POČETNAARHIVA
2225 nezaposlenih
UZ GAŠENJE VATRE VODE BRIGO I O ŽEDNIMA
NEZAPOSLENO 2297 OSOBA
POČELI ZEMLJANI RADOVI NA ENERGANI
POTPORA PODUZETNICIMA OD 32 MILIJUNA KUNA
IDUĆEG MJESECA POČINJE GRADNJA PRVE ENERGANE
TEMELJAC PRVE ENERGANE
TRAŽI RADNIKA
ZA ODRŽAVANJE ŠUMA 17 MILIJUNA KUNA

Tržište rada

2225 nezaposlenih

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2017. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Krajem srpnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Gospić evidentirano je 2225 nezaposlenih osoba, što predstavlja 72 osobe odnosno manje nego u prethodnom mjesecu i 546 osoba ili gotovo 20 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u srpnju 2017. godine imale su ispostave Gospić (824) i Otočac (672) a najmanje, Korenica (124) i Novalja (46). U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih većini ispostavama i to redom u Novalji za 17,9%, Senju 9,1%, Gospiću 4,6% i Donjem Lapcu 2,6%, dok je povećanje zabilježeno u Korenici za 3,3% i Otočcu 2,0%. Od ukupnog broja nezaposlenih bilo je 1199 žena što je bilo gotovo 54 posto.

Prošlog mjeseca Područnom uredu prijavljene su 243 nove nezaposlene osoba. Povećanje u registriranu nezaposlenost je za 92 osobe veći neko u lipnji. Od ukupnog broja novoprijavljenih najviše je iz radnog odnosa 157 i iz redovitog školovanja 48. Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su zbog isteka rada radniku na određeno vrijeme 104, poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga 17, sporazumni prestanak radnog odnosa i osobno uvjetovani otkaz po 10.

Lista nezaposlenih je kraća 315 osoba, od toga je zaposleno 236 osoba i to 221 zasnivanjem radnog odnosa i 15 temeljem drugih poslovnih aktivnosti (registriranje obrta, slobodnog zanimanja ili djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i sl.).

Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili 123 slobodna radna mjesta, što je za 49 radnih mjesta manje nego u lipnju. Najviše prijavljenih potreba bilo je u sljedećim zanimanjima: medicinska sestra 10, konobar osam, doktor medicine 7, čistačica pet, pomoćni kuhar, prodavač, sobarica, radnik na proizvodnoj liniji, radnik za pomoć u kući, pomoćni kuhar i hotelska domaćica po četiri radnika, te po tri radnika diplomirani ekonomist, agronom, kuhar, diplomirani inženjer medicinske biokemije, vrtlarski radnik i recepcionar.

Prošlog mjeseca novčanu naknadu koristila je 326 osoba što je oko 15 posto od ukupno nezaposlenih. Njima je isplaćeno preko 650 tisuća kuna. Prosječna novčana naknada iznosila je nešto manje od dvije tisuće kune. (LpS)

IZ RADA DVD VELEBIT LOVINAC

UZ GAŠENJE VATRE VODE BRIGO I O ŽEDNIMA

Lovinački vatrogasci imali su skoro 600 intervencija od osnivanja.

GAšenje požara na Ličkoj pruzi/ Foto arhiva DVD Velebit Lovinac
GAšenje požara na Ličkoj pruzi/ Foto arhiva DVD Velebit Lovinac
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2017. u 20:00 sati

LOVINAC - DVD Velebit osnovano je 30. siječnja 2001. godine i prvi predsjednik društva bio je Ivan Šarić - Šare. Od osnivanja pa do 7. srpnja 2009. godine DVD nije bio aktivan,

Tog dana na skupštini je za novog predsjednika izabran Andrija Ostović i od tada se društvo isprofiliralo u respektabilnu organizaciju koja je za svoj rad dobila više priznanja, zahvala i pohvala.

U suradnji sa Županijskom Vatrogasnom zajednicom organizirana je propisana obuka i dvadeset članova DVD-a položilo je ispit za zvanje vatrogasca. Istovremeno je pokrenuta i akcija za osiguravanje propisane zaštitne i druge opreme kao i operativne tehnike, te su uglavnom iz donacija stigla tri vatrogasna vozila i toliko vatrogasne opreme da su lovinački vatrogasci mogli samostalno izvršavati zadaće.

- Do kraja prošle godine izvršili smo ukupno 514 vatrogasnih intervencija što kakve vrste i to od požara industrijskih objekata, požara stambenih i gospodarskih objekata, požara prometnih sredstava u cestovnom i željezničkom prometu, požara šume, požara otvorenog prostora suhe trave i niskog raslinja, pa do tehničkih intervencija pružanja pomoći kod prometnih nezgoda kao i drugih oblika tehničkih intervencija. Uz to izvršeno je 220 dostava, odnosno 884 kubika tehničke vode kućanstvima na području općine koji u ljetno vrijeme imaju problema s vodoopskrbom.-kaže predsjednik Ostović.

Ostović ističe da su jedina vatrogasna postrojba bez zaposlenih već samo privremeno ili za propisano vrijeme protupožarne sezone. Nedostaje im i dom gdje bi bilo i skladište opreme koja bi se propisno i kvalitetno održavala za intervencije.
- Od početka ove godine imamo 80 vatrogasnih intervencija što kakve vrste i 27 dostava vode. Bez obzira na navedene otežavajuće okolnosti DVD-u je cilj postići što veću profesionalnost pa se time i podrazumijeva i što bolje izvršavati propisane zadaće.Naša dva vatrogasca su sudjelovala u gašenju požaara u dalmaciji prvi tri dana.- naglašava Ostović.

Ostović posebno ističe da njegovi vatrogasci polučuju izvršne rezultate na natjecanjima kako u vatrogasnim tako i sportskim disciplinama. (LpS)

Stanje na tržištu rada

NEZAPOSLENO 2297 OSOBA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2017. u 17:30 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirano je 2.297 nezaposlenih osoba, što predstavlja 264 osoba odnosno 10,3% manje nego u prethodnom mjesecu i 513 osoba ili 18,3% manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u lipnju imale su ispostave Gospić (864 ili 37,6%) i Otočac (659 ili 28,7%). Na listi je bilo 299 korisnika novčane naknade što predstavlja 13,0% od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Ukupno je isplaćeno 459.569,11 kn za novčane naknade nezaposlenim osobama, a prosječna novčana naknada iznosila je 1.793,39 kn.

Programe za poticanje zapošljavanja uključena je 41 nezaposlena osoba. Ove mjere koristi ukupno 225 nezaposlenih. (LpS)

Bijela vijest iz gospićke poslovne zone

POČELI ZEMLJANI RADOVI NA ENERGANI

Kako su i najavljivali češki investitori danas su nakon kratkog boravka geometara u Poslovnoj zoni Smiljansko polje počeli radovi na gradnji energane.

Bagrer GS gradnje u gručima Poslovne zone Smiljansko polje/nimio Marko Čuljat Lika press
Bagrer GS gradnje u gručima Poslovne zone Smiljansko polje/nimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2017. 15:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su kako su i najavljivali češki investitori započeli su radovi na izgradnji energane u Poslovnoj zoni Smiljansko polje. Prije par dana tu su bili geometri, a danas su strigli i strojevi.

Ima malo simbolike u tome današnjem početku radova. Naime, na današnji dan prije 161 godinu u obližnjem Smiljanu rođen je znanstvenik Nikola Tesla, bez čijih bi tisuću patenata danas svije bio mnogo drugovačiji.

Danas su strojevi i radnici gospićke tvrtke, što posebno naglašavamo kao pozitivnu činjenicu, GS gradnja otpočeli sa zemljanim radovima na pripremi terena za kolčenje nanosne skele i konačni početak gradnje energane na obnovljiva goriva koja će imati i dosta toplinske energije za proizvodnju povrća tijekom cijele godine što još nitko u Lici nije ostvario. NA radilištu smo susreli dipl. ing. Stjepana Čajku, koji je poslovođa radilišta i pomno je pratio ras strojeva. ČAjka je inače već punih 11 godina u Gospiću, a podrijetloKrapine.

Toliko za prvu vijes, urko ćemo se javiti s opširnijim prilogom.

Iz HAMAG-BICRO-a

POTPORA PODUZETNICIMA OD 32 MILIJUNA KUNA

Ličko-senjski poduzetnici su prošle i za pola ove godine dobili značajne potpore.

Detalj iz jedne ličke pilane/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Detalj iz jedne ličke pilane/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 20017. u 18:30 sati

ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Ličko-senjskoj županiji za 2016. i prvih šest mjeseci 2017. godine, kroz jamstva, zajmove i bespovratne potpore osigurala je malim i srednjim poduzetnicima gotovo 32 milijuna kuna, čija je ukupna vrijednost investicija 83 milijuna kuna.- obavijestili su nas iz Agencije na naš upit.

Za prošlu godinu u sklopu programa Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela, korisnik Veli brig ostvario je bespovratnu potporu u iznosu od 7.089.792 kn, kojoj je ukupna vrijednost investicije 20.702.354 kn. Zajam je ostvario korisnik VILA LIKA kroz program ESIF Mali investicijski zajam u iznosu od 375.000 kuna, ukupne vrijednosti investicije 375.000 kuna. Kroz program EU početnik i Rastimo zajedno Jamstvo su ostvarila četiri korisnika: DIDA JOJA, GB LIKA, YELLOW SUBMARINE i PERGAMENT u iznosu od 6.311.048 kuna, ukupne vrijednosti investicija od 12.230.076 kuna.

Za prvih 6 mjeseci 2017. godine iz programa Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz IKT, bespovratnu potporu ostvarilo je šest korisnika: Sunturist, Izbor-Jandrić, OPG Yerkovich, Adrialin, Natura turist i Netdomena u iznosu od 4.030,595 kuna, čija je ukupna vrijednost investicija 4.841,732 kuna. Iz programa Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela bespovratnu potporu ostvario je korisnik POTESTAS u iznosu od 10.000.000 kn, čija je ukupna vrijednost investicije 39.255.327 kuna. Zajam je ostvarilo pet korisnika: IM-COMMERCE, ZLATKO-COMMERCE, KROMA, VODENICA VRELO i TOMAIĆ-COMMERCE kroz ESIF Mali investicijski zajam i ESIF Mikro zajam za obrtna sredstva u iznosu od 1.663.822, ukupne vrijednosti investicije 1.824.496 kuna. Kroz program EU početnik, jamstvo je ostvario korisnik NATURA TOP u iznosu od 2.330.662 kuna, ukupne vrijednosti investicije od 3.872.027 kuna. (LpS)

Investiranje u gospićkoj poslovnoj zoni

IDUĆEG MJESECA POČINJE GRADNJA PRVE ENERGANE

Energana će od sječke proizvoditi električnu i toplinsku energiju.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2016. u 22:30 sati

GOSPIĆ - Jučer je na prigodnoj svečanosti položen kamen temeljac prve energane u Poslovnoj zoni Smiljansko polje.

Elektrana će imati 4,96 MW električne snage i 8 MW toplinske, a radit će na sječku tehnologijom direktnog spaljivanja u kotlu i parnoj turbini.

- Početak radova je 3. srpnja i završetak radova i uporabna dozvola do dozvola 2018. godine.
Investitor je hrvatska tvrtka Energana Gospić 1 d.o.o. kojoj je većinski vlasnik češka tvrtka GEEN FI dd. - kaže za Ličke novine dipl. ing. Vaclav Mleziva, predstavnik investitora.

Isporučitel opreme i tehnologije je češka tvrtka EKOL Brno, a građevinski dio izvesti će hrvatske tvrtke. U špici će na izgradnji raditi od 150 do 200 radnika.

Ovaj projekt, čija vrijednost iznosi oko 20 milijuna eura, u ovom trenutku predstavlja najveću greenfield investiciju na području Ličko-senjske županije. Priprema terena u vidu geodetskih radova već je završena, a gradilište su jučer obišli direktor Energane Gospić 1 Pavel Petlak i prokurist Vaclav Mleziva.

Razgovarajući s novinarima direktor Petlak ističe ekološku komponentu cijeloga projekta.

-Za proizvodnju električne struje i toplinske energije koristit ćemo isključivo šumsku sječku, bez emitiranja štetnih plinova u atmosferu. Struju ćemo prodavati HEP-u, a toplinsku energiju okolnim gospodarskim subjektima u Poslovnoj zoni. U pregovorima smo i sa MUP-om kako bi se na naš sustav priključila i obližnja Interventna policija.- ističe direktor Petlak.

Prokurist tvrtke Vaclav Mleziva u razgovoru s novinarima je zahvalio na odličnoj suradnji s Gradom Gospićem, pri čemu ih je ugodno iznenadila susretljivost i ekspeditivnost svih službi s kojima su imali brojne kontakte. Gospićka Energana proizvodit će 5 MW instalirane snage i zapošljavati od 20 do 30 radnika. Investitor i pokretač cijele priče je češka tvrtka GEEN, zajedno sa svojim slovačkim partnerima, a koja je u energetskom sektoru prisutna od 2009. godine te se do sada dokazala izgradnjom brojnih, sličnih postrojenja, s preko 30 MW instalirane snage, dok se zadnjih godina angažirala i kroz izgradnju hidrocentrala.

Novi temeljac u Poslovnoj zoni Smiljansko polje

TEMELJAC PRVE ENERGANE

Iz sječke će se proizvoditi električna i toplinska energija.

Investitoru i domaćini u Poslovnoj zoni Smiljansko polje
Investitoru i domaćini u Poslovnoj zoni Smiljansko polje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2017. u 23:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su njegova ekscelencija Vladimir Zavazal, veleposlanik Republičke češke u Zagrebu, Darko Milinović, ličko-senjski župan i Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića položili kamen temeljac za gradnju kongregacijskog energetskog postrojenja na drvnu bio masu Eg 1 snage pet megawata koja će se graditi u gospićkoj Poslovnoj zoni u Smiljanskom polju.

Investitor je češka tvrtka Energana Gospić 1 čije je sjedište u Korenici. Projektant energane je zagrebačka tvrtka EKOL koja će biti i izvođač radova, a očekuje se sudjelovanje i gospićkih građevinaraca raznih struka. Građevinska dozvola je izdana početkom ove godine, a do kraja iduće godine tu bi trebala izrasti električne energije pet megawata i toplinske osam megawata. Električna energija će se isporučivati HEP-u a toplinska će se moći koristiti u drugim pogonima u Poslovnoj zoni ali i za proizvodnju povrća u staklenicima tijekom cijele godine.
PRVI LIČKI VLOG O PRVOJ ENERGANI


OPG DEJANOVIĆ

TRAŽI RADNIKA

Barišine krave na Plješevici u Visuću kod Udbinie/Foto OPG Bariša
Barišine krave na Plješevici u Visuću kod Udbinie/Foto OPG Bariša
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2017. u 18.15 SATI

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stigla obivijest onosno oglas iz OPG-a Bariše Dejanovića kome nedostaje jedan radnik na farmi krava buša.

Dejanović traži radnika uz pristojnu plaću te osiguran besplatan smještaj i prehranu.
Farma OPG Bariša Dejanovic nalazi se u selu Visću kod Udbine.

Informacije na mob. 098/245-276. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

ZA ODRŽAVANJE ŠUMA 17 MILIJUNA KUNA

Sredstva su osigurana iz Programa ruralnog razvoja RH.

Ličke listopadne šume na Krbavskom polju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ličke listopadne šume na Krbavskom polju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2017. u 14:20 sati

ZAGREB - Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili smo priopćenje da je izdala je 36 odluka kojima se korisnicima Mjere 8 Programa ruralnog razvoja "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma", dodjeljuju potpore u vrijednosti od gotovo 17 milijuna kuna.

Za prošlogodišnji natječaj koji se odnosio na podmjeru 8.5 "Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava", operaciju 8.5.1. "Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura" izdane su 34 odluke o prihvatljivosti u vrijednosti od 16,5 milijuna kuna. Korisnici mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika te trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske. Potpora iznosi do 100% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 do 700.000 eura, u kunskoj protuvrijednosti.

Preostale dvije odluke o prihvatljivosti odnose se na podmjeru 8.6. "Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda", operaciju 8.6.3. "Marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda" s iznosom od 286.459,00 kn. Korisnici mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća te jedinice lokalne uprave i samouprave i njihova udruženja, a potpora iznosi do 50% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 - 30.000 EUR-a, u kunskoj protuvrijednosti.

- Naša zemlja ima jedne od najljepših i najočuvanijih šuma u Europi. Na nama je odgovornost da racionalnim upravljanjem tim resursom osiguramo da dobru praksa brige o šumama nastave i naraštaji koji dolaze. Šumarstvo nema jedinstvenu zajedničku politiku u Europskoj uniji, no za zaštitu šuma kao dio eko sustava i oplemenjivača okoliša uspjeli smo izboriti sredstva u Programu ruralnog razvoja.- izjavio je ministar Tomislav Tolušić. (LpS)