Ličke novine Ličke novine Arhiva


 

Golobrdci domaćin nogmoetašima

DOLAZI I VELEBIT IZ ŽABICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

17. LIPNJA 2019. U 17 SATI

GOSPIĆ – Danas smo iz Golobrdaca u Slavoniji dobili pozivnicu i plakat za predstojeći malonogometni turnir povodom Dana državnosti na koji odlazi i HNK Velebit iz Žabice.

Prvi susreti nogometaša Golobrdaca i Žabice b ili su još prije rata i lani su obnovljeni dolaskom njihovog HNK Paransan na Trupinovac. (LPS)
mmm
dobili pozivnicu i plakat za predstojeći malonogometni turnie

brdo
Sudionici pohoda na Sveto brdo/Snimio Tomislav Čanić
 

Uspon na Sveto brdo

Počast braniteljima Velebita

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. LIPNJA 2019. U 9:40 SATI

Pripremio Tomislav Čanić

SVETI ROK - U subotu su HPD Sveti Patrik iz Samobora i pripadnici Specijalne ratne postrojbe Gromovi iz Karlovca bili na memorijalnom pohodu posvećen braniteljima Velebita.

Oko 250 branitelja iz specijalne postrojbe Gromovi i čuvene ratne brigade Tigrovi odazvalo se drugom po redu pohodu. Došlo je i pet pripadnika 204. brigade Hrvatske vojske koja je branila Vukovar. Bilo je impresivno gledati tri generacije na jednom od težih uspona mitske planine – vrh visine 1753 metra – Sveto Brdo.

Upravo na ovom dijelu Velebita vodila se strateška bitka u kojoj su mnogi branitelji dali svoj život da bi Hrvatska postala slobodna zemlja. Nitko nije žalio svog truda, znoja, a neki ni žuljeva, da bude svjedokom koliko surovih, ali ujedno i prekrasnih predjela naše ponosne planine. Ovaj pohod pobudio je još jednom nacionalnu svijest i kršćanski duh svih nazočnih, o čemu je najbolje govorio je vlč. Duje Kurtović na svetoj misi održanoj kod Jurjević stanova. U propovijedi su se na trenutak svi sudionici poistovjetili s ratnicima koji su branili Velebit. Poruke vlč Kurtovića su ponajviše upućene mladim planinarima i ljudima koji su kao domoljubi i vjernici dužni znati o žrtvi velebitskih ratnika.

- Naše molitve, umor i poštovanje je najmanje što možemo učiniti za naše poginule branitelje i velebitske heroje.- rekao je između ostalog jedan od glavnih organizatora pohoda Josip Lukinić Jopa.

Već na Jurjević stanovima je najavio sljedeći pohod koji će se održati 13. lipnja iduće godine. Nakon povratka sa Svetog Brda u kasnim poslijepodnevnim satima sudionici pohoda su se poklonili žrtvama lovinačkog kraja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježja u Egeljcu. Vijenac žrtvama lovinačkog zbijega je položio i jedan od bivših načelnika oružanih snaga Hrvatske general Josip Lucić. Planinarenje je završilo susretom sa Svetoročanima.

brfdo
brdo
spaček
 

Velebit vas očekuje ovog vikenda

VELEBITSKA SPAČEKIJADA

Na Oštarije stižu vlasnici popularnog Citroёna 2CV koji je gotovo zaboravljen na našim cestama, a bio je konkurencija Fići.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. svibnja 2019. u 15 sati

SAMOBOR/VELEBIT - Hrvatski 2cv (Spaček) Citroёn klub će u Samoboru od 30. srpnja do 4. kolovoza 2019. organizirati 23. svjetski susret Spačeka, najmasovnije okupljanja vozača i simpatizera vozila koje se neprekidno održava od 1975. godine. Na prvom ovakvom susretu u Hrvatskoj, očekuje se oko 3000 vozila i više od 12.000 sudionika iz preko 30 zemalja svijeta.

U sklopu manifestacije, organizirat će se i avanturističke turističke vožnje diljem zemlje te obilježiti 100. obljetnicu proizvodnje Citroёna u Francuskoj. Susret organizira Hrvatski 2CV Citroёn klub koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka iz cijele Hrvatske.

- Tim povodom, najavljujemo održavanje godišnjeg susreta Hrvatskog 2cv Citroёn kluba na kojoj vam želimo predstaviti djelovanje kluba, avanturistički duh sudionika i posjetitelja susreta te promociju turističkih potencijala ovog dijela Hrvatske. – kaže Goran Skrbin, iz samoborskog Kluba.

Hrvatski susret s međunarodnim sudjelovanjem biti će od petka 31. svibnja do nedjelje 2. lipnja u Kampu Velebit u Baškim Oštarijama. Očekuje dolazak najmanje 200 sudionika sa 70-ak Spačeka iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i BIH. U sklopu susreta u subotu 1. lipnja organizirana je turističko-avanturistička vožnju 2CV Velebit Raid na trasi Baške Oštarije - Ravni Dabar - Baške Oštarije.

Isplati se doći na Velebitsku spačekijadu ali i na velebitske delicije koje se spremaju, a mislili su i na vegane, pa sad je sezona medvjeđeg luka. Stariji će doživjeti svoju nekadašnju mladost kada su se ljuljajući najmanji francuski automobili valjali po svim ličkim cestama, bili su nepoderivi, imali su često platneni krov, kabriolet, malo su trošili a bilo je za četgiri putnika više mjesta nego u popularnom Fići. Spačeci su se proizvodili u Kopru, pa su imali status domaćeg automobila. (MAČ)

 

spaček
Spaček na ulasku kroz ručno prokopšani tunel za Ravni Dabar

 

Više o Spačekijadi pogledajte na poveznici:
https://www.2cv.hr/hr/klub

 

Susret šahista u Korenici
korenica

MEĐUNARODNI TURNIR

www.licke-novine.hr
19. svibnja 2019. u 19:30 sati

Pripremio Tomislav Čanić

KORENICA - Ovdašnji šahovski klub proteklog vikenda organizirao je turnir koji će se pamtiti jer je bio najmasovniji do sada. Sudjelovalo je 45 šahista iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Igralo se ubrzanim tempom od 15 minuta po igraču u devet kola.

Zanimljivo je da su najmasovniji igrači bili iz susjedne Bosne i Hercegovine – čak dvanestorica, zatim slijede Gospićani s osam igrača, iz Otočca i Korenice pet igrača, a po četvorica su nastupili iz ŠK Velebita Senj, ŠK Karlobag i Zadra. Iz ŠK Zrinski – Frankopan nastupile su tri mlade igračice.

Nakon vrlo uzbudljivih i kvalitetnih mečeva pobijedio je igrač iz BIH-a Gojko Sekulić sa sedam osvojenih bodova, koliko ima i drugoplasirani Marjan Črepan, član ŠK Velebit Senj. Treće mjesto na prvenstvenoj tablici pripalo je Sabahetu Hadžiću (BIH) sa 6,5 bodova koliko imaju Nenad Ivaščanin ŠK Gospić i Nenad Levar ŠK Karlobag, dok je 6. mjesto pripalo također gospićkom šahisti Željku Žuveli s istim brojem bodova. Šestorica prvoplasiranih igrača osvojili su novčane nagrade. Dalje slijede s po 6 osvojenih bodova Armin Kekić i Elvis Klasan iz BIH-a, Mario Kranjčević iz Otočca, Damir Kljako iz Zadra. Novčanim nagradama organizatori su razveselili i najmlađe igrače, pa je tako nagrađena najbolja ženska igračica Adi Kurtić, N. Vinodolski, mladi šahist do 12 godina Ahmid Kekić iz BIH koji je ima samo 6 godina i mladi igrač do 16 godina Mirko Pavletić iz Gospića. Nagrade su uručili sudac turnira Goran Tomljanović iz Senja, predsjednik kluba Siniša Budimir i glavni organizator turnira tajnik kluba Željko Miljanović.

Zanimljivo je da je čak 14 igrača imalo rejting iznad 2000 rtg bodova, sedam ih je bilo iznad 1900, 4 iznad 1800, 3 iznad 1700 i 15 igrača s rejtingom između 1600 i 1700 rejting bodova. Pokrovitelj turnira bila je Općina Plitvička Jezera čiji je zamjenik predsjednika općine Franjo Ančić na početku turnira zahvalio ŠK Korenica na trudu i uspješno organiziranom i masovnom okupljanju šahista.

Nakon  turnira održan je sastanak Izvršnog odbora Šahovskog saveza Ličko-senjske županije koji je utvrdio da će se 6. srpnja održati redovna izborna skupština u Gospiću na kraju tradicionalnog Memorijalnog turnira posvećen šahisti i književniku prof. Grgi Rupčiću.

 
slajs
Detalj s natjecanja u šlajsu/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
 

Danas je oživjela marvinska placa u Gospiću

TRADICIONALNO NATJECANJE U ŠLAJSU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2019. u 13 sari, VIDREO DOPUNA U 19 SATI

GOSPIĆ – U organizaciji Konjogojske udruge Dorat na marvinskoj placi danas je održano tradicionalno natjecanje u šlajsu. Atraktivno natjecanje privuklo je brojne natjecatelje i gledatelje sa svih strana.

Gotovo cijelo prijepodne odvijao se dolazak sudionika, a trebalo je prije šlajsa komisijski izvagati konje kako bi se točno odredila kategorija. Kako smo saznali od voditelja natjecanja Krešimira Tomljenovića natjecanje u vuči trupaca odvijalo se u tri discipline lakoj srednjoj i teškoj. U lakoj je bio par konja do 550 kilograma težine, srednjoj do 650 i u teškoj preko 650 kilograma težine po konju. Do 11 sati stiglo je 20 pari konja, a teškaši će stići kasnije kako bi bili odmorni za šlajs. U prve dvije kategorije snage će odmjeriti preko 50 parova. Staza za šlajs duga je 84 metra. Predviđeno je i četvrto natjecanje, natjecanje samaca teških preko 650 kilograma, a ponekad se zna naći i konj težak i devet meteri, odnosno 900 kilograma (MAČ)
šlajs

šlajs
šlajs

PRVI LIČKI VLOG S NATJECANJA U ŠLAJSTU:

https://youtu.be/4x2iuy8at9Q


 

Šesti reli elektrovozila

ss

PROZUJALI LIKOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2019. u 15:15 sati

SMILJAN – Danas nešto prije podneva veća kolona električnih vozila pretežito američke marke Tesla prozujalo je Likom. U sklopu Šestog međunarodnog relija „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2019.” Stigli su iz Dalmacije radi punjenja baterija zastali su ispred rodne kuće Nikole Tesle i brzo produžili preko Plitvica prema Zagrebu gdje stižu u 19 sati. (MAČ)