POČETNAwww LSZarhiva
ŽENE I MAJKE U AKCIJI
ŽUPAN PROGLASIO IZVANREDNO STANJE
IZASLANSTVO BRANITELJSKE ZADRUGE
PROMICANJE ISTINE O LOGORIMA
POČELO RADOM KULTURNO VIJEĆE
OSMIŠLJAVANJE TURISTIČKOG PROIZVODA
VOJSKA I POLICIJA POMAŽU LIČANIMA
DNEVNA DIJEBETOLOŠKA BOLNICA
AKO BUDE POTREBNO ANGAŽIRAT ĆE SE I VOJSKA
USKORO ANKETIRANJE O PROMETU
POTPORA OD TRI MILIJUNA KUNA
PRIJAVLJENI PROJEKTI OBNOVE
8. VELJAČE
PREVENTIVOM ZA ZDRAVLJE ŽENA
AKCIJA POVODOM DANA RAKA MATERNICE
BEZ PODRŠKE GOSPIĆA I OTOČCA
PČELARSKA ŠKOLA
SURADNJA NA IZRADI PROGRAMA RAZVOJA CESTOVNE MREŽE
ŽUPANOVA ČESTITKA
15. PROSINCA
PALJENJE DRUGE SVIJEĆE
RAZVOJ PROMETNOG SUSTAVA
OSPOSOBLJAVANJE LOKALNIH ČELNIKA
KONTROLA MADEŽA
SURADNJA NA PROTUPOŽARNOJ ZAŠTITI
PRVA RADIONICA O E-POSLOVANJU
MNOGO POSLA ZA ŽURNE SLUŽBE U OVOJ GODINI
ČUVAJTE SE LIJEČENJA ANTIBIOTICIMA

Akcija za Dan narcisa

ŽENE I MAJKE U AKCIJI

DAnašnje gospićke akcije na placi
DAnašnje gospićke akcije na placi
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. ožujka 2018. u 14:30 sati

GOSPIĆ - Iako je bio dosta hladan i buran dan to nije spriječilo dvije akcije koj su najavljene za danas. Na ulazu u gradsku tržnicu bila su dva štanda, jedan je bio od zdravstvenih institucija i udruga, a drugi od udruga koje vode brigu o djeci. Na prvom štandu dijelili su se narcisi znak borbe protiv raka dojke, a na drugome su se kupovali dječjom rukom izrađeni prigodni predmeti. Velika je šteta što su muškarci obilazili, a posebice, prvi, štandove. Naime, od raka dojke obolijeva sve više i - muškaraca. (MaČ)

Nakon snijega i kiše poplavljen Kosinj

ŽUPAN PROGLASIO IZVANREDNO STANJE

Poplava u Kosinju/Foto arhiva Lika pressa
Poplava u Kosinju/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2018. u 16 sati

GOSPIĆ - Danas je Darko Milinović, ličko-senjski župan donio odluku o proglašenju izvanrednog stanja na poplavama ugroženom području općine Perušić i to za naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Mlakva, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Rudinka.

Na vodomjeru u Selištu danas je zabilježen vodostaj od 494,26 metara nad morem s tendencijom daljnjeg rasta. Ovom odlukom Milinović je stavio u stupanj visoke pripravnosti stožere Civilne zaštite Ličko-senjske županije i općine Perušić i operativne snage radi poduzimanja mjera za smanjenje rizika, zaštitu i spašavanje ugroženog stanovništva i imovine i uklanjanje posljedica u skladu s planovima zaštite i spašavanja. (LpS)

Župan Milinović primio

IZASLANSTVO BRANITELJSKE ZADRUGE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2018. 20:25 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan mr. Darko Milinović, primio je predstavnike novoosnovane Braniteljsko socijalno-radne zadruge "Zelena dolina" iz Otočca predvođene Mijom Valinčićem, upraviteljem Zadruge.

"Zelena dolina" jedina je Zadruga na području Ličko-senjske županije osnovana s ciljem zapošljavanja hrvatskih branitelja te poticanja njihove društvene i socijalne uključenosti u društvo. Izaslanstvo Zadruge prezentiralo je županu aktivnosti među kojim su istaknuli informiranje i pružanje pomoći braniteljima u ostvarivanju prava, održavanje psihosocijalnih radionica, zapošljavanje kroz program javnih radova, okupljanje malih poljoprivrednih proizvođača, očuvanje tradicijske baštine i kulture, poticanje osnivanja obrta, OPG-a i slično, a sve u cilju radne terapije za branitelje i njihovo samozapošljavanje.

Župan Milinović pozdravio je njihov program i iskazao punu podršku i spremnost županijskih institucija i Razvojne agencije Lira u pomoći u realizaciji aktivnosti te ih upoznao s raspisivanjem Javnog poziva u okviru provedbe programa poticanja razvoja poljoprivrede u ovoj godini. (LpS)

Prijam u Županiji

PROMICANJE ISTINE O LOGORIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2018. u 15:55 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović primio je danas Stipu Perlića, predsjednika Udruge logoraša ličko-senjske županije koji je predstavio program i aktivnosti novoosnovane Udruge.

Milinović je izrazio zahvalnost svim hrvatskim braniteljima čija je žrtva utkana u temelje moderne Hrvatske te iskazao punu podršku daljnjem radu Udruge logoraša pri čemu će uvijek imati njegovu osobnu, kao i potporu Ličko-senjske županije.

Perlić je zahvalio županu na ukazanoj podršci i razumijevanju, znajući kako je župan i sam dragovoljac Domovinskog rata te razumije branitelje. Naglasio je kako im je cilj promicanje istine o logorima. (LpS)

Poticaj kulturi

POČELO RADOM KULTURNO VIJEĆE

Zasjedanje Kulturnog vijeća u Gospiću/Foto LSŽ
Zasjedanje Kulturnog vijeća u Gospiću/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13- OŽUJKA 2018. 19:15 sati

GOSPIĆ - Prva sjednica Kulturnog vijeća Ličko-senjske županije, koje je Županijska skupština imenovala prošle godine, održana je danas u nazočnosti župana dr. Darka Milinovića. Vijeće ima pet članova koji su imenovani s područja umjetnosti i kulture na vrijeme od četiri godine. Predsjednik je Krešimir Tomljenović iz Gospića.

Na sjednice je bilo riječi o pripremi programa rada za ovu godinu. Istaknuto je kako je uloga Kulturnog vijeća unapređivanje, očuvanje, zaštita te poticanje i promicanje profesionalnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kulturnog amaterizma i alternativnog stvaralaštva. Župan Milinović izrazio je punu podršku radu Vijeća te svesrdnu pomoć u suradnju u razvoju kulture na području Ličko-senjske županije. (LpS)

OSMIŠLJAVANJE TURISTIČKOG PROIZVODA

Zimski turisti na Plitvicama/Foto arhiva Lika pressa
Zimski turisti na Plitvicama/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. veljače 2018. u 13:00 sati

GOSPIĆ - Stručnjaci za ruralni i kulturni turizma na dvodnevnom seminaru u KIC-u 27. i 28. veljače pomoći će zainteresiranim osobama da osmisle vlastiti turistički proizvod.

Ako ste registrirali ste ili tek planirate registrirati turističku djelatnost? Djelujete u lokalnoj zajednici i želite osmisliti vlastiti ili zajednički turistički proizvod? Razmišljate o turističkim rutama i interpretaciji baštine? Vlasnik ste turističkog seljačkog gospodarstva ili poduzetnik u ruralnom području, radite na području ruralnog turizma u jedinicama područne i lokalne samouprave, turističkoj zajednici, komori, udruzi, zadruzi, savjetodavnoj službi..? Ako ste na bilo koji način prepoznali potencijal ruralnih dijelova Ličko-senjske županije i šire, dvodnevni seminar za vas je seminar i predviđen, a tema je: Osmišljavanje turističkog proizvoda u ruralnom i kulturnom turizmu.

U organizaciji Turističke zajednice Ličko-senjske županije, Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur, Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, a pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, dvodnevni seminar će se održati u Kulturno informativnom centru u Gospiću i to 27. i 28. veljače s početkom u 10 sati.

Na seminaru ćete dobiti odgovore na sva vaša pitanja s naglaskom na kreiranje turističkog proizvoda te snažnije poticanje održivog razvoja turizma Ličko-senjske županije. Seminar je besplatan za sve polaznike. Zainteresirani se mogu javiti na mail: info@klubselo.hr. (LpS)


Brza akcije oružanih snaga

VOJSKA I POLICIJA POMAŽU LIČANIMA

Na Zavižanu 2,3 metra snijega. Struje ima cijelo područje.

Čišćenje terase gospićkog doma
Čišćenje terase gospićkog doma
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2018. u 00:20 sati, dopuna u 10:15 sati, u 10:30 sati, u 10:45 sati, 14:50 sati i u 16:05 sati

Fotografije MORH snimio D. Milković i PULS

GOSPIĆ - Prema informaciji sa službene Internet stranice MORH-a pripadnici Oružanih snaga angažirani su jučer na području Ličko-senjske županije u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

U poslijepodnevnim satima, sukladno zahtjevu Ličko-senjske županije upućenom Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, pripadnici Oružanih snaga angažirani su na području Gospića te na području Kosinja, Perušića i Donjeg Lapca.

U Gospiću kod Doma za starije i nemoćne osobe i u Čanku angažirano je 20 pripadnika vojnika kombinirka, te u Donjem Lapcu 40 vojnika kombinirka i tri stroja. Osim čišćenja snijega pripadnici Hrvatske vojske pomažu i lokalnom stanovništvu u nedostupnim predjelima u dostavi hrane i lijekova.

Za pomoć narodu zahvaćenom zimskim nevremenom spremno je tisuću vojnika zajedno s odgovarajućim inženjerijskim strojevima odlazak na teren i pružanje pomoći stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. U skladu s razvojem situacije, broj pripadnika Hrvatske vojske na terenu može se i povećati.

Do angažiranja vojske došlo je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i velikog snijega. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević jučer je donio odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije.

Sukladno tome razgovarao je i s Darkom Milinovićem, ličko-senjskim županom.

Jutros je Državni hidrometeorološki zavod najvišlji snijeg izmjerio na Zavižanu i to od 230 centimetara. Na Plitvicama je osvanulo 110 centimetara, zatim u Gospiću 77 i Otočcu 53 centimetra.
***
Zbog kritične situacije i stanja na terenu zbog velikog snijega te najave Državnog hidrometeorološkog zavoda niskih temperatura narednih dana, župan Ličko-senjske županije mr. Darko Milinović, dr. med. sazvao je izvanrednu sjednicu Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije. Za danas u 13 sati u Županiji.
***
Ubrzo nakon što je jučer potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio odluku da se vojska uključi u uklanjanje posljedica snježnog nevremena, u poslijepodnevnim satima, policijskim službenicima Policijske postaje Donji Lapac u čišćenju snijega pristiglo je u pomoć 26 pripadnika vojske. Policija je vojnicima pružila smještaj u policijskom stacionaru u Donjem Lapcu, a sa čišćenjem snijega zajednički nastavljaju i danas.

S obzirom da je kretanje i sigurnost pješaka u ovim zimskim uvjetima otežano policijski službenici u svim gradskim središtima Policijske uprave ličko-senjske, reguliraju promet i pomažu građanima.

U skladu s trenutnim vremenskim uvjetima i situacijom na prometnicama, policija provodi mjere ograničenja prometa za vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu te kamione s prikolicama za koje je promet trenutno zabranjen.

Uvjeti za sigurno odvijanje prometa nastoje se ostvariti u stalnom kontaktu i koordinaciji sa službama za održavanje i čišćenje cesta, međutim, pozivamo građane na oprez te da prije putovanja provjere stanje na cestama za one prometnice po kojima se namjeravaju kretati, kao i ispravnost svoje zimske opreme.
Pripadnici prometne policije na Ličanci obilaze ugibališta i odmorišta u cilju utvrđivanja poštivanja zabrane prometa za određene kategorije vozila, ali i one koji stoje duže vrijeme. U koordinaciji s HAC-om poduzimaju mjere kako bi se promet normalizirao i vozila deblokirala, te pružaju primjerenu pomoć osobama koje se zateknu u vozilu nude ih vodom, hranom, a toplu odjeću i potrepštine za malu djecu …

U zimsku službu uključeni su i pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave ličko-senjske. Najprije su očistili prilaze Osnovnoj školi dr. Jure Turića i školsko autobusno stajalište, prilaze Općoj bolnici i njenim objektima.

Tom prilikom posebno oduševljenje pokazali su najmanji osnovnoškolci, te je većina njih zaključila da će i oni biti policajci kako bi mogli pomagati drugima.


Sve pozive za pomoć i intervenciju policije možete uputiti na broj 192.

Oko 16 sati dobili smo SMS poruku iz Elektrolikeda je svim korisnicima osigurana opskeba električnom energijom. (LpS)

POGLEDAJTE I VIDEO ZAPIS:
www.youtube.com/watch?v=Ir4Qz_Tql8g

Novost iz Opće bolnice

DNEVNA DIJEBETOLOŠKA BOLNICA

Početak rada Dnevne dijabetološke bolnice/Foto OBG
Početak rada Dnevne dijabetološke bolnice/Foto OBG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2018. u 21:45 sati

GOSPIĆ - Posljednjih nekoliko godina, a sve je počelo još zimi početkom 1995. kada je tadašnji ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang postavio kamen temeljac za proširenje Opće bolnice.

Proteklih godina mnogo je toga učinjeno na podizanju kvalitete usluge pacijentima, pa su počeli dolaziti i iz drugih krajeva Hrvatske.

Ovih dana započela je radom Dnevna dijabetološka bolnica. Koš 2002., kada je otvoren u Centar za dijabetes Ličko-senjske županije, provodi se kontinuirana skrb o osobama oboljelim od šećerne bolesti. Broj oboljelih je u stalnom porastu, kako u svijetu tako i kod nas pa se govori o epidemiji novooboljelih od šećerne bolesti. U Ličko senjskoj županiji oko 4000 stanovnika boluje od šećerne bolesti.

Pri tome treba napomenuti da na jednog dijagnosticiranog dijabetičara dolazi jedna osoba koja ne zna da ima šećernu bolest, dakle bolest nije dijagnosticirana i to je jedan od razloga zašto šećernu bolest često naziva, uz povišeni krvni tlak, "tihim ubojicom"!

Kad se govori o adekvatnoj skrbi o oboljelima od ove bolesti, ona obuhvaća što ranije dijagnosticiranje, edukaciju, individualnu terapiju te odgađanje razvoja kroničnih komplikacija. Skrb se provodi kroz dijabetološku ambulantu i stacionarno zbrinjavanje pacijenata na Odjelu za unutarnje bolesti.

U cilju unapređenja skrbi, je i početak rado Dnevne dijabetološke bolnice u kojoj će dijabetičari na jednom mjestu, kroz tri dana dobiti svu potrebnu edukaciju i obradu na osnovu koje će se odrediti terapija najprimjerenija za oboljelu osobu.

Voditeljica Dnevne bolnice je dr. Ivanka Krmpotić, internista, a medicinska sestra Marijana Rendulić je uz liječnicu zadužena za edukaciju dijabetičara.

Prva grupa polaznika započela je s radom ovaj tjedan. S njihovim radom upoznali su se i ravnateljica mr. Sandra Čubelić, dr. med., dr. Ivan Sesar, Voditelj Internog odjela i sr. Ruža Uremović, dipl. med. tech. pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo. (LpS)

Krstičević zvao Milinovića

AKO BUDE POTREBNO ANGAŽIRAT ĆE SE I VOJSKA

Vozači ovih dana imaju brojne probleme/Arhiva Lika pressa
Vozači ovih dana imaju brojne probleme/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2018. u 16:00 sati

GOSPIĆ - Danas je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević kontaktirao župana ličko-senjskoga dr. Darka Milinovića oko situacije koju je prouzročio obilan snijeg koji je ovih dana zatrpao Ličko-senjsku županiju.

Župan Milinović obavijestio je potpredsjednika Vlade o trenutnom stanju na području Ličko-senjske županije gdje se operativa trudi kako bi osigurala prohodnost cesta te započeo zakonsku proceduru za angažiranje Hrvatske vojske.

- Zahvaljujem se potpredsjedniku Vlade Krstičeviću. Hrvatska vojska još jednom dokazuje da je sa svojim narodom kako u ratu, tako i u miru. Akciju smo koordinirali sa Službom 112 te ravnateljem Županijske uprave za ceste i direktorom Lika cesta koji će sagledati potrebe te koordinirati s operativom Hrvatske vojske kako bi vojska mogla izaći na teren gdje je to najpotrebitije- izjavio je župan Milinovi. (LpS)

Obavijest stanovnicima Ličko-senjske županije

USKORO ANKETIRANJE O PROMETU

Gospićki željeznički kolodvor/Foto arhiva Ličkog vjesnika
Gospićki željeznički kolodvor/Foto arhiva Ličkog vjesnika
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. VELJAČE 2018. U 16:00 SATI

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija u suradnji s partnerima Primorsko-goranskom i Istarskom županijom provodi aktivnosti za izradu Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran.

To je temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na ovom području. Glavni plan razvoja prometa izrađuje Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba u konzorciji s Građevinskim fakultetom Zagreb te tvrtkama UM i UM d.o.o., PTV Transport Consult GmbH i PNZ d.o.o.

Fakultet prometnih znanosti zadužen je za područje javnog prijevoza na području funkcionalne regije Sjeverni Jadran te će se u narednom periodu provoditi brojanja i anketiranje putnika na području Ličko-senjske županije.

Zbog postizanja što bolje kvalitete podataka odnosno prikupljanja reprezentativnog statističkog uzorka namjera nam je putem lokalnih medija obavijestiti građane o važnosti sudjelovanja u anketiranju. (LpS)

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

POTPORA OD TRI MILIJUNA KUNA

Popravak starog vodovoda/Foto arhiva Lika pressa
Popravak starog vodovoda/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. VELJAČE 2018. u 8:40 sati

GOSPIĆ - Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o potpori ra gospodarski oporavak slabije razvijenih područja u Hrvatskoj što je jedan je od glavnih preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva i smanjenje negativnog demografskog trenda.

Ministarstvo brine upravo o malim lokalnim zajednicama i njihovim potrebama te i ove godine nastavlja s Programom održivog razvoja lokalne zajednice za koji je u prvom kvartalu osigurano 60 milijuna kuna za oporavak i razvoj potpomognutih područja. Iz tog programa osigurano je tri milijuna kuna za projekte na području Ličko-senjske županije.

Kroz male projekte komunalne i socijalne infrastrukture značajna sredstva u lokalnim zajednicama ulažu se u nerazvrstane ceste, nogostupe, lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, javnu rasvjetu, dječje vrtiće i igrališta, školske objekte, javne objekte za okupljanje u zajednici, zdravstvene objekte i slično. U razdoblju od 2012. do 2017. godine, Ministarstvo je Programom održivog razvoja lokalne zajednice sufinanciralo više od 1160 manjih infrastrukturnih projekata u ukupnom iznosu od 334 milijuna kuna.
- Interes lokalne zajednice za provođenjem ovakve vrste programa jako je velik te godišnjim programima putem raznih aktivnosti želimo utjecati na održivost razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture.- istaknula je ministrica Žalac i dodala kako je program krojen upravo po mjeri jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te je odlična priprema korisnicima za veće projekte koji će revitalizirati njihove lokalne zajednice.

Program održivog razvoja lokalne zajednice nacionalna je mjera za ostvarenje regionalnoga razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti. Program je odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.

Više informacija o Programu održivog razvoja lokalne zajednice u 2018. godini može saznati na poveznici: www.razvoj.gov.hr/UserDocsImages/O%20ministarstvu/Programi/Program%20odr%C5%BEivog%20razvoja%20lokalne%20zajednice%20u%202018%20godini/PROGRAM%20ODR%C5%BDIVOG%20RAZVOJA%20LOKALNE%20ZAJEDNICE%2007.02.2018.pdf (LpS)

Dobra vijest iz LIRA-e

PRIJAVLJENI PROJEKTI OBNOVE

Lira je prijavila energetsku obnovu sedam objekata u vrijednosti od gotovo 24 milijuna kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. veljače 2018. u 12:55 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA je u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, pripremila sedam projekata ukupne vrijednosti gotovo 24 milijuna kuna. Ovaj poziv se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nakon objave natječaja potencijalni korisnici bili su u mogućnosti koristiti savjetodavnu pomoć prilikom samostalne izrade projekata ili koristiti stručnu pomoć Lire za pripremu i prijavu projekata.

Prijavljeni su projekti za energetsku obnovu sedam zgrada, i to: Osnovna škola S. S. Kranjčevića Senj, Dom za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije, Osnovna škola Perušić, Osnovna škola Plitvička Jezera Područna škola Smoljanac, Općina Brinje i Dom zdravlja Brinje, Matični ured Brinje i Dom zdravlja Gospić.

Ovime se podupiru mjere energetske obnove koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije. Odluku o financiranju projekata donijet će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja tijekom tekuće godine. (LpS)

Sazvana sjednica Županijske skupštine za

8. VELJAČE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. siječnja 2018. u 16 sati

GOSPIĆ - Predsjednica Skupštine Ličko-senjske županije Nada Marjanović, sazvala je V. sjednicu za 8. veljače.

Nakon uobičajenog aktualnog sata na dnevnom redu je još 16 točaka. Na početku će biti riječi o statutarnim izmjenama i izmjenama Poslovnika, te o rasporedu proračunskih sredstava za rad političkih stranaka. Više točaka odnosi se na financijsko poslovanje. (LpS)

Županijski zavod za javno zdravstvo

PREVENTIVOM ZA ZDRAVLJE ŽENA

Čelnice zdravstvenih ustanova u Gospiću
Čelnice zdravstvenih ustanova u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2018. u 17:35 sati

GOSPIĆ - Povodom Dan mimoza nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i Tjedna borbe protiv raka vrata maternice od 22. do 28. siječnja, danas su zdravstvene institucije provele zajedničku preventivu akciju.

Županijski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Općom bolnicom, Domom zdravlja i Ljekarnom Pablo danas je održao javnozdravstvenu akciju s ciljem da se potaknu i osvijeste žene da brinu o svom zdravlju, poglavito intimnom. Svoj doprinos u očuvanju zdravlja žene mogu dati redovitim ginekološkim kontrolama, tj. PAPA testom (bezbolni 5 minutni pregled). (LpS)

Županijski zavod za javno zdravstvo

AKCIJA POVODOM DANA RAKA MATERNICE

Zajednička slika s prošlogodišnje akcije/Foto Zavod
Zajednička slika s prošlogodišnje akcije/Foto Zavod
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. siječnja 2018. u 19:15 sati

GOSPIĆ - Povodom 11. Dan mimoza, Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja ), Zavod za javno zdravstvo Ličko- senjske županije s Općom bolnicom Gospić, Domom zdravlja Gospić i ljekarnom Pablo, 26. siječnja 2018. u Trgovačkom centru Gospić na Trgu Stjepana Radića u vremenu od 10:00 do 12:00 sati organizira javnozdravstvenu akciju s ciljem da se potaknu i osvijeste žene da brinu o svom zdravlju, poglavito intimnom.- kaže se u njihovom današnjem priopćenju.

Svoj doprinos u očuvanju zdravlja žene mogu dati redovitim ginekološkim kontrolama, tj. PAPA testom (bezbolni 5 minutni pregled). Rak vrata maternice je najpreventabilnija vrsta raka zbog poznatog uzročnika, relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka te zbog postojanja odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene. Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto. Upravo je zato važno podići svijest žena o važnosti odlaska na redovite ginekološke preglede u prevenciji raka vrata maternice.

Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice, prouzročena humanim papiloma virusom (HPV). Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji raka vrata maternice najčešće ne pokazuju simptome, dok uznapredovale stadije raka prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju ginekološkog pregleda - PAPA testa, kolposkopije i biopsije.

Danas postoji učinkovito, deveterovalentno cjepivo preporučeno od strane više stručnih društava Hrvatskog liječničkog Zbora, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. Cjepivo je besplatno za učenike 8. razreda osnovnih škola, dok se svi ostali o cijepljenju mogu informirati u Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.

Pozivamo sve građane da se pridruže ovoj javnozdravstvenoj akciji i podrže našu zajedničku borbu protiv raka vrata maternice. (LpS)

Županijska inicijativa za plinofikaciju

BEZ PODRŠKE GOSPIĆA I OTOČCA

Sastanak o plinofikaciji Ličko-senjske županije
Sastanak o plinofikaciji Ličko-senjske županije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2018. u 14:45 sati

GOSPIĆ - Danas je u Kabinetu župana održana sjednica Stručnog povjerenstva za davanje koncesije za plinofikaciju Ličko-senjske županije.

Tom prigodom je donesen zaključak u svezi obuhvata I. faze plinofikacije Ličko-senjske županije i utvrđen projektni zadatak za izradu idejnog projekta za izgradnju plinskog distribucijskog sustava distribucije plina na području Ličko-senjske županije - I. faza.

Troškove izrade idejnog projekta kao uvjeta za dobivanje potrebnih lokacijskih dozvola i troškove izrade Studije opravdanosti davanja koncesije u iznosu od 300.000 kuna u potpunosti snosi Ličko-senjska županija.

S obzirom da prva faza plinofikacije obuhvaća područje gradova Gospića i Otočca župan je uputio dopis gradovima s zamolbom da se uključe u sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije kako bi prva faza plinofikacije obuhvatila što šire područje. Iz Grada Otočca zaprimljeno je očitovanje da Proračunom Grada Otočca za 2018. godinu nije moguće osigurati sredstva za potporu u provedbi projekta plinofikacije, dok iz Grada Gospića odgovor nije stigao.

Stoga je na današnjoj sjednici Povjerenstva župan zamolio predstavnike gradova da još jednom razmotre mogućnost uključivanja u sufinanciranje troškova projektiranja kako bi ovaj projekt dobio još veću razvojnu komponentu. (LpS)

Županijska inicijativa

PČELARSKA ŠKOLA

Polaznici pčelarske škole iz 2006. godine/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Polaznici pčelarske škole iz 2006. godine/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. SIJEČNJA 2018. U 13:30 SATI

GOSPIĆ - Programom potpora poljoprivredi Ličko-senjske županije 2016-2020 godine kao jedna od mjera za provedbu planirana je edukacija i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednim gospodarstvima.

Korisnici ove mjere mogu biti fizičke osobe koje obavljaju ili namjeravaju obavljati poljoprivrednu djelatnost na području Ličko-senjske županije. S obzirom na iskazani interes za edukacijom za zvanje pčelar, Ličko-senjska županija provela je postupak odabira najpovoljnijeg ponuditelja za pružanje usluge izobrazbe za zvanje pčelar/ka, i odabrala kao najpovoljnijeg ponuditelja Srednju škola Bedekovčina.

Voditelj stručnog dijela programa izobrazbe biti će prof. dr. sc. Nikola Kezić, dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Cijena programa izobrazbe po polazniku je tri tisuće kuna, od čega će Ličko-senjska županija sufinancirati tisuću kuna po polazniku.

Na temelju redovnog pohađanja škole i položenog ispita svakom polazniku će se izdati uvjerenje o osposobljenosti za zvanje pčelar/ka u obliku propisanom od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koje se može upisati u radnu knjižnicu.

Trajanje izobrazbe za zvanje pčelara je 120 nastavnih sati , podijeljenih u tri dijela: teoretski dio 35 sati, vježbe 35 sati i praktična nastava 35 sati.

Prvo predavanje i upis u školu održat će se dana 17. siječnja 2018. godine (srijeda) s početkom u 17.30 u Strukovnoj školi Gospić prvi kat (učionica prometnog smjera) Budačka 24, Gospić.

Školske godine 2005/2006. bila je organizirana pčelarska škola u suradnji s Veterinarskim fakultetom a polazilo ju je 85 pčelara s područja Like, Primorja i Dalmacije.
NA Jeseni u Lici već se 14 godina vrši ocjenjivanje meda. (LpS)

Izgradnja novih prometnica

SURADNJA NA IZRADI PROGRAMA RAZVOJA CESTOVNE MREŽE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. siječnja 2018. u 15:00 sati

GOSPIĆ - Sutra, 12. siječnja u Kabinetu župana u 9,00 sati župan Ličko-senjske županije Darko Milinović potpisati će Sporazum o suradnji zajedno s Veleučilištem Nikole Tesle u Gospiću i Zavodom za prostorno uređenje na provedbi projekta razvoja cestovne infrastrukure za područje Ličko-senjske županije u sklopu izrade Glavnog plana razvoja prometa regije Sjeverni Jadran.

Ovo je bitan projekt za daljnji gospodarski razvoj Ličko-senjske županije i njezino povezivanje s ostalim dijelovima Republike Hrvatske. Može se slobodno reći kamen temeljac za jačanje gospodarskih aktivnosti na području županije.

Sporazumom Ličko-senjska županija ustupa software vrijedan sto tisuća kuna potpisnicima Sporazuma za modeliranje prometnih pravaca te Veleučilištu za usavršavanje studenata u njihovoj daljnjoj edukaciji.
Ukupna vrijednost Master plana prometa Sjeverni Jadran iznosi oko devet milijuna kuna. (LpS)

ŽUPANOVA ČESTITKA

 
 

Sjednica Skupštine Ličko-senjske županije

15. PROSINCA

Detalj s treće sjednice Županijske skupštine/Foto arhiva Lika pressa
Detalj s treće sjednice Županijske skupštine/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. prosinca 2017. u 15:00 SATI

GOSPIĆ - Nada Marijanović, mag. ing. silv, predsjednica Skupštine Ličko-senjske županije sazvala je IV. sjednicu za 15. prosinca.

Nakon aktualnog sata uslijedit će 45 točaka dnevnog reda, a kako je uobičajeno on će biti proširen s još kojom točkom prije početka rada. Najprije će se razmotriti treće izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Zatim će uslijediti rasprava i donošenje proračuna za iduću godinu i donošenje projekcija do 2020.

Na dnevnom redu je program razvoja širokopojasnog interneta te brojni programi u djelatnostima od interesa za Županiju.

Dnevni red s materijalima je objavljen i na web stranici Županije www.licko-senjska.hr dio materijala je i na CD-u. (MaČ)

U susret blagdanima

PALJENJE DRUGE SVIJEĆE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2017. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Župa Navještenja Blažene Djevice Marije u suradnji sa Ličko-senjskom županijom upriličiti će paljenje druge adventske svijeće u subotu, 9. prosinca 2017. godine u 18,00 sati.

Riječi molitve predvoditi će župnik vlč. Mario Vazgeč, a drugu adventsku svijeću upaliti će dr. Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije. (LpS)

SURADNJA LIKE, PRIMORJA I ISTRE

RAZVOJ PROMETNOG SUSTAVA

Potpisan je dodatak sporazuma od proljetos o razvoju prometa regije Sjeverni Jadran.

Zadovoljni župani Istre, Primorja i Like/Foto LSŽ
Zadovoljni župani Istre, Primorja i Like/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. PROSINCA 2017. U 20:30 SATI

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje o potpisivanju dodatka I. Sporazumu o partnerstvu na izradi Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja župani Zlatko Komadina, Valter Flego i Darko Milinović potpisali su dodatak I. Sporazumu o partnerstvu na izradi Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je Odluku o financiranju za projekt Glavni plan 7. ožujka 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.4 milijuna kuna od čega je bespovratno 7.9 milijuna kuna ili oko 85 posto, te vlastita sredstava u iznosu od 1.4 milijuna kuna ili nešto više od 15 posto što su osigurale Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija.

Glavni plan predstavlja strateški dokument kojim će se analizirati prometni sustav funkcionalne regije te definirati ciljevi i mjere za optimalan razvoj prometnog sustava regije Sjeverni Jadran. Svrha izrade Glavnog plana je analizirati i ocijeniti trenutno stanje prometnog sustava unutar obuhvata Glavnog plana te utvrditi bitne odrednice njegovog daljnjeg razvoja primjerenog gospodarstvu i lokalnom stanovništvu. Glavni plan bit će i dokument temeljem kojeg će se u budućnosti financirati projekti iz domene prometa, osobito kada je riječ o sredstvima EU te će se primjenjivati za razdoblje do 2030. godine, a u planu je da će biti izrađen do kraja iduće godine.

Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović za ovaj susret tri župana izjavio je da pokazuje da su jedno tijelo kada je interes razvoja Hrvatske u pitanju te da žele regiju Sjevernog Jadrana razvijati u tom smjeru.
- Ličko-senjska županija očekuje puno od ovog plana i infrastrukturne povezanosti.-istakao je župan Milinović dodajući da ove tri županije imaju 20 posto cestovne infrastrukture Hrvatske i njihova politička snaga pokazatelj je ostatku Hrvatske kako treba djelovati. (LpS)

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

OSPOSOBLJAVANJE LOKALNIH ČELNIKA

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ličko-senjskom županijom provest će osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) uprave.

Edukacija čelnika za akcije spašavanja/Foto 112
Edukacija čelnika za akcije spašavanja/Foto 112
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2017. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Zakonom o sustavu civilne zaštite (Narodne novine, br. 82/15, članak 17.) općinski načelnik, gradonačelnik i župan dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost, prema programu osposobljavanja koji provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Osposobljavanje na određeni način predstavlja senzibilizaciju čelnika za poslove zaštite i spašavanja. Svaka JLPRS izrađuje procjenu rizika na osnovi koje se radi plan zaštite i spašavanja, odnosno djelovanja civilne zaštite. Planom su utvrđene operativne snage i ostali sudionici koji sudjeluju u zaštiti i spašavanju te njihove zadaće, ovisno o događaju.

Osposobljavanja novoizabranih čelnika planiraju se provesti do kraja godine, a provest će ih službenici Državne uprave za zaštitu i spašavanje - Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja u suradnji s Područnim uredima za zaštitu i spašavanje u svakoj županiji.

DUZS je izradio program osposobljavanja koji traje osam sati, a uključuje sljedeće teme:
1. Sustav civilne zaštite
2. Planske aktivnosti u sustavu CZ i izgradnja kapaciteta za djelovanje
3. Rukovođenje i koordinacija operativnih snaga sustava CZ
4. Osnove kriznog upravljanja, procjena rizika
5. Psihosocijalni aspekti ponašanja u katastrofama
6. Odnosi s javnošću
7. Studija slučaja

Osposobljavanje za Ličko senjsku županiju održat će se 30. studenog 2017. godine s početkom u 9:00 sati u Kulturno informativnom centar Gospić (mala dvorana), Budačka ulica 12, Gospić. Sudionicima će nakon osposobljavanja biti uručene potvrde da su završili Program osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite.

Osposobljavanje Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije biti će 30. studenog s početkom u 9:45 sati u Kulturno informativnom centar Gospić (velika dvorana).

Do kraja prosinca 2017. godine obaviti će se i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite općina i gradova. U Ličko-senjskoj županiji program osposobljavanja do danas prošli su stožeri civilne zaštite Grada Gospića, Općina Brinje, Donji Lapac, Udbina, Plitvička Jezera, Perušić, Lovinac, Karlobag. (LpS)

Uz 20. obljetnicu Zavoda za javno zdravstvo

KONTROLA MADEŽA

Za kontrolu se prijavilo preko 600 osoba a dolaze i "padobranci". Danas je u Gospiću radilo pet dermatologa iz Zagreba.

U čekaonici Zavoda za javno zdravstvo
U čekaonici Zavoda za javno zdravstvo
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2017. u 12:40 sati

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja 20. obljetnice osnutka Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije; u suradnji s dermatolozima iz Referentnog centra za melanom RH pri KBC "Sestre milosrdnice" iz Zagreba organizirano je pregledavanje kože bez uputnice i čekanja na red.

Akcija se provodi ovih dana u Gospiću, Senju, Novalji, Otočcu i Gospiću. Cilj ove preventivne akcije je rano otkrivanje raka kože koji se u samom početku bezopasno uklanja. Inače, rak kože je najčešće dijagnosticirana vrsta raka na svijetu. Obično je uzrokovan nesigurnim i učestalim izlaganjem sunčevim UV zračenjem koje prodire u kožu i oštećuje je.

Danas smo bili u Zavodu u Kolakovcu gdje je radilo pet timova. Od ravnateljice Zavoda dr. Ružice Čanić saznali smo da se zahvaljujući dobro organiziranoj akciji unaprijed prijavilo 600 osoba, ali i da primaju i one koji su čuli za akciju. U Gospiću su pregledi vršeni cijeli ovaj vikend, a ekipa je sutra u Otočcu.
- Do danas prije podne u Gospiću je pregledano 146 osoba, Novalji 58 i u Senju 59. Oko 60 osoba je upućeno na daljnje pretrage.- izjavila je doktorica Čanić.

- Akcija je odlično organizirana i oduševljeni smo odzivom. Otkrili smo šest melanoma, 36 atipičnih madeža i nekih drugih kožnih oboljenja. Dio ovih problema može se rješiti u gospićkoj bolnici, a za detaljnije praćenje i pretrage uputili smo osobe u naš KBC.- izjavila je za Ličke novine dr. Sanja Poduje, jedna od članica zagrebačkog tima koji je u Liku stigao prvi put a inače obilaze hrvatske otoke, plaže i dva puta su na zagrebačkom Jarunu. (MaČ)

Tirol pomaže Liku

SURADNJA NA PROTUPOŽARNOJ ZAŠTITI

Već je stiglo nešto opreme iz Tirola.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. studenoga 2017. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Danas su predstavnici austrijske savezne države Tirol posjetili Ličko-senjsku županiju.
Tom prilikom župan Darko Milinović je sa čelnim ljudima vatrogastva te gradova i općina s gostima o jačanja vatrogastva u Republici Hrvatskoj, odnosno u Ličko-senjskoj županiji. Naime, austrijska savezna država Tirol donirala je značajne količine vatrogasne opreme i vatrogasnih vozila vatrogasnim postrojbama u Republici Hrvatskoj te je uspostavljena suradnja i s Ličko-senjskoj županijom.

Naši sustavi vatrogastva imaju sličnosti jer i jedni i drugi imamo dobrovoljne vatrogasce koje treba dobro opremiti istaknuto je na sastanku. U Tirolu je 32 tisuće dobrovoljnih vatrogasada.

Koordinator cijele akcije za Hrvatsku je Tomislav Stokić iz Lipika koji je istakao da su hrvatski vatrogasci već dobili ogromnu pomoć od Tirola i da su u Liku stigli da pomognu. Stižu već prvi kamioni, a suradnja će biti narednih pet do šest godina. (MaČ)

LIRA

PRVA RADIONICA O E-POSLOVANJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. studenoga 2017.

GOSPIĆ - Razvojna agencija Ličko-senjske županije - LIRA nastavlja kampanju za podizanje razine osviještenosti za male i srednje poduzetnike s područja Ličko-senjske županije o prednostima elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce) u sklopu provedbe projekta "Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja".

S ciljem unaprjeđenja konkurentnosti gospodarstva u Ličko-senjskoj županiji i poticanjem na korištenje elektroničkog poslovanja, a radi postizanja uspjeha na lokalnom i globalnom tržištu, LIRA poziva male i srednje poduzetnike na prvu u nizu radionica o e-poslovanju koja će se održati 4. prosinca u Budačkoj ulici 12, dvorana KIC-a, u Gospiću s početkom u 10:00 sati.

Teme radionica su: Uvod u e- poslovanje, Internet marketing, Internet PR i analitika, domene, izrada web stranica i upravljanje sadržajem. Radionice se sastoje od teoretskog i praktičnog dijela za koji je osigurana sva potrebna oprema koja će biti na raspolaganju polaznicima. (LpS)

Sjednica Županijskog stožera

MNOGO POSLA ZA ŽURNE SLUŽBE U OVOJ GODINI

Sjednica županijskog stožera/Foto LSŽ
Sjednica županijskog stožera/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. studenoga 2017. u 14:40 sati

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje da je održana sjednica održana sjednice Stožera civilne zaštite pod predsjedavanjem zamjenika župana Vice Nekića.

Na dnevnom redu su bile pripreme za zimu i analiza protekle požarne. Razmotreno je pitanje sustava civilne zaštite.

Na temu stanja i ocjene spremnosti nadležnih službi i redovnih snaga sustava civilne zaštite za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta za predstojeći zimski izvještaje su podnijeli članovi Stožera, predstavnici ŽUC-a, HC-a, HEP-ODS_A Elektrolika, Vodne gospodarske ispostave Crvenog križa Ličko-senjske županije, koji su istaknuli spremnost za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta sukladno svojim Planovima djelovanja.

Analizu protekle požarne sezone elaborirao je zamjenik načelnika Stožera, županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, navodeći da je ove godine bila jedna od najtežih požarnih sezona. Ostović je naglasio da je izgorjelo više od 1700 hektara šuma i makije.

- Vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti Županijske vatrogasne zajednice intervenirale su na šest izvanrednih dislokacija i to na po dvije u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj i'3 u dvije u Zadarskoj županiji s ukupno 113 vatrogasaca i 33 vozila.- istakao je Ostović.

Vezano za analizu turističke sezone u ime Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije obratila se ravnateljica Elizabeta Dragičević koja je naglasila da su ekipe Zavoda bile pojačano angažirane na terenu: za autocestu A1, državnu cestu D1, dodatni tim T1 u Novalji te dodatni tim T1 u Karlobagu. Tijekom turističke sezone ekipe Zavod zbrinule su 11.184 pacijenta.

Novi načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan u svojem izlaganju izvijestio je prekršajima i prometnim nesrećama i drugim krim zbivanjima. Veliki angažman policija svake godine ima u Novalji zbog povećanja broja gostiju, pri čemu je djelovanje policije istaknuo kao vrlo uspješno.

Pročelnica kabineta župana Sanja Vladetić upoznala je članove stožera sa Zakonskom obvezom izrade procjene rizika od velikih nesreća za koju će se donijeti odluka o izradi i osnivanju radne skupine u čiju izradu bi bili uključeni članovi Stožera (LpS)

Europski dan svjesnosti o antibioticima

ČUVAJTE SE LIJEČENJA ANTIBIOTICIMA

Razgovor s dr. Franolić
Razgovor s dr. Franolić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. studenoga 2017. u 13:40 sati

GOSPIĆ - Do 24. studenoga na području Ličko-senjske županije Županijski zavod za javno zdravstvo obilježavat će Svjetski dan svjesnosti o antibioticima. On se obilježava već nekoliko godina, ali ovaj put dr. Irena Franolić, specijalista epidemiologije Zavoda obilazi teren.

Tako je danas bila u Ljekarni Pablo i najprije magistre upoznala s najnovijim spoznajama o antibioticima. U Korenici je bila 14. studenoga, 20. studenoga će biti u senjskoj ljekarni, a u Otočcu 21. studenoga u obadvije njihove ljekarne.

Europski dan svjesnosti o antibioticima obilježava se 18. studenog. Cilj je ukazati javnosti da je gubitak djelotvornosti antibiotika jedan od vodećih problema suvremene medicine. U svim zemljama Europske unije vladine i stručne organizacije obilježavaju Dan svjesnosti o antibioticima održavanjem prikladnih znanstvenih skupova te promoviranjem javne kampanje za racionalnijom uporabom antibiotika.

Oko 90 posto antibiotika se troši izvan bolnica, s tim da se oko 75 posto antibiotika troši za infekcije dišnih putova koje su najčešće uzrokovane virusima i davanje antibiotika pri takvim indikacijama ne pomaže izlječenju, ali potiče razvoj mutanata otpornih na antibiotike među bakterijama koje prirodno nastanjuju ljudsko tijelo i okoliš - te se bakterije svakodnevno izmjenjuju među ljudima, a u mogu uzrokovati infekciju.- ističe dr. Franolić.

Hrvatska kao i zemlje jugoistočne Europe što zbog specifičnosti zdravstvenog sustava što zbog nekih tradicijskih osobitosti spadaju u zemlje visoke potrošnje antibiotika i zemlje s visokim postotkom rezistentnih sojeva bakterija. Opća bolnica Gospić je među bolnicama s najvišom potrošnjom antibiotika u Hrvatskoj., a tako je na cijelom županijskom području.

- Laboratorij ZZJZ ličko-senjske županije sudjeluje u praćenju otpornosti bakterija na lijekove (antibiotike). - naglašava dr. Franolić. (MaČ)