Ličke novine Ličke novine Arhiva


gari

Nema ferija za mlade šahiste Gospića
gari

Natjecanje na Kasparovu festivalu

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. prosinca 2018. u 9:15 sati

Javlja Krešimir Matijević

GOSPIĆ - Ovog vikenda gospićki mali šahisti sudjelovali su na Šahovskom festivalu za mlade u organizaciji šahovske fondacije Garija Kasparova. U međunarodnoj konkurenciji šahista i šahistica iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine ali i Bugarske i Austrije, na turniru osnovnoškolaca u konkurenciji U-9 između 48 šahista Igor Glumac zauzeo je 6 mjesto s 4 boda iz 5 partija, dok je njegov kolega Karlo Matijević imao pobjedu manje što je bilo dovoljno za 13 mjesto.

Na turniru U-12 Mirko Pavletić osvojio je 11 mjesto s 3 boda, dok je jedina gospićka kadetkinja pružila dostojan otpor iskusnijim konkurentima osvojivši 1 bod i zauzevši 32 mjesto u konkurenciji 34 šahista i šahistica.

Gospićki šahisti osvojili su ekipno 9 mjesto s 11 bodova i nagradu od tri šahovske garniture i šahovske literature za početnike. Ovaj ekipni uspjeh bio bi još i veći uz masovniji nastup gospićkih šahista jer su neke škole imale i po deset sudionika. Pobjednik turnira U-9 Ivan Horvat iz OŠ Lučko ostvario je svih pet pobjeda i osvojio pravo sudjelovanja u simultanki protiv Garija Kasparova koju je prenosila i HRT


ff
gari
kor

Željko Miljanović

kk

Korenički šahovski turnir

MILJANOVIĆ POBJEDNIK

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. prosinca 2018. u 19 sati

KORENICA – Proteklog vikenda održan je Božićni šahovski turnir na kojem je sudjelovalo 11 domaćih igrača i četiri gostujuća iz Gospića. Igralo se ubrzanim tempom po igraču na 10 minuta 7 kola.

Uvjerljivo prvo mjesto osvojio je domaćin Željko Miljanović sa stopostotnim učinkom 7 bodova ispred Gospićana Vida Šarića i Tomislava Čanića koji su osvojili po 5 bodova. Dalje slijede trojica igrača s 4 osvojena boda Dalibor Tomić, Mile Mečev i Aleksandar Miljanović itd. Na kraju susreta upriličeno je prijateljsko druženje uz lovački gulaš i dobru kapljicu. (T. Čanić)

kk

kor

 

hah

Mladi šahisti Gospića

DOBAR NASTUP NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. prosinca 2018. u 9:30 sati

GOSPIĆ - Ekipa mlađih kadeta ŠK Gospić u sastavu Mirko Pavletić, Igor Glumac, Karlo Matijević i Magdalena Matijević, koja je ovom prilikom bila i kapetan ekipe, postigla je novi, ovaj put ekipni uspjeh.

Na Otvorenom prvenstvu Primorsko-goranske županije za mlađe kadete u Rijeci gdje su u vrlo jakoj međunarodnoj konkurenciji nakon 5 kola zauzimali vrlo visoko 5 mjesto, ali ih je trenutak dekoncentracije u iduća dva kola koštao tako visokog plasmana, pa su u konačnom poretku zauzeli 8 mjesto od 14 ekipa.
Prvenstvo je suvereno osvojila ekipa ŠK Postojna iz Slovenije, dok je drugo mjesto zauzela ŠK Goranka Ravna Gora, a treće ekipa Crikvenica I. (Krešimir Matijević)

 
ccc
Mirko Pavletić

Završni šahovski turnir u Rijeci

MIRKO PAVLETIĆ MEĐU NAJBOLJIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2018. u 12:30 sati

Pripremio Ivic a Pavleić

RIJEKA – Jučer je održan redoviti međunarodni Rapid šahovski turnir na kojem su između trideset natjecatelja sudjelovali i gospićki šahisti Karo i Magdalena Matijević, Igor Glumac i Mirko Pavletić.

Kao obično, igralo se sedam kola i gospićki šahisti ostvarili su zapažene rezultate. Karlo 3.5 Magdalena 2, Igor 3 i Mirko 5 bodova. Na turniru Mirko je dijelio treće mjesto sa još pet šahista. Bidući da je subotnji turnir posljednji u ovoj godini proglašeni su rezultati u ukupnom poretku za 2018. godinu.

Medalje su primili: za prvo mjesto Monika Hasanović iz Rijeke, drugo mjesto Simon Bradač, iz Slovenije, a treće mjesto Mirko Pavletić iz Gospića.


Riječki pobjednici
 

Uspjeh ličkih šahista

SENJANI I GOSPIĆANI U DRUGOJ LIGI

Iz lige je ispao ŠK Karlobag.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. LISTOPADA 2018. U 15 SATI

Javlja Tomislav Čanić

GOSPIĆ – Polovinom mjeseca završena su natjecanja završena su natjecanja Hrvatskih šahovskih liga regije – zapad u kojima je sudjelovalo pet klubova s područja Ličko-senjske županije.

Dok je momčad ŠK Karlobag ispala iz Druge šahovske lige, osvajanjem prva dva mjesta u Trećoj ligi plasman u viši rang izborili su šahisti ŠK Velebit iz Senja i ŠK Gospić. Za momčad Karlobaga koja je u Drugoj ligi osvojila samo tri meč boda nastupali su Siniša Cucančić, Ranko Pavlović, Nenad Levar, Tomislav Čanić, Miljenko Jokić i Milan Kuga. Najbolji pojedinačni rezultat postigao je Nenad Levar na trećoj ploči s 5,5 od 9 mogućih bodova, ispred Siniše Cucančića koji je na prvoj ploči osvojio 4,5 boda. Najveći problem kod Karlobažana bio je nenastupanje igrača s najvećim rejtingom Miroslava Savića koji nije odigrao ni jednu partiju. To je bilo presudno jer bi se pomicanjem igrača prema zadnjoj ploči, objektivno ostvarili bolji rezultati na svim ostalim pločama.

U trećoj hrvatskoj ligi ugodno su iznenadili šahisti ispod Nehaja koji su osvojili prvo mjesto s 13 meč bodova ispred Gospićana koji su osvojili također 13 bodova, ali su imali manje pojedinačnih bodova. Senjani su nastupili u sastavu: Marijan Črepan, Goran Tomljanović, Ivan Prpić, Dragoljub Gradišer, Milan Prpić i Jadranko Baljak. Najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Milan Prpić na petoj ploči ispred Marijana Črepana koji je na prvoj ploči dobio osam od devet partija.

Za Gospićane su nastupili Nenad Ivasčanin, Željko Žuvela, Darko Jakešević, Andrija Jergović, Rade Derenčinović, Ivan Bukovac i Vid Šarić. Najviše bodova osvojio je na trećoj ploči Darko Jakešević s 5,5 od 8 mogućih bodova. Drugi je Andrija Jergović koji je igrao pet partija i svih pet dobio na četvrtoj ploči.

Šahovski klub Gacka iz Otočca nerijetko je nastupao nekompletan pa su ostvarili slabiji plasman u trećoj ligi. Tako su podijelili šesto do osmo mjesto s Krkom II. i Kraljevicom. Za Gacku su igrali: Mario Kranjčević, Milan Orešković, Davor Drvar, Branko Vujanić, Miljenko Vukelić, Boris Pavelić, Igor Orešković i Ivica Miletić. Najviše bodova za Gačane osvojili su Milan Orešković 5,5 od mogućih 8 i Mario Kranjčević 4 od 7 bodova.

U Četvrtoj ligi zapad po prvi put su nastupili šahisti Korenice i osvojili solidno četvrto mjesto s dvije pobjede i četiri poraza. Igrali su u sastavu: Željko Miljanović, Bogdan Dozet, Dalibor Tomić, Siniša Budimir, Mirko Kostelac, Aleksandar Miljanović i Nino Kalember. Najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Željko Miljanović s 3,5 od šest mogućih bodova, dok je drugi Dalibor Tomić s tri osvojena boda.

U sljedećem periodu do početka ligaškog prvenstva za 2019. godinu, igrati će se klupska prvenstva i memorijalni turniri. Prvi memorijalni turnir organizira ŠK Karlobag koji će se odigrati 3. studenog povodom Dana općine. Turnir će biti posvećen nedavno preminulom predsjedniku kluba Mladenu Kukini. Krajem prosinca Gospićani će organizirati Božićni turnir posvećen hrvatskom branitelju Paji Šimiću. Istovremeno novi drugoligaši najavljuju trku za pojačanjima za naredno prvenstvo.

 
 

Gospićki hrvači ponovili uspjeh

Petranović i Radošević viceprvaci Hrvatske, Ostović treći

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2018. u 9:40 sati

GOSPIĆ – Proteklog vikenda u ŠSD „Pešćenica“ u Zagrebu, u organizaciji Saveza hrvačkih športova grada Zagreba, održano je Prvenstvo Hrvatske za starije dječake u slobodnom načinu, starije djevojčice (dobna skupina do 15 godina), juniore u slobodnom načinu i juniorke (dobna skupina do 20 godina) za 2018. godinu. Nastupilo je 146 hrvača.

Hrvački klub Gospić nastupio je sa šest natjecatelja koji su ostvarili zavidan uspjeh. Goran Petranović i Frane Radošević osvojili su srebrne medalje, a Kristijan Ostović brončanu. Adriano Alić zauzeo je 5. mjesto, dok su Antonijo Rupčić i Robert Petranović izgubili u kvalifikacijskom kolu.(IK)

zz
  gora
Laureratiz iz RAvne Gore /Snimio Krešimir Matijević

Novi uspjeh gospićkih šahista

MEDALJE IZ RAVNE GORE

8. listopada 2018. u 23:30 sati

RAVNA GORA - Novi veliki uspjeh polučile su danas gospićke šahovskih nade na Otvorenom prvenstvo Primorsko-goranske županije u šahu u konkurenciji do 8 godina i 37. šahovski turnir uz Dječji tjedan.
            Najmlađa gospićka šahovska nada Karlo Matijević (8) osvojio je uvjerljivo Otvoreno prvenstvo županije u konkurenciji do 8 godina sa 6 osvojenih bodova iz 7 partija. Za sada jedina mlada šahistica ŠK Gospić Magdalena Matijević na 37. šahovskom turniru uz Dječji tjedan okitila se brončanom medaljom u konkurenciji djevojčica do 12 godina s osvojena 3 boda, dok je njezin suigrač Igor Glumac na muškom turniru do 12 godina podijelio 5-8 mjesto sa osvojena 4 boda iz 7 partija.
            Na kraju valja spomenuti da su naši mladi šahisti na ovom turniru sudjelovali na poziv prof. Zdenka Jurkovića dugogodišnjeg organizatora turnira i šahovskog entuzijaste iz Ravne Gore. (KMat)

gora

gg

  

Planinarska akcija

kk

Bolja stolarija na Kuginoj kući

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2018. u 19:45 sati

VELEBIT – Jučer su članovi PD Željezničar iz Gospića uz pomoć majstora na Kuginoj kući zamijenili šest  prozora i jedna vrata. Ovo je šesta veća investicija planinara od 2000. godine kada su objekt preuzeli u gotovo ruševnom stanju. Svako ulaganje bilo je u vrijednosti materijala oko 30.000 kuna. Ovaj put glavni sponzor bila je Poslovnica tvrtke Trohadil iz Otočca, čija su dvojica djelatnika uz pomoć trojice planinara društva zamijenili stolariju. (T. Č.)

 
 

mm
Mirko Pavletić (lijevo) osvojio je tri boda

Novi uspjeh gospićkih šahista

MATIJEVIĆ IZNAD PROSJEKA

6. listopada 2018. u 19:20 sati

GOSPIĆ/RIJEKA - I ovog vikenda gospićki mladi šahisti sudjelovali su na mjesečnom kadetskom turniru u Rijeci. Najmlađi među njima, Karlo Matijević, osvojio je 6. mjesto s 4 ½ boda u konkurenciji 34. šahista i po 6 put proglašen je najboljim mladim igračem do 8 godina. Igor Glumac sa 3 ½ boda osvojio je 18. mjesto, dok je drugoplasirani u ukupnom poretku Mirko Pavletić ovaj vikend osvojio 21. mjesto s 3 boda.
Za sada jedina gospićka šahistica, Magdalena Matijević. osvojila je jedan bod u jakoj konkurenciji šahista i šahistica iz Primorsko goranske županije ali i susjedne Slovenije. (KMat)

mm
Magdalena Matijevic (lijev0) osvojila je jedan bod

mm
Igor Glumac (lijevo) osvojio je 3,5 boda

mmm
Karlo Matijević (desno) stalno dobro napreduje
 

kkk

Kamera Ličkih novina među kadetkinjama KK Gospić

NOVE NADE GOSPIĆKE ŽENSKE KOŠARKE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2018. u 21:20 sati

GOSPIĆ – Večeras smo na trenutak prekinuli trening mladih gospićkih košarkašica. S kadetkinjama U 17 Košarkaškog kluba radi trener Boris Virag.

Djevojke su rado pozirale ispod koša, a od trenera saznajemo da se pripremaju za turnirsko natjecanje 28. listopada u Vodicama gdje ih očekuje susret s domaćom ekipom i ekipom Budućnost iz Podgorice u Crnoj Gori. Osim toga, krajem studenoga one će biti domaćin drugog kruga turnira na koji će im u goste stići ekipe košarkašica iz Vodica i slovenskih mjesta Ježice i Ilirija.

Ovo su nove nade gospićke ženske košarke jer Klub i ne,ma seniorske ekipe za natjecanja. (MAČ)

 
  pp
Pripreme za oproštajnu partiju šaha

Šahovski klub Gospić

ČANIĆ SE OPROSTIO
OD MLADIH ŠAHISTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2018. u 20:30 sati

GOSPIĆ – Večeras je Tomislav Čanić, odigrao nekoliko partija šaha s najmlađim i najboljim šahistima Gospića i okolice, koji su na njegov poticaj prije nekoliko godina i počeli upoznavati tu drevnu vitešku igru.

            Čanić se večerašnjim partijama oprostio od svojih učenika koje je i darivao šahovskim knjigama, a za klub je poklonio nekoliko garnitura. Knjige su dobili Magdalena i njen brat Karlo Matijević, Mirko Pavletić i Igor Glumac.

            - Bez Čanića više ništa neće biti isto.- rekao je Ivica Pavletić, djed mladog šahiste Mirka Pavletića.

            Rad s mladim šahistima nastaviti će stariji igrači i Darko Marjanović, voditelj Šahovske grupe Školskog sportskog kluba Osnovne škole dr. Jure Turića. (MAČ)

k
Knjiga za Karla Matijevića

pp
tt
Knjiga za Mirka Pavletića
ggg
Knjiga za Igora Glumca
kk
Knjiga za Magdalenu Matijević
ooo
Izletnici na Oštru i u Rizvanušu/Snimio Branislav Javorina
 

Nastavljen tradicionalni uspon na Oštru

JESEN NA OŠTRI

Šezdesetak Gospićana danas se popelo na gradski simbol.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2018. u 20:10 sati

OŠTRA/RIZVANUŠA – Tradicionalnu planinarski uspon Četiri godišnja doba na Oštri, danas prvog dana jeseni privukao je šezdesetak što mladih što starijih Gospićana. Svi su uživali u lijepom i sunčanom danu. Nakon "osvajanja" Oštre, skupa su produžili u obližnju Rizvanušu i do sportskih terena Elektrolike gdje je bila i roštiljada. (LPS)
ooo
ooo
Razgibavanje i zabava na sportskom terenu Elekztrolike u Rizvanuši

gary

Razvoj šaha u Gospiću

ggg
Gospićki šahisti s trenerom Tomislavom Čanićem u Crikvenici

MLADI BRILJIRALI U KASPAROVOJ ŠKOLI

Najmlađi gospićki šahisti vratili su se s nagradama iz Crikvenice. Stigle čak četiri medalje.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2018. u 10:45 sati

Pripremio Tomilsv Čanić

GOSPIĆ – Ovog vikenda, po drugi put za redom, mladi šahisti Osnovne škola škole dr Jure Turića boravili su u kampu Garyja Kasparova koji je održan u organizaciji Šahovskog kluba E-4 iz Zagreba u Crikvenici.

U Crikvenici su uz bivšeg svjetskog prvaka Kasparova bili i ruski velemajstori Aleksandar Beljavski i engleski velemajstor Miguel Short. Mladi Gospićani su sudjelovali na natjecateljskom dijelu Kasparove škole šaha, koji inače propagira uvođenja šaha kao pr4edmetge u hrvatske osnovne škole.

Na turniru je sudjelovalo oko 120 šahista do 16 godina starosti iz 12 gradova Hrvatske i nekoliko gradova iz Slovenije. Šest mladih Gospićana ostvarilo je izvanredne rezultate na dva turnira. U subotu su na turniru Šah u škole na kojem su sudjelovali mladi igrači iz 11 mjesta Hrvatske nastupila dva kadeta do 10 godina na kojem je prvo mjesto osvojio devet godišnji Igor Glumac, dok je godinu dana mlađi Karlo Matijević zauzeo odlično treće mjesto.

U uzrastu U-12 nastupili su Borna Milković, Petar Milković, Mirko Pavletić i Magdalena Matijević. I u ovom uzrastu briljirali su gospićki šahisti Borna Milković koji je bio pobjednik turnira ispred suigrača Mirka Pavletića koji je zauzeo drugu poziciju. Petar Milković je bio šesti, a je Magdalena Matijević proglašena najboljom ženskom igračicom. Dvojici pobjednika i Magdaleni dodijeljene su medalje i prigodne nagrade.
Zahvaljujući pojedinačnim rezultatima u momčadskom plasmanu OŠ dr Jure Turića pripalo je izvrsno treće mjesto čime su izborili nagradu od tri šahovske garniture i besplatan ručak za sve igrače i pratnju. Na ovom turniru igralo se po 20 minuta, a za one partije koje se nisu završile u tom vremenu, dodano je vrijeme svakom igraču pet minuta za brzopotezni završetak.

Drugog dana troje mladih Gospićana nastupilo je na BLITZ (brzopoteznom) turniru s tempom igre 5 minuta + 3 sekunde po potezu - devet kola. Najbrži igrač turnira bio je Mirko Pavletić s osam osvojenih bodova od devet mogućih ispred Mislava Kvaternika iz Rijeke sa 6,5 bodova. Treće mjesto pripalo je Karlu Matijeviću sa 6 bodova, a Igoru Glumcu koji je izgubio koncentraciju u posljednja tri kola pripalo je peto mjesto s 5 osvojenih bodova. Magdalena Matijević je igrala u grupi U-12 i dobila prigodnu nagradu za najbolje plasiranu igračicu. Uz predmetne nagrade organizatori Fond Gary Kasparov refundirati će dio troškova gospićkim natjecateljima.

ggg
Mlade gospićke šahovske mlade o kojima se toliko malo zna i piše, a ima ih još
gg
gg
hod
Zajednička slika za uspomenu hrvatskih jodača u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
hh
hh

Županijska turistička zajednica

PRVI HRVATSKI FESTIVAL HODANJA

Unatoč kiši na hodanje je otišlo oko 250 sudionika.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. rujna 2018. u 14:50 sati

GOSPIĆ – Konačno je iz ličke metropole krenula jedna nacionalna inicijativa koja je u Grad dovele sudionice iz raznih hrvatskih dijelova.

Unatoč kiši, oko 250 hodača nije odustajalo, izvlačile su se kabanice a i organizator, Turistička zajednica Ličko-senjske županije je bio spreman za takvo vrijeme, pa je Trg Stjepana Radiča ubrzo poplavio.

Time je i danas i počeo Prvi hrvatski festival hodanja, a organizaciji i potpori pridružile su se i gradske i županijske službe, HGSS i Crveni križ, ali bila je tu, za svaki slučaj i policija, koja je na početku hodače pratila pod rotirkama. Bile su tu i radnice iz ljekarne Pablo koje su sudionicima dijelile energente za hodanje. Hodača je bilo sa svih strana Hrvatske koji u Lici ostaju i sutra kada je hodanje organizirano na otočkom području. Prije starta izvršena je evidencija hodača i svaki je dobio prigodnu majicu. (MaČ)

 


hh
hh

hhh
hh
hh
hh
hh
 

Kolovoški izlet na Visočicu

izl

PRIJE POLA STOLJEĆA BILO JE LAKŠE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

Piše i slika Tomislav Čanić

VELEBIT - Barem dvadesetak Gospićana sada već starije životne dobi iskoristi svoj ljetni odmor u Gospiću barem jedan dan za odlazak na „svoju“ Visočicu kako bi obnovio sjećanja na mladenačka druženja i uživanje u prekrasnim panoramama prema moru s jedne i ličkom polju s druge strane.

Ovih dana na Visočicu je pošao u društvu dvojice nešto starijih kolega Ivica Zdunić (68) iz Zdunić Varoši. Nakon studija na Visokoj turističkoj školi zaposlio se u Zagrebu u Tvornici Josip Kraš, iz koje je otišao u mirovinu. Nekoliko mjeseci u godini uživa u vikendici u Čanić Gaju, koju je sam svojim rukama napravio na gruntu svoje supruge Jasne. Ovih dana put Visočice krenulo se terencem do komad Velebita otkuda su se uputili pješice s naprtnjačama. Nakon dvadesetak minuta Ivica je izustio uz lagani smješak:
-Čini mi se da sam prije 50 godina lakše išao uz brdo.

Uz samo dva kraća odmora po nekoliko minuta došli su do planinarske kuće za pola sata koja ga je zadivila svojim izgledom, kako s vanjske tako i s unutrašnje strane. Suvremena planinarska kuća može primiti 25 planinara, ima solarnu rasvjetu, grije se na drva, a kraj kuće je cisterna za vodu, iz koje gospićki planinari svake druge godine nose uzorak na ispitivanje kakvoće. U nekadašnjem Gojtanovom domu, prisjeća se Ivica, moglo je noćiti skoro 50 ljudi, a o domu je brinuo stalno zaposleni domar kojeg je financirala općina Gospić.

Po lijepom sunčanom vremenu zaputila su se trojica veterana prema vrhu. Na prvom proplanku iznad planinarske kuće razgledali su panoramu Gospića i okolice, a onda odgonetali vrhove prema sjeveru i jugu Velebita. Na 15 minuta od planinarske kuće planinarski nostalgičari dolaze do kamene piramide s desne strane staze na kojoj piše STRUGE (6 h), a na kamenu s lijeve strane u pravcu Gospića piše VODA. Kada su se spustili tridesetak metara dalje od staze naišli su na kaptirani izvor pod nazivom Ivino vrelo. Ovo je zaista impresivno da na 1500 metara nadmorske visine na Velebitu postoji izvor koji nikad ne presušuje. Slijedi nešto strmiji uspon još 15 minuta i jedan od najljepših vidikovaca na Velebitu – Visočica. Naziv "Visočica – 1619 m" stajao je ostatku piramide na vrhu. Prije povratka s vrha su zaključili da su tri puta više vremena potrošili na razgledanju panorama s jedne i druge strane Velebita, lančanih vrhova, raznih boja mirisnih biljaka, nego na penjanje.

 
triglav
triglav

triglav

Gospićki planinari na novom pohodu ovog vikenda

PONOVO NA TRIGLAVU

6. kolovoza 2018. u 10:15 sati
Snimio Mario Krpanić
Tekst Tomislav Čanić, vođa pohoda kome je to dvadeseti uspon

GOSPIĆ- Planinarsko društvo Željezničar prošlog vikenda organizirao novi pohod na Triglav (2842 m) najviši vrh Slovenije na kojem je sudjelovalo pet planinara. Po, za planinare, dobrom vremenu uspon je počeo od Pokljuke gdje su stigli u petak 3. kolovoza nešto prije podneva. Odmah su krenuli šumskim dijelom, a kasnije kamenitim stazama. Za nepuna tri sata došli su do Vodnikova doma (1817m) gdje su ručali iz vlastitih ruksaka, okrijepili se i krenuli do planinarskog doma Planika (2404m )gdje ih je čekalo rezervirano prenoćište. Ranijim odlaskom na počinak djelom su nadoknadili umor zbog ranijeg polaska iz Gospića (oko 3 sata) i šest satnog uspona. Nakon jutarnje kave na vrh su krenuli s minimalnom prtljagom u 6,30. Kada se vođa puta uvjerio da se svi dobro osjećaju i ne boje visine, predložio je da se na vrh krene bez kaciga, pojasa i karabinera.
Iako su Marija Milković, Marijana Nahod, Stipe Pavelić i Mario Krpanić išli prvi put na jedan ovako planinarski zahtjevniji pohod, primijetila kod svih se primjetila smirenost, odlučnost i zajedništvo. Odbačeni su čak i štapovi jer se po stijenama moralo služiti rukama kao i nogama. Do vrha su došli za nešto više od sat i pol, zbog čestog razmimoilaženja na uskim dijelovima stijena s onima koji su se vraćali s vrha. Na samom vrhu bilo je preko sto slovenskih planinara koji su slavili 125. obljetnicu slovenskog planinarstva. Tu su se našli planinari iz Zagreba, Metkovića, Splita, raznih drugih mjesta Hrvatske iz BIH-a. Nakon okrijepe i fotografiranja s gospićkom zastavom i flašom Velebitskog piva, lički planinari su krenuli natrag do doma Planika. Četvorici planinara PD Željezničar društvo je pravila i predsjednica PD Mrsinj iz Korenice Marijana Nahod, koja se ponosno fotografirala sa zastavom njihovog društva na vrhu Triglava.
Na povratku s vrha lički planinari su se susretali s brojnim planinarima poznatih prijateljskih društava kao iz PD Željezničar Zagreb, Novog Vinodolskog i PD Zagreb Matica. Veći zastoj na povratku bio je zbog mnogobrojnih susreta, ali i većeg broja planinara koji su se penjali prema vrhu. U jednom trenutku Marijani je izmakao kontroli ruksak u kojem su osim najnužnije opreme bili njezini dokumenti i novac, pa se sunovratio u provaliju. Nakon što se vidjelo da je ruksak odsklizao stotinjak metara ispod stijene na kojoj su bili, bez paničarenja i nervoze spustili su se stijenu niže, a hrabri Mario Krpanić je bez ikakvog osiguranja preko izuzetno velike strmine uspio doći do ruksaka i spasiti Marijanine stvari. Marijanu je to u znak zahvalnosti stajalo samo nekoliko piva u planinarskom domu.
Nakon što su se Ličani osvježili i ručali zalihe iz svojih ruksaka, uz dosjetke i dobro raspoloženje spustili su se istim putem preko Vodnikovog doma do automobila na Pokljuki. Sa željom da upoznaju još ove godine i Kamniške alpe, novi alpski pothvat dogovoren je za rujan u istom sastavu.

tri
bojan

U čast hrvatskih branitelja i Oluje

bojan

DOKTOR GLAŽAR ISPLIVAO I DEVETI MARATON

5. kolovoza 2018. u 15 sati

KLANAC – Gospićki liječnik Hitne medicinske pomoći, doktor Bojan Glažar, u čast hrvatskih branitelja i Oluje jučer je plivao po deveti put svoj maraton na rijeci Lici. Maraton je dug 15 kilometara i ovaj put su ga čamcem pratili članovi gospićke ribolovne udruge Lika.
Slike s Glažarova maratona koji je protekao u sjedni otkrivanja spomenika na Ljubovu poslala nam je jedna naša čitateljica. (LpS)

b ojan

loptanje
Detalj s nogometne utakmice veterana Marakane/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
 

SPORTSKI TURNIRI NA MARAKANI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2018. u 23 sata

GOSPIĆ – Povodom Dana Grada Udruga građana Marakana organizirala je danas popodne po peti put nekoliko sportskih turnira. Naša je kamera zabilježila navijače, boćanje, pobjednike u košarci i nekoliko sekvenci veteranskog nogometa valjkastih vremešnih osoba koje se još uvije dobro snalaze s loptom. Golman Marakane baš i nije bio zaposlen, za razliku od kolege s drugog gola. Među navijačima je bio i župan Darko Milinović. (MaČ)

otimačina za loptu

marakanaSudionici košarkaškog turnira

marakana
U publici je bio i župan Milinović u plavoj majici (u sredini)
marakana Veteranske ekipe koje su igrale na Marakani dok je još bila marvinska placa
 

MARAKANA ZOVE

U subotu je novi, peti, turnir sportaša u Smiljanskoj ulici.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. srpnja 2018. u 13:20 sati

marakana

GOSPIĆ – U sklopu obilježavanja Dana grada Udruga građana Marakana organizirala je 5. turnir Marakana gori. Sportski turnir će biti u subotu, 28. srpnja na Trgu Zrinskih i Frankopana.-kaže se u priopćenju koje potpisuje Ernest Petry, predsjednik Udruge.
Za subotu je organizirano više sportskih manifestacija i susreta. Najprije će u 9 sati izaslanstvo Udruge položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu blaženika Alojzija Stepinca. Nakon toga zapalit će svijeće i kod središnjeg križa u gradskom groblju u sjetu na sve preminule sugrađane.
Sportska natjecanja počinju u 13:00 sati i to turnirom u bućanju, s dva igrača u ekipi. Prijave za turnir mogu se izvršiti do 28. srpnja do 12:45 sati na boćalištu ili na mobitel 098/ 439 606.
U 16:00 sati započeti će malonogometni turnir za klince (5 igrača u ekipi – 4 + 1). Prijave za turnir se mogu izvršiti do 27.  srpnja na mobitel 099/ 500 3708.

U 17:00 sati započeti će turnir u košarci (2 igrača u ekipi). Prijave za turnir se mogu izvršiti do 28. srpnja do 16:45 sati na košarkaškom igralištu ili na mobitel 098/ 624 458.


U 20:00 sati odigrati će se revijalna utakmica između „oldtimera“ Marakane. (LpS)

 
biciklijada gospić
Pripreme za start gospićke biciklijade/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
marta
Na biciklijadi je bila i Marta s roditeljima
bicili gospić
Začelje kolone u Ulici Vile Velebita

Fotoreportaža

GOSPIĆKA BICIKLIJADA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SRPNJA 2018. U 14:35 SATI

GOSPIĆ – U organizaciji Biciklističkog kluba pod pokroviteljstvom Grada Gospića danas je u 9 sati startala biciklijada na stazi dugoj 40 kilometara. Vozilo se s Glavnog trga u Mušaluk i preko Ćojluka u Klanac, te upoprijeko u Veliki Žitnik do spomen-doma dr. Ante Starčevića, te do rodne kuće Nikole Tesle, uz prigodna predavanja, i najzad popodne se stiglo na Glavni trg. Među pedesetak biciklista zapazili smo i dvije obitelju Krmpotić i Šulentić.

U pratnji je organizirana dobra podrška a na čelu su išla vozila policije s rotirkom i gospićkog GSS-a. Prije kojih pola stoljeća također su bile biciklijade, ali natjecateljskog karaktere od Gospića do Kvarata i natrag, i u pravilu je na tadašnjim običnim biciklima pobjeđivao i osvajao žute majice Bakan, koga se i danas može vidjeti na baciklinu. (M. Čuljat)

biciklijada
Supružnici Krmpotić, dr. Ivanka i Marijan, koji je
19. lipnja 2003. na biciklu provezao 950 kilometara
od Švicarske do Gospića.

bicikli
bicikli

bicikli
bicikli
 

RASPJEVANI GOSPIĆ

kolona
Raspjevana kolona Gospićana na Starom mostu/Snimio Marko ČULJAT/Lika press Gospić

PJESMA U JEDNOM KADRU:

 

 
 

NAVIJANJE U GOSPIĆU

gospić

 
junac
Bit će junetine s ražnja Sladovače/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
 

Finale svjetskog nogometa i u Gospiću

JUNJETINA I JANJETINA S RAŽNJA ZA GOSPIĆANE

Na glavnom gospićkom trgu sprema se velika fešta, sve je besplatno.
15. srpnja 2018. u 11:30 sati

GOSPIĆ – U organizaciji gradske uprave jutros u 5:30 sati pristavljen je nekoliko stotina kilograma junac, te će uz finiš nogometa u Moskvi Gospićani biti obilno počašćeni uz pomoć poduzetnika. Junca je poklonila Tvornica za preradu Mesa Sladovača iz Gospića, čiji ga radnici i peku. Rekoše da su ga jutros jedva utovarili u hladnjaču nakon što je jučer i posoljen i pripremljen za pečenje.

            Nije to sve.Gospićki poduzetnici donirali su 30 janjaca među koji je i pet janjaca ličke pramenke poklon Udruge uzgajivača. Iz Slavonije uz pomoć poduzetnika stiže 500 litara graševine, a pivo osigurava gradonačelnik Karlo Starčević iz svoje pivovare Ličanka iz Donjeg Pazarišta. Na Trgu će biti i 500 porcija lovačkog gulaša, ali i bezalkoholnih pića. Kruh je donirala Prva lička tvornica kruha Tušak iz Gospića.

Na trošak grada dolaze i tamburaši Plitvički bećari, a iznajmljen je led ekran površine 16 "kvadrata".

Požurite se u Gospić na Trg Stjepana Radića nešto prije početka utakmice kako bi uživali na otvorenome u pobjedi Vatrenih u sred Moskve koju su konačno zauzeli (M. Čuljat)
junac4

junac


junac

junac
Gospićka juneće pečenka danas kroz podne/Snimio Branimir Javorina 

Memorijalni šahovski turnir Grge Rupčića u Gospiću

rupčić

IVASČANIN POBJEDNIK ŠAHOVSKOG TURNIRA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2018. u 22 sata

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ – Danas je održan IV. Memorijalni šahovski turnir Grge Rupčića posvećen Danu grada Gospića. Rupčić je bio gospićki profesor i književni, a i vrstan šaha u kome je bio majstorski kandidat, a koji je umro prije jednog desetljeća. Organizator turnira je ŠK Gospić.
Na turniru u hotelu Ana sudjelovao je 21 šahist iz Senja, Karlobaga i Gospića, sudac je bio Tomislav Čanić.Uvjerljiv pobjednik turnira je član Šahovskog kluba Gospić Nenad Ivasčanin koji je sve protivnike pobijedio, a remizirao samo partiju s Nenadom Levarom, članom ŠK Karlobag. Nenad Levar, Ivan Prpić, ŠK Velebit Senj iMario Kranjčević ŠK Gacka Otočac, podijelili su drugo, treće i četvrto mjesto sa 17,5 osvojenih bodova. Dalje slijede igrači koji su osvojili iznad 50 posto bodova: Gradišer (Velebit Senj) 16 bodova; Vukelić (Gacka Otočac) 13,5; Milan Prpić (Velebit) 13; Ivan Bukovac Gospić 12; Vid Šarić Gospić 11, Darko Jakešević 10,5 bodova itd. Trojica prvoplasiranih dobili su pehare, a medalje su dobili Vid Šarić kao najbolji junior, a u uzrastu kadeta do 10 godina Karlo Matijević, Igor Glumac i Mirko Pavletić, svi iz Gospića. Na prigodnom ručku odličja šahistima je podijelio predsjednik Šahovskog kluba Gospić Ivan Bukovac. 

 
gospić
Aktivna Hrvatska vježbala danas u Gospiću sa 120 sudionika/Snimio Marko Čuljat/ Lika press Gospić
vježba
gospić

Za bolji i zdraviji život

VJEŽBANJE NA GOSPIĆKOM TRGU

14. srpnja 2018. u 15:15 sati

GOSPIĆ – Danas prije podne Trg stjepana Radića većim je dijelom bio popunjen sa 120 Gospićan koji su došli naučiti neke nove zdrave vježbe. Naime, konačno je i u ličku metropolu, u sklopu proslave Dana Grada Gospića stigla karavana Aktivna Hrvatska. Pod vodstvom stručnjaka zagrebačkog Kineziološkog fakulteta i Podružnice Zbora liječnika Hrvatske održana je vježba sa 120 prijavljenih sudionika. Dobrodošlicu sudionicima je poželjela Ivana Kaleb-Asić, pročelnice u gradskoj upravi. VAlja napomenuti da su svi vježbaći kući ponijeli opremu za samostalno vježbanje, a i da će Aktivna Hrvatska redovito dolaziti u Gospić. (MaČ)

gospić
gospić

gs

prijave


vjezba

gospić
Dobrodošlica pročelnice Ivane Kaleb-Asić

PRVI LIČKI VLOG I AKTIVNA HRVATSKA


 

PODGRIJAVANJE NAVIJAČKE ATMOSFERE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2018. u 17:45 sati

GOSPIĆ – Danas je Darko Milinović, ličko-senjski župan obraćajući se novinarima, povodom uručivanja građevinske dozvole za odmaralište u Lovincu rekao novinarima da će županijski službenici u pondjeljak raditi skraćeno, a svi oni koji budu išli z Zagreb na doček Vatrenih iz Moskve imat će slobodan dan.

Nešto kasnije dobili smo i obavijest iz gradske uprave:.
- Grad Gospić vas poziva u nedjelju, od 16:00 sati na Trg Stjepana Radića zajednički bodrimo našu reprezentaciju uz prijenos utakmice na video-zidu. Slavit će se do dugo u noć uz besplatnu hranu i piće, a za vatrenu atmosferu pobrinut će se Plitvički bećari i DJ Heć!
Pokažimo da Gospić gori za našu reprezentaciju i domovinu! (LpS)

gospić

POGLEDAJTE PRVI LIČKI VLOG NAKON POBJEDE NAD RUSIMA:

https://www.facebook.com/ricice/videos/1979131918804734

 

 

vježba
Ivan Antunović i Renata Salopek


U slučaju lošeg vremena vježba će biti u gradskoj sportkoj dvorani


AKTIVNA HRVATSKA

STIŽE U SUBOTU U GOSPIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


12. srpnja 2018. u 11:40 sati

GOSPIĆ – U sklopu proslave Dana Grada Gospiću u subotu u 10 sati na Trgu Stjepana Radića, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović stiže  Aktivna Hrvatska

U sklopu projekta održavaju se zajednički treninzi, predavanja stručnjaka i radionice za građane, s ciljem osvješćivanja važnosti brige za vlastito zdravlje kao i promocije kulture tjelovježbe i aktivnog života. Projekt je na ovaj način obišao velik dio Hrvatske i aktivirao više od 25.000 građana, a sada prvi put dolazi u Liku.

Zajednički trening s više od 120 vježbača održat će se pod vodstvom stručnog tima Kineziološkog fakulteta iz Zagreba na čelu s Ivanom Antunovićem. Uz sam trening, stručnjaci iz područja kineziologije, nutricionizma i medicine održat će kratka predavanja o važnosti tjelesne aktivnosti, pravilne prehrane i brige o vlastitom zdravlju.

Program će voditi Renata Sopek. Trening u Gospiću održat će se u suradnji s Gradom Gospićem gradonačelnikom Grada Gospića Karlom Starčevićem. (LpS)

vježba
Vježbanje u Vodicama
vježba Vježba u Donjoj Stubici
 

AKTIVNA HRVATSKA

STIŽE U SUBOTU U GOSPIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2018. u 11:30 sati

GOSPIĆ – U sklopu proslave Dana Grada Gospiću u subotu u 10 sati na Trgu Stjepana Radića, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović stiže  Aktivna Hrvatska U sklopu projekta održavaju se zajednički treninzi, predavanja stručnjaka i radionice za građane, s ciljem osvješćivanja važnosti brige za vlastito zdravlje kao i promocije kulture tjelovježbe i aktivnog života. Projekt je na ovaj način obišao velik dio Hrvatske i aktivirao više od 25.000 građana, a sada prvi put dolazi u Liku.

Zajednički trening s više od 120 vježbača održat će se pod vodstvom stručnog tima Kineziološkog fakulteta iz Zagreba na čelu s Ivanom Antunovićem. Uz sam trening, stručnjaci iz područja kineziologije, nutricionizma i medicine održat će kratka predavanja o važnosti tjelesne aktivnosti, pravilne prehrane i brige o vlastitom zdravlju. Program će voditi Renata Sopek. Trening u Gospiću održat će se u suradnji s Gradom Gospićem gradonačelnikom Grada Gospića Karlom Starčevićem. (LpS)

 
odbojkašice
Mlade hrvatske odbojkašice sa pobjednicama Mediteranskih igara u Španjolskoj/Snimio Josica Brkljačić
 

KAMP HRVATSKIH ODBOJKAŠICA

Gospić polagano ali sigurno postaje centar za pripreme ponajboljih hrvatskih sportaša.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2017. 19 sati

Pripremio Josip Brkljačić

GOSPIĆ - Jučer su glavni lički grad nakon tjednih priprema napustile hrvatske odbojkaške reprezentativke U- 17, a danas je stigla nova, mnogo veća, grupa mladih odbojkašica. Odbojkaški kamp u organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i Balta tima iz Rijeke stiglo je čak 130 djevojčica iz cijele Hrvatske godišta od 2002. do 2009.

S mladim odbojkašicama na početku priprema, hrvatskim nadama za budućnost dana je bio Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, i gotovo polovica Ženske seniorske reprezentacije osvajačica zlatne medalje na nedavno završenim XVIII. Mediteranskim igrama u Španjolskoj.

odbojka gospić
 

Počinje Outward Bound

oteš
Penjanje na stijenu u Podotešu

LJETNA PUSTOLOVINA U LICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2018. u 11:35 sati

ZAGREB - Od 13. do 22. srpnja u Edukacijskom centru Outward Bounda u Velikom Žitniku održat će se desetodnevni ekspedicijski program za mlade. Program financira Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu i usmjeren mladima te razvija njihove građanske kompetencije i potiče ih na aktivno sudjelovanje u društvu.

Trideset mladih provest će deset dana okušavajući se u raznim izazovima koje će program i sama ekspedicija u prirodi postaviti pred njih. Program se održava u sklopu jednogodišnjeg projekta „Otkrij svoj potencijal i aktiviraj se!“, te će osim tipičnih Outward Bound aktivnosti iskustvenog učenja u prirodi mladi imati priliku čuti i o mogućnostima uključivanja u programe međunarodne mobilnosti za mlade, kao i sudjelovati u volonterskoj akciji u lokalnoj zajednici.

Hrvatska škola Outward Bound dio je međunarodne mreže Outward Bound i u Hrvatskoj postoji i djeluje od 2005. godine. Godišnje uključi više od tisuću polaznika u razne programe iskustvenog učenja pomoću izazovnih aktivnosti u prirodi. Sudjelujući u programu mladi imaju priliku bolje upoznati sebe, razviti samopouzdanje, spremnost na preuzimanje odgovornosti, sposobnost suradnje i predvodništva te ojačati karakter za suočavanje s izazovima svakodnevnog života. (LpS)

 
 

In memoriam
MLADEN KUKINA

U riječkoj bolnici preminuo je jedini karlobaški novinar.

kukina
Mladen Kukina na sastanku šahista u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2018. u 22:45 sati

KARLOBAG – U riječkoj bolnici je nakon moždanog udara preminuo karlobaški novinar Mladen Kukina, koji je mirovinu zaradio u osnovnoj školi gdje je godinama bio nastavnik fiskulture i ravnatelj.

            Rođen je u Slunju, imao je teško djetinjstvo. Volio je reći da je bio ministrant msgr. biskupu Mili Bogoviću u Slunju. Novinarstvom se kasno počeo baviti. Najprije je u ratnim godinama počeo raditi kao dopisnik Večernjeg lista, nakon čega prelazi u Novi list, za koji je dugo radio ne samo iz Karlobaga već iz cijele Like. Iznad svega je volio šah i uspješno je održavao karlobaški šahovsku klub. U zadnje vrijeme radio je za gospićke portale. Bio je prvokategornik.

            Posljenji ispraćaj biti će u četvrtak 12. srpnja u 17 sati na karlobaškom groblju. (MaČ)
 
 

120 godina od prvog uspona na Visočicu i

45 GODINA PD ŽELJEZNIČAR IZ GOSPIĆA

Na Visočici je bilo stotinjak planinara iz 12 društava.
9. srpnja 2018. u 0:15 sati

Piše Tomislav Čanić
Fotografije Milan Klobučar

GOSPIĆ - Proteklog vikenda gospićki planinari obilježili su 45 godina postojanja društva i stodvadesetu obljetnicu prvog uspona Gospićana na Velebit – vrh Visočice.

Tim povodom u subotu je u ranim jutarnjim satima organiziran deseti po redu tradicionalni uspon gospićkih planinara koji je počeo u Rizvanuši kod izvora Pizdice do Delukina vrela, a potom prijeratnom markiranom stazom do vrha Visočice. Kratki odmor uz čaj i piće dobrodošlice u planinarskoj kući koju se prije dvije godine otvorili gospićki željezničari, pa pol satni uspon do vrha. Uslijedilo je doslovno uživanje stotinjak planinara iz 12 planinarskih društava iz cijele Hrvatske u prekrasnim panoramskim pogledima prema Lici s jedne i Jadranu i otocima s druge strane Visočice.

Novine Hrvat – list za pouku, gospodarstvo i politiku broj 20 od 22. listopada 1898. godine opisao je prvi uspon Gospićana:

UZLAZ NA VELEBITSKU VISOČICU (1619 M)
Na poziv Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu, koje je u svojoj ovogodišnjoj glavnoj skupštini odlučilo pokrenuti osnutak svojih podružnica po cijeloj Hrvatskoj – Slavoniji: pozvao je presvjetli gospodin veliki župan B. pl. Budisavljević – Prijedorski 19. lipnja o.g. u prostorije hrvatske čitaonice u Gospiću sve poznate prijatelje i ljubitelje božanske prirode i njenih tvorevina i to ne samo iz obližnje okoline na zajednički dogovor radi osnutka podružnice u Gospiću. Rieč bi slovo, a slovo djelo. Taj isti dan upisa se 20 članova u podružnicu u Gospiću. Iza toga ne prođe ni pet-šest dana, a g. nadšumar M. Drenovac sa g. A. Blaškovićem, D. Travicom, M. Lopašićem i D. Franićem razasla okružnicu s prijateljskim pozivom na zajednički put na Visočicu, koji se je priređivao dne 2. i 3. srpnja. Odlazak iz Gospića bijaše urečen za 2. srpnja u 2 sata poslije podne kočijama do Divosela, a dalje pješice k vrhu Visočice, gdje se je imalo večerati i prenoćiti.

Dne 3. srpnja u cik zore uspinjanje na vrh vrha Visočice, da se na njoj veličanstveni prizor – sunčani ishod – sretne. Poslije toga doručak na vrhu Visočice, a zatim silazak u selo Čitluk, gdje će se objedovati i natrag u Gospić na kolima povratiti. Radi hrane, odore i putne prtljage, kao što i radi drugih sporazumka držan je dogovor dne 29. lipnja u 3 sata poslije podne.“

Nakon što je staza od Delukina vrela do vrha Visočice razminirana, PD Željezničar je počeo s redovnim organiziranjem memorijalnog pohoda prvog vikenda u srpnju, u kojem se 1898. godine dogodio prvi pohod Gospićana na Visočicu. Taj datum gospićki željezničari su dogovorili da bude ujedno i obilježavanje Dana njihovog društva, umjesto u travnju što su činili ranijih godina.

PROSLAVA U RIZVANUŠI
Nakon sedmosatnog uspona i silaska na Visočicu svi planinari su se okupili u objektu HEP-a  Elektrolike u Rizvanuši gdje ih je dočekao planinarski grah i okrjepa. Tom prigodom su organizatori uručili predstavnicima društava Zahvalnice za sudjelovanje na pohodu, a predsjednik PD Željezničara Milan Klobučar pozdravio je nazočne i upoznao ih s postignućima od 1997. godine kada se društvo reaktiviralo do današnjih dana. Povodom Dana Grada PD Željezničar će organizirati i tradicionalni noćni uspon na Visočicu.
visočica

visočica


 

Proslava Dana Grada Gospića

ČETVRTI ŠAHOVSKI TURNIR

Iduća subota obilovat će sportom.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2018 . u 18:45 sati

GOSPIĆ - Šahovski klub Gospić po četvrti put organizira brzopotezni turnir povodom Dana Grada koji je posvećen prof. i književniku u majstorskom kandidatu Grgi Rupčiću (2008 – 2018). Turnir će biti održan u hotelu Ana 14. srpnja s početkom u 10 sati.

Istovremeno na središnjem gospićkom Trgu Stjepana radića  bit će trening Aktivna Hrvatska koji će voditi zagrebački profesori s Kineziološkog fakulteta. Više na poveznici: http://www.aktivnahrvatska.hr/vijesti/gospic-lika-po-prvi-puta-vjezbaju-aktivnu-hrvatsku

Popodne od 15 do 19 sati održava se tradicionalna regata na Novčici u organizaciji Kajak kanu kluba Gospić.

            Navečer u 23 sata početi će GROCS s koncertom SASJA u gospićkom KIC-u. (LpS)

šah
 

Ljudikanje o nogometu

KUD PLOVI OVAJ BROD?

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2018. 14:30 sati, dopuna 8. srpnja 2018. u 12 sati

GOSPIĆ – U sklopu ovomjesečne proslave Dana Grada Gospića, sutra počinje malonogometno ćulanje lopte. Prema pisanju portala www.lika-exspress.hr prijavilo se mam pet ekipa. Sticajem okolnosti danaska sam se susrije s jednim prijateljem iz Budačke ulice u kojoj sam odresta. Bijaj to Milan Špalj, poznatiji po špicnametu Niko. Un se zarana počeja bavit sportom i to rvanjem u DTO Partizan, za razliku od mene, malo smo evocirali sićanja na dane dječaštva i mladosti u glavnome ličkome gradu.
Latili smo se i nogometa, al ne unog svitskoga vengo lokalnoga. Un se prisitija daleke 1965. godine kada su moji Budačani pobidili na gospićkom malonogometnom turniru na kome su sudilovale samo 52 ekipe. U ta vrimena nije bilo ulice ili kvarta bez nogometne ekipe. I sada se spominju Grbavica i Marakana…
Danaska, nedilja, sazna sam imena većeg dila te ekipe koja j' se zvala Orijent: Go' j' branija Željo Njegomir, a loptu su ćuljali Božo Stilinović ‑ Kožunić, Milan Špalj – Niko, Mile Stilinović – Bile, Tomo Šimatović – Tabe, Ivica Serdar – Serac i Ivan Butković – Bulja.

nogomet

Na području Ličko-senjske županije registrirano je 11 nogometnih klubova, ali ne i sportskih. U većini tih klubova ima i po pet timova podmlatka raznih uzrasta. U Gospiću, Žabici i Ličkom Osiku, maloprvo saznajem, da ima po pet ekipa, i da su se barem une prijavile to bi bilo mam dvacet sudionika turnira.

            Zabrinjava naslov članka koji je parafraza poznate pisme Radojke Šverko i treba se otvoreno zapitati što j' to sa sportom i zdravljem mladih generacija danaska koje radije vrime ubijaju uz piće i u dimu birtija? (MaČ)

gospić
Trening hrvatskih mladih odbojkašica u Gospiću/ Snimio Josica Brkljačić
 

ODBOJKAŠICE NA PRIPREMAMA U GOSPIĆU

4. SRPNJA 2018. U 17:20 SATI

GOSPIĆ – Lička metropola postaje dobro odredište za pripreme sportaša. Nedavno su u Gospiću i okolici boravili hrvači, a ovaj tjedan stigla je na pripreme hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija U-17. Djevojke ostaju do nedjelje, a s njima je stigao i izbornik Goran Zec. Idući tjedan dolaze nove ekipe na pripreme. (MaČ)
gospić
gospić

gospić
 

Završeno šahovsko prvenstvo Hrvatske za kadete

gospić
Gospićke mlade šahovske nade

USPJEH GOSPIĆKOG TIMA

22. LIPNJA 2018. U 8 SATI

Pripremio Tomislav Čanić, voditelj kadeta

GOSPIĆ - Vodstvo Šahovskog kluba Gospić nije dvojilo treba li poslati tri svoja kadeta i jednu kadetkinju na prvenstvo Hrvatske u Trogir, s kojima već dvije godine uspješno radi majstorski kandidat Tomislav Čanić.

Nakon vrlo dobrih rezultata na mjesečnim kadetskim turnirima u Rijeci, prošlogodišnjeg nastupa u kampu Garya Kasparova u Selcu, uspjesima na županijskom prvenstvu osnovnih škola, a potom i na regionalnom školskom prvenstvu, potvrdilo se na šestodnevnom prvenstvu Hrvatske za mlade šahiste
U kategoriji U – 11 nastupio je, jedna od najvećih gospićkih šahovskih nada, Mirko Pavletić i ostvario tri pobjede, dva remija, a četiri partije je izgubio u najjačoj konkurenciji 57 mladih šahista između 10 i 11 godina. Iako još nema 10 godina Mirko je pružio vrlo dobru igru posebno pred kraj prvenstva kada se uigrao s tempom seniorskih šahista od 1,30 h + 5 sekundi po potezu, slično kao i njegove druge klupske mlađe kolege. U konačnom plasmanu Mirko je podijelio 33. do 43. mjesto s po četiri osvojena boda.

Pobjednik turnira je Emanuel Bunić iz ŠK Novi Zagreb sa 7 osvojenih bodova. U uzrastu kadetkinja U-11, nastupila je gospićanka Magdalena Matijević i zauzela 20. mjesto s 2,5 boda.

U konkurenciji 44 kadeta kategorije U – 9, u prva četiri kola napravio je iznenađenje osmogodišnji Karlo Matijević koji je pobijedio trojicu visoko rejtingiranih igrača, ali je pred kraj turnira s nekoliko grubih previda izgubio korak s najboljima i u konačnom plasmanu zauzeo 26. mjesto. Međutim, u finišu turnira ugodno iznenađenje napravio je Igor Glumac, koji je s pet pobjeda i remijem zauzeo odlično 13. mjesto od 44 šahista. U ovom uzrastu pobijedio je Andrej Gal iz ŠK Novi Zagreb s 8 osvojenih bodova.

Prema prikazanim igrama, kao i ljubavi prema ovoj drevnoj igri koju gospićki malištani gaje, za očekivati je da ŠK Gospić ne treba strahovati za budućnost kluba. Šahovski savez Ličko-senjske županije u suradnji s Hrvatskim šahovskim savezom učiniti će značajne napore da u svim mjestima u kojima postoji zanimanje za šah sačine projekte i organiziraju rad s mladima u školama i klubovima. Omasovljavanje šaha među mladima, u svakom će slučaju donijeti napredak šaha, a samim time organizirati će se turniri na području županije, koji će automatski donijeti smanjenje troškova za održavanja sekcija mladih.

gospić
Zagrijavanje prije početka turnira

gospić
Na podjeli pehara bilo je mnoštvo snimatelja, pa bilo je hrvatsko prvenstvo kadeta u šahu
 

POVIJESNA POBJEDA HRVATSKE NA SVJETSKOM PRVENSTVU

 

 
briks
  I u Gospiću obilježen Međunarodni dan yoge

briks

MARTA DOBILA BRATA MARTINA

Ovih dana Međunarodni dan yoge biti će službeno obilježen u 34 hrvatska grada a danas je neslužbeno obilježen i u ličkoj metropoli.
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2018. u 12:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

 

GOSPIĆ – Hrvatska je bila jedna od 177 zemalja koja je poduprla Rezoluciju o Međunarodnom danu yoge u Ujedinjenim narodima. Zato je indijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj i ove godine organiziralo obilježavanja toga dana u periodu od 14. do 25 lipnja.

Veleposlanstvo su podržala 34 hrvatska grada, ali ne i Gospić, pa je redakcija Ličkih novina u suradnji s gospićkim sportašem Nikolom Baričevićem Briksom (ne)zvanično obilježila Međunarodni dan yoge kojom se on bavi već desetljećima. Minulo je deset sati kada smo se našli na Marti. Ja sam stigao piške, a Briks bosonog na biciklinu s prostirkom za yogu. Boja sam se da ćemo ometati promet pa da ne bi fasovali kaku kaznu, ali po svemu sudeći sve je prošlo bez "nereda".
Briks je na brzinu zauzeja pravilan položaj u odnosu na sunce, a ja sam počeja snimat. Malčice sam se boja auta jerbo sam snima s ceste. Mnogima je morda bilo začudo kako je to odednom Marta dobila brata Martina. Vižba je brzo završila naklonom i pokupili smo se što prije sa skvera. Ima nešto sličica, a bit će i vlog.

 

briks