Ličke novine Ličke novine Arhiva


Sudionici gospićkog sastanka/Snimio Marko ČULJAT
 

Dječje sportsko natjecanje Plava liga

ORGANIZATORI SE DOGOVARALI U GOSPIĆU

16. siječnja 2020. u 17 sati

GOSPIĆ – U susret osmim susretima djece Erste Plava Liga u kojima je do sada sudjelovalo preko 26 tisuća mališana, organizatori su imali sastanak u Ličko-senjskoj županiji.
Iza podneva sudionicima sastanka pridružio se župan dr. Darko Milinović i lokalni novinari. Dobrodošlicu im je zaželjela poznata atletičarka Ivana Brkljačić koja je odrasla u obližnjem Trnovcu, istakavši da organizatori očekuju i skoro pridruživanje škola iz Ličko-senjske županije.
- U rad s mladima uključeni su bivši vrhunski sportaši kao što je to Ivana Brkljačić. S Ličko-senjskom županijom imamo dobru suradnju, a HOO je spreman i za njeno proširenje.-istakao je Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog Olimpijskog odbora.
- Ovo je krasan projekt koji pomažemo, očekujemo da ćete i vi izgraditi atletsku stazu i priključiti se svojim doprinosom i u atletici kao što ste to učinili u hrvanju.- rekao je Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza.
- Naša je županija mjesto gdje se događaju značajne stvari za sport. Gospić je najsportskiji mali grad gdje su velike rezultate postigle košarkašice, hrvači, ali nogomet, dizanje utega i rukomet. Nema manjeg mjesta s toliko sportskih uspjeha. I kod nas je problem pretile djece. Bit ćemo partner u svim aktivnostima i u svim oblicima.-rekao je župan Milinović.
Radi se o natjecanju Brže, više, jače- Erste Plava liga, koje okuplja djecu 3. do 6. razreda osnovne škole iz cijele Hrvatske- natjecanja se organiziraju u Rijeci, Puli, Zagrebu, Osijeku, Zadru, Makarskoj- a prošle godine Ligi su se pridružili i mladi atletičari iz Knina i Vukovara. Ovo je jedinstveno atletsko natjecanje osmoškolaca u organizaciji atletskog kluba Pro Sport i partnera Erste&Steiermärkische banke i Erste Plavih mirovinskih fondova. Cilj natjecanja je privući što veći broj najmlađih sportu i atletici te kroz projekt 60minutaKRENI promicati svijest o važnosti usmjerene svakodnevne tjelesne aktivnosti kod djece u trajanju 60 minuta.
Sudionici sastanka su bili glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković, glavni tajnik Sportske zajednice grada Zadra Josip Miočić te predstavnici atletskih klubova suorganizatora: AK Kvarner, AK Medulin, AK Slavonija Žito, AK Pro Sport, AK Fortius, AK Sveti Ante Knin i AK Vukovar. (M. Čuljat)

ss
Sudionici sastanka u Gospiću


ss
Predsjednik HAS-a Ivan Veškić, župan Darko Milinović, Siniša Kraljević, pomoćnik tajnika HOO i Ivana Brkljačić

alpe
 

Otočki alpinizam

Započeli novu godinu penjanjem na Jalovečkoj grapi

12. siječnja 2020. u 10.15 sati

OTOČAC - Aktivni otočki alpinisti Milan Krznarić i Stipe Piršljin ponovno su bili na Alpama. Početkom godine penjali su grapu ili kuloar uz vrh Jalovec. Ovo im je treći zimski uspon ove zime.

Grapa ili kuloar je uski strmi prolaz koji se uzdiže uz planinu. Najčešće se penje u zimskim uvjetima kad je zaleđeni snijeg, jer mekan i prhak snijeg bio bi velik rizik od lavine. U ljetnom razdoblju svi ga izbjegavaju jer u njemu sitni kamen ili siparom – sipina.

Grapa uz Jalovečki vrh, kojeg su penjali Piršljin i Krznarić je duga oko 250 metara i nagiba od 45° do 50°. Smještena je uz vrh Jalovec planinskog lanca Julijske Alpe, a u blizini njega je dolina Tamar, čiji naziv nosi i planinarski dom u dolini.Dom Tamar je u blizini svjetske skijaške skakaonice Planica, a pruža izvrsnu ponudu domaće hrane i pića. Probali smo palentu od heljdinog brašna s kranjskim kobasicama, a poslije i čaj od sušenog voća.

- Uživali smo u hladnim vremenskim uvjetima, zvuku cepina i škripanju dereza (čampraga) koji su nam pružali potporu u penjanju. Radi još veće sigurnosti imali smo i navez s užetom. Vremenske prilike su bile povoljne jer pri temperaturi od - 12°C nije bila velika opasnost od lavina, iako je službeno mjerenje na tom planinskom lancu ukazivalo na umjerenu opasnost od lavina. Tome smo se i uvjerili jer smo prošli uz veliku lavinu koja je bila prije nekoliko dana.-pričaju Krznarić i Piršljin. (LPS)

aa
basača
Let s Basače do obližnjeg hotele Velebno
basača

Županijski zrakoplovni savez

GODIŠNJE ZAVRŠNO NATJECANJE LETAČA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. prosinca  2019. u 19.45 sati

BAŠKE OŠTARIJE - Unatoč lošem vremenu zadnjih mjesec dana i nemogućnosti organizacije završnog natjecanja u preciznom slijetanju, danas iz podneva na zadnji dan ispraćajući staru godinu Zrakoplovni savez ličko-senjske županije organizirao je završno natjecanje u preciznom slijetanju Basača – Velebno kilometar zračne udaljenosti i oko 200 metara visinske razlike. Inače, ove godine klubovi su organizirali više natjecanja.

Dana, na Silvestrovo, znanje i spretnost u zraku odmjerila su četiri lička kluba: KSML FENIX Gospić, PK SOKOLOVI Sinac, LETEĆI MEDVJEDIĆI Otočac i KSL FOBOS Gospić.

Odrađene su dvije serije (dva skoka) gdje se bodovanjem po principu tko bliže centru izabrao pobjednik od ukupno 12 natjecatelja. Tako su letači postigli redoslijed. Pojedinačno je najbolji Ivica Biljan KSL FOBOS, drugi je Branislav Javorina, KSML.FENIX i treći Josip Jopy Dujmović PK SOKOLOVI.

Ekipni poredk:
1. PK SOKOLOVI
2. KSL. FOBOS
3. KSML.FENIX

Zrakoplovni savez se zahvaljuje sudionicima natjecanja na odzivu i sportskom duhu te na potpori Županijskom sportskom savezu i Ličko-senjskoj županiji. U novoj godini biti će više natjecanja. (B.Javorina)

basača

basača

 

Iz rada PD Željezničar Gospić

MILE ŠPOLJARIĆ – ĆOA AKTIVNO STARTAO

Uskoro odluka o planinarskim kućama u srednjem Velebitu.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. prosinca 2019. uz 18.40 sati

GOSPIĆ - Nakon što ga je prije mjesec dana Skupština Planinarskog društva Željezničar izabrala za novog predsjednika Milu Špoljarića, popularnijeg kao Ćoa, aktivirao se u punom smislu riječi i za kratko vrijeme učinio niz konkretnih pomaka.

U ponedjeljak, 2. prosinca, nakon petnaestodnevnih radova na uređenju društvenih prostorija u kaniškoj Čitaoni, počelo se s redovnim aktivnostima i dogovorima oko daljnjih aktivnosti društva i pripremama planova za novu 2020. godinu. Red i čistoća nanovo okrečenih prostorija koje su dobile novi laminat i dio novog namještaja iznenadili su i oduševila one najskeptičnije članove.

Dvadesetak okupljenih planinara dogovorilo se o novim izletima u prosincu, a ponajprije pohod na Mosor i zimski uspon na Oštru, kao i organizaciju Božićnog domjenka. Dan prije tog okupljanja organiziran je izlet na Visočicu povodom klimatske promjene iz jesenskog u zimsko godišnje doba. Desetak sudionika tog izleta, kao da je dragi Bog nagradio s prekrasnim vremenom, uživali su u planinarskom ugođaju ne samo na vrhu omiljene im Visočice već i u šetnji zanimljivim grebenskim dijelom smještenim na suprotnoj južnoj strani od njihove planinarske kuće. Ovih dana održati će se sastanak Upravnog odbora koji će donijeti zasigurno značajne odluke o budućnosti društva, a među ostalim i o statusu drugih planinarskih kuća – Vile Velebita na Baškim Oštarijama i Kugine kuće u srednjem Velebitu o kojima je društvo do sada savjesno skrbilo
 
 

Županijsko šahovsko prvenstvo

senj

LEVAROVO PRVENSTVO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2019. u 14 sati

SENJ - U organizaciji Šahovskog saveza Ličko-senjske županije i ŠK Velebit Senj odigrano pojedinačno prvenstvo županije u šahu. Sudjelovala su 22 igrača iz pet klubova. Nakon 11 kola prvak županije Nenad Levar iz Otočca, član ŠK Karlobag s 9 bodova. Nakon pobjede nad glavnim konkurentom Kranjčevićem u 5 kolu sigurnom i rutinskom igrom i serijom pobjeda priveo je turnir priveo kraju osvojio prvo mjesto. Drugi je s 8,5 bodova Milan Orešković iz Ličkog Lešća, član ŠK Gacke iz Otočca. Treće mjesto s 8 bodova, je osvojio Goran Tomljanović iz Senja. Prosinac je obično vrlo bogat šahovskim događajima, tako je idućeg vikenda turnir u Gospiću. (N. L. i M. P.)

 
ll

Zrakoplovstvo

USKORO I NATJECANJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2019. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Zrakoplovni savez Ličko-senjske županije, nakon nedavnog utemeljenja uz županijsku podršku, nastavlja radom i promocijom zrakoplovstva u Lici. Saznajemo da do kraja godine planiraju organizirati dva natjecanja. Biti će to natjecanja u preciznom slijetanju otvorenog tipa tako da svi zainteresirani mogu doći, pogledati i podržati natjecatelje. Prvo će natjecanje biti prvog lijepog vikenda i to na području Gacke doline. Iz Saveza pozivaju građane da im se pridruže u razvoju ove nove grane sporta koja ima sve više pobornika. (LPS)

ll
lll

Gospićki šah

MLADI ŠAHISTI U BORBI ZA ZAVRŠNI TURNIR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. STUDENOGA 2019. U 18.30 SATI

Izvješćuje Krešimir Matijević

GOSPIĆ - Mladi gospićki šahisti ovaj vikend svojim uspješnim nastupom na pretposljednjem mjesečnom turniru ŠK Rijeka zadržali su realne izglede za plasman na završni TOP 10 turnir ŠK Rijeka u siječnju 2020.

Najmlađi među njima, Karlo Matijević, osvojio je drugo mjesto u ukupnom poretku s osvojenih 5,5 bodova, koliko je osvojio i pobjednik turnira Vilim Kvaternik. Igor Glumac osvojio je 5. mjesto sa 5 bodova i ponovo je proglašen najboljim igračem do 10 godina, dok je Mirko Pavletić sa 4,5 boda ovaj put osvojio 6 mjesto. Za sada jedina gospićka šahistica Magdalena Matijević osvojila je ponovo 2. mjesto u ženskoj konkurenciji s osvojena 3 boda.

rijeke
Trojac najboljih u Rijeci, prvi je Karlo Matijevićtttt
Za vrijeme jakog turnira u Rijeci , na desnoj slici je Igor Glumac najbolji šahista do deset godina
 
 

Novi prijem gospićkih košarkašica

ŽUPANOVA ČESTITKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. LISTOPADA 2019. U 15 SATI

GOSPIĆ – Zaredali su prijemi nakon što su košarkašice osvojile soj prvi turnir. Danas ih je primio dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan i čestitao im na prvom veliko uspjehu. Usput ih je podsjetio na staru slavu nekadašnjeg kluba iz Gospića, i to kako je naglasio – svjetsku slavu, te je i njima poželi takav uspjeh. Župan je danas Klub donirao s tri tisuće kuna i obećao daljnje financijske potpore. (LPS)

 

zz

Nakon prvog uspjeha košarkašica Gospića

PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA KARALA STARČEVIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. LISTOPADA 2019. U 15 SATI

GOSPIĆ – Proteklog vikenda mlada ekipa košarkašica polučila je prvi svoj uspjeh pobijedivši sve sudionike međunarodnog turnira u Rijeci. Mlade nade košarke osvojile su svoj prvi pehar i prve medalje odnijele u Gospić.

Danas ih je primio u svom uredu gradonačelnik Karlo Starčević istakavši da je ponosan na njihov uspjeh.
- Osvjetlale ste nam obraz vašim uspjehom. Neka ste im pokazali na turniru, stojimo vam na raspolaganju za svaku potporu. Zahvaljujem se i upravi koja vas vodi na dobrom putu. Rekao je Starčević.
- Osobno sam ponosna na jake ženske snage u Gospiću, očekujemo od vas puno i u sportu i u školi.-rekla je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

O radu ovog vrijednog mladim sportskog kluba govorio je trener Damir Vujnović, koji ima inače u školi predaje fiskulturu. Vrijedno se radilo godinu dana, a kvaliteta je pokazana u Rijeci. Treniralo se četiri put tjedno.

            - Želimo igrati košarku s domaćim curama, a očekujemo uspjehe i od drugih u Klubu. Nismo još očekivali ovakav uspjeh.-rekao je sportski direktor Mario Strilić. (MaČ)

kkppp

ppp
 

ŽKK GOSPIĆ

GOSPIĆANKE OSVOJILE PRVI TURNIR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. LISTOPADA 2018. U 17.30 SATI

GOSPIĆ - U nedjelju  6. listopada u Rijeci je održan međunarodni turnir u košarci za djevojčice 2006.godište i mlađe pod nazivom International girls basketball cup March Mandess Matulji 2019.

Nastupilo je šest ekipa iz Hrvatske te po jedna iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. (lps)

kkk
Ekipa ŽKK Gospić nastupila je u sastavu:
Nika Maras, Nika Radošević, Karla Milković, Mihaela Asić, Marija Kovačević, Mia Milković, Ivona Milinković, Marija Jerković, Lora Orešković, Josipa Marinac, Lara Umiljenović i Borna Benković, trener je Damir Vujnović.

Odigrale su i pobijedile u svih pet utakmica i time su osvojile svoj prvi turnir, a dvije Gospićanke Karla Milković i Mihaela Asić uvrštene su u petorku turnira.

Povodom ovog značajnog uspjeha gospićke ženske košarke, košarkašice će sutra, 9, listopada primiti KArlo Starčević,i gradonačelnik Gospića.

 
feniks
 

Iz rada gospićkog letačkog kluba Fenix

USKORO I VLASTITI INSTRUKTOR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. LISTOPADA 2019. U 18.15 SATI

GOSPIĆ - Paragliding klub Fenix nastavlja rad , kad se ne leti onda se vježba. Kako kaže predsjednik Kluba Branislav Javorina: -Vježbanjem do savršenstva.
Javorina je i tajnik Zrakoplovnog saveza Ličko-senjske županije da još nemaju licencirane instruktore pa s članovima rate samo prizemne vježbe i to na periferiji Budačke ulice. Ali uskoro će se i to promijeniti, naime, jedan član će uskoro postati prvi licencirani instruktor u županiji.

 - To će nam omogućiti kvalitetno educirati letače u sklopu Škole letenja iz Zagreba.- kaže Javorina.

Fenix ovom prilikom poziva sve zainteresirane da se jave predsjedniku kluba i započnu ostvarenje želje iz djetinjstva o slobodnom letu kao ptica, s ozbiljnom ali otkačenim ekipom iz susjedstva, zvati telefon 0919217585. (LPS)

ff

ff
karlo
Karlo Matijević
glumac
Igor Glumac

Novi turnir i novi uspjesi

MATIJEVIĆ TREĆI U RIJECI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2019. u 9.30 sati

GOSPIĆ - Mladi šahisti uspješno su sudjelovali na mjesečnom kadetskom turniru u Rijeci. Najmlađi među njima, Karlo Matijević, osvojio je treće mjesto u ukupnom poretku s 5 osvojenih bodova. Matijević je u svom pohodu pobijedivši i aktualnu prvakinju Hrvatske do 8 godina Laru Zagorac.

Igor Glumac osvojio je 6. mjesto sa 4 boda i proglašen je najboljim igračem do 10 godina, dok je Mirko Pavletić s 3 boda ovaj put osvojio 12 mjesto.
Svojim dosadašnjim rezultatima na mjesečnim turnirima, mlade nade gospićkog šaha uoči završna dva turnira zadržale su realne izglede za plasman na TOP 10 turnir ŠK Rijeka u siječnju 2020.
Za sada je, jedina gospićka šahistica Magdalena Matijević, osvojila 2 boda zauzevši 2 mjesto u ženskoj konkurenciji i 14 ukupno. (Krešimir Matijević)

šahNajbolja trojka turnira u Rijeci
karlo
Karlo (desno) u jednoj borbi u Rijeci
 

PD Mrsinj Korenica

kk
Planinari na vrhu Gole Plješevice iznad Korenice

Obilazak Mrsinja i Plješevice

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2019. 10.15 sati

KORENICA - Već desetak godina za redom Planinarsko društvo Mrsinj obilježava svoj rođendan vrlo aktivno iz razloga što je velik broj planinara iz cijele Hrvatske zainteresiran ponajviše za pohod na Golu Plješevicu, a za mnoge je bio simpatičan i uspon na nešto niži vrh Mrsinjgrada.

U subotu u ranim jutarnjim satima okupilo preko stotinu planinara iz 11 planinarskih društava. Rekordan broj planinara bio je iz varaždinskog planinarskog društva MIV -a koje je dovelo oko 50 svojih članova. Od ličkih planinarskih društava uz vrijedne domaćine – organizatore bili su planinari Željezničara Gospić, PD Gromovače Otočac i Crnopca iz Gračaca. Tu su još bili članovi PD Medvednice iz Zagreba, Strilež iz Crikvenice, planinari iz Plaškog i Slunja...

Nakon okupljanja i prigodnog domjenka i dobrodošlice domaćina, planinari su se razdijelili u dvije podjednake grupe i krenuli na svoja odredišta Golu Plješivicu i Mrsinjgrad. Na Mrsinjgradu je bilo lakše jer je staza kraća, ali je bilo i usputnog branja šumskih plodova. Za sat i pol došli su do ruševina grada Mrsinja prve krbavske biskupije na visini 1057 metara iznad mora izgrađene u 13. stoljeću.

Druga grupa uživala je na prekrasnim panoramskim prizorima sa 1649 metara. Uspon je trajao oko 3,30 sata, a povratak oko tri sata, nakon čega je nastavljeno druženje uz planinarski ručak i ponajviše Velebitsko pivo. Uz manifestaciju Dani medvjeđeg luka koja je održava u svibnju ovo je druga manifestacija koreničkih planinara, koja privlači sve više planinara iz cijele Hrvatske. (T. Čanić)

 
 

Šahovski kadeti Gospić

DOBAR JESENSKI START

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. rujna 2019. u 8.30 sati

GOSPIĆ – Kako nam javlja Krešimir Matijević, jučer je Kadetska ekipa ŠK Gospić u sastavu Mirko Pavletić, Karlo Matijević, Igor Glumac i Magdalena Matijević, nastavila s uspješnim nastupima na šahovskim turnirima.

Gospićki mladi šahisti nastupili su u međunarodnoj konkurenciji 11 ekipa iz Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, te susjedne Slovenije na Otvorenom ekipnom prvenstvu Istarske županije u brzopoteznom šahu za mlade do 12 godina koje je održano u Obrtničkom domu u Poreču. Gospićki šahisti zauzeli su vrlo dobro 5 mjesto sa 6 pobjeda iz 10 partija. Prvenstvo je suvereno osvojila ekipa ŠK Postojna iz Slovenije sa svih 10 pobjeda, dok je drugo mjesto zauzela ekipa ŠK Crikvenica, a treće ŠK Kraljevica.

 
 

PD ŽELJEZNIČAR GOSPIĆ

uuu

USPON NA PRENJ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. kolovoza 2019. u 13 sati

GOSPIĆ – Prošli tjedan PD „Željezničara“ organizirao je odlazak u BiH na planinu Prenj. Najprije su posjetili Mostar i nastavili do Rujišta odakle počinje uspon. Za nepuna dva sata hodanja stigli se do planinarske kuće na Bijelim vodama, gdje  je bilo konačište. U samo svitanje krenulo se na najviši vrh Zelenu glavu visok 2155 n/m.

U povratku slijedi uspon na susjedni vrh Otiš koji je desetak metara niži. Gospićki planinari uživali su u prekrasnim pogledima na okolne vrhove uglavnom iznad 2000 metara od Čvrsnice, Raduše, Lupoglava, Osobca i u oblaku jedva vidljivog Maglića. Ispod vrhova se prostirala prekrasna dolina Tisovice. Povratak je bio bez otezanja ne mareći previše za vrućinu i sunce jer su za poslije podne najavljeni pljuskovi sa grmljavinom. Kad su se spustili do kuće na Bijelim vodama, vrijeme se smirilo pa je olakšalo spuštanje do planinarskog doma Rujište na okrjepu i noćenje. Nedjeljno jutro bilo je kao stvoreno za lagani povratak uz Neretvu do Jablanice na doručak, nastavak plana po kojem se posjetio samostan Šćit na Ramskom jezeru. Ručak je bio u Livnu. (T. Č.)

 
 

Uspomena na jednog Gospićanina
drvenkar
Kuverta i spomen-žig Čedomila Drvenkara, a i na marci je portret dr. Josipa Buturca, podrijetlom iz Boričevca

Filatelistički spomen na Čedomila Drvenkara

Sa šest godina u jeku Drugog svjetskog rata obitelj se iz Gospića seli u Vrbovec, gdje je Čedomol postao ugledni sportski i novinarski radnik.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. kolovoza 2019. u 16.30 sati

Pripremio Dragan Vicković

VRBOVEC – Ovih dana oživljene su uspomene na Čedomila Drvenkara – Čedu (Gospić, 24. I. 1936. ‑ Vrbovec, 14. VII. 1979.). Rođen je kao najstarije dijete u sedmeročlanoj obitelji, krojača Mirka, rodom iz Vrbovečkog Pavlovca, i domaćice Olge rođ. Kravaica, iz Bjelovara.

Obitelj Drvenkar se za vrijeme Drugog svjetskog rata doselila u Vrbovec (1942). Čedomil je maturirao Gimnaziju u Bjelovaru, kasnije je izvanredno studirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu na kojem je studij priveo kraju, ali nije diplomirao. Radio je u Općinskom sudu Vrbovec u Zemljišno-knjižnom odjelu (gruntovnici), a potom u Općini Vrbovec kao referent za opća i pravna pitanja.

Bio je dopisnik zagrebačkog Vjesnika, Večernjeg lista i Sportskih novosti. Jedan je od osnivača i član prve redakcije lista Komuna Vrbovec, pokretač emisije o sportu na Radio Vrbovcu i prvi sportski novinar s vrbovečkog područja. U bogatom društvenom djelovanju obavljao je razne dužnosti: predsjednika Saveza za fizičku kulturu općine Vrbovec, člana Republičkog SIZ-a fizičke kulture Hrvatske. Primio je visoka društvena priznanja: Priznanje SOFK-e Hrvatske, Zlatnu plaketu sporta općine Vrbovec, Spomenicu oslobođenja Vrbovec sa srebrnim klasovima, a proglašen je za sportskog djelatnika općine Vrbovec (1977). Od 1980. u Vrbovcu se organizira turnir u malom nogometu, koji je preimenovan u Memorijalni malonogometni turnir Čedomila Drvenkara, koji je po tom imenu poznat diljem nogometne Hrvatske.

Hrvatsko društvo olimpijske filatelije iz Zagreba i NK Vrbovec promovirali su prigodni poštanski žig i kuvertu povodom obilježivanja 40. obljetnice njegove smrti. To je jedna od rijetkih filatelističkih memorabilija posvećena Lici i Ličanima.

Drvenkar je tek drugi sportski novinar rođen u Gospiću, prvi je bio Žarko Susić.

 
eee
 

Šesti sportski turnir Marakana Gori u Gospiću

TRADICIONALNI SUSRET SPORTAŠA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. KOLOVOZA 2019. U 18 SATI

GOSPIĆ - Povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Udruga građana Marakana organizirala je 6. sportski turnir Marakana gori. U malom nogometu za “klince” do 11 godina starosti prvo mjesto osvojila je ekipa “Vučića”, koja je u iznimno kvalitetnoj i dobro gledateljski popraćenoj utakmici pobijedila ekipu “Marakane” s rezultatom 3:0. Istovremeno se odigravao i košarkaški turnir za seniore u kojemu je pobijedila ekipa “Marakane”, a na kraju je odigrana i revijalna utakmica veterana “Marakane Gospić”.
Na kraju događanja su pobjedničkim ekipama dodijeljene su medalje i priznanja za osvojena mjesta (ERP)

ee

ee

 

UDRUGA GRAĐANA MARAKANA GOSPIĆ

marqakana

ŠESTA MARAKANA GORI

Turniri su u subotu 3. kolovoza
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. SRPNJA 2019.

GOSPIĆ – Udruga građana Marakana, utemeljena u znak sjećanja na nekadašnju stočnu placu u Smiljanskoj ulici gdje su uličari preko tjedna igrali nogomet, a improvizirano igralište nazvali su, ni manje ni više nego - Marakana po stadionu, kako piše Wikipwedia Estádio Jornalista Mário Filho u Rio de Ženeiru i jedan je od najvećih u svijetu. Stadion je svoje neslužbeno ime Marakana, dobio po istoimenoj četvrti u kojoj se nalazi, inače riječ marakana predstavlja vrstu papagaja iz sjevernog Brazila. Stadion je sagrađen za svjetsko prvenstvo u nogometu, koje je održano u Brazilu 1950. s prvobitnim kapacitetom od 200.000 gledatelja, a sada može primiti 78 tisuća gledatelja.

Ovogodišnji turnir Marakana gori održava se u subotu 3. kolovoza na nekadašnjoj stočnoj placi, a danas zelenoj placi gdje se prodaje odjeća i obuća a službeno nosi naziv Trg Zrinskog i Frankopana. Turnir se održava povodom, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

U subotu će najprije čelnice Udruge u 9 sati položiti vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu blaženika Alojzija Stepinca te kod spomen-križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene.

U 18 sati je malonogometni turnir za klince – godišta do 2008. i mlađi (starost 11 godina i mlađi). Prijave ekipa do 3. VIII. mob: 098 9298 218
U 18 sati biti će i turnir u košarci. Prijave ekipa do 3. VIII. na mob: 098 624 458

Oko 21 sati biti će revijalna malonogometna utakmica između veterana „Marakane“ oko

Sve završava oko 22 sata. (LPS)

 
 

Uz Dan Grada Gospića
nn

NOĆNI POZDRAV S VISOČICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2019. u 9 sati

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Tridesetak gospićkih planinara i nekoliko prijatelja iz drugih društava u četvrtak u noći poslalo je pozdrav gradu Gospiću prigodom njegovog rođendana.

Glavna organizirana grupa PD „Željezničar“ koja to čini već devetu godinu za redom počela je okupljanjem u središtu grada do 18 sati kada su se s nekoliko terenskih vozila uputili do okretišta podno Krivog gaja. Lagani polusatni uspon do planinarske kuće koju je Društvo gradilo od 2013. do 2016. godine. Odmor uz osvježenje i fotografiranje i odlazak na vrh oko 20 sati. Vrijeme za poželjeti, zalazak sunca, lagano predvečerje i dolazak na vrh. Na vrhu su guštali oni koji su došli već u popodnevnim satima pod vodstvom Stjepka Brkljačića koji je za izgradnju planinarske kuće Visočica darovao nebrojene sate dragovoljnog rada. Slijedi nadomjestak izgubljenih kalorija na usponu do vrha.

Poseban ugođaj je uživanje u pogledima prema moru i otocima na kojima se pojavljuju prvi tragovi noćne rasvjete i s druge strane prema ličkom polju rasvijetljenog Gospića iz četiri pravca u obliku križa. Tek poslije 22 sata nakon velikog snimanja krenulo se natrag.
Ponovo predah kod planinarske kuće. Oni koji su u nju ljubopitivo povirili oduševilo je stanje, čistoća i red u kući. Spuštanje je išlo nešto sporije jer su mlađi pomagali jednom vremešnijem planinaru koji nije mogao uskladiti svoje penjačke sposobnosti i veliku želju da se konačno popne na legendarnu Visočicu. Na Trg Stjepana Radića koji se užurbano priprema za glavne manifestacije povodom dana grada došlo se nešto poslije pola noći.

nn

 

alan
Čanić i Klobučar gospićki nagrađeni planinari

alan
Markacisti na djelu s kistom i bojom

MARKACISTI

Na istoj svečanosti dodijeljene su i diplome planinarima koji su tog dana završili markacistički tečaj u organizaciji HPD Gromovača iz Otočca i Hrvatskog planinarskog saveza. Od 26 planinara iz cijele Hrvatske 13 ih je bilo s područja Ličko-senjske županije (PD Gromovača Otočac i PD Željezničar Gospić po pet polaznika, i tri iz Panosa Kuterevo). Priznanja HPS-a dobili su PP Velebit iz Gospića i nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Paklenica.

50. obljetnica Velebitskog planinarskog puta

PRIZNANJA ZASLUŽNIM PLANINARIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2019. u 9.50 sati

Pripremio Tomislav Čanić

VELEBIT – Jučer je pred Planinarskom kućom na Alanu na obilježena 50. obljetnica najzanimljivijeg i najdužeg planinarskog puta u Hrvatskoj VPP-a – Velebitskog planinarskog puta. To je uzdužna visinska pješačka staza kroz najveću hrvatsku planinu u dužini od 100 kilometara povezuje 17 najviših vrhova i planinarskih kuća. Svrha puta je da posjetiteljima prikaže uz  najmanje uloženog truda i vremena najljepše detalje i bitne osobine naše velebne planine.

O značenju planinarske obilaznice VPP-a velikog broja planinara govorila je pročelnica Sekcije markacista HPS-a Bernarda Huzjak, o detaljima ove zanimljive obilaznice, glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar, dok je preko 150 planinara iz cijele Hrvatske pozdravila dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica.

Dužnosnici Hrvatskog planinarskog saveza podijelili su 15 Zahvalnica za izuzetne zasluge na obilježavanju i održavanju Velebitskog planinarskog puta planinarskim društvima, kao i pedesetorici zaslužnih pojedinaca. Od ličko-senjskih društava zahvalnice su dobili planinarska društva Prpa, iz Baških Oštarija, Visočica Gospić, Zavižan – Senj i Željezničar Gospić. Od pojedinaca zahvalnice su primili Milan Klobučar i Tomislav Čanić iz Gospića, te Ana Lemić i Vlado Prpić iz Baških Oštarija.

 

alan
Planinari na Alanu

alan
Gospićki markacisti

alan
Zahvalnica Goranu Bukovcu iz Otočca
 

uu

POHOD NA VISOČICU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2019. u 21 sat

GOSPIĆ – Jučer su članovi PD „Željezničar“ obilježili su 46 godina osnivanja tradicionalnim deseti po redu usponom na Visočicu na 1619 metara nadmorske razine. Uz pedesetak planinara iz 10 različitih društava bilo je i  osam hrvatskih branitelja Velebita članova specijalne policije. Sudionicima pohoda govorio je predsjednik Društva Milan Klobučar. Druženje se nastavilo u prostorijama planinarskog doma Vila Velebita na Baškim Oštarijama. Ovaj mjesec će povodom Dana grada Gospića biti i jedan noćni uspon. (T. Čanić)

 

gg
Najmlađi sudionici turnira: Mirko Pavletić i Igor Glumac


ggg

Šahovski memorial prof. Grge Rupčića

POBJEDNIK: GORAN TOMLJANOVIĆ

Nakon turnira održana je Skupština i za predsjednika Saveza izabran je današnji pobjednik.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2019. u 18.30 sati

GOSPIĆ – Šahovski klub bio je domaćin sudionicima Memorijalnog šahovskog kluba prof. Grge Rupčića koji se održava od 2015. Danas je bilo 19 sudionika, a bili su i ponajbolji mladi šahisti iz Gospića Mirko Pavletić i Igor Glumac (zajedno imaju čak 20 godina).

Pobjednik ovogodišnjeg turnira je Goran Tomljanović iz Senja, koji je nešto kasnije na Skupštini Županijskog šahovskog saveza izabran za novog predsjednika. (MAČ)

gg
gg
  

Gospićki mladi šahisti

USPJESI NA TURNIRIMA U ZAGREBU I CRIKVENICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2019. u 8.30 sati

Pripremio Krešimir Matijević

GOSPIĆ - Mladi gospićki šahisti nastavljaju vrijedno skupljati iskustvo predstavljajući svoj klub i školu i nakon završetka nastave.

Nakon što su prošlog tjedna zapaženo nastupili na otvaranja turnira dvanaest najboljih šahista svijeta Croatia Grand Chess toura 2019. koji se igra u Zagrebu, gdje je Karlo Matijević u konkurenciji U-9 osvojio 3 boda u 5 partija i konačno zauzeo 15. mjesto između 46 šahista iz Hrvatske, Slovenije i BiH. U konkurenciji U-13 osvojili su Mirko Pavletić 3 boda, a Igor Glumac i Magdalena Matijević po dva boda u jakoj konkurenciji 100 šahista iz Hrvatske i BiH.

Jučer su u Crikvenici u jakoj međunarodnoj konkurenciji opet predstavljali ŠK Gospić i Osnovnu školu drt. Jure Turića.

U konkurenciji do 10 godina Karlo Matijević ostvario je 5 pobjeda od 7 partija zauzevši na kraju 3 mjesto u muškoj konkurenciji, a ukupno 5. pobijedivši pritom i odnedavno novu prvakinju Hrvatske u toj kategoriji Laru Zagorac. Mirko Pavletić u konkurenciji do 13 godina osvojio je na kraju 14 mjesto s 4 boda iz 7 partija, dok su Igor Glumac i Magdalena Matijević u istoj konkurenciji osvojili 27 odnosno 30 mjesto sa 2.5 i 2 boda.

šah
Gospićki šahisti sa sudionicima svjetskog turnira u Zagrebu/Snimio Krešimir Matijević
šah
 

U subotu u organizaciji PD ŽEljezničar iz Gospića

visočica

POHOD NA VISOČICU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. SRPNJA 2019. U 22 SATA

GOSPIĆ – Planinarsko društvo Željezničar u subotu, 6. srpnja, organizira novi pohod na Visočicu (1615 m). Prvi pohod bio je 3. srpnja 1898. nakon osnivanja PD Visočice koje je prije nekoliko godina zbog nerada brisano iz registra Hrvatskog planinarskog saveza. Prvi pohod organizirali su gospićki profesor Dragutin Franić i nadlugar Milan Drenovac.

Od Tomislava Čanića, našeg suradnika i strastvenog planinara saznajemo da do 8 sati treba biti u Rizvanuši kod poznatog vrela Pizdica. Otuda se kreće pješice preko Delukina vrela.

Visočica je istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju, to je jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu. Nadomak hrpta Visočice, zapadno od vrha i oko 30' ispod njega, nalaze se na granici šumskog pojasa ruševni ostaci Gojtanova doma koji je spaljen u Domovinskom ratu. Područje Visočice je floristički iznimno bogato, o čemu najbolje svjedoči podatak da je na njoj pronađeno i opisano oko 500 različitih biljnih vrsta.

Ovih godina gospićki Željezničari izgradaili su sklonište nedaleko uništenog gojtanovog doma. (MAČ)

 
MAgdalena
Magdalena Matijević
karlo
Karlo Matijević

Kadetsko prvenstvo u šahu

GOSPIĆANI MEĐU 300 NAJBOLJIH ŠAHISTA

Nastupila je jedna šahistica i tri šahista.

licke-novine@licke-novine.hr

www.licke-novine.hr
22. lipnja 2019. u 23:30 sati

Pripremio Krešimir Matijević
GOSPIĆ – Proteklog tjedna mladi gospićki kadeti sudjelovali su na prvenstvu Hrvatske za kadete koje je u devet kola odigrano u Hotelu „Medena“ pokraj Trogira. Na prvenstvu je sudjelovalo preko 300 mladih šahista iz cijele Hrvatske u godištima U – 7, U – 9, U – 11, U – 13 i U -15.

U iznimno jakoj muškoj konkurenciji gdje je trećina sudionika imala i međunarodni rejting ŠK Gospić predstavljali su Mirko Pavletić i Igor Glumac u konkurenciji do navršenih 11 godina i Karlo Matijević u konkurenciji do 9 godina starosti. Naši predstavnici osvojili su svaki po 4 boda što im je bilo dovoljno za 39 mjesto Mirka Pavletića i 45 mjesto Igora Glumca, što naše predstavnike smješta u sredinu poretka. Pobjednik muškog turnira U-11 je Matej Borzan iz ŠK FERIT Osijek koji je osvojio 7,5 bodova koliko su osvojili i njegovi pratitelji Ivor Colev iz ŠK Stridon iz Štrigove na drugom mjestu i Andrej Gal iz ŠK Novi Zagreb na trećem mjestu.

Na turniru dječaka U-9 naš predstavnik u ovoj konkurenciji Karlo Matijević zauzeo je 25 mjesto sa 4 boda, čime je poboljšao svoj prošlogodišnji plasman. Turnir je osvojio Jure Tadić iz ŠK Zadar sa 7 bodova koliko je imao i vice prvak David Štajmaher iz ŠK FERIT Osijek, dok je treće mjesto sa 6.5 bodova zauzeo njegov klupski kolega Dominik Brleković.

U vrlo jakoj ženskoj konkurenciji do 13 godina ŠK Gospić vrlo dobro je predstavljala Magdalena Matijević osvojivši 2 boda što je bilo dovoljno za 20 mjesto u Hrvatskoj. Ženski turnir U-13 osvojila je Marta Trgovac iz ŠK Polet Buševec sa 7,5 bodova iz 9 partija, dok su Petra Kovač iz ŠŠK Konaki iz Novog Virja sa 7 i Eva Mihaljević iz ŠU Bljesak iz Garešnice sa 6 bodova zauzele drugo i treće mjesto.

igor
Desno je Mirko Pavletić


igor
Desno je Igor Glumac

 

Golobrdci domaćin nogmoetašima

DOLAZI I VELEBIT IZ ŽABICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

17. LIPNJA 2019. U 17 SATI

GOSPIĆ – Danas smo iz Golobrdaca u Slavoniji dobili pozivnicu i plakat za predstojeći malonogometni turnir povodom Dana državnosti na koji odlazi i HNK Velebit iz Žabice.

Prvi susreti nogometaša Golobrdaca i Žabice b ili su još prije rata i lani su obnovljeni dolaskom njihovog HNK Paransan na Trupinovac. (LPS)
mmm
dobili pozivnicu i plakat za predstojeći malonogometni turnie

brdo
Sudionici pohoda na Sveto brdo/Snimio Tomislav Čanić
 

Uspon na Sveto brdo

Počast braniteljima Velebita

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. LIPNJA 2019. U 9:40 SATI

Pripremio Tomislav Čanić

SVETI ROK - U subotu su HPD Sveti Patrik iz Samobora i pripadnici Specijalne ratne postrojbe Gromovi iz Karlovca bili na memorijalnom pohodu posvećen braniteljima Velebita.

Oko 250 branitelja iz specijalne postrojbe Gromovi i čuvene ratne brigade Tigrovi odazvalo se drugom po redu pohodu. Došlo je i pet pripadnika 204. brigade Hrvatske vojske koja je branila Vukovar. Bilo je impresivno gledati tri generacije na jednom od težih uspona mitske planine – vrh visine 1753 metra – Sveto Brdo.

Upravo na ovom dijelu Velebita vodila se strateška bitka u kojoj su mnogi branitelji dali svoj život da bi Hrvatska postala slobodna zemlja. Nitko nije žalio svog truda, znoja, a neki ni žuljeva, da bude svjedokom koliko surovih, ali ujedno i prekrasnih predjela naše ponosne planine. Ovaj pohod pobudio je još jednom nacionalnu svijest i kršćanski duh svih nazočnih, o čemu je najbolje govorio je vlč. Duje Kurtović na svetoj misi održanoj kod Jurjević stanova. U propovijedi su se na trenutak svi sudionici poistovjetili s ratnicima koji su branili Velebit. Poruke vlč Kurtovića su ponajviše upućene mladim planinarima i ljudima koji su kao domoljubi i vjernici dužni znati o žrtvi velebitskih ratnika.

- Naše molitve, umor i poštovanje je najmanje što možemo učiniti za naše poginule branitelje i velebitske heroje.- rekao je između ostalog jedan od glavnih organizatora pohoda Josip Lukinić Jopa.

Već na Jurjević stanovima je najavio sljedeći pohod koji će se održati 13. lipnja iduće godine. Nakon povratka sa Svetog Brda u kasnim poslijepodnevnim satima sudionici pohoda su se poklonili žrtvama lovinačkog kraja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježja u Egeljcu. Vijenac žrtvama lovinačkog zbijega je položio i jedan od bivših načelnika oružanih snaga Hrvatske general Josip Lucić. Planinarenje je završilo susretom sa Svetoročanima.

brfdo
brdo
spaček
 

Velebit vas očekuje ovog vikenda

VELEBITSKA SPAČEKIJADA

Na Oštarije stižu vlasnici popularnog Citroёna 2CV koji je gotovo zaboravljen na našim cestama, a bio je konkurencija Fići.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. svibnja 2019. u 15 sati

SAMOBOR/VELEBIT - Hrvatski 2cv (Spaček) Citroёn klub će u Samoboru od 30. srpnja do 4. kolovoza 2019. organizirati 23. svjetski susret Spačeka, najmasovnije okupljanja vozača i simpatizera vozila koje se neprekidno održava od 1975. godine. Na prvom ovakvom susretu u Hrvatskoj, očekuje se oko 3000 vozila i više od 12.000 sudionika iz preko 30 zemalja svijeta.

U sklopu manifestacije, organizirat će se i avanturističke turističke vožnje diljem zemlje te obilježiti 100. obljetnicu proizvodnje Citroёna u Francuskoj. Susret organizira Hrvatski 2CV Citroёn klub koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka iz cijele Hrvatske.

- Tim povodom, najavljujemo održavanje godišnjeg susreta Hrvatskog 2cv Citroёn kluba na kojoj vam želimo predstaviti djelovanje kluba, avanturistički duh sudionika i posjetitelja susreta te promociju turističkih potencijala ovog dijela Hrvatske. – kaže Goran Skrbin, iz samoborskog Kluba.

Hrvatski susret s međunarodnim sudjelovanjem biti će od petka 31. svibnja do nedjelje 2. lipnja u Kampu Velebit u Baškim Oštarijama. Očekuje dolazak najmanje 200 sudionika sa 70-ak Spačeka iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i BIH. U sklopu susreta u subotu 1. lipnja organizirana je turističko-avanturistička vožnju 2CV Velebit Raid na trasi Baške Oštarije - Ravni Dabar - Baške Oštarije.

Isplati se doći na Velebitsku spačekijadu ali i na velebitske delicije koje se spremaju, a mislili su i na vegane, pa sad je sezona medvjeđeg luka. Stariji će doživjeti svoju nekadašnju mladost kada su se ljuljajući najmanji francuski automobili valjali po svim ličkim cestama, bili su nepoderivi, imali su često platneni krov, kabriolet, malo su trošili a bilo je za četgiri putnika više mjesta nego u popularnom Fići. Spačeci su se proizvodili u Kopru, pa su imali status domaćeg automobila. (MAČ)

 

spaček
Spaček na ulasku kroz ručno prokopšani tunel za Ravni Dabar

 

Više o Spačekijadi pogledajte na poveznici:
https://www.2cv.hr/hr/klub

 

Susret šahista u Korenici
korenica

MEĐUNARODNI TURNIR

www.licke-novine.hr
19. svibnja 2019. u 19:30 sati

Pripremio Tomislav Čanić

KORENICA - Ovdašnji šahovski klub proteklog vikenda organizirao je turnir koji će se pamtiti jer je bio najmasovniji do sada. Sudjelovalo je 45 šahista iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Igralo se ubrzanim tempom od 15 minuta po igraču u devet kola.

Zanimljivo je da su najmasovniji igrači bili iz susjedne Bosne i Hercegovine – čak dvanestorica, zatim slijede Gospićani s osam igrača, iz Otočca i Korenice pet igrača, a po četvorica su nastupili iz ŠK Velebita Senj, ŠK Karlobag i Zadra. Iz ŠK Zrinski – Frankopan nastupile su tri mlade igračice.

Nakon vrlo uzbudljivih i kvalitetnih mečeva pobijedio je igrač iz BIH-a Gojko Sekulić sa sedam osvojenih bodova, koliko ima i drugoplasirani Marjan Črepan, član ŠK Velebit Senj. Treće mjesto na prvenstvenoj tablici pripalo je Sabahetu Hadžiću (BIH) sa 6,5 bodova koliko imaju Nenad Ivaščanin ŠK Gospić i Nenad Levar ŠK Karlobag, dok je 6. mjesto pripalo također gospićkom šahisti Željku Žuveli s istim brojem bodova. Šestorica prvoplasiranih igrača osvojili su novčane nagrade. Dalje slijede s po 6 osvojenih bodova Armin Kekić i Elvis Klasan iz BIH-a, Mario Kranjčević iz Otočca, Damir Kljako iz Zadra. Novčanim nagradama organizatori su razveselili i najmlađe igrače, pa je tako nagrađena najbolja ženska igračica Adi Kurtić, N. Vinodolski, mladi šahist do 12 godina Ahmid Kekić iz BIH koji je ima samo 6 godina i mladi igrač do 16 godina Mirko Pavletić iz Gospića. Nagrade su uručili sudac turnira Goran Tomljanović iz Senja, predsjednik kluba Siniša Budimir i glavni organizator turnira tajnik kluba Željko Miljanović.

Zanimljivo je da je čak 14 igrača imalo rejting iznad 2000 rtg bodova, sedam ih je bilo iznad 1900, 4 iznad 1800, 3 iznad 1700 i 15 igrača s rejtingom između 1600 i 1700 rejting bodova. Pokrovitelj turnira bila je Općina Plitvička Jezera čiji je zamjenik predsjednika općine Franjo Ančić na početku turnira zahvalio ŠK Korenica na trudu i uspješno organiziranom i masovnom okupljanju šahista.

Nakon  turnira održan je sastanak Izvršnog odbora Šahovskog saveza Ličko-senjske županije koji je utvrdio da će se 6. srpnja održati redovna izborna skupština u Gospiću na kraju tradicionalnog Memorijalnog turnira posvećen šahisti i književniku prof. Grgi Rupčiću.

 
slajs
Detalj s natjecanja u šlajsu/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
 

Danas je oživjela marvinska placa u Gospiću

TRADICIONALNO NATJECANJE U ŠLAJSU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2019. u 13 sari, VIDREO DOPUNA U 19 SATI

GOSPIĆ – U organizaciji Konjogojske udruge Dorat na marvinskoj placi danas je održano tradicionalno natjecanje u šlajsu. Atraktivno natjecanje privuklo je brojne natjecatelje i gledatelje sa svih strana.

Gotovo cijelo prijepodne odvijao se dolazak sudionika, a trebalo je prije šlajsa komisijski izvagati konje kako bi se točno odredila kategorija. Kako smo saznali od voditelja natjecanja Krešimira Tomljenovića natjecanje u vuči trupaca odvijalo se u tri discipline lakoj srednjoj i teškoj. U lakoj je bio par konja do 550 kilograma težine, srednjoj do 650 i u teškoj preko 650 kilograma težine po konju. Do 11 sati stiglo je 20 pari konja, a teškaši će stići kasnije kako bi bili odmorni za šlajs. U prve dvije kategorije snage će odmjeriti preko 50 parova. Staza za šlajs duga je 84 metra. Predviđeno je i četvrto natjecanje, natjecanje samaca teških preko 650 kilograma, a ponekad se zna naći i konj težak i devet meteri, odnosno 900 kilograma (MAČ)
šlajs

šlajs
šlajs

PRVI LIČKI VLOG S NATJECANJA U ŠLAJSTU:

https://youtu.be/4x2iuy8at9Q


 

Šesti reli elektrovozila

ss

PROZUJALI LIKOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2019. u 15:15 sati

SMILJAN – Danas nešto prije podneva veća kolona električnih vozila pretežito američke marke Tesla prozujalo je Likom. U sklopu Šestog međunarodnog relija „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2019.” Stigli su iz Dalmacije radi punjenja baterija zastali su ispred rodne kuće Nikole Tesle i brzo produžili preko Plitvica prema Zagrebu gdje stižu u 19 sati. (MAČ)