ličke novine pp velebit
velebit@pp-velebit.hr
www.velebit.hr

Kaniža Gospićka
53000 GOSPIĆ
Tel.: 053/560-450
Faks 053/560-451

pp velebit

encijan
Encijan
degenija
Kompozicija s degenijom
vrt
Botanički vrt na sjevernom Velebitu

Novosti u ličkom gospodarstvu


Sudionici sastanka u upravi Parka u Kaniži Gospićkoj

BOTANIČKI TURIZAM

Velebit je idealan za botanički turizam u svjetskim okvirima.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7, SRPNJA 2017.20:45 SATI


Piše dr. sc. Ana Brkljačić, dipl. ing. biologije stručna voditeljica


Fotografije: PP Velebit i arhiva Lika presa Gospić


KANIŽA GOSPIĆKA - Uprava Parka prirode Velebit bila je domaćin druženja posvećenog botanici, ali na malo drugačiji način.

Mr. sc. Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Sekcije botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, i dr.sc. Sanja Kovačić, stručna savjetnica u Botaničkom vrtu  Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bile su gošće i održale predavanja BOTANIČKI VRTOVI JUČER, DANAS, SUTRA – trebamo li botaničke vrtove u 21. stoljeću? (Mr.sc. Juretić Biserka) i BOTANIČKI TURIZAM – biljni svijet kao temeljni fenomen zaštićenog područja prirode (dr. sc. Kovačić Sanja)

Osim djelatnika Velebita predavanja su došli poslušati i kolege iz velebitskih nacionalnih parkova Paklenica i Sjeverni Velebit, te nekolicina zainteresiranih sugrađana. Tijekom i nakon predavanja razvila se interesantna diskusija, što ne iznenađuje s obzirom na životnost tema.

Velebit, botanički važno područje

Velebit je od davnina privlačio pažnju domaćih i stranih istraživača iz različitih prirodoslovnih područja. U povijesti botaničkih istraživanja Velebita zabilježena su imena uglednih intelektualaca, botaničara i prirodoslovaca iz Hrvatske (Ivo Horvat, Fran Kušan, Ljudevit Rossi, Ljudevit pl. Farkaš-Vukotinović, Stjepan Horvatić, Sergej Forenbacher i mnogi drugi), ali i iz zemalja bližeg regionalnog okruženja poput Austrije, Mađarske, Italije, Češke. Spomenimo se mađarskih botaničara Arpada von Degena, J. B. Kumerlea, Paula Kitaibela, Vincze von Borbas, austrijskih botaničara Augusta von Hayeka i Franza Waldstein-Wartenberga, te češkog botaničara Franza A. Waldsteina.

Na sjevernom dijelu Velebita, u neposrednoj blizini planinarskog doma na Zavižanu, od 1967. godine, postoji uređen botanički vrt. Osnovan je na inicijativu dr. Frana Kušana, profesora na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Do 1999. godine o vrtu su skrbili djelatnici Šumarije Krasno nakon čega prelazi u sastav, tada osnovanog, Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

U Hrvatskoj su danas ustanovljena 94 botanički važna područja s ukupnom površinom od 9543 četvorna kilometra ili 16,86% kopnenog državnog teritorija. Površinom od 2067 četvornih kilometara Velebit čini njihov najveći dio.

Uspostavljanje oglednih botaničkih ploha na Velebitu

Nakon predavanja, s našim gošćama smo se zaputili u Baške Oštarije na terenski dio druženja. Posjetili smo lokalitete koje Javna ustanova Park prirode Velebit ima namjeru urediti kao ogledne botaničke plohe dostupne javnosti na uvid samostalno i uz stručnu pratnju. Na ovaj način bismo krenuli u proces sustavnog educiranja javnosti o vrijednostima biljnog svijeta Velebita, koji prema raspoloživim podacima čini oko 1850 biljnih vrsta, među kojima su brojne endemične (79), ugrožene ili zaštićene.
Za kraj podsjetimo da je Gospić rodni grad Vale Vouka (Gospić, 21. veljače 1886. – Zagreb, 27. studeni 1962.), botaničara koji potječe iz obitelji farmaceuta, porijeklom iz Slovenije. Maturirao je na gospićkoj gimnaziji 1909. godine, a diplomirao i doktorirao u Beču. Od 1913. do 1956. uz kraći prekid za vrijeme Drugog svjetskog rata, bio je profesor anatomije i fiziologije na Sveučilištu u Zagrebu te upravitelj Botaničkog zavoda i vrta. Pridonio je osnivanju Oceanografskog instituta u Splitu 1930., obnovi Instituta za biologiju mora u Rovinju i Dubrovniku te je organizirao arboretum u Trstenu. Bio je članom JAZU-a od 1920. godine.Valetov otac otvorio je prvu ljekarnu u Lici 1865. godine.

dabar

Motiv sa srednjeg Velebitadegenija
Degenija u punom cvatu
Uskolisna perunika ili po lički lirjesibirea
Sibireja u punom cvatu

dabar
Tunel za Dabar

 

Nova akcija

botaničari kaniža

DRUŽENJE BOTANIČARA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2017. u 21:15 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - U srijedu 5. srpnja s početkom u 1o sati Javna ustanova Park prirode Velebit biti će domaćin druženja posvećenog botanici, ali na malo drugačiji način.

Mr.sc. Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Sekcije botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva i dr.sc. Sanja Kovačić, stručna savjetnica u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, biti će naše gošće i održati predavanja

BOTANIČKI VRTOVI JUČER, DANAS, SUTRA – trebamo li botaničke vrtove u 21. stoljeću? (Mr.sc. Juretić Biserka)

BOTANIČKI TURIZAM – biljni svijet kao temeljni fenomen zaštićenog područja prirode (dr. Kovačić Sanja)

Za sve zainteresirane, kako one iz velebitskog životnog i strukovnog okruženja, tako i slučajne prolaznike i putnike namjernike, ovo je poziv na dijalog o prirodnim vrijednostima koje nas okružuju, a koje možda ne doživljavamo kao – vrijednosti! (LpS)

 
 

Obilježavanje Tjedna parkova

velebit
Najnovija trasa Terezijane preko Velebita

Obilazak dijela Velebita

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. svibnja 2017. u 8:00 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - Povodom Tjedna Parkova (20 - 28. svibnja 2017.godine) u kojem se obilježavaju Međunarodni dan bioraznolikosti, Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, te Dan Parka prirode Velebit, Javna ustanova Park prirode Velebit organizira slijedeće aktivnosti:

22. svibnja (ponedjeljak), uvala Zavratnica - Dan otvorenih vrata u uvali Zavratnica

23. svibnja (utorak), Baške Oštarije u 9:00 sati - besplatno vođenje o kulturnoj baštini i botaničkim osobitostima Baških Oštarija. Ograničenje je broja posjetitelja na 20 osoba. Najava za vođenje je obvezna radnim danom od 9 do 14 sati na slijedeće kontakte: ivana.svetic@pp-velebit.hr ; 099/2245-995. Polazak grupe s parkirališta hostela u Baškim Oštarijama.

27. svibnja (subota), Gračac, zgrada Općine Gračac u 10:00 sati - Predstavljanje projekta „Unapređenje sustava posjećivanja i interpretacije Cerovačkih špilja u Parku prirode Velebit“; Predavanje o rezultatima višegodišnjih mjerenja klimatskih faktora unutar Cerovačkih špilja (temperatura, vlaga i sl.).

 
tjedan velebit
Plakat Tjedna arboretuma

velebit
Velebitski karanfili U Baškim Oštarijama

Tjedan botaničkih vrtova

ZABORAVLJENI GOSPIĆKI BOTANIČAR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. SVIBNJA 2017. U 10:35 SATI

Pripremili Ivana Svetić i Marko Čuljat

KANIŽA GOSPIĆKA - Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, u suradnji s brojnim suorganizatorima, organizira sedmi po redu Tjedan botaničkih vrtova arboretuma i botaničkih zbirki u periodu od 8. do 14. svibnja 2017.

Sva događanja toga Tjedna za javnost su besplatna  uz prethodne predbilježbe. Supokrovitelji Tjedna su Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo poljoprivrede.
Objavljujemo program Parka prirode Velebit povodom Tjedna.

U Gospiću 22. veljače 1886. rođen botaničar Valentin Vale Vouk, umro u Zagrebu 27. studenog 1962. Diplomirao je i doktorirao (1908) u Beču. Od 1913-56, uz kraći prekid za II svjetskog rata, bio profesor anatomije i fiziologije na Zagrebačkom sveučilištu te upravitelj Botaničkog zavoda i vrta. Pridonio osnivanju Oceanografskog instituta u Splitu (1930), obnovi Instituta za biologiju mora u Rovinju i takvog instituta u Dubrovniku te organizirao arboretum u Trstenom.

U Gospiću završava osnovnu školu, a gimnaziju je maturirao 1909., Vale je hrvatski botaničar slovenskog podrijetla. Potječe iz obitelji farmaceuta koji su u Gospiću 1865. otvorili prvu ljekarnu koja se zvala K crnom orlu. Nakon odlično položene mature slušao je Vale Vouk godinu dana prirodne znanosti na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu, a kasnije, je na nagovor starijeg brata Brune, prešao u Beč, gdje je na Filozofskom fakultetu od svih prirodnih znanosti najviše zavolio botaniku. Još kao student započeo je sa znanstvenim radom, doktorirao je 1908. te bio smjesta namješten kao asistent prof. Wiesnera i kasnije njegova sljedbenika prof. Molischa u Institutu za biljnu fiziologiju Univerziteta u Beču. Tu ostaje četiri godine. Član JAZU od 1920. Objavio je knjige: Nauka o životu bilja, Zagreb 1918; i Elementi botanike, Zagreb 1928.
pp velebit

 
terezijana
Velebitaši i velebitolozi u akciji na prvoj cesti priko Velebita za Bag/ Foto PP Velebit Kaniža Gospićka
terezijanaq

Volonteri na Velebitu

terezijana
Snimak za pamćenje sudionika akcije

UREĐENJE TEREZIJANE

Održana je volonterska akcija čišćenja povijesne velebitske ceste Terezijane na Baškim Oštarijama.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. travnja 2017. 22:40

Pripremila Ivana Svetić

BAŠKE OŠTARIJE - Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja  u organizaciji Javne ustanove Park prirode Velebit, održana je volonterska akcija čišćenja dijela poučne staze Terezijane. Nastavak je to akcije od rujna prošle godine kada se uz pomoć volontera očistio dio poučne staze počevši od prijevoja Oštarijsko Ždrilo.

I ove godine su nam se pridružili volonteri iz svih krajeva Hrvatske, različite dobi i profesija, ali sa zajedničkim ciljem – da doprinesu uređenju Terezijane. U dolasku ih nisu obeshrabrili niti pogoršani vremenski uvjeti sa snijegom koji su prethodili danu održavanja akcije. Zajedno a djelatnicima Parka, volonteri su vrijedno radili na uređivanju i čišćenju staze od zaraštanja, uklanjanju grmlja uz stazu, podrezivanju grana… Radni dan je završio pozitivnim umorom jer se uradilo nešto korisno za očuvanje kulturnog dobra, a ujedno se omogućilo budućim posjetiteljima lakši i sigurniji prolaz.

Općina Karlobag i Hostel Baške Oštarije su sponzoriranjem dva besplatna noćenja za volontere i obrocima na dan akcije potpomogli održavanju akcije.

U hrvatskim zaštićenim područjima počelo se sa aktivnim razvijanjem raznih volonterskih programa. Tako se na stranicama http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr mogu dobiti sve neophodne informacije o volonterskim programima koji se nude u hrvatskim nacionalnim i parkovima prirode. Odabirom sudjelovanja na nekom od tih programa, osim što ćete pomoći na očuvanju, održavanju i promociji naših zaštićenih područja, ujedno ćete imati prilike i bolje upoznati dio njih.
terezijana

terezijana
 

Nova akcija na Velebitu
VOLONTERI NA TEREZIJANI

terezijana

Iduće subote bit će akcija uređenja stare velebitske ceste poznate Terezijane.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2017. u 22:00 sati

Fotografije s prošlogodišnje akcije na Velebitu iz arhive PP Velebit

KANIŽA - Javna ustanova Park prirode Velebit i ove godine organizira volontersku akciju čišćenja poučne staze Terezijana. Čišćenje se organizira povodom Dana planeta Zemlje u subotu, 22. travnja.

Radit će se na podrezivanju grana i uklanjanju grmlja uz stazu, odnosno svemu onome što će ovu povijesnu cestu i vrijedno kulturno dobro učiniti zanimljivom i sigurnijom za prolazak svim ljubiteljima prirode, Velebita, kao i kulturne baštine ovog kraja. Volonteri dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a radit će pod budnim okom i zajedno sa djelatnicima Parka prirode Velebit.

Iz Parka pozivaju sve zainteresirane sugrađane, a i druge, da im se pridruže taj dan. Okupljanje je u 9 sati kod hostela na Baškim Oštarijama. Potrebno je ponijeti vlastiti alat (škare za podrezivanje grana) i rukavice. Planirano trajanje akcije od 9 do 17 sati. Organizator osigurava marendu i ručak.

Sudjelovanje na akciji najaviti na telefon 053/560-450, najkasnije do četvrtka (20. travnja do 15 sati. (Ivan Petry)

terezijana

 
 

Novi program PP Velebit

cerovac

UREĐENJE CEROVAČKIH ŠPILJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. STUDENOGA 2016. U 18:30 SATI

KANIŽA GOSPIĆKA - Javna ustanova Park prirode Velebit prijavila je projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje- održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem na Javni poziv Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u partnerstvu sa Zadarskom županijom, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Naturom Jaderom i Zagrebačkim speleološkim savezom.

- Planirano ulaganje iznosi preko 68 milijuna kuna. Predloženi projekt ima za cilj uspostaviti aktivni sustav zaštite resursne osnove, unaprijediti infrastrukturu te razviti model upravljanja Cerovačkim špiljama. Integralnim projektom definiraju se polazišta za uspostavu održivog modela gospodarenja i upravljanja područjem Cerovačkih špilja i Javne ustanove Park prirode Velebit, a koja su usmjerena očuvanju i trajnom vrednovanju bio-raznolikosti ekološke mreže i geomorfoloških fenomena, te osiguravaju ostvarenje zadaća od javnog interesa kroz poticanje i razvoj znanstveno-istraživačke, kulturne, odgojno-obrazovne i posjetiteljsko-rekreativne aktivnosti na području Parka prirode Velebit.- kaže Ivana Marasa, ravnateljica PP Velebit.

Najznačajnije aktivnosti na poboljšanju infrastrukture su izgradnja i opremanje centra za prihvat i informiranje posjetitelja, uređenje pješačko-kolne površine, uređenje šetnica od prihvatnog centra do Donje i Gornje špilje, izgradnja pješačkog prijelaza (mosta) preko željezničke pruge, uređenje Cerovačkih špilja za posjećivanje (izmjena rasvjete i uređenje staza u špiljama).
Bitan segment projekta su i aktivnosti vezane uz izradu i implementaciju edukacijsko-interpretacijskog programa Centra izvrsnosti Cerovačke špilje s dva ključna podprograma, Prvi je zaštita prirode i biološke raznolikosti te očuvanju okoliša šireg utjecajnog područja temeljnog fenomena Cerovačke špilje; a drugi jedinstveni edukacijsko-interpretacijski program za očuvanje krša i krškog podzemlja, kao i programa stručno-znanstvenih istraživanja, inventarizacije i valorizacije šireg područja. (LPs)

 
 

Cerovaćke špilje

NOĆ VJEŠTICA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. LISTOPADA 2016. U 15:30 SATI

KANIŽA - Javna ustanova Park prirode Velebit zadnjeg dana listopada povodom završetka sezone organizira događaj Druga noć vještica u Cerovačkim špiljama.

Početak noćnih vođenja je u 19 sati. Pozivaju se posjetitelj da dođu maskirani, a najbolje maske naknadno će biti nagrađene.

Ulaznicama tog dana ostvaruje se popust u restoranu Zvonimir (10% na hranu i piće) te u kafićima Marino i Rustikai na njihove party ponude za Noć vještica.

Više informacija o događaju možete dobiti pozivom na broj 053/ 560-450,  i na Facebook profilu Park prirode Velebit (@natureparkvelebit te upitom na e-mail adresu velebit@pp-velebit.hr  (N. Dasović)

 
velebit

VOLONTERI NA TEREZIJANI

velebit

27. rujna 2016. u 16:45 sati

KANIŽA - Održana je volonterska akcija čišćenja povijesne ceste Terezijane na Baškim Oštarijama.

U subotu u organizaciji Javne ustanove Park prirode Velebit održana je volonterska akcija čišćenja dijela poučne staze Terezijane. Nakon okupljanja u planinarskoj kući Vila Velebita i doručka u hostelu Baške Oštarije, volonteri koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, uputili su se zajedno s djelatnicima Parka na Terezijanu. Ovdje se radilo na uređivanju i čišćenju staze od zaraštanja, uklanjanju grmlja uz stazu, podrezivanju grana, odnosno uređivanju staze za lakši prolaz.

Radni dan je završio pozitivnim umorom jer se uradilo nešto korisno za očuvanje ovog kulturnog dobra, kao i s obećanjem da će se vratiti ponovno jer posla na stazi još uvijek ima.
Terezijana je izgrađena davne 1786. godine po nalogu tadašnjeg austrijskog cara, Josipa II. radi boljeg putničkog i trgovačkog povezivanja Gospića i Karlobaga. Zamijenila je tako postojeću, već zastarjelu, Karolinsku cestu. Ime je dobila po carici Mariji Tereziji.

Ministarstvo kulture ju je 2007. godine proglasilo kulturnim dobrom. U hrvatskim zaštićenim područjima počelo se aktivnim razvijanjem volonterskih programa. Tako se na stranicama http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr mogu dobiti sve neophodne informacije o raznim volonterskim programima koji se nude u hrvatskim nacionalnim i parkovima prirode.

Uz uvid u preglednu listu dostupnih programa po parkovima, volonteri preko ovog portala mogu rezervirati termin i prijaviti se za volontiranje. Sve veći broj građana zainteresirano je za ovaj način provođenja svog slobodnog vremena, gdje osim što rade koristan posao, ujedno upoznaju kraj kao i zanimljive ljude sličnih interesa. (I. S.)

velebit
 

VOLONTERSKA AKCIJA NA TEREZIJANI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2016. u 18:00 sati

KANIŽA - Javna ustanova Park prirode Velebit organizira volontersku akciju, sutra, u subotu 24. rujna na dijelu poučne staze Terezijana od Baških Oštarija do iznad sela Konjsko.
Raditi će se na podrezivanju grana, uklanjanju grmlja uz stazu, uređivanju i čišćenju staze, odnosno svemu onome što će ovu povijesnu cestu i vrijedno kulturno dobro učiniti zanimljivom i sigurnijom za prolazak svim ljubiteljima prirode, Velebita, kao i kulturne baštine ovog kraja.
Volonteri dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a radit će pod budnim okom i zajedno sa djelatnicima Parka prirode Velebit.
Više o volonterskim akcijama hrvatskih parkova može se vidjeti na slijedećim stranicama: http://volonteri.parkovihrvatske.hr

 
noc

Park prirode Velebit

noc
Gračačka radionica o šišmišima

NOĆ ŠIŠMIŠA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. RUJNA 2016. U 21:45 SATI

KANIŽA - Povodom Međunarodne noći šišmiša Uprava Parka prirode Velebit u suradanji s Nacionalnim parkom Krka organizirao je edukativnu radionicu Dajmo više za šišmiše za učenike četvrtog razreda Osnovne škole Nikole Tesle iz Gračaca.

Kako su istakli u današnjem priopćenju, kroz zanimljivu prezentaciju, učenici su naučili nešto više o šišmišima i njihovoj povezanosti s ljudima, kao i važnosti šišmiša za cjelokupni ekosustav. Naučeno su potvrdili kroz nagradni kviz, likovnu radionicu i prigodne igre kroz koje su ih vodile edukatorice Silvija Čaleta, Nikolina Lučić i Marija Gundić.

šišmiši
noc
 

Život s prirodom

briks

BRIKSOVE VELEBITSKE MEDITACIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. SVIBNJA 2016. U 12.55 SATI

Javlja Ivana Svetić

BAŠKE OŠTARIJE - Povodom Dana Parka prirode Velebit i Tjedna parkova u nedjelju je održana grupna meditacija pod stručnim vodstvom Nikole Baričevića Briksa iz Sportskog centra Briks u Gospiću.

Zatvoreni prostor sportskih dvorana zamijenjen je velebitskom prirodom, čistim zrakom, umirujućim bojama i zvukovima prirode svuda oko sebe. Meditacijom se oslobađa svakodnevni nakupljeni stres, a još ako je meditacija u prirodi, onda ona može imati dodatni efekt.

Kako bi i ostali iskusili iskustvo meditacije zainteresirani neka posjete Sportski centar Nikole Baričevića Briksa tijekom ljeta i pridruže se njegovim meditacijama i vježbama yoge na mirnim lokacijama u Velebitu. Njegova je adresa: Ulica Lavoslava Vukelića 19, 53000 Gospić, telefon 099/824-03-07.


 
fotke

Otvaranje izložbe u Upravi Parka

Završen foto-natječaj

nagrade
Nagrađeni autori

NAGRADA IVICI JUREŠI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. svibnja 2016. u 19.30 sati

KANIŽA - Jučer je održana izložbe i dodijeljene su nagrade za najbolje fotografije prispjele na javni natječaj.

PP Velebit objavio je 21. ožujka foto-natječaj koji je trajao do 15. svibnja. Javila su se ukupno 42 kandidata sa 160 prijavljenih fotografija. Nakon što je napravljen uži izbor najboljih fotografija, izabrane su postavljene na mrežne stranice Parka gdje je omogućeno široj javnosti da izabere svoje favorite. Izabrane fotografije s najvećih brojem glasova su: 1. nagrada Apatišan (cvijet) autora Ivice Jureše, 2. nagrada Rascvjetani Velebit autorica Jelena Butković i 3. nagrada Krupa u svojoj ljepoti autorice Marije Maras. (I. Petry)

foto
Dio fotografija pristiglih na natječaj

  Suradnja PP Velebit i studenata u Gospiću botanikaŠESTI TJEDAN POSVEĆEN ZAŠTITI PRIRODE


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2016. u 23.55

KANIŽA - Šesti put za redom od 9. do 15. svibnja održat će se Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske.

U program događanja Javne ustanove Park prirode Velebit uključeni su studenti s Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

Ponedjeljak 9. svibnja u 8.30:
Ana Brkljačić, PP Velebit - Utjecaj klimatskih osobitosti na biljni svijet Velebita. Terenski obilazak Gospić-Baške Oštarije-Karlobag za skupinu srednjoškolskih učenika iz gospićke gimnazije te gostiju iz Poljske, Španjolske i Litvanije sudionika projekta Climate and climate change. Influence of climate on human populations u sklopu programa Erasmus +.

Utorak 10. svibnja u 9,20 do11,10:
Ana Brkljačić PP Velebit - Velebit – botanički važno područje, predavanje u Osnovnoj školi Nikole Tesle u Gračacu, a zatim i predavanje na istu temu za srednjoškolce.

Srijeda 11. svibnja u12,00-13,30:
Ana Vivoda, profesorica Odjel za nastavničke studije Cvjetni trag Velebita – likovno-botanička radionica za učenike Osnovne škole dr. Jure Turića Gospić.

Četvrtak 12. svibnja u 9,00-11,00:
Ana Brkljačić, PP Velebit: Putinama Baških Oštarija - upoznavanje florističkih osobitosti Baških Oštarija - Terezijana i Prpić polje, šetnja uz stručnu pratnju, za skupinu do 20 posjetitelja. Polazak s parkirališta hostela

Petak 13. svibnja u 9,20 do 11,10 sati
Ana Brkljačić PP Velebit predavanja o Velebitu u obrovačkim školama.

U Subotu i nedjelju 14. i 15. svibnja ponavlja se program od četvrtka.

Predbilježbe za šetnje uz stručnu pratnju Putinama Baških Oštarija obavezne! Radnim danom od 9 do 14 sati na broj telefona 099/706 80 30 ili na e-mail ana.brkljacic@pp-velebit.hr (MaČ)


 

 

velebit

 

STUDENTSKE GRAFIKE

velebit

TRAGOM VILE VELEBITA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2016. u 17.30 sati

Pripremio Ivan Petry

KANIŽA - Povodom Dana planete Zemlje i Festivala znanosti u zgradi Javne ustanove Park prirode Velebit otvorena je izložba Tragom Vile Velebita.

Prezentacija je to serije grafika koje su studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru izradili tijekom zimskog semestra tekuće akademske godine. Izložba je također i početak suradnje Odjela za nastavničke studije Parka prirode Velebit. U projektu su sudjelovali studenti druge godine učiteljskog studija pod mentorstvom doc. dr. art. Ane Vivoda. Izložba je također i početak suradnje Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru i Javne ustanove „Parka prirode Velebit“

Povezujući umjetnost i znanost – grafiku i botaniku, studenti su, nadahnuti inspirativnim predavanjem biologinje, više stručne savjetnice Parka prirode Velebit, dr. sc. Ane Brkljačić, posvetili nekoliko mjeseci istraživanju vizualnih osobitosti velebitske prirodne baštine. U sklopu kolegija Grafika, izradili su seriju crteža, oblikovali grafičke matrice i ručno otisnuli ciklus grafika visokog tiska motiviranih istraživanjem specifičnosti zaštićenih i endemskih biljaka velebitskog kraja. Slijedom inicijalne ideje osvještavanja bogatstva velebitske flore te potrebe snažnijeg razvijanja ekološke svijesti i aktivnije brige za zaštitu biološke raznolikosti, projekt se organski uklopio u Festival znanosti koji se ove godine tematski vezuje upravo uz znanost i umjetnost. Izložbom nastojimo približiti javnosti dio naših aktivnosti i rezultata te potaknuti mlade na istraživanje i proširivanje znanja.

S druge strane i termin prezentacije studentskih radova isto tako nije slučajno odabran, organizacijom izložbe na Dan planete zemlje, željelo se dodatno ukazati na potrebu očuvanja prirode i brige za okoliš.

Izložba je otvorena za javnost i može se pogledati do 10. lipnja u zgradi Parka prirode Velebit u terminu od 7 do 15 sati.

velbit vila

velebit

 

 

Uz jubileje Parka prirode Velebit

cerovac
Detalj iz Cerovačkih špilja u južnom Velebitu kod Gračaca/© PP Velebit Kaniža

POPUST ZA POSJET CEROVAČKIM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. travnja 2016. u 23.35 sati

KANIŽA - Javna ustanova Park prirode Velebit ove godine obilježava dvije značajne obljetnice: 35 godina od proglašenja Velebita parkom prirode i 55 godina od proglašenja Cerovačkih špilja geomorfološkim spomenikom prirode.

Povodom ovih značajnih obljetnica planirano je niz aktivnosti tijekom cijele godine. Tako će posjetitelji za prvosvibanjskog vikenda, od 29. travnja do 1. svibnja moći posjetiti Cerovačke špilje uz 50 postotni popust ulaznica. Ovim putem se Park priključuje i obilježavanju manifestacije Proljeće na Zrmanji o kojoj više informacija možete pronaći na slijedećem linku: www.riva-rafting-centar.hr .


 
velebit
I bukve su listale

Volonteri u akciji

velebit
Uklanjanje bilja sa staze

UREĐENJE PREMUŽIĆEVE STAZE


Proteklog vikenda Premužićevu stazu uređivali su brojni Zagrepčani.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2016. u 14.15 sati

KANIŽA - Proteklog vikenda odrađeno je redovno periodičko čišćenje i održavanje Premužićeve staze na dionici od pet kilometara od lokaliteta Stupačinovo na Baškim Oštarijama do odvojka za Bačić kosu.

Akcija je odrađena u suradnji s djelatnicima tvrtke DPD Croatia d.o.o iz Zagreba, a u uz koordinaciju i logističku potporu agencije E-dizajn iz Zagreba. Oko 120 volontera djelatnika tvrtke DPD Croatia d.o.o. je marljivo i uz veliki elan po sunčanom danu odradilo čišćenje zaostalih grana iz zimskog perioda te uklanjalo kamenje sa staze koje je u tijekom zime palo na stazu. Nakon odrađenog terenskog dijela uslijedio je ručak i druženje na Baškim Oštarijama uz domaće specijalitete.

Ovo je još jedan primjer da je zaštita prirode usko povezana sa širom zajednicom, te zajedničkim angažmanom pridonosimo očuvanju tradicijske, kulture i prirodne baštine planine Velebit.

staza velebitska
Na križanju cesta kod Babić kuka
velebit
Velebitski ručak u Baškim Oštarijama
velebit

 

SUTRA SE OTVARAJU CEROVAČKE ŠPILJE
RADNO VRIJEME OD 10 DO 18 SATI

cerovac

 
velebit
Upravna zgrada Parka prirode Velebit u Kaniži Gospićkoj/© Marko Čuljat Lika press

RAD JE POČEO 1981.

Javna ustanova Parka prirode Velebit utemeljena je  1998., a Park je proglašen 29. svibnja 1981., uprava je u Kaniži od 2001. Najprije su bili u Kaniškoj čitaonici, a prije nekoliko godina izgrađena je nova zgrada u nekadašnjoj vojarni.

Ustanova danas zapošljava 15 radnika od kojih je šest čuvara prirode. Veći dio troškova financira se iz državnog proračuna.
Prošle godine na području Parka bilo je gotovo 40 tisuća posjetitelja. Na području Zavratnice bilo je 11.870 posjetitelja. Cerovačke špilje obišlo je 7426 posjetitelja, na zrmanjskom raftingu bilo je 10.239 sudionika, bio je 3231 planinar i 4436 turističkih vođenja koja su ostvarena uz pomoć devet turističkih agencija s kojima je sklopljen  koncesijski ugovor.


Velebit je 1978. uvršten u međunarodnu mrežu rezervata biosfere, koju vodi UNESCO, a 1981. cijela je planina, oko dvije tisuće četvornih kilometara proglašena parkom prirode (NN 24/81). Po prirodnim vrijednostima Velebit je daleko najznačajnija hrvatska planina.


Za ovu godinu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 1,5 milijuna kuna za izradu potrebne dokumentacije za obnovu, modernizaciju, sanaciju i rekonstrukciji svih sadržaja u selu Cerovac, u južnom Velebitu nedaleko Gračaca gdje se nalaze Cerovačke špilje.
- Uz investicije od oko 30 milijuna kuna uz pomoć europskih fondova u planu je obnova motela u Cerovcu, prilaznih staza do Špilja i staza u samim Špiljama, te postavljanje nove rasvjete.- kaže ravnateljica Maras.

velebit

Smreka na sjevernom Velebitu

OBILJEŽAVANJE VELEBITSKIH OBLJETNICA

kaniža velebit

NIZ PRIGODNIH MANIFESTACIJA

Bit će popusta za posjetitelje, ali i prosvjeda u korist prirode.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2016. u 18.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

KANIŽA GOSPIĆKA - Naredna dva mjeseca obilježit će se 35. obljetnice proglašenja Velebita parkom prirode i 55. obljetnice proglašenja Cerovačkih špilja geomorfološkim spomenikom prirode.

Tim povodom danas je raspisan nagradni natječaj za fotografiju, a bit će i niz drugih prigodnih manifestacija. Zato smo i imali razgovor s Ivanom Maras, ravnateljicom Javne ustanove Park Prirode Velebit.

            Još ranije dalo se primijetiti da njihovi čuvari prirode imaju nova terenska vozila, a tek danas smo bili ugodno iznenađeni vidjevši na punjenju akumulator toga jednog terenca.

            - Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavili smo još ljetos tri hibridna terenska vozila kao i ostali parkovi u Hrvatskoj.- kratko je odgovorila ravnateljica Maras, a zatim nas je upoznala s ovogodišnjim manifestacijama povodom jubileja.

Početak ovogodišnje sezone u Cerovačkim špiljama biti će uoči Uskrsa, 25 ožujka. Više detalja može se saznati na vezi www.pp-velebit.hr
Zatim će 14. travnja uslijediti čišćenje rijeke Zrmanje od Kaštela Žegarskog do Muškovaca.

U suradnji sa WWT-om 20. i 21. travnja organizira se Balkan Rivers Tour- kampanja protiv izgradnje hidroelektrana u sklopu Balkan River Tour kajakaši iz cijele Europe će veslati na više od 15 rijeka u šest država, počevši 16. travnja na Savi Bohinjki i Bohinjskom jezeru u Sloveniji. Iz Slovenije BRT se seli u Hrvatsku i želi skrenuti pozornost na rijeku Zrmanju, jednu od "Sedam riječnih čuda Hrvatske", kojoj prijeti izgradnja novih hidroelektrana. U Obrovcu će biti projekcija filma o Vjosi i Dam nation te diskusija o potrebi izgradnje HPP na Zrmanji kao i izložbu fotografija Zrmanje Gorana Šafareka.

Povodom Dana planete Zemlja 22. travanja je izložba likovnih radova studenata Odjela za nastavnički studij Gospić Sveučilišta u Zadru, te likovna  radionica s djecom iz osnovne škole pod mentorstvom profesorice Ane Viviode u Gospiću u JU PP Velebit.
Povodom praznika rada vikendom 30. i 31. travnja te 1. svibnja ulaznice će biti u pola cijene za posjet Cerovačkim špiljama. Tada će i u organizaciji turističke agencije Riva rafting centar biti organizirana manifestacija Proljeće na Zrmanji. Rafting, kajak, pješačke i traking staze, veslanje na dasci, vožnje brodom po Zrmanji, speleo objekti te biciklističke staze biti će ponuđene, po atraktivnim cijenama, ta tri dana svima, koji žele istražiti kršku ljepoticu.

Osim ponude aktivnog odmora, te dane biti će organizirane i karakteristične turnirske piknik aktivnosti kao što su odbojka na pijesku, streličarenje, ljudski stolni nogomet na prostorima uz rijeku Zrmanju, a sve to po atraktivnim cijenama uz 50 posto popusta za sve zainteresirane.

Tjedan botaničkih vrtova biti će od 9. do 13. svibnja uz organizirana stručna vođenja na području Velebit, a 14. svibnja biti će volonterska akcija čišćenja stare ceste Terezijane od Baških Oštarija do Konjskog iznad Karlobaga na Velebitu.

15. svibnja u suradnji s Briks spotom iz Gospića biti će autogeni trening, meditacija i vježbe disanja na Baškim Oštarijama s ciljem promocije Velebita i outdoor aktivnosti za koje Velebit pruža idealne uvjete čime se želi potaknuti ljude da što više vremena provode u prirodi.

Zadnji tjedan u svibnju- povodom dana Parka prirode Velebit i Dana biološke raznolikosti proglašenje rezultata foto natječaja i otvaranje izložbe najljepših fotografija.


kaniža
Punjenje akumulatora terenca za Velebit

cerovačke špilje
Detalj podzemlja južnog Velebita

oštarije
Mlinica u Oštarijama na srednjem Velebitu


velebit
 

Uz Svjetski dan šuma

NATJEČAJ ZA FOTOGRAFIJU


Park prirode Velebit u ponedjeljak će objaviti nagradni natječaj za fotografiju na temu Velebita.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2016. u 20.50 sati

KANIŽA - U ponedjeljak, 21. ožujka, na prvi dan proljeća, obilježava se Svjetski dan šuma. Povodom toga dana JU PP Velebit objavljuje foto natječaj i poziva sve zainteresirane da pošalju svoje fotografije koje su snimali na području Velebita.

- To će ujedno i početak obilježavanja 35. obljetnice od proglašenja Velebita parkom prirode. Povodom te važne obljetnice planiramo različita događanja tijekom cijele godine, a naročito tijekom travnja i svibnja bit će izložbe, predavanja, akcije čišćenja, stručna vođenja i drugo.-kaže dipl. ing. Ivana Maras, ravnateljica Parka Prirode Velebit.

NATJEČAJ

Javna ustanova Park prirode Velebit raspisuje foto natječaj pod nazivom „Velebit – planina inspiracije“.

Cilj natječaja je potaknuti sve zaljubljenike u ovu mitsku planinu da pošalju fotografije zanimljivih velebitskih motiva (pejzaži, biljni i životinjski svijet, kulturna baština, geologija). Svi motivi moraju biti snimljeni isključivo na području Parka prirode Velebit.

Trajanje natječaja: od 21. ožujka do 15. svibnja 2016. godine.
Prosudbeno povjerenstvo će odrediti tri najuspješnije fotografije čiji autori će biti nagrađeni novčanim nagradama.
Nagrade:
Prvo mjesto: 1.000,00 kn
Drugo mjesto: 500,00 kn
Treće mjesto:  500,00 kn.

Povjerenstvo će također izvršiti izbor fotografija za izložbu koja će biti postavljena krajem svibnja, povodom Dana Parka kada će uslijediti i dodjela nagrada dobitnicima. Dvanaest atraktivnih fotografija biti će uvršteno u kalendar Parka za 2017. godinu.

Uvjeti natječaja:
1. Pravo sudjelovanja imaju svi ljubitelji fotografije (fizičke osobe).
2. Autori mogu na natječaj prijaviti do četiri (4) fotografije.
3. Fotografije moraju biti u digitalnom obliku na CD-u u JPG formatu, minimalnih dimenzija 3500 x 2300 pixela.
4. Fotografije smiju biti obrađene u programima za uređivanje fotografije, ali do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
5. Fotografije ne smiju imati potpise, natpise, oznake, vodene žigove ili druga obilježja.
6. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Parka prirode Velebit, a svaki autor je odgovoran za snimljeni materijal i garantira da je fotografija snimljena na spomenutoj lokaciji.
7. Svojim sudjelovanjem korisnik potvrđuje da je vlasnik autorskih prava poslanih fotografija, te da time neograničeno raspolaže autorskim i drugim pravima na fotografijama.
8. Fotografije koje ne udovoljavaju tehničkim propozicijama neće biti prihvaćene.
9. Prijava na natječaj se ne naplaćuje.
10. Fotografije za izložbu i nagrađene autore utvrdit će prosudbeno Povjerenstvo.

Kako poslati fotografiju:
1. Fotografije u digitalnom obliku snimljene na CD-u, zajedno sa prijavnicom poslati poštom na adresu: JU Park prirode Velebit, Kaniža gospićka 4b, 53000 Gospić,  s napomenom: Za FOTO-NATJEČAJ
2. Fotografija mora biti u JPG formatu; ime datoteke npr. prezime_ime_broj fotografije.jpg (anic_ana_1.jpg)
Prijavnicu možete preuzeti - kopirati ispod ovog teksta.

Autorska prava, korištenje fotografija i odgovornost
Natjecatelj prepušta pravo reproduciranja, distribucije i predstavljanja javnosti fotografija poslanih na natječaj Javnoj ustanovi Park prirode Velebit vremenski, prostorno, dimenzijski i količinski neograničeno, u bilo kojem, elektroničkom, tiskovnom ili drugom mediju u svrhu promidžbe Parka prirode Velebit, te se za takvu potrebu odriče honorara u bilo kojem obliku i prava na potraživanje autorske naknade. U svim službenim publikacijama uz korištene fotografije bit će uvijek naznačeno ime i prezime njihovih autora.


PRIJAVNICA


FOTO NATJEČAJ
„VELEBIT – PLANINA INSPIRACIJE“ (Ličke novine)

PODACI O AUTORU:
Ime i prezime:   _____________________________________________________________________
Godina rođenja:  ____________________________________________________________________
Adresa:              ___________________________________________________________________________
Telefon:  ___________________________________________________________________________
E-mail:  ___________________________________________________________________________

PRIJAVLJENE FOTOGRAFIJE:
1. Naziv fotografije:  _____________________________________________________________
Lokacija:  ____________________________________________________________________
Vrijeme snimanja:  ____________________________________________________________

2. Naziv fotografije:  _____________________________________________________________
Lokacija:  ____________________________________________________________________
Vrijeme snimanja:  ____________________________________________________________

3. Naziv fotografije:  _____________________________________________________________
Lokacija:  ____________________________________________________________________
Vrijeme snimanja:  ____________________________________________________________

4. Naziv fotografije:  _____________________________________________________________
Lokacija:  ____________________________________________________________________
Vrijeme snimanja:  ____________________________________________________________

Potpisom prijavnice autor potvrđuje pravo reproduciranja, distribucije i predstavljanja javnosti fotografija poslanih na natječaj Javnoj ustanovi Park prirode Velebit vremenski, prostorno, dimenzijski i količinski neograničeno, u bilo kojem, elektronskom, tiskovnom ili drugom mediju u svrhu promidžbe Parka prirode Velebit, te se za takvu potrebnu odriče honorara u bilo kojem obliku i prava na potraživanje autorske naknade.

U ___________________, __________2016.g.                             

_____________________________________
(vlastoručni potpis autora)

 
 

Seminar u PP Velebit u Kaniži

velebit
Sudionici seminara u uprava PP Velebit

ZANIMANJE ZA DRŽAVNE POTPORE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2016. u 20.15 sati

KANIŽA - Danas je u upravi PP Velebit održan seminar na temu „Kako ostvariti potpore za poljoprivredno-okolišne mjere?“

Predavači su bili dr. sc. Darko Znaor i Sonja mag. ing. Karoglan Todorović. Istaknuli su da je zabilježen, do sada, najveći broj sudionika seminara, što dovoljno govori o zainteresiranosti za obrađenu temu na ovome području.

Cilj radionice je bio upoznati potencijalne korisnike s poljoprivredno-okolišnim mjerama i potporama za ove mjere u okviru Programa ruralnoga razvoja RH 2014-2020. Prisutni su aktivno sudjelovali na radionici postavljajući pitanja predavačima i međusobno diskutirajući. Potpore se dodjeljuju korisnicima koji, provodeći poljoprivredne prakse korisne za prirodu i okoliš, doprinose ublažavanju nepovoljnog učinka poljoprivrede na okoliš te potiču bioraznolikost i očuvanje genetskih resursa značajnih za poljoprivredu. Također, predavanje je dodatno učinila zanimljivijim i edukativnijim biologinja prof. dr. sc. Jasenka Topić, kao gost predavač.

velebit

 
 

U ponedjeljak savjetovanje

velebit
Proljetne ovce na Velebitu/© Arhiva Lika pressa Gospić

POTPORE POLJOPRIVREDI NA ZAŠTIĆENOM PODRUČJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. veljače 2016. u 20.10 sati

KANIŽA - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP) u suradnji s konzorcijem AVALON Foundation, Nizozemska; ÖKL, Austrija i Ecologica, Hrvatska te Javnom ustanovom Park prirode Velebit održavaju seminar “Kako ostvariti potpore za poljoprivredno-okolišne mjere?”

Seminar će se održati u ponedjeljak, 22. veljače s početkom u 10 sati u prezentacijskoj dvorani upravne zgrade Javne ustanove Park prirode Velebit u Gospiću, Kaniža Gospićka 4 b (nekadašnja vojarna).

Cilj radionice je upoznati potencijalne korisnike s poljoprivredno-okolišnim mjerama i potporama za ove mjere u okviru Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020. Potpore se dodjeljuju korisnicima koji provodeći poljoprivredne prakse korisne za prirodu i okoliš doprinose ublažavanju nepovoljnog učinka poljoprivrede na okoliš, te potiču bioraznolikost i očuvanje genetskih resursa značajnih za poljoprivredu.

Predavači su dr.sc. Darko Znaor i mag. ing. Sonja Karoglan Todorović.

 
perunika

Šarena perunika

degenija
Degenija u cvatu
bilje
Sjeme degenije

Park prirode Velebit

velebit
Detalj s predavanja u Gospiću

PREDAVANJE O ZAŠTIĆENIM BILJNIM VRSTAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


Pripremila Ivana Svetić
Fotogrfije bilja Ana Brkljačić i Marko Čuljat, Lika press Gospić


GOSPIĆ - Jučer je mr.sc. Ana Brkljačić na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru održala predavanje na temu „Zaštićene biljne vrste Parka prirode Velebit“.

O zainteresiranosti dovoljno govori prepuna dvorana u kojoj se tražilo mjesto više. Ovim predavanjem je mr.sc. Ana Brkljačić izuzetno zanimljivom i iscrpnom prezentacijom približila i slikovito prikazala zaštićene biljne vrste koje su zabilježene na području Parka prirode Velebit. Sudionicima predavanja su prikazani lokaliteti pronalaska pojedinih biljnih vrsta tj. staništa na kojima vrste rastu kao i fotografije vrsta u raznim razvojnim fazama (u cvatu, plodu...).

Predavanje je održano u okviru kolegija Grafika 1 na poziv voditeljice kolegija dr.sc. Ane Vivoda. Predavanju su prisustvovali studenti druge godine koji su kroz redovitu nastavu izučavali, analizirali i grafički interpretirali zaštićene biljne vrste, realiziravši niz grafika u tehnici linoreza, te svi ostali zainteresirani studenti i nastavnici Odjela za nastavničke studije u Gospiću.

Nakon završetka predavanja mr. sc. Ana Brkljačić je odgovarala na pitanja zainteresiranih. Na ovaj je način Park prirode Velebit, zajedno s mr.sc. Ana Brkljačić, napravio još jedan korak naprijed u svrhu zaštite prirode.


velebit
Studenti su bili pažljivi na predavanju
bilje
ljiljan
Katanijev ljiljan sibirea
Cvijet sibireje perunika
Oštarijska uskolisna perunika (lirje)
velebit
Predavanja su bila zanimljiva

Tečaj u Upravi Parka prirode Velebit u Kaniži

pp velebit
Sudionici tečaja u Upravi PP Velebit

BIT ĆE NOVIH TURISTIČKIH PRATITELJA

Danas je započeo trodnevni, završni, tečaj za velebitsko područje.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2'015. u 14.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U Upravi Parka prirode Velebit danas je počeo radom posljednji trodnevni tečaj za turističkog pratitelja na velebitskom području.

U sklopu projekta Pogled u divljinu, Udruga BIOM koja djeluje u Zagrebu i Sinju i Park prirode Velebit organizirali su tečaj za turističke pratitelje namijenjen djelatnicima i suradnicima projektnih partnera. Projektni partneri su Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Pećinski park Grabovača te Udruge LEA.

- Ovim tečajem će završiti niz od šest radionica koje su započele u ožujku. Kroz radionice i treninge polaznici su se upoznali s divljim vrstama biljaka i životinja koje su od interesa za zaštitu prirode, ali i za turizam na području Like i Velebita.- izjavio je za Ličke novine Vedran Lucić, iz Udruge BIOM.

Osnovni ciljevi projekta su ojačati ulogu organizacija civilnog društva, koje su u suradnji s javnim ustanovama uključene u održivo korištenje prirodnih dobara u zaštićenim područjima te osnažiti kapacitete nevladinih organizacija i javnih ustanova za obavljanje poslova zaštite prirode te za održivo korištenje prirodnih sastavnica i dobara u lokalnoj privredi Velebita i Like i Dalmacije.

Projektni partneri identificirali su najatraktivnija područja pogodna za turizam u prirodi te ih povezala s lokalnom ponudom smještaja i prehrane, a sve će biti objedinjeno mrežnom stranicom projekta koja će povezivati sudionike i promovirati Velebit i Liku kao turističku regiju. Na kraju kanižarskog tečaja polaznici će dobiti diplome turističkog pratitelja.

pp velebit

VIDEO ZAPIS

 

tunel u Dabru
Tunel kod Dabra