POČETNA
PROJEKTBIRO
VODOVOD ZA VRANIK
BRIGA O KVALITETI VODE
NEZAPOSLENO 1997 RADNIKA
40. OBLJETNICA VODOVODA JUŽNO PRIMORJE
Uspješan Tjedan odmora vrijedan
MANDARINE IZ KOMARNA
OTKAZI I ZBOG KORONE
PRVI MLJEKOMAT
FINIŠ AJVARA
BROŠURA KONTINENTALNOG TURIZMA
ZABINA PRILIKA ZA LIKU
ŠVEDSKA POTPORA
1903 NEZAPOSLENA
MODERNIZACIJA LOVINAČKIH CESTA

Mali gospićki vremeplov

PROJEKTBIRO

Kroz ovu gospićku firmu prošlo je mnogo inženjera i tehničara, a izgrađeno je na stotine objekata u Lici i okolici.

Radnici Projektbiroa na stepenicama ispred ureda, danas ulaz u Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije u Parku Kolakovac. U prvom redu sa šeširom je erhitekt Miro Safner
Radnici Projektbiroa na stepenicama ispred ureda, danas ulaz u Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije u Parku Kolakovac. U prvom redu sa šeširom je erhitekt Miro Safner
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2020. u 17 sati

Priredio: Marko Čuljat

GOSPIĆ - Prema pisanju Stipe Mažara u Ličkim novinama iz 1958. Projekt biro Gospić osnovan je 1. travnja 1956. i počeo je s jednim čovjekom. Prvim direktorom je bio Marijan Fućkan. Tvrtka je imala sjedište u nekadašnjem đačkom domu u Kolakovcu, danas Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije, gdje je tada bila i redakcija Ličkih novina i uprava Poljoprivrednog dobra Lika, a u konobi je bilo skladište krumpira (Kazivanje Branka Cvetkovića, glavnog urednika Ličkih novina, 27. rujna 2020.).

Prema pisanju Ličkih novina, nakon dvije godine poslovanja Projekt biro je zapošljavao 15 radnika: dva inženjera arhitekture, dva inženjera građevinarstva, jednog inženjera agronomije, dvojicu diplomiranih ekonomista i osam građevinskih, arhitektonskih i ekonomskih tehničara. U dvije godine postojanja uspio je saveznim, republičkim ili lokalnim bankovnim natječajima na ime svojih investitora dobiti odobrenje za elaborate u vrijednosti 786 milijuna dinara, a da u tom vremenu nijedan nije odbijen.

Autori ing. Zvonko Rizmaul i ing. Miro Safner projektirali su novi tip kuće čija je gradnja pojednostavljena i prilagođena životu u Lici. Postignuta je standardizacija i tipizacija. Prva kuća bi se trebala graditi u Jasikovačkoj ulici u Gospiću. Imat će šest stanova, bit će gotova u vrlo kratkom vremenu. Troškovi izgradnje jednog stana stajat će do milijun dinara što dosad nikom nije uspjelo učiniti u Kotaru Gospić.

Drugi projekt izradio je ing. Miro Safner, arhitekt. Prema njegovoj zamisli dvosobni komforni stan stajat će između jedan i dva milijuna dinara. Prilikom izgradnje više stanova cijene će biti još niže. Zgrada od 30 stanova koštat će - prema kalkulaciji - 45 milijuna dinara, a jedan stan 1,5 milijun dinara. To je zaista jeftino kada se zna, da je jedna stambena zgrada sa šest stanova podignuta prije nekoliko godina u Gospiću stajala 46 milijuna dinara (7,6 milijuna dinara jedan stan).

Nakon Kolakovca dugo godina Projektbiro je radio u Budačkoj ulici u nekadašnjoj zgradi Šumarije Gospić, gdje je danas upravna zgrada Hrvatskih šuma, a kasnije je prešao u centar Grada iznad Borova. Krajem listopada 1992. Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje javilo se svih šest radnika poduzeća za projektiranje i investiciono-tehničku dokumentaciju "Projektbiro" Gospić. Bila je to jedina projektantska tvrtka u Lici koja je desetljećima djelovala, a zapošljavala je i dva djelatnika u Zagrebu. Iza "Projektbiroa" stoje projekti niza objekata širom Like, te u drugim regijama. Po njegovim projektima izgrađeno je niz tvornica, na tisuće individualnih stambenih i gospodarskih objekata, te izvedeno na tisuće adaptacija. Između ostalog, projektirao je i najveću zgradu od 94 stana u Gospiću, zgradu nove bolnice i ekonomske škole u Otočcu, te zgrade novih osnovnih škola u Gospiću (arhitekt Tihomir Miličević) i Ogulinu.

Jedan od arhitekata koji je radio u Projekt birou bio je i Miro Safner koga istražuje doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević, dipl. ing. arh., znanstvena savjetnica u Institutu za turizam, Zagreb, koja nam je poslala i fotografije radnika Projektbiroa koje objavljujemo.

Arhitekt Safner (29) stigao je u Gospić 1. X. 1957. s obitelji, suprugom Višnjom, sinovima Mariom i Romanom i kćerkom Renatom. U knjizi radnika Projektbiroa u Državnom arhivu u Gospiću zaveden je pod rednim brojem 20. Te, 1957. godine, firma je radila više projekata za poljoprivredne zadruge pa i projekt za mljekaru u Metku. Safner je u Gospiću bio do 1960. kad odlazi na rad u Zagreb, a supruga i djeca su zbog neriješenog stana u Zagrebu, i školovanja, ostali u Gospiću do sredine 1962. Obitelj Safner imala je stan u današnjoj Kaniškoj ulici broj 20. U ta doba preko puta ulice bio je Otpad, poduzeće koje je otkupljivalo sekundarne sirovine od papira do olova. Sva djeca su išla u Osnovnu školu Vlade Kneževića. Sinu Ramonu učiteljica je bila Marija Lazić - Marica (1961).
U Zagrebu je najprije radio u Jugokeramici, pa zatim u TEB-u Tehnološko-ekonomskom birou, pa u Prehrambeno-tehnološkom institutu gdje ostaje do mirovine. Projektirao je velike industrijske komplekse u više mjesta u bivšoj državi, između ostalih i pivovare u Splitu, Buzetu, Daruvaru i Karlovcu. Projektirao je zgrade za stanovanje i odmor.

Nadamo se da će i netko od Vas čitatelja raspoznati koga na slici i javiti nam se. Navodno je jedna žena sa slika, kćerka ili sestra uglednog gostioničara Marke iz Gospića, koja je kasnije prešla raditi u neko računovodstvo u Zagrebu.

Vodoopskrba

VODOVOD ZA VRANIK

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. studenoga 2020. u 13.15 sati

LOVINAC - Početkom rujna otpočeli su radovi na izgradnji vodovodne mreže za naselje Vranik čiju su prvu fazu vrijedni djelatnici poduzeća Nering d.o.o. iz Zagreba sa svojim kooperantima ovih dana priveli kraju.

Tako je od planiranih 3,7 kilometara novog vodovoda ove godine u prvoj fazi izgrađeno 2,2 kilometra kojim je kroz veći dio naselja Vranik, zaključno s kućom obitelji Dopuđ, izgrađen glavni vod i tako omogućen priključak za prvih 13 korisnika koji se ovih dana i priključuju na vodovodnu mrežu. Završetak radova planiran je za proljeće iduće godine. (A. Miletić)

40. obljetnica vodovoda u Hrmotinama

BRIGA O KVALITETI VODE

Danas je obilježen značajan jubilej vodoopskrbe južnog Primorja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. studenoga 2020. u 18.30 sati

SVETI JURAJ - Još daleke 1958 godine kad su počeli dogovori i planiranja poboljšanja snabdijevanja električnom energijom dogovoreno je da se iz sustava HE Senj dio vode iz Like uporabi i za žedno područje Primorja južno od Senja sve do Karlobaga, te otoka Raba i Paga.

Nakon završetka izgradnje HE Senj u Svetom Jurju na Velebitu su počeli opsežni radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava 1980. godine koja je 40. obljetnica danas obilježena prigodnom svečanošću.

Tijekom ljeta ličkom vodom snabdijeva se oko 150 tisuća ljudi, a još se uvijek sustav nadograđuje i proširuje kako bi se osigurala što kvalitetnija pitka voda o čemu vodi brigu posebna tvrtka Vodovod Hrvatsko primorje- južni ogranak d.o.o. čiji je jedan od osnivača bila i Skupština općine Gospić u čijem je sastavu tada bila današnja općina Karlobag koja je vodu dobivala iz izvora Crno vrelo u Baškim Oštarijama, ali je to bila mala količina za ljetne mjesece, odnosno za turističku sezonu.

Od Hrmotina u pravcu juga, odnosno do Koromačine, do danas je izgrađeno 65 kilometara cjevovoda s brojnih pratećih tehničkim uređajima i opremom. Osim toga podmorskim cjevovodom voda je stigla i na otoke Rab i Pag. Vodozahvat i uređaj za kondicioniranje vode u Hrmotinama kapaciteta je 657 litara vode u sekundi, a još se crpi i voda u pomoćnom vodocrpilištu u Bačvicama gdje se uzima 40 litara vode u sekundi.

Danas je pušten u rad poseban proces ultraljubičastog održavanje vode po najnovijoj njemačkoj tehnologiji. Nije to sve. Posao korištenja ličke vode biti će nastavljan i u sastavu projekta HE Senj 2 i u planu je odvajanje sustava vodoopskrbe od proizvodnje električne energije u vrijednosti od 266 milijuna kuna. U tom projektu sudjelovati će Hrvatska elektroprivrede, Hrvatske vode i Vodovod Hrvatsko primorje-južni ogranak.

Danas je promovirana i monografija od ovome vodovodu od ideje do današnjih dana. (MaČ)

Tržište rada

NEZAPOSLENO 1997 RADNIKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
121. studenoga 2020. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirano je 1.997 nezaposlenih osoba, što predstavlja 120 osoba više nego u rujnu, ali i 449 osoba više u odnosu na lanjski listopad.
U gospićkoj ispostavi bila su 532 nezaposlena radnika, otočkoj 510, koreničkoj 318, senjskoj 283, lapačkoj 228 i novaljskoj 126. Najveći porast broja radnika bez posla bio je u Novalji bio je preko 21 posto, a najmanji u Donjem Lapcu 0,9 posto.

Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili potrebe za 183 radnika. Najviše prijavljenih potreba za radnicima za pomoć u kući 21, tražilo se 17 učitelja glazbene kulture, te po 12 učitelja fizike, biologije i matematike …

Novčanu naknadu koristilo je 386 nezaposlenih radnika kojima je isplaćeno preko 949 tisuća kuna koja je u prosjeku bila 2.412,31 kunu. (Ln)

Značajan jubilej

40. OBLJETNICA VODOVODA JUŽNO PRIMORJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. studenoga 2020. u 12.15 sati

SVETI JUJARJ - Sutra će biti obilježena 40. obljetnica rada Regionalnogi vodovoda Hrvatsko primorje - južni ogranak koji vodom opskrbljuje lokalne vodovode na otoku Pagu i Rabu, te cjelokupno podvelebitsko priobalje od Senja do Karlobaga. U turističkoj sezoni na tome području mora se osigurati kvalitetna i pouzdana vodoopskrba za preko 150.000 ljudi, što je jedan od osnovnih infrastrukturnih uvjeta za turizam, ali i za svaku drugu gospodarsku djelatnost i egzistenciju.

Vodovod je građen godinu dana, a dogdadnja još uvijek traje. Postojeći sustav izgrađen je kao gravitacijski vodovod, a zahvaća vodu hidroenergetskog sustava HE Senj koja se potom obrađuje na uređaju za pročišćavanje. Na lokaciji Hrmotine na Velebitu iznad Sv.Jurja na koti od oko 400 m. n. m. nalazi se uređaj za pročišćavanje i kondicioniranje vode. Nakon pročišćavanja i obrade, voda teče cjevovodom sve do Karlobaga, te podmorjem do otoka Paga i Raba.

Sutra će biti puštena u rad najsuvremenija tehnologija UV dezinfekcije vode. Naime ultravioletne zrake uništavaju sve vrste bakterija, virusa, alga i drugih mikroorganizama u vodi i ne treba upotrebljavati kemijska sredstva. Budući da se u čitavom procesu ne koriste nikakve kemikalije nema štetnih kemijskih spojeva ili njihovih nusprodukata. Puštanjem u rad ovog sustava, uređaj Hrmotine postaje postrojenje s najvećom ekološkom dezinfekcijom vode za ljudsku potrošnju u Hrvatskoj. Projekt UV dezinfekcije na uređaju za pročišćavanje i kondicioniranje vode Hrmotine dijelom je sufinanciran od strane Hrvatskih Voda. Ukupna vrijednost investicije je oko 1,7 kuna. (Ln)

Uspješan Tjedan odmora vrijedan

Veduta Filipova kuka na Velebitu / Arhiva Lika pressa
Veduta Filipova kuka na Velebitu / Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
37. listopada 2020. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Prvi "Tjedan odmora vrijedan", zajednički projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice, koji je bio prošlog tjedna uspješno je završen. Brojni hrvatski građani i inozemni gosti u promotivnom su tjednu po 50 posto povoljnijim cijenama mogli iskoristiti jednu od ukupno 424 ponude i usluga iz svih dijelova Hrvatske.

S našeg područja u Tjednu su sudjelovali svi nacionalni parkovi. U Plitvicama je bilo 30 tisuća posjetitelja, a u Sjevernom Velebitu prodano je više od 500 ulaznica. Snižene su cijene bile i u Paklenici, te Zavratnici kojom upravlja PP Velebit. (Ln)

Foto vijest

MANDARINE IZ KOMARNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2020. u 18 sati

GOSPIĆ - Na parkiralištu kod robne kuće danas je bilo kupiti mandarina s krajnjeg juga Hrvatske. Naime, iz Komarna, u općini Slivno, Dubrovačko-neretvanskoj županiji stogle su jučer brane mandarine iz OPG-a Martina Vuice. Bile su pakovane u mrežaste vrećice, a kilogram je stajao osam kuna.

OTKAZI I ZBOG KORONE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. listopada 2020. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Krajem rujna u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
Na listi je bilo 1.877 nezaposlenih što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 495 osoba ili čak preko 35 posto.

Prošlog mjeseca na listi je završilo 275 radnika koji su ostali bez posla što je godišnje povećanje od 38 posto. Od ukupnog broja prijavljenih najviše je u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa 182 od kojih je i posljednjih tridesetak radnika iz pilane u Perušiću koja je konačno zbog korone zatvorila vrata i o tome radnicima izdaje potvrde za socijalnu skrb njih i njihovih obitelji. (M. Čuljat)

Novost u Gospiću

PRVI MLJEKOMAT

Prvi gospićki mljekomat OPG-a Ivana Lisca iz Mušaluka postavljen je na ulazu u tržnicu
Prvi gospićki mljekomat OPG-a Ivana Lisca iz Mušaluka postavljen je na ulazu u tržnicu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2020. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Već nekoliko godina lički proizvođači hrane pokušavaju na razne načine doći do kupaca. Tako je Agro Velebit iz Lovinca organizirao u Zagrebu i dostavu ličkog krumpira na kućni prag, u Budačkoj ulici sve je više ponuda na pločniku s obadvije strane, što je ranije bila velika rijetkost. Budačani nude kupus, krumpir, a ima i nešto voća i meda.

Ovih dana OPG Ivan Lisac iz obližnjeg Mušaluka na ulazu u gospićku tržnicu u Smiljanskoj ulici postavio je i prvi mljekomat. Mliko je po šest kuna, a kupac treba ponit' svoju bocu.

Na Lisčevu imanju, koji je inače diplomirani ekonomista, tri su krave muzare koje dnevno daju oko 60 litara mlijeka. U bankomatu je posuda za 200 litara, koja se svakog jutra mijenja prije početka prodaje jer mlijeko ne smije u njoj stajati duže od 24 sata. (MaČ)

Iz OPG-a Majetić u Gospiću

FINIŠ AJVARA

Danas je počelo završno pravljenje ajvara.

Vlastita ajvaruša za ajvar OPG-a Majetić iz Gospića/Snimio Marko Čuljat
Vlastita ajvaruša za ajvar OPG-a Majetić iz Gospića/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2020. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Marica i Darko Majetić već nekoliko godina imaju OPG i redovito izlažu na tradicionalnoj izložbi Jesen u Lici. Kupcima su poznati po svom specijalitetu - ajvar salati.

- Ove smo godina dvadesetak dana čekali da sazri naša crvena paprika kako bi završili pravljenje ajvara. Ljetos su noći bile hladne a to je usporilo zriobu.- govori Darko dok pažljivo čisti sjemenke iz prerezane paprike koju još treba dobro oprati i obariti i toplu samljeti.

Ove godine Majetići su uspjeli uzgojiti vlastitu ajvarušu od svog sjemena, i očekuju da će dogodine imati svpj prisad. Iz njihovog vrta ispod kuće u ajvari idu i drugi sastojci a to su patlidžani i luk. Dio paprike je danas ispečen ne pleji šparketa, a za ajvar koriste i neke druge začine i sol.

ZA posjetitelje svog štanda na Jeseni u Lici već je skoro gotov liker od gorkog i slatkog pelina a temeljac je bila domaća jabukovača. U likeru će još nekoliko dana stajati trave. (MaČ)

Hrvatska turistička zajednica

BROŠURA KONTINENTALNOG TURIZMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2020. u 18 sati

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica izradila je novu on line brošuru u potpunosti posvećenu promociji kontinentalnog turizma pod nazivom "Puna inspiracije - skrivena blaga hrvatske unutrašnjosti" više na poveznici htz.hr/hr-HR/promo-materijali/brosure .

Brošura je prevedena na engleski i njemački jezik, a riječ je o svojevrsnoj šetnji prelijepom unutrašnjosti Hrvatske kroz turističke priče i atraktivne fotografije, a sve kako bi se turistima na što bolji i jednostavniji način približile ne samo prirodne ljepote unutrašnjosti Lijepe naše, već i njene posebnosti i znamenitosti.

Brošura obuhvaća turističku ponudu unutrašnjosti Hrvatske, počevši od Kopačkog rita pa sve do Vukovara i Iloka, a istok Hrvatske posebno je obrađen i kroz jedinstvenu i bogatu gastro ponudu. U brošuri su zatim predstavljeni parkovi prirode Papuk i Lonjsko polje, Požega, Moslavačka gora, ali i Međimurje kroz ponudu brojnih cikloturističkih staza. Svoje mjesto u brošuri pronašao je i barokni Varaždin, predstavljen kroz poznati Špancirfest te dvorci Zagorja poput Trakošćana i Velikog Tabora. Istaknute su i sve blagodati te raznolika ponuda zdravstvenog turizma u unutrašnjosti Hrvatske, a potom su predstavljeni Medvednica i grad Zagreb, ponajviše kroz zanimljive muzeje poput Muzeja prekinutih veza. Karlovac je predstavljen kroz svoje četiri rijeke i akvarij Aquatiku, a opisane su i prirodne ljepote bajkovitog Gorskog kotara te ljepote Učke i unutrašnjosti Istre, koja je također pogodna za cikloturiste. Posebno je obrađen i prostor oko rijeke Une, Lika, Velebit, zatim područje rijeke Zrmanje i Krupe, Sinj i Sinjska krajina, Imotski i Imotska krajina te dolina rijeke Neretve.

- Nakon ljetnog dijela turističke godine u kojem smo, s obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom, ostvarili vrlo dobre rezultate, aktivnosti usmjeravamo na promociju posezone gdje nam je u prvom planu promidžba kontinentalnog turizma, eno-gastronomije, ali i nautike kao jednog od najtraženijih hrvatskih turističkih proizvoda.- izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako su tijekom posezone u fokusu kraća vikend putovanja s naglaskom na domaće tržište.

Dodajmo kako je i glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, koji se tradicionalno obilježava 27. rujna, upravo turizam u ruralnim područjima. (LN)

Putovi turizma u Lici

ZABINA PRILIKA ZA LIKU

Velika prilika za turističku promociju Like: Zaba projektom #prviput pomaže malim poduzetnicima u turizmu.

Lovinačka veduta/Snimio Marko Čuiljat
Lovinačka veduta/Snimio Marko Čuiljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2020. u 17.30 sati

ZAGREB - Zagrebačka banka pokrenula je projekt #prviput kojim želi dati podršku mikro i malim poduzetnicima u turizmu i stvoriti najveću online platformu za promociju neotkrivenih ljepota i unikatnih doživljaja Hrvatske. Projekt je velika prilika da se promoviraju neotkrivene ljepote i čari Like.

Projekt #prviput malim poduzetnicima s originalnim turističkim proizvodom osigurava snažnu stručnu i financijsku pomoć za promociju, a s druge strane, svima koji žele otkrivati ljepote domaćih destinacija, pruža jedinstveno mjesto sa svim informacijama o neotkrivenoj turističkoj ponudi Hrvatske. Partner projekta je Hrvatska turistička zajednica.

Prijaviti se mogu svi koji imaju ideju koja obogaćuje turističku ponudu Hrvatske Svi koji misle da njihova ideja, lokacija, projekt ili proizvod obogaćuje turističku ponudu Hrvatske, prijavom na natječaj u sklopu projekta #prviput imaju priliku osvojiti besplatnu i sveobuhvatnu marketinšku kampanju koja će im osigurati vidljivost kod široke javnosti i predstaviti njihove poduzetničke priče. Na natječaj se mogu prijaviti vlasnici smještaja, hotela, eko sela, OPG-ovi, turistički vodiči, instruktori ronjenja i brojni drugi poslovni subjekti s originalnom turističkom ponudom. Tako će se u prvom valu velike nacionalne kampanje promovirati mjesta za jesenski i zimski turizam, a kampanja se nastavlja i na iduću godinu, kako bi se dao dodatni poticaj turizmu uoči nove sezone.

Projekt će pratiti i online stranica prviput.24sata.hr kao svojevrsna platforma na kojoj se građani na jednom mjestu mogu informirati o jedinstvenim destinacijama i doživljajima u cijeloj Hrvatskoj, tijekom cijele godine. Ovom platformom Zagrebačka banka podupire razvoj domaćeg turizma kroz cijelu godinu.

Rok za prijavu na natječaj je 30. rujna, a prijave se primaju na mrežnoj stranici prviput.24sata.hr

Stručni žiri odabrat će 15 najboljih prijava, od kojih će dvoje osvojiti veliku marketinšku kampanju koja uključuje i TV spot, dok će ostali biti promovirani na digitalnim kanalima. Članovi stručnog žirija su Iva Barbarić (Zagrebačka banka), Kristina Mamić (HTZ), Ivana Crnić (Ministarstvo turizma i sporta), Iva Kaligarić (Senor), Goran Jović (fotograf), Sanja Čižmar (505 Savjetovanje), Iva Mihalić Krčmar (Putoholičari), Hrvoje Bujas (Glas poduzetnika) i David Skoko (chef). (LN)

Razvoj poduzetništva u Lici

ŠVEDSKA POTPORA

Predsjednica udruge GIF Mary Ann Rukavina-Cipetić otvara skup u Smiljanu/SNimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Predsjednica udruge GIF Mary Ann Rukavina-Cipetić otvara skup u Smiljanu/SNimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2020. u 12.15 sati

SMILJAN - Nakon godinu dana rada u Memorijalnom centru Nikole Tesle predstavljene su aktivnosti RAISE Youth projekta i projektnog tima o čemu je govorila Mary Ann Rukavina-Cipetić, predsjednica udruge GTF-Inicijativa za održivi rast i koordinatorica projekta RAISE Youth.

Uspješno je završena prva faza RAISE Youth projekta koji je sufinanciran s preko tri milijuna eura kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora (EGP). Od ukupno 27 izabranih projekata, RAISE Youth je jedini projekt s nositeljem iz Hrvatske. Uz nositelja udrugu GTF-Inicijativa za održivi rast Grad Gospić je također član projektnog konzorcija. Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta za mlade u ruralnim područjima korištenjem socijalnih inovacija. Projekt razvija inovativni model (samo)zapošljavanja za pripadnike NEET skupine (mladi koji nisu zaposleni niti su u sustavu obrazovanja) koji se temelji na održivoj poljoprivredi i turizmu u sinergiji s razvojem digitalnih tehnologija.

Sudionike skupa pozdravio je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića naglasivši da je projekt bitan jer dolazi izvana, iz Amerike otkuda se iz iseljeništva vratila predsjednica. Istakao je nadu da će iz ove radionice i projekta izaći zadovoljni poduzetnici koji će stvarati novi dohodak jer Hrvatskoj treba milijun ljudi u proizvodnji. (MaČ)

Pogledajte i video prilog na poveznici:
www.youtube.com/watch?v=XNSvl_Tpsa4&feature=youtu.be

Tržište rada

1903 NEZAPOSLENAlicke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na listi nezaposlenih bile su 1903 osobe. Lista je mjesec dana kraća za 15 osoba ali je u odnosu na lanjski kolovoz duža za čak 502 osobe ili gotovo 36 posto.

Tijekom kolovoza poslodavci su prijavili 144 slobodna radna mjesta što je bilo godišnje smanjenje od preko 33 posto. Najviše su se tražili učitelje za djecu s razvojnim teškoćama 40, zatim slijede radnici u održavanju 17, te po deset odgajatelja i konobara. Novčanu naknadu 406 nezaposlenih kojima je isplaćeno preko milijun kuna ili prosječno 2.500 kuna. Broj korisnika je povećan za 28 osoba, a u odnosu na lanjski bio je povećan za 123 osobe ili 43 posto. (LN)

MODERNIZACIJA LOVINAČKIH CESTA

Modernizacija se provodi hladnim asfaltom.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2020. u 12.45 sati

LOVINAC - Ministarstvo regionalnog razvoja Republike Hrvatske prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice potiče razvoj područja koja su u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju RH stekla status potpomognutog područja.

Cilj je pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji tih područja u skladu s razvojnim posebnostima i u svrhu uravnoteženog regionalnog razvoja svih krajeva u državi.
Suhladno tome, Općina Lovinac je dostavila je Ministarstvu zahtjev za sufinanciranje projekata u ovoj godini i osigurano je 300 tisuća kuna za modernizacije dijela nerazvrstanih općinskih cesta što je čini 80 posto potrebnih sredstava,a Općina će uložiti ostatak.

Nakon provedenog natječaja sklopljen je ugovor s tvrtkom Colas d.o.o. iz Varaždina kao najpovoljnijim ponuđačem i ugovorena je modernizacija dijela nerazvrstanih općinskih cesta metodom hladnog asfaltiranja osam kraćih nerazvrstanih cesta koje se nalaze na području naselja Štikada, Ričice, Sveti Rok i Lovinac u ukupnoj dužini od 1690 metara i poslovi se privode kraju.