proizašle iz božićnih radionica mogu se pogledati na izložbi u KIC-u od danas. Zadrugari su izložili maštovite božićne proizvode zajedno s ostalim izlagačima. UZ Vila Velebita Lovinac ponudit će svoje proizvode 11. prosinca u središtu Lovinca (za vrijeme tržnice) u prijepodnevnim satima, a poslije podne u prostorijama Škole.

Rad djece nagradite tako da ih posjetite i pustite da vas obuzme duh Božića koji je obuzeo učenike i učitelje. Dio božićnog dječjeg duha ponesite svojim domovima.

12. Advent u Otočcu

Međunarodni susret poduzetnica

Konferencija u Otočcu u susret Adventu/Foto TZGO
Konferencija u Otočcu u susret Adventu/Foto TZGO
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. PROSINCA 2018. U 16:45SATI

OTOČAC - Gradska turistička zajednica i ove godine organizira Advent u Otočcu. Najavljuje se dolazak Djeda Božićnjak s vilenjacima, glazbena zvijezda Mia Dimšić i uspješne poduzetnice iz cijele regije! Dvanaesti po redu Advent u Otočcu počinje već 6. prosinca na Dan svetog Nikole kada će biti predstava Online sveti Nikola uz prigodnu dodjelu darova najmlađima. U susret Adventu održana je i konferencija za novinare.

Istog dana je i velika međunarodnu konferenciju "Žene i točka" koja se ove godine u Otočcu održava po treći put u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Otočac. Vrsne poduzetnice iz Hrvatske, Slovenije, BiH te brojne poduzetnice s ličkog područja na jednom će mjestu udružiti svoja znanja i vještine sve u cilju unapređenja ženskog poslovanja i poticanja žena na korak u poduzetništvo. Tri bloka konferencije stavit će fokus na predstavljanje inspirativnih ženskih priča i projekata, zdravlje kao ključ uspješnosti poduzetnica te važnost financiranja, edukacije i umrežavanja na putu do uspjeha. Kruna cjelodnevne manifestacije biti će networking evening uz predstavljanje knjige "Od zaposlenice do poduzetnice", a sva događanja su besplatna i otvorena za javnost.

U četvrtak, 13. prosinca, je dječja radionica "Adventske ručice" kao uvod u veliki vikendski adventski sajam pod nazivom "Božićna čarolija u Gackoj". Sajam se održava 15. i 16. prosinca u velikom šatoru na glavnom gradskom trgu, koji će ove godine svim posjetiteljima dočarati pravu božićnu atmosferu. Sajam se službeno otvara u subotu 15. prosinca u 11 sati uz nastup Klape Senjkinje, a sva izlagačka mjesta već su odavno popunjena. Pečeni kesteni, kuhano vino i božićni ugođaj koji bi ove godine mogao upotpuniti i najavljeni snijeg najbolja su pozivnica za dolazak na Advent u srcu Like.

U subotu Otočac dočekuje bogatom sajamskom ponudom tradicionalnih proizvoda i rukotvorina uz cjelodnevnu glazbenu pratnju Tamburaškog sastava Patrioti. Nastupiti će i KUD Lipa Sinac te mješovita pjevačka skupina FD Otočac s adventskim pjesmama. Sajam se nastavlja nedjelju uz nastup KUD-a Dangubice Kuterevo u podne i popodne nastupaju vrtićari Cicibana i doček je Djeda Božićnjaka i njegovih vilenjaka koji djeci donose slatke poklone. Zatvaranje sajma obilježiti će veliki nastup mlade glazbene zvijezde Mie Dimšić prigodno nazvan "Život nije siv" koji počinje u 17 sati i besplatan je za sve posjetitelje.

Od 14. do 29. prosinca traje malonogomentni turnir Mario Cvitković Maka, dok će se 20. prosinca održati Božični turnir u haklu. U subotu 21. prosinca održati će se Božićni koncert Puhačkog orkestra DVD-a Otočac, a 29. prosinca Božićni turnir u kuglanju. Sve završava zadnjim danom u godini kada će se u Otočcu biti organiziran dječji doček Nove godine u 12 sati te veliki večernji doček za odrasle i mladež.

Inicijativa švedske vlade

PRIPREMA MLADIH ZA BUDUĆNOST

Među ponajboljima su senjski srednjoškolci.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. prosinca 2018. u 10 sati

ZAGREB - Oko 200 srednjoškolaca iz više od 60 srednjih škola u Hrvatskoj, iz većine županija, sudjelovalo je u globalnoj inicijativi #PrvaGeneracija. Inicijativu je 2016. pokrenula švedska vlada, a u Hrvatskoj ju veleposlanstvo Švedske provodi drugu godinu zaredom. Ove su godine projekt podržali Udruga gradova i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

- Cilj inicijative je podići razinu svjesnosti među mladima o Globalnim ciljevima održivog razvoja i potaknuti ih da razmisle kako sami mogu doprinijeti održivom razvoju. Jako me veseli kad vidim da se ovoliko mladih odazvalo, da su angažirani, da su proveli istraživanja u školama za potrebe projekta, a neki su čak snimili i kratke filmove - izjavila je Diana Madunic, veleposlanica Švedske.

Tri najbolje prezentacije izradili su učenici Antonio Kremenić iz srednje škola Pavla Rittera Vitezovića u Senju, Margareta Doležaj iz Srednje škole Čakovec te Stjepan Banić Gregurek s timom iz Srednje strukovne škole Velika Gorica. Oni su pozvani da svoje prezentacije održe na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Hrvatske koja će se održati u Puli 8. prosinca u organizaciji Udruge gradova, Grada Pule i Savjeta mladih Grada Pule, a uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U publici će biti više od 120 sudionika iz 49 savjeta mladih s područja cijele Hrvatske. (LpS)

Nova knjiga dr. Josipa Fajdića

POŽEŠKI ZAPISI...

Josip Fajdić (u sredini) na promociji u Požegi
Josip Fajdić (u sredini) na promociji u Požegi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2018. u 19:15 sati

GOSPIĆ - Nedavno je izašla nova knjiga Josipa Fajdića (71) Požeški zapisi... Fajdić je rođeni Gospićanin a gotovo sav radni vijek, osim pripravničkog staža, proveo je u Požegi.

- Autor knjige koja je pred nama već nas desetljećima oplemenjuje svojim znanstvenim i stručnim radovima i prilozima iz različitih područja: medicinskih znanosti, kulture i društvenog života općenito.
Veliki broj tema kojima se bavio i kojima se još uvijek bavi, autoru je omogućio veze s brojnim znanstvenicima, umjetnicima i različitim društvenim aktivistima iz kojih je uvijek proizašao neki kulturni ili društveni događaj kojega je podario Požegi, povezujući tako Požegu s drugim hrvatskim krajevima.
Posebno je upečatljiva veza s Likom, rodnim krajem dr. Josipa Fajdića, koju je doslovno izgradio i održao dugi niz godina kroz djelovanje udruge "Vila Velebita". Ta je udruga jedna od značajnijih u Požegi s impozantnim brojem održanih kulturnih, znanstvenih i stručnih događanja, organiziranih i izvedenih uvijek na zavidnoj kvalitativnoj razini. Upravo zbog dugotrajnog djelovanja, ustrajnosti i upornosti autora ove knjige, relevantnih tema koje su otvarane predstavljanjem knjiga, izložbama i drugim društvenim događanjima i uvijek visoke razine na kojoj su ta događanja izvedena, udruga "Vila Velebita" i njezin predsjednik, dr. Josip Fajdić ostavili su duboki trag u društvenom životu Požege unazad nekoliko desetljeća. - napisao je u predgovoru knjizi Ivica Čulo.

- Kada čovjek dođe u neke godine i kada se starost useli u njegovo tijelo, oduzme mu brojne moći, a ostavi samo ideje i još donekle bistar um, postajem svjestan da sam postao dionikom toga stanja, koliko god ga čovjek očekuje i nada mu se, ipak ga ne priželjkuje. Osjećam moralnu obvezu da nakon tih silnih godina provedenih u Požegi u struci koju sam iskreno volio i prečesto u tom kirurškom mazohizmu za samo "šačicu priznanja" onih najiskrenijih, proživljavao ugodu koja svakom ljudskom biću ipak pomalo laska, napišem makar i u skraćenom obliku nešto poput moje požeške memoaristike. A ona je bila i ostala prisno vezana uz Liku iz koje sam u proljeće te davne 1976. doputovao u mali prašnjavi gradić simpatične urbane fizionomije. - piše u knjizi sam autor Josip Fajdić. (MaČ)

Knjigu možete pročitati u našoj rubrici e-lička knjiga na slijedećoj poveznici:

www.licke-novine.hr/e_knjiga/josip_fajdic_Pozeska_sjecanja_Gospic_271118.pdf

Novi uspjeh učenika robotičara iz Otočca

IZBORILI NASTUP NA EUROPSKOM PRVENSTVU

Robotičari iz Otočca na državnom prvenstvu
Robotičari iz Otočca na državnom prvenstvu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. STUDENOGA 2018. u 13:20 sati

ZAGREB - Ekipa Gacka Robotics je uspjela osvojiti drugo mjesto na natjecanju Robo Cup Junior Zagreb Open 2018 u disciplini Rescue Line i plasirala se na evropsko prvenstvo (natjecanje) u Hannoveru 2018
Sve troje učenika David Kolak (Gacka Robotics), Marija Orešković (Lika Robotics) i Mihovil Bićanić (Robo Otočac) , zajedno s mentorom Igorom Naprtom putovat će u Njemačku u sklopu buduće naše zajedničke ekipe iz Otočca,Gacke i Like ("Robo Otočac")

Više na poveznici:
www.skolskiportal.hr/clanak/11041-pravi-festival-robotike


Nova generacija hrvatskih učitelja

PROMOVIRANA 33 DIPLOMANTA

Zagrljaj tetkice diplomantice/Snimio Marko Čuljat Lika press
Zagrljaj tetkice diplomantice/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. studenoga 2018. u 15:20 sati

GOSPIĆ - U domu kulture održana je danas promocija studenata koji su uspješno završili učiteljski studij čime je nastavljena gotovo stoljetna tradicija odgoja i obrazovanja učitelja u ličkoj metropoli.

Obitelji dojučerašnjih studenata, a mahom su to bile studentice, stigle su iz gotovo svih područja Lijepe naše. U holu je naša kamera zabilježila ponosne roditelje Miranku i Antona Orzesa čije je i treće dijete, kćerka Anđela, diplomiralo u Gospiću. Danas je na promociju kćerke sa suprugom stigao i nekadašnji ličko-senjski župan Milan Jurković, a jednoj studentici stigla je na promociju i dvogodišnja nećakinja, a bilo je i bembača u kolicima.

U svečanom ozračju, diplomanti su obučeni u svečane toge, promoviranje su zajednički izvršile prof. dr. sc. Dijana Vrcan, rektorica Sveučilišta u Zadru, u čijem sastavu posluje Odjel za nastavničke studije u Gospiću, i gospićke docentice i doktorice znanosti Sanja Vrcić-Mataija i Vesna Grahovac-Pražić. (MaČ)

Prvo desetljeće istraživanja Gradine na Udbini

SVE SU POTAKNULI POVJESNIČARI

Istraživački rad dr. sc. Tatjane Kolak dao je zavidne arheološke pronalaske.

Gospićani na otvorenju izložbe o udbinskoj Gradini
Gospićani na otvorenju izložbe o udbinskoj Gradini
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. studenoga 2018. u 21 sat

GOSPIĆ - Prije 11 godina povjesničari Milan Kruhek i msgr. Mile Bogović, tadašnji gospićko-senjski biskup preložili su dr. sc. Tatjani Kolak, arheologici i danas ravnateljici Muzeja Like da počne istraživanje Gradine na Udbini. Inače, msgr. Bogović uvijek tvrdi da prošlost Like treba istraživati krampom jer je zapretena u zemlji proteklih vjekova.

- Kao i svaki posao i ovaj je počeo prvom korakom i trebalo je obuhvatiti prostorno ali ivremenski veliki prostor. U financiranje se uključilo Ministarstvo kulture i do sada je za istraživanje i restauraciju utrošeno oko milijun kuna.Ima dosta nalaza koja će ostati za iduća pokoljenja.- rekla je ravnateljica Kolak.

Izložbu je otvorio Zlatko Brkić, izaslanik Općine Udbina koji je u Gospić stigao s grupom Udbinjana i župnikom Josipom Šimatovićem. Istakao je velik značaj arheoloških istraživanja i izrazio spremnost da se to i financijsku pomogne.

- Za iduću godinu smo planirali sredstva za izradu projektne dokumentacije Krbavske kuće gdje bi bili izloženi ovi arheološki nalazi. U sklopu Dana europske baštine 2012. na Udbini je na otvorenom bilo izloženo nešto nalaza koji su izazvali ogromno interesiranje posjetitelja. - rekao je Brkić.

Ispod Gradine su deset stoljeća prije Krista obitavali Japodi iza kojih je ostalo dosta keramike. Posebno su interesantne male posude koje su možda bile dječje igračke ili su služile za čuvanje neke dragocjene tekućine ili lijeka. Prilikom istraživanja na pojedinim mjestima u Gradini išlo se i do tri metra dubine. Pronađeni su brojni novčići od doba Rimljana pa do osmanlija. Do dolaska osmanlija bio je to grad Kurjakovića. Uz keramiku pronađeno je i muransko staklo, keramika iz Španjolske, posuđe iz Italije, a poneka kopča u ormi za konje bila je od pozlaćene bronce. Nadalje, pronađene su posebne puške s kukom - kukače, ali i 120 topovskih kamenih osmanskim kugli te mužari - topovi koji su služili za uzbunu naroda. (M. Čuljat)

Promocija knjige Drage Krpine u Gospiću

Dragino Svitlo i u Gospiću

Prva zbirka pripovjedaka ukazuje na Krpinovo svitlo na životnom putu na kome je jedna postaja bio i Gospić.

Drago Krpina (stoji) u razgovoru s Gospićanima/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Drago Krpina (stoji) u razgovoru s Gospićanima/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. studenoga 2018. u 14 sati. video dopuna u 19 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Sinoć je dvorana KIC-a bila puna slušatelja koji su došli na promociju, šeste po redu knjige, Drage Krpine Svitlo i druge pripovijetke. Promociju su organizirali gospićki matičari, a knjigu i autora predstavile su gospićke profesorice Ana Lemić, te Vesna Pražić-Grahovac i Sanja Vrcić-Mataija, s gospićkog Odjela zadarskog Učiteljskog fakulteta.

U publici su bili i Dragini prijatelji Joško Ševo, glumac i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i Mirko Đinđić, iz Svetog Filipa i Jakova, koji je skupa s Dragom u Biogradu na Moru utemeljio HDZ.

Ševo je krasnoslovio dvije priče iz zbirke. Jedna se odnosila na posljednji susret s učiteljicom iz prvih razreda osnovne škole (Trešnje i kolači), a druga na služenje vojnog roka u Ljubljani kada je On bio na samrtničkoj postelji, a Dragi je u posjet stigao otac iz Radošinovca kod Benkovca. I dok su u Gostilni čekali svoju pečenu kokoš On je otišao na drugi svijet, nakon čega mu je otac tiho u uho zapjevao: - Ustani bane Jelačiću Hrvatske te zove ... (Ustani bane Jelečiću). Ševo je izveo dvije male kazališne predstave koje su oduševile posjetitelje interpretacijom. Iz Ševinih usta priče zvuče mnogo uvjerljivije, upečatljivije i slikovitije nego kada se čitaju u tišini doma svog. Znalački im je udahnuo puno svitla…

Profesorica Pražić-Grahovac je na kraju prikaza knjige istakla da se Drago ovom promocijom ponovo vratio u Gospić i da je šteta što u zbirci nema nijedne priče iz vremena njegovog boravka u Gospiću.

- Pozorno sam slušao profesorice. Sada mi knjiga ima mnogo veće značenje nego što sam i sam mislio, toliko su dobro predstavile moj rad.- istako je Krpina, na kraju promocije dajući obećanje da će pisati i o Gospiću, koji ne da zavrjeđuje jednu priču, nego - cijelu zbirku.

Ponijet riječima pohvale Krpina je ugledavši brojne mlade studentice svakoj poklonio i potpisao svoje Svitlo, a Gospićani su mogli kupiti knjigu u po' cine.

Drago Krpina (58), političar i književnik, završio je učiteljski fakultet, a jedno je vrijeme studirao i na Pedagoškoj akademiji u Gospiću gdje se uključio i u društveni život. Igrao je nogomet za Velebit iz Žabice, trenirao karate u Karate klubu Like kod Tuna i išao na natjecanja. S kolegama s Akademije u Domu kulture pod mentorstvom prof. Manje Kovačević priredio je kazališnu predstavu Mali princ. Na prvim demokratskim izobrima biran je u Hrvatski sabor, a tijekom Domovinskog rata je bio i načelnik Političke uprave MORH-a i dolazio je u Gospić.
Njegovu prvu zbirku priča objavio je Ogranak Matice hrvatske iz Zadra, urednik je Ivica Vigato, a recenziju je uradio akademik Dubravko Jelčić. O ovoj zbirci priča Drage Krpine napisao je u pogovoru:
- Iako mu književno stvaranje nije osnovna životne profesija, nego usputno zanimanje koje ga je tek povremeno privlačilo, Drago Krpina ovom je knjigom proze, kao i prethodnom zbirkom pjesama, potvrdio da to njegovo povremeno i usputno pisanje ni u kom slučaju nije promašeno.

PRVI LIČKI VLOG O PROMOCIJI SVITLA DRAGE KRPINE:
Treće natjecanje elektroničkih glazbenika

NOMINACIJAMA ZAPOČELO NATJECANJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. listopada 2018. u 19 sati

AMBASADOR potiče svježe projekte, programe i autore, platforma je koja se brine za nove kreativce na sceni i odaje počast najboljim festivalima, klubovima, glazbenicima i plesnim destinacijama, uključujući elektroničku glazbu aktivno u centar kulturnih tokova Republike Hrvatske i čineći je prepoznatljivim segmentom vrijednim pažnje i institucionalne podrške.

Na čast i zadovoljstvo tima predanih ljudi, kao i sudionika i ljubitelja elektroničke scene, stiglo je vrijeme za treću dodjelu AMBASADOR nagrada. Prva od svoje vrste unutar domaćeg glazbenog miljea, dodjeljuje se akterima hrvatske elektroničke scene za ostvarenja unutar granica Hrvatske i na inozemnom tržištu unutar proteklih godinu dana, spajajući preko 300 lokalnih glazbenih profesionalaca pod istim nadređenim ciljem, koji su se ove godine još aktivnije uključili u stvaranje prednominacijskih lista.

Duboko poštujući zajednicu, AMBASADOR je konstruiran u jednakoj mjeri kao nagrada struke i publike, te je u utorak 16. listopada otvoreno javno glasanje za preko 110 nominiranih projekata koje je predložila struka u suradnji sa HGU DJ sekcijom. Svoj glas publika može dati na službenoj online adresi www.ambasador.hr sve do 6. studenoga u 23:59 sati. Scena živi i diše pa je i broj kategorija u svakom izdanju fleksibilan, a ovogodišnji AMBASADOR sastoji se od 25 kategorija - 17 u kojima pobjednika bira publika, i 8 odabranih od struke, dok će DJ godine biti izglasan odabirom publike i struke. Značajni ovogodišnji dodaci nagrade su za doprinos sceni, te udruzi koja promiče i razvija scenu.

Iz Ličko-senjske županije nominirani su Sonus Festival, plaža Zrće, Novalja, otok Pag, OPEN AIR FESTIVAL GODINE i Kalypso, Novalja, otok Pag - NAJBOLJI HRVATSKI KLUB.

Povezujući profesionalce, potičući suradnje i otvoreni dijalog sudionika i plesača, AMBASADOR je ove godine ispunio i svoj internacionalni cilj predstavljanja lokalne scene kao koherentne cjeline i na međunarodnom nivou. Naime, ove jeseni Paris Electronic Week ugostio je 18 istaknutih predstavnika domaće scene u plodnoj kulturno/umjetničkoj razmjeni, otvarajući nova tržišta prezentacijom specifične estetike domaće elektronike globalnom uhu.
Po završetku glasanja, u ponoć 6. studenoga, Nadzorni odbor će proglasiti pobjednike, a svečano uručenje nagrada bit će u četvrtak 22. studenoga u KUC Travno Zagreb, nakon kojega će 23. studenoga uslijediti zasluženi after party.

Puni iščekivanja i želja zahvaljujemo svima na podršci ovog ambicioznog svježeg lokalnog projekta, posebno BURN-u, Jamnici, Pioneer DJ Hrvatska, uredu predsjednice RH, Ministarstvu kulture, HDS ZAMP-u, HGU DJ sekciji i HUZIP-u.
Pogledajte i Ambasador 2017. kratki dokumentarni film na poveznici youtu.be/tEb1CHLil8w (LPS)

U zagrebačkoj Mimari otvorena izložba "Dva lica Indije"

Jedinstvo indijskih različitosti u objektivu Branka Kladarina

Djed i unuk koji redovito pale lampe uljanice u samostanu Lamayuru u Ladakhu /Snimio Branko Kladarin
Djed i unuk koji redovito pale lampe uljanice u samostanu Lamayuru u Ladakhu /Snimio Branko Kladarin
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2018. u 23:15 sati

Piše Hrvoje Dečak

ZAGREB - Izložba fotografija Branka Kladarina "Dva lica Indije" otvorena je večeras u zagrebačkom Muzeju Mimara, gdje se može razgledati do 28. listopada. Organizatori su Izdavačka kuća Meridijani, Muzej Mimara i Veleposlanstvo Republike Indije u RH.

Otvarajući izložbu, veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj, Sandeep Kumar, naglasio je da izložba prikazuje dvije oprečne indijske pokrajine, Rajasthan i Ladakh te dobro svjedoči o toj velikoj i mnogoljudnoj zemlji kao jedinstvu u različitosti. Čestitao je autoru na suptilnom oku kojim je zabilježio čitavu skalu osjećaja na licima običnih ljudi ispred svog objektiva.

Petra Somek, urednica časopisa "Meridijani" čiji je Branko Kladarin suradnik već 22 godine, opisala ga je kao sjajnog putopisca i fotografa, koji se posebno rado vraća trima zemljama: Indiji, Rusiji i Austriji.
- Posebno smo ponosni na tu bogatu suradnju sa skromnim i samozatajnim Brankom. - dodala je Somek.

Brojnu publiku pozdravio je i autor, zahvalivši što su uveličali otvaranje izložbe. Snažan koloristički kontrast na njegovim fotografijama vrlo je dojmljiv: u budističkom, visokoplaninskom i asketskom Ladakhu, koji kulturološki pripada Tibetu, dominira kestenjasta boja odora budističkih redovnika, žene se u pravilu ne kite nakitom, a muškarci su često izbrijanih glava i nikada ne puštaju bradu ni brkove. Suprotno tome, u hinduističkom Rajasthanu, kojim dominira pustinja Thar, ljudi kao da naglašenim koloritom žele kontrastirati pustinjskom pijesku: žene gotovo da se natječu koja će odjenuti šareniji sari i staviti što više nakita, dok muškarci glavu uvijek ukrašavaju šarenim turbanima i puštaju bradu i brkove.

Branko Kladarin je povjesničar umjetnosti, konzervator, skladatelj i dirigent, putopisac i fotograf, a posebno je usmjeren na daleka i ekstremno izolirana područja euroazijskog kontinenta. Često je i u pogibeljnim situacijama, pa je na Šri Lanki umalo nastradao u ratnom sukobu između Singaleza i Tamilskih tigrova, u Gruziji se penjao po nepristupačnim vrletima Kavkaza, u planinama Kirgistana s lokalnim je nomadima-pastirima čuvao stada ovaca i koza, na mističnom otoku Borneu popeo se na najviši vrh jugoistočne Azije - Mt. Kinabalu, u Rajasthanu je na devama jahao kroz pustinju Thar, na Tibetu prkosio kineskoj okupaciji, a u dalekom Sibiru danima pješačio zaleđenim jezerom Bajkal na -30° C.

Nova knjiga o Krbavi

DIO KRBAVSKIH RODOSLOVLJA

Đuro Mesić govori o svojoj novoj knjizi
Đuro Mesić govori o svojoj novoj knjizi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. LISTOPADA 2018. U 20:45 SATI

UDBINA - Danas je promovirana treća knjiga Đure Mesića"Rodoslovlja obitelji Pišća/Krbave i Tolića" u izdanju Matice Hrvatske. Uz izložbu je u KIC-u Nikole Tesle otvorena i izložba dokumentarne fotografija "Podlapača nekada" koje je fotografirao nekadašnji podlpačaki župnik Mate Pavlić. Knjigu je uz autora promovirala Tatjana Čanković, šefica udbinske knjižnice. (lps)

Nova knjiga Milana Rupčića

MI ILI O NAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. listopada 2018. u 21:40 sati

ZAGREB - Ovih dana iz tiska je izašla deveta knjiga Milana Rupčića, jednog od naših zagrebačkih redovitih čitatelja. Mi - ili o nama zbirka je limerick pjesama koje se odnose na zbivanja u Zagrebu gdje danas uživa u umirovljeničkim danima, ali i na zavičaj i njegovu Rastoku kraj Smiljana u kojoj je odrastao. Zbog toga u njegovim pjesmama ima i ličke ikavice, štokavice koja je već gotovo izbrisana iz hrvatskog jezika i zaboravljena. Rupčiće se u svom stvaralaštvu uspješno okušao i kao pripovjedač, ali i kao haiku pjesnik.

Za nadati se da će se netko i u Gospiću sjetiti ovoga Rupčića i predstaviti njegovo stvaralaštvo nakon ove devete knjige umjesto promoviranje nepoznatih, anonimnih i stranih autora u gospićkom kulturnom miljeu što je bio slučaj do sada. (MaČ)

Natjecanje srednjoškolaca

ZNANSTVENIK U MENI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2018. u 9:15 sati

ZAGREB - Tim studenata, znanstvenika i komunikatora znanosti organizira inauguralno natjecanje "Znanstvenik u meni!" u komunikaciji znanosti namijenjeno svim srednjoškolcima u Republici Hrvatskoj.

Od natjecatelja se očekuje da samostalno ili u paru izaberu temu iz bilo kojeg znanstvenog područja o kojoj će napraviti rad - snimiti videozapis u trajanju od dvije do četiri minute u kojemu predstavljaju izabranu temu na zanimljiv, razumljiv i inovativan način, a najboljih 8 do 15 natjecatelja bit će pozvano u završnicu natjecanja gdje će nastupiti uživo pred žirijem i publikom te će biti proglašeni i nagrađeni pobjednici natjecanja.

Žiri natjecanja sačinjava tim od pet stručnjaka: Ivica Puljak, profesor na FESB-u i poznati znanstvenik i komunikator znanosti; Jasna Puizina, biologinja i redovita profesorica na Prirodoslovnomatematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu; Franka Miriam Brueckler, matematičarka i docentica na Prirodoslovnomatematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; Vera Musil, specijalist školske medicine, docent pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu / Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Mario Borna Mjertan, student na PMF-MO, voditelj projekta "Znanstvenik u meni!"

Završnica natjecanja održat će se 4. siječnja 2019. u hotelu Panorama Zagreb. Zahvaljujući pokroviteljima natjecanja - Educateamu, Školskoj knjizi, Medical Intertradeu, Ljekarni Škoko i evotv-u - najbolji radovi bit će kvalitetno nagrađeni za svoj trud.

Prijave na natjecanje bit će otvorene do 1. prosinca, stoga ne propustite ovu priliku da se dokažete kao kvalitetne komunikatore i osvojite bogate nagrade! Više informacija o natjecanju možete pronaći na službenoj web stranici natjecanja zum.educateam.hr/pr , kao i na Facebook @znanstvenikumeni i Instagram stranici natjecanja (@znanstvenikumeni), a za sva pitanja se slobodno obratite voditelju projekta na mbm@educateam.hr

Novi uspjeh mladih robotičara iz Otočca

NOVA SREBRNA MEDALJA IZ RUSIJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. LISTOPADA 2018. u 22:50

GOSPIĆ - Svake godine raste profesionalna razina mladih robotičara, a kriteriji za odabir sudionika i njihovih robota također se povećavaju. Upravo je u Rusiji bio
ROBOFINIST > 5. INTERNATIONAL ROBOTICS FESTIVAL. Večeras je naša fešta u Saint Petersburgu, slave se 3 zlata, 2 srebra i 2 bronce.
Ove godine, na 5. međunarodnom festivalu robota "RoboFinist" nastupilo je 1200 mladih talenata iz cijele Rusije te iz Bjelorusije, Kazahstana, Hrvatske, Brazila, Turske, Njemačke - koji je večeras završen u St. Petersburgu.

Kako javlja Školski portal Hrvatska je prijavila osam ekipa: po jedna iz Bola, Splita i Otočca te pet ekipa Zagreb-Varaždin-Hvar. I kako smo već navikli i s ovog velikog natjecanja u Rusiji kući se osam ekipa vraća sa sedam medalja 3 zlata, 2 srebra i 2 bronce!

Drugo mjesto i SREBRNu MEDALJU u kategoriji RESCUE LINE osvojila je ekipa RoboOtočac u kojoj su Mihovil BIĆANIĆ, Marija OREŠKOVIĆ i David KOLAK, a mentor je Igor NAPRTA.

Više pogledajte na poveznici www.skolskiportal.hr/clanak/10792-veceras-je-nasa-festa-u-saint-petersburgu-slave-se-3-zlata-2-srebra-i-2-bronce

Novi izložak u Muzeju Like u Gospiću

RIMSKI PODNI MOZAIK

U arheološkim istraživanjima u Ličkom Ribniku nađen ulomak podnom mozaika.

Rimski mozaik iz Ličkog Ribnika izložen je u Muzeju Like
Rimski mozaik iz Ličkog Ribnika izložen je u Muzeju Like
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2018. u 8:45 sati

GOSPIĆ - U Muzeju Like odnedavno je u arheološkom postavu izložen i ulomak rimskom podnog mozaika koji je pronađen u Ličkom Ribniku.

- Ostatak je to podnog mozaika, veličine 134x51 centimetara rađen je od kvadratičnih i pravokutnih tesera (tessera - kamena kockica) nejednakih dimenzija (od 0,7 do 1,3 cm) u najvećoj mjeri žućkasto-bijele i tamnosive (crne), uz manje crvenkaste boje.- kaže dr. sc. Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Like koja je i nekoliko godina provodila istraživanja u Ribniku.

Prikaz je geometrijskog tipa, s bijelim teserama kao podlogom, a motivi u tri polja, izvedeni su teserama crne boje: središnji dio čini motiv svastike kojoj se krajevi ne prekidaju već čine zatvoreni okvir unutar koga se u sredini nalazi još jedna horizontalna traka kojoj rubovi ne dotiču okvir. Iznad središnjeg polja nalazi se niz od osam očuvanih rombova koji su od svastike odijeljeni vodoravnom crtom. Ispod svastike, također odijeljen vodoravnom crtom, vidi se manji dio gornjih lukova, neke pletenice ili spirale. Upravo je ovdje vidljivo nekoliko tesera crvenkaste boje prema čemu bi se mogao datirati mozaik u početak ili prvu polovicu 2. st., kada se pojavljuju kod crno-bijelog geometrijskog tipa. U 1. st. u prevladavaju linearno crno-bijeli motivi preuzeti od mozaika izvedenih oblucima kao što su linearni meandar, spirala, zupčasti ornament te mreža rombova ili meandar u obliku svastike. Ovaj repertoar će se zadržati dugo u ornamentici rimskih mozaika, iako se sredinom 2. st. može osjetiti svojevrsno zamiranje masovne uporabe.

Kod ribničkog mozaika očuvan je tek manji, neznatni dio, vjerojatno rubne bordure, pa ostaje otvoreno pitanje stvarne veličine, kao i središnjeg prikaza te bi to i eksplicitnije determiniralo tip mozaika.

Konzervatorsko-restauratorski radovi su izvedeni u riječkom Odjelu za zidno slikarstvo i mozaike Hrvatskog restauratorskog zavoda, pod vodstvom Tonija Šaine, konzervatora-restauratora. Prilikom sezone iskopavanja 2015., ostatak podnog mozaika je dislociran u Odjel te je u okviru ovogodišnjih iskopavanja sredstva osiguralo Ministarstva kulture RH. (LPS)

Nova knjiga o Lici i Ličanima

RODOSLOVLJA KRBAVE I TOLIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2018. u 20 sati

UDBINA - Đuro Mesić, po podrijetlu Ličanin koji živi u Slavoniji pravi je likoljubac. Do sada je već objavio dvije knjige jedna je o njegovim prezimenjacima podrijetlom s brinjskog područja, otkuda mu je i majka Vukovićka, a druga je o rodoslovlja Podlapca, odnosno Podlapače.

Sada se predstavlja svojom trećom knjigom o Lici Rodoslovlja obitelji Pišača ? Krbave i Tolića. Knjigu je izdao Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici gdje inače Mesić živi. Prva promocija ove knjige s izložbom dokumentarnih fotografija Podlapca biti će u subotu 13. listopada u 18 sati u dvorani KIC-a Nikole Tesle na Udbini.

Druga promocija će biti u Vinkovcima 30. listopada s početkom u 19 sati u dvorani Matice Hrvatske. (LpS)

Novo iz Hrvatskog sabora kulture

MREŽA HRVATSKE KULTURE

HSK pokrenuo je novu Internet platformu.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2018. 8:45 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor kulture pokrenuo je inovativne i dosad neviđene Internet platforme Mreže hrvatske kulture. Mreža hrvatske kulture je digitalna internetska platforma koja okuplja i povezuje sve nositelje kulturnih sadržaja, od samostalnih umjetnika i fizičkih osoba, javnih ustanova u kulturi, organizacija u kulturi, preko udruga, zajednica udruga pa sve do Hrvatskog sabora kulture.

Svaki od njih u ovom sustavu ima svoje mjesto i poveznice prema ostalim članovima sustava, čineći na taj način jedinstvenu Mrežu hrvatske kulture. Sustav omogućuje svim članovima brzo i jednostavno stvaranje, objavu i dijeljenje sadržaja (vijesti i najava), time i sudjelovanja u izradi jedinstvenog Kalendara kulturnih aktivnosti na razini Republike Hrvatske, potiče svoje članice na aktivnosti u Mreži kako bi stvorili što više sadržaja, te se na taj način stvara velika i jedinstvena, do sada neviđena baza svih podataka o kulturnim sadržajima, što ujedno potiče razvoj publike.
Osim toga, besplatnom registracijom korisnik Mreže dobiva mogućnost izrade svoje web stranice, uz koju će kroz vrijeme razvoja cijele platforme dobiti niz jednostavnih alata za pomoć pri vođenju udruge (npr. prostor za pohranu dokumenata, vođenje evidencije članova, evidencija inventara, jednostavno knjigovodstvo, kreiranje ugovora o dijelu i slično).

Realizaciju projekta financijski je omogućilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodjelom potpora programima za poticanje razvoja publike kulture. Projekt je ostvaren u suradnji s obrtom za računalno programiranje eBIZ iz Varaždina.

HSK poziva sve institucije iz kulture da se prijava, registriraju i sudjeluju u izradi Kalendara kulturnih aktivnosti na razini Republike Hrvatske (objavom vijesti i najava), kreiraju svoju web stranicu te tako postanu dionikom Mreže. Web stranicu se može vidjeti na poveznici www.mreza.hr , a registracijs se može obaviti na poveznici www.mreza.hr/registracija .

Za bilo kakve upite ili pomoć obratite nam se na e-mail adresu: tomislav.krizanec@hrsk.hr

Ponovni susret nakon diplomiranja

UPORNOST SE ISPLATI

Sutra u gospićkoj osnovnoj školi počinje raditi prof. i akademski slikar Igor Zdunić.

Pravi savjeti prof. Butkovića urodili su diplomom Igora Zdunića/Arhive Lika pressa i Igora Zdunića
Pravi savjeti prof. Butkovića urodili su diplomom Igora Zdunića/Arhive Lika pressa i Igora Zdunića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2018. u 13:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Jedan slučajni susret s riječkim sveučilišnim profesorom Josipom Butkovićem, s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, kojeg znam sa izložbi u Muzeju Like, odveo me u stan obitelji Borisa i Marije Zdunić, čiji je sin Igor (27) tada završio Gimnaziju i htio upisati likovnu akademiju. Profesor Butković je nakon pregledavanja Igorovih crteža i skica izjavio da je rođeni crtač. To je Igoru mnogo značilo, kao i instrukcije i savjeti od uglednog hrvatskog grafičara.

U međuvremenu je Igor, koji je unuk bake Milice Zdunić, gospićke profesorice ruskog i francuskog jezika, diplomirao Umjetničku akademiju u Splitu (2017) u klasi prof. Nine Ivančić. Osim toga, završio je i pedagoški studij na Filozofskom fakultetu u Splitu čime je stekao kvalifikacije da bude profesorom likovne kulture.

Igor će sutra otići prvi dan na posao u Osnovnu školu dr. Jure Turića u Gospiću koju je i sam polazio i gdje je njegov slikarski talent podržavala profesorica povijesti umjetnosti Neda Čačić. Inače, Igor je od najranijih godina života uživao crtati, a za studij umjetnosti opredijelio se tek krajem školovanja u Gimnaziji. Nakon državne mature na prijemne ispite išao je u Zagrebu i Splitu i nije prolazio. Tek četvrti put, nakon stručne potpore prof. Butorca, upisao je splitsku akademiju.

Prvu samostalnu izložbu imao je još za studija 2014. u Galeriji umjetnina u Splitu, a ove godine u Gradskom muzeju u Omišu. Skupno je izlagao na Završnoj izložbi studenata Slikarskog odsjeka u Multikulturalnom centru u Splitu 2013., 2014., 2015. i 2016. godine, na izložbi strip radionice - Stripolerancija u Info zoni u Splitu te na završnoj izložbi Utorkom u Galeriji / Fast Forward vol. 5 u Galeriji umjetnina u Splitu 2016. godine

Za premijernu sezonu izložbenog ciklusa Katamaran Art, koja je u Galeriji Kravata u Jelsi na otoku Hvaru i u Galeriji umjetnina u Splitu ove godine izabrana su tri autora različitih umjetničkih poetika, interesa i medija izražavanja: Vedran Perkov (46), Vitar Drinković (35) i Igor Zdunić.

- Zdunić se predstavio s ukupno osam radova izvedenih tehnikom akrila na platnu, nastalih u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Prvi put bit će viđen recentni ciklus Izletnici uz ponešto starije slike izlagane u sklopu projekta Utorkom u Galeriji / Fast Forward 3 i 5. Zajedničko svim radovima snažan je komentar suvremenog društva, no bez izravne tendencije mijenjanja postojeće paradigme. Zauzimajući važnu poziciju minucioznog svjedoka svijeta oko sebe, svjestan svih osjeta i stimulacije koje iz njega proizlaze i duboko impresioniran svakodnevicom, Zdunić svoje slikarstvo tematski temelji na kadriranju stvarnosti upravo onakve kakva ona i jest. Stilski oslonjeno na ekspresionizam, Zdunićevo slikarstvo karakteriziraju reljefni nanosi boje, naglašena i tektonična faktura te dinamičan duktus.- kaže Katica Modrić, kustisica Galerija umjetnina u Splitu.

- ZA studija sam se malo odvikao od rodnog grada, ali ipak uočava motive koji će završiti na novim platnima u Gospićkom ciklusu.

Značajna putositnica

CRKVA STARA POLA MILENIJA

Crkva sv. Trojice među najstarijima u Biskupiji

Pirotehničari kod crkve sv. Trojice/Snimio Marko ČULJAT
Pirotehničari kod crkve sv. Trojice/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2018. u 20:25 sati

POD - Ovih dana ponovo smo s našim kamerama bili među pirotehničarima. Bilo je to ovaj put na Ličkom sredogorju u Podu, ili kako se ta lokacija još naziva - Alivojvodićima kraj Perušića.

Brzo sam u društvo jednog pirotehničara napuštamo široki priključak autoceste i uzbrdo nastavljamo uskom trakom asfalta koja na kraju završila prtenim putem. Stali smo kod crvena trake koja je priječila daljnji prolazak. Nastavili smo u koloni do radnog mjesta pirotehničara koji čiste mine na poljoprivrednih površina. Nakon uzimanja izjava, krenuli smo do obližnje uzvisina gdje se nalazi jedna stara hrvatska crkva. Za nekoliko dana saznajemo da se radi o jednoj od najstarijih crkava na području Gospićko-senjske biskupije, uz onu Gospe od Čudesa u Oštarijama Ogulinskim. Zbog šiljastog kamenog lijepo isklesanog nadvoja na ulazu u crkvu pretpostavlja se da je to gotička crkva iz XI. Stoljeća. Njen zvonik je izrađen u obliku preslice s jednim zvonom.Zidovi su pod nadzorom zaštitara spomenika zaštićeni i crkva je pokrivena daskama i terpapirom.

Za očekivati je da će pirotehničari već ove godine završiti razminiranje u blizini crkve i da će se moći nastaviti radovi na krovištu crkve te da će ona ponovo biti rojište vjernika ali i turista. Pravo je čudi što je čak preživjela osmansku okupaciju, valja im je bila odviše zabačena.
(M. Čuljat)

Međunarodni bijenale u Petrovcu u Crnoj Gori

NAGRAĐEN PETAR HRANUELLI

Kipar Petar Hranuelli u Petrovcu
Kipar Petar Hranuelli u Petrovcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2018. u 9 sati

PETROVAC - CRNA GORA - Nakon desetogodišnje stanke ponovo je uspješno organiziran IV. Međunarodni likovni bijenale akta Marko Krstov Gregović. Otvorio ga je potpredsjednik Općine Budva Vladimir Bulatović koji je, uručio i nagrade umjetnicima. Posjetitelje i autore pozdravila je predsjednica Žirija Lucija Đurasković.

Stručni žiri je među selektiranim radovima izabrao djela umjetnika koji su dobili nagradu za skulpturu, sliku, crtež, fotografiju ili grafiku. Također, dodijeljene su i pohvale i nagrade u vidu samostalnih izložbi u galeriji "Marko Krstov Gregović" u Petrovcu. Žiri ovogodišnjeg Bijenala činili su dr. Pietro Marangoni, sociolog, novinar i galerista iz Italije, dr. Milija Belić, filozof i multimedijalni umjetnik iz Francuske, doc. art Slobodan Tomić, akademski grafičar iz Hrvatske, Miroslav Masin, akademski slikar iz Makedonije, Stojan Đurić, akademski slikar iz Srbije, mr. Dragan Mijač Brile, akademski kipar iz Crne Gore, mr. Lucija Đurašković, povjesničarka umjetnosti iz Crne Gore, koja je bila i predsjednica Žirija.

Od 600 pristiglih radova, likovnoj publici je 2. rujna predstavljeno 130 slika, skulptura, grafika, crteža i fotografija u Spomen domu Crvena komuna gdje će biti do kraja rujna.

Nagrada za sliku pripala je Mariji Knežević iz Srbije, za skulpturu Petru Hranuelliju iz Hrvatske, koji inače dobar dio godine provodi u Rasoji kod Lovinca, za crtež Draganu Anđelkoviću iz Srbije, a za fotografiju i "Gran Prix" Alinu Barbiru iz Rumunije. Pohvale za skulpturu dobili su Željko Reljić iz Crne Gore, Marina Stoponja, Blanka Šperkova i Mari Terauči, za sliku Dragana Grujičić i Trajana Panajotova, za crtež Piotr Pandira, a za grafiku Milena Živković, Violeta Monsevič i Žil Morin. Samostalne izložbe u Crvenoj komuni imati će Nataša Drešić iz Crne Gore, Andor Komives iz Rumunije i Sangiao Florencia iz Holandije. Selektor i autor izložbe je Dragan Mijač Brile. (LPS)

Veliki Žitnik

LJETNI VOLONTERSKI KAMP

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. kolovoza 2018. u 13:30 sati

VELIKI ŽITNIK - Od 13. do 26. kolovoza u edukacijskom centru u Velikom Žitniku održati će se volonterski kamp pod nazivom "Leave your trace" koji će okupit 24-ro mladih volontera iz osam europskih zemalja. Održavanje kampa omogućeno je zahvaljujući financijskoj podršci Erasmus+ programa za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.

Mladići i djevojke u dobi od 17 do 30 godina iz Španjolske, Italije, Njemačke, Bugarske, Latvije, Češke, Grčke i Poljske provest će dva tjedna u edukacijskom centru Outward Bound s motivacijom da dio svojeg slobodnog vremena provedu volontirajući u inozemstvu. Cilj kampa je istovremeno neformalnim oblicima obrazovanja mlade obogatiti interkulturnim iskustvom i novim vještinama ali i prijateljstvima s vršnjacima iz drugih europskih zemalja. Osim toga, uz pomoć volontera urediti će se edukacijski centar i njegova okolica dodatnim sadržajem, izrađujući razne artefakte od drva, kao i pridonijeti lokalnoj zajednici čisteći okoliš u Velikom Žitniku i informirajući mlade u Gospiću o mogućnostima mobilnosti i volontiranja u inozemstvu.

Hrvatska škola Outward Bound udruga je koja od 2005. godine djeluje u Hrvatskoj na području doživljajne pedagogije i iskustvenog učenja. Uz potporu grada Gospića, 2016. godine otvoren je Edukacijski centar u zgradi bivše područne škole u Velikom Žitniku gdje se od tada tijekom cijele godine održavaju aktivnosti za djecu, mlade i odrasle iz Hrvatske i inozemstva. (OB)

Foto klub Otočac

OBILJEŽENA DVOGODIŠNJICA RADA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. kolovoza 2018. u 9:40 sati

OTOČAC - Na Šatrićima, uz prekrasni pogled na rijeku Gacku, Fotoklub Otočac je proslavio drugu godinu od osnivanja Kluba. Ležerni sastanak je poslužio kako bi se članovi prisjetili u proteklom vremenu, ali i planirali nove. Već prvi projekt kreće kroz mjesec dana, a radi se o Tečaju digitalne fotografije za javnost.

Fotoklub Otočac je za godišnjicu osnivanja dobio i vrijednu donaciju u materijalnim sredstvima, a radi se o LCD projektoru i popratnoj opremi za prezentaciju. Vrijedna sredstva su donirali članovi Fotokluba Otočac, i to Vlado Bukovac, Josip Bukovac, Tomislav Malčić, Zdenko Marinić i Katarina Marinić.

- Dokumentirali smo fotografijama brojne događaje, a posljednja na kojoj smo bili je Eko Etno Gacka. Ponosni smo na naših 25 članova. Kaže -Milan Krznarić, predsjednik Foto kluba. (LpS)

Uz lovinačku Oluju

HRANUELLIJEVE SKULPTURE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2018. u 18 sati

LOVINAC - U čast pobjedničke Oluje 95, zagrebačko-rasojski kipar Petar Hranuelli (43) priređuje novu izložbu pod Cvitušom u tamošnjem izletištu. Do sada je izlagao na 48 samostalnih i 95 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Nikola Albaneže, Nikolina Mahović, Stanko Špoljarić, Rašeljka Bilić, Romina Peritz, Davorin Vujičić, Draženka Jalšić Ernečić, Snježana Kauzlarić, Romana Tekić, Olivera Vukotić, Vesna Bunčić, ... Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Španjolska, Kalifornija, Čile,...)

Hranuellijev opus materijalom i vitalnošću vezan je uz ishodište, otok Brač. Kamene skulpture formi apstrahiranih iz figurativnog prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudsku figure općenito, redovito u dijalogu s tradicijom od prahistorije preko klasične antike do suvremenog doba. Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekad i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera odlike su Hranuellijeva stvaralaštva. (LpS)

Međunarodna suradnja gospićkih nastavnika

PREDSTAVLJEN ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKI I UMJETNIČKI RAD

Gospićki nasatavnici u Parizu prije početka međunarodne konferencije
Gospićki nasatavnici u Parizu prije početka međunarodne konferencije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2018. u 21:35 sati

GOSPIĆ - Na međunarodnoj konferenciji ICIE - The International Centre for Innovation in Education na Universite Paris Decartes u Parizu koja je održana od 3. do 6. srpnja, u Simposiumu 3 pod nazivom 1st Alps-Danube-Adria Symposium on Excellence in Education sudjelovali su i gospićki nasatavnici, jedini iz regije.

Tri nastavnika s Odjela za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru, na poziv organizatora održali su izlaganja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada. U Parizu su bili doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković, psihologinja s asistentom Markom Jurjevićem, profesorom informatike. Njih dvoje su izložili rezultate istraživanja pod naslovom Use of Digital Media in Learning Considering Personality Traits, Learning Strategies, School Achievement and Satisfaction (Korištenje digitalnih medija u učenju u odnosu na osobine ličnosti, strategije učenja, školski uspjeh i zadovoljstvo sa školom). U Parizu je bio i doc. dr. sc. Marjan Rihter koji je imao izlaganje pod naslovom Teaching Visual Arts - From the Innocentt Eye to Immersiveness Vice Versa (Poučavanje vizualne umjetnosti - od nevinog oka do izuzetnosti i obratno). (LpS)

Foto klub Otočac

IZLET IZ SNOVA

Otočani su bila u Dolomitima na snimanju.

Otočani u Dolomitima
Otočani u Dolomitima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2018. u 21 sat

OTOČAC - Iz Fotokluba Otočac dobili smo informaciju i brdo fotografija s izleta desetorice članova u Dolomite. Fotoizlet je bio proteklog vikenda. Nije tajna kako je fotografija srodna ljubav i planinarima, pa tako i Fotoklub aktivnih planinara, penjača i alpinista koji su na tom fotoizletu popeli vrh Monte Paterno. jedan od najljepših pogleda na Tre Cime.

- Tri dana koja smo proveli u Dolomitima ostat će nam zauvijek u sjećanjima. Premda Stipi, Goranu i meni ovo nisu prve posjete Dolomitima, predstavljaju san za posjetu svima, a osobito onima koji ih vide prvi puta. Na fotoizletu Mihael Kostelac, Josip Dujmović, Zoran Stegnjaić, Stipe Piršljin, Goran Orešković, Nino Salkić, Harry Tomljanović, Lucijan Španić, i Zoran Jelinić. Cijeli put je svojim članovima platio Fotoklub Otočac, a morali smo i unajmiti vozilo jer u Gradu Otočcu naša udruga Fotoklub Otočac nije mogla dobiti besplatno vozilo. Jedan od snova Fotokluba Otočca je ostvaren, i nestrpljivo očekujemo nove fotoizlete i atraktivne fotografije. - kaže Milan Krznarić, predsjednik Kluba. (LpS)

P.S.: Više fotografija pogledajte na poveznici:
www.facebook.com/fkotocac

Tko će biti Miss Hrvatske 2018.?

Proglašene hrvatske misice prošle godine/Snimio Boris Mataković
Proglašene hrvatske misice prošle godine/Snimio Boris Mataković
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2018. u 20:30 sati

ZAGREB - Aktualna Miss Hrvatske Tea Mlinarić uskoro će predati krunu svojoj nasljednici. Koja od ljepotica će predstavljati Republiku Hrvatsku na Miss World 2018. godine saznat ćemo početkom rujna.

- Županijski izbori su u tijeku, do sada je izabrano jedanaest ljepotica i predstavnica svojih županija. - izjavila je Maja Vračarić, direktorica Direkcije Miss Hrvatske.

Djevojke u srpnju očekuju Pripreme za Miss Hrvatske gdje će polagati pet kategorija i boriti se za superfinale. Novost iz Direkcije je H2H challenge gdje će Hrvati moći preko društvenih mreža odlučivati o jednoj od superfinalistica. Grad domaćin Priprema Miss Hrvatske je Knin i Hotel Vrata Krke, dok je završno finale u Međimurskoj županiji, u Čakovcu, a hotel domaćin je Panorama, Prelog.

- Ovogodišnje finale održat će se u prekrasnom ambijentu Stari Grad Čakovec ili Stari Grad Zrinskih jer želimo spojiti sve ljepote naše zemlje, a pošto je Miss Hrvatske izbor isključivo baziran na županijskim organizacijama, u cilju nam je promocija naših gradova i županija. - izjavila je Maja Vračarić. (LpS)

Bibliografski izlog Ličkih novina

TKO NE ČITA UMIRE GLUP!

Nov i provokativan naslov don Angela.

Don Kaćunko nakon prijema u Ličane 2008./Foto arhiva Lika pressa
Don Kaćunko nakon prijema u Ličane 2008./Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. srpnja 2018. u 21:20 sati

GOSPIĆ - Ima barem misec dana kako mi je ruku dopa najnoviji uradak popularnog don Angela, odnosno don Anđelka Kaćunka. Knjigica je to maćeg formata svega 10,5 x 15 cm i sa 66 stranica - Tko ne čita umire glup!

I ovaj uradak Kaćunko je objavio, da ne reknem izdao, u vlastitoj nakladi ili kako bi Rusi kazali samizdat. Knjigica est malog formata, ali je zato po sadržaju i porukama duboka, duboka, ka more. U njoj su veliki intervjui 35-orici 'veličanstvenih'. Objavljena je u Kompolju di je župnik.

Naš susret je bija prilikom njegove gospićke prve mise u prvostolnici. Tada u mene nisu imali povirenja u redakciji pa mi je doša večernjakov crkveni specijalac Darko Pavičić. Bilo je to točno prije ednog desetlića. Pavičiću sam posla nikolko slika za unutarnju, a ja sam s mojim sugrađanima napravija anketu o novom svećeniku u Gradu. Pavičiću su ništo i objavili, al' meni nisu ništa, i bila mi je ža i drugi dan mi je bilo neugodno u gradu kada su me pitali di su izjave koje sam uzeja. Nažalost, nije to bilo ni prvi i ti zadnji puta da urednici nisu tili objavit nešto iz Like. Katedrala je bila puna virnika. Za prijem među Ličane od tadanje zaminice gradonačelnjaka Marte Grgurić dobija j' crljenkapu i stavija ju je odma na glavu jošte na oltaru. Bilo je jošte novinara koji su ga po misi salitali za izjave o ovome i o unome, a Kaćunko je tija svima izać' u susret. Ta njegova prva misa oduševila je virnike jer je u stereotipe uveo ležeran odnos koji je plinija pozornost. U Gospiću je osnivao vokalno-instrukmentalni sasatav, a i u Kompolju koji sviraju za vrime mise.

Neke novinarske dušebrižnike zbunjivao je njegov odlazak iz Zagreba, ali se un u Lici snaša' ka riba u vodi. Pisa j' neumorno blog u Večernjaku (deset godina), pisa j' i knjige i jošte se nije umorija, a i neće. Fizičku kondiciju održava tenisom. Eto ja zastranja s teme. Između ostalih, među njegovim 'veličanstvenima' su msgr. Mile Bogović, znanstvenik Davor Pavuna, Slaven Letica, Nives, akademik Josip Pečarić, poduzetnik Karlo Starčević, i dabome moja malenkost.

Kako je sam napisao u knjizi izbor 35 "veličanstvenih" ima svoju dvostruku znakovitost. Prvo to j' broj godina njegovog svećeništva od ređenja 1979. do 2014. Tada je želio objaviti svoju šestu knjigu, ali nažalost nije uspio.

- A drugo - piše Kaćunko, sasvim "slučajno" (jer ništa nije slučajno) taj broj se poklopio s godinama moje novinarsko-publicističke djelatnosti - od ulaska u Zajednicu i redakciju Lista mladih MI 1981. do 2016., kada je u prosincu izašla knjiga znakovita naslova UOČI PROGONA (ali u "znakovitoj" nakladi: samo JEDAN - primjerak!) …(M. Čuljat)

NOVE NAGRADE ZA UČENIKE IZ OTOČCA

Oskarovci iz otočca/Foto Fejs Igor Naprta
Oskarovci iz otočca/Foto Fejs Igor Naprta

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2018. u 19 sati

ZAGREB - Jučer je Agencija za odgoj i obrazovanje dodijelila Oskara znanja ponajboljim hrvatskim učenicima. Na dodjeli su bila 344 učenika među njima su bili i osnovnoškolci iz Otočca. NA dodjeli je bila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

- Ova dodjela Oskara znanja za robotičare iz Otočca od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja za mene je treća godinu za redom, drugu za Ivicu i Mihovila koji su osvojili prvo mjesto Robocupa Austrian Open 2018. i prva godina za Mariju i Davida koji su osvojili treće mjesto također Austrija ove godine. - kaće Igor Naprta, mentor učenika iz Otočca. (LPS)

SVJETSKO PRVENSTVO ROBOTIČARA U KANADI

HRVATSKI ROBOTIČARI SINOĆ OSVOJILI DVA ZLATA

Hrvatski rototičari u Montrealu/Foto www.skolskiportal.hr
Hrvatski rototičari u Montrealu/Foto www.skolskiportal.hr
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. lipnja 2018. u 8:45 sati

GOSPIĆ - Sinoć je, kako javlja www.skolskiportal.hr nekako gotovo istovremeno kad i povijesna pobjeda Hrvatske nad Argentinom od 0:3 Hrvatska osvojila još dva zlata. Naime, u Kanadi, u Montrealu, završeno je Svjetsko prvenstvo mladih robotičara.

U Montreal su stigle ekipe iz 34 zemlje iz cijeloga svijeta, a bila je i ekipa iz Hrvatske, a među njima i otočka ekipa Tesla CRO team: Jerko ĆUBIĆ, Antonio DIJANIĆ, Ivica BANIĆ i Mihovil BIĆANIĆ , te mentor je Igor NAPRTA.

Više pogledajte na poveznici:

www.skolskiportal.hr/clanak/10465-sjaje-dva-zlata-sa-svjetskog-prvenstva-roboticara/FOTOSOFIA 13

Male tajne savršene fotografije

U Termama Tuhelj održan Celebrity Day.

Popularni Grga bio je odličan model fotografima i far majstorima i majstoricama...
Popularni Grga bio je odličan model fotografima i far majstorima i majstoricama...
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. lipnja 2018.

Snimio Igor Glavaš

TERME TUHELJ - Da je za odličnu fotografiju jednako važan dobro raspoložen model, baš kao i kvalitetan fotograf, dokazuju fotografije nastale 12. lipnja gdje su seminaristi 13. Fotosofije, besplatnog seminara pod vodstvom fotografa Damira Hoyke, snimali portrete glazbenika, sportaša, glumaca, tv-voditelja...

Među poznatima je bilo mnogo "veterana" poput glumca Renea Bitorajca i komičara Marija Petrekovića koji su već trinaest godina česti gosti Celebrity Daya, ali i neki kojima je to bilo prvo druženje na Fotosofiji. Splitska pjevačica Maja Bajamić bila je najiščekivanija gošća jer je na poziranje Hoykinim seminaristima stigla samo dva dana nakon pobjede u showu "Tvoje lice zvuči poznato".

- Rado sam se odazvala pozivu jer volim fotografirati. Snimam mobitelom, a omiljeni su mi pejzaži, pogotovo iz kraja odakle su moji baka i djed. Volim fotkati prirodu, ali volim i selfije. Za dobar selfie najvažnije je svijetlo, a ja sam se sama naučila kako ga podesiti. Nakon fotkanja ne koristim filtere već samo podesim tonove i fotka je spremna za objavu. I inače bi svima preporučila da ne gube vrijeme na filtere i obradu slika već da radije vježbaju pa će biti zadovoljni onim što su snimili i neće trebati sužavati bokove i "peglati" kritične dijelove tijela. - rekla je Maja Bajamić.

Zadovoljan organizacijom snimanja na Fotosofiji bio je i zagrebački tv-voditelj Ljudevit Grgurić Grga koji je na set stigao u pratnji kćeri Ive, make-up artistice koja je - uz vizažisticu Maju Samardžiju i frizerku Elu Gračiš - bila zadužena za besprijekoran izgled poznatih.

- Hoykini fotografi oduševili su me profesionalnim pristupom i pristojnošću. Doista mi je bio užitak pozirati. U karijeri sam često bio pred kamerama i mogu reći da su najbolje bile one fotke gdje sam s fotografom uspio stvoriti odnos povjerenja i poštovanja. A baš kao što je važan fotograf, važan je i dobar make-up artist - rekao je Grga koji je strpljivo ispunjavao sve zahtjeve fotografa pa je, između ostalog, bio i u ulozi majstora borilačkih vještina.

Osim Grge, seminaristi su se fantastično zabavili snimajući portete Denisa i Harisa Ahmetaševića, dvojca iz benda Soulfingers koji su donijeli dva kofera puna odijela i rekvizita. Na snimanje je s biciklističkog treninga po Zagorju stigao skijaš Natko Zrnčić Dim, a kao model odlično se snašao i Ognjen Golubić, urednik i voditelj emisije "Dobro jutro, Hrvatska".
Za fotografa koji želi snimiti kreativni portret najveća je sreća kada s druge strane objektiva ima modela koji je također pun ideja. A danas je većina seminarista iskusila upravo takvu situaciju, pa su se na setovima svi odlično zabavili - rekao je Damir Hoyka, voditelj seminara za naprednu fotografiju koji je svojim seminaristima u mnogim slučajevima rado i asistirao. (FS/LPS)

Nova knjiga aforizama Stipe Golca

PRIRUČNIK ZA ŽIVOT

Golac je večeras promovirao svoju novu knjigu aforizama.

Golac sa svojim obitgelji pred početak promocije/Snimio Marko ČULJAT
Golac sa svojim obitgelji pred početak promocije/Snimio Marko ČULJAT
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2918. u 23 sata

GOSPIĆ - Uz pomoć gospićkih studenata za učitelje njihov bivši profesor i dekan Stipe Golac promovirao je svoju, 14-tu po redu knjigu aforizama Priručnik za život. Na promociji je bilo dosta Gospićana, a po običaji izostali su civilni čelnici, ali je nazočio msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru. Stipe je Golac, akademski slikar imao je do sada 73 samostalne izložbe, a objavio je i 16 knjiga. Nažalost, ovakvi kulturni događaji nisu interesantni ni većini vlasnika kojekakvih portala jer za njih kultura i ne - postoji u ličkoj metropoli.

- Iz Golčeva pera izlaze bujice riječi koje su protkane ironijom.- rekla je na promociji recenzentica knjige prof. Anela Serdar-Pašalić.

Sugrađanima se obratio i sam Golac naglasivši da se nikad nije nadao da će za svoje aforizme biti nagrađen što se desilo 2002. godine u Slavonskom Brodu.

Na promociji su bili Zlatko Gorjanović, predsjednik novoosnovane Udruge aforističara i humorista, te Miroslav Vukmanić, tajnik Udruge. Oni su istakli fascinaciju večerašnjom promocijom i da često nismo ni svjesni s kim dijelimo suživot zbog brine života. Istakli su zadovoljstvo što su i umjetnici kratkih tekstova konačno priznati i u Hrvatskoj. Istakli su da su umjetnici društveno zaslužni ljudi i da se nadaju da će uskoro izaći i antologija najboljih Golčevih aforizama. Naglasili su da su samo dva hrvatska slikara aforističari te da je bilo i svećenika koji su bili uspješni u roj "kratkoj" književnosti punoj mudrosti.
Na kraju promocije kao rijetko tko Golac je besplatno dijelio svoje knige. (MaČ)

Nakon 11 godina istraživanja mladeži Ličko-senjske županije

ANALIZA POREMEĆAJA U PONAŠANJU MLADIH

Objavljena je knjiga grupe psihologa iz Gospića o ponašanju mladeži.

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2018. u 20:10 sati

GOSPIĆ - Promoviran jer sveučilišni priručnik Rizični i zaštitni čimbenici poremećaja u ponašanju kod adolescenata čiji su autori gospićki stručnjaci Anela Nikčević-Milković, Kristina Manestar i Viktor Božičević. Priručnik je izdalo Sveučilište u Zadru u čijem sastavu djeluje gospićki studij za učitelje.

- Kao psihologinja Odjela visokog školstva uvijek sam smatrala da nije dovoljno samo se teorijski i primijenjeno baviti znanstvenim i stručnim radom, već da kao stručnjakinja društvenog područja znanosti moram biti senzibilizirana i participirati u društvenim promjenama sredine u kojoj živim i radim. Stoga se nisam nimalo dvojila još 2003. godine uključiti u inicijativu kolegice Manestar, tadašnje predsjednice Udruge za unapređenje kvalitete življenja u Zajednici Zajedno iz Senja i psihologinje Centra za socijalnu skrb Senj da napravimo veliko istraživanje na skoro 3000 adolescenata ove županije pod nazivom "Analiza rizičnih ponašanja mladih Ličko-senjske županije", kao i mnogo godina kasnije kada mi je ponuđeno da sistematiziram rezultate svih istraživanja provedenih kroz 11 godina u našoj županiji i napišem priručnik.- istakla je jedna od autorica docentica Anela Nikčević-Milković.

Najveći javnozdravstveni problem među adolescentima u Ličko-senjskoj županiji je alkohol, na drugom mjestu je konzumiranje nikotina, odnosno pušenje, dok je prevalencija ( u odnosu na sto tisuća stanovnika) korištenja psihoaktivnih tvari najmanja. Kvalitetni obiteljski odnosi pokazali su se glavnim preventivnim faktorima konzumacije alkohola, prilike i nagrade za prosocijalno uključivanje djece i mladih u zajednici glavnim zaštitnim čimbenikom, kao i privrženost obitelji i školi. (LpS)

Nova knjiga Stipe Golca

PRIRUČNIK ZA ŽIVOT

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. LIPNJA 2018. 16:15 SATI

GOSPIĆ - Ovih dana iz tiska je izašla 15 knjiga prof. Stipe Golca, Stipine kako ga oslovljavaju prijatelji. Golac je inače akademski slikar i književnik, a ovaj pu objavio je novu zbirku aforizama Priručnik za život čiji je izdavač Stajergraf iz Zagreba.

Promocija knjige će biti u Pučkom otvorenom učilištu u četvrtak, 14. lipnja u 19 sati. U promociji će sudjelovati prof. Mirjana Musić-Mašić, prof. Anela Serdar-Pašalić, prof. Miroslav Vukmanić i Stipe golac, mlađi. Tijekom Golčeve aforizme čitat će studentice Ema Belančić, Ana Zadro i Matea Župan. NA kraju će autor svim sudionicima promocije pokloniti knjigu. (LpS)

NOVA KNJIGA

RIZIČNI i ZAŠTITNI ČIMBENICI KOD MLADIH

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2018. u 22 sata

GOSPIĆ - Idućeg tjedna, 12. lipnja s početkom u 18:30 sati u Samostalnoj narodnoj knjižnici biti će promocije nove knjige gospićkih stručnjaka u odgoju mladih.

Sveučilišni je to priručnik Rizični i zaštitni čimbenici poremećaja u ponašanju kod adolescenata koju su napisali doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković, Sveučilište u Zadru, mr. sc. Viktor Božičević, umirovljeni profesor psihologije i Kristina Manestar, profesorica psihologije Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Promociju će voditi doc. dr. sc. Jasminka Brala-Mudrovčić, a knjigu će uz autore predstaviti prof. dr. sc. Josip Friščić, prorektor, rezenzentice prof. dr. sc. Mira Klarin i doc. dr. sc. Lucija Vejmelka, svi sa Sveučilišta Zadar. (LpS)

Promocija u Zagrebu

Druga promocija knjige Radni logor Jasenovac

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2018. u 20:15 sati

GOSPIĆ/ZAGREB - Od izdavačke kuće Naklada Pavičić dobili smo obavijest da će sutra, 7. lipnja s početkom u 19 sati biti druga promocija knjige Radni logor Jasenovac, autora Igora Vukića. Promocije će biti u dvorani Vijenac na Kaptolu 29 a u Zagrebu.

Ova je knjiga izazvala velik interes u javnosti i autor će odgovarati na pitanja, među ostalima i na ona koja su mu javno ili potaje postavljaju njegovi osporavatelji:
Je li to ona knjiga koja pokušava revidirati povijest ustaškog logora? Jest. Je li točno da ona polemizira s onima koji su lagali o Jasenovcu? Nije, ona im je posvećena. Je li knjiga proustaška? Jest, koliko i prokomunistička i pročetnička. Donosi li ona posljednju istinu o Jasenovcu? Ne, ona želi sudjelovati u probijanju puta prema istini o Jasenovcu. Na čemu se knjiga zasniva? Na istraživanju fondova Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, tj. na 700 arhivskih kutija jugoslavenske Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, na 200 kutija dokumenata civilnih i vojnih vlasti NDH, na golemoj građi OZN-e, UDB-e i SDS-a SRH i SFRJ, na zbirkama dokumenata iz partizanskih izvora i svjedočenjima bivših logoraša te na znanstvenoj i publicističkoj literaturi. Kome je knjiga namijenjena? Svakom čitatelju koji se ne boji istine.

Knjiga je veličine 14 x 20 cm i ima 340 strana.
Ulaz slobodan! Prodaja knjige po prigodnoj cijeni!

Osma zbirka Milana Rupčića

Boje, zvuci, mirisi

Sada je to haiku poezija.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2018. u 18:40 sati

GOSPIĆ - Nikidan edvo izvuka niku kuvertu iz bakse u stubištu. Bila j' bila, a ne žuta ka druge veličke koje mi stižu na antres. Kad sam je otvorija unutra vam je ljudi moji bila knjiga Milana Ručića, o kome smo već više puta pisali.

Osma j' to njegova knjiga poezije, u vlastitom izdanju, ovaj put haiku poezije: Boje, zvuci mirisi. Rupčić ima korijene u obližnoj Rastoci, to se već vidi po prezimenu. Un vam je unuk dida Martina Trutine.

U predgovoru zbirke kako na pomisao da je u haiku poeziji sve rečeno i nema se što novoga dodati , onda se pojavi un Milan Rupčić i njegovi stihovi. No da ne duljim evo nikolka primir:

Smola se topi - /podnevni zvizdan/cvrčci u zboru.
Iznad vode/lastavice u letu/ spušta se večer.
Žutom bojom/ukrasio se drijen/ Cvjetnica će.
Mirisi jutra- /palenta u zdili/i varenika.
Ljubičasto/rascvjetala njiva - /zamirisat ćepole.
Tutanj top,/golubovi nad gradom -/podne je u Zagrebu.
Mačić šokiran,/mačka donijela miša;/prv i dan poduke.

Nova zbirka pjesama Marije Vukić-Perković

UZDAH

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. svibnja 2018. u 7 sati

GOSPIĆ - Jučer je u naš poštanski pretinac stigla oveća žuta kuverta iu njoj najnovija zbirka pjesama Uzdah Marije Vukić-Perković, rođene Gospićanke.

Ovu njenu četvrtu zbirku izdao je Ogranak Matice Hrvatske u Zadru gdje živi i djeluje. Urednik je Ivica Vigato, a na naslovnici je fotografija njenog brata Ivana Vukića starohrvatske crkve Svete Marije Magdalene iz 1181. godine. Knjiga ima 125 stranica i gotovo na svakoj je po jedna pjesma nastala u različitim inspiracijama i prigodama u Zadru i Ražancu. Nekoliko je pjesama posvećeno rodnom Gospiću i Gospićanima. Autorica je završila svoje školovanje u Gospiću i diplomirala razrednu nastavu i hrvatski jezik na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji. Prvo radno mjesto dobila je u okolici Zadra, a najzad se skrasila u Zadru.

Kako sama ističe pjesmice su je stalno privlačile još kao djevojčicu a počela je pisati u prvom razredu pučke škole (Procvjetala ljubičica mala/Na putiću/ U mirisnom kaputiću …) Kada je počela raditi spoznala je kako je kod učenika potrebno i važno otkrivati njihove sklonosti i podržavati ih.

- Mnoge pjesme u ovoj zbirci su nostalgične i u njima se nazire žal za prošlim vremenom bilo da su to vremena bliske prošlosti ili još dalje, bilo osobne ili nacionalne. Bilo kako bilo - cilj vlastite utjehe i nalaženje smisla Mariju je nadjačao, nadrastao. - piše u recenziji prof. Elvira Katić.

- Kao i u prethodnim zbirkama, pjesnikinja gaji jednostavan, naoko infatilan, aa posve čist, pitak, nemalo slikovit i melodiozan izričaj, a tih se atributa ne lišava ni kad progovara lirski "narativno". - kaže u svojoj recenziji prof. Ivica Antić.

Evo i jedne pjesme nastale nakon moje objave fotografije benta na Novčici na Fejsu:
Žurim, žurim/Na susret drag/Vremena malo/Kasnim/Moram skratiti put/Odabrah bent. / Ljube ga moja stopala/Zahvalna što je tu/A onda poskliznem se/ I padnem. / I moja haljina plava/Više nema ljepote, čara/I oči mi zacakle/I suze teku, teku/I u roniše u slap na bentu/I stopiše se s njegovim SREBROM! (MaČ)


Lička pjesma na festivalu u Mostaru

HERCEGOVINA BRONČANA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. travnja 2018. u 19:45 sati

GOSPIĆ - Festivalu zabavne glazbe "Melodije Mostara 2018". Nastupio je Tamburaški sastav DUKATI iz Širokog Brijega HERCEGOVINO ŠTA SE S TOBOM ZBILO koju je napisao ličko-slavonski šumar i pjesnik Branimir Mikić, šef Šumarije u Svetom Roku.

POSLUŠAJTE DUKATE I HERCEGOVKU
www.licke-novine.hr/oglasi%202018/DUKATI%20_Hercegovino%20.mp3

Melodije Mostara 2018.

NEUMORNI PJESNIK MIKIĆ

U petak Dukati pjevaju Mikićevu pjesmu

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2018. u 20:00 sati

GOSPIĆ - U petak na Festivalu zabavne glazbe "Melodije Mostara 2018. nastupit će Tamburaški sastav DUKATI iz Širokog Brijega za koji sam napisao pjesmu HERCEGOVINO ŠTA SE S TOBOM ZBILO pisao šumar i pjesnik Branimir Mikić.


HERCEGOVINO ŠTA SE S TOBOM ZBILO

Tiho teče Neretva, bistra voda 'ladna
Običaji davni, tu časne ljude krase,
Na stini i drači, ali nikad jadna
Od postanka svita, nisu dali na se.

Hercegovino, šta se s tobom zbilo
Ostala si sama, k'a mati bez dice,
Samo znaj bez tebe, ni meni nije lako
Još te noću sanjam, prestat' nisam plak'o.

Kuću škija 'ranila, maslina i nar
Suva smokva sladila i od vina med,
Lavanda opijala, k'o mirisni dar
Pod murvom se šija, čekala na red.

POSLUŠAJTE DUKATE I HERCEGOVKU
www.licke-novine.hr/oglasi%202018/DUKATI%20_Hercegovino%20.mp3

Pogledajte i što javlja portal Grude:

www.grude.com/clanak/?i=62412&melodije-mostara-2018-nastupit-ce-thompson-mate-bulic-tiho-orlic


FOTOSOFIA 13.

Otvoren trinaesti 'lov' na fototalente

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2018. u 19:15 sati

Otvorene su prijave za polaznike Fotosofije, besplatnog sedmodnevnog seminara za naprednu fotografiju koji će se pod vodstvom i umjetničkom direkcijom fotografa Damira Hoyke održati u Termama Tuhelj od 10. do 17. lipnja 2018. I ove će godine petnaest odabranih seminarista na predavanjima i tematskim photo sessionima doznati kako snimiti dobar portret, modnu, reklamnu i art fotografiju.

- Kad sam prije trinaest godina pokrenuo ovaj seminar, zadao sam si sljedeću misiju: pronaći talentirane fotografe i dati im priliku da unaprijede svoje znanje i kreativnost, da steknu iskustvo rada s klijentima i medijima, te da se s njihovim radom upozna i struka i javnost.- rekao nam je Hoyka i dodaje da ge veseli vidjeti da je tijekom godina niz seminarista uspjelo upisati studij fotografije, ili direktno profesionalizirati svoj rad, što je znak da misija ide u dobrom smjeru.
- Omogućiti nekome da promijeni život i bavi se onim što ga iskreno veseli neprocjenjiv je osjećaj.- kaže Hoyka, bard hrvatske fotografije.

Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj ove godine na Fotosofiju dovodi svjetski poznatog španjolskog fotografa i režisera Eugenija Recuenca koji će našoj publici biti poznat kao autor video spota grupe Rammstein 'Mein Herz brennt' i Lavazza kalendara, te kao autor niza modnih fotografija za prestižne modne magazine poput Voguea i GQ, te fotografija i video spotova za tvrtke Nina Ricci, Pernod Ricard, Bvlgary, Playstation, Gloria Vanderbilt, Freixenet... Recuenco je najavio da će predavanje održati 15. lipnja, a uz reklamne radove, predstavit će i 'Projekt 365' na kojem radi sedam godina. Ulaz na predavanje je slobodan.

I ove godine seminaristi će fotografirati poznate osobe. Proteklih godina u tome su im pomogle mnoge zvijezde iz Hrvatske i regije poput Vedrana Mlikote, Davora Gopca, Rene Bitorajca, Mile Kekina, Doris Pinčić, Brune Šimleše, Srđana Gojkovića Gileta, Zorana Predina, Barbare Kolar... Fotografije s tih snimanja objavljivane su u vodećim medijima širom regije, kao i fotografije snimljene na temu 'Moda'.

Kako se prijaviti na izbor polaznika otvoren do 16. svibnja 2018. možete pročitati na www.fotosofia.info , gdje će biti objavljivane i obavijesti o terminima događanja otvorenim za publiku. Na istoj web stranici objavljen je i casting 'Fotosofia 13 FOTOmodel' za fotomodele, make up artiste, frizere i stiliste - suradnike na snimanju modnih fotografija Fotosofije 13. (FS/LpS)

Hrvatski sabor kulture

POZIV NA BESPLATNU RAZGLEDNICU

6. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održati će se smotra kulture, ulaz je besplatan uz najavu na telefon ili mail.

Plakat HSK za Lisinski 6. svibnja
Plakat HSK za Lisinski 6. svibnja
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 14:45 sati

ZAGREB - U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u nedjelju, 6. svibnja 2018. s početkom u 19 sati biti će održana središnja nacionalna manifestacija kulturno-umjetničkog stvaralaštva Razglednica 7 kulturno-umjetničkog amaterizma RH. Razglednica predstavlja 980 kulturno-umjetničkih udruga s 1657 sekcija i više od 80.000 članova.

Razglednica 7 predstavit će odabrana ponajbolja ostvarenja kulturno-umjetničkog amaterizma RH s manifestacija u organizaciji ili pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture u prošloj godini. U foajeu Velike dvorane posjetitelji će moći pogledati Izložbu likovnih radova nagrađene Likovne udruge "Emanuel Vidović". U okviru programa bit će održan i Dan otvorenih vrata u prigodi 70. obljetnice Hrvatskog sabora kulture, koja se obilježava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture RH.

Besplatne ulaznice za Razglednicu 7 možete osigurati pozivom na telefon: 01/4556-877 ili 095/4556-877 (svakim radnim danom od 8 do 16 sati) i putem e-pošte ples@hrsk.hr .
Održavanje Razglednice 7 pomogli su Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, Zagrebačka pivovara d.d. i Vino Kerman Nedelišće.

Više informacija pronađite na našoj mrežnoj stranici www.hrsk.hr . (LpS)

Novi uspjeh učenika iz Otočca

ROBOTIČARI MEĐU NAJBOLJIMA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2018.u 8:20 sati

GOSPIĆ - Školski portal objavio je sinoć dobru vijest o hrvatskim učenicima robotičarima koji su bili na natjecanju u Austriji. Među njima su i učenici iz Otočca. Objavljujemo poveznicu pa pogledajte:

www.skolskiportal.hr/clanak/9977-sedam-medalja-za-hrvatske-ekipe-u-tri-kategorije

Festival znanosti u Gospiću i okolici

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2018. u 23 sata, ažuriranje 18. travnja 2018. u 15 sati

GOSPIĆ - Ovogodišnji Festival znanosti predavača i studenata gospićkog Odjela nastavničkog studija opočinje u ponedjeljak 16. travnja u 11 sati u prostorima Odjela temom Ljiljane Ilić Lovci na kompetencije.

Idućeg dana, kako smo već najavila, utorak, 17. travnja u 19 sati otvara se likovna izložba u prostoru KIC-a. Izložba ostaje do kraja mjeseca. U srijedu 18. travnja u gradskoj knjižnici s početkom u 11:30 sati je predavanje , Jadranka Brkić-Vejmelka Mirisi i okusi geografskih otkrića. U četvrtak 19. travnja s početkom u 18 sati u gospićkoj osnovnoj školi je radionica Noć psihologije - deset top otkrića u psihologiji voditelji su Anela Nikčević-Milković i Zvonimir Šimić.

U petak 20. travnja s početkom u 11,30 sati na Odjelu je lutkarska predstava i radionica Tko se vuka boji još?, Sanja Vrcić-Mataija, Vesna Grahovac-Pražić i Jadranka Brkić-Vejmelka. Na predstavu dolazi i jedan razred osnovnoškolaca.

Od 23. travnja bit će događanja i u Otočcu.

Državni arhiv Gospić

DIGITALNI LEKSIKON LIČANA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. TRAVNJA 2018. U 18:15 SATI

GOSPIĆ - Krajem prošle godine Državni arhiv je izdao Leksikona Ličana, a ovih na mrežnoj stranici objavljeno je digitalno izdanje.

- Nadamo se da će Leksikon i u digitalnom obliku biti zanimljiv i koristan priručnik svim zaljubljenicima u ličku povijest, brojnom ličkom iseljeništvu, zainteresiranim stručnjacima i nastavnicima zavičajne povijesti, umjetnosti i književnosti.- ističe ravnatelj Ivica Mataija.

Evo i poveznice za Leksikon:
www.yumpu.com/xx/document/view/59911341/leksikon-licana

Odjel nastavničkog studija u Gospiću

IZLOŽBA STUDENTSKIH RADOVA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. travnja 2018. u 11 sati

GOSPIĆ - Na temu Otkrića ovogodišnjeg Festivala znanosti studenti 3. i 4. godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru pod vodstvom mentora doc. dr. art. Marijana Richtera napravili su slikarsko istraživanje pod naslovom Otkriće likovnosti u vizualnosti. Slikanju je prethodilo fotografiranje. Izložba će biti otvorena u utorak 17. travnja u 19,00 sati u KIC-u.

U projektu su aktivno sudjelovale/i studentice i studenti treće i četvrte godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru:
Ana Baričević, Iva Bogdanović, Barbara Bogić, Katarina Bunčić, Andrea Demin, Ivona Ivić, Antonela Katić, Ana Kokot, Anamarija Kovačević, Elizabeta Kukić, Marijana Markovinović, Ana Martinjak, Dalia Pašić, Katarina Prebeg, Josipa Raić, Nita Ratković, Marija Romac, Ana Rukavina, Silvija Šreter, Martina Štrk, Ivana Žgela, Ana Dujmović, Ana Levar, Ana-Marija Janeš, Annarayna Ahmetašević, Antonio Bektić, Doris Glad, Helena Flegar, Ivana Matasić, Katarina Vukelić, Kristina Binički, Kristina Jurković, Kristina Kukuljević, Kristina Prpić, Kristina Talaja, Marina Fajtić, Matea Koren, Matea Požega, Monika Goreta, Slavica Mudrovčić i Tajana Puškarić.(LpS)

Nova knjiga

MILAN RUPČIĆ: KAPLJE OD VREMENA

Rupčiću je izdao sedmu knjigu pjesama i priča.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. travnja 2018. 9:45 sati

GOSPIĆ - Ovih dana u naš redakciju stigla je podebela kuverta i u njoj knjiga Milana Rupčića Kaplje od vremena. Sedma je to njegova knjiga, zbirka pjesama i priča iz rodne Rastoke. Knjigu je izdao u Zagrebu u vlastitoj nakladi.

-Književnik Milan Rupčić potpisuje ovu pjesničko-proznu zbirku kojom nastavlja graditi svoju poetiku. Zbirka se očituje velikim zanimljivostima s formalne i sadržajne strane.- kaže u predgovoru Tin Lemac, koji pretpostavlja da će autor postati jedno od nezaobilaznih imena i regionalne ličke književnosti.

U knjizi Rupčić rabi ličku ikavicu, pa je na kraju knjige i tumač riječi i izraza koji će dobro doći mlađim čitateljima. Ovaj put se okušao i u limeriku i evo jedne pjesmice na naš račun:

Gospićki novinar, na lektriku novine piše,
U zadnje vrime sve svoje piše, tuđe briše.
Kod njega lokalno ima prvenstvo,
Pulitika, crkva i rat sveto mu trojstvo.
Visoki gospićki napon trese i novine piše.

Do sada je objavio ove knjige: Sjećanja pod hrastom, 2012. i drugo prošireno izdanje, 2013, Kaleidoskop jednog života, 2013, Iz okrugle krletke, 2014, Nakon isteka, 2016 i Kamen u grudi snijega, 2017. (LpS)

Knjiga o Domovinskom ratu

Posljednji doprinos Trajka Grkovskog slobodi

I danas Trajkov dobri duh čuva njegove Plitvice
I danas Trajkov dobri duh čuva njegove Plitvice
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. travnja 2018. u 0:35 sati

GOSPIĆ - Jučer mi je konačno ruku dopala knjiga kolege novinara Trajka Grkovskog Kire.

Prvo zaposlenje našao je kao šumarski tehničar u NP Plitvička jezera kada je generalni direktor netom udruženog poduzeća bio Petar Vidaković, a zaštitu je vodio Josip Movčan kojem je pripao Trajko. Kako je bio ambiciozan brzo je napredovao o Parku do direktora čak dva OOUR-a (osnovna organizacija udruženog rata). Kada je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća Vidaković otišao u diplomate, iako nije bio političar nego gospodarstvenik, novi direktor političar Nikola Lapov okrenuo je ploču i Kiro je počeo kliziti na ljestvici napredovanja. Dodijeljena mu je propaganda i rad u Plitvičkom vjesniku, internim radničkim novinama.

Ali, unatoč svemu, Kiro se okrenuo novinarstvu i fotografiji gdje je našao sebe. Brzo je počeo raditi kao dopisnik Večernjeg lista i nekih drugih redakcija, a postao je i glasnogovornik Plitvica. Bio je ugodan sugovornik i dobar znalac stanja Parka što je nama novinarima značilo i dobre izvještaje o raznim temama od plitvičkih vjenčanja do zaštite okoliša, što mu je kao školovanom šumaru bilo blisko. Volio je i šalu ali se znao i uspjeniti kada je trebalo nekoga zaštititi od nepravde.
Doživio je u svom stanu na Mukinjama Krvavi plitvički Uskrs 31. ožujka 1991., a zbog objektivnog pisanja i osuđivanja veliko-srpske politike brzo je postao trn u oku pobunjenicima. Stan je u srpnju 1991. morao napustiti u čarapama i s obitelji je izbjegao u Karlovac. Uključio se u obranu Karlovca, ali je nastavio i pisanje za novine i radio postaje. Najviše je radio za Vjesnik. Kao hrvatski branitelj s vojnicima je stigao na oslobođene Plitvice, gdje ga je 2005. godine u listopadu u 60. godini života zatekla prerana smrt zbog oštećenog srca.
Uvijek je govorio da mora urediti svoje novinarske zapise, ali ga je u tome spriječila smrt. Međutim, posthumno zahvaljujući supruzi Feodori i kćerkama Andreji i Maji zapisi su objavljeni. Objavio ih je Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata: Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. - memoarsko gradivo, knjiga 2; Novinari - svjedoci vremena (zapisi Trajka Grkovskog: Plitvice - Karlovac 1991.-1995.).

U Trajkovoj knjizi opisana su predratna i ratna zbivanja na Plitvicama i na karlovačkom području od 1990. do 2002. koje je objavio u dnevnom tisku. Poseban interes u svojim izvješćima posvetio je pitanju zaštite prirodnih bogatstava za vrijeme ratnih razaranja. Njegova privrženost Plitvičkim jezerima, gdje je i proveo veći dio svoga radnoga vijeka, očitovala se u njegovim emotivnim izvješćima u kojima je upozoravao domaću i svjetsku javnost o devastiranju jednog od najljepših nacionalnih parkova na svijetu. Prikupljeni novinski članci objavljeni u ovoj knjizi svojevrsno su svjedočanstvo vremena, u kojima je autor pravovremeno obavještavao javnost o važnim ratnim i političkim događajima, kao i o malim ljudima i njihovim sudbinama. Trajko Grkovski zaslužan je kroničar karlovačkog i plitvičkog kraja, a njegovi članci vrijedan su doprinos istraživanju Domovinskog rata.

Novi izbor ljepotica

CASTING JE U OTOČCU

Tea Mlinarić
Tea Mlinarić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2018. u 8 sati

GOSPIĆ - Nakon prošlogodišnje pobjede Teje Mlinarić ličko-senjske kandidatkinje na izboru za Miss Hrvatske, organizira se novi casting.

- Pozivamo sve djevojke na casting za Miss ličko-senjske županije za Miss Hrvatske koji će se održati 7. travnja s početkom u 11:00 sati u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu.- kaže Maja Vračarić, direktorica izbora.

Djevojke trebaju doći čiste kose i laganog make up. Obučene u uske traperice i majicu te cipele na petu. Uvjeti za pristup Castingu su od 17.5 do 25 godina. Ukoliko, djevojke imaju manje od 18 godina moraju imati dopuštenje roditelja ili skrbnika za pristup na Casting. Svaki roditelj/skrbnik može sudjelovati, ali i poslati upite na info@miss.hr (LpS)

Susret s prof. Milanom Štemcem iz Gospića

DUGOVJEČNI RAVNATELJ

Štimac je direktor i ravnatelj škola puna tri desetljeća.

Slika iz arhive s najboljima 2015. godine/Arhiva Lika pressa Gospić, snimio Marko Čuljat
Slika iz arhive s najboljima 2015. godine/Arhiva Lika pressa Gospić, snimio Marko Čuljat
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2018. u 14:35 sati

Pripremio Marko Čuljat, Lik@ press

GOSPIĆ - U knjizi Lika iz bloka jednog novinara koja je do sada izašla 11 puta, a priprema se i 12 izdanje. Knjiga se od 1999. godine stalno ažurira i nadopunjava recentnim podacima kojim je svjedok ili čak sudionik sam autor. U knjizi se već poodavno nalazi ime novljanskog profesora Milana Štimca (65).
U rodnom selu završio je prvih šest razreda Područna škole Osnovne škole Nade Dimić iz Gospića. Dva razreda je polazio u Gospiću, jer su u L. Novom ukinuti viši razredi zbog manjeg broja učenika.
Danas smo se sastali u njegovom uredu u gospićkoj gimnaziji. Prije toga bio je na svetoj misi posvećenoj komunističkim žrtvama Gospića i okolice koji su na današnji dan 1945. "oslobodili" partizani i pobili na tisuće nevinih ljudi.

Štimac se sjeća svojih školskih dana Novom. U njegovo doba bilo je stotinjak učenika, a dolasili su i Podaštranjci. U Gospić je za lijepog vremena išao biciklom, a zimi pješačio ukupno 11 kilometara dnevno sve do trećeg razreda Gimnazije Nikole Tesle, pedagoški smjer. Tek tada je počeo prijevoz učenika ali samo do Podoštre. Filozofski fakultet je avršio na Sveučilištu u Zadru i stekao naziv profesora hrvatskoga jezika i jugoslavenskih književnosti i pedagogije. Prvo radno mjesto dobio je 1977. godine na zamjeni u višim razredima u Područnoj školi u Bužimu Osnovne škole Kate Pejnović iz Gospića. I u Bužim je išao na biciklu punih 18 kilometara i isto toliko natrag. Jednom prilikom u prosincu 1977. s kolegom je vozilom Elektrolike došao do Smiljana i dalje su 7 kilometara prtili cestom do škole u kojoj su već bili učenici.

- Na zamjeni u Brušanima radio sam 1978. a iduće godine kada su se dvije gospićke škole spojene u jednu postao sam tehnološki višak iako sam bio jedan od dvojice profesora na cijeloj školi koja je tada imala 1200 učenika i nije imala pedagoga. Iduće tri godine od 1979. do 1982. radio sam kao pedagog u Osnovnoj školi Martina Bracije Hećimovića u Perušiću zahvaljujući direktoru prof. Mili Štimcu, s kojim nisam u nikakvim rodbinskim odnosima.-sjeća se Štimac.
Time je perušićka škola od 350 učenika bila prva s pedagogom na području tadašnje općine Gospić. Nakon toga 1982. prelazi na rad u Gospić zahvaljujući kolegi Anti Kremiću jer tadašnji direktor prof. Mile Rajčević, nije bio voljan da ga primi. Natječaj za direktor gospićke osnovne škole raspisan je krajem 1987. Savjet škole imao je 25 članova, Štimac je dobio 18, a Rajčević samo sedam glasova. Nakon osporavanja izbora tek je u proljeće iduće godine zasjeo na mjesto direktora 5. travnja 1988. Na toj funkciji ostao je do 2009. kada prelazi za ravnatelja Gimnazije.

- Najteži je period bio početkom i za vrijeme Domovinskog rata u jesen 1991. kada je trebalo organizirati nastavu, ali i braniti domovinu. Pošto je zgrada bila omiljen cilj pobunjenika brzo je gotovo uništena. Nastava je počela tek 10. veljače 1992. u područnim školama Smiljan, Bužim, Rastoka, Brušane, Lički Novi ( u privatnoj kući Stanislava Kosovića), Bilaj (u podrumu kuće Jose Mraovića). Zatim u Rosuljama-Debelom Brdu, Trnovac (u kući Ivana Brkljačića) i Brušanima. U Kaniži je nastava bila u kafiću Marija Želje Stilinovića Garbuna.- sipa kao iz rukava Štimac.

Od proljeća 1992. počela je sanacija zgrade škole u Gospiću i organizirana je nastava za cijelu školu do proljeća 1993. kada je škola ponovo pogođena. Za osme razrede nastava je organizirana u Karlobagu i u Selcu, a za ostale ne nastava prekinuta. Školske godine 1993/94. nastava se odvijala u Ličkom Novom u dvije smjene za sve učenike od 5 do 8 razreda s osiguranim prijevozom, a u svibnju 1994. nakon sanacije dijela štete nastava je obnovljena u Gospiću i ostala je do kraja rata. Sanacija je obavljena u nekoliko navrata, osim toga Štimac je započeo i realizaciju programa rada u jednoj smjeni izgradnjom 16 novih učionica.

Gimnazije je za njegova ravnanja postala e-školom, a uključena je i u europski program Erasmus+.

Uz sve radne obveza Štimac je dugogodišnji aktivist HCK, utemeljitelj i član Predsjedništva Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, član Izvršnog odbora Hrvatske zajednice osnovnih škola, prvi predsjednik Gradskog vijeća u Gospića od 1993. na kojoj funkciji je bio još dva mandata zaredom. Član pjevačkog zbora Vile Velebite od utemeljenja 2007., član katedralnog zbora, predsjednik županijskog ogranka Hrvatskog pedagoško književnog zbora…

Za pedagoški rad odlikovao ga je 1996. predsjednik RH dr. Franjo Tuđman odličjem Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića.

25. Porin

NAJ TAMBURAŠI IZ ŽUPANJE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. OŽUJKA 2018. U 8:55 sati

GOSPIĆ - Na sinoćnjem jubilarnom Porinu 12. Glazbeni festival šokačke pisme Županja, 2017. u produkciji Ilije Nikolića dobitnik je Porina za najbolji album tamburaške glazbe. Na albumu je i pjesma Tamburaša Rubato koju je napisao lički šumar Branimir Mikić, upravitelj Šumarije u Svetom Roku. (LpS)

PREVENCIJA NASELJA MEĐU MLADIMA

STUDENTSKE RADIONICE S UČENICIMA

Već devet godina provodi se program prevencije nasilja u mladenačkim vezama.

Gospićki srednjoškolci
Gospićki srednjoškolci
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. ožujka 2018. 15:15 sati

Piše: doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković, prof. psihologije, Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilište u Zadru

GOSPIĆ - Program "Prevencija nasilja u mladenačkim vezama" ostvaruje se već devetu akademsku i školsku godinu u suradnji Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Opće gimnazije i Strukovne škole u Gospiću. Studenti 2. i 3. godine u okviru kolegija "Nasilje nad i među djecom" i "Psihologija obitelji i roditeljstva" od 12. do 28. ožujka 2018. provode četiri preventivne radionice s učenicima šest drugih razreda srednjih škola.

Ciljevi koji se žele postići radionicama su:
1) Razjasniti uvjerenja o dobroj i sigurnoj vezi; 2) Povećati poznavanje svojih prava u vezi; 3) Podići razinu prepoznavanja nasilja u mladenačkim vezama; 4) Unaprijediti prepoznavanje osobne izloženosti i svojeg nasilnog ponašanja u vezi; 5) Osvijestiti svoju spremnost na prekidanje nasilnih obrazaca u vezi te 6) Povećati spremnost na traženje i pružanje pomoći u slučaju nasilja u vezi. Istraživanja pokazuju da je 87 posto mladih u dobi od 16 i 19 godina imala iskustvo veze, da je 70 posto mladih doživjelo neki oblik nasilja u vezi, a 43 posto je priznalo da su se u vezi nasilno ponašali. Ponašanje kontrole i dominacije u vezi mladi često ne prepoznaju kao nasilje (npr. ljubomorno ponašanje smatraju oblikom pokazivanja ljubavi).

Neki ne prepoznaju ni seksualno, niti fizičko nasilje (toleriraju rizične, nasilne veze i ne uspostavljaju svoje granice sigurnosti). Prema partneru/ici su često nasilni zbog straha od prekida veze. Nasilje u vezi uglavnom ne prijavljuju, ne traže pomoć i savjet izvan grupe bliskih prijatelja. Klinička iskustva pokazuju da obiteljsko i partnersko nasilje u odrasloj dobi često započinje u adolescentskim vezama kada se uspostavlja obrazac nasilnog rješavanja sukoba u bliskim odnosima. Program se provodi u preko 50 sredina u Republici Hrvatskoj, a nositelji programa su Društvo za psihološku pomoć, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, MZOŠ, Nizozemskim "Matra programom" i Gradom Zagrebom te je dio šireg projekta suzbijanja nasilja u obitelji u RH.

Županijski zavod za javno zdravstvo

SUTRA DAN NARCISA NA PLACI

ZAvod u akciji za zdravlje/Foto Arhiva Lika pressa
ZAvod u akciji za zdravlje/Foto Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. ožujka 2018. u 8:35 sati

GOSPIĆ - Dan narcisa se obilježava prve proljetne subote i niz godina ima važnu ulogu u osvješćivanju javnosti o načinima i važnosti ranog otkrivanja raka dojke.

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Dom zdravlja, Opća bolnica, ljekarna Pablo i udruga Vila za Liku organiziraju javnozdravstvenu kampanju Dan narcisa koja će se održati sutra, petak, 23. ožujka Gradskoj tržnici u vremenu od 10 do 12 sati.

Na edukativnim štandovima građanima biti dostupne informacije i leci o prevenciji i nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke. (Lps)

Opća bolnica Gospić

I DALJE PREGLDI BRANITELJA

Stisak ruke nakon potpisaugovora ravnetzeljica Čubelić i ministar Medved
Stisak ruke nakon potpisaugovora ravnetzeljica Čubelić i ministar Medved
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. OŽUJKA 2018. u 20:15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz Opće bolnice, ravnateljica Sandra Čubelić potpisala je novi ugovor za sistematske preglede hrvatski h branitelja iz Domovinskog rata.

Ugovor je potpisan u Ministarstvu hrvatskih branitelja uz nazočnost ministra Tome Medveda kao i ministra zdravstva Milana Kujundžića. Prošle godine u Bolnici je izvršeno 887 preventivnih sistematskih pregleda dok je krovna zdravstvena ustanova u RH KBC Zagreb napravila oko 1.500. Koordinator je Mara Stilinović.
Pravo na besplatne liječničke preglede, i to bez čekanja, što se organizira i dogovara unaprijed, imaju hrvatski branitelji koji u borbenom sektoru proveli više od 300. (LpS)

U susret Porinu

NOMINIRANA MIKIĆEVA PJESMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2018. 9:30

GOSPIĆ - U izboru pjesama za predstojeći Porin koji se održava u Splitu 23. ožujka u 17. kategoriji- najbolji album tamburaške glazbe nominiran je i album 12. festivala šokačke pjesme uz Županji koji je održan prošle godine i koji je prošao u nominaciji. Na tom albumu je i pjesma Branimira Mikića, šefa Šumarije u Svetom Roku, o kojoj smo već pisali.

Mikićevu pjesmu Graničarska tuga izvode tamburaši Rubato, glazbu je skladao Krunoslav Dražić; aranžman je Marka Piletića i Zlatka Galika.

- Bez lažne skromnosti već sama nominacija je veliki uspjeh.-izjavio je za Ličke novine Branislav Mikić.

Ovo je po prvi put da je netko iz Like sudjelovao u priči za nominiciju za Porina. Ranijih godina Gospićani, Josip Kajler i Julije Derosi, sudjelovali su na festivalima u Zagrebu i Splitu. (MaČ)

Poslušajte pjesmu još koji put na poveznici
www.youtube.com/watch?v=YRanLxYOTxc

Pogledajte i poslušajte i ovu Mikićevu pismu:
youtu.be/MkJyszUWJAs

Agencija za odgoj i obrazovanje

MEĐUŽUPANIJSKI SKUP PEDAGOGA

U Gospić na stručni dolaze pedagozi iz sedam županija.

Kuća u Budačkoj ulici ukojoj je odrastao dr. Jure Turić/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Kuća u Budačkoj ulici ukojoj je odrastao dr. Jure Turić/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2018. u 10:10 sati

GOSPIĆ - Od 22. i 23. ožujka održava se stručni skup pedagoga, mentora i savjetnika iz sedam županija. Ovo je prvi skup pedagoga u Gospiću, inače rodnom mjestu Jure Turića, prvog doktora pedagogijskih znanosti.
Dolaze pedagozi iz Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitske i Dubrovačko-neretvanske županije. Voditeljice skupa će biti više savjetnice Đurđica Kaurloto Martinić i Mirjana Kazija.
Tema skup će biti Rad na usklađivanju kataloga poslova stručnih suradnika pedagoga. Biti će prezentirani rezultati rada na Katalogu u svakoj županiji. Prvog dana popodne sudionici skupa posjetit će Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu. Prijevoz je osigurao Grad Gospić, a ulaz je besplatan. Po povratku biti će riječi o planiranju i programiranju rada pedagoga sukladno promjenama u odgojno-obrazovnom sustavu.U večernjim satima pogledati će jednu predstavu Amaterskog kazalište Pučkog učilišta.
Drugog će se dana raditi u skupinama prema zadacima. (LpS)

Nova knjiga Državnog arhiva u Gospiću

GRB KNEZOVA KURJAKOVIĆA KRBAVSKIH

Objavljena je knjiga o grbu o hrvatskog kneza Kurjakovića, koji je zabilježen u heraldici brojnih europskih država.

Detalj iz knjige o grbu Kurjakovića Krbavskih
Detalj iz knjige o grbu Kurjakovića Krbavskih
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2018. u 21:30

GOSPIĆ - Iz tiska je izašla knjiga Amera Sulejmanagića (57) Grb knezova Kurjakovića Krbavskih. Izdavač knjige je Državni arhiv u Gospiću. Dvadeseta je to knjiga edicije Prilozi zapovijest Like. Knjiga ima 64 stranice tiskane u boji.

Autor je sarajevski arhitekt koji je diplomirao i povijest Srednjeg vijeka. Dopisni je član Hrvatskom numizmatičkog društva. Radi kao viši stručni suradnik za zaštitu graditeljske baštine u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

U Predgovoru knjizi autor je napisao:
- Višegodišnje istraživanje heraldičke povijesti naših četiriju kraljevstava (Dalmacije, Hrvatske, Bosne i Slavonije) u okviru projekta nazvanog Insignia Nations Illyricorum ukazalo je na značajno prisustvo grbova najpoznatijih hrvatskih rodova u europskim grbovnicama. Prepoznatljiv grb Kurjakovića Krbavskih se tamo često isticao i to me navelo da ove, sada nepoznate i neistražene heraldičke izvore, povežem s drugim poznatim sfragističke i epigrafske naravi na koje sam nailazio u literaturi, pridodajući još poneki nepoznat pečat. Tako je istražena i obrađena heraldička ostavština našega roda od najranijeg za sada poznatog njihovog grba na pečatu 1334. godine pa do gašenja roda smrću Ivana Torkvata Karlovića 1531 godine i izrade nadgrobne ploče nad njegovim grobom deset godina kasnije. (M. Čuljat)

Novi spot ličkog Slavonca

RASPJEVANI ŠUMAR

Branimir Mikić, šef svetoročke šumarije, naturalizirani Likota, ne sustaje u svom stvaralaštvu.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2018. u 20:35 sati

GOSPIĆ - Naš čitatelj i šumar rođeni Slavonac iz Požege, Branimir Mikić, posla večeraska poveznicu na svoj najnoviji spot snimljen u Slavoniji od blata do pršuta.

Evo što o njemu objavljuje portal eu-pozega:

pozega.eu/tamburasi-rubato-video-spot-za-pjesmu-podrum-mali-snimljen-i-predstavljen-u-zlatnom-lugu

Spot pogledajte na poveznici:

youtu.be/MkJyszUWJAsU susret Uskrsu

NIZ MANIFESTACIJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. OŽUJKA 2018. 9:25 sati

PERUŠIĆ - Blagdan uskrsnuća Isusa Krista obilježit će se ove godine u organizaciji Javne ustanove Pećinski park Grabovača i Narodne knjižnice Općine Perušić koja započinje uskršnjim radionicama 13. ožujka i trajat će do Uskrsa. Djeca, ali i svi zainteresirani, u knjižnici će svakoga dana moći izrađivati uskršnje zečeve, vjenčiće, košarice i pisanice te ostale uskršnje dekoracije koje će 2. travnja krasiti područje oko suvenirnice na Grabovači gdje će biti posebna proslava Uskrsa.

Naime, program je osmišljen za djecu i odrasle kako bi se uz igre, ples i kreativne radionice proslavio ovaj najveći kršćanski blagdan. Voditelji će biti kostimirani u uskršnje zečeve, a održat će se i mnoga natjecanja - od odabira najljepše pisanice, utrke u nošenju jaja na žlici, potrage za pisanicom i tucanja jaja kako bi se izabrao onaj najbolji tucak. Sve posjetitelje zasigurno očekuje dobra zabava uz pregršt aktivnosti, uskršnje ražnjiće, kotlić, ali i ples uz glazbu DJ-a.

Djecu će najviše zabaviti radionice izrade zečića te bojanja pisanica od stiropora pomoću vodenih bojica, tempera ili flomastera kojima će se kititi grane, a šarena jaja djeca će moći i ponijeti kući. Pećinski park Grabovača svima daje na znanje da ponovno organizira i Dane otvorenih vrata s promotivnim cijenama individualnih ulaznica od 2. do 22. travnja od 30 kuna. (LpS)

Forum ICT-društvo

STVORIMO UVJETE ZA OSTANAK MLADIH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2018. u 11:15 sati

ZAGREB - Tema prvog Foruma ICT-društvo, koji će se održati 23. ožujka 2018. u Osijeku, je utjecaj tehnološke dimenzije globalizacije na naše društvo i razvojne prilike koje se time otvaraju, priopćio je Organizacijski odbor Foruma.

- Forum zagovara stvaranje povoljne poduzetničke klime, reformu obrazovnog sustava te poboljšanje zakonodavnog okvira za ulaganje i razvoj ICT sektora. Želimo pokrenuti stručnu raspravu o mogućnostima koje nudi ICT za zaustavljanje iseljavanja mladih iz Slavonije i Hrvatske.- kaže Anđelko Milardović, utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije, koji je, uz Osijek Software City, nositelj projekta.

Forum ICT-društvo spaja ICT stručnjake sa širokom poslovnom, društvenom i političkom zajednicom, kako bi zajedno potaknuli lokalni razvoj. Domaći startupi, tvrtke i udruge, međunarodne kompanije, akademska zajednica, lokalne vlasti i ministarstva - raspravljat će i predlagati rješenja za jačanje ICT sektora u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj. Projekt je usmjeren na zaustavljanje iseljavanja mlade populacije te regionalno povezivanje Slavonije i Baranje, Dalmacije, Istre, odnosno hrvatskih regija s uspješnim centrima izvrsnosti u području ICT industrije, i Zagrebom kao središtem.

- Kroz Osijek Software City i živu ICT scenu. Osijek se već pozicionirao kao jedan od ključnih centara za razvoj ICT-ja u Hrvatskoj. Na Forumu želimo podijeliti naša iskustva sa stručnom javnošću, potaknuti slične inicijative u drugim dijelovima zemlje te, posebno, pokrenuti raspravu o potrebnim poboljšanjima kako bi zaustavili iseljavanje mladih ljudi ponudivši im bolje uvjete za rad i razvoj. Posebno želimo pokazati da bi pozitivne promjene u pristupu ICT sektoru dovele do otvaranja velikog broja radnih mjesta.- kaže Nandino Lončar iz osječke tvrtke Inchoo te suorganizator Foruma u ime Osijek Software Cityja.

Forum je podijeljen u četiri panela: 1) Digitalna ekonomija, digitalni marketing i decentralizacija; 2) Inovacija kao motor razvoja organizacija i lokalnog društva; 3) Lokalni pristupa regionalnom i međunarodnom poslovanju; 4) Povlačenje sredstava iz EU fondova za ICT sektor.

Cijena kotizacije je 1150 kuna + PDV, dok je cijena rane prijave do 1. ožujka 750 kuna + PDV. Predviđeni su značajni popusti za student i članove Osijek Software Cityja te za grupne dolaske. Više o ciljevima Foruma, programu, panelistima, mogućnostima sudjelovanja i kotizacijama može se doznati na web stranicama Foruma http://www.fitd.com.hr (LpS)

17. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ - BRAIN AWARENESS WEEK

PROMOCIJA ZNANjA O MOZGU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. veljače 2018. 16:30 sati

ZAGREB - Od organizatora 17. Tjedna mozga u Hrvatskoj Hrvatskig institutg za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog društvg za neuroznanost dobili smo priopćenje koje potpisuje Ivica Kostovic, Professor Emeritus:

Zanimanje svjetske javnosti za nove spoznaje o mozgu i bolestima mozga nadmašuje i najoptimističnija očekivanja znanstvenika-istraživača mozga. Organizacijom 17. Tjedna mozga Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispunjavaju svoju misiju u našoj sredini.

Temeljni ciljevi i postavke isti su kao i prijašnjih godina:
- Pitanje ljudske prirode ("new science of human nature") i ponašanja, biološke osnove svijesti kao i otkrivanje uzroka kognitivnih, neuroloških i duševnih bolesti, postavljaju nove prioritete za znanost u 21. stoljeću (proglašenom i Stoljećem uma). Dana Alliance for Brain Initiative pokrenula je svjetsku inicijativu s ciljem promocije znanja o mozgu.

Ova inicijativa odavno je poprimila svjetske razmjere iz nekoliko razloga:
a) Na prvom mjestu je spoznaja da je nemoguće naći ijedno pitanje vezano uz funkcioniranje ljudskog društva koje ne bi zahtijevalo biološki utemeljeno znanje o ponašanju, odlučivanju i svijesti čovjeka, odnosima i komunikaciji među ljudima u društvu, kao i svojstvima funkcije mozga koje nas čine ljudima.
b) U EU se polazi od činjenice da više od 35 posto sveukupnih troškova i opterećenja u zdravstvenom sustavu EU čine bolesti mozga. Nastojimo redovito upozoravati javnost na goleme troškove koje uzrokuju bolesti mozga. Utvrđeno je da je ukupni trošak od oko 800 milijardi eura godišnje za bolesti mozga veći od troškova liječenja kardiovaskularnih i malignih bolesti zajedno, te da 179 milijuna stanovnika Europe pati od nekog poremećaja funkcija živčanog sustava (podaci FENS-a). Sve češće se tijekom godine obilježavaju dani posvećeni bolestima mozga (npr. moždanom udaru, epilepsiji, cerebralnoj paralizi, multiploj sklerozi itd.)

Nadalje, javnosti želimo približiti i potrebu približavanja temeljnih istraživanja kliničkoj primjeni i stvarnoj pomoći u postupku dijagnoze i liječenja duševnih i neuroloških bolesti i poremećaja. Takvim pristupom danas se bavi translacijska neuroznanost.

U programu istraživanja EU Horizon 2014-2020 istraživanje mozga jest jedan od trajnih prioriteta. Uz sve navedene razloge i veće zanimanje društva za znanje o mozgu treba istaknuti i najveće izazove znanosti: odnos mozga i uma, te pitanje genetske i evolucijske osnove specifično ljudskih funkcija, kao što su govor, svijest o samom sebi i razumijevanje mišljenja drugih ("teorija uma"). Rezultati znanstvenika sa Sveučilišta Yale govore da je 80 posto ukupnog ljudskog genoma povezano s ustrojstvom, funkcijom i razvitkom mozga. Oko 30 posto genoma je specifično za živčani sustav i među tim genima se krije moguća biološka šifra specifično ljudskih kognitivnih funkcija. Veliki etički izazov jest nova tehnologija uređivanja gena. Dodatan izazov je predstavljanje novih područja neuroznanosti i istraživanja mozga: politička neuroznanost, neuroznanost donošenja odluka, neuromarketing itd.

Sva ova pitanja pitanja postavljaju se i u ovogodišnjem Tjednu mozga. Svjetska i europska akcija pod nazivom Tjedan mozga (Brain Awareness Week) odvija se ove godine od 12. do 18. ožujka. Hrvatsko društvo za neuroznanost izabralo je nove zanimljive teme za ovogodišnji Tjedan mozga s ciljem nastavka dijaloga s javnošću o značajnim pitanjima iz istraživanja mozga:
1. MOZAK I UMJETNA INTELIGENCIJA
2. MOZAK - GLAD ZA KISIKOM I GLUKOZOM

Ekspanzivni razvitak umjetne inteligencije i neurotehnologije je, uz nove tehnologije ciljanog uređivanja gena (CRISPR-Cas9), doveo do najvećih etičkih i za današnje čovječanstvo sudbonosnih pitanja. Gotovo zapanjujućim napretkom tehnologije moguće je ostvariti takav spoj čovjeka i složenih tehnoloških implantata i približiti se obliku kiborga (pola čovjek - pola stroj), ranije spominjanog samo u djelima znanstvene fantastike. Pitanje je što se događa i kakve posljedice za čovječanstvo i čovjeka nastaju kada sami usmjeravamo evoluciju stvaranjem čovjeka sljedeće generacije ("do-it-yourself evolution"). Što ćemo dobiti međuigrom umjetne inteligencije i mozga? Kako sačuvati privatnost, identitet, volju i ravnopravnost (taj pristup se zove "odgovorno neuroiženjerstvo")? Problemi i uporaba tehnologija u svakodnevnom životu su već sad doveli do toga (kako zorno navodi National Geographic) da su automobili naše noge, računala su postala naši umovi, a Google naša memorija.

Veličina ljudskog mozga značajno nadmašuje vrijednosti koje se mogu predvidjeti veličinom tijela čovjeka. Iako mozak čini samo oko dva posto težine suvremenog čovjeka, koristi 20 posto ukupne potrošnje kisika i 25 posto ukupne potrošnje glukoze. Takva glad za kisikom i glukozom čini mozak u energetskom (metaboličkom i fiziološkom) pogledu izuzetno skupim organom. Stoga ne čudi da poremećaji opskrbe krvlju i kisikom dovode u odraslih do vrlo teških oštećenja mozga (kao što je moždani udar), a kod prijevremeno rođenog djeteta do najvećeg neuropedijatrijskog poremećaja - cerebralne paralize. Stoga je istraživanje prevencije, mehanizama, eksperimentalnih modela i inovativnih metoda liječenja poremećaja cirkulacije i opskrbe kisikom ključno pitanje suvremene temeljne i kliničke neuroznanosti. Postavlja se pitanje: kako razumjeti nastanak, razviti prevenciju i prilagoditi postupke liječenja u mozgu prijevremeno rođene djece? Isto tako je ključno pitanje: kako spriječiti i ublažiti posljedice moždanog udara? Treba istaknuti da se i u našoj kliničkoj medicini neka donedavno smrtna stanja, kao što je subarahnoidno krvarenje iz aneurizme, može uspješno liječiti inovativnim metodama intervencijske radiologije.

Pokušat ćemo obraditi teme interdisciplinarno i integrirano, od molekularne do sistemske razine, od organizacije mozga do socijalnih interakcija. Projekti upoznavanja javnosti obuhvaćaju sve uzraste i razine školske spreme, od rane školske dobi do sveučilišta.

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji s Odborom za neuroznanost i bolesti mozga Razreda za medicinske znanosti HAZU najavljujemo održavanje simpozija "Izazovi istraživanja: hipoksično-ishemična oštećenja mozga /16. znanstveni skup o poremećajima mozga" (srijeda 14. ožujka 2018. od 09.30 do 17.30 sati, Preporodna dvorana HAZU, Opatička 18, Zagreb).

Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 12. do 18 ožujka 2017. godine, sedamnaesti put u Hrvatskoj organiziraju Tjedan mozga. U organizaciji nam se pridružuju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, sastavnice Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci te članovi Hrvatskog društva za neuroznanost u tim sveučilišnim središtima, kao i Zagrebački institut za kulturu zdravlja. Istodobno očekujemo aktivnosti u sveučilišnim centrima u Zadru, Dubrovniku, Varaždinu, kao i u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu i drugim gradovima. Mi smo se već uključili u međunarodnu akciju za bolje razumijevanje funkcija ljudskog mozga i očuvanje njegovog zdravlja. (LpS)

Ministarstvo za demografiju …

MILIJUNI ZA VRTIĆE

PAhuljice na jednoj priredbi u Gospiću/Arhiva Lika pressa
PAhuljice na jednoj priredbi u Gospiću/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. veljače 2018. u 15:20 sati

GOSPIĆ - Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas smo dobili obavijest da je na službenoj web stranici objavljen Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima.

Pozivaju se jedinice lokalne samouprave, osnivači dječjih vrtića da sukladno Pozivu prijave projekte koji pridonose poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima. Ukupni iznos planiranih sredstava za projekte iznosi 67.500.000,00 kn.

Rok za podnošenje prijava je trideset (30) dana od dana objavljivanja Poziva na internetskoj stranici Ministarstva.

Više informacija na poveznicama:

http://www.mspm.hr/

ili

http://www.mspm.hr/vijesti-8/poziv-za-prijavu-projekata-usmjerenih-na-poboljsanje-materijalnih-uvjeta-u-predskolskim-ustanovama-djecjim-vrticima-u-2018-godini/8905

Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić

NATJEČAJ ZA DJECU I UČENIKE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. veljače 2018. u 14:30 sati

GOSPIĆ - Iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje dobili smo obavijest o Natječaj za izradu likovnih, literarnih i foto radova djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite.
U cilju podizanja svijesti o postojanju prijetnji od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa, Državna uprava za zaštitu i spašavanje i ove godine pokrenula je aktivnosti kojima se djeca i mladi informiraju i educiraju o mogućim prijetnjama od katastrofa te sustavu civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Radovi tematski moraju biti vezani uz:
prirodne katastrofe,
tehničko-tehnološke katastrofe,
snage sustava civilne zaštite,
žurne službe.

Natječaj se objavljuje u osam kategorija:
likovni radovi djece starije predškolske dobi,
likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole,
literarni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole,
likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole,
literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole,
foto radovi učenika srednjih škola,
literarni radovi učenika s posebnim obrazovnim potrebama,
likovni radovi učenika s posebnim obrazovnim.

Pod kategorijom 7. i 8. podrazumijevaju se učenici s posebnim obrazovnim potrebama u redovitim školama kao i učenici u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić tijekom mjeseca listopada 2017. godine obavijestio je sve odgojno-obrazovne ustanove na području Ličko-senjske županije o uvjetima provedbe Natječaja.

Stoga podsjećamo da je Natječaj otvoren do 23. veljače 2018. godine, svi zainteresirani mogu dostaviti radove na adresu: Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić, Kaniža Gospićka 4, 53 000 Gospić. Više o samom Natječaju možete naći na poveznici:
http://duzs.hr/natjecaj-za-izradu-likovnih-literarnih-i-foto-radova-djece-i-mladih

Nova knjiga Instituta Pilar

NOVA KNJIGA GOSPIĆKIH DJELATNIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. veljače 2018. u 20:30 sati

GOSPIĆ - Djelatnici gospićkog Područnog ureda Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, priredili su još jedno djelo, knjigu Koga (p)održava održivi razvoj? Prinosi promišljanju održivosti ruralnih područja u Hrvatskoj.

Knjigu su napisali Anita Bušljeta Tonković, Željko Holjevac, Ivan Brlić i Nikola Šimunić. Promocija knjige biti će u petak 16. veljače u 17 sati u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu.
Pozdravne riječi uputiti će prof. dr. sc. Nenad Pokos, predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta i prof. dr. sc. Željko Holjevac, voditelj Područnog centra. Uz urednike o zborniku će govoriti i recenzent izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić. (LpS)

Udruga MI Split

PREDAVANJA O ŽIVOTU STARIJIH OSOBA

Projekt "Zaštita prava starijih osoba - promocija, informacija, edukacija".

Dio doma za starije u Gospiću/Foto arhiva Lik@ pressa
Dio doma za starije u Gospiću/Foto arhiva Lik@ pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. veljače 2018. u 19:45 sati

GOSPIĆ - Iz Splitske udruge MI dobili smo priopćenje o provedbi projekta "Zaštita prava starijih osoba - promocija, informacija, edukacija".

Cilj projekta je podizanje kvalitete života starijih osoba i njihova veća integriranost u lokalnu zajednicu. Projekt provodi Udruga MI u partnerstvu s Udrugom socijalnih radnika Zadar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt se provodi na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

U sklopu projekta održat će se pet koordinacijskih sastanaka sa stručnjacima u skrbi za starije osobe, a cilj je sastanaka diskusija o iskustvima i načinima zaštite korisnika kada su u pitanju ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

U ovim županijama održati će se deset javnih predavanja za starije osobe prilikom kojih će imati priliku dobiti pravni savjet od strane savjetnice za pitanja starijih osoba Udruge MI te poslušati predavanja stručnjaka iz područja prava, socijalne skrbi i zdravstva.

Također, u sklopu projekta, biti će izrađena i objavljena online brošura o zaštiti prava starijih osoba, čiji će sadržaj biti temeljen na suradnji sa stručnjacima u skrbi za starije osobe, a sadržavati će također i kontakte relevantnih dionika na području provedbe projekta. Sva pitanja koja starije osobe imaju, a tiču se kršenja i zaštite njihovih prava, slobodni su uputiti na broj telefona 021/329-133 ili na e-mail adresu savjet@seniori.hr . Na sve nedoumice i pitanja odgovorit će naši suradnici u najkraćem roku.

Najave projektnih aktivnosti, kao i brojne članke koji se tiču starenja, zaštite prava starijih osoba i ostalih tema od interesa ovoj populaciji i svima uključenima u njihove živote, možete pronaći na stranicama portala www.seniori.hr
.
Za sve dodatne informacije, dostupni smo na broju 021/329-133 (Tijana Tešija) i putem e-mail adrese tijana@udruga-mi.hr .

Čitateljica suradnica Ličkih novina

KADA NAVIRU SJEĆANJA

Sličice iz djetinjstva u Gospiću.

Detalj jedne sobe iz kuće Pavelić u novoj Jadrankinoj kući/Foto Marko Čuljat, arhiva Lika pressa Gospić
Detalj jedne sobe iz kuće Pavelić u novoj Jadrankinoj kući/Foto Marko Čuljat, arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. veljače 2918. u 10:30 sati

Piše Marija Vukić Perković

Čitam i listam putopise našega vrsnog novinara gospodina Marka Čuljata. Kod svake fotografije zastanem, razmislim i idem dalje. No, jedna me prikova za se, prikova s uzdahom tuge i sjećanja dragog: " Ostaci kule age Senkovića". Ma kakvog age, pa to je bila kuća obitelji Pavelić. U vrijeme moga odrastanja nije se spominjao aga Senković, ali je jedan član obitelji Pavelić bio, gotovo, član naše obitelji. To je bila gospodična Jelena(Ekrla) Pavelić.

Bila je jako dobra s mojom pok. mamom, a moja mama bila je mnogima "rame" za plakanje. Iz našega druženja doznala sam da je gospodična Jelena(Ekrla) kćerka milostive Nine rođene Ristić i bankara Pavelića. Ristići su bili bogati gospićki trgovci i uživali su ugled u Gospiću. U njihovu kćerku Ninu bio je zaljubljen slikar Miroslav Kraljević, ali su njezini roditelji bili protiv te ljubavi. Nametnuli su joj bankara Pavelića koji je imao i štedionicu u koju su svoj novac ulagali Gospićani i ini Ličani.
Iza vjenčanja mladenci su išli od crkve do kuće Pavelića po crvenom sagu. Slike i dopisne karte s crtežima Miroslava Kraljevića Nina je slagala i čuvala i imala drage i lijepe uspomene umjesto ostvarene ljubavi. U braku Pavelić rođene su tri kćeri: Mira, udana Vukelić, Jelena (Ekrla), Beba te jedan sin, veterinar. Kćer Mira bila je jako dobra profesorica kemije i biologije, Jelena je bila službenica, a Beba nije radila nigdje. Kuća u kojoj je danas Borovo bila je vlasništvo obitelji Ristić. To je okvir u koja ću umetnuti svoja sjećanja:

Bila sam djevojčica stara oko sedam do deset godina. Jednog sunčanog dopodneva mama mi reče: "Otići ćeš do gosp. Ekrle. Pazi, vrata su velika i teška i moraš dobro gurati da ih otvoriš. Ona, već zna pošto ti dolaziš. Ako zakasni pričekaj ju". Požurim kući gosp. Ekrle, a preda mnom velika željezna vrata, no nisu bila zaključana, bila su pritvorena pa sam lako ušla u dvorište. Do ulaznih kućnih vrata vodio je puteljak, a okolo puteljka rasla su stabla kroz koja su probijale sunčane zrake. I ulazna vrata kuće bila su otvorena. Ulazim u predvorje, ali gle, čuda i straha! Kraj stuba kojima se penje na kat stoji medvjed skoro moje visine. Ukočim se i promatram ga. Zapažam da su stube prekrivene debelim crvenim sagom koji je za svaku stubu bio pričvršćen šipkom boje zlata. U glavi mi se roje misli:" A što sad? Kako dalje? Kada bi barem netko naišao!" Medvjedove oči su staklene i sjajne pa mi izgledaju žive i opasne. Iza njega je duboki tamni prostor (prizemlje). "Idem sad!" ohrabrim se, ali napravim korak naprijed, dva natrag ili dva naprijed jedan natrag, a zatim skupim snagu i brzo, brzo protrčim kraj medvjeda ne osvrnuvši se na nj.

Na katu, na lijevoj strani dvoja vrata. Pokucam na prva. Na znak da uđem, otvorim, pozdravim plahim, tihim glasom i izustim:" Ljubim ruke, milostiva Nina. Trebala bih gosp. Ekrlu." Milostiva Nina, tako smo je zvali, bila je gospođa odjevena u dugu crnu haljinu, sijedu kosu savila je u punđu. Sjedila je za stolom i kartala se. Promatrala sam njezine karte s čuđenjem kako se to sama karta. Ustala je, rukovala se sa mnom. Ruke su joj bile meke i tople, imala je i tople oči i blagi osmijeh kojim me željela ohrabriti jer je primijetila da sam pomalo uplašena i plaha."Moje Ekrle još nema, a ti ćeš je pričekati. Potrudit ću se da nam ne bude dosadno." Svirala mi je raznovrsne skladbe na glasovir, a ja sam ih slušala kao opčinjena!
No, gosp. Ekrle još nema!

Zatim je izvadila veliki album s prekrasnim crno-bijelim fotografijama. Lista album i tumači mi tko je tko. Ona, njezina djeca, cijela obitelj ... No,pogled mi privlače fotografije njezinih kćeri koje igraju tenis na pravom teniskom igralištu. Djevojke u prekrasnim bijelim teniskim suknjicama, bijelim tenisicama na nogama, a u rukama reketi u pokretu ili spušteni uz tijelo. Bio je to za mene pravi doživljaj, nešto što do tada nisam vidjela. Iza toga dolaze na red dopisne karte s crtežima njezine mladenačke ljubavi. Mene su se više dojmile fotografije iz albuma jer nisam tako mala imala likovnu kulturu.

No, gosp. Ekrle još nema!

Sada ćemo, dijete, poći u sljedeći salon. Izlazimo iz prvoga i na hodniku susrećemo gosp. Bebu, Jadrankinu mamu, koju je milostiva Nina brzo udaljila od nas. Ulazim iza nje i gle! Svi zidovi su umjesto tapetama obloženi od vrha do dna zrcalima. Kamo god pogledam, okrenem se vidim sebe i pomalo me hvata strava. Srećom su uza zidove i stilske vitrine sa skupocjenim posuđem; srebrnim, porculanskim ... Zaustavljam se ispred njih, divim se a ono: "Kuc! Kuc!" Stigla je gosp. Ekrla. Srdačno se pozdravljam s milostivom Ninom, A ona mi kaže da opet navratim donjih. Gospodična Ekrla me isprati do izlaznih vrata, a ja sva sretna ,poput ptice lepršam kući jer sam se oslobodila straha od medvjeda, svijeta čarolija, ali puno vidjela i puno naučila, puno čula, puno zapamtila!

Gospodična Beba je rodila prekrasnu, bistru, umiljatu djevojčicu Jadranku. I ona je s gospodičnom Ekrlom dolazila k nama. Tada bi nam recitirala i pjevala pjesmice na njemačkom jeziku, a mi bismo joj pljeskali. Malo kazalište u našoj kuhinji!

To nije bila kuća, to je bio dvorac.

Tako je to kada naviru sjećanja, zahvaljujući gospićkom, opet ponavljam, vrsnom novinaru gospodinu Marku Čuljatu!

ODRŽAN 13. FESTIVAL ŠOKAČKE PISME U ŽUPANJI

Na festivalu izvedena pjesma Podrum Mali ličkog Požežanina Branimira Mikića.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. siječnja 2018. u 14 sati

KUTJEVO / POŽEGA / ŽUPANJA - Po 13. puta Županja je bila domaćin tradicionalnog festivala "Šokačke pisme" koji je ove godine iznjedrio 20 novih pjesama. Među tim pjesmama je i pjesma, kako javlja Požega.EU portal, ličkog Požežanina Branimira Mikića koji je nakon Šumarskog fakulteta stigao u Liku..

Mikićevu pjesmu Podrum mali izveli su požeško-gradiščansko-brodski tamburaši "Rubato" pod ravna njem Dade Lalića autor glazbe je Danijel Bjelobrk. Aranžman su napisali članovi Rubata.
Fotografija Rubata je prerutesa sa stranice sokacki-portal.com. (LpS)

Aikido klub "Hohoemi"

NATJEČAJ ZA HAIKU POEZIJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. siječnja 2018. u 22:45 sati

OROSLAVJE - Večeras smo dobili informaciju od Franje Ojdanića da je raspisan natječaj za haiku poeziju te donosimo poveznicu na njihovu stranicu:

www.hohoemi.hr/natjecaj-haiku-kraj-mogile.html

kao i mail adresu za slanje radova:
aikidoklubhohoemi@gmail.com

Strukovna škola Gospić

USPJESI NA KNJIŽEVNIM NATJECANJIMA

Ivan Gaćina s varaždinskom nagradom
Ivan Gaćina s varaždinskom nagradom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. SIJEČNJA 2017. U 17:45 SATI

GOSPIĆ - Krajem prošle godine na natjecanjima su se posebno iskazali učenici Strukovne škole pokazujući kvalitetu i nadarenost svojih učenika i na drugim poljima, kulturnim.

Treba napomenuti i to da su učenici Škole, pod mentorstvom nastavnika Ivana Gaćine, u svibnju 2017. godine osvojili dvije nagrade i tri pohvale na haiku natječaju na temu "Orao", koji je raspisao Aikido klub "Hohoemi" (predsjednik Franjo Ordanić) u partnerstvu s Gradom Oroslavjem, u kategoriji učenika srednjih škola, i to: Kristijan Ostović, sadašnji 3. F razred (1. nagrada), a prošlogodišnji maturanti - Josip Borovac, 4. E razred (3. nagrada); Dominik Knežević, 4. E razred (pohvala); Ante Toljan, 4. E razred (pohvala); Frane Svetić, 4. F razred (pohvala).

Prema mnogim kriterijima i analizama, statistički je lako zaključiti i utvrditi kako na području Ličko-senjske županije i gradu Gospiću ima puno vrijednih i talentiranih učenika koji će uz svoje obrazovanje čak i nakon završene srednje škole biti itekako važni kotači na hrvatskom tržištu rada i zapošljavanja.

Krajem godine njihov nastavnik Ivan Gaćina primio je 1. nagradu za poeziju u Varaždinu za pjesmu "Prelijepi dane", u velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu, u palači Erdödy.
Radi se o nagradi za poeziju u kategoriji na hrvatskom standardnom jeziku, u konkurenciji 151 pjesma od 79 autora iz zemlje i inozemstva, a koja je dodijeljena na 25. jubilarnom recitalu suvremenoga pjesništva "Senje i meteori", kojem je organizator Varaždinsko književno društvo uz potporu Glazbene škole. Pjesnički žiri ocjenjivao je u sastavu Tugomir Orak (predsjednik), te članovi Slađana Benkus i Ivo Posavec.
Ovo je inače vrlo uspješna godina za Ivana Gaćinu koji živi u Zadru i radi u Gospiću, a u kojoj je osvojio više od 20 književnih priznanja u zemlji, regiji pa i šire. (LpS)

Samostalna narodna Knjižnica Gospić

PRVI NATJEČAJ ZA UČENIČKE RADOVE

Natječaj je privukao pozornost osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. siječnja 2018. u 20:45 sati

GOSPIĆ - U sklopu manifestacije Prosinac u Gospiću, Samostalna narodna knjižnica Gospić, organizirala je natječaj za najljepši literarni rad na temu " Moje novogodišnje želje".Na natječaj su se mogli prijaviti svi učenici osnovnih i srednjih škola s područja Grada Gospića.

Ukupno je pristiglo 37 radova koji su prema uzrastu svrstani u 3 kategorije. Prva kategorija učenici razredne nastave, druga kategorija učenici predmetne nastave i treća kategorija srednja škola. U svakoj kategoriji birala su se po tri najbolja rada.

U kategoriji razredne nastave:
1. Marija Erega, učenica 3. razreda
2. Marta Šulentić, učenica 3. razreda
3. Lana Grgurić, učenica 3. razreda

U kategoriji predmetna nastava:
1. Iva Špoljarić, učenica 8. razreda
2. Iva Špoljarić, učenica 8. razreda
3. Matea Balenović, učenica 6. razreda

U kategoriji srednja škola:
1. Josip Jurković 2. f
2. Laura Pavelić 1. d
3. Hrvoje Brajković, 2. f

U kategorijama razredne i predmetne nastave svi radovi su pristigli iz Osnovne škole dr. Jure Turića Gospić i Osnovne škole dr. Ante Starčevića Pazarište Klanac, dok su radovi u kategoriji srednja škola pristigli iz Strukovne škole Gospić.

Za vrednovanje radova Knjižnica Gospić je imenovala tročlano povjerenstvo u sastavu: doc. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija, diplomirana učiteljica Ivana Kaleb Asić i Nikolina Rukavina prof. hrvatskog jezika i književnosti i dipl. knjižničar.

NAGRAĐENI RADOVI

Moje novogodišnje želje

Ja želim hodati po brijegu
i igrati se u snijegu. I još
želim velikog medu i
klizati po ledu. Želim i
slatkiša punu vreću za
svoju novogodišnju sreću.
Lutkice, bojice i igračke nove
da mi ispune sve snove.
Želim i nešto za svoje seke
mogu to biti i nove deke.
Mami i tati želim mira
da im cijelu godinu radost
svira moje želje nisu hir
i cijelom svijetu želim mira.

Autor: Marija Erega 3. razred, OŠ dr. Jure Turića


*****

Božićna ljubav

Blagdani su svakim danom sve bliže i bliže, a ja sve nestrpljivija i nestrpljivija. Lampice, kuglice i borovi krase naš grad Gospić. Te tako doprinose božićnom ugođaju. No, ljepota blagdana nije samo u tome. Ljepota se krije u povezanosti i ljubavi koja vlada među ljudima u ovo doba godine. Obitelji provode više vremena družeći se u toplini svojih domova, darivaju jedni druge…, ali pitam se što je s onima koji nemaju priliku osjetiti ljubav svojih bližnjih? Ovo predblagdansko vrijeme treba posvetiti takvima. Ako ste i s kime u svađi, pružite prijateljski stisak ruke u znak pomirenja. Tužnom darujte osmijeh, zanemarenom pažnju, a usamljenom poljubac. Topao razgovor može usrećiti svakoga čovjeka. Pritom ćete se i vi osjećati bolje jer ste nekom uljepšali dan.

Želim da svi ljudi u novu godinu uđu sretni, voljeni, puni ljubavi i razumijevanja jedni prema drugima, također, želim da se svađe, prepirke i sve ružne misli ostave u staroj 2017. godini!

Autor: Iva Špoljarić 8. razred, OŠ dr. Jure Turića

***

Godina iz snova

Nova godina je fora,
provesti se nekad mora.
U obitelji ćemo slaviti,
za starom nikad žaliti.

Godine brzo lete,
Al` mladi se starijih sjete.
Darivanje po Božiću slijedi,
Širiti ljubav uistinu vrijedi.

Kad stara ode iza nas,
Najljepše želje neka prate vas,
Mir u svijetu neka vlada
Ko što zbori najljepša balada.

Iz srca pišem najljepšu pjesmu
Za ovu godinu čudesnu,
Da ljubav donese zlaćana slova
Sretna svima godina iz snova.

Autor: Josip Jurković 2. f, Strukovna škola Gospić

Državni arhiv Gospić

PREDSTAVLJEN LEKSIKON LIČANA

Najnovija knjiga Arhiva ima 337 stranica, a urednik je Ivica Mataija, ravnatelj Arhiva.

Predstavljanje Leksikona Ličana otvorio je Milan Šarić, ravnatelj Knjižnice
Predstavljanje Leksikona Ličana otvorio je Milan Šarić, ravnatelj Knjižnice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. siječnja 20189. u 15:15 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U četvrtak je, 28. prosinca 2017., u Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću, pred mnogobrojnom publikom, predstavljen Leksikon Ličana. Trideseti je to, a u ediciji Prilozi za povijest Like 23., naslov Državnog arhiva u Gospiću u kojemu je leksikografski obrađeno 366 važnih osoba iz ličke povijesti.

U Leksikon su uključene one osobe, s prostora između Velebita na zapadu te Plješivice i masiva Kapele na istoku, uključujući karlobaško primorje, koje su dovršile svoj profesionalni put i zaokružile svoje životno djelo, osobe rođene do konca 1950. i oni rođeni kasnije koji više nisu među nama. Suvremenici pred kojima je još vrijeme intenzivnog stvaralaštva, bit će, prema riječima predstavljača, opisani u nekim kasnijim izdanjima ovoga ili sličnog tipa. Leksikon obuhvaća književnike, likovne, glazbene i scenske umjetnike, djelatnike u kulturi i znanosti, sportaše, političare, svećenike i crkvene velikodostojnike, brojne Ličane vojnike i vojskovođe koji su u različitim povijesnim razdobljima, svaki na svoj osobit način, ispisivali važne stranice ličke povijesti.

Rad na ovom Leksikonu, oslonjen je i na ranije radove. On je rezultat nastojanja da se u pluralističkim, demokratskim okolnostima, koje omogućuju kritičku valorizaciju povijesnih razdoblja i u njima dominantnih osoba, iznjedri što sustavniji biobibliografski pregled jednog mogućeg iščitavanja ličke povijesti, sadašnjosti i iz njih moguće budućnosti. Prvi sustavniji pokušaji oblikovanja bibliografskih podataka toga tipa vezani su za Lički kalendar, u kojemu je, u prvoj polovici XX. stoljeća Milan Japunčić ispisivao stranice s naslovom Književnici Ličani, Visoki oficiri Ličani, Književnici i kulturni radnici Ličani i Umjetnici Ličani, a Šime Lulić je napisao rad Istaknutiji ljudi općine Pazarište. Ta su se nastojanja nastavila i u kasnijem Ličkom zborniku.

Kako se Lika gospodarski i kulturno razvijala, tako je postala sve izraženija svijest o potrebi leksikografske obradbe onih osoba koje su pridonosile izgradnji njezinog društvenog života. U Ličkim novinama 1953. - 1954. objavljivana je rubrika Ličani umjetnici i Istaknuti Ličani u kojima su likovne, književne i bibibliografske prikaze pisali Čedo Prica, Zlatko Tomičić i Nikola Milićević, a sedamdesetih su godina Ličke novine objavljivale stalne rubrike s naslovom 5 pitanja "Ličkih novina" koje je, u obliku intrvjua s poznatim Ličanima u Zagrebu, ispisivao Nikica Valentić i Znameniniti i poznati Ličani koju je, kao i članke s naslovom Iz ličke prošlosti pisao Željko Centner.

Na pragu XXI. stoljeća zavičajna udruga Vila Velebita iz Zagreba u svom je istoimenom časopisu pokrenula, u nekoliko brojeva, Milenijski leksikon poznatih ličnosti, kojega je u okviru poglavlja Književnici, Političari, Glazba, Likovne umjetnosti, Kazališna i filmska umjetnost i Balet ispisivala uglavnom Ana Tomljenović. U njemu su obuhvaćene poznate osobe sa šireg, ličko-senjskog područja, bez definiranog dobnog kriterija. Vila je objavljivala i Mali leksikon Ličana i Primoraca Luke Pavičića. Među autorskim pokušajima svakako treba istaknuti Leksikon poznatih Senjana, Mirka Raguža, knjigu Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe Josipa Fajdića, ali i naše mrežne stranice Ličke novine koje sadrže poglavlje Lički leksikon.

Okupljene je na početku predstavljanja kao domaćin pozdravio ravnatelj Knjižnice Milan Šarić, prof., a Leksikon su predstavili njegov glavni urednik Ivica Mataija, prof., izvršni urednik prof. dr. Ante Bežen, dr. sc. Ante Gverić i mons. dr. Mile Bogović koji je i član uredništva.