Ličke novine Ličke novine Arhiva

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

stipe miočić

ČESTITKA STIPI MIOČIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SIJEČNJA 2018. U 20:45 SATI

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je Stipi Miočiću na pobjedi i obrani naslova svjetskog UFC prvaka u teškoj kategoriji. U čestitci predsjednika Vlade stoji:

„Bravo Stipe!
obranivši po treći puta naslov svjetskog prvaka, ostvarili ste veličanstven uspjeh i  upisali se u povijest UFC-a.

Uz iskrene želje za mnogo daljnjih osobnih i športskih uspjeha, čestitam Vam od srca u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno.“ (LpS)

Fotografija preuzeta s Wikipedije: Autor Longislandmma - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46945987=

 
šah
Mirko Pavletić je prvi s lijevaŠAH
Igor Glumac
šah
Gospićani pred početak natjecanja u Rijeci

GOSPIĆ

NOVI USPJEH ŠAHISTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. siječnja 2018. u 23:10 sati

GOSPIĆ - Ove subote trojica mladih šahista i jedna šahistica Šahovskog kluba „Gospić“ sudjelovalo su na redovitom mjesečnom turniru kadeta u Rijeci u „B“ grupi i svojim rezultatima uveliko iznenadili svoje vršnjake, ali i šahovske stručnjake drugih klubova.

Naime, uz Mirka Pavletića kojem je ovo druga godina nastupanja na sve popularnijem kadetskom turniru u Hrvatskoj, po prvi put su sudjelovali Igor Glumac, Karlo i Magdalena Matijević . Igor je ostvario najbolji rezultat u kategoriji kadeta U-9, Karlo je bio najbolji u kategoriji U-8, a Mirko kao najbolji U -10 igrač je iznenadio konačnim plasmanom na treće mjesto od 32 kadeta s pet bodova (4 pobjede, dva remija i jedan poraz).

Uz početnu tremu i Magdalena Matijević se iskazala s dvije lijepe pobjede. Konačna pobjednica turnira je prvokategornica Ema Hajdinić iz Kraljevice sa svih sedam pobjeda. Ovo je novi poticaj mladim učenicima Osnovne škole dr. Jure Turića koja izvrsno surađuje sa Šahovskim klubom „Gospić“.

Jedan od trojice najboljih kadeta TOP-10 Vid Šarić nije bio ove subote na svojoj razini u „A“ grupi plasmanom na deseto mjesto od 14 natjecatelja. (LpS)

šsh
Karlo Matijević je najbolji do 8 godina

šah
Marijana Matijević (lijevo) razmišlja o novom potezu


 

Uspon gospićkih šahista

VID TREĆI NA TOP 10 U RIJECI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. siječnja 2018. u 10:10 sati

GOSPIĆ - Proteklog u Šahovskom domu u Rijeci odigran je završni turnir najboljih 10 kadeta šire riječke regije.

U vrlo izjednačenoj borbi najbolje plasiranih mladih šahista s 10 turnira u protekloj godini, prvo mjesto osvojio je slovenski šahista iz Vrhnike Anej Siraj s četiri od šest mogućih bodova koliko su imali drugoplasirana majstorska kandidatkinja Jelena Dašić  iz Dražice – Rijeka, Vid Šarić iz Gospića, Ivan Trošelj iz ŠK Junior Rijeka i Svit Siraj iz Vrhnike.

Konačni poredak je odlučio bolji buholc tako da je tablica sa svim sudionicima sljedeća: 1. Anej Siraj, 2. Jelena Dašić, 3. Vid Šarić, 4.Ivan Trošelj, 5. Svit Siraj, Vrhnika, 6. Patrik Zekić, Junior Rijeka, 7. Oliver Živčić (Duga Resa), 8. Žiga Smolej (Ilirska Bistrica), 9. Silvije Franolić Kukina (Junior Rijeka), 10. Monika Hasanović ŠK Rijeka bez bodova.

Vid Šarić je u vrlo jakoj konkurenciji pružio vrlo dobru igru i nakon što je nedavno u Zagrebu na Blitz turniru kadeta U-16 uspio uz ostale pobijediti i kadetskog prvaka Hrvatske Josipa Smetiška, pobijedio je i drugog po reitingu jačeg protivnika majstorsku kandidatkinju Jelenu Dašić. Vidov trener je zadovoljno izjavio: „Rekao sam da će nakon relativno slabijih rezultata konačno „proraditi“ i početi pobjeđivati. To vrijeme dolazi i za očekivati je da će se nametnuti i pomoći sastavu seniorske momčadi.“ Vid je za treće mjesto dobio pehar i poklon paket organizatora Šahovskog kluba Rijeka.(LpS)

vid šarić
gary
Garry Kasparov na simultanci je suvereno vladao pločama
 

USPJEH GOSPIĆKIH ŠAHOVSKIH NADA

MLADI ŠAHISTI SVE BOLJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

31.prosinca 2017. u 20:00 sati

Priredio Tomislav Čanić

GOSPIĆ/ZAGREB - U posljednjem tjednu 2017. pet mladih gospićkih šahovskih nada imali su svoj prvi međunarodni nastup na dva turnira u organizaciji Fonda Garry koji se održao u Hotelu Westin u Zagrebu.

Četvero učenika Osmogodišnje škole dr. Jure Turić odigrali su dva turnira u dva dana i to Rapid turnir na 10 minuta + 5 sec po igraču sedam kola i turnir pod nazivom Šah u škole pet kola s tempom igre od 20 minuta bez sata uz dodatak pet minuta po igraču ukoliko se partija ne dovrši.

Nakon početne treme u prve dvije partije najmlađi Karlo Matijević (7) uspješno se nosio s daleko iskusnijim starijim igračima iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Srbije i Rumunjske i uspio ostvariti dvije pobjede. Mirko Pavletić (9) dobio je tri partije, a njegov vršnjak Igor Glumac pola boda manje. Magdalena Matiijević (19) prvog je dana zbog neiskustva ostvarila nešto slabiji rezultat, ali je zato drugog dana osvojila svoja prva dva boda.

Drugog dana i Mirko i Igor osvojili su više od 50 posto bodova i podijelili 15 do 29 mjesto od 68 igrača, a Karlo Matijević s 50 posto bodova bio je u sredini tablice. Na Rapid turniru za uzraste U – 16 nastupio je Vid Šarić i postigao prosječan rezultat, dok je na Blitz turniru nakon što je zablistao u prvom kolu pobjedom nad juniorskim prvakom Hrvatske Josipom Smetiškom, pokvario plasman s dva nepredviđena poraza i za osvojeno deseto mjesto dobio šahovsku garnituru Garryija Kasparova. Dvije garniture osvojili su i četvorica mladih osnovaca, koji očekuju i novčanu nagradu za kumulativni zbroj bodova.

Zaista prekrasna smotra preko 400 šahovskih nada koja je našim mladim šahistima nezaboravan doživljaj i veliko iskustvo za iskorak dalje. Zanimljivo je bilo kada je organiziran izborni turnir za odlazak u Zagreb, pobijedili su nekolicinu starijih šahista iz sedmog i osmog razreda koji su odmah odustali od nastupa u Zagrebu. Poslije nove godine nastavljaju pripreme za međuškolska prvenstva, te redoviti  mjesečni nastupi na kadetskim turnirima u Rijeci. Kako je ova generacija mladih počela i prihvatila šahovsku igru kao i svaki drugi sport, ne bi bilo čudo da se za nekoliko godina za nekoga od njih nađe mjesto i u seniorskoj momčadi Šahovskog kluba Gospić.

Na kraju drugog dana šahovskog festivala u Hotelu Westin jedan od najjačih svjetskih šahista svih vremena Garry Kasparov odigrao je simultanku na 20 ploča. Osim prvoplasiranih mladih igrača po godištima iz osmogodišnjih škola protivnici Kasparovu bili su neki dužnosnici hrvatske Vlade, političari i poznati sportaši među kojima je najzvučnije ime bio Miroslava Ćire Blaževića, trenera svih trenera u nogometu. Kao što je poznato Garry Kasparov osnovao je Fond za poticanje i razvoj šaha u široj regiji Hrvatske pod nazivom Šah u škole. Među ostalim osmogodišnjim školama u Hrvatskoj izabrana je i gospićka osnovna škola koju je potpomogao darujući joj 10 šahovskih garnitura, dvije garniture su naši osnovci osvojili na proteklom turniru, a uskoro će dobiti i novčanu pomoć.
gartry
Gospićani na turniru
garry
Zagrijavanje Gospićana pred početak turnira

garry
Karlo Matijević odigrao je svoj prvi potez s protivnikom iz Bugarske
garry
Vid Šarić pred pobjedom protiv Josipa Smetiška, juniorskog prvaka Hrvatske
garry
Igor i Mirko bili su jači od protivnica
  gospićani hrvanje

REGIONALNO PRVENSTVO JUG HRVATSKE U HRVANJU U SPLITU

17 HRVAČA DONIJELO U GOSPIĆ 17 MEDALJA

U Gospić idućeg tjedna stižu mladi hrvači iz Zagreba.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. PROSINCA 2017. U 20:30 SATI

GOSPIĆ - U Splitu je održano regionalno prvenstvo za uzrast dječaka, kadeta i juniora. Na natjecanju je nastupilo 120 hrvača i hrvačica iz Gospića, Zadra, Šibenika i Splita.

Gospićki klub predstavljalo je 17 mladih hrvača koji su osvojili isto toliko medalja.

ZLATO - Goran Petranović , Karlo-Antonio Vukelic, Mihael Alić, Luka Biskupic, Dario Grgurić, Mihael Šop, Sebastian Cirpaci, Antonijo Rupčić,
SREBRO - Nikola Jerković, Luka Rukavina,
BRONCA - Marko Jerković, Ivan Vrban, Robert Petranović, Josip Rukavina, Martin Šikić, Ivan Klobučar, Marin Lisac.

Kako saznajemo, idućeg tjedna na pripreme dolaze mladi hrvači Metalca iz Zagreba i bit će smješteni u Đačkom domu. (LPS)

 

  ŠAHISTI GS
Najbolji šahisti turnira u Gospiću

4. Gospićki božićni turnir u šahu

POBJEDNIK JE SENJANJANIN GORAN TOMLJANOVIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. PROSINCA 2017. U 10:15 SATI

GOSPIĆ - Pobjednik Božićnog šahovskog turnira posvećenog preminulom hrvatskom branitelju Paji Šimiću – Conjaru, koji je organizirao Šahovski klub Gospić je majstorski kandidat Goran Tomljanović iz Senja.

On je uvjerljivo pobijedio sa 17 osvojenih bodova od 18 mogućih, dok je drugo mjesto zauzeo njegov klupski kolega Ivan Prpić s 13,5 bodova. Treće mjesto pripalo je Senjaninu Milanu Prpiću koji je skupio 12 bodova ispred Gradišera također iz Senja koji je skupio 10,5. Dalje slijede gospićki šahisti Bukovac 10 bodova, Čanić i Jakešević 9,5, Vid Šarić 5, Kuga 3 i Ivan Šarić 1 bod.

Pobjedniku Tomljanoviću uz diplomu za prvo mjesto pripala je kvalitetna šahovska garnitura. Drugo i treće plasirani na tablici dobili su diplome, kao i najbolje plasirani Gospićanin Ivan Bukovac, te najmlađi igrač na turniru Vid Šarić. Rezultati govore da su senjski šahisti puno aktivniji jer više igraju. Ovaj četvrti memorijal završio je ugodnim druženjem na ručku u Hotelu Ana, kojeg je donirao Pajin nećak Marko.

šah
Turnir je nakon četiri sata igranja zavšio jelom
 

 

Pozdrav s Himalaja

vlaji
Vlaje je vodija Stipe Božić/Foto Mlikota

VLAJI NA HIMALAJI

Hojka je objavio fotke ekspedicije Vlaja na Himalaje.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2017. u 17:45 sati

ZAGREB - Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da http://www.fotosofia.info/poznati.aspx?id=a87c2809-a5c6-4bd2-bb18-59b20467f11b , u online galeriji 'Poznati fotografiraju', pogledate izložbu fotografija 'Vlaji na Himalaji' glumca Vedrana Mlikote.

We are pleased to invite you to the online
http://www.fotosofia.info/poznati.aspx?id=a87c2809-a5c6-4bd2-bb18-59b20467f11b 'Poznati fotografiraju' ('Celebrities as Photographers') to view here the photography exhibition 'Vlaji na Himalaji' of actor Vedran Mlikota. (LpS)

vlaji
Predah tijekom uspona
 
 

Nastavljaju se uspjesi gospićkih mladih šahista

JOŠ JEDAN USPJEH MIRKA PAVLETIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2017. u 7:30 sati

mirko šah
Mirko Pavletić prima diplomu u Rijeci

GOSPIĆ - Na redovnom mjesečnom šahovskom turniru kadeta održanog ove subote u Rijeci Mirko Pavletić, član Šahovskog kluba Gospić ostvario je još jedan odličan rezultat igrača i proglašen za najboljeg kadeta do 9 godina starosti.

Mirko je ove godine sudjelovao na osam od deset turnira na kojima je čak četiri puta bio najbolje plasirani kadet svog godišta, što mu je donijelo visoko peto mjesto u ukupnom plasmanu za ovu godinu.

Na turnirima je sudjelovalo 37 mladih šahista od 7 do 14 godina, pa je peto mjesto izvanredan uspjeh malog Mirka. Iduće godine uz Mirka će na turnirima u Rijeci nastupati još troje perspektivnih mališana i to osmogodišnji Igor Glumac, sedmogodišnji Karlo Matijević i 10-godišnja Magdalena Matijević. Zbog svoje nadarenosti i već stečenog iskustva Mirko će biti najveći kandidat za plasman u A najjaču juniorsko-kadetsku skupinu do 20 godina i TOP 10 riječke regije.

Ove godine su s promjenjivim uspjehom u prvoj A skupini nastupala dva gospićka juniora Vid Šarić i Silvije Franolić Kukina i kao sedmi i osmi na tablici plasirali su se u TOP 10 koji će se održati u Rijeci 6. i 7. siječnja 2018. (T. Čanić)

šah gospić

I Vid Šarić (lijevo)pobjeđivao je u Rijeci