ličke novine
sport Ličke novine
arhiva


rudopolje
Bajkoviti rudopoljski pejzaž s prvim hrvatskim orlovima tijekom natjecanja
rudopolje
Skok u sridu
gacka

Prvo ličko natjecanje u letenju

rudopolje
Pobjednici prvog ličkog natjecanja u skoku na cilj

NAJBOLJI JE BIO BRANISLAV JAVORINA IZ GOSPIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2015.

Fotografije snimio Jopip Lukačević

GOSPIĆ - U Rudopolju kod Vrhovina jučer je kako nam javlja naš čitatelj Branislav Javorina, održano Prvo ličko natjecanje u preciznom slijetanju s paragliderom "MEDINA PIKA". Na natjecanju su sudjelovali letači iz raznih krajeva Hrvatske.

Natjecanje se sastojalo od tri precizna slijetanja, tko bliže točki te su bodovi iz sva tri slijetanja zbrajali i odlučen je pobjednik.

Zasluženo prvo mjesto slijetanjem u sami centar odnio je Branislav Javorina iz Paragliding kluba Fenix iz Gospića Gospić, drugo mjesto pripalo je Ivici Udovičiću iz ZK Fenis iz Zagreba, a treće mjesto Josipu Cindriću iz USL Gavran iz Zadra.


Natjecanje je trajalo od jutarnjih sati do podneva, nakon završene tekme organizator Damir Cvitković pobjednicima je čestitao, dodijelio diplome te pozvao na druženje na rijeci Gackoj uz roštilj.

policija gospić
Detalj s jedne današnje utakmice/snimio Marko Čuljat Lika press Gospić

Uz Dan državnosti

POLICIJSKI NOGOMETNI TURNIR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2017. u 18:45 sati

Fotografije: PULS

GOSPIĆ - Povodom Dana državnosti održan je tradicionalni turnir u malom nogometu pripadnika Policijske uprave Gospić.

Na turniru je sudjelovalo osam ekipa i to ekipa Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Gospić, Otočac, Donji Lapac, Korenica, Karlobag, Interventne jedinice policije i zajednička ekipa Policijskih postaja Senj i Novalja.

Prvo mjesto turnira osvojila je ekipa Policijske uprave ličko-senjske, drugo mjesto ekipa Policijske postaje Donji Lapac i treće mjesto ekipa Policijske postaje Karlobag.

Turnir je održan uz potporu Sindikata policije Hrvatske i Nacionalnog sindikata policije. (LpS)
mup
Razgibavanje pred utakmicu

puls
Izvlačenje parova
puls
PULS
Pobjednička ekupa Policijske uprave

lapac mup
Drugoplasirana ekipa Policijske postaje Donji Lapac
mup gospić
Kolektivni portret sudionika policijskog turnira u Gospiću
puls
Na turniru su bili i čelnici Uprave
PP Gospić
Šefica PP Gospić sa svojim dečkima iz ekipe
 

Razvoj i poticanje šaha u Gospiću

šah gospić
Predsjednik Kluba Bukovac i tajnik Čanić

KASPAROV DONIRAO ŠAHISTE

Stiglo je deset šahovkih garniture i knjige. Mladi idu u šahovski kamp ovog ljeta.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2017. u 0:45 sati

GOSPIĆ - Na informaciju da se u Šahovskom klubu Gospić organizirano radi s mladima Fundacija Gary Kasparov poslala je Gospićanima deset šahovskih garnitura, dvije šahovske početnice i pozivnicu za sudjelovanje mladih šahista u kampu koji će se održati od 22. do 27. kolovoza u Crikvenici.

Tim povodom u utorak je petorici najaktivnijih i perspektivnih mladih šahista predsjednik kluba Ivan Bukovac uručio po jednu garnituru, a ravnatelju škole pet garnitura i knjige
za instruktora pod nazivom „Šahovska početnica“ po modelu fonda Garry Kasparov.

Svečanom uručenju poklona  mladim šahistima nazočili su njihovi roditelji, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića Ivica Radošević te aktivniji članovi kluba. Dogovorena je daljnja suradnja Kluba i Škole, plan aktivnosti do kraja godine i plan natjecanja u idućoj godini.

NA KAMPU ŠAHISTA ŠEST MLADIH IZ GOSPIĆA

Na kampu mladih šahista koji će se održati od 22. do 27. kolovoza kvalitetna predavanja održati će nekoliko vrhunskih hrvatskih šahovskih instruktora kao što su velemajstor Ognjen Cvitan i Fide majstor Mufić.

Poslije trodnevnih predavanja 26. kolovoza prije podne održati će se rapid turnir za sve sudionike kampa do 18 godina starosti uz tempo igre 10 minuta + 5 sec. po igraču, a poslije podne brzopotezni turnir za igrače od 5 do 105 godina. Od 19,30 na Trgu P. Preradovića u Crikvenici bivši svjetski prvak Garry Kasparov održati će simultanku na 25 ploča.

U kampu šahovske mladeži u Crikvenici sudjelovati će Gospićani Vid Šarić i Kris Isaković, stariji kadeti, osmogodišnjaci Mirko Pavletić, Igor Glumac i Mateo Radošević i sedmogodišnji Karlo Matijević.
- Ti dječaci su budućnost našeg kluba, rekao je u uvodnoj riječi tajnik Tomislav Čanić.
U planu rada za mlade Gospićane do kraja godine i u 2018. je sudjelovanje na redovnim  mjesečnim turnirima kadeta u Rijeci, a ukoliko financijske mogućnosti dozvole igranje u juniorskoj ligi zapadne regije, te nastupi na republičkom prvenstvu. Seniorska momčad u trećoj ligi računa na najnaprednije i iskusnije mlade šahiste koji će konkurirati za prvu momčad. Ovakav model rada s mladima škola – klub sugerirati će se i ostalim ličko – senjskim klubovima, što će biti uvod u projekt pod nazivom Šah u škole.

Početkom naredne godine očekuje se dolazak svjetskog prvaka Garriya Kasparova u Gospić koji će nakon susreta s mladim šahovskim nadama odigrati simultanku na 20 ploča sa starijim građanima Gospića. (LpS)

šah gospić
Ravnatelj Radošević (u sredini) zahvaljuje na donaciji

kasparov i gospić
Tajnik Čanić (desno) govori o donaciji poznatog svjetskog šahiste Garya Kasparova
 
open gospić
Sudionici gospićkohg hrvačkog turnira/S>nimio Marko Čuljat

14. Gospić open

EUROPSKI HRVAČI U GOSPIĆU

Na turniru su vještine odmjerile hrvači iz pet država, a upoznali su Gospić i okolicu.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2017. u 15:00 sati

GOSPIĆ - U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović danas je u sportskoj dvorani ličko-senjski župan Darko Milinović pozdravio oko 200 hrvača iz pet europskih država i 14. Međunarodno natjecanje Gospić open proglasio otvorenim.

Na gospićkim strunjačama snage su odmjerili hrvači osim iz Hrvatske iz Italije, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Hrvači su još jučer stigli u glavni lički grad i bili su na kupanju na Jadranu, a obići će i znamenitosti toga kraja Ličko-senjske županije. (MaČ)

Najuspješnija ekipa na turniru je bila ekipa HK Slatina.

Najuspješnija ekipa u uzrastu mlađih dječaka je HK Gospić.

U uzrastu starijih dječaka najuspješnija je bila ekipa HK Slatina.

Kod kadeta najuspješniji su bili hrvači iz HK GOospić.

Najuspješniji hrvač bio je iz Hrvačkog kluba Gospić Luka Biškupić ostvarivši tri pobjede u kategoriji do 40 kg- uzrast mlađi dječaci.

Najuspješniji natjecatelj turnira je Dominik Djok iz Hrvačkog kluba Lika iz Zagreba.

gospić
gospić
Milinović otvara gospićki turnir u hrvanju
gospić

gospić
 

Gospić open

gospić
Detalj s prošlogodišnjeg natjecanja u Gospiću

MEĐUNARODNI HRVAČKU TURNIR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. lipnja 2017. u 18:10 sati

GOSPIĆ - Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, od 16. do 18 lipnja Hrvački klub Gospić organizator je 14. Međunarodnog turnira u hrvanju grčko-rimskim načinom za dječake, kadete i djevojčice pod nazivom  Gospić open gdje se očekuje dolazak kao i svih ovih proteklih godina oko tristotinjak sudionika.

Program počinje svečanim otvaranjem u subotu 17. lipnja u Gradskoj školskoj sportskoj dvorani u 9:30 sati. Prve borbe počinju u 9.45, a finalne borbe su na rasporedu u 20.30 sati. (LpS)

 

Iz iskustva gospićkih planinara

PANORAME S VRHA VIŠEVNIK

Članovi PD Željezničari bili su nedavno u Sloveniji.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2017. u 19:15 sati

Pripremio Mario Krpanić

GOSPIĆ - Manja grupa spremnijih gospićkih planinara uspjela je na Međunarodnom susretu planinara željezničara u kružnoj turi odraditi Viševnik (2015 m) i Lipanski vrh (1974 m).

Po povratku s vrhova bili su oduševljeni jer su panorame slovenskih Julijskih alpa bile živopisne kao na razglednicama. Cijela planinarska tura na oba vrha s podužom pauzom na Blejskoj koči trajala je oko deset sati.

Snimke s planinarskih uspona govore sve, a mnogi su se već odlučili na ljeto vratiti opet, ali ovaj put na najviši vrh Triglav (2864 m). Do sada je u posljednjih 18 godina jedan od najatraktivnijih vrhova u Europi pohodilo 25 članova PD „Željezničar“ Gospić. Najmlađi član kojem je to uspjelo prije dvije godine je petnaestogodišnja Rea Klobučar, a najstariji, ujedno i rekorder po broju uspona, je Tomislav Čanić koji se popeo na Triglav 18 puta i to od 2000. do 2015. osam puta, te još 10 puta prije Domovinskog rata.

- Još dva puta ako Bog da zdravlja bit će 20 uspona i onda odlazim u planinarsku mirovinu.-kaže vremešni Čanić.

alpe
Pomalo nesigurno, najviše zbog impresivne visine i pogleda, ali ipak ide
  
alpe
Grupa Gospićana s vodičem na vrhu Viševnik
alpe
Kuhanje kave u slovenskim Alpama poseban je gušt planinara

alpe slovenija
Tako blizu, a tako daleko, pogled na Triglav s Debele peći
pokljuka
Sudionici 9. međunarodnog susreta planinara u Sloveniji
 

Međunarodni susret planinara

pokljuka
Pobjednička ekipa konopaša

PLANINARSKI UGOĐAJ NA POKLJUKI

Gospićki planinari sudjelovali su u Sloveniji na susretu društava koja nose ime Željezničar, a iduće su godine domaćini.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2017. u 7:20 sati

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Proteklog vikenda 25 članova Planinarskog društva „Željezničar“ sudjelovalo je na međunarodnom druženju planinarskih društava pod istoimenim nazivom na prekrasnim predjelima Pokljuke u Sloveniji.

Na trodnevnim susretima u organizaciji PD „Željezničar“ iz Celja pojavila su se još planinarska društva Lokomotiv iz Mađarske, PDŽ „Ćira“ Lajkovac i PDŽ Šid iz Srbije, PD Željezničar Zagreb, te uz organizatore iz Celja još PDŽ Maribor i PDŽ Ljubljana iz  Slovenije.

Nakon prijavljivanja i smještaja u Vojarni na Pokljuki u petak, subota je bila udarni dan za planinarenje, pa su se tako planinari popeli na dvotisućnjakle Debela peć (2014 m), Viševnik (2050 m) i Tosc visok 2275 metara. Subotnju noć planinari su se zabavljali uz živu glazbu, a u nedjelju su susreti završeni sportskim natjecanjima po državama.

Uvjerljivo najbolje rezultate postigli su planinari iz Hrvatske koje su zastupali uz Gospićane i zagrebački željezničari i od osam disciplina ostvarili šest prvih i dva druga mjesta. Najveći uspjeh postigli su u povlačenju konopa u kojem su nastupili s dvije momčadi koje su našle u finalu. Drugi su bili željezničari  Slovenije s jednim prvim, četiri druga i dva treća mjesta , treći su Mađari, a četvrta je bila Srbija.

Nakon ručka u nedjelju je organizirana svečanost podjele priznanja, a gostujuća društva darovali su prigodnim poklonima organizatore iz Celja, koji su odlično organizirali ove susrete.

Iduće godine domaćini susreta biti će gospićki željezničari koji će tom prigodom proslaviti 45. obljetnicu svog postojanja. U povratku su gospićki planinari razgledali predjele Bleda i Bohinja i vrlo zadovoljni se vratili kućama.

pokljuka

pokljuka

Božena Smaić rođ. Dasović je u muškoj konkurenciji u skoku u dalj bila među
najboljima 

željezničar gospić

Uz spomenik četvorici prvih penjača na Triglav u Ribčevoj Lazi kraj Bohinja


hrvanje gospić
Rad u kaniškoj teretani/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
trening gospić
Dizanje utega u Kaniži
gospić

Razvoj hrvanja u Lici

gospić hrvanje
Radilo se punom parom

PRIPREMA REPREZENTACIJA HRVATSKE I MOLDAVIJE

Na pripremama u Gospiću i okolici nalaze se rvači osvajači brojnih medalja.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. lipnja 2017. u 20:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ/KANIŽA - Već tjedan dana RK Gospić je domaćin priprema dviju državnih reprezentacija - Hrvatske i Moldavije. Treninzi će potrajati do kraja ovog tjedna.

- Na treningu zajednički radile seniorske i juniorske reprezentacija. Među hrvačima je 15 osvajača europskih i svjetskih medalja u hrvanju. - kaže Ivan Karić, tajnik RK Gospić.

            Trenira se u maloj školskoj dvorani Osnovne škole dr. Jure Turića i u teretani u Kaniži i danas smo obišli hrvače na jedinstvenom treningu prije i poslije podne. Marljivo su radili i trenirali i dabome pošteno se znojili.

            Za ovaj trening zaslužan je hrvatski i lički hrvački olimpijac Božo Starčević. U dvorani je bilo i nešto mladih gospićkih dječaka hrvača. Inače u Gospiću ima 40 aktivnih hrvača raznih uzrasta.

PRVI LIČKI VLOG O PRIPREMAMA

 

trening gospić
Skok stupe preko prepone
alić gospić
Mihael Alić mlada nada ličkog hrvanja
 

Planinarenje u Lici i okolici

velebit
Velebitske vedute i uživancija u pogledu na more ili kontinent

VELEBITSKE AVANTURE

U rujnu veliki planinarski pohod duž Velebita od sjevera prema jugu.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2017. u 19:10 sati

GOSPIĆ - U našu redakciju stiglo je priopćenje Media Vala d.o.o. o uzbudljivom planinarskom iskustvu na Velebitu koje će bitu u rujnu ove godine.

Highlander (prevedeno na najljepši jezik na svijetu: gorštak) Velebit petodnevno je planinarsko iskustvo čije će se premijerno izdanje održati od 9. do 14. rujna. Na njemu će sudionici savladavati uzbudljivu stazu dugu 104 km. Staza prolazi kroz ljepote dva nacionalna parka Sjeverni Velebit i Paklenicu, pa prema tome i u Parku prirode Velebit.

Planinari će startati na Zavižanu na sjevernom Velebitu i u etapama krenuti južno planinarskim stazama prema cilju koji se nalazi u Starigradu na Jadranskom moru. Cjelokupni put sudionici trebaju proći u pet dana noseći vlastitu opremu i osnovne namirnice.
Ovo događanje u organizaciji Planinarskog kluba Gorštak nije namijenjeno isključivo dugogodišnjim planinarima i rekreativcima, već je zanimljivo i poticajno i za početnike koji će na siguran način doživjeti sve čari planinarenja. Staza kojom se prolazi je na nekim mjestima zahtjevna, no uz prave pripreme čak i oni kojima je planinarenje nepoznanica mogu stići do cilja. Za sigurnost sudionika, osim medicinskog osoblja, brine i jedna od najboljih spasilačkih ekipa na svijetu Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).
Cilj planinarske avanture Highlander - Gorštak Velebit je promoviranje zdravog načina života kroz kretanje i boravak u prirodi te edukacija javnosti o sigurnom planinarenju. Osim što Velebit osvaja netaknutom divljinom i brojnim stazama, organizatori smatraju kako će pridonijeti i razvoju turizma.

- Ovo je specifičan proizvod namijenjen zaljubljenicima u prirodu koji se, nakon što završe s planinarenjem, nerijetko upute u otkrivanje lokalnih znamenitosti i kulture. Blizina poznatih turističkih središta poput Zadra ili Splita, kao i kvarnerskih gradova i otoka zasigurno će privući sve one koji se nakon nekoliko dana šetnje po zahtjevnim planinskim stazama odluče opustiti i odmoriti u drugačijoj okolini. Vjerujemo da će se Hrvatska zahvaljujući Highlanderu u narednim godinama pozicionirati na karti europskih pješačkih putova i uvrstiti se na listu svjetski priznatih godišnjih događanja tog tipa.-izjavio je Igor Mlinarević, organizator Highlander Velebita.
Kotizacija za sudjelovanje na Highlander Velebit iznosi 950 kuna što uključuje tri topla obroka, suhe obroke i vodu koji će se nalaziti na odmorištima na cijeloj stazi, transport do starta te medalju i certifikat za svakog sudionika koji prođe cijelu stazu. Natjecanje ima i humanitarnu notu pa su tako organizatori odlučili 50 kuna od svake startnine donirati za obnovu skloništa Vlaški Grad u Paklenici. Na taj način svaki će sudionik ostaviti pozitivan trag na Velebitu u obliku obnovljenog skloništa za planinare.

Zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje na Highlanderu na poveznici službene web stranice na kojoj se nalaze i detaljne informacije o događanju. Svi koji krenu na ovo putovanje kući će se vratiti sa sjećanjima na prekrasnu Hrvatsku i njezinu netaknutu prirodu te s novim poznanstvima s osobama koje dijele ljubav prema planinarenju i prirodi.
 

nina
Nina Fadljević pobjednica iz Moskve

nina
Nina je iz Moskve donijela zlatnu medalju
u Lički Osik kao nitko do sada

OBIČNO O NEOBIČNOM

nina osik
Ponosna Nina Fadaljević s medaljama, peharima i priznanjima/Foto Marko Čuljat Lika press

NEPOBJEDIVA NINA IZ LIČKOG OSIKA

Iako je bolesna Nina (9) se ne predaje pa je postala i uspješna sportašica.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. lipnja 2017. u 19:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT, Lika press

Fotografije iz Moskve snimila Ivana Fadljević, ninina majka

LIČKI OSIK - Kada je našu redakciju prije par dana nazvala jedna čitateljica, nije bilo za vjerovati što jedna djevojčica sve može unatoč bolesti.

            - Znaš ona ti je bila u Rusiji na natjecanju i donijela je kući medalju - rekla jer Maja, ta naša čitateljica i SMS-o poslala broj telefona za kontakt.

            Bio je to broj njene majke Ivane, pa smo ju zamolili da priupita Ninu bi li pristala na razgovor za Ličke novine. Dogovor je brzo pao i danas smo bili na Ličkom Osiku. Četveročlana obitelj Fadljević je u stanu u obnovljenoj zgradi na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule. Glava obitelji, Ivica, radi u obližnjoj Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana kao kućni majstor. Ivana je nezaposlena, i žao joj je što nema više posla. Jedno vrijeme je radila na pomoći starijim osobama, a željela bi raditi jer ima srednju stručnu spremu ekonomiste. U njihovom dom je i brat i sinj Domagoj (12) ali i on nije baš najboljeg zdravlja nakon operacije krajnika.

- Problemi su počeli 30. listopada 2010. kada je Nina najprije imala upalu grla, pa zatim upalu pluća, a zatim se počela žaliti na bol u leđima. Najprije su je u Gospiću liječili doktori Zvonarić i Baričevič koji su ustanovili da ima tumor između kičme i bubrega. U liječenje su nam mnogo pomogle doktorice Ksenija Komadina i Sandra Čubelić - prisjeća je majka Ivana.

Zatim je slijedilo liječenje u Dječjoj u Klajićevoj bolnici u Zagrebu. kod prof. Jasminke Giljević. Pretrage su trajale mjesec dana uz punkciju koštane srži i potvrđena je dijagnoza iz Gospića, te je započela četveromjesečna kemoterapija, a zatim je obavljena operacija desnog bubrega i uklanjanje tumora, a pa ponovo kemoterapija.

-Time je nastavljena borba za preživljavanje. Tada sam radila u Grawe osiguranju i mnogo su mi pomogli i imali su razumijevanje za moje probleme a i financijski su me pomagali.- i ističe majka Ivana, dodajući da su razumijevanje i ljudsku potporu a i materijalnu dobili od Strukovne škole u Gospiću i ravnatelja prof. Ivana Oreškovića, te Ice Kovačevića, vlasnika Paba u Gospiću. i vlč. Luke Blaževića, osičkog župnika i Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku.

Obitelj Fadaljević su do sada pomagali i brojni građani Ličkog Osila i Gospića, a i Ivanini roditelji Ana i Ivan Mesić iz Mušaluka i roditelji supruga Ivice iz Bakovca u Kosinju.

Heroina Nina već punih sedam godina se liječi, svakih poet mjeseci ide na kontrole u Zagreb u Klaićevu i Institut za tumore, ali se ne predaje. Bavi se sportom. Do sada je sudjelovala na natjecanjima u Makarskoj i Gospiću, a prvih pet dana Lipnja Nina je s majkom Ivanom boravila u Moskvi. Nina je sudjelovala na 8. igrama djece pobjednika.

U Moskvi je u disciplini trčanja na 60 metara osvojila zlatnu medalju. Nije to sve. Bila je članica svjetske nogometne ekipe. Ivana se hvali da je obišla Crveni trg u Moskvi i da se vozila podzemnom željeznicom koja je inače najljepša na svijetu.

Nina
Nina je i ponosna i uspješna sportašica

nina osik
nina FAdljević

NESEBIČNA POMOĆ NINI

Nina i njena obitelj duguju veliku zahvalnost tetama u osičkom vrtiću: Đurđi, Mandici i Željki te teti tajnici Mariji Fajdić, odnosno ravnateljici Dječjeg vrtića Gospić Pahuljica u čijem je sastavu i osički vrtić te pedagogici vrtića Ani Kovačević i slikaru Ivanu Golcu iz Gospića.
Majka Ivana se žarko nada da će šo prioje dobiti posao kako bi mobla pomoći svojoj djeci. (MaČ)


 

PD ŽELJEZNIČAR GOSPIĆ

visočica
Planinari na Visočici/Foto arhiva PD Željezničar

Priprema se 119. pohod na Visočicu

Gospićki planinari pripremaju se po 119. put na Visočicu koji će biti 1. srpnja.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2017. u 21:00 sati

GOSPIĆ - Članovi PD Željezničar već su počeli pripreme za organiziranje 119. tradicionalnog pohoda planinara na Visočicu koji će biti 1. srpnja.

Prema utvrđenom programu tog dana do 8:00 sati je okupljanje i registracija planinara na kraju selu Rizvanuša (kraj izvora Pizdica) gdje će ih dočekati i pozdraviti organizatori i dati informacije za uspon prema Visočicu.

Na pohod se kreće 8:30 sati i to prema Delukinom vrelu, a uspon je starom stazom prema planinarskoj kući na Visočici. Na Jandrinoj poljani okrjepa (iz ruksaka), a na vrh se stiže u 13 sati, onda se nakon kraćeg zadržavanja kreće natrag.

Od 16:00 do 17:00 sati je ručak na u Rizvanuši i druženje.

Prijave se mogu izvršiti e-mailom tajnik@pdzeljeznicargospic.hr  ili kod tajnika Mile Milkovića na mobitel: 098/9223187 najkasnije do 28. lipnja 2016. Noćenje u planinarskoj kući Vila Velebita se može rezervirati na isti mobitel.

Visočica (1.619 m) i ako ne najviši, jedan je od planinarima najdražih vrhova Velebita. Istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu i bez sumnje najljepši vidikovac s kojeg se pruža pogled na Liku te se vidi gotovo cijeli Velebit s vrhovima od Zavižana do Crnopca. Vrh Visočica predstavlja jednu od 20 kontrolnih točaka planinarske obilaznice Lički gorski biseri, koju je utemeljio PD Željezničar Gospić i jednu od moguće tri kontrolne točke Južnog Velebita popularne Hrvatske planinarske obilaznice. Dnevnik obilaznice Lički gorski biseri polaznici pohoda moći će kupiti prije uspona.

- Dođite i uveličajte naš Dan društva i pohod i uživajte u prekrasnim vidicima na jednom od najatraktivnijih velebitskih vrhova.-kaže Milan Klobučar predsjednik Društva. (LpS)

visočica
Uspon na Visočicu
 
 

PLANINARENJE

samoborci

SAMOBORCI NA VISOČICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2017. u 23:45 sati

VISOČICA - Protekle subote Visočicu je posjetila grupa planinara Planinarskog društva "Sveti Patrik" iz Samobora.

- Ako vlasnik pivovare Ličanke Karlo Starčević postane gradonačelnik zaželite mu u naše ime puno uspjeha u vođenju nam jednog od najdražih gradova u Hrvatskoj i objavite ovu fotku na jednom od ličkih portala.- rekli su dežurnom u planinarskoj kući "Visočica" ovi kršni momci ljubitelji Velebita ali i pazariške Ličanke! (T. Čanić)

 
 

Iz šahovskog svijeta

GOSPIĆKI ŠAHISTI SVE BOLJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2017. u 8:50 sati

Piše Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Ovih dana završeno je momčadsko juniorsko prvenstvo Regije Zapad u šahu na kojem su igrali i dvojica gospićkih mladih šahista Vid Šarić i Silvije Franolić Kukina.

Mladi gospićki šahisti nastupali su na dvojnu registraciju za AŠK Junior Rijeka koje trenira riječki šahovski majstor Muftić i postigli zavidne rezultate. Vid je na drugoj ploči od 11 partija dobio 8 i tri remizirao, a Slivije je na četvrtoj ploči deset partija pobijedio i doživio jedan poraz.

Šahovski savez Ličko-senjske županije pokrenuti će u svim mjestima županije gdje postoje uvjeti i zanimanje za šah rad s mladima kako bi se omogućilo mladim šahistima napredovanje i igranje u svojoj sredini. Istovremeno će se omogućiti školovanje starijih šahista za instruktore i šahovske suce. Dugotrajan je to proces, kažu nam u Šahovskom savezu LSŽ jer se do sada po tom pitanju nije ništa radilo uglavnom zbog egoizma starijih šahista koji klubove održavaju samo radi sebe. Uskoro će doći i do inicijative Hrvatskog šahovskog saveza prema kojoj klubovi u višim ligama neće moći nastupati ukoliko nemaju organiziran rad s podmlatkom i juniorsku ekipu.

Prava je šteta što najkvalitetnijem mladom šahisti Ličko-senjske županije petnaestogodišnjem Marinu Tomljenoviću iz Senja klub nije omogućio nastup u seniorskoj momčadi. Zar nije dovoljna činjenica da je ovaj šahovski biser prošle godine osvojio drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske i plasirao se na prvenstvo Europe, a u zadnje vrijeme sve se glasnije govori da napušta šah. Nažalost, nije to jedini slučaj da predsjednici  i uprave ne misle na budućnost svojih klubova.

 
 

Šahovsko prvenstvo kadeta

ŠARIĆ I PAVLETIĆ MEĐU NAJBOLJIMA

šah gospić
Vid Šarić - Patrik Zekić 1/2:1/2 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2017. u 23:10 sati

Pripremio Tomislav Čanić

RIJEKA - Na redovnom mjesečnom kadetskom turniru u šahu za lipanj nastupila su dvojica kadeta Šahovskog kluba Gospić i nastavili s trendom dobrih rezultata.

Tako je Vid Šarić u jakoj A skupini proglašen za najbolje plasiranog kadeta do 16 godina ostvarivši peto mjesto u skupini. Osam i pol godišnji Mirko Pavletić osvojio je odlično sedmo mjesto i proglašen za najboljeg kadeta u uzrastu do 10 godina.

Uspjeh je mogao biti daleko bolji da Mirko nije „preskočio“ jedan turnir. Ove subote je uspio pobijediti dosad vodeću trećekategornicu Moniku Hasanović i sve više dokazuje da njegovi rezultati nisu slučajni. Nakon šest odigranih turnira Mirko je i dalje u samom vrhu tablice 32 mlada sudionika B skupine, a Vid je na vrlo dobrom 7. mjestu u konkurenciji 20 kadeta A skupine.

šah gospić kadeti
Mirko Pavletić (ŠK Gospić) - Monika Hasanović (ŠK Rijeka) 1:0
 
hodnja gospić
Sudionici današnje hodnje u Gospiću prije starta/Snimio Marko Čuljat Lik@ press Gospić
hodnja
Nova Gospićanka sudionica hodnje za zdravlje

SUSRET

Među Gospićanima bilo je jutros lako zapaziti damu sa safari kapom i štapovima za hodanje. Bila je to Palima Cimić, koja je zbog kćerke Sanje i unuke iz Samobora došla u Gospić i u Mačkovu Selcu (Ko zna zna, a ko ne zna nisam ja kriv) - kupila kuću.

Sanja je u Liku došta s turskom firmom Enkom koja je gradila autocestu i ostala raditi na čvoru na Ziru, a kćerka je u međuvremenu završila gospićku gimnaziju, ali i medicinsku biokemiju i sada u Rijeci očekuje posao. Nije se htjela vratiti u Gospić zbog znanstvenog napredovanja.

U kraćem razgovoru saznali smo da je gđa. Cimić strastvena planinarka da je i ranije često dolazila u Liku i planinarila po Velebitu te da je prijateljica s poznatim gospićkim planinarom Jandrom Benkovićem. (MaČ)

hodanje gospić
Dobrodošlica hodačima


Inicijativa za zdraviji život

hodnja
Tri generacije obitelji Tomljenović

HODANJEM DO ZDRAVLJA

Zdravstveni radnici Gospića organizirali su hodanje od desetak kilometara.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2'17. u 16:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT, Lik@ press

GOSPIĆ - Inicijativu Hrvatske liječničke komore i predsjednice gospićke podružnice dr. Mirjane Vrkljan Radošević pridružile su se i druge društvene ali i sportske organizacije kako bi danas Gospićane izvukli iz kuća na svjež zrak i hodanjem doprinijeli svom boljem zdravstvenom stanju.

Nešto prije 10 sati danas se okupilo mnoštvo Gospićana koji su željeli sudjelovati u prvoj akciji hodanja zbog zdravlja. Na trgu su bile i po tri generacije jedne obitelji, a predsjednica gospićke Podružnice Liječničke komode dr. Mirjana Vrkljan Radošević sudionicima je podijelila više od 160 majica s trasom hodnje u okolici Grada.

Prvo gospićko hodanje za zdravlje podržala je Opća bolnica, Hrvatski liječnički zbor, Županijski zavod za javno zdravstvo, Ljekarna Pablo, Lanac trgovina DM, sportske udruge i sportski savezi, tako da rezultat nije mogao izostati. Jedino je šteta što je istovremeno u drugom kraju grada, u Jasikovcu, organiziran kros (na koji nas nitko nije niti pozvao), pa se stječe utisak da se organizatori ovih manifestacija nisu htjeli niti željeli dogovoriti o terminu što je za svaku osudu jer Gospić nema milijun nego jedva nekoliko tisuća stanovnika ???gospić hodnja
Dobrodošlicu hodačima uputila je doktorica Radošević
gs
Psihološka priprema za hodnju
hodnja
Male i velike curke prije hodnje

 

 

 

hodnja
Štand Ljekarne Pablo

gospić