POČETNAARHIVA
SVE MANJE NEZAPOSLENIH
INFORMATIZACIJA POSLOVNIH PROCESA
POZIV U LOVINAC
KONAČNO BERBA LIČKOM KRUMPIRA
DARKOV PRVI LIČKI ROGATI KIVI
VUKOVI ZAŠTIĆENIJI OD LIČANA

SVE MANJE NEZAPOSLENIH
VELIK INTERES POSLODAVACA I SINDIKALACA
STIPENDIJE ZA ŠEST VATROGASACA
ZA BOLJI ŽIVOT

KAKO OSIGURATI BOLJI ŽIVOT?
Sutra kreće Školska shema
2225 nezaposlenih
UZ GAŠENJE VATRE VODE BRIGO I O ŽEDNIMA
NEZAPOSLENO 2297 OSOBA
POČELI ZEMLJANI RADOVI NA ENERGANI
POTPORA PODUZETNICIMA OD 32 MILIJUNA KUNA
IDUĆEG MJESECA POČINJE GRADNJA PRVE ENERGANE
TEMELJAC PRVE ENERGANE
TRAŽI RADNIKA
ZA ODRŽAVANJE ŠUMA 17 MILIJUNA KUNA

SVE MANJE NEZAPOSLENIH


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2017. u 10:00 sati

GOSPIĆ - Krajem rujna 2017. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirana je 2151 nezaposlena osoba, što predstavlja 47 osoba odnosno 2,1 % manje nego u prethodnom mjesecu i 446 osoba ili 17,2 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u rujnu 2017. godine imale su ispostave Gospić (733 ili 34,1%) i Otočac (625 ili 29,1%) nakon kojih slijede Senj (365 ili 17,0%), Donji Lapac (239 ili 11,1%), Korenica (120 ili 5,6%) i Novalja (69 ili 3,2%). U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih u ispostavama Gospić za 9,8%, Otočac 5,4% i Korenica 3,2%, dok je u preostalim ispostavama zabilježeno povećanje broja nezaposlenih i to u Novalji za 53,3%, Senju 12,7% i Donjem Lapcu za 3,5%. (LpS)

Europski projekt u Ličko-senjskoj županiji

INFORMATIZACIJA POSLOVNIH PROCESA

Uspješno je realiziran EU projekt informatizacije poslovnih procesa poduzeća NATURA-TURIST d.o.o.

Edukacija na Plitvicama
Edukacija na Plitvicama
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2017. u 14:00 sati

PLITVICE - Nakon devet mjeseci uspješno je proveden EU projekt poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. naziva "Povećanje tržišne konkurentnosti poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. ulaganjem u informatizaciju poslovnih procesa". Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

S provedbom aktivnosti projekta započelo se 9. siječnja ove godine, a provedba završava 9. listopada. Projektom je obuhvaćen niz aktivnosti čiju je provedbu trebalo provedbi koordinirano i sustavno. Uspješnu pripremu projektne dokumentacije te izradu prijave na natječaj obavila je tvrtka Eurokonzalting iz Pule koja je ujedno vršila i aktivnosti upravljanja projektnim aktivnostima.

Provedeni projekt usmjeren je na implementaciju novog programskog sustava i nabavu opreme u svrhu poboljšavanja poslovne organizacije, uvođenjem nove usluge i povećanja ponude. Cilj ovog projekta je osiguranje rasta i razvoja poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. s ciljem povećanja konkurentnosti i tržišne prepoznatljivosti ulaganjem u informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) radi poboljšanja učinkovitosti poslovanja. Ispunjavanjem cilja doprinosi se ispunjavanju općeg cilja projekta koji se odnosi na poticanje razvoja održivog turizma s ciljem povećanja konkurentnosti općine Plitvička Jezera kao turističke destinacije s razvojnim posebnostima.

Problem poslovanja prije provedbe projekta ogledao se u neumreženom i nepovezanom sustavu poslovnih procesa pri čemu je postojala značajna mogućnost pogreške. Širi okvir problema može se sagledati kroz potrebu proširenja turističke ponude i razvijanja sektora turizma u općini Plitvička Jezera i Ličko-senjskoj županiji. Detektirana je potreba za većom iskoristivosti ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta na području općine Plitvička Jezera i Ličko-Senjske županije, odnosno potreba za povećanjem broja dana pune popunjenosti. Provedbom projekta riješio se problem u poslovanju poduzeća te se doprinijelo rješavanju šireg problema.

Projekt doprinosi i rješavanju problema nezaposlenosti budući da je planirano otvaranje dva nova radna mjesta i zapošljavanje dva nova djelatnika na puno radno vrijeme. Projektom je nabavljena informatička oprema te je nabavljen i implementiran programski sustav za poslovanje turističke agencije kojim su se povezali poslovni procesi unutar poduzeća (6 procesa). Osim toga, omogućeno je kreiranje baze podataka ugostiteljskih objekata i iznajmljivača privatnog smještaja, uvedena je nova usluga rezervacije smještaja te se omogućila elektronička izrada ponuda aranžmana, kao i dodatna promocija ugostitelja i privatnih iznajmljivača sa šireg lokalnog područja. Osim toga projektom je omogućena izrada nove Internet stranice poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. koja se povezala s programom za upravljanje turističkom agencijom te je izvršena i edukacija djelatnika za rad na programskom sustavu.

Na taj se način želi doprinijeti održivom razvoju turizma u općini Plitvička Jezera i Ličko-senjskoj županiji, odnosno povećanju broja dolazaka i noćenja turista te produženju turističke sezone. Produljenje turističke sezone očekuje se zbog implementacije programskog sustava za poslovanje turističkom agencijom i novom marketinškom strategijom što će utjecati na povećanje popunjenosti privatnih smještajnih kapaciteta, kako u ljetnim, tako i u zimskim mjesecima.

Projekt bi do kraja 2019. godine trebao rezultirati povećanjem prihoda od prodaje usluga poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. za 49 posto zadržavanjem postojeća tri i zapošljavanjem dva nova djelatnika, povećanju broja dolazaka i noćenja što će utjecati na povećanje broja dana pune popunjenosti za dva posto.

Ukupna vrijednost projekta je preko 132.kuna za koji je odobreno oko 113 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Trajanje projekta iznosi devet mjeseci, a razina intenziteta potpore iznosi gotovo 90 posto.

Konačan iznos utrošenih sredstava u projektu bit će nešto niži od planiranog. Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. (LpS)

Peti Dan ličkog krumpira

POZIV U LOVINAC

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2017. u 11:00 sati

LOVINAC - Agrovelebit i ove godine organizira peti po redu Dan ličkog krumpira. Susret proizvođača i estradnih umjetnika biti će u središtu mjesta 7. listopada s početkom u 13 sati.

Dan ličkog krumpira održava se u suradnji općine Lovinac i poduzeća Agrovelebit d.o.o. Ove godine za posjetitelje ličke delicije pripremaju učenici Strukovne škole Gospić. Posjetitelje očekuje prigodan kulturno-umjetnički program, brojni izlagači domaćih proizvoda i mnogo zabave za djecu i odrasle. Ove godine održavaju se i Krum-PIR igre sa Sinišom Cmrkom. (LpS)

Eto jeseni

KONAČNO BERBA LIČKOM KRUMPIRA

Akcija na krumpirištu OPG-a Franić iz Gospića
Akcija na krumpirištu OPG-a Franić iz Gospića


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2017. u 9:30 sati

GOSPIĆ - Jučerašnji lijepi jesenski dan maksimalno je iskorišten za berbu ličkog krumpir na OPG Franić. Urod je dobar uzevši u obzir dugotrajnu sušu tako da se nabralo oko stotinjak vreća.

Iako je bilo sušno ljeto, i kišovit početak jeseni, zemlja i krumpir sau se ohladili i taman za berbu. Ponuda ličkom krumpira na gospićkoj placi već je nekoliko tjedana dobra. Ima ga u rinfuzi, ali i pakovanog od pet pa dalje kilograma što odgovara kupcima. (MaČ)

Susret s naprednim hobistom poljodjelcem, voćarom, braniteljem …

DARKOV PRVI LIČKI ROGATI KIVI

Darko Majetić je u Gospiću uzgojio prvi lički kiwano.

DArko s ličkim kiwanima/Snimio Marko Čuljat Lika press
DArko s ličkim kiwanima/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. rujna 2017. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Kako mi je ponestalo kumpira oša sam jutroska do prijatelja i susjeda s Alarova brda Darka Majetića, umorovljenog vozača autobusa ali i tenka u Domovinskom ratu. Iako nije baš najboljeg zdravlja, muče ga križa i još štošta, na svojoj okućnici ima rasadnik svih mogućih povrtnica.

I u rodnom Kosinju, di mu živi mater, ima poneku obrađenu njivu, a redoviti je izlagač na Jeseni u Lici. Ove godine Darko će na svoj štand u velikom šatoru donijeti i lički kivi, odnosno nekoliko plodova kiwana. Bio je to još jedan njegov uspješni eksperiment, koji će omesti ove obilne kiše da potpuno sazori i bude žute boje.

-Kupio sam ga u ednoj trgovini, i ostavio sjemenke koje su ka one od krastavca. Drago mi je da kiwano podnosi ličku klimu.-kaže Darko čije sadnice autohtonih voćaka već nekoliko godina diljem Lijepe naše sade Ličani i Ličanke. (MaČ)

Osvrt na ličke vukove

VUKOVI ZAŠTIĆENIJI OD LIČANA

Današnja HTV-ova emisija ukazala je ne beznađe života u Lici.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. rujna 2017. u 14:45 sati

Priredija za čitatelje Marko Čuljat

GOSPIĆ - Na hrvatskoj dalekovidnici jedna od najgledanijih emisija je ona o poljoprivredi. Današnja emisija započela je, zaslužno, s problemima ličkih stočara zbog političkih podilazenja starici Europi di takizi životinja više nema.

Naime, državne hrvatske institucije i čelnjaci niki ministarstava žele se udvoriti i uvući u guzicu starici Europi di su izumrle brojne životinjske vrste jer su se stoljećima u lovovima izživljavali na razno razne načine pa u babi Europi nema vukova, zečeva, prepelica, fazana i drugih domaćih divljih životinja, a Rvacku ucjenjuju da ih moraju uzgajati kako bi imali neke beneficije koje jedino uživaju rvacki pojedinci u Brislu di imaju velike plaće.

Svaka čast HTV-u koji je progovorio o tome problemu. Jer kad vuk zakolje ili odnese ovcu vlasnik dobije naknadu od sto kuna umisto dvista eura. Otvoreno je postavljeno pitanje pravične naknade. Naime, ako blesava Europa oće imat vukova neka to i debelo plaća ličkim stočarima kojima u posljednje vrijeme vukovi kolju i - telad, jer su gladni. Rvacka država propisuje da stočari moraju imati ograde pašnjaka od nekoliko metara visine i sa strujom ka u nacističkim logorima, čobane koji koštaju u dvije smjene stotinjak tisuća kuna godišnje, dije tu interes i profit u ličkom stočarstvu.

Prema službenim podacima u Rvackoj je samo 156 vukova, a bija sam mulac kada je moj ćaća ubija vukove kako bi dobija nagradu i meni kupija nove lače u osnovnoj školi.

Prema danas viđenom Ličani će i dalje morati o svome trošku europske raniti vukove u interesu Europe i bez pravične naknade. Prije desetak godina edno je ministarstvo plaćalo Ličaninu za zaklanu ovcu ili kozu bijednih sto kuna, a vlasnik je mora čekat danima da se ovca ili koza usmrdi da k njemu dođe procinitelj iz Gračaca ili Gospića. A tržišna cijena ovce je barem 700 kuna.


Tržište rada

SVE MANJE NEZAPOSLENIH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2017. u 20:15 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Gospić evidentirano je 2198 nezaposlenih osoba, što predstavlja 27 osoba odnosno manje nego u prethodnom mjesecu i 505 osoba ili 18,7 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih bilo je u ispostavama u Gospiću (813) i Otočcu (661). Prošlog mjeseca bila su 332 korisnika novčane naknade što je oko 15 posto od ukupnog broja nezaposlenih osoba na području Ličko-senjske županije. Njima je isplaćena naknada od preko 700 tisuća kuna i prosječno je iznosila nešto preko dvije tisuće kuna što je više nego da su radili u nekim ličko-senjskim poduzećima ili trgovačkim lancima.

U programe poticanja zapošljavanja uključeno je 12 nezaposlenih osoba, a tijekom ove godine bilo je obuhvaćeno 206 osoba. (LPS)

Seminar Zavoda za unapređivanje zaštite na radu

VELIK INTERES POSLODAVACA I SINDIKALACA

Današnjem seminaru bilo je nazočno dosta odgovornih osoba za zaštitu na radu.

Snježana Štefok (desno) otvara gospićki seminar/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Snježana Štefok (desno) otvara gospićki seminar/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2017. u 11:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Zavod za unapređivanje zaštite na radu koji je osnovan 2014. godine od prošle godine po cijeloj Hrvatskoj organizira seminare zaštite na radu . Naime, uz pomoć europskih sredstava provode program Zdrava mjesta rada za sve uzraste. U program je uključen i Kineziološki fakultet iz Zagreba.

Današnje sudionike gospićkog seminara u hotelu Ana pozdravili su Dubravka Rukavina, izaslanica župana Darka Milinovića i Ivica Tomljenović, zamjenik gospićkog gradonačelnika. Bili su nazočni brojni predstavnici ustanova i institucija, te sindikalni čelnici i referenti za zaštitu na radu.

Seminar je otvorila Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju Zavoda. Štefok je istakla da je cilj Zavoda postići bolju zaštitu na radu i da se ona podigne do izvrsnosti.

Predavači su danas bili dr. sc. Josipa Nakić sa Sveučilišta u Zagrebu, Željko Novak, voditelj Ispostave Senj u riječkom područnom uredu Inspektorata rada i drugi.

Do sada je Zavod organizirao 14 ovakvih seminara diljem Hrvatske. Sutra su u Šibeniku, a zatim će održati još dva seminara jedan u Velikoj Gorici i drugi u Virovitici.

Svi sudionici gospićkog seminara dobit će potvrdu o sudjelovanju.

VIŠE O ZAVODU NA POVEZNICI:
zuznr.hr/

Šansa za školovanje vatrogasaca

STIPENDIJE ZA ŠEST VATROGASACA

Tehničko veleučilište u Zagrebu daje stipendije vatrogascima.

Lički vatrogasci u gašenju Velebita/Foto arhiva VZLSŽ
Lički vatrogasci u gašenju Velebita/Foto arhiva VZLSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. RUJNA 2017. U 15:00 SATI

ZAGREB - U našu redakciju maloprvo je došlo priopćenje Tehničkog veleučilišta (TVZ) koje poziva vatrogasce zainteresirane za izvanredno studiranje odabranog politehničkog studija da se jave na natječaj za šest stipendija!

- Tehničko veleučilište u Zagrebu brojnim projektima i suradnjama kontinuirano doprinosi zajednici te aktivno radi na približavanju akademskog obrazovanja svim članovima zajednice. Ovo nije prvi puta da TVZ dodjeljuje stipendije zainteresiranim i potrebitim studentima, no ove godine odlučili smo se objaviti natječaj za vatrogasce s odgovarajućim uvjetima za naše studije. Natječaj se odnosi na tri stipendije za izvanredne dodiplomske i tri za izvanredne diplomske studije po osobnom izboru koje pokrivaju troškove tijekom svih godina studija.-kaže se u priopćenju.

- Stravični požari koji su ovoga ljeta zahvatili Hrvatsku nikoga nisu ostavili ravnodušnima, a sve oči bile su uprte u hrabre i požrtvovne vatrogasce koji su nas nebrojeno puta branili od vatrene stihije. Upravo zato, ove godine odlučili smo dodijeliti šest stipendija našim vatrogascima te im se tako zahvaliti i iskazati svoje poštovanje.- istaknula je dekanica TVZ-a, prof. dr. sc. Slavica Ćosović Bajić.

Natječaj za stipendije otvoren je do ponoći 30. rujna 2017. godine, a kriteriji za rangiranje molbi uključuje aktivno sudjelovanje u gašenju požara u 2017. godini (broj dana/akcija), ozlijede ili bolovanje kao posljedica vatrogasnih aktivnosti, priznanja i/ili nagrade relevantnih tijela ili ustanova, aktivno sudjelovanje na promotivnim vatrogasnim aktivnostima (smotre, demo akcije i sl.) i sklonost inženjerskom pozivu.

U molbi mora biti razvidno za koji se studij (informatika, računarstvo, elektrotehnika, graditeljstvo, strojarstvo ili mehatronika) i koji stupanj prijavljuju - dodiplomski (3 godine) ili diplomski (2 godine).

Za prijavu na dodiplomske studije kandidati moraju imati završeno odgovarajuće srednje školsko obrazovanje, a za diplomski studij moraju imati 180 ECTS bodova na odgovarajućem dodiplomskom studiju kako je navedeno na web stranicama svakog pojedinog studija.

Molbe se predaju isključivo elektroničkim putem na adresu stipendije@tvz.hr u naznačenom roku sa svim dodatnim prilozima kojim potvrđuju navode iz molbe.

Tehničko Veleučilište u Zagrebu (TVZ) koje okuplja stručne tehničke studije graditeljstva, mehatronike, strojarstva, elektrotehnike, računarstva i informatike s preko 3400 studenata najveće je hrvatsko veleučilište s tradicijom dužom od 50 godina. TVZ je politehničko učilište i vodeća visokoobrazovna institucija koja pruža izobrazbu iz različitih struka, a nastavu temelji na praktičnom radu i usvajanju konkretnih znanja što daje priliku za vrlo precizno pozicioniranje prema zahtjevima tržišta rada. Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:
Sara Slamić Tarade sara.slamic@tvz.hr (LPS)

U četvrtak seminar o boljem životu

ZA BOLJI ŽIVOT

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. RUJNA 2017. U 20:40 SATI

ZAGREB/GOSPIĆ
- Poludnevni seminar na temu Uloga kineziologije i medicine rada za zdraviji i duži radni vijek u sklopu europske kampanje "Zdrava mjesta rada za sve uzraste 2016.-2017.", održat će se 14. rujna 2017. u Hotelu Ana u Gospiću, Zagrebačka 18, s
početkom u 10.00 sati.

Seminar organizira Zavod za unapređivanje zaštite na radu, središnja javna institucija u ovom području, uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU OSHA). Cilj seminara je upozoriti na važnost očuvanja zdravlja radnika, aktivnog, održivog i što duljeg radnog vijeka, te važnost zdravog starenja, u sklopu čega će se ukratko predstaviti ciljevi kampanje EU OSHA-e "Zdrava mjesta rada za sve uzraste" 2016.-2017. i e-vodič o upravljanju sigurnosti i zdravljem na radu za radnike starije životne dobi. Na seminaru će se uz primjere dobre prakse govoriti o tome kako kineziolog rada može pomoći u prevenciji mišićno-koštanih oboljenja, te pokazati vježbe za očuvanje zdravlja lokomotornog sustava. Također će se obraditi važne teme s primjerima dobre prakse kao što su teme o održivom radnom vijeku, zdravom starenju i prevenciji zdravstvenih problema. Tema Što učiniti kako bismo smanjili broj ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj važna je radi uloge dionika u zaštiti na radu kod poslodavca s ciljem poboljšanja stanja.

Inspektor rada za zaštitu na radu prikazat će statistiku ozljeda na radu za 2016. godinu u Republici Hrvatskoj temeljenu na podacima Inspektorata rada prema granama djelatnosti, te teže i smrtne ozljede prema uzroku njihova nastanka. Također će detaljno opisati postupanje inspektora za vrijeme inspekcijskog nadzora zbog ozljede na radu.

O temama ćemo zajedno raspraviti, te zaključiti seminar druženjem uz zalogajčiće. Seminar je besplatan, a sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju Europske agencije za zaštitu na radu i Zavoda za unapređivanje zaštite na radu. /LpS)


Seminar za bolji život

KAKO OSIGURATI BOLJI ŽIVOT?

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. RUJNA 2017. U 20:20

ZAGREB/GOSPIĆ- Poludnevni seminar na temu Uloga kineziologije i medicine rada za zdraviji i duži radni vijek u sklopu europske kampanje "Zdrava mjesta rada za sve uzraste 2016.-2017.", održati će se 14. rujna 2017. u Hotelu Ana u Gospiću, Zagrebačka 18, s
početkom u 10.00 sati.

Seminar organizira Zavod za unapređivanje zaštite na radu, središnja javna institucija u ovom području, uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU OSHA). Cilj seminara je upozoriti na važnost očuvanja zdravlja radnika, aktivnog, održivog i što duljeg radnog vijeka, te važnost zdravog starenja, u sklopu čega će se ukratko predstaviti ciljevi kampanje EU OSHA-e "Zdrava mjesta rada za sve uzraste" 2016.-2017. i e-vodič o upravljanju sigurnosti i zdravljem na radu za radnike starije životne dobi. Na seminaru će se uz primjere dobre prakse govoriti o tome kako kineziolog rada može pomoći u prevenciji mišično-koštanih oboljenja, te pokazati vježbe za očuvanje zdravlja lokomotornog sustava. Također će se obraditi važne teme s primjerima dobre prakse kao što su teme o održivom radnom vijeku, zdravom starenju i prevenciji zdravstvenih problema.

Tema Što učiniti kako bismo smanjili broj ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj važna je radi uloge dionika u zaštiti na radu kod poslodavca s ciljem poboljšanja stanja. Inspektor rada za zaštitu na radu prikazat će statistiku ozljeda na radu za 2016. godinu u Republici Hrvatskoj temeljenu na podacima Inspektorata rada prema granama djelatnosti, te teže i smrtne ozljede prema uzroku njihova nastanka. Također će detaljno opisati postupanje inspektora za vrijeme inspekcijskog nadzora zbog ozljede na radu.

O temama ćemo zajedno raspraviti, te zaključiti seminar druženjem uz zalogajčiće. Seminar je besplatan, a sudionici će dobiti Potvrde o sudjelovanju Europske agencije za zaštitu na radu i Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.Pozivamo Vas da nam se pridružite! (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

Sutra kreće Školska shema

Prodaja ličkog sira u Gospiću
Prodaja ličkog sira u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2017. u 17:15 sati

ZAGREB - Sutra je prvi dan škole, a 1119 škola ove školske godine sudjeluje u Školskoj shemi. Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece od ove školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme - besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu. Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu je osigurano ukupno 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.7 milijuna eura za voće i povrće te 800 tisuća eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Od ove školske godine novost je i da su škole postale nositelj mjere za razliku od prošlih godina kada je to bio dobavljač. Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabire dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko i jogurt i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine. Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Javni poziv za sudjelovanje u Školskoj shemi školama koji je bio otvoren do 30. lipnja 2017., te iskaz interesa dobavljača za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda školama koje sudjeluju u Školskoj shemi koji je otvoren cijele školske godine. Javilo se 1119 škola i do sada 87 dobavljača. Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pripremili su i Vodič za škole o provedbi školske sheme u školskoj godini 2017./2018., koji detaljno opisuje sve korake u provedbi Sheme. Do sada je, tijekom četverogodišnje provedbe Sheme školskog voća isporučeno preko 4000 tona voća za što je dobavljačima isplaćeno ukupno 50 milijuna kuna.

- Novom Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode. Na taj način čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Naša djeca jest će domaće voće i povrće i piti domaće mlijeko. Tako će osim usvajanja zdravih prehrambenih navika usvajati i naviku konzumacije lokalno uzgojene hrane, a imat će priliku posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih će ti proizvodi dolaziti. Jednom kada osjete razliku između svježeg, netom ubranog voća i onog koje je tisućama kilometara hladnjačama putovalo do njihove škole naučit će cijeniti razliku u kvaliteti između domaćih, lokalno ugojenih proizvoda i onih čiji je put do našeg stola utjecao na kvalitetu i doživljaj. Svim učenicima, učiteljima i profesorima želim uspješan početak školske godine.- izjavio je ministar Tolušić. (LpS)

Tržište rada

2225 nezaposlenih

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2017. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Krajem srpnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Gospić evidentirano je 2225 nezaposlenih osoba, što predstavlja 72 osobe odnosno manje nego u prethodnom mjesecu i 546 osoba ili gotovo 20 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u srpnju 2017. godine imale su ispostave Gospić (824) i Otočac (672) a najmanje, Korenica (124) i Novalja (46). U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih većini ispostavama i to redom u Novalji za 17,9%, Senju 9,1%, Gospiću 4,6% i Donjem Lapcu 2,6%, dok je povećanje zabilježeno u Korenici za 3,3% i Otočcu 2,0%. Od ukupnog broja nezaposlenih bilo je 1199 žena što je bilo gotovo 54 posto.

Prošlog mjeseca Područnom uredu prijavljene su 243 nove nezaposlene osoba. Povećanje u registriranu nezaposlenost je za 92 osobe veći neko u lipnji. Od ukupnog broja novoprijavljenih najviše je iz radnog odnosa 157 i iz redovitog školovanja 48. Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su zbog isteka rada radniku na određeno vrijeme 104, poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga 17, sporazumni prestanak radnog odnosa i osobno uvjetovani otkaz po 10.

Lista nezaposlenih je kraća 315 osoba, od toga je zaposleno 236 osoba i to 221 zasnivanjem radnog odnosa i 15 temeljem drugih poslovnih aktivnosti (registriranje obrta, slobodnog zanimanja ili djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i sl.).

Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili 123 slobodna radna mjesta, što je za 49 radnih mjesta manje nego u lipnju. Najviše prijavljenih potreba bilo je u sljedećim zanimanjima: medicinska sestra 10, konobar osam, doktor medicine 7, čistačica pet, pomoćni kuhar, prodavač, sobarica, radnik na proizvodnoj liniji, radnik za pomoć u kući, pomoćni kuhar i hotelska domaćica po četiri radnika, te po tri radnika diplomirani ekonomist, agronom, kuhar, diplomirani inženjer medicinske biokemije, vrtlarski radnik i recepcionar.

Prošlog mjeseca novčanu naknadu koristila je 326 osoba što je oko 15 posto od ukupno nezaposlenih. Njima je isplaćeno preko 650 tisuća kuna. Prosječna novčana naknada iznosila je nešto manje od dvije tisuće kune. (LpS)

IZ RADA DVD VELEBIT LOVINAC

UZ GAŠENJE VATRE VODE BRIGO I O ŽEDNIMA

Lovinački vatrogasci imali su skoro 600 intervencija od osnivanja.

GAšenje požara na Ličkoj pruzi/ Foto arhiva DVD Velebit Lovinac
GAšenje požara na Ličkoj pruzi/ Foto arhiva DVD Velebit Lovinac
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2017. u 20:00 sati

LOVINAC - DVD Velebit osnovano je 30. siječnja 2001. godine i prvi predsjednik društva bio je Ivan Šarić - Šare. Od osnivanja pa do 7. srpnja 2009. godine DVD nije bio aktivan,

Tog dana na skupštini je za novog predsjednika izabran Andrija Ostović i od tada se društvo isprofiliralo u respektabilnu organizaciju koja je za svoj rad dobila više priznanja, zahvala i pohvala.

U suradnji sa Županijskom Vatrogasnom zajednicom organizirana je propisana obuka i dvadeset članova DVD-a položilo je ispit za zvanje vatrogasca. Istovremeno je pokrenuta i akcija za osiguravanje propisane zaštitne i druge opreme kao i operativne tehnike, te su uglavnom iz donacija stigla tri vatrogasna vozila i toliko vatrogasne opreme da su lovinački vatrogasci mogli samostalno izvršavati zadaće.

- Do kraja prošle godine izvršili smo ukupno 514 vatrogasnih intervencija što kakve vrste i to od požara industrijskih objekata, požara stambenih i gospodarskih objekata, požara prometnih sredstava u cestovnom i željezničkom prometu, požara šume, požara otvorenog prostora suhe trave i niskog raslinja, pa do tehničkih intervencija pružanja pomoći kod prometnih nezgoda kao i drugih oblika tehničkih intervencija. Uz to izvršeno je 220 dostava, odnosno 884 kubika tehničke vode kućanstvima na području općine koji u ljetno vrijeme imaju problema s vodoopskrbom.-kaže predsjednik Ostović.

Ostović ističe da su jedina vatrogasna postrojba bez zaposlenih već samo privremeno ili za propisano vrijeme protupožarne sezone. Nedostaje im i dom gdje bi bilo i skladište opreme koja bi se propisno i kvalitetno održavala za intervencije.
- Od početka ove godine imamo 80 vatrogasnih intervencija što kakve vrste i 27 dostava vode. Bez obzira na navedene otežavajuće okolnosti DVD-u je cilj postići što veću profesionalnost pa se time i podrazumijeva i što bolje izvršavati propisane zadaće.Naša dva vatrogasca su sudjelovala u gašenju požaara u dalmaciji prvi tri dana.- naglašava Ostović.

Ostović posebno ističe da njegovi vatrogasci polučuju izvršne rezultate na natjecanjima kako u vatrogasnim tako i sportskim disciplinama. (LpS)

Stanje na tržištu rada

NEZAPOSLENO 2297 OSOBA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2017. u 17:30 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirano je 2.297 nezaposlenih osoba, što predstavlja 264 osoba odnosno 10,3% manje nego u prethodnom mjesecu i 513 osoba ili 18,3% manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u lipnju imale su ispostave Gospić (864 ili 37,6%) i Otočac (659 ili 28,7%). Na listi je bilo 299 korisnika novčane naknade što predstavlja 13,0% od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Ukupno je isplaćeno 459.569,11 kn za novčane naknade nezaposlenim osobama, a prosječna novčana naknada iznosila je 1.793,39 kn.

Programe za poticanje zapošljavanja uključena je 41 nezaposlena osoba. Ove mjere koristi ukupno 225 nezaposlenih. (LpS)

Bijela vijest iz gospićke poslovne zone

POČELI ZEMLJANI RADOVI NA ENERGANI

Kako su i najavljivali češki investitori danas su nakon kratkog boravka geometara u Poslovnoj zoni Smiljansko polje počeli radovi na gradnji energane.

Bagrer GS gradnje u gručima Poslovne zone Smiljansko polje/nimio Marko Čuljat Lika press
Bagrer GS gradnje u gručima Poslovne zone Smiljansko polje/nimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2017. 15:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su kako su i najavljivali češki investitori započeli su radovi na izgradnji energane u Poslovnoj zoni Smiljansko polje. Prije par dana tu su bili geometri, a danas su strigli i strojevi.

Ima malo simbolike u tome današnjem početku radova. Naime, na današnji dan prije 161 godinu u obližnjem Smiljanu rođen je znanstvenik Nikola Tesla, bez čijih bi tisuću patenata danas svije bio mnogo drugovačiji.

Danas su strojevi i radnici gospićke tvrtke, što posebno naglašavamo kao pozitivnu činjenicu, GS gradnja otpočeli sa zemljanim radovima na pripremi terena za kolčenje nanosne skele i konačni početak gradnje energane na obnovljiva goriva koja će imati i dosta toplinske energije za proizvodnju povrća tijekom cijele godine što još nitko u Lici nije ostvario. NA radilištu smo susreli dipl. ing. Stjepana Čajku, koji je poslovođa radilišta i pomno je pratio ras strojeva. ČAjka je inače već punih 11 godina u Gospiću, a podrijetloKrapine.

Toliko za prvu vijes, urko ćemo se javiti s opširnijim prilogom.

Iz HAMAG-BICRO-a

POTPORA PODUZETNICIMA OD 32 MILIJUNA KUNA

Ličko-senjski poduzetnici su prošle i za pola ove godine dobili značajne potpore.

Detalj iz jedne ličke pilane/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Detalj iz jedne ličke pilane/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 20017. u 18:30 sati

ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Ličko-senjskoj županiji za 2016. i prvih šest mjeseci 2017. godine, kroz jamstva, zajmove i bespovratne potpore osigurala je malim i srednjim poduzetnicima gotovo 32 milijuna kuna, čija je ukupna vrijednost investicija 83 milijuna kuna.- obavijestili su nas iz Agencije na naš upit.

Za prošlu godinu u sklopu programa Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela, korisnik Veli brig ostvario je bespovratnu potporu u iznosu od 7.089.792 kn, kojoj je ukupna vrijednost investicije 20.702.354 kn. Zajam je ostvario korisnik VILA LIKA kroz program ESIF Mali investicijski zajam u iznosu od 375.000 kuna, ukupne vrijednosti investicije 375.000 kuna. Kroz program EU početnik i Rastimo zajedno Jamstvo su ostvarila četiri korisnika: DIDA JOJA, GB LIKA, YELLOW SUBMARINE i PERGAMENT u iznosu od 6.311.048 kuna, ukupne vrijednosti investicija od 12.230.076 kuna.

Za prvih 6 mjeseci 2017. godine iz programa Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz IKT, bespovratnu potporu ostvarilo je šest korisnika: Sunturist, Izbor-Jandrić, OPG Yerkovich, Adrialin, Natura turist i Netdomena u iznosu od 4.030,595 kuna, čija je ukupna vrijednost investicija 4.841,732 kuna. Iz programa Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela bespovratnu potporu ostvario je korisnik POTESTAS u iznosu od 10.000.000 kn, čija je ukupna vrijednost investicije 39.255.327 kuna. Zajam je ostvarilo pet korisnika: IM-COMMERCE, ZLATKO-COMMERCE, KROMA, VODENICA VRELO i TOMAIĆ-COMMERCE kroz ESIF Mali investicijski zajam i ESIF Mikro zajam za obrtna sredstva u iznosu od 1.663.822, ukupne vrijednosti investicije 1.824.496 kuna. Kroz program EU početnik, jamstvo je ostvario korisnik NATURA TOP u iznosu od 2.330.662 kuna, ukupne vrijednosti investicije od 3.872.027 kuna. (LpS)

Investiranje u gospićkoj poslovnoj zoni

IDUĆEG MJESECA POČINJE GRADNJA PRVE ENERGANE

Energana će od sječke proizvoditi električnu i toplinsku energiju.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2016. u 22:30 sati

GOSPIĆ - Jučer je na prigodnoj svečanosti položen kamen temeljac prve energane u Poslovnoj zoni Smiljansko polje.

Elektrana će imati 4,96 MW električne snage i 8 MW toplinske, a radit će na sječku tehnologijom direktnog spaljivanja u kotlu i parnoj turbini.

- Početak radova je 3. srpnja i završetak radova i uporabna dozvola do dozvola 2018. godine.
Investitor je hrvatska tvrtka Energana Gospić 1 d.o.o. kojoj je većinski vlasnik češka tvrtka GEEN FI dd. - kaže za Ličke novine dipl. ing. Vaclav Mleziva, predstavnik investitora.

Isporučitel opreme i tehnologije je češka tvrtka EKOL Brno, a građevinski dio izvesti će hrvatske tvrtke. U špici će na izgradnji raditi od 150 do 200 radnika.

Ovaj projekt, čija vrijednost iznosi oko 20 milijuna eura, u ovom trenutku predstavlja najveću greenfield investiciju na području Ličko-senjske županije. Priprema terena u vidu geodetskih radova već je završena, a gradilište su jučer obišli direktor Energane Gospić 1 Pavel Petlak i prokurist Vaclav Mleziva.

Razgovarajući s novinarima direktor Petlak ističe ekološku komponentu cijeloga projekta.

-Za proizvodnju električne struje i toplinske energije koristit ćemo isključivo šumsku sječku, bez emitiranja štetnih plinova u atmosferu. Struju ćemo prodavati HEP-u, a toplinsku energiju okolnim gospodarskim subjektima u Poslovnoj zoni. U pregovorima smo i sa MUP-om kako bi se na naš sustav priključila i obližnja Interventna policija.- ističe direktor Petlak.

Prokurist tvrtke Vaclav Mleziva u razgovoru s novinarima je zahvalio na odličnoj suradnji s Gradom Gospićem, pri čemu ih je ugodno iznenadila susretljivost i ekspeditivnost svih službi s kojima su imali brojne kontakte. Gospićka Energana proizvodit će 5 MW instalirane snage i zapošljavati od 20 do 30 radnika. Investitor i pokretač cijele priče je češka tvrtka GEEN, zajedno sa svojim slovačkim partnerima, a koja je u energetskom sektoru prisutna od 2009. godine te se do sada dokazala izgradnjom brojnih, sličnih postrojenja, s preko 30 MW instalirane snage, dok se zadnjih godina angažirala i kroz izgradnju hidrocentrala.

Novi temeljac u Poslovnoj zoni Smiljansko polje

TEMELJAC PRVE ENERGANE

Iz sječke će se proizvoditi električna i toplinska energija.

Investitoru i domaćini u Poslovnoj zoni Smiljansko polje
Investitoru i domaćini u Poslovnoj zoni Smiljansko polje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2017. u 23:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su njegova ekscelencija Vladimir Zavazal, veleposlanik Republičke češke u Zagrebu, Darko Milinović, ličko-senjski župan i Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića položili kamen temeljac za gradnju kongregacijskog energetskog postrojenja na drvnu bio masu Eg 1 snage pet megawata koja će se graditi u gospićkoj Poslovnoj zoni u Smiljanskom polju.

Investitor je češka tvrtka Energana Gospić 1 čije je sjedište u Korenici. Projektant energane je zagrebačka tvrtka EKOL koja će biti i izvođač radova, a očekuje se sudjelovanje i gospićkih građevinaraca raznih struka. Građevinska dozvola je izdana početkom ove godine, a do kraja iduće godine tu bi trebala izrasti električne energije pet megawata i toplinske osam megawata. Električna energija će se isporučivati HEP-u a toplinska će se moći koristiti u drugim pogonima u Poslovnoj zoni ali i za proizvodnju povrća u staklenicima tijekom cijele godine.
PRVI LIČKI VLOG O PRVOJ ENERGANI


OPG DEJANOVIĆ

TRAŽI RADNIKA

Barišine krave na Plješevici u Visuću kod Udbinie/Foto OPG Bariša
Barišine krave na Plješevici u Visuću kod Udbinie/Foto OPG Bariša
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2017. u 18.15 SATI

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stigla obivijest onosno oglas iz OPG-a Bariše Dejanovića kome nedostaje jedan radnik na farmi krava buša.

Dejanović traži radnika uz pristojnu plaću te osiguran besplatan smještaj i prehranu.
Farma OPG Bariša Dejanovic nalazi se u selu Visću kod Udbine.

Informacije na mob. 098/245-276. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

ZA ODRŽAVANJE ŠUMA 17 MILIJUNA KUNA

Sredstva su osigurana iz Programa ruralnog razvoja RH.

Ličke listopadne šume na Krbavskom polju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ličke listopadne šume na Krbavskom polju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2017. u 14:20 sati

ZAGREB - Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili smo priopćenje da je izdala je 36 odluka kojima se korisnicima Mjere 8 Programa ruralnog razvoja "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma", dodjeljuju potpore u vrijednosti od gotovo 17 milijuna kuna.

Za prošlogodišnji natječaj koji se odnosio na podmjeru 8.5 "Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava", operaciju 8.5.1. "Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura" izdane su 34 odluke o prihvatljivosti u vrijednosti od 16,5 milijuna kuna. Korisnici mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika te trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske. Potpora iznosi do 100% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 do 700.000 eura, u kunskoj protuvrijednosti.

Preostale dvije odluke o prihvatljivosti odnose se na podmjeru 8.6. "Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda", operaciju 8.6.3. "Marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda" s iznosom od 286.459,00 kn. Korisnici mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća te jedinice lokalne uprave i samouprave i njihova udruženja, a potpora iznosi do 50% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 - 30.000 EUR-a, u kunskoj protuvrijednosti.

- Naša zemlja ima jedne od najljepših i najočuvanijih šuma u Europi. Na nama je odgovornost da racionalnim upravljanjem tim resursom osiguramo da dobru praksa brige o šumama nastave i naraštaji koji dolaze. Šumarstvo nema jedinstvenu zajedničku politiku u Europskoj uniji, no za zaštitu šuma kao dio eko sustava i oplemenjivača okoliša uspjeli smo izboriti sredstva u Programu ruralnog razvoja.- izjavio je ministar Tomislav Tolušić. (LpS)