POČETNAARHIVA
(NE)UGODNO IZNENAĐENJE
OBILJEŽAVANJE AKCIJE MASLENICA
IZVANREDNI IZBORI U ROKU POLA GODINE
NIJE KARLOBAŠKO PRIMORJE NEGO PODGORJE
VLADIN ZRAKOPLOV DOVEZAO SRCE IZ BEČA
RASPUŠTEN LIČKO-SENJSKI HDZ
PODRŽAVAJU IZBOR NOVOG RAVNATELJA PLITVICA
NEDOSTOJNI UVJETI ZA ŽIVOT
TUĐMANOVA DUHOVNA OPORUKA
MILINOVIĆ PODNIO OSTAVKU
REFORME ĆE NAS OSNAŽITI
UTJECAJ NA EUROPSKU POLITIKU
ZABIJELILA LIKA
NAŠ SAN ZA NJIHOV OSMJEH
DRUGA STRANA RUBIKONA
MLADIĆU ZASLUŽENA DOŽIVOTNA ROBIJA
ČUVAJTE SE LIJEČENJA ANTIBIOTICIMA
ZDRAVSTVENA REFORMA
PODLAPAC I RODOSLOVLJA
BURA REGULIRA PROMET
NOVI PREDSJEDNIK KRUNOSLAV TOMLJANOVIĆ IZ SENJA

Ja i Večernjak ili Večernjak i ja

(NE)UGODNO IZNENAĐENJE

Večernjakova stranica o meni
Večernjakova stranica o meni
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2018. u 22:35 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večeras sam se (ne)ugodno iznenadio kada sam malo guglao i naletio na adresu:
Večernji list - stranica autora - poveznicu treba kopirati u tražilicu:

https://m.vecernji.hr/autori/marko-culjat-181/profil

U prvi moment sam bio iznenađen, a moram reći i obradovan, da me nisu do kraja zaboravili u redakciji za koju sam radio od 1992. do 2010. godine i čak bio urednikom Dopisništva u Gospiću na mojoj kućnoj adresi, odnosno adresi roditelja, jer mi je stan bio uništen na samom početku rata 1991. Filmove i slike sam razvijao u konobi, pa čak i kolor filmove. Tu sam sklanjao i reportersku opremu u slučaju napada četnika.

Na internetu je čak 17 mojih stranica iz posljednje tri godine rada u ponajboljoj hrvatskoj redakciji.

Malo su čudno uređene po jedna slika, tri retka teksta pa onda ništa, velika bjelina i još nešto teksta pod istim naslovom. Jedan čitatelj je izrazio nezadovoljsdtvo s tri retka o otvaranju CHM na Udbini. Majke mi ja nisam kriv.

Općina Lovinac

OBILJEŽAVANJE AKCIJE MASLENICA

Vila Velebita na križanju cesta u Svetom Roku
Vila Velebita na križanju cesta u Svetom Roku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. siječnja 2018. u 11:00 sati

LOVINAC - Povodom 25. obljetnice akcije Maslenica u kojoj su borbe počele u jutarnjim satima 22. siječnja 1993., ovog 22. siječnja Općina Lovinac organizira obilježavanje te značajne akcije u kojoj su sudjelovali i branitelji s ličkog područja, pa i lovinačke općine.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika u Egeljcu - Krč biti će u 14:30 sati. Zatim će uslijediti službeno otvaranje i blagoslov kružnog toka u središtu Svetog Roka s početkom u 15 sati.

U središtu kružnog toka, koji će omogućiti sigurnije prometovanje državnom cestom Gospić-Gračac, ali i cestama za Sveti Rok i Lovinac. Izgradnja rotora stajala je 850 tisuća kuna. Županijska uprava za ceste iz Gospića osigurala je 60 posto sredstava, a Općina Lovinac 40 posto.

U sredini rotora postavljena je brončana skulptura Vile Velebita rad akademskog kipara Slavena Miličevića, koji je prije nekoliko godina izradio i skulpturu Anere, glavnog lika iz romana Ognjište Mile Budaka.

Sveta misa je u 15:30 sati u župnoj crvki sv. Roka u Svetom Roku. (LpS)

Sastalo se Povjerenstvo HDZ-a u Gospiću

IZVANREDNI IZBORI U ROKU POLA GODINE

Konferencija za novinare HDZ-a u Gospiću/Snimio Milan Tomašević, Lika express Gospić
Konferencija za novinare HDZ-a u Gospiću/Snimio Milan Tomašević, Lika express Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. siječnja 2018. 22:20 sati

GOSPIĆ - Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave, nakon raspuštanja Županijskog odbora HDZ-a nakon kolektivne ostavke čelnika HDZ-a na čelu s Darkom Milinovićem, danas popodne održao je prvu sjednicu Povjerenstva na čijem je čelu odlukom središnjice HDZ-a

U Povjerenstvu su Sanjin Rukavina, Branislav Šutić, Ivanka Krmpotić, Tomislav Užarević, Ivan Pešut, Nada Marijanović, Miroslav Cindrić, Tomislav Kovačević, Ivica Radošević, Josip Vrkljan i saborski zastupnik Marijan Kustić.

O radu Povjerenstva govorio je na konferenciji za novinare. Nekić je preuzeo dužnost od Ivanke Krmpotić koja je bila v.d. i zahvalio joj na dosadašnjem radu. Krmpotić ostaje član Povjerenstva. (LpS)

Reagiranje

NIJE KARLOBAŠKO PRIMORJE NEGO PODGORJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. SIJEČNJA 2018. u 12:15 sati

GOSPIĆ - Danas smo od našeg čitatelja Ive Vukića dobili reagiranje na članak Predstavljen Leksikon Ličana:

Bog, Marko!
Javljam Ti se potaknut Tvojim člankom u Ličkim novinama o prikazu knjige Leksikon Ličana. Doista, lijep i hvale vrijedan događaj. No, zapazio sam da koristiš naziv karlobaško primorje, koji i drugi u zadnje doba koriste (da li slučajno) umjesto povijesnog Podgorje. Svjesni i savjesni pojedinci te narod u cjelini ne odriču se svoga imena. Brisanjem imena briše se povijest, briše se tradicija, postojanje- korijeni. Postajemo skorojevići na svome. Zar nam o važnosti imena zorno ne svjedoči žestoki prijepor između Makedonije i Grčke.

Podgorje je područje u podnožju Velebita, između Senja i rijeke Zrmanje. Naseljeno je još od antičkog doba. U doba rimske vladavine bila su poznata naselja Lopsica kraj Svetoga Jurja, Ortopula kraj Jablanca, Vegium kraj Karlobaga i Argyruntum kraj Starigrada. Pod nazivom Podgorje spominje se od XIV. st.

U drugoj polovici XVII. st. austrijske i mletačke vlasti naselile su ga Bunjevcima. Zbog opasnosti od pljačkaša i gusara naselja su bila izgrađena u Velebitu, a kasnije kada je opasnost prestala, a posebice izgradnjom ceste uz more, stanovnici se spuštaju k moru i u uvalama grade kuće. Primjerice, iz velebitskog naselja Šugari seljani se sele u Lukovo i tako nastaje novo naselje Lukovo Šugarje. Tako je nastalo i naselje Barić Draga. Barići se s Velebita spuštaju k moru u uvalu Drivarica, a posjedaju je i osnivaju naselje Barić Draga.

U Podgorju do općine Karlobag (Ti si ga prekrstio u karlobaško primorje) crkveno je i administrativno područje (katastarska općina) Lukovo Šugarje, koje na istoku graniči sa Svetom Marijom Magdalenom u Zadarskoj županiji. Ovo područje bremenito je povijesnim događajima. Lukovošugarčani su gorštaci, velebitski pastiri rodbinski povezani. Složno su živjeli do kobne 1918., kada nastaje Kraljevina Jugoslavija. Novi vlastodršci unose nemir u ovaj kraj. Naselje Barić Dragu odabrali su za središte svoje bizantinske politike. Tu su bili smješteni financi i žandari koji nadziru Lukovošugarčane i vrše nasilja nad njima, radi šverca i više iz političkih razloga. Netrpeljivost prema Kraljevini Jugoslaviji i njenim državnim predstavnicima prenosi se nepravedno i na stanovnike Barić Drage. Ta netrpeljivost prerasla je u patološku mržnju jednih prema drugima zbog čega su se događale grozote u obje Jugoslavije, kako onoj Karađorđevićevoj tako i u Titovoj.

I u zadnjih tridesetak godina vrši se administrativna zbrka u naselju Lukovo Šugarje. Kako se ništa ne događa bez razloga, tako ni ova zbrka nije nastala sama od sebe. Zbog nesuvislih administrativnih odluka, promjenom granica i imena naselja, primjerice zakoniti muž i žena koji žive u istoj kući i spavaju u istom krevetu u Devčić Dragi, birokratskom odlukom ne žive zajedno, mužu je u osobnim dokumentima upisano prebivalište u Barić Dragi, a ženi u Devčić Dragi.

Kome je palo na pamet mijenjati ono što je prirodno i što je ukorijenjeno u narodu, tko potiče ovaj administrativni nered i nemir u narodu?

Povijesna i arhivna građa postoji, nije sva uništena, pa bi se novi "povijesni matičari" trebali potruditi i prelistati ju, a ne svojim prekrštavanjem nanositi svjesno ili nesvjesno golemu štetu.
S poštovanjem!

Vlada spašava djevojčicu

VLADIN ZRAKOPLOV DOVEZAO SRCE IZ BEČA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. SIJEČNJA 2018. U 15:00 SATI

ZAGREB - Danas smo dobili priopćenje iz ureda Vlade da je Vladin zrakoplov izvršio žuran let do Beča i Zagreb prevezao srce za transplantaciju četverogodišnjoj djevojčici

Zrakoplov je doletio do Zračne luke Franjo Tuđman. Liječnički tim sa srcem je he uz policijsku pratnju prevezao srce prevezeno do KBC-a Zagreb (Rebro), gdje je transplantacija u tijeku.

Kako su kasnije javlljala sredstva priopćavanja operacija je trajala 12 sati i djevojčica se oporavlja.(LpS)

Vrh HDZ-a odlučio

RASPUŠTEN LIČKO-SENJSKI HDZ

Povjerenik je Darko Nekić, državni tajnik, inače bivši gradonačelnik Senja.

Prof. Nekic Darko, povjerenik HDZ-a za Ličko-senjsku županiju/Foto arhiva Lika pressa
Prof. Nekic Darko, povjerenik HDZ-a za Ličko-senjsku županiju/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. siječnja 2018. u 20:40 sati

GOSPIĆ - Kako je javio večeras HTV u svojem središnjem dnevniku, na popodnevnoj sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora donijeta je odluka o raspuštanju Županijskog odbora HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji.

Imenovano je Povjerenstvo od deset članova, a za povjerenika stranke prof. Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave inače bivši gradonačelnik Senja. Povjerenstvo treba pripremiti izvanredne izbore u stranci. Andrej Plenković je za Milinovića istakao da je učinio neprimjeren potez. (MaČ)

Oporbeni gradonačelnici i načelnici u Ličko-senjskoj županiji

PODRŽAVAJU IZBOR NOVOG RAVNATELJA PLITVICA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. siječnja 2018. u 16:50 sati

GOSPIĆ - Ponukani političkim previranjima kada je riječ o izboru novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera, a koja još jednom potvrđuju činjenicu da je smisao cijelog scenarija nakana političkog kadroviranja u Nacionalnom parku Plitvička jezera, biseru naše županije.

Ovim putem izražavamo svoju nedvojbenu podršku kao predstavnika izvršne vlasti jedinica lokalne samouprave stručnom povjerenstvu na kvalitetnom izboru stručnog i domaćeg kadra na mjesto ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera. Tomislavu Kovačeviću novom ravnatelju JUNP Plitvička jezera također upućujemo svoje čestitke i podršku te mu u potpunosti, u smislu suradnje, stojimo na raspolaganju.

Očekujemo dobru suradnji između jedinica lokalne samouprave i Nacionalnog parka Plitvička jezera.

To je tekst priopćenja koje smo dobili popodne a potpisuju ga gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac, gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo i načelnik Općine Plitvička Jezera - Ante Kovač. (LpS)

Život hrvatskog branitelja Tome Brezića

NEDOSTOJNI UVJETI ZA ŽIVOT

U akciju da se pomogne Tomi uključili su se mnogi ali još toga dosta nedostaje. licke-novine@licke-novine.hr

U posjeti branitelju Tomi Brezicu/Foto 9. gbr.
U posjeti branitelju Tomi Brezicu/Foto 9. gbr.
www.licke-novine.hr
5. SIJEČNJA 2018. U 9:#0

PODLAPAC - U podlapačkom zaselku Breštani, općina Udbina, bez struje,vode i ikakvih primanja u polu-srušenoj brvnari živi hrvatski branitelj Tomo Brezić.


Uoči božićnih blagdana nazvala nas je voditeljica ispostave Ministarstva hrvatskih branitelja u Gospiću Slavka Gerovac, po dolasku u njen ured upoznala nas je sa svojim saznanjima o situaciji sa našim kolegom braniteljem Tomom Brezićem. Informacije s kojima nas je upoznala su slijedeće:
Tomo Brezić rođen je 08.04 1953. u selu Podlapača zaselak Breštani. Prije Domovinskog rata radio je u tvrtki "Jadran" kooperantu firme Viktor Lenac u Rijeci, u ratu je bio u 305. logističkoj bazi iz Rijeke oko dvije godine koje je proveo na ličkom ratištu u borbenom sektoru.

Nakon rata ostaje bez posla i vraća se u svoj zaselak u Podlapači gdje do danas živi u trošnoj brvnari kojoj se proteklih dana urušio dio krova koji je pokriven slamom. Nikada se nikom nije obraćao za pomoć niti je pokušao ostvariti prava koja mu zakonski pripadaju, do proteklog mjeseca nije imao niti važeću osobnu iskaznicu koja mu je davno istekla. Živi od stoke koja luta po spomenutom zaselku u kojem gotovo nitko ne živi.

Isti dan smo s stanjem preko našeg kolege i dopredsjednika udruge Antonija Šebalja upoznali ministra Medveda, stupili u kontakt sa djelatnicom Centra za socijalnu skrb nadležnog ureda u Korenici i načelnikom Općine Udbina Josipom Seučekom te susjedom Tome Brezića. U dogovoru sa članovima UO udruge kupili smo namirnice dostatne za oko dvadeset dana, kućne potrepštine nešto odjeće i obuće te se uputili na Udbinu.

Kada smo stigli u zaselak Breštani nastavili smo vožnju pokraj lovačkog doma do Sertića, nadalje do kraja seoskog puto nekih osamsto metara, dalje smo se kroz ledinu i blato uputili nekih 200-300 metara kada smo u podnožju brda ugledali trošni kućerak i čovjeka zaraslog u bradu kako cijepa drva.

Nakon što nas je susjeda Anita predstavila, pozdravili smo se i upoznali sa Tomom koji nam je zahvalio na poklonima i pozvao nas u brvnaru. U polumraku smo uspjeli raspoznati štednjak iz koga je pucketala vatra, oko njega su ležala dva izgladnjela psića dok su se oko nas po dvorištu kretala dva mršava psa veselo mašući repom. U susjednoj prostoriji smo ugledali stari ormar i krevet koji je bio natopljen vodom, na njega je dopiralo svjetlo kroz urušeni dio krova.

Tomo je u "kuhinju" dovukao nekakva dva sanduka i nekoliko deka na kojima sada spava, a u šali kaže da mu je u sobi propala sva garderoba koju je sada prepustio miševima. Razgovor smo nastavili ispred brvnare, bilo nam je toplije na snijegu obasjanom podnevnim zrakama sunca.
Tomo nam je mirnim glasom suvislo slažući rečenice ukratko ispričao svoju životnu priču. Kaže da je rođen u tom kućerku 1953. godine i odrastao u neimaštini s ocem i majkom i dva brata. Jedan brat je otišao raditi u Zagreb, a on u Rijeku u građevinsku firmu u kojoj je radio do početka rata. Najmlađi brat je ostao sa roditeljima u Podlapači koja je u ratu okupirana od strane četnika koji su maltretirali i pljačkali lokalno hrvatsko stanovništvo koje nije izbjeglo na slobodni teritorij RH iako su bili pod zaštitom snaga UN-a.

Otac je umro u ratu, a majka i brat su nastavili život pod okupacijom ostavljeni na miru čak i od četnika koji su shvatili da im nemaju što opljačkati. Poslije sudjelovanja u ratu vratio se u Rijeku ali ga je tamo dočekao otkaz uslijed privatizacije firme u kojoj je radio. U šali kaže da je šeficu računovodstva iz firme zatekao kako prodaje novine na kiosku pa se uputio u svoje selo i nastavio živjeti od poljoprivrede s majkom i bratom. Majka je ubrzo umrla, a brat je sve više zavirivao u čašicu tako da je prije nekoliko godina smrtno stradao prevrnuvši se sa traktorom.

Od tada ostavši sam pokušava preživjeti od nešto stoke, koja kako kažu susjedi luta okolo, bez bale sijena jer ovo prošlo ljeto Tomo nije sam mogao kositi jer je traktor dotrajao. Kažu da je imao oko dvadesetak grla stoke koju mu je prošle godine netko ukrao te da sada ima tri-četiri krave i nekoliko telića koji lutaju po selu i okolnim poljima da bi se prehranili, a on ih pomuze kada ih uspije uhvatiti.

Ostali smo zapanjeni kada smo sve to saslušali i vidjeli, pogotovo činjenicom da nikad od nikoga nije tražio pomoć niti je kontaktirao sa susjedima sve do prošlog ljeta kada je počeo dolaziti do kilometar i pol udaljenih susjeda iz obitelji Anite Begić.

Na upit djelatnice Centra za socijalnu skrb iz Korenice koja ga je prije mjesec dana odvezla u Korenicu da napravi osobnu iskaznicu koja mu je bila davno istekla, i dodijelila mu jednokratnu novčanu pomoć dali ima važeći račun odgovorio je da misli da mu je račun koji je nekada imao blokiran kada je opterećen ovrhom za troškove liječenja iz gospićke bolnice u koju je pretprošle zime dopremljen gotovo promrzao na intervenciju susjeda vozilom hitne pomoći. Na upit koliko je iznosio taj račun za liječenje kaže da ne zna točno ali misli da je iznosio oko pet-šest tisuća kuna.

U razgovoru s ravnateljem HEP-a iz Gospića Ernestom Petriyem saznali smo da je strujni priključak na brvnaru Tome Brezića isključen prije dvije godine zbog duga od nekoliko tisuća kuna, koji su mu spremni oprostiti, ali prvenstveno zbog predostrožnosti da uslijed kvara na trošnim instalacijama ne bi došlo do zapaljenja ili strujnog udara, te da su ukoliko se za Tomu riješi stambeni kontenjer spremni priključiti na postojeći niskonaponski stup koji se nalazi u dvorištu neposredno uz brvnaru.

Na naš upit zašto do sada nije od mjerodavnih institucija zatražio pomoć temeljem prava koja mu pripadaju Tomo pocrvenjevši kaže da ne zna da mu išta zakonski pripada, te da ga je bilo sram tražiti bilo što dok se mogao sam prehranjivati.

Ministarstvo hrvatskih branitelja stupilo je u kontakt s Ministarstvom graditeljstva koje je za Tomu dodijelilo stambeni kontenjer iz državnih robnih rezervi na privremenu uporabu koji je 21. prosinca dopremljen u selo Breštane, na žalost zbog raskvašenog terena i gotovo nikakvog pristupnog puta nije mogao biti postavljen na pripremljenu podlogu ispred Tominog kućerka nego je istovaren 200 metara dalje. Toga dana su Tomu posjetili djelatnici Ministarstva hrvatskih branitelja i uručili mu jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 3000 kuna.

Jučer smo u jutarnjim satima koristeći zamrznuto tlo uz pomoć kamiona dizalice HEP-a iz Gospića i kombinirke susjeda Nikice Begića dopremili kontejner na pripremljenu lokaciju i u njega unijeli novi namještaj i kućanske aparate koje je Tomi doniralo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Danas će djelatnici HEP-a iz Korenice priključiti kontejner na niskonaponsku mrežu, a veterani iz naše Udruge pokloniti će Tomi TV prijemnik i mobilni telefon kako bi olakšali komunikaciju sa svima onim koji žele pomoći, jer je Tomi potrebno još puno stvari kako bi mogao koliko toliko normalno živjeti. Za sada bi mu najpotrebniji bio štednjak na drva, kuhinjski ormarić i suđe te spremnik za pitku vodu od oko 1000 litara jer Tomo vodu za piće nosi u kanti s bunara udaljenog gotovo jedan kilometar. Također bi trebalo napraviti pristupni put u dužini oko 200 metara pa molimo prijevoznike koji su u mogućnosti donirati nekoliko kamiona jalovine da pomognu u izradi puta.

Druga bitna zadaća je pokrenuti sustav kako bi se Tomi pomoglo financijski i zdravstveno. Izražena je potreba da ga se usmjerava i savjetuje, upućuje na ostvarivanje pripadajućih prava te angažiranjem svih relevantnih službi pomogne da ta prava i ostvari.
Činjenica da je sustav Tomu mogao pronaći 1991.godine kada je trebalo braniti državu, te prošle godine kada mu je naplaćena kazna za ne posjedovanje važeće osobne iskaznice, a u isto vrijeme dvadeset godina nitko nije učinio ništa kako bi on ostvario prava koja mu po zakonu pripadaju je gotovo nepojmljiva. Svi će reći da on nije ništa ni tražio i u potpunosti su u pravu, ali svi se trebamo zapitati koliko još ima tako zaboravljenih ljudi, pogledati oko sebe, i pomoći.

Udruga ratnih veterana 9.gbr "VUKOVI" je spremna za potpunu suradnju po ovom pitanju, u kontaktu smo sa voditeljem Caritasa Ličko-senjske biskupije vlč. Lukom Blaževićem, voditeljem Županijskog Crvenog križa Vladom Brkljačićem te će biti svakodnevno dok se Tome Brezić adekvatno ne zbrine, jer spoznaja da neko u 21. stoljeću živi u uvjetima nedostojnih čovjeka dodatno nas motivira da se ova priča sretno završi.
Kontakt telefon 099 8596 215, mail 9gbr.vukovi@gmail.com .

Donosimo

TUĐMANOVA DUHOVNA OPORUKA

Oporukom se smatra njegov govor na otvaranju izložbe o Hrvatskoj u Vatikanu 28. listopada 1999.

Susret u Vatikanu 1999.
Susret u Vatikanu 1999.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. siječnja 2018. u 23:15 sati


GOSPIĆ - Ovih dana dobili smo od isusovca p. Božidara Nagyja govor-oporuku predsjednika RH Franje Tuđmana, na otvaranju izložbe "HRVATI - KRŠĆANSTVO, KULTURA, UMJETNOST" u Vatikanu, 28. listopada 1999.g.

Posjet Vatikanu 28. listopada 1999. bio je posljednji državnički posjet prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana, a govor što ga je tom prigodom izrekao bio je njegov posljednji nastup u javnosti. Četrdeset dana nakon toga, 10. prosinca 1999. je umro. U govoru je predsjednik Tuđman naveo brojne povijesne činjenice koje potvrđuju veliku ulogu što ju je Papinstvo i Rim kao središte kršćanstva imalo za očuvanje nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta hrvatskog naroda tijekom cijele povijesti.

OVAJ GOVOR SMATRA SE NJEGOVOM DUHOVNOM OPORUKOM.

Uzoriti gospodine Državni tajniče,
Preuzvišena Gospodo i Ekscelencije, dame i gospodo,
Velika mi je radost i ponos da vam se danas mogu obratiti i pozdraviti vas ovdje, u ovoj velebnoj dvorani, u srcu Vatikanskih muzeja, u svečanoj prigodi kada Hrvatska dragocjenim povijesnim dokumentima i umjetničkim djelima, biljezima blistave postojanosti nastalim u rasponu većem od 13 stoljeća, predstavlja svoj duhovni, kulturni i umjetnički prinos kršćanskome zapadnom svijetu.

Jedinstven je taj povod, uzvišeni su mjesto i vrijeme u kojem se događa: snažno nas prožima spoznaja o njihovu zajedničkom smislu u dugotrajnom povijesnom kretanju. Ovo je mjesto, naime, dvorana pape Siksta V. kojemu zahvaljujemo utemeljenje Kaptola i Zavoda svetog Jeronima 1589. godine u Rimu, gdje su se odgajali brojni hrvatski svećenici i intelektualci, i gdje je desetljeće kasnije, 1599. godine bila osnovana Akademija hrvatskoga jezika koja je povjerena znamenitom hrvatskom jezikoslovcu, isusovcu Bartolu Kašiću.

Ovo je vrijeme osvita Velikog Jubileja - Svete godine 2000., kada u zalasku stoljeća možemo točnije utvrditi doseg ostvarenoga, kada možemo bolje prepoznati smisao zbivanja koja su prethodila i, možda, jasnije predvidjeti smjer onih koja će se dogoditi. Za nas Hvate, pak, ovo je i vrijeme dovršetka duge prošlosti pune napora, žrtava i odanosti okrunjenih 13. siječnja 1992. godine kada je Vatikan bio među prvima koji su priznali samostalnu hrvatsku državu, demokratsku Republiku Hrvatsku.

Tom su povijesnome činu prethodili mnogi drugi, a neki su od njih bili sudbonosni za duhovnu i političku vlastitost hrvatskoga naroda.

Kada 879. godine Papa Ivan VIII., kao vrhovni crkveni i politički autoritet kršćanske Europe, hrvatskome knezu Branimiru priznaje zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom, on time daje poticaj europskim državama i vladarima da Hrvatsku prepoznaju kao nezavisnu i suverenu državu. A kada 925. i 928. godine na, za Hrvate prevažnima splitskim sinodama, Papa Ivan X. bude uspostavio jedinstvenu crkvenu pokrajinu, i time sljubio Dalmaciju s Hrvatskom u jedinstveni hrvatski duhovni i kulturni prostor, tada će biti postavljeni temelji za izrastanje hrvatskoga naroda onakvog kakav je danas - nikad u sebe zatvoren, na razmeđu dviju europskih ekumena, dviju kultura i civilizacija, ujedno most i razdjelnica, ali uvijek unutar Zapada i nikada izvan njega. Zato nam je iznimno stalo do toga da ova izložba rasvjetljuje duboke slojeve bića, vlastitosti i životnoga kretanja hrvatskoga naroda.

Umjetnička djela, knjige, povijesni dokumenti i spomenici koji su ovdje prikazani, nama ne mogu biti dragocjeniji nego što jesu kao znamen duhovnog, nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskoga naroda. Mnogi su od njih sada prvi put predstavljeni izvan domovine, primjerice, prvi spomenik na ovoj izložbi, Višeslavova krstionica iz kraja VIII., ili početka IX. stoljeća, koja svjedoči o ranom pokrštenju Hrvata što je započelo sredinom VII. i bilo dovršeno u IX. stoljeću.

Njima se potvrđuje uklopljenost hrvatskoga naroda, kao snažno izraženoga slavenskog etničkog bića, u kontinuitet antičke kulture i latinske tradicije zatečene u njegovoj čarobnoj domovini između Podunavlja i Jadrana. Oni su svjedočanstvo o privrženosti Hrvata njihovu narodnome jeziku i glagoljskom pismu kojim je pisan Hrvatski glagoljski Misal, objavljen 22. veljače 1483. godine, dakle, manje od 30 godina nakon Gutenbergova izuma tiskarstva, a namijenjen uporabi u rimskome obredu. To je ujedno prvi takav misal uopće koji nije tiskan latinicom i na latinskome jeziku.

Uporabu starohrvatskoga jezika i glagoljice u liturgiji papa Inocent IV. dopustio je 1248. godine senjskom biskupu Filipu. Znameniti europski humanist Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, uzvisit će hrvatski jezik do najviše vrijednosti hrvatskog nacionalnog i kulturnog individualiteta svoga doba.

Blistava crkvena umjetnost, plastika, poezija od zlata i srebra kao, primjerice, ona nenadmašna škrinja svetoga Šimuna, zavjetni dar hrvatsko-ugarske kraljice Elizabete Kotromanićeve, slike i skulpture od predromanike do sredine našega stoljeća, simbolički obilježenoga raspetim Kristom kipara Ivana Meštrovića, svjedočanstvo su nadahnuća, vjere i odanosti koja se rađala i razvijala u povijesnim europskim bdijenjima, u krvi i u ognju, u neprekinutoj borbi za opstojnost naroda i za pravo na vjerski i državni legitimitet.

Potpora Svete Stolice znanstvenom uzdizanju i djelovanju hrvatskih umjetnika i znanstvenika, Jurja Julija Klovića, Bare Boškovića, Bartola Kašića, Ruđera Boškovića, Fausta Vrančića, Stjepana Gradića bila je trajna i od povijesne vrijednosti za razvitak hrvatskog nacionalnog bića. Mnoga su povijesna svjedočanstva o tome kako su rimski pape podupirali hrvatska kulturno-povijesna nastojanja u krugu zapadne i mediteranske civilizacije "Orbis Romanus".
S radošću ističem da takvi prijateljski i političko-diplomatski odnosi sežu sve do naših dana. Zagrebačkog je nadbiskupa Alojzija Stepinca Papa Pio XII. 1953. godine proglasio kardinalom. Nikola Tavelić 1970. godine proglašen je za Pape Pavla VI. svetim, a 1983. za Pape Ivana Pavla II. i Leopold Mandić.

Ekscelencije, dame i gospodo,
Ovakva velebna izložba kojom se Hrvatska pokazuje svijetu ne samo da se održava u svom prirodnom ambijentu - Vatikanu, već je i kruna odličnih odnosa i razumijevanja koje povezuje Hrvatsku i Katoličku crkvu. Zbog toga smo neizmjerno zahvalni Svetom Ocu što nam je još jednom pružio prigodu da, kao mali narod Europe, pokažemo svijetu svoju bogatu kulturnu baštinu, i vjeru, koja je pratila sve hrvatske bitke za očuvanje svoje Crkve, za vlastitu državu i nezavisnost. Te odlične odnose i trajne povijesne veze hrvatskoga naroda sa Svetom Stolicom, na osobit je način potvrdio Sveti Otac Ivan Pavao II. time što je u četiri godine dvaput posjetio Republiku Hrvatsku: prvi pohod 1994. godine u povodu 900. obljetnice utemeljenja Zagrebačke nadbiskupije, a drugi 1998. godine kada je Sveti Otac u hrvatskom nacionalnom svetištu Mariji Bistrici proglasio blaženim i uzdigao na čast oltara zagrebačkoga nadbiskupa, mučenika Crkve i vjere i svoga naroda, kardinala Alojzija Stepinca. Veličanstveni se susret Svetoga Oca dogodio s vjernicima i u Splitu i Solinu, u povodu 1700. godišnjice grada i sjećanja na solinske starokršćanske mučenike. Čuvat ćemo te pohode u trajnome sjećanju.

Mnogi još ne znaju, ili zaboravljaju, da je hrvatski narod jedan od najstarijih europskih naroda, da je od svih slavenskih naroda prvi primio kršćanstvo, da je stoljećima stajao na kormilu katoličanstva i svoje opstojnosti. Zaboravljaju da je, zajedno s drugim narodima, dao Europi dio svog identiteta i pridonio obrani kršćanstva (Antemurale Christianitatis) i razvitku današnje zapadne civilizacije. Zaboravljaju, ili svjesno iskrivljuju, onaj dio novije povijesne zbilje koja svjedoči o duboko ukorijenjenim civilizacijskim dostignućima i demokratskim stremljenjima hrvatskog naroda…

Stoga ova izložba ima posebnu vrijednost. Simbolika njenog održavanja, u vrijeme prijelaza u novo tisućljeće, pruža nama Hrvatima iznimnu čast. Kada svijet obilježava taj događaj prigodnim manifestacijama i svetkovinama, a političari promišljaju i stvaraju novi međunarodni poredak, Hrvatska i Hrvati svjedoče o svojoj povijesti i navješćuju svoju budućnost. Kao što to pokazuje ova izložba, povijest dokazuje vjernost Hrvata moralnim načelima katoličke vjere i zakonima Crkve, a budućnost čvrsto jamči da će, u krvi stvorena hrvatska država, ne samo opstati već se i razvijati u zajednici s onim zemljama s kojima tvori i dijeli zajedničke civilizacijske vrednote.

Uvjeren sam da će ovu izložbu posjetiti mnogi žitelji drevnog Rima, ali i mnogi namjernici iz svijeta, koji u Vatikanu traže, uz vjeru, i svjedočanstva bogate kulturne baštine svijeta. Želio bih da svi ponesu sa sobom sliku o burnoj, ali i ponosnoj hrvatskoj povijesti, njenoj bogatoj kulturnoj baštini i visokoj umjetničkoj razini hrvatskih stvaratelja. A nadasve, čvrstu poruku jedne države i naroda koji želi dalje izgrađivati svoju porušenu zemlju nakon okrutnog i nametnutog rata i stvarati uvjete za boljitak svih njenih građana.

A tko je bolje mogao izreći takvo uvjerenje i dati nam ohrabrenje, od samoga Svetoga Oca kada je, odlazeći iz Hrvatske, rekao: "Mnogo je učinjeno i vide se plodovi. Nikoga ne smiju obeshrabrivati preostale teškoće. Neka Bog udijeli Hrvatskoj mir, slogu i ustrajnost u zauzimanju za opće dobro."

Ekscelencije, dame i gospodo,
Svoje završne riječi i zahvalnost upućujem onima koji su prvi izrekli zamisao o ovoj izložbi - Papinskom Hrvatskom zavodu svetog Jeronima i monsignoru Antonu Benvinu, kao negdašnjem, i monsignoru dr. Juri Bogdanu, njegovu sadašnjem rektoru. Nadasve zahvaljujem na velikodušnoj potpori i pokroviteljstvu Državnom tajništvu Svete Stolice i Vatikanskoj apostolskoj knjižnici.

Zahvaljujem Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na brižnosti koju su iskazali tijekom priprema i ostvarenja ove izložbe i raduje me nazočnost visokoga izaslanstva, koje predvodi monsignor Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i supokrovitelj ove izložbe.
Zahvaljujem Ministarstvu kulture Republike Hrvatske na čelu s ministrom mr. Božom Biškupićem, nositelju organizacije izložbe, a napose brojnim stručnjacima i umjetnicima, zaslužnima za njezinu vrsnoću i ljepotu.

Sa željom da se hrvatski narod i njegov doprinos povijesti, kulturi i umjetnosti zapadnoga svijeta bolje shvati i prosudi onako kako zaslužuje, predstavljam vam izložbu "Hrvati - kršćanstvo, kultura, umjetnost"! (LpS)

Uzburkana politička scena u HDZ-u

MILINOVIĆ PODNIO OSTAVKU

Milinović je jučer podnio neopozivu ostavku na funkciji predsjednika ŽO HDZ-a nezadovoljan kadroviranjem na Plitvicama, ostavke podnijeli i ostali čelnici u stranci.

Konferencija za novinare u HDZ-u/Snimio Milan Tomašević, Lika express
Konferencija za novinare u HDZ-u/Snimio Milan Tomašević, Lika express
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. siječnja 2018. u 15:45 sati

GOSPIĆ - Danas u podne dr. Darko Milinović, koji je jučer podnio neopozivu ostavku na mjestu predsjednika ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije, sa suradnicima je održao konferenciju na novinare.

Inače, njegova ostavka preplavila je danas sredstva javnog priopćavanja, a bilo je i raznih insinuacija od toga da je on u nekakvoj frakciji HDZ-a i da je protiv sadašnjeg predsjednika Andreja Plenkovića.

To je Milinović odlučno odbacio naglašavajući po nekoliko puta da ostavku podnosi zbog imenovanja Tomislava Kovačevića iz Karlobaga za direktora NP Plitvička jezera što je uradio ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, koji je izjavio da on na funkcijama hoće kadrove od povjerenja.

-Nezadovoljan sam kadrovskom politikom koja se provodi na području Ličko-senjske županije. Nisu Plitvice glavni problem, one su samo kap koja je prelila čašu. Ovo je snažna podrška članovima HDZ-a kojih je desetak tisuća. Moj potez je duboko promišljen i s njim je upoznat sami vrh HDZ-a.

Za v.d. predsjednice imenovana je dr. Ivanka Krmpotić, do izbora koji će biti na proljeće. (LpS)

Novogodišnja čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića:

REFORME ĆE NAS OSNAŽITI

Plenković među Ličanima u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
Plenković među Ličanima u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. prosinca 2017. u 16:15 sati

GOSPIĆ - Iz Vlade RH dobili smo novogodišnju čestitku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića:

- Drage Hrvatice i Hrvati, dragi moji sugrađani, svima vama u domovini i iseljeništvu, u ime Vlade i osobno, od srca želim sretnu i uspješnu 2018. godinu! Godina koja je na izmaku obilovala je političkim, gospodarskim i društvenim izazovima. Suočili smo se i s problemima koji su posljedica ekonomske tranzicije, no odgovornim potezima pronašli smo načine za njihovo rješavanje.

Politikom jačanja povjerenja u državne institucije i protivljenjem daljnjoj polarizaciji u društvu, potvrdili smo značaj političke stabilnosti kao preduvjeta za gospodarski rast, smanjivanje nejednakosti i kvalitetniji život naših ljudi. Provodeći naš program pokrenuli smo niz reformi, vodeći pritom računa o ravnomjernom regionalnom razvoju, te društvenoj solidarnosti i pravednosti, osobito prema najranjivijima među nama. Poreznim zakonima rasterećeni su građani i poduzetnici. Povećane su plaće i mirovine. Podizanjem rodiljnih i roditeljskih naknada i drugim mjerama radimo na demografskoj obnovi.

Uz najuspješniju turističku sezonu, nastavili smo s pozitivnim gospodarskim trendovima, ostvarivši daljnji rast BDP-a, smanjenje javnoga duga i proračunskoga manjka te porast zaposlenosti. U sljedećoj godini unaprjeđivat ćemo okvire za proizvodnju, poslovanje, pravnu sigurnost, konkurentnost, ulaganja, izvoz, obrazovanje, inovacije te otvaranje novih radnih mjesta, a u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima.

Provedba strukturnih reformi koje su pred nama osnažit će i naš položaj kao odgovorne članice Europske unije koja želi biti dio Schengena i Eurozone. Pritom očekujem vašu podršku kako bismo zajedno gradili prosperitetnu i modernu Hrvatsku. Na taj način možemo udahnuti optimizam u društvo, koje pruža kvalitetan i dostojanstven život svim našim obiteljima, perspektivu mladima i sigurnost umirovljenicima.
Želim vam puno zdravlja, obiteljskog zadovoljstva i uspjeha u novoj 2018.!"

HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

UTJECAJ NA EUROPSKU POLITIKU

Detalj sa šibenskom sastanka/Foto HZŽ
Detalj sa šibenskom sastanka/Foto HZŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2017. u 15:50 sati

ŠIBENIK - Jučer je održan sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministara s članovima Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na čelu s predsjednikom Goranom Paukom.

Premijer Plenković uveo je praksu periodičnih sastanaka u ovome formatu u prosincu 2016. s ciljem suradnje svih razina vlasti u Hrvatskoj kako bi se što uspješnije realizirali projekti smanjivanja nejednakosti i poticanja ravnomjernog regionalnog razvoja. Domaćin trećeg sastanka bila je Šibensko-kninska županija odnosno njezin župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. Na sastanku su, uz župane, bili i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, predsjednik Udruge gradova Željko Turk i predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić.

- Zalaganje za spuštanje nadležnosti s državne na županijsku razinu nastavljamo i dalje svjesni potrebe za promjenom upravljanja razvojem na jedan suvremen i europski način, a da pritom kao jedince ostanemo najbliže svojim građanima i potrebama lokalne zajednice.-istakao je Pauk.

- Republika Hrvatska po prvi puta od ulaska u Europsku uniju ima priliku utjecati na kreiranje Kohezijske politike i novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine, a samim time i snažnije promicati interese svojih građana. S obzirom na to da jedinice lokalne i regionalne samouprave najbolje poznaju potrebe "na terenu", Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija donio je u studenom odluku o pokretanju inicijative za snažnijim uključivanjem županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine.- istakao je premijer Plenković.

Predsjednik Pauk premijeru i ministrima predstavio je ciljeve inicijative: "Želimo preuzeti odgovornost za pravovremeno, kvalitetno i stručno sudjelovanje u procesu pripreme i provedbe procesa izrade operativnih programa, želimo osigurati primjerenu zastupljenost interesa i potreba županija u definiranju prioriteta ulaganja za razdoblje nakon 2020 i želimo postati jedinstveni servis za djelotvorno sudjelovanje i podršku nacionalnim tijelima u procesu programiranja i planiranja aktivnosti u okviru kohezijske politike EU nakon 2020".
Prvi korak je intenziviranje odnosa s poljskim regijama koje su ulazak u EU dočekale spremne, uključujući svoje regije u programiranje operativnih programa zbog čega su u deset godina Poljaci povukli preko 82 milijarde eura. Premijer Plenković istaknuo je kako je Vlada RH u suradnji sa jedinicama lokalne i regionalne samouprave projektom Slavonija, Baranja i Sijem već pokrenula procese smanjivanja nejednakosti u Hrvatskoj, a napori uloženi u učinkovitije korištenje prednosti članstva i korištenje bespovratnih sredstava EU dovest će do formiranja gospodarski snažnih i konkurentnih europskih regija.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstavila je aktivnosti Ministarstva usmjerene jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača i poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić županima je predstavio mjere ruralnog razvoja, mjere iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, izgradnju ribarskih luka, ali i reformske zakone u poljoprivredi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i Zakon o poljoprivredi. (LpS)

U susret blagdanima

ZABIJELILA LIKA

Jutros je osvanuo novi snijeg u Lici.

Čišćenje snijega u Gospiću
Čišćenje snijega u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2017. u 9:15 sati

GOSPIĆ - Jutros je ponovno zabijelilo u ličkoj metropoli. Naime, osvanulo je 23 centimetra novog snijega što je izmjerio Državni hidrometeorološki zavod. U Otočcu je palo svega sedam centimetara, a na Zavižanu nije padalo ali starog snijega ima 78 centimetara.

Napravili smo nekoliko fotografija s prozora naše redakcije, pa i vi pogledajte kako Grad izgleda pod snježnim pokrivačem.

U Policijskoj upravi saznajemo da je za prometovanje kroz Liku zabranjeno prikoličarima i tegljačima, a na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene mogu prometovati samo osobna vozila. Na autocesti, Ličanki, zbila je jedna prometna nezgoda koja je prošla sa materijalnim štetama. ZA sva ostala vozila obvezatna je zimska oprema. (MaČ)

Humanitarna udruga Pula

NAŠ SAN ZA NJIHOV OSMJEH

 
 
Istrani pomažu potrebitim Ličanima.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. prosinca 2017. u 12:00 sati

PULA - Prezentaciju aktivnosti ''BOŽIĆ U LICI'' u organizaciji Humanitarne udruge ''NAŠ SAN NJIHOV OSMIJEH'' - Podružnica Ličko-senjska koja će se održati u subotu, 9. prosinca s početkom u 12,00 sati u prostorijama Udruge ''GAČANKA'' na adresi Ulica Bana Josipa Jelačića 16, Otočac

PROGRAM:
12:00 sati- predstavljanje Humanitarne udruge Naš San Njihov Osmijeh te njihove podružnice u Ličko-senjskoj županiji
13:00 sati - zakuska i druženje s predstavnicima medija i građanima

Humanitarna udruga NAŠ SAN NJIHOV OSMIJEH nastala je 2010. godine s ciljem promicanja humanosti, dobrote i ljubavi prema čovjeku te potrebe volontiranja i humanitarnog djelovanja.
U nepunih osam godina djelovanja prikupljeno je i donirano preko 60 tona namirnica koje su podijeljene na preko tisuću obitelji u Republici Hrvatskoj, a sama Udruga nositelj je mnogih nagrada i priznanja poput Nagrade za humanitarni rad iz 2012. godine Republike Hrvatske, Ponos Hrvatske iz 2015. godine, te nagradu za Dobrotvorku godine iz 2016. godine koju je osvojila naša volonterka s down sindromom.

Početkom studenog, volonteri humanitarne udruge NAŠ SAN NJIHOV OSMIJEH, posjetili su u sklopu humanitarne akcije ''SLUŠAJ SVOJE SRCE'' Ličko-senjsku županiju gdje je od 3. do 5. studenoga u osam mjesta posjećeno 49 obitelji i donirano je preko 800 kilograma namirnica.

- Kako su s nama na terenu prisustvovale volonterke s područja Otočca i okolice, pokrenula se ideja o osnutku Podružnice Ličko-senjske za potrebite obitelji na tom području. Sukladno tome, aktivnost ''BOŽIĆ U LICI'' bila bi prva aktivnost volontera za područje Like koje bi imale za zadatak podjelu namirnica i higijenskih sredstava za potrebite obitelji te posjetu domu za starije i nemoćne.-kaže Igor Loparić, predsjednik Udruge. (LpS)

PROMOCIJA KNJIGE MIROSLAVA TUĐMANA

DRUGA STRANA RUBIKONA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. prosinca 2017. u 20:00

GOSPIĆ - U KIC- u, kako stoji na pozivnici Alena Zorića, pročelnika Zmajskog stola, 8. prosinca s početkom u 19 sati biti će predstavljanju knjige "Druga strana rubikona -politička strategija Alije Izetbegovića " autora Miroslava Tuđmana.

Neposredno prije predstavljanja knjige biti će paljenje svijeća kod biste prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na Trgu kardinala Alojza Stepinca i spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. (LpS)

Priopćene iz ureda Vlade RH

MLADIĆU ZASLUŽENA DOŽIVOTNA ROBIJA

šTETA ŠTO MU NIJE SUĐENO I ZA ZLOČINE U HRVATSKOJ.

Mladiću se nije sudilo za zločine u Škabrnji
Mladiću se nije sudilo za zločine u Škabrnji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. studenoga 2017. u 20:45 sati

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske prvostupanjsku presudu, kojom je Raspravno vijeće MKSJ-a Ratku Mladiću izreklo najstrožu moguću kaznu doživotnog zatvora, smatra primjerenom.- u priopćenju koje je stiglo danas u redakciju Ličkih novina.

Podsjećamo kako je Ratko Mladić optužen i sada nepravomoćno osuđen za sudjelovanje u četiri udružena zločinačka pothvata (tzv. sveobuhvatni; opsada Sarajeva; Srebrenica; uzimanje osoblja UN-a za taoce.) tijekom kojih su počinjena najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su zločin genocida, zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjeni u Srebrenici, Sarajevu, logorima Manjača, Omarska i nizu drugih.

Današnjom presudom još jednom je potvrđeno kako je u Srebrenici, u kojoj je ubijeno više od 7000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana, počinjen zločin genocida. Mladić je osuđen i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na području Bosne i Hercegovine s ciljem da se bosanski Hrvati i bosanski Muslimani trajno uklone s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, pri čemu su kao sudionici UZP navedeni svi najviši dužnosnici Republike Srpske (Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Bogdan Subotić, Momčilo Mandić i Mićo Stanišić).

Izražavamo nezadovoljstvo zaključcima Raspravnog vijeća u dijelu u kojem nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, obzirom da su u optužnici bili navedeni. (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Frenki Simatović, Željko Ražnjatović i Vojislav Šešelj).

Istodobno, Vlada RH izražava žaljenje što Ratko Mladić nije optužen i osuđen i za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. Napominjemo da je u ovom predmetu Republika Hrvatska putem svojih nadležnih tijela pružala pomoć Tužiteljstvu MKSJ-a ispunjavanjem njihovih zahtjeva.


Europski dan svjesnosti o antibioticima

ČUVAJTE SE LIJEČENJA ANTIBIOTICIMA

Razgovor s doktorifom Franolić u Gospiću
Razgovor s doktorifom Franolić u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. studenoga 2017. u 12:40 sati

GOSPIĆ - Do 24. studenoga na području Ličko-senjske županije Županijski zavod za javno zdravstvo obilježavat će Svjetski dan svjesnosti o antibioticima. On se obilježava već nekoliko godina, ali ovaj put dr. Irena Franolić, specijalista epidemiologije Zavoda obilazi teren.

Tako je danas bila u Ljekarni Pablo i najprije magistre upoznala s najnovijim spoznajama o antibioticima. U Korenici je bila 14. studenoga, 20. studenoga će biti u senjskoj ljekarni, a u Otočcu 21. studenoga u obadvije njihove ljekarne.

Europski dan svjesnosti o antibioticima obilježava se 18. studenog. Cilj je ukazati javnosti da je gubitak djelotvornosti antibiotika jedan od vodećih problema suvremene medicine. U svim zemljama Europske unije vladine i stručne organizacije obilježavaju Dan svjesnosti o antibioticima održavanjem prikladnih znanstvenih skupova te promoviranjem javne kampanje za racionalnijom uporabom antibiotika.

Oko 90 posto antibiotika se troši izvan bolnica, s tim da se oko 75 posto antibiotika troši za infekcije dišnih putova koje su najčešće uzrokovane virusima i davanje antibiotika pri takvim indikacijama ne pomaže izlječenju, ali potiče razvoj mutanata otpornih na antibiotike među bakterijama koje prirodno nastanjuju ljudsko tijelo i okoliš - te se bakterije svakodnevno izmjenjuju među ljudima, a u mogu uzrokovati infekciju.- ističe dr. Franolić.

Hrvatska kao i zemlje jugoistočne Europe što zbog specifičnosti zdravstvenog sustava što zbog nekih tradicijskih osobitosti spadaju u zemlje visoke potrošnje antibiotika i zemlje s visokim postotkom rezistentnih sojeva bakterija. Opća bolnica Gospić je među bolnicama s najvišom potrošnjom antibiotika u Hrvatskoj., a tako je na cijelom županijskom području.

- Laboratorij ZZJZ ličko-senjske županije sudjeluje u praćenju otpornosti bakterija na lijekove (antibiotike). - naglašava dr. Franolić. (MaČ)

Hrvatska zajednica županija

ZDRAVSTVENA REFORMA

Goran Pauk: Jednaka i jednako dostupna zdravstvena zaštita cilj je cjelovite zdravstvene reforme

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2017. u 20 sati

ZAGREB - Problematika financiranja bolničkog sustava i javnih cesta bile su glavne teme kolegija župana održanog u utorak 14. studenog u Hrvatskoj zajednici županija. - kaže se u današnjem priopćenju koje je došlo u našu redakciju.ž

Prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti donosi promjene zdravstvenog sustava i odredbe koje neće dovesti do cjelovite reforme zdravstva, zbog čega se Hrvatska zajednica županija očitovala po pitanju uvođenja "modela ordinacija" umjesto koncesija, troškova specijalizacija, primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva te općih i specijalnih bolnica. Postupak sanacije općih bolnica dovršen 2016. godine nije polučio očekivane rezultate i povećao je dug bolnica za koji odgovaraju županije unatoč tome što ne sudjeluju u raspodjeli sredstava.

"Upravo zbog poznavanja situacije među građanima na terenu, županijama su potrebe i prava građana jako bliska i razumljiva. U situaciji u kojoj županije odgovaraju za gubitke bolnica, dok s druge strane nemaju mogućnost utjecati na bolničke troškove, potrebno je zalagati se za promjene koje će dovesti do jednake dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga za sve građane, pogotovo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", naglasio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

O važnosti isticanja problema s kojima se susreću opće bolnice govorio je i Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Koprivnica, koji je naglasio mogućnost traženja prilika u drugim izvorima financiranja, a prije svega onima iz Europske unije. Župani su razgovarali i o do sada izgrađenoj cestovnoj infrastrukturi koja će pravi smisao dobiti tek kada se krene s obnovom mreže županijskih i lokalnih cesta, osobito nakon izgradnje autoceste i obnove državnih cesta.

"Održavanju i obnovi županijskih i lokalnih cesta pristupamo na jednak način s obzirom na to da mreža od 18.630 kilometara županijskih i lokalnih cesta čini gotovo 70% mreže svih razvrstanih cesta u Republici Hrvatskoj. Smatramo kako bi se održiv sustav financiranja mreže cesta osigurao decentralizacijom sredstava prikupljenih osiguravanjem prihoda od 10 lipa od litre prodanog goriva, a taj bi se iznos raspoređivao onim Županijskim upravama za ceste čiji su prihodi ispod prosjeka", rekao je predsjednik Pauk. O problemima unapređenja modela financiranja javnih cesta pod upravljanjem Županijskih uprava za ceste izvijestio je Dragutin Guzalić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Križevci. Zaključeno je da je Pravilnik o godišnjoj naknadi za ceste potrebno prilagoditi propisima Europske unije, odnosno masi i snazi vozila, umjesto zapremnine u cm3.

Europska kohezijska politika trebala bi postati prioritetna tema hrvatske politike s obzirom na to da po prvi puta od ulaska u Europsku uniju imamo priliku utjecati na njezino kreiranje, osobito uzimajući u obzir novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine. Predsjednik Pauk predložio je pokretanje inicijative koja bi županijama omogućila sudjelovanje u pripremi i provedbi procesa izrade operativnih programa 2020.-2027. godine s ciljem zaštite interesa i potreba županija u definiranju prioriteta ulaganja za razdoblje nakon 2020. godine.


Nova knjiga o Lici

PODLAPAC I RODOSLOVLJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. STUDENOG 2017. u 21:40 sati

GOSPIĆ- Nakon udbinske i požeške promocije knjige Đure Mesića Rodoslovlja obitelji Podlapca/Podlapače koju su komunisti promijenili, ime u srijedu 15- studenoga promocija knjige će biti u 18 sati u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod gradu i županiji u kojima živi puno Podlapačkih nasljednika. (LPS)

Zimske (ne)prilike

BURA REGULIRA PROMET

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. studenoga 2017. u 13:2O sati

GOSPIĆ - Danas je malo zabijelila Lika. Nekih većih problema u prometu nema, kako su nam rekli u dežurnoj službi Policijske uprave, izuzev na koreničkom i podgorskom dijelu gdje bura stvara probleme. Jadranska magistrala od Karlobaga u pravcu juga je zatvorena za sav promet, a zatvorena je i autoceste od Svetog Roka prema jugu. (MaČ)

Izbori u ŽO HNS-a

NOVI PREDSJEDNIK KRUNOSLAV TOMLJANOVIĆ IZ SENJA

Krunoslav Tomljanović, predsjednik ŽO HNS-a
Krunoslav Tomljanović, predsjednik ŽO HNS-a
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. LISTOPADA 2017. U 8:30 SATI

GOSPIĆ - Sukladno Statutu Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata u gospićkom hotelu Ana održana je redovita Izborna skupština Županijske organizacije HNS-a Ličko - senjske županije na kojoj su stranački delegati birali vodstvo za novi četverogodišnji mandat.

Za novog predsjednika Županijske organizacije HNS-a Ličko-senjske županije izabran je dosadašnji predsjednik HNS-a podružnice Senj Krunoslav Tomljanović, dok su za zamjenike izabrani Milan Kolak iz Perušića i Milan Vučetić iz Brinja. Skupština je za tajnicu jednoglasno potvrdila Martinu Gorušić Katalinić, za glasnogovornicu Maju Tomljanović, a za blagajnicu Katiju Loreto Prpić.

Održane su i izborne skupštine županijskih interesnih odbora, Ženske inicijative HNS-a i Mladih HNS-a, na kojima su izabrane Dubravka Pavelić Krmpotić, odnosno Sandra Halepović.

- HNS je u Ličko - senjskoj županiji jedina stranka političkog centra koja se zalaže za stvaranje jednakih mogućnosti za sve. Mi zasigurno prednjačimo u razumijevanju poduzetnika i u pogledu u budućnost bez ideoloških podjela s kvalitetnim odgojem i obrazovanjem i razvojem novih tehnologija.- istaknuo je u svom govoru novoizabrani predsjednik Krunoslav Tomljanović.

- HNS Ličko - senjske županije će i u budućnosti razgovarati sa svim političkim grupacijama, a sve na dobrobit naše zajednice i kako mladi više ne bi odlazili iz Like, nego kako bi se vraćali.- zaključno je poručio Tomljanović. (LpS)