ličke novine
sport Ličke novine
arhiva


trupinovac
Zajednički snimak prije utakmice na Trupinovcu/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić

Vrijedni nogometni jubileji

akcija

VELEBIT - DINAMO 2:2

Velebit iz Žabice slavi 70. obljetnicu i ugostio je na Trupinovcu Dinamo koji slavi pola stoljeća Zlatne generacije.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. kolovoza 2017. u 19:30 sati

Pripremili Marko ČULJAT i Josip ŠUPER

ŽABICA - Danas popodne na nogometnom igralištu Trupinovac obilježena su dva vrijedna nogometna jubileja. NK Velebit iz Žabice ove godine slavi 70. obljetnicu osnivanja, a na svom igralištu ugostio je NK Građanski Dinamo koji slavi 50. obljetnicu osvajanja europskog kupa.

            Dinamov plavi autobus stigao je pun veterana koji su došli na Velebitov jubilej. Među njima su bili i igrači iz 1967. godine i to Stjepan Lamza, Branko Gračanin, Filip Blašković, Krasandor Rora, Zlatko Mesić i Nikola Dobrović.

Za NK Velebit danas su nastupili:
1. Tomislav Petrlić, 2, Anton Buneta, 3, Blaženko Asić, 4. Zlatno Radović, 5. Antonio Starčević, 6. Darko Marković, 7. Davor Grabašnjak, 8. Ivan Župan, 9. Marko Šimac, 10. Nikola Župan, 11. Marko Svetić, 13. Ivan Tomljenović, 14. Marko Živković, 15. Ivan Sudar, 16. Dragan Zeba, 17. Pave Župan, 18. Mladen Župan, 19. Nenad Smolčić i 20. Ivan Jerković, kapetan je Darko Marković.

ZA GNK Dinamo nastupili su:
1. Damir Martinčević, Alaeksandar Hodulak, Mario Ćorić, Robert Butorac, Dalibor Poldrugić, Bojan Štefulj, Keko Marušić, Ivica Antolić, Davor Braun, Željko Hohnjec, Drago Vabec, Danijel Štefulj, Vito Butorac, kapetan je Drago Vabec.
Dinamoi je prvi zabio gol, ali je ubrzo bilo izjednačenje i utakmica je završila rezultatom 2:2.

Utakmicu su sudili Gospićani Petar Frković i Ivica Radošević, a pomoćni su bili Stipe Rukavina i Stipe Lulić.


trupinovac

velebit
Troha iz Velebita i Butorac iz Dinama

zabica
Asić i Lamza

NK Velebit
NK Velebit

Dinamo
GNK Dinamo


trupinovac

trupinovac
gaj
Pere Matijević i mali Frane s ulovom

Zanimljivost

 

ŠTUKE U ČANIĆ GAJU

Šaran ne nestao iz Bogdanice, kao i pastrva, rakovi …
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. kolovoza 2017. u 7:40 sati


Piše Tomislav Čanić


ČANIĆ GAJ - Jučer se ribolovcu Peri Matijeviću posrećilo pa je već kod prvog „zabaca“ ulovio štuku tešku 2,5 kilograma u rijeci Bogdanici.

Na tu vijest brzo su se okupila dječica iz susjedstva i trogodišnji unučić njegove sestre Frane. Inače to mu je već šesti ulov ove godine, a kako veli za susjeda Rudu on je ulovio još i više i jednog soma.

Iako je prije šest ili sedam godina ubačen mlađ šarana ove popularne ribe gotovo da i nema jer je otplivala za visokog vodostaja, a možda su tome uzrok još i štuke koje jedu „sve živo“. Stariji stanovnici se s nostalgijom sjećaju bistre Bogdanice pastrva, šarana koji su se u proljeće za vrijeme mriještenja izbacivali k'o prasci, karasa, piora, sunčanica, grgeča, rakova...

Svako vrijeme nosi svoje breme, pa i ovo novo vrijeme napravilo je od bistre rijeke Bogdanice, a može se reći i Novčice baruštinu, punu lopoča, mulja, potopljenih brojnih izvora...

 

gaj
Radoznala djeci u Čanić Gaju, a Frane je bio glavni
 

Vijest iz Konjičkog kluba Ana iz Senja

kočija senj

S KOČIJOM U MARIJU BISTRICU

Ovaj put konjanicima će se pridružiti i dvije Čuvarice ognjišta iz Krasna.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. kolovoza 2017. u 20:00 sati

SENJ - Već 15 godina prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe u Mariji Bistrici održava se međunarodni susret konjskih zaprega i konja.

            Ovogodišnji susret je 20. kolovoza u organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja iz Krapine. Očekuje se sudjelovanje uzgajivača konja iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije i naravno i s područja cijele Hrvatske. Više od stotinu zaprega i 300-tinjak jahača krenuti će iz osam kilometara udaljene Zlatar Bistrice prema Mariji Bistrici gdje trebaju stići u 10,00 sati. Po dolasku na Trg Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici, dobrodošliću će sudionicima poželjeti
načelnik općine Josip Milički i Turistička zajednica općine Marija Bistrica.

Konjički klub Ana iz Senj ove će godine sudjelovati s kočijom i konjima pod vodstvom predsjednika Kluba Jure Turine. S njim će u kočiji biti njegova sestra Maja Turina i dvije članice Udruge Čuvarice ognjišta iz Krasna.

            Ovo će biti prvo sudjelovanje senjskog kluba u Bistrici, a do sada je dva puta sudjelovao kao jahač predsjednik Turina.
(LpS)

 
žabica velebit
NK Velebit

Uz 70. obljetnicu NK Vlelebit iz Žabice

žabica
Trener Siniša troha s igračima prije utakmice(Arhiva Lika pressa Gospić

STIŽE DINAMO

U Domovinskom ratu poginulo je pet nogometaša Velebita, a preko 20 ih je ranjeno.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

14. KOLOVOZA 2017. u 17:15 sati

ŽABICA - Povodom obilježavanja 70. obljetnice NK Velebit, priprema se prijateljska utakmica između NK Velebit i GNK Dinamo Zagreb - veterani.

U Gospić i Žabicu tim povodom 19. kolovoza dolazi generacije Dinama iz 67. godine, osvajače kupa velesajamskih gradova, preteče današnje UEFA lige. Utakmica će se odigrati na slavnom Trupinovcu u 18,00 sati dok će se slavna generacija dinama iz 67. godine dočekati na gradskom trgu u 19,00 sati gdje će biti i prigodni program.

Nogometni klub Velebit osnovan je 1947. godine voljom i entuzijazmom mještana malog sela Žabice pokraj Gospića. Budući je Žabica izuzetno hrvatski nastrojeno i u minulom Drugom svjetskom ratu svi vojno sposobni mještani bili su u hrvatskoj vojsci – domobranima, tadašnje aktualne vlasti uz mnogo otpora ipak su dozvolile osnivanje kluba.

U prvih deset godina postojanja Kluba igrali su isključivo mještani Žabica. Klub se natjecao u tadašnjoj Ligi zajednice općina grada Gospića, a već šezdesetih godina natjecao se u tadašnjoj zoni Karlovac – Sisak – Gospić gdje je bio veoma uspješan. Političkim igrama Klub je vraćen u najniži rang natjecanja sve do osamdesetih godina kad je ponovno zaigrao u višem rangu.

Znakovito je da je jedno vrijeme u prvoj postavi Kluba igralo jedanaest igrača s prezimenom Zdunić, a svi su međusobno rodbinski vezani. Kroz povijest Kluba prošlo je nekoliko stotina igrača, i Klub je uvijek zadržavao hrvatsku nit. U samom selu postoji dom popularno zvan Čitaona u kojem su igrači i vodstvo Kluba redovito održavali sastanke kao i zabave posvećene Klubu, što čine i dan danas. S Klubom mnogi  su igrali utakmice, a posebno im je u sjećanju dolazak Nogometnog kluba Dinamo 1984. i 1987. godine na čelu s legendarnim trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem.

Kroz svoju povijest do Domovinskog rata Klub je ostvarivao vrhunske rezultate te je dosta puta bio prvak u Ligi u kojoj se natjecao kao i osvajač Kupa. Početkom Domovinskog rata kompletno vodstvo i igrači Kluba dragovoljno se uključuju u obranu domovine kroz redove Zbora narodne garde, policije i specijalne policije. Tijekom rata pet igrača NK Velebit položilo je živote na oltar domovine, a više od dvadeset ih je ranjeno što lakše što teže. Već 1992. NK Velebit ponovno se uključuje u natjecanje i trenira na svom stadionu ratu usprkos. Iste godine osvaja i Kup zajednice općina, prvi u samostalnoj Hrvatskoj.

Od osnutka pa sve do danas Klub nikada nije mijenjao ime i ima svoju himnu. Trenutno se natječe u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi i uvijek je u vrhu, a u sezoni 2014/2015. ostvaren je državni rekord bez primljenog zgoditka 1192 minute.

Važno je napomenuti da svi u Klubu od vodstva do igrača rade i igraju isključivo na volonterskoj osnovi, igrači sami sebi kupuju osnovnu opremu, a godišnji proračun Kluba je 28 tisuća kuna. Domaćinske utakmice odigravaju na stadionu Trupinovac koji je u Žabici selu i u vlasništvu je Grada Gospića, no održavaju ga isključivo sami. Svlačionice su izgrađene šezdesetih godina prošlog stoljeća ali još uvijek funkcionalne.

            Grb kluba nakon osnivanja izradio je akademski slikar i profesor likovnog odgoja na Učiteljskoj školi u Gospiću Blaž Ćuk. (LpS)

žabica
Detalj s utakmice na Trupinovcu protiv Novalje


 

 
velebit
Slovenski planinari na putu za Skorpovac

Bilješka s Velebita

velebit
Planinari stigli iz Paklenice u Kuginu kuću

SVE VIŠE TURISTA I PLANINARA

Planinari namjeravaju zatvoriti kuće po Velebitu!
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. kolovoza 2017. u 22:00 sati

Slika i piše Tomislav Čanić

VELEBIT - U posljednjih mjesec dana u Kuginoj kući organizirana su redovna dežurstva za smještaj planinara koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske.

Bili su tu planinari iz Kaštel Kambelovca, Zadra, Duge Rese, Zagreba, Slovenije, Opatije... uglavnom dobro ugošćeni i ostavili po koju kunu dragovoljnog priloga za održavanje kuće, a usput popeli se na Šatorinu, Lisac, Laktin vrh, Budakovo brdo ili Bačić kuk. Sve bi bilo dobro da iz susjednih planinarskih kuća poneki dobronamjernik odgovara planinare da ne idu u Kuginu kuću i da rađe odu u sklonište Skorpovac koje je stalno otvoreno.

Prije nekoliko dana smo vodili grupu stranaca na Premužićevu stazu i došli do Skorpovca i iz daljine primijetili da se zavjese miču, ali je sklonište bilo zaključano iznutra, a ispred skloništa jedan par gojzerica. Zar nije i ovaj slučaj jedan od razloga da se posumnja u ispravnost ideje i riječi glavnog tajnika Hrvatskog planinarskog saveza Darka Berljaka da na Velebitu nisu potrebni planinarski domovi i kuće, već su dovoljna skloništa.

Ovo pišem iz osobnog iskustva jer sam takve riječi u više navrata čuo od tajnika HPS-a na sastancima kada sam bio dužnosnik Saveza i predlagao između ostalog da se razriješe statusi planinarskih kuća i domova u Hrvatskoj, te zakonski regulira poslovanje tih objekata.

Raspoloženje u Planinarskom društvu Željezničar iz Gospića je da se kuća od sljedeće godine zatvori. Nažalost i kod upravljača još nekih drugih planinarskih objekata postoji nagovještaj da će ih napustiti njihovi upravljači.

velebit
Engleski turisti planinari na Velebitu

velebit
Na Velebitu dobro osvježava Velebitsko pivo iz Pazarišta i goste iz Slovenije

Šahovski turnir za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

IVAN PRPIĆ POBJEDNIK

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2017. u 23:45 sati

Pripremio Tomislav Čanić

SENJ - Šahovski klub iz Senja organizirao prigodni šahovski turnir za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana grada Senja.

Sudjelovalo je 20 šahista iz Senja, Novog Vinodolskog, Gospića i Otočca. Igralo se 15 kola, a prvo mjesto pripalo je Senjaninu Ivanu Prpiću. Drugi je Goran Tomljanović, dok je treće mjesto pripalo četrnaestogodišnjem Marinu Tomljanoviću, velikoj nadi senjskog i hrvatskog šaha.

Drugo ugodno iznenađenje je petoplasirani Vid Šarić iz Gospića koji se upravo ovih dana vratio s juniorskog prvenstva Hrvatske gdje je zauzeo solidno 23. mjesto od 38 natjecatelja.

Poredak po bodovima na turniru: Prpić 14,5 bodova, Goran Tomljanović 14, Marin Tomljanović 11,5, Drvar 10,5, Šarić i Vukelić 9, Mlinarić i Jurman po 8,5 bodova Bajunović 8, Dignum i Branković 7,5, Leskur i Čanić 7, Misir 6, Viduka 5,5, Jovanović i Gradišer 4,5, Robert Tomljanović  4, Marko Tomljanović  2 i Maričić 1 bod.

Na donjim slikama su mlade šahovske nade Marin Tomljanović i Vid Šarić s nagradama iz Senja.

senj

senj

senj


Glažar
Ličkog delfina već godinama ništa ne može zaustaviti/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić

U čast Oluje

grtažar
Finiš maratona u leptirovu stilu

GLAŽAR PREPLIVAO 15 KILOMETARA

Plivački maraton u čast branitelja.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. KOLOVOZA 2017. U 18:30 SATI

KALUĐEROVAC - I danas je u čast vojno redarstvene operacije Oluja 1995. oko 15 kilometara rijeke Like preplivao gospićki liječnik Hitne medicinske pomoći dr. Bojan Glažar, i sam dragovoljac Domovinskog rat. Plivanje je trajalo oko tri sata, kao i proteklih godina, uzvodno Likom. U pratnji su mu bili ribočuvari u čamcu.

            Na lijevoj obali Like u Kaluđerovcu gdje je nekada bio most, dočekao ga je Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik uručio mu cvijeće i pehar i čestitao na podvigu.

Prvi put Glažar je plivao maraton Likom još 2008. godine. (M. Čuljat)

PRVI LIČKI VLOG O MARATONCU PLIVAČU DR. GLAŽARU

 

glažar
Doček gradonačelnika Starčevića

glažar

 šlajs
Priprema konja za šlajs u Kalinovači/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
dundi
Izvlačenje redoslijeda nastupa u šlajsu

DUPLO VIŠE NATJECATELJA

Ove je godine bilo duplo više natjecatelja u Pazarištima nego prošle godine. Ne zna se koji je konj bio lipši od drugoga i svi u naponu snage iodlično timareni što je uvjet za nastup.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2017. u 13:20 sati

Priredio Marko ČULJAT

KALINOVAČA - Hrvatski branitelj Tomislav Dundović poznatiji po nadimku Dundy danas je organizirao sedmo po redu natjecanje konja u šlajsanju, odnosno vlakanju trupaca.

Njemu i njegovim prijateljima odazvali su se brojni uzgajivači konja tako da su danas na borilištu bila sveukupno 42 konja što je duplo više nego lani. Kako je naglasio oficijelni spiker Krešimir Tomljenović, konje se nije sjelo tući niti kandžijom, niti kamenjem …

Među uzgajivačima konja zapazili smo i Ivana Borovca Icu koji je ponosno stajao uz svog Zekana koji je izvagao 673 kilograma i time pripao u srednju kategoriju za vuču trupca.

Inače, znanja rada Ličani su stoljećima bili šumski radnici, vlakali su, odnosno šlajsali trupce niz Velebit do prvog proplanka koji se zvao priboj. U srušeni i očišćeni, mislim od grana, trupac zabijale su se kvake koje su lancima vezane za vagir na koji je štranjgama kopčao konj. Bila je prava akrobacija svlakati trupac s brda, a da ne nastradaju niti konj niti kočijaš, a ne konjogojac kako neki pišedu po portalima.

Nikima se ova disciplina šlajsa ne dopada, jer navodno muče životinje, postavlja se pitanje zar čovjek u svojoj povijesti nije stalno iskorištavao kojekakve životinje da bi - preživio. Autor ovih redaka se slaže sa kritičarima i smatra da bi trupci koje šlajsaju, odnosno vlakaju, trebali biti znatno manji i da bi trebalo mjeriti, odnosno štopati, vrijeme prelaska određene dužine vlake… Otom potom…stvar je dogovora, ali nepoznavateljima ovog stoljetnog posla to izgleda kao mučenje - konja, a stari šlajseri kažu da su se i oni mučili u velebitskim vlakama…

gumenjak
Edan je sudionik stiga s gumenjakom i u njega odložio ormu za par konja

PRVI LIČKI VLOG O ŠLAJSU:

 

šlajs
Zagrijavanje konja prije nastupa
šlajs
Ivan Borovac Ice i njegov Zekan


PRAVILA I REZULTATI

U Kalinovači se natjecanje odvijalo prema unaprijed utvrđenim pravilima  u tri kategorije i to
LAKA PAR do 550 kg
SREDNJA PAR do 650 kg
TEŠKA PAR preko 650 kg
Tolerancija 5 kg po konju

NEMA KANDŽIJE
KAD KONJI KRENU NEMA ZAMJENE KOČIJAŠA (IZNIMNO KOD POVREDE),
NEMA VUČE ZA VAGIR I GURANJA U AJAM, ORGANIZATOR JE ODGOVORAN ZA PUCANJE KVAKE ILI VAGIRA TAD SE ŠTOPA VRIJEME. SVE OSTALO JE DO NATJECATELJA ILI OTKLJANANJa KVAR ILI VOZI ZADNJI. KRŠENJE PRAVILA POVLAČI DISKVALIFIKACIJU.

- Svi mogući prigovori usmeno i pismeno mogu se uputiti kod zapisničkog stola u razumnom roku od 10 godina pa nadalje ili ako je osnovan rješavamo odmah. naglasio je Krešimir Tomljenović, poznat u široj okolici kao Krešo Doktor.

Staza je duga  100m, službeni suci Stipan Sorić – Branko Udorović, redari su bili Tomislav Jovanović Brico, Ivica Majer, Ivica Jovanović, Josip Smolčić, Mate Radošević, Karlo Muhar
Nikola Dundović, Milan Lulić KEMO.

Sponzori natjecanja su bili Ličko-senjska županije, Općina Karlobag, tvrtka Lika ceste Gospić, Mesnica Cesarica Roberta Ćaćića iz Gospića, trgovačko poduzeće Martinčić d.o.o. Gospić, trgovačko poduzeće Vrkljan d.o.o. Gospić, OPG Mate Butorac.

REZULTATI:

Kategorija LAKA PAR  natjecalo se 7 pari konja
1. i 2 mjesto dijele Mile Jurković –konji Šarac Bećar – Rezultat 0,39 i Mile Amić – konji Cvitan i Jadran – Rezultat 0,39
3. mjesto Denis Udorović – konji Cvjetan i Rubin – Rezultat 0,49

Kategorija SREDNJA PAR natjecalo se 12 pari konja
1. mjesto Mario Hudorović – konji Soko i Bugar – Rezultat 3,29 min
2. mjesto Pereković Vedran  - konji Vilan i Gajtan – Rezultat 3,57 min
2. mjesto Pereković Vedran – Konji Soko i Gajtan 94,25 metara

Kategorija TEŠKA PAR natjecalo se 6 pari konja
1. mjesto Mile Mataija Brnjo – konji Soko i Pram 81,90 metara
2. mjesto Željko Amić – konji Jadran i Sivac 79,50 metara
3. mjesto Mario Hudorović – konji Bugar i Soko 75,50 metara

Kategorija Srednja SAMAC natjecalo se 14 konja
1. mjesto Goran Amić – konj Cvjetan – 4,17 min
2. mjesto Mile Jurković – konj Šarin – 4,45 min
3. mjesto Ivica Brajković – konj Pram – 4,46 minšlajs
Detalj sa šlajsa i Kalinovači
marakana mrakana

Marakana gori

SPORTSKI TURNIR STARIH I MLADIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. srpnja 2017. u 14:05 sati

GOSPIĆ - Prije nekoliko godina osnovana Udruga građana Marakana danas je uspješno organizirala četvrti sportski turnir starih i mladih Gospićana koji stanuje u blizini nekadašnje place a današnjeg Trga Zrinskog i Frankopana.

Turnir je danas otvorio gradonačelnik Karlo Starčević, ma u publici je bio i župan Darko Milinović, te prošli župan Milan Kolić. Na nekadašnjoj stočnoj placi okupile su se najmanje tri generacije Gospićana kako ogledali u raznim sportskim disciplina. Tuzrnir jep očeo nogometom najmlađih i bućanjem nešto starijih, a završit će turnirom veterana Marakane i zakuskom. (MAČ)

marakana
Stari Marakanci i mlade Marakane
bucanje
Čija je bliža, mislim buća

detal s loptom
Otimačina za loptu pod košem

marakana
Starija ekipa s Marakane (u crvenoj majici je vaš izvjestitelj) snimio Ernest Petry - svi smo dobili kolajne

marakana
Bućalo se i po noći i Zec (desno) bio je glavni sudac


Rezultati turnira Marakana gori 2017.

Mali nogomet - klinci:
1. Marakana žmigavci
2. Štrumpfovi
3. CB Miro

Košarka:
1. Otočac
2. Psi
3. Alkosi

Boćanje:
1. Štuke
2. Trle i njegov kum Prle
3. Ribari

 

marakana
Pehari čekaju najbolje
marakana
Na Marakani je bio i župan Milinović

martakana
Priprema za večernje natjecanje

marakanaž
Detalj košarke s Marakane
marakana
Turnir je otvorio gradonačelnik Karlo Starčević

 

HHO i hrvatski spor ili po novokomponiranom o športu

DIVLJAŠTVO NA POVRŠINI S(Š)PORTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. SRPNJA 2017. U 12:20 SATI

ZAGREB - Od HHO i njegova predsjednika Ivana Zvonimira Čička dobili smo priopćenje koje objavljujemo u cijelosti i molimo čitatelje da imaju razumjevanja za naprimjerene riječi koje se rabe:

- U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 2. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.-kaže se u priopćenju i nastavlja:

GNK DINAMO – NK CIBALIA 4 : 0
Utakmica GNK Dinamo- HNK Cibalia održana je 21. srpnja u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred oko 1500 gledatelja, od kojih 300-njak pripadnika navijačke skupine GNK Dinamo, Bad Blue Boys (BBB), te 20-tak pripadnika navijačke skupine Ultrasi (navijačka skupina NK Cibalije) smještenih na južnoj tribini. U 19. minuti nekoliko puta skandiraju „Razbit ćemo pičku svakom tko ne voli Dinamo“. Isto ponavljaju  tri puta. U 41. min BBB skandiraju oko dvije minute „Mamiću Cigane, odlazi iz svetnje“. U 45. min BBB pjevaju "Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave“, što ponavljaju 15 puta. U 57. min, BBB aktiviraju prvu baklju, a potom u 75.minuti četiri baklje te potom jedan topovski udar. Spiker upozorava navijače o protuzakonitoj upotrebi pirotehničkih sredstava.

HNK HAJDUK – NK INTER ZAPREŠIĆ 2:2
Utakmica HNK Hajduk – NK Inter održana je 23. srpnja Zaprešiću na gradskom stadionu, pred oko tisuću gledatelja, među kojima i 250 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka). U 38. minuti Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te potom „Hrvatska policija, mito i korupcija“. U 45. spiker upozorava navijače na neprimjereno navijanje, a Torcida na to odgovara skandiranjem:” HNS-om, HNS-om, mutna voda teče, eno Jane, eno Jane, s Mamićem se šeće, oj Jano, oj Janice, puši kurac, puši kurac, snježna kraljice“. U 46. minuti skandiraju sucu „Jebo te Mamić“. U 61. minuti Torcida pali na tribini tri baklje i aktivira jednu dimnu bombu .

HNK RIJEKA  -  NK RUDEŠ  4 : 1
U Rijeci na stadionu Rujevica u subotu 22. srpnja u 21.00 sat odigrana je utakmica drugog kola Hrvatske Telekom prve lige pred oko 4500 gledatelja, među kojima je bilo nekoliko stotina (400-500) pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). Upravo su pripadnici Armade udarili pečat ovom susretu. Uvijek dosad glasni dvanaesti igrač Rijeke, ovaj su susret popratili šutnjom i utišavanjem ostalih na stadionu koji su u nekoliko navrata počeli navijati za riječki sastav. Bio je to Armadin odgovor na ponašanje i intervenciju redara, a posebno policije na prethodnoj utakmici protiv Slaven Belupa. Ostalo je malo zataškano, ali zna se da su tom prilikom proradili pendreci, a upotrijebljen je i suzavac. Sve to odrazilo se na ponašanje Armade u utakmici protiv Rudeša, a vodstvo riječkog kluba, posebno trenera Keka, najviše je pogodio odlazak pripadnika Armade s utakmice u 80. minuti susreta.

Kako saznajemo pripadnici MUP-a RH tijekom tjedna locirali su dio izgrednika, priveli ih te potom protiv njih podnijeli prijave nadležnim sudskim institucijama. Kao reakciju na postupke policije Armada je bodrila svoje navijače „glasnom šutnjom“ te demonstrativno napustila stadion na Rujevicu osamdesetoj minuti.

Napomenimo da su mediji potvrdili da su pripadnici Armade sudjelovali u tuči s Grobarima, navijačima FK Partizana iz Beograda, koji su se u petak uvečer nalazili u jednom kafiću u najužem središtu Rijeke. Ratoborni navijači razbježali su se prije dolaska policije, a o razlozima i posljedicama će se vjerojatno čuti idućih dana. Utakmici HNK Rijeka i NK Rudeš prethodio je teži incident u petak navečer pred kafićem Pomeri. Ispred kafića došlo je do masovne tučnjave između pripadnika navijačke skupine Armada (HNK Rijeka) i pripadnika navijačke skupine Grobari (FK Partizan ,Srbija). Grobari su se vraćali iz Podgorice (Crna Gora) gdje je FK Partizan igrao utakmicu. Radilo se o desetak navijača koji inače žive i rade u Sloveniji i Austriji. Navijači Armade su očito po naglasku prepoznali srpske navijače i ubrzo je veća skupina pripadnika Armade napala Grobare. U međusobnom obračunu letjele su stolice, boce i ostali inventar kafića. Nekoliko ljudi je lakše ozlijeđeno, no nitko nije tražio liječničku pomoć. Policija je uskoro došla na mjesto sukoba pa su se sudionici tučnjave munjevito razbježali. Policija nije privela niti jednog navijača ali traga za počiniteljima.

NK ISTRA 1961  -  NK OSIJEK  1 : 1
Na stadionu „Aldo Drosina“ u nedjelju 22. srpnja u 21.00 sat odigrana je utakmica drugog kola Hrvatske Telekom prve lige pred oko 1700 gledatelja, među kojima se našlo oko 80 Demona (navijačka skupina NK Istre 1961) i blizu 40 pripadnika osječke navijačke skupina Kohorta. Susret je protekao u korektnoj i sportskoj atmosferi, a Demoni su svako malo skandirali „Uprava odlazi“, „Odlazite Ameri“, „Uprava odlazi, jebali vas tovari“.

 
 

Sportski susreti na gospićkoj Marakani

marakana
Dio prošlogodišnjih sudionira turnira na Marakani

ZA SVAKOG PO NEŠTO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. svibnja 2017. u 8:10 sati

GOSPIĆ - U subotu Udruga građana Marakana organizira tradicionalne sportske susrete za sve uzraste.
Turniri se održavaju u popodnevnim satima na Trgu Zrinskih i Frankopana u Gospiću. Program počinje malonogometnim turnirom za klince u 13:00 sati. Prijave za turnir traju do 28. srpnja na mobitel 099/ 500 3708.

U isto vrijeme počinje i turnir u boćanju, prijave traju do 29. srpnja do 12:45 sati na mobitel 098/ 961 3087.

Turnir u košarci počinje u 17 sati, prijave traju do 29. srpnja do 16:00 sati na mobitel 098/ 493 606.

- Sve završava revijalnim utakmicama u malom nogometu u kojima će nastupiti "oldtimeri" Marakane.- kaže Ernest Petry, predjesnik Udruge Marakana. (LpS)

marakana

 
konj

Sedmo natjecanje konja u šlajsu

dundi

NATJECANJE U PAZARIŠTU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. SVIBNJA 2017. u 17:10 sati

PAZARIŠTE - Tradicionalno sedmo po redu natjecanje konja u šlajsu održati će se u nedjelju 30. srpnja na terenu u Kalinovači.

            Natjecanje počinje u 9 sati vaganjem konja, a time i njihova kategorizacija. Natjecanje će biti u parovima i to teška, srednja i laka kategorija, te u kategoriji samaca do 650 kilograma.

Organizator natjecanja je Tomica Dundović Dundy, a informacije se mogu dobiti na telefon 098/ 497- 474.
Objavljujemo dvije fotografije s proljetnog ogleda uzgajivača konja u Gospiću. (LpS)

konji

rupčić

grga

Šahovski turnir za Dan grada Gospića

rupčić

ŠAHIRANJE U ČAST GRGE RUPČIĆA

Danas je na četvrtom Memorijalnom turniru Grge Rupčića bilo 13 šahista iz Ličko-senjske županije.
15. srpnja 2017. u 14:50 sati, dopuna u 20:45 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana grada Gospića gospićki šahovski klub organizirao je Četvrti memorijalni turnir u znak sjećanja na prof. Grgu Rupčića, gospićkog profesora hrvatskog, književnika i majstorskog kandidata u šahu.

Na poziv se odazvalo 13 šahista iz Otočca, Senja, Karlobaga i Gospića koji su turnir održali u KIC-u a kasnije ih je ugostio restoran Prašina u Podoštri.

Kako nam javlja Tomislav Čanić, organizator Turnira Grge Rupčića pobjednik je Mario Kranjčević majstorski kandidat iz Otočca koji je od 12 sudionika pobijedio njih 11.

Drugo i treće mjesto podijelili su Levar i gospićki prvokategornik Ivan Bukovac s  deset bodova. Bukovac je izgubio partije od Kranjčevića i Levara. Uz trojicu uvjerljivih pobjednika dalje slijede Milan Prpić 8,5 bodova, Ivan Prpić 8, Dragoljub Gradišar 7,5, Milan Kuga i Darko Jakešević (oba Gospić) 6, Marko Tomljanović (Senj) 5,5, a dalje slijede gospićani Vid Šarić 3,5, Kris Isaković 2, te Božo Milković i Ivan Šarić s jednim bodom.

Za najboljeg plasiranog mladog igrača proglašen je Marko Tomljanović iz Senja koji je uz diplomu dobio šahovsku knjigu Temelji strategije i taktike. Turnir je sudio gospićki majstorski kandidat Tomislav Čanić.

rupčića

grga

grga
Pobjednik turnira Grge Rupčića
 

ŠAHOVSKI MEMORIJAL ZA
GRGU RUPČIĆA

rupćić grga i šah

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2017. u 20:40 sati

GOSPIĆ - U subotu, 15. srpnja Šahovski klub Gospić organizira 4. Memorijalni turnir za dugogodišnjeg gospićkog šahistu prof. Grgu Rupčića.

Turnir, koji se igra prigodom obilježavanja Dana grada, odigrati će se u KIC-u s početkom u 10 sati pod pokroviteljstvom Gospićkog športskog saveza i Bistroa Prašina, a očekuje se dolazak dvadesetak šahista ponajviše iz Senja, Otočca i Gospića. Najbolje plasirani bit će nagrađeni peharima i diplomama. (T. Č.)

 

PROSLAVLJEN DAN GOSPIĆKIH PLANINARA

119. USPON NA VISOČICU

Ovog vikenda na Velebitu su bili brojni hrvatski planinari.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2017. u 23:55 sati

Pripremio Tomislav Čanić

VELEBIT - Svečano i radno obilježena je 44. obljetnica Planinarskog društva Željezničar iz Gospića koji ima preko 150 članova i godinama je jedno od najaktivnijih i svestranijih društava u Hrvatskoj.

Osim što Gospićani održavaju tri planinarske kuće, vode brigu i o preko 60 kilometara planinarskih putova, imaju vrlo posjećenu i dobro uređenu planinarsku obilaznicu pod nazivom Lički gorski biseri i preko 30 aktivnih i kvalitetno stručno osposobljenih planinara kroz planinarske škole i tečajeve. Još se 60 članova uključuju povremeno u društvene aktivnosti, a isto toliko i potpomažućih kojima je više čast da budu članovi ove planinarske udruge.

Radni dio obilježavanja Dana društva počeo je u subotu u ranim jutarnjim satima na kraju Rizvanuše kod izvora Pizdica gdje se najprije okupilo 50 planinara i poslije uvodne riječi predsjednika Milana Klobučara uputilo na 119. tradicionalni uspon planinara Gospića na Visočicu. Sat vremena kasnije došlo je još toliko planinara iz udaljenijih krajeva Hrvatske, a najbrojniji su bili članovi HPD Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca, njih 24 i zagrebačkog Željezničara (18).

Uspon na vrh trajao je četiri sata, a silazak oko tri. Najviše su „guštali“ Kaštelani koji su se zadržali na vrhu oko dva sata u najljepšem dijelu dana kada su nestali oblaci pa se na horizontu mogli zamijetiti čak i dijelovi Italije.

Na svečani dio koji su gospićki planinari organizirali u objektu HEP-a u Rizvanuši pristizalo se na vrlo kvalitetan lovački gulaš, glazbu i zabavu u periodu od 16 do 19 sati. Čekalo se Bedalovce, a onda je završni dio obilježavanja 44. godišnjice otvorio predsjednik Društva Klobučar prigodnim govorom. Nakon svečarskih riječi 12 gospićkih planinara primilo je priznanja Hrvatskog planinarskog saveza. Zlatni znak HPS-a dobio je Milan Klobučar, srebrni su postali Josip Brozičević, Ivana Butorac Galac, Milan Špoljarić i Nikola Milinković, a brončani znak je pripao Mili Milkoviću, Eduardu Fajdiću, Nikolini Milinković, Karlu Jeliniću, Editi Klobučar i Vlatku Rudeliću. Uručujući odličja HPS-a zaslužnim planinarima, predsjednik Komisije za priznanja i odlikovanja i dugogodišnji predsjednik Društva Tomislav Čanić je naglasio da to nisu odličja koja se dodjeljuju članovima planinarske organizacije prema godinama članstva ili formalno, već članovima koji su svojim radom i aktivnostima pridonijeli razvoju i napretku društva kao dužnosnici i članovi organa društva ili kao neposredni sudionici radnih akcija na obnavljaju objekata, markacisti, vodiči, članovi HGSS-a...
Zabavljanje planinara trajalo je do duboko u noć, a uz domaće organizatore prednjačili su planinarski prijatelji iz Kaštel Kambelovca. Osmorici predstavnika gostujućih društava uručena su priznanja za sudjelovanje na pohodu i proslavi Dana društva.hpd
Solinjani na Visočici

hpd
Sudionici pohoda u Rizvanuši
hpd
Zagrebački željezničari
hpd
Gospićki željezničari
hpd
Kambelovčani na Visočici
hpd
Priznanje Vlatku Rudeliću
konjanici
Sudionici međunarodnog natjecanja u Sloveniji
turina jure
turina

Iz Konjičkog kluba Ana Senj

JURE TURINA MEĐU NAJBOLJIMA

Senjanin prvak Slovenije u dvopregu.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2017. u 22:15 sati

SENJ - Deseti, jubilarni Međunarodni konjički turnir u Kaminku u Sloveniji ove je godine okupio, uz veliki broj domaćih, i natjecatelje iz Mađarske, Italije i dalekog Čilea, ukupno njih 26. Turnir je trajao tri dana, a posljednjeg dana prisustvovali su brojni gosti. Turnir je službeno otvorio veleposlanik Čilea Juan Luis Nilo Valledor koji je došao bodriti natjecatelje iz svoje zemlje.

-Dragi ljudi iz Slovenije, puno vam hvala za čast koju ste mi ukazali da otvorim ovo natjecanje u koje je uključen i moj vozač iz Čilea. Čestitam svim stanovnicima Kaminika što žive u tako lijepom i krasnom gradu. Čestitam gradskim vlastima i organizatorima i jako sam sretan što vidim ovdje i moju zastavu. Sve čestitke i puno sreće želim natjecateljima.- rekao je veleposlanik Valledor.

Prvog dana turnira na rasporedu je bila dresura, jučer i danas prijepodne vozio se maraton, a poslijepodne je na rasporedu bila vožnja preciznosti za jednoprege i dvoprege. Na kraju, kada su se zbrojili rezultati, najuspješniji su bili Hrvati i iako je pobjednik turnira Josef Dilb, službeno Talijan. Naime, riječ je o Mađaru koji nastupa za Italiju. Drugo mjesto na turniru osvojio je Jure Turina iz Senja.

Turnir se boduje za prvenstvo Slovenije, a od hrvatskih natjecatelja tijekom tri dana najbolji je bio Jure Turina – on je tako postao prvak Sloveniji u vožnji dvoprega za 2017.godinu.

- Konjički klub Ana je dva puta bio na ovome turniru koji je odlično organiziran.- kaže Jure Turina, predsjednik Konjičkog kluba Ana iz Senja dodajući kako ima slabo razumijevanje u svojoj sredini za ovu vrstu sporta jadajući se da nemaju ni uvjete za treniranje. (LpS)

dvoprezi
turina
lika
Panorama sa Sklopače

regata
Nepobjedivi perušićki četverosjed

Planinarske aktivnosti

metlača
Planinari na Metlači

S PLANINARENJA NA REGATU

Planinari su s Metlače stigli i na regatu na Lici u Ćojluku.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. lipnja 2017. u 15:30 sati

Pripremio Tomislav Čanić

PERUŠIĆ - Da bi uveličali 14. regatu Prvog ličkog veslačkog kluba jučer su planinari HPD Željezničara Gospić Podružnice Perušić organizirali redovan uspon pod nazivom Četiri godišnja doba na Metlači.

Unatoč velikoj vrućini krenuli su na pohod točno u podne i što je najzanimljivije proširili pohod na susjedni vrh Sklopaču s kojeg su slijedili obilježen planinarski put do Ćojluka na rijeci Lici gdje se održavala regata. Spustili su se neposredno pred početak regate i imali još vremena da se okrijepe i ručaju izvrsno pripremljen lovački gulaš i grah s kojim su ih počastili vrijedni organizatori regate.

Iako je regata vrijedna pozornosti većeg broj stanovništva perušićkog i susjednog kraja, prava je šteta što nije bilo više gledatelja koji bi uživali ne samo u nadmetanjima sudionika, nego i u cijelom ambijentu uz rub prekrasne šume s pogledom na najveću ličku rijeku, glazbu i ples u predvečernjem ugođaju uz ribarsku kuću, a da ne govorimo o ukusnim delicijama koje su organizatori ponudili besplatno svima koji su se tu našli.

Natjecalo se u nekoliko kategorija, a slavili su Ivica Pavelić i Monika Tomljenović iz Gospića u dvosjedu mješovito i Juraj Murgić i Kruno Lepoglavec – perušićko-zagorska kombinacija u muškoj konkurenciji. Najveća borba se vodila u četverosjedu gdje su pobjedu odnijeli domaćini u sastavu Mile Jurišić – Rus, Ivan Murgić – Pipi, Stjepan Dasović – Pipe i Miroslav Grabašnjak – Roken rolac

Planinari su obećali uveličati i gospićku regatu koja će se održati na rijeci Novčici, 8. srpnja.

metlača
Veslači regate na Lici
sklopača
Planinari na Sklopači
regata
Pobjednički mješoviti par
gulaš
Za povratak snage: gulaš i Velebitsko pivo

rudopolje
Bajkoviti rudopoljski pejzaž s prvim hrvatskim orlovima tijekom natjecanja
rudopolje
Skok u sridu
gacka

Prvo ličko natjecanje u letenju

rudopolje
Pobjednici prvog ličkog natjecanja u skoku na cilj

NAJBOLJI JE BIO BRANISLAV JAVORINA IZ GOSPIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2015.

Fotografije snimio Jopip Lukačević

GOSPIĆ - U Rudopolju kod Vrhovina jučer je kako nam javlja naš čitatelj Branislav Javorina, održano Prvo ličko natjecanje u preciznom slijetanju s paragliderom "MEDINA PIKA". Na natjecanju su sudjelovali letači iz raznih krajeva Hrvatske.

Natjecanje se sastojalo od tri precizna slijetanja, tko bliže točki te su bodovi iz sva tri slijetanja zbrajali i odlučen je pobjednik.

Zasluženo prvo mjesto slijetanjem u sami centar odnio je Branislav Javorina iz Paragliding kluba Fenix iz Gospića Gospić, drugo mjesto pripalo je Ivici Udovičiću iz ZK Fenis iz Zagreba, a treće mjesto Josipu Cindriću iz USL Gavran iz Zadra.


Natjecanje je trajalo od jutarnjih sati do podneva, nakon završene tekme organizator Damir Cvitković pobjednicima je čestitao, dodijelio diplome te pozvao na druženje na rijeci Gackoj uz roštilj.

policija gospić
Detalj s jedne današnje utakmice/snimio Marko Čuljat Lika press Gospić

Uz Dan državnosti

POLICIJSKI NOGOMETNI TURNIR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2017. u 18:45 sati

Fotografije: PULS

GOSPIĆ - Povodom Dana državnosti održan je tradicionalni turnir u malom nogometu pripadnika Policijske uprave Gospić.

Na turniru je sudjelovalo osam ekipa i to ekipa Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Gospić, Otočac, Donji Lapac, Korenica, Karlobag, Interventne jedinice policije i zajednička ekipa Policijskih postaja Senj i Novalja.

Prvo mjesto turnira osvojila je ekipa Policijske uprave ličko-senjske, drugo mjesto ekipa Policijske postaje Donji Lapac i treće mjesto ekipa Policijske postaje Karlobag.

Turnir je održan uz potporu Sindikata policije Hrvatske i Nacionalnog sindikata policije. (LpS)
mup
Razgibavanje pred utakmicu

puls
Izvlačenje parova
puls
PULS
Pobjednička ekupa Policijske uprave

lapac mup
Drugoplasirana ekipa Policijske postaje Donji Lapac
mup gospić
Kolektivni portret sudionika policijskog turnira u Gospiću
puls
Na turniru su bili i čelnici Uprave
PP Gospić
Šefica PP Gospić sa svojim dečkima iz ekipe
 

Razvoj i poticanje šaha u Gospiću

šah gospić
Predsjednik Kluba Bukovac i tajnik Čanić

KASPAROV DONIRAO ŠAHISTE

Stiglo je deset šahovkih garniture i knjige. Mladi idu u šahovski kamp ovog ljeta.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2017. u 0:45 sati

GOSPIĆ - Na informaciju da se u Šahovskom klubu Gospić organizirano radi s mladima Fundacija Gary Kasparov poslala je Gospićanima deset šahovskih garnitura, dvije šahovske početnice i pozivnicu za sudjelovanje mladih šahista u kampu koji će se održati od 22. do 27. kolovoza u Crikvenici.

Tim povodom u utorak je petorici najaktivnijih i perspektivnih mladih šahista predsjednik kluba Ivan Bukovac uručio po jednu garnituru, a ravnatelju škole pet garnitura i knjige
za instruktora pod nazivom „Šahovska početnica“ po modelu fonda Garry Kasparov.

Svečanom uručenju poklona  mladim šahistima nazočili su njihovi roditelji, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića Ivica Radošević te aktivniji članovi kluba. Dogovorena je daljnja suradnja Kluba i Škole, plan aktivnosti do kraja godine i plan natjecanja u idućoj godini.

NA KAMPU ŠAHISTA ŠEST MLADIH IZ GOSPIĆA

Na kampu mladih šahista koji će se održati od 22. do 27. kolovoza kvalitetna predavanja održati će nekoliko vrhunskih hrvatskih šahovskih instruktora kao što su velemajstor Ognjen Cvitan i Fide majstor Mufić.

Poslije trodnevnih predavanja 26. kolovoza prije podne održati će se rapid turnir za sve sudionike kampa do 18 godina starosti uz tempo igre 10 minuta + 5 sec. po igraču, a poslije podne brzopotezni turnir za igrače od 5 do 105 godina. Od 19,30 na Trgu P. Preradovića u Crikvenici bivši svjetski prvak Garry Kasparov održati će simultanku na 25 ploča.

U kampu šahovske mladeži u Crikvenici sudjelovati će Gospićani Vid Šarić i Kris Isaković, stariji kadeti, osmogodišnjaci Mirko Pavletić, Igor Glumac i Mateo Radošević i sedmogodišnji Karlo Matijević.
- Ti dječaci su budućnost našeg kluba, rekao je u uvodnoj riječi tajnik Tomislav Čanić.
U planu rada za mlade Gospićane do kraja godine i u 2018. je sudjelovanje na redovnim  mjesečnim turnirima kadeta u Rijeci, a ukoliko financijske mogućnosti dozvole igranje u juniorskoj ligi zapadne regije, te nastupi na republičkom prvenstvu. Seniorska momčad u trećoj ligi računa na najnaprednije i iskusnije mlade šahiste koji će konkurirati za prvu momčad. Ovakav model rada s mladima škola – klub sugerirati će se i ostalim ličko – senjskim klubovima, što će biti uvod u projekt pod nazivom Šah u škole.

Početkom naredne godine očekuje se dolazak svjetskog prvaka Garriya Kasparova u Gospić koji će nakon susreta s mladim šahovskim nadama odigrati simultanku na 20 ploča sa starijim građanima Gospića. (LpS)

šah gospić
Ravnatelj Radošević (u sredini) zahvaljuje na donaciji

kasparov i gospić
Tajnik Čanić (desno) govori o donaciji poznatog svjetskog šahiste Garya Kasparova
 
open gospić
Sudionici gospićkohg hrvačkog turnira/S>nimio Marko Čuljat

14. Gospić open

EUROPSKI HRVAČI U GOSPIĆU

Na turniru su vještine odmjerile hrvači iz pet država, a upoznali su Gospić i okolicu.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2017. u 15:00 sati

GOSPIĆ - U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović danas je u sportskoj dvorani ličko-senjski župan Darko Milinović pozdravio oko 200 hrvača iz pet europskih država i 14. Međunarodno natjecanje Gospić open proglasio otvorenim.

Na gospićkim strunjačama snage su odmjerili hrvači osim iz Hrvatske iz Italije, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Hrvači su još jučer stigli u glavni lički grad i bili su na kupanju na Jadranu, a obići će i znamenitosti toga kraja Ličko-senjske županije. (MaČ)

Najuspješnija ekipa na turniru je bila ekipa HK Slatina.

Najuspješnija ekipa u uzrastu mlađih dječaka je HK Gospić.

U uzrastu starijih dječaka najuspješnija je bila ekipa HK Slatina.

Kod kadeta najuspješniji su bili hrvači iz HK GOospić.

Najuspješniji hrvač bio je iz Hrvačkog kluba Gospić Luka Biškupić ostvarivši tri pobjede u kategoriji do 40 kg- uzrast mlađi dječaci.

Najuspješniji natjecatelj turnira je Dominik Djok iz Hrvačkog kluba Lika iz Zagreba.

gospić
gospić
Milinović otvara gospićki turnir u hrvanju
gospić

gospić
 

Gospić open

gospić
Detalj s prošlogodišnjeg natjecanja u Gospiću

MEĐUNARODNI HRVAČKU TURNIR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. lipnja 2017. u 18:10 sati

GOSPIĆ - Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, od 16. do 18 lipnja Hrvački klub Gospić organizator je 14. Međunarodnog turnira u hrvanju grčko-rimskim načinom za dječake, kadete i djevojčice pod nazivom  Gospić open gdje se očekuje dolazak kao i svih ovih proteklih godina oko tristotinjak sudionika.

Program počinje svečanim otvaranjem u subotu 17. lipnja u Gradskoj školskoj sportskoj dvorani u 9:30 sati. Prve borbe počinju u 9.45, a finalne borbe su na rasporedu u 20.30 sati. (LpS)

 

Iz iskustva gospićkih planinara

PANORAME S VRHA VIŠEVNIK

Članovi PD Željezničari bili su nedavno u Sloveniji.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2017. u 19:15 sati

Pripremio Mario Krpanić

GOSPIĆ - Manja grupa spremnijih gospićkih planinara uspjela je na Međunarodnom susretu planinara željezničara u kružnoj turi odraditi Viševnik (2015 m) i Lipanski vrh (1974 m).

Po povratku s vrhova bili su oduševljeni jer su panorame slovenskih Julijskih alpa bile živopisne kao na razglednicama. Cijela planinarska tura na oba vrha s podužom pauzom na Blejskoj koči trajala je oko deset sati.

Snimke s planinarskih uspona govore sve, a mnogi su se već odlučili na ljeto vratiti opet, ali ovaj put na najviši vrh Triglav (2864 m). Do sada je u posljednjih 18 godina jedan od najatraktivnijih vrhova u Europi pohodilo 25 članova PD „Željezničar“ Gospić. Najmlađi član kojem je to uspjelo prije dvije godine je petnaestogodišnja Rea Klobučar, a najstariji, ujedno i rekorder po broju uspona, je Tomislav Čanić koji se popeo na Triglav 18 puta i to od 2000. do 2015. osam puta, te još 10 puta prije Domovinskog rata.

- Još dva puta ako Bog da zdravlja bit će 20 uspona i onda odlazim u planinarsku mirovinu.-kaže vremešni Čanić.

alpe
Pomalo nesigurno, najviše zbog impresivne visine i pogleda, ali ipak ide
  
alpe
Grupa Gospićana s vodičem na vrhu Viševnik
alpe
Kuhanje kave u slovenskim Alpama poseban je gušt planinara

alpe slovenija
Tako blizu, a tako daleko, pogled na Triglav s Debele peći
pokljuka
Sudionici 9. međunarodnog susreta planinara u Sloveniji
 

Međunarodni susret planinara

pokljuka
Pobjednička ekipa konopaša

PLANINARSKI UGOĐAJ NA POKLJUKI

Gospićki planinari sudjelovali su u Sloveniji na susretu društava koja nose ime Željezničar, a iduće su godine domaćini.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2017. u 7:20 sati

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Proteklog vikenda 25 članova Planinarskog društva „Željezničar“ sudjelovalo je na međunarodnom druženju planinarskih društava pod istoimenim nazivom na prekrasnim predjelima Pokljuke u Sloveniji.

Na trodnevnim susretima u organizaciji PD „Željezničar“ iz Celja pojavila su se još planinarska društva Lokomotiv iz Mađarske, PDŽ „Ćira“ Lajkovac i PDŽ Šid iz Srbije, PD Željezničar Zagreb, te uz organizatore iz Celja još PDŽ Maribor i PDŽ Ljubljana iz  Slovenije.

Nakon prijavljivanja i smještaja u Vojarni na Pokljuki u petak, subota je bila udarni dan za planinarenje, pa su se tako planinari popeli na dvotisućnjakle Debela peć (2014 m), Viševnik (2050 m) i Tosc visok 2275 metara. Subotnju noć planinari su se zabavljali uz živu glazbu, a u nedjelju su susreti završeni sportskim natjecanjima po državama.

Uvjerljivo najbolje rezultate postigli su planinari iz Hrvatske koje su zastupali uz Gospićane i zagrebački željezničari i od osam disciplina ostvarili šest prvih i dva druga mjesta. Najveći uspjeh postigli su u povlačenju konopa u kojem su nastupili s dvije momčadi koje su našle u finalu. Drugi su bili željezničari  Slovenije s jednim prvim, četiri druga i dva treća mjesta , treći su Mađari, a četvrta je bila Srbija.

Nakon ručka u nedjelju je organizirana svečanost podjele priznanja, a gostujuća društva darovali su prigodnim poklonima organizatore iz Celja, koji su odlično organizirali ove susrete.

Iduće godine domaćini susreta biti će gospićki željezničari koji će tom prigodom proslaviti 45. obljetnicu svog postojanja. U povratku su gospićki planinari razgledali predjele Bleda i Bohinja i vrlo zadovoljni se vratili kućama.

pokljuka

pokljuka

Božena Smaić rođ. Dasović je u muškoj konkurenciji u skoku u dalj bila među
najboljima 

željezničar gospić

Uz spomenik četvorici prvih penjača na Triglav u Ribčevoj Lazi kraj Bohinja


hrvanje gospić
Rad u kaniškoj teretani/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
trening gospić
Dizanje utega u Kaniži
gospić

Razvoj hrvanja u Lici

gospić hrvanje
Radilo se punom parom

PRIPREMA REPREZENTACIJA HRVATSKE I MOLDAVIJE

Na pripremama u Gospiću i okolici nalaze se rvači osvajači brojnih medalja.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. lipnja 2017. u 20:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ/KANIŽA - Već tjedan dana RK Gospić je domaćin priprema dviju državnih reprezentacija - Hrvatske i Moldavije. Treninzi će potrajati do kraja ovog tjedna.

- Na treningu zajednički radile seniorske i juniorske reprezentacija. Među hrvačima je 15 osvajača europskih i svjetskih medalja u hrvanju. - kaže Ivan Karić, tajnik RK Gospić.

            Trenira se u maloj školskoj dvorani Osnovne škole dr. Jure Turića i u teretani u Kaniži i danas smo obišli hrvače na jedinstvenom treningu prije i poslije podne. Marljivo su radili i trenirali i dabome pošteno se znojili.

            Za ovaj trening zaslužan je hrvatski i lički hrvački olimpijac Božo Starčević. U dvorani je bilo i nešto mladih gospićkih dječaka hrvača. Inače u Gospiću ima 40 aktivnih hrvača raznih uzrasta.

PRVI LIČKI VLOG O PRIPREMAMA

 

trening gospić
Skok stupe preko prepone
alić gospić
Mihael Alić mlada nada ličkog hrvanja
 

Planinarenje u Lici i okolici

velebit
Velebitske vedute i uživancija u pogledu na more ili kontinent

VELEBITSKE AVANTURE

U rujnu veliki planinarski pohod duž Velebita od sjevera prema jugu.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2017. u 19:10 sati

GOSPIĆ - U našu redakciju stiglo je priopćenje Media Vala d.o.o. o uzbudljivom planinarskom iskustvu na Velebitu koje će bitu u rujnu ove godine.

Highlander (prevedeno na najljepši jezik na svijetu: gorštak) Velebit petodnevno je planinarsko iskustvo čije će se premijerno izdanje održati od 9. do 14. rujna. Na njemu će sudionici savladavati uzbudljivu stazu dugu 104 km. Staza prolazi kroz ljepote dva nacionalna parka Sjeverni Velebit i Paklenicu, pa prema tome i u Parku prirode Velebit.

Planinari će startati na Zavižanu na sjevernom Velebitu i u etapama krenuti južno planinarskim stazama prema cilju koji se nalazi u Starigradu na Jadranskom moru. Cjelokupni put sudionici trebaju proći u pet dana noseći vlastitu opremu i osnovne namirnice.
Ovo događanje u organizaciji Planinarskog kluba Gorštak nije namijenjeno isključivo dugogodišnjim planinarima i rekreativcima, već je zanimljivo i poticajno i za početnike koji će na siguran način doživjeti sve čari planinarenja. Staza kojom se prolazi je na nekim mjestima zahtjevna, no uz prave pripreme čak i oni kojima je planinarenje nepoznanica mogu stići do cilja. Za sigurnost sudionika, osim medicinskog osoblja, brine i jedna od najboljih spasilačkih ekipa na svijetu Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).
Cilj planinarske avanture Highlander - Gorštak Velebit je promoviranje zdravog načina života kroz kretanje i boravak u prirodi te edukacija javnosti o sigurnom planinarenju. Osim što Velebit osvaja netaknutom divljinom i brojnim stazama, organizatori smatraju kako će pridonijeti i razvoju turizma.

- Ovo je specifičan proizvod namijenjen zaljubljenicima u prirodu koji se, nakon što završe s planinarenjem, nerijetko upute u otkrivanje lokalnih znamenitosti i kulture. Blizina poznatih turističkih središta poput Zadra ili Splita, kao i kvarnerskih gradova i otoka zasigurno će privući sve one koji se nakon nekoliko dana šetnje po zahtjevnim planinskim stazama odluče opustiti i odmoriti u drugačijoj okolini. Vjerujemo da će se Hrvatska zahvaljujući Highlanderu u narednim godinama pozicionirati na karti europskih pješačkih putova i uvrstiti se na listu svjetski priznatih godišnjih događanja tog tipa.-izjavio je Igor Mlinarević, organizator Highlander Velebita.
Kotizacija za sudjelovanje na Highlander Velebit iznosi 950 kuna što uključuje tri topla obroka, suhe obroke i vodu koji će se nalaziti na odmorištima na cijeloj stazi, transport do starta te medalju i certifikat za svakog sudionika koji prođe cijelu stazu. Natjecanje ima i humanitarnu notu pa su tako organizatori odlučili 50 kuna od svake startnine donirati za obnovu skloništa Vlaški Grad u Paklenici. Na taj način svaki će sudionik ostaviti pozitivan trag na Velebitu u obliku obnovljenog skloništa za planinare.

Zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje na Highlanderu na poveznici službene web stranice na kojoj se nalaze i detaljne informacije o događanju. Svi koji krenu na ovo putovanje kući će se vratiti sa sjećanjima na prekrasnu Hrvatsku i njezinu netaknutu prirodu te s novim poznanstvima s osobama koje dijele ljubav prema planinarenju i prirodi.
 

nina
Nina Fadljević pobjednica iz Moskve

nina
Nina je iz Moskve donijela zlatnu medalju
u Lički Osik kao nitko do sada

OBIČNO O NEOBIČNOM

nina osik
Ponosna Nina Fadaljević s medaljama, peharima i priznanjima/Foto Marko Čuljat Lika press

NEPOBJEDIVA NINA IZ LIČKOG OSIKA

Iako je bolesna Nina (9) se ne predaje pa je postala i uspješna sportašica.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. lipnja 2017. u 19:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT, Lika press

Fotografije iz Moskve snimila Ivana Fadljević, ninina majka

LIČKI OSIK - Kada je našu redakciju prije par dana nazvala jedna čitateljica, nije bilo za vjerovati što jedna djevojčica sve može unatoč bolesti.

            - Znaš ona ti je bila u Rusiji na natjecanju i donijela je kući medalju - rekla jer Maja, ta naša čitateljica i SMS-o poslala broj telefona za kontakt.

            Bio je to broj njene majke Ivane, pa smo ju zamolili da priupita Ninu bi li pristala na razgovor za Ličke novine. Dogovor je brzo pao i danas smo bili na Ličkom Osiku. Četveročlana obitelj Fadljević je u stanu u obnovljenoj zgradi na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule. Glava obitelji, Ivica, radi u obližnjoj Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana kao kućni majstor. Ivana je nezaposlena, i žao joj je što nema više posla. Jedno vrijeme je radila na pomoći starijim osobama, a željela bi raditi jer ima srednju stručnu spremu ekonomiste. U njihovom dom je i brat i sinj Domagoj (12) ali i on nije baš najboljeg zdravlja nakon operacije krajnika.

- Problemi su počeli 30. listopada 2010. kada je Nina najprije imala upalu grla, pa zatim upalu pluća, a zatim se počela žaliti na bol u leđima. Najprije su je u Gospiću liječili doktori Zvonarić i Baričevič koji su ustanovili da ima tumor između kičme i bubrega. U liječenje su nam mnogo pomogle doktorice Ksenija Komadina i Sandra Čubelić - prisjeća je majka Ivana.

Zatim je slijedilo liječenje u Dječjoj u Klajićevoj bolnici u Zagrebu. kod prof. Jasminke Giljević. Pretrage su trajale mjesec dana uz punkciju koštane srži i potvrđena je dijagnoza iz Gospića, te je započela četveromjesečna kemoterapija, a zatim je obavljena operacija desnog bubrega i uklanjanje tumora, a pa ponovo kemoterapija.

-Time je nastavljena borba za preživljavanje. Tada sam radila u Grawe osiguranju i mnogo su mi pomogli i imali su razumijevanje za moje probleme a i financijski su me pomagali.- i ističe majka Ivana, dodajući da su razumijevanje i ljudsku potporu a i materijalnu dobili od Strukovne škole u Gospiću i ravnatelja prof. Ivana Oreškovića, te Ice Kovačevića, vlasnika Paba u Gospiću. i vlč. Luke Blaževića, osičkog župnika i Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku.

Obitelj Fadaljević su do sada pomagali i brojni građani Ličkog Osila i Gospića, a i Ivanini roditelji Ana i Ivan Mesić iz Mušaluka i roditelji supruga Ivice iz Bakovca u Kosinju.

Heroina Nina već punih sedam godina se liječi, svakih poet mjeseci ide na kontrole u Zagreb u Klaićevu i Institut za tumore, ali se ne predaje. Bavi se sportom. Do sada je sudjelovala na natjecanjima u Makarskoj i Gospiću, a prvih pet dana Lipnja Nina je s majkom Ivanom boravila u Moskvi. Nina je sudjelovala na 8. igrama djece pobjednika.

U Moskvi je u disciplini trčanja na 60 metara osvojila zlatnu medalju. Nije to sve. Bila je članica svjetske nogometne ekipe. Ivana se hvali da je obišla Crveni trg u Moskvi i da se vozila podzemnom željeznicom koja je inače najljepša na svijetu.

Nina
Nina je i ponosna i uspješna sportašica

nina osik
nina FAdljević

NESEBIČNA POMOĆ NINI

Nina i njena obitelj duguju veliku zahvalnost tetama u osičkom vrtiću: Đurđi, Mandici i Željki te teti tajnici Mariji Fajdić, odnosno ravnateljici Dječjeg vrtića Gospić Pahuljica u čijem je sastavu i osički vrtić te pedagogici vrtića Ani Kovačević i slikaru Ivanu Golcu iz Gospića.
Majka Ivana se žarko nada da će šo prioje dobiti posao kako bi mobla pomoći svojoj djeci. (MaČ)


 

PD ŽELJEZNIČAR GOSPIĆ

visočica
Planinari na Visočici/Foto arhiva PD Željezničar

Priprema se 119. pohod na Visočicu

Gospićki planinari pripremaju se po 119. put na Visočicu koji će biti 1. srpnja.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2017. u 21:00 sati

GOSPIĆ - Članovi PD Željezničar već su počeli pripreme za organiziranje 119. tradicionalnog pohoda planinara na Visočicu koji će biti 1. srpnja.

Prema utvrđenom programu tog dana do 8:00 sati je okupljanje i registracija planinara na kraju selu Rizvanuša (kraj izvora Pizdica) gdje će ih dočekati i pozdraviti organizatori i dati informacije za uspon prema Visočicu.

Na pohod se kreće 8:30 sati i to prema Delukinom vrelu, a uspon je starom stazom prema planinarskoj kući na Visočici. Na Jandrinoj poljani okrjepa (iz ruksaka), a na vrh se stiže u 13 sati, onda se nakon kraćeg zadržavanja kreće natrag.

Od 16:00 do 17:00 sati je ručak na u Rizvanuši i druženje.

Prijave se mogu izvršiti e-mailom tajnik@pdzeljeznicargospic.hr  ili kod tajnika Mile Milkovića na mobitel: 098/9223187 najkasnije do 28. lipnja 2016. Noćenje u planinarskoj kući Vila Velebita se može rezervirati na isti mobitel.

Visočica (1.619 m) i ako ne najviši, jedan je od planinarima najdražih vrhova Velebita. Istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu i bez sumnje najljepši vidikovac s kojeg se pruža pogled na Liku te se vidi gotovo cijeli Velebit s vrhovima od Zavižana do Crnopca. Vrh Visočica predstavlja jednu od 20 kontrolnih točaka planinarske obilaznice Lički gorski biseri, koju je utemeljio PD Željezničar Gospić i jednu od moguće tri kontrolne točke Južnog Velebita popularne Hrvatske planinarske obilaznice. Dnevnik obilaznice Lički gorski biseri polaznici pohoda moći će kupiti prije uspona.

- Dođite i uveličajte naš Dan društva i pohod i uživajte u prekrasnim vidicima na jednom od najatraktivnijih velebitskih vrhova.-kaže Milan Klobučar predsjednik Društva. (LpS)

visočica
Uspon na Visočicu
 
 

PLANINARENJE

samoborci

SAMOBORCI NA VISOČICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2017. u 23:45 sati

VISOČICA - Protekle subote Visočicu je posjetila grupa planinara Planinarskog društva "Sveti Patrik" iz Samobora.

- Ako vlasnik pivovare Ličanke Karlo Starčević postane gradonačelnik zaželite mu u naše ime puno uspjeha u vođenju nam jednog od najdražih gradova u Hrvatskoj i objavite ovu fotku na jednom od ličkih portala.- rekli su dežurnom u planinarskoj kući "Visočica" ovi kršni momci ljubitelji Velebita ali i pazariške Ličanke! (T. Čanić)

 
 

Iz šahovskog svijeta

GOSPIĆKI ŠAHISTI SVE BOLJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2017. u 8:50 sati

Piše Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Ovih dana završeno je momčadsko juniorsko prvenstvo Regije Zapad u šahu na kojem su igrali i dvojica gospićkih mladih šahista Vid Šarić i Silvije Franolić Kukina.

Mladi gospićki šahisti nastupali su na dvojnu registraciju za AŠK Junior Rijeka koje trenira riječki šahovski majstor Muftić i postigli zavidne rezultate. Vid je na drugoj ploči od 11 partija dobio 8 i tri remizirao, a Slivije je na četvrtoj ploči deset partija pobijedio i doživio jedan poraz.

Šahovski savez Ličko-senjske županije pokrenuti će u svim mjestima županije gdje postoje uvjeti i zanimanje za šah rad s mladima kako bi se omogućilo mladim šahistima napredovanje i igranje u svojoj sredini. Istovremeno će se omogućiti školovanje starijih šahista za instruktore i šahovske suce. Dugotrajan je to proces, kažu nam u Šahovskom savezu LSŽ jer se do sada po tom pitanju nije ništa radilo uglavnom zbog egoizma starijih šahista koji klubove održavaju samo radi sebe. Uskoro će doći i do inicijative Hrvatskog šahovskog saveza prema kojoj klubovi u višim ligama neće moći nastupati ukoliko nemaju organiziran rad s podmlatkom i juniorsku ekipu.

Prava je šteta što najkvalitetnijem mladom šahisti Ličko-senjske županije petnaestogodišnjem Marinu Tomljenoviću iz Senja klub nije omogućio nastup u seniorskoj momčadi. Zar nije dovoljna činjenica da je ovaj šahovski biser prošle godine osvojio drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske i plasirao se na prvenstvo Europe, a u zadnje vrijeme sve se glasnije govori da napušta šah. Nažalost, nije to jedini slučaj da predsjednici  i uprave ne misle na budućnost svojih klubova.

 
 

Šahovsko prvenstvo kadeta

ŠARIĆ I PAVLETIĆ MEĐU NAJBOLJIMA

šah gospić
Vid Šarić - Patrik Zekić 1/2:1/2 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2017. u 23:10 sati

Pripremio Tomislav Čanić

RIJEKA - Na redovnom mjesečnom kadetskom turniru u šahu za lipanj nastupila su dvojica kadeta Šahovskog kluba Gospić i nastavili s trendom dobrih rezultata.

Tako je Vid Šarić u jakoj A skupini proglašen za najbolje plasiranog kadeta do 16 godina ostvarivši peto mjesto u skupini. Osam i pol godišnji Mirko Pavletić osvojio je odlično sedmo mjesto i proglašen za najboljeg kadeta u uzrastu do 10 godina.

Uspjeh je mogao biti daleko bolji da Mirko nije „preskočio“ jedan turnir. Ove subote je uspio pobijediti dosad vodeću trećekategornicu Moniku Hasanović i sve više dokazuje da njegovi rezultati nisu slučajni. Nakon šest odigranih turnira Mirko je i dalje u samom vrhu tablice 32 mlada sudionika B skupine, a Vid je na vrlo dobrom 7. mjestu u konkurenciji 20 kadeta A skupine.

šah gospić kadeti
Mirko Pavletić (ŠK Gospić) - Monika Hasanović (ŠK Rijeka) 1:0
 
hodnja gospić
Sudionici današnje hodnje u Gospiću prije starta/Snimio Marko Čuljat Lik@ press Gospić
hodnja
Nova Gospićanka sudionica hodnje za zdravlje

SUSRET

Među Gospićanima bilo je jutros lako zapaziti damu sa safari kapom i štapovima za hodanje. Bila je to Palima Cimić, koja je zbog kćerke Sanje i unuke iz Samobora došla u Gospić i u Mačkovu Selcu (Ko zna zna, a ko ne zna nisam ja kriv) - kupila kuću.

Sanja je u Liku došta s turskom firmom Enkom koja je gradila autocestu i ostala raditi na čvoru na Ziru, a kćerka je u međuvremenu završila gospićku gimnaziju, ali i medicinsku biokemiju i sada u Rijeci očekuje posao. Nije se htjela vratiti u Gospić zbog znanstvenog napredovanja.

U kraćem razgovoru saznali smo da je gđa. Cimić strastvena planinarka da je i ranije često dolazila u Liku i planinarila po Velebitu te da je prijateljica s poznatim gospićkim planinarom Jandrom Benkovićem. (MaČ)

hodanje gospić
Dobrodošlica hodačima


Inicijativa za zdraviji život

hodnja
Tri generacije obitelji Tomljenović

HODANJEM DO ZDRAVLJA

Zdravstveni radnici Gospića organizirali su hodanje od desetak kilometara.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2'17. u 16:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT, Lik@ press

GOSPIĆ - Inicijativu Hrvatske liječničke komore i predsjednice gospićke podružnice dr. Mirjane Vrkljan Radošević pridružile su se i druge društvene ali i sportske organizacije kako bi danas Gospićane izvukli iz kuća na svjež zrak i hodanjem doprinijeli svom boljem zdravstvenom stanju.

Nešto prije 10 sati danas se okupilo mnoštvo Gospićana koji su željeli sudjelovati u prvoj akciji hodanja zbog zdravlja. Na trgu su bile i po tri generacije jedne obitelji, a predsjednica gospićke Podružnice Liječničke komode dr. Mirjana Vrkljan Radošević sudionicima je podijelila više od 160 majica s trasom hodnje u okolici Grada.

Prvo gospićko hodanje za zdravlje podržala je Opća bolnica, Hrvatski liječnički zbor, Županijski zavod za javno zdravstvo, Ljekarna Pablo, Lanac trgovina DM, sportske udruge i sportski savezi, tako da rezultat nije mogao izostati. Jedino je šteta što je istovremeno u drugom kraju grada, u Jasikovcu, organiziran kros (na koji nas nitko nije niti pozvao), pa se stječe utisak da se organizatori ovih manifestacija nisu htjeli niti željeli dogovoriti o terminu što je za svaku osudu jer Gospić nema milijun nego jedva nekoliko tisuća stanovnika ???gospić hodnja
Dobrodošlicu hodačima uputila je doktorica Radošević
gs
Psihološka priprema za hodnju
hodnja
Male i velike curke prije hodnje

 

 

 

hodnja
Štand Ljekarne Pablo

gospić