POČETNAARHIVA
BURA UMIŠALA PRSTE
ZA OBNOVU 1,2 MILIJUNA EURA
DRUGO IZDANJE MARKETING ENIGME
ČULE SU SE USPJEŠNE PODUZETNICE
Stiže posebno izdanje Poduzetničke akademije!
LIČKOJ JESENKI DIPLOMA
DIGITALIZACIJA U OTOČCU
PILJEVINA ZA NASTOR BLAGU
POZIV MLJEKARIMA U VEDRINE
1174 NEZAPOSLENA
POZIV LIČANIMA
BILO JE ZAUZETO 50 ŠTANDOVA
KONAČNO KORIST OD VUNE
"ZLATNE RUKE" JOSI VRKLJANU
POLAZNICI ĆE UČITI SPREMANJE LOKALNIH JELA
BORJE PONOVO OTVORENO
LAKŠE KROZ OTOČAC
PICA S MEDVJEĐIM LUKOM
VELIKA PONUDA RADNIH MJESTA
REKONSTRUKCIJA SKLADIŠTA KRUMPIRA
ZA SUNCOKRET ŠEST LIČKIH PRIJAVA

Mioljsko bablje lito pod Cvitušom

BURA UMIŠALA PRSTE

Unatoč jesenskoj buri i zubatom suncu restoran je bio dupke pun.

Na terasi pod Cvitušom dimilo je ognjište, unatoč buri bilo je gostiju/Snimio Marko Čuljat
Na terasi pod Cvitušom dimilo je ognjište, unatoč buri bilo je gostiju/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
29. rujna 2024. u 17 sati

Report podnija Marko Čuljat

CVITUŠA - Kao nikad do sada ovaj report počinjem s dva lička bećarca:
Cvitušo, alaj si na glasu,
jer po tebi bile ovce pasu.

Oj Cvitušo tud sam ljubovala,
ja Primorka, Ličanu sam dala.


Pod ovim opivanim brdom, eto i Primirka napisa bećarac, na južnom ulazu u Lovinjac, koji smo mi drugi iz južnog dila Like stalno tako izgovarali ime tog sela, ko ne vrije nek proviri. Oni se ljude, ali 'ko im je kriv, što su nekad bili i Sveti Mihovil i što su im crkvena zvona pretopljena u topove.
Kad je svojevremeno edan mladi načelnik opštine, kako je male općine u Lici nazivao Mirko Stilinović direktor Osnovne škole Divka Budaka iz Karlobaga, naglašavajući da ih nije ni trebalo osnivati tako puno, izraadio uz pomoć stranog kapitala dugornočni plan razvoja turizma o komeje raspravljala čak i američka vlada, mnogi su se smijali. Došli su neki drugi političari i od planova turizma nije bilo ništa. Čak je prije nekolka mandata edan župan za dan-dva nekom povratniku šoferu iz Britanije, koji je prije toga uništija brojne otele na Jadranu tobož pritvarajući ih, izda građevinsku dozvolu za gradnju šatorskog odmarališta na umitnoj lokvi u Rasoji selu istočno od Lovinjca. Štrok je hrvatsku poduzetničku karijeru započeja u Bonaviji u Rijeci i utopija se u lokvi u lovinjačkoj Rasoji.
U međuvremenu lokalna turistička zajednica pokušavala je napraviti zimsko izletište koje je ubrzo propalo i preuzeo ga je nekadašnji načelnik Hrvoje Račić, koji je edne godine organizira likovnu koloniju na kojoj je od ličkog kamena ličkog ovna napravija čak Peter Dolić. Račić je uveja mnoge zanimljive i dojmljive sadržaje pod Cvitušom: uz sanjkanje i skijanje, nabavija je top za umitni snig, ratrak koji je ravna snig, električne bacikline, zip liniju za vožnju na čeličnoj sajli s po brda na drugu stranu, počeja je raditi cile godine i još radi.
Na današnju proslavu mioljskog, odnosno babljeg ljeta u ovo doba godine, bili su se mnogi spremali, ali, bura je poremetila planove. Kad sam krenija iz Gospića nešto prije podnevna puvala je lagana burica, Dalmoši i Primorci vele toj burin. Bila j prilična gužva na cesti, a radio ne volim slušati jer mise nijedan program nesviđa, svi samo zguđaju. Kad sam doša prid Cvitušu opazni nikolka poznata lica iz Gospića i okolice. Brzo parkira autinu da se s ljudima pozdravim, ali morah jaknu zakopčat do grla. Ispred restorana bilo je desetak štandova ličkih jesenjih plodova: krumpira, jabuka, pekmeza bezbroj vela, sira … za svakog ponešto, ali malo je kupaca, posjetitelji su se zavukli u topli restoran i latili se ila i pila.

Puvala je jaka buretina baš sa sivera. Nju u Lovinjcu zovu turska bura, u Ričicama dobije jošteedno ime - poprika bura. Mama mi je rekla rano moja ona ti puše od Podlapače priko resnika kroz Ričice i Štikadu i odlazi priko Velebita. Ednom prilikom o toj buri pita sam i ujaka Ivana Basu iz Ričica.
-Pa to ti je vračka bura, ona i liti čupa bukve po Velebitu ispod Prezida - reče un, a ja začuđeno priupita zašto vračka.
- Pa zato jer puše kroz selo Vrace na dnu Velebita iznad pruge i odlazi uzbrdo. - reče ujac.
O ovome pišem jer me desetljećima mučila Vratnička bura koju spominje Pere Budak u svojoj komendiji Mećava. Nije mi bilo jasno kako to moji zemljaci znaju za Vratničku, a ne za Vračku buru jer virujem da u stara doba niko u Ričicama nije ni zna da postoji Vratnik jer su u trgovini i kupovini bili orijentirani na mnogo bliži - Benkovac.

I da završim još ednim ličkim bećarcom:
Biž diko od bure i mame,
ljute bure uteci poda me.

Druga obnova Gojtanova doma na Visočici

ZA OBNOVU 1,2 MILIJUNA EURA

Očekuje se da će ovaj dom doprinijeti razvoju planinarskog turizma.

Sudionici razgovora o obnovi Gojtanova doma
Sudionici razgovora o obnovi Gojtanova doma
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2924. u 22.30 sati

KANIŽA GOSPIĆKA - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli sredstava Parku prirode Velebit za sufinanciranje rekonstrukcije planinarskog Gojtanovog doma na Visočici u iznosu od 1,2 milijuna eura. Tim povodom, ličko-senjski župan Ernest Petry i direktor Fonda Luka Balen posjetili su ovu ustanovu gdje ih je dočekao ravnatelj Mario Šaban.

-Zahvaljujem se županu i direktoru Fonda što su danas ovdje. Bez potpore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ličko-senjske županije projekt obnove Gojtanovog doma na Velebitu ne bi bio moguć. Sama inicijativa za gradnju Gojtanovog doma seže u 1912., a dom je izgrađen 1929. Nadam se da će 2025. godine Dom biti ponovno izgrađen onako kako je bio u početku, kako je i bio projektiran i da će kao takav zaživjeti dugi niz godina. Ova inicijativa je od velike kulturne i prirodne važnosti, što zbog zaštite prirode što zbog posjetitelja Parka prirode Velebit.- izjavio je ravnatelj Šaban.

-Direktor Balen je podržao brojne projekte na području Ličko-senjske županije i grada Gospića. Drago nam je da je Park prirode aplicirao na ovu mjeru da se napokon uredi prostor od povijesnog značaja, koji su koristili izletnici, planinari i svi ostali, ali najbitnije od svega - građani grada Gospića. Gojtanov dom je ustvari jedan dio tradicije ličkih, ali i hrvatskih planinara, gdje Visočica dolazi do izražaja i pridonosi razvoju turizma na cjelokupnom području Ličko-senjske županije. Kao Ličko-senjska županija, naravno da smo podržali ovaj projekt, ali jednako tako cilj nam je urediti i druge objekte na Velebitu kako bi se pridonijelo i razvoju turizma i mapiranju Ličko-senjske županije na turističkoj karti cijele Europe.- kazao je župan Petry.

-Kako su naveli ravnatelj i župan, ovo je samo jedan u nizu projekata koje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podržao uz snažnu potporu resornog Ministarstva na području zaštite okoliša i održivog razvoja. Ovaj konkretan projekt, čija je ukupna investicija od gotovo 1,2 milijuna eura, gdje Fond doprinosi s gotovo milijun eura značajan je zamašnjak u izgradnji planinarske infrastrukture na Velebitu i ovo je jedan od tri prva projekta koje Fond provodi na području RH. Ovo je samo jedan od projekata koje provodimo s Parkom prirode Velebit, istaknuo bih još i projekt izrade projektne dokumentacije uređenja uvale Zavratnica koju također Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira s iznosom od 250 tisuća eura.- dodao je direktor Balen. (LSŽ)

Ovaj obljubljeni objekt među hrvatskim planinarima izašao je iz dva rata kao ruševina, a nosi ime poduzetnika, odvjetnika, javnog bilježnika i strastvenog planinara Zvonimira-Ivana Gojtana, koji je imao i vilu u Baškoj dragi. U Gospić je stigao 1902. i ostao je do smrti 1939. Bio je veoma aktivan u društvenom životu (1913) na čijem je čelu bio 25 godina, radio je planinarske staze, uredio je i Dom u Cerovcu kraj Gračaca. U istočnom dijelu Gospića jedna ulica nosi njegovo ime. (MaČ)

Projekt za mlade

DRUGO IZDANJE MARKETING ENIGME

Detalj iz Kongresne dvorane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu
Detalj iz Kongresne dvorane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2024. u 14.30 sati

ZAGREB - U četvrtak, 16. svibnja u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta održano je drugo izdanje projekta Marketing enigma. Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta organizirala je projekt s namjerom da mladim ljudima pruži jedinstvenu priliku da od poduzetnika i stručnjaka iz korporativnog svijeta čuju kako se istaknuti na tržištu rada, koje vještine se traže te kako napredovati. Kongresna dvorana bila je prepuna studenata, srednjoškolaca i drugih mladih ljudi željnih novih saznanja o aktualnim trendovima na tržištu rada.

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta Ivana Janković, a pozdravne govore održali su prodekan Ekonomskog fakulteta Jakša Krišto te nacionalni predsjednik Hrvatske akademske zajednice Karlo Kolesar. Prva panel rasprava zvala se "Zagonetka: Obrazovanje kao najbolja investicija?", a u njoj su sudjelovali Maks Vinšćak, viši stručni savjetnik, David Rey, suosnivač Štreberaja, te Matej Samardžić, operativni menadžer u Opereti. Panel je moderirala izv.prof. dr. sc. Sandra Horvat.
Panelisti su se složili:
"Obrazovanje je odlična podloga za osobni rast i razvoj, no ipak za uspjeh je potrebno više; socijalna inteligencija, karizma, snalažljivost, hrabrost i sreća."
Lea Kosović Stanić, osnivačica LOL Event Managementa, održala je predavanje na temu "LinkedIn u vlastitoj promociji".
Lea je zaključila:
"Na LinkedInu je važno biti originalan, odlična je platforma za osobnu promociju, ali i za promociju svog biznisa. Lako možete doprijeti do ljudi sa sličnim interesima"

Uslijedio je panel pod nazivom "U karizmi je kvaka" kojeg je moderirao Luka Kosty. Vedran Car, radijski voditelj, u opuštenom je razgovoru otkrio kako su izgledali njegovi karijerni počeci. Pričao je i o važnosti prvog dojma, samopouzdanju te karizmi.

"Zauvijek ću pamtiti jednog poslodavca koji mi je rekao da nije bitna 1. emisija, nego 101. emisija. Prvi dojam je bitan, ali svaki početak je težak, imat ćete puno prilika za popravak."

Predavanje "Neverbalna komunikacija" održao je Matko Novosel, product training lead, koji je na zanimljiv način svim prisutnim objasnio važnost poznavanja govora tijela. Neverbalnu komunikaciju je istaknuo kao bitnu komponentu razgovora za posao.

Uslijedio je panel "Od radnika do vlasnika" na kojem su sudjelovale Nevena Rendeli Vejzović, osnivačica i direktorica Prime Time komunikacija, te Lana Bedeković Rosandić, vlasnica agencije Alert. Ovaj zanimljiv panel moderirao je Saša Stipić, a panelistice su otkrile što ih je potaknulo da nakon višegodišnjeg iskustva u korporaciji krenu u poduzetničke vode te s kojim su se sve problemima susretale. Četvrti panel "Kako razviti svoj brend" moderirao je Adrian Poznić, a Kristijan Matijašević, vlasnik i predsjednik uprave tvrtke Abnormal, pričao je o svom iskustvu u korporativnom svijetu, o načinu stjecanja poslovnih poznanstava te poduzetništvu kod mladih.

"Sviđa mi se što mladi imaju poduzetnički duh, no mislim da bi se trebali okušati raditi u korporaciji kako bi stekli praktična znanja, ali i radili na osobnom brendingu"
Luka Šolta, trener u području osobnog razvoja, održao je predavanje "Odgonetni sebe".
"Za odgonetnuti sebe treba biti kreativan, kreirati, treba ići u nepoznato i ne bojati se raditi stvari po prvi put"

Nakon što je predavanje završeno, voditeljica projekta uručila je nagrade svim odvažnim sudionicima koji su snimili video CV, modernu varijantu životopisa. Nagrade su osigurali mnogobrojni sponzori među kojima su; Dinamo, Terme Sveti Martin, Hoću knjigu, GetByBus, Lu events i mnogi drugi. Još jedna konferencija Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta prošla je uspješno što govori činjenica da se tražilo mjesto više, a pitanja su se samo nizala jedna za drugim nakon svakog predavanja. (LN)

Peta Poduzetnička akademija

ČULE SU SE USPJEŠNE PODUZETNICE

Na Akademiji su bili studenti ekonomije.

 
 
www.licke-novine.hr
27. travnja 2024. u 17.15 sati

ZAGREB - Jučer je na Ekonomskom fakultetu održano jubilarno Peto izdanje projekta "Poduzetnička akademija" u organizaciji Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta. Tema ovogodišnje konferencije bila je "Uspjeh na visokim petama" stavljajući fokus na uspješne i svestrane poduzetnice. Lana Jurčević, Vedrana Likan, Mirna Matković, Klaudija Kelemović, Matea Detelić i brojne druge uspješne poduzetnice ekskluzivno su iznijele svoje uspjehe i izazove studentima Ekonomskog fakulteta!

Konferenciju su otvorile voditeljica projekta Lara Krilić te nacionalna dopredsjednica Hrvatske akademske zajednice Ivana Kos koje su istakle ponos i sreću što su uspjele okupiti mnogo uspješnih žena na jednom mjestu što je veliki uspjeh.

Prvim predavanjem "Brendiranje 101", poduzetnica Petra Puntarić objasnila je prisutnima važnost osobnog brendiranja kojim se dolazi do ciljane publike i istakla da je brend osjećaj i iskustvo koje utječe na percepciju drugih o poduzetnici i njenom radu.

Potom je uslijedilo drugo predavanje znakovitog naziva "Mama CEO". Gošća predavanja, pjevačica te osnivačica brenda La PIEL, Lana Jurčević, pričala je o svojim poslovnim obavezama i uspjesima te kako su se oni mijenjali otkako je u Lanin svijet došla prinova. Istaknula je da je već od djetinjstva imala poduzetničke ideje, a da se s dolaskom djeteta u njen život lista prioriteta promijenila. Lana je svim prisutnim savjetovala da budu spontani te pronađite svoju strast.

U prvoj panel raspravi "Samo hobi?" gostovale su fitness instruktorica Matea Detelić te beauty influencerica Klaudija Kelemović. Publika je mogla primijetiti neke sličnosti i razlike njihovih početaka, a saznali su i s kakvim su se problemima susretale. Otkrile su kako su se odlučile za stepenicu više u poduzetničkoj karijeri te su onima koji se predomišljaju oko istoga udijelile korisne savjete.

-Na novu priliku ne treba oklijevati, svatko treba pronaći svoj izvor motivacije.- naglasila je Matea.
"Nikada se ne treba bojati neuspjeha te je dobro posavjetovati se s kolegama iz iste industrije. Savjetovalaa je Klaudia

Nakon pauze uslijedio je i drugi panel "Stani na pete" - Danijela Princi Grgat, predsjednica Hrvatskog instituta za financijsko edukaciju, Ana Vrbošić, potpredsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju te Vedrana Likan, direktorica Colliersa, dale su svoju viziju na temu isticanja u kompetitivnoj industriji. Prisjetile su se svojih početaka te su podvukli paralelu između stanja na tržištu prije i sada. Složile su se da je neuspjeh sastavni dio uspjeha i da se reputacija u karijeri gradi godinama.

Predavanjem "Inovacija pandemije", Mirna Matković, osnivačica digitalne zajednice Ženski recenziRaj, ispričala je prisutnima svoju priču. Pokazala je kako svaki trenutak može biti idealna prilika za stvaranjem nečeg novog i posve drugačijeg te potaknula mlade da misle na sebe i svoje mentalno zdravlje: - Ako imate ideju napravite sve da ju realizirate, ali na tom putu nemojte zaboraviti sebe!

"Psihologija uspjeha" je bilo ime posljednje panel rasprave na kojoj su stručnjakinje Ivana Radić, osnivačica Present communications d.o.o. te Sara Peranić, savjetodavna terapeutkinja, pričale o mindsetu poduzetnica te važnosti samopouzdanja u karijernom napredovanju. Složile su se: - Nemojte se uspoređivati s drugima, usporedite se sa sobom prije godinu, dvije, tri… Nije važno samo imati ideju, trebamo imati i cilj te plan kako ćemo doći do njega.

Nakon toga uslijedilo je i samo zatvaranje konferencije. Hrvatskoj akademskoj zajednici nakon uspješno održanog projekta ne preostaje puno vremena za odmor jer već u svibnju udruga organizira još jednu hvalevrijednu konferenciju - "Marketing enigma". (Ln)

Stiže posebno izdanje Poduzetničke akademije!

 
 
www.licke-novine.hr
25. travnja 2024. u 18.30 sati

ZAGREB - Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta s ponosom najavljuje peto izdanje Poduzetničke akademije, konferencije koja okuplja najatraktivnija imena iz poslovnog svijeta. Ovogodišnje izdanje ističe se temom "Uspjeh na visokim petama" stavljajući fokus na uspješne hrvatske poduzetnice i žene na vodećim pozicijama korporativnog svijeta.
Konferencija će se održati 26. travnja 2024. godine u dvorani 3 na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Cilj projekta je potaknuti studente na samostalnost, poduzetničko razmišljanje i važnost općeg razumijevanja poduzetničkih načela. Predavačice koje će svojim izlaganjem obogatiti ovaj projekt su Petra Puntarić, poduzetnica i podcasterica, Lana Jurčević, poznata pjevačica i poduzetnica, Klaudija Kelemović, vizažistica i poduzetnica, Matea Detelić, osobna trenerica i influencerica Vedrana Likan, direktorica u Colliersu Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina te stručnjakinja za nekretnine, Danijela Princi Grgat, osnivačica Princi Consultinga i predsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju, Ana Vrbošić, financijska direktorica u Rog-joma d.o.o. i potpredsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju, Mirna Matković, poduzetnica i osnivačica tvrtke Ženski recenziRaj, Ivana Radić, poduzetnica i osnivačica udruge "Međunarodne mreže poslovnih žena" te Sara Peranić, poduzetnica i savjetodavna terapeutkinja.

Predavačice će sudionicima kraćim predavanjima i panel raspravama pružiti svoj pogled i osvrt na poduzetništvo te objasniti kako je izgledao njihov put u poslovnom svijetu i s kojim problemima su se susretale kao žene u karijernom napredovanju. Poduzetnička akademija ne samo da nudi uvid u svijet poduzetništva već i konkretne savjete kako se istaknuti u gomili, inspirativne priče žena koje su slijedile svoje snove i uspjele. Osim toga, iz prve ruke saznajte kako uspješno balansirati privatne obveze i poslovnu karijeru.

Dođite na Poduzetničku akademiju i otvorite vrata novim prilikama i vlastitom uspjehu! Prijave za Poduzetničku akademiju su besplatne i vrše se isključivo obrascem na poveznici: forms.gle/bBw2HK9oUi8gTQem7

ZGrappa

LIČKOJ JESENKI DIPLOMA

Destileriji Pavelić iz Mušaluka ponovo nagrada.

Pavelići su izložili čak četiri vrste rakija u ZAgrebu
Pavelići su izložili čak četiri vrste rakija u ZAgrebu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. listopada 2023. u 8 sati

ZAGREB - Krajem prošlog tjedna u Boćarskom domu, u sklopu ZGrappa - međunarodnog festivala rakija, likera i ginova, održana je dodjela za najuspješnije proizvođače 5. CROSPIRITA - međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova. Podsjetimo, ocjenjivanje je petu godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

Ove godine prikupljeno je rekordnih 237 uzoraka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i ostalih susjednih zemalja, što je veliki napredak u odnosu na prvo ocjenjivanje održano 2019. godine kad je pristiglo 70-ak uzoraka. Prijavilo se 27 ginova od kojih je 7 nagrađenih, 78 likera od kojih je 9 nagrađenih te 132 rakije od koje su 33 nagrađene.

Dodijeljene su nagrade za šampione rakija, likera, ginova, a po prvi puta se birao i najbolji dizajn kao i najbolja rakija u pojedinoj kategoriji rakija gdje se prikupilo više od 5 uzoraka. Osim njih, nagrade su dodijeljene i svim uzorcima koji su dobili zlato, odnosno više od 18 bodova od ukupnih 20.

Malo je bilo natjecatelja iz Like. Na svom drugom izlaganju na Zgrappi Destilerije Pavelić iz Mušaluka dobila je za jesenku, kruškovu rakiju, srebrnu diplomu čime se svrstala medju najbolje hrvatske rakije. (MaČ)

Kreće pametni projekt Combisa i HT-a u Otočcu

DIGITALIZACIJA U OTOČCU

Kroz OneCityApp platformu digitalizirat će se brojni procesi i usluge za stanovništvo ličkog grada u središtu Gacke.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2023. u 19 sati

OTOČAC - Od članice HT Grupe - Combis i Hrvatski Telekom dobili smo priopćenje o implementiranju OneCityApp za upravljanje pametnim gradom u gradu Otočcu. Aplikacija će omogućiti pristup gradskim uslugama web preglednikom i mobilne aplikacije, te brzo i jednostavno plaćanje računa. Sustav podržava slanje vijesti i notifikacija od grada prema građanima kao i centralni gradski service desk.

OneCityApp platforma za Grad Otočac je prilagođena po SaaS (Software as a Service) modelu, što je u osnovi način pružanja softverskih usluga preko interneta, a sve se akcije odvijaju jednostavnim sučeljem. Ovaj model omogućava brzu i laganu prilagodbu novih opcija unutar sustava. Jednostavna implementacija i održavanje čine cijeli proces praktičnim, uz visoku sigurnost podataka i automatsko ažuriranje informacija.

- Naša intencija je osigurati što lakši svakodnevni život i što više jednostavne, ali prvenstveno dvosmjerne komunikacije između građana i Grada. Kroz napredni tehnološki dijalog stvaramo bolji Otočac, prepoznatljiv po dostupnosti kvalitetnih informacija i usluga. - rekao je Goran Bukovac, gradonačelnik Grada Otočca i najavio da će građanima OneCityApp grada Otočca biti dostupan početkom iduće godine.

Nadogradnje i podrška korisnicima također su olakšane kroz ovaj tehnološki model, što znači da će nove funkcije biti dostupne puno brže, kao i rješavanje problema kod korisnika.

- Radujemo se novom projektu pametnog grada i nemamo dileme da će njegovom realizacijom gradski život Otočca postati lakši, učinkovitiji i bolji za sve građane. OneCityApp je sjajan primjer kako tehnologija može poboljšati svakodnevicu i približiti nas gradu u kojem živimo. - rekla je Marijana Bogdanović, menadžerica za razvoj poslovanja u Sektoru razvoja i implementacije aplikativnih rješenja u Combisu.

Ivana Kundakčić, menadžerica za poslovnu prodaju Hrvatskog telekoma istaknula je kako HT i Grad Otočac partnerski surađuju na digitalnoj transformaciji i jedva čeka rezultate projekta kao i povratnu informaciju građana na nove mogućnosti u sklopu pametnih usluga. Podsjetimo, digitalna rješenja za razvoj pametnih gradova u fokusu su HT Grupe. Tako su u lipnju 2023. HT Grupa i Grad Split lansirali aplikaciju Smart City Split za objedinjenu komunikaciju građana s Gradom Splitom.(Ln)

Više pogledajte na splitskoj poveznici:

split.hr/clanak/gradske-usluge-na-novi-nacin-smart-city-split

Novost u ličkoj poljoprivredi

PILJEVINA ZA NASTOR BLAGU

Farma muznih krva u Vedrinama kojim se strere piljevina/Snimio Marko Čuljat
Farma muznih krva u Vedrinama kojim se strere piljevina/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. rujna 2023. u 17.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

VEDIRINE
- Danas prije podne savjetnici Ministarstva poljoprivrede bili su na Eko farmi Vedrine vlasništvo Dominika Zeke. On na svojoj farmi drži Jersey (Dersi) krave britanske pasmine malih mliječnih goveda iz Jerseya, na Britanskom kanalskom otočju koja je kao naša lička buša.

Po dolasku na zemljište koje je desetljećima bilo zapušteno i obraslo svim svačim bilo je potrebno zasukati rukave. Nakon toga ja nabavio stado krava čije visokokvalitetno mlijeko i prerađuje na farmi u Breziku, istočno od Gospića.

Za nastor, odnosno stjelju koristi piljevinu iz ličkih pilana, reče nam da je najbolja jelova. U staji se ispod krava stavlja piljevina, umjesto tradicionalnog nastora u Lici a tosu bujad, šušanj ili slame od žitarica, stavlja piljevinu u nekoliko slojeva. Piljevina se s balegom miješa i odlaže u kompostanu gdje se freza i poboljšava njena kvaliteta kako bi bila upotrebljena u ekološkoj proizvodnji u poljoprivredi. Vlasnik nam se požali da piljevinu teško nabavlja jer su mnogobrojne ličke pilane i DIP-.ovu upropašteni i zatvoreni ili nemaju sirovine za rad. U zadnje vrije odlazi u čak gotovo 150 kilometara udaljenu pilanu u - Jezeranima pod kapelom.

Na vedrinama je bila samo nekolicina proizvođača mlijeka jer im ovo vrijeme baš i nije odgovaralo jer je puna sezona branja krumpira, a za sutra je najavljena kiša.

Ministarstvo poljoprivrede

POZIV MLJEKARIMA U VEDRINE

Demonstracija aktivnosti za mljekare na ličkoj farmi.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2023. u 20.30 sati

ZAGREB - Danas smo primili priopćenje iz Ministarstva poljoprivrede da će njihovi savjetnici održat u srijedu, 20. rujna s početkom u 10 sati na PG-u EKO VEDRINE u Breziku 38 koji je kraj Metka i istočno od Gospića demonstracijsku aktivnost pod nazivom "Prikaz modela kompostne lauf staje za uzgoj mliječnih krava"

Kroz demonstracijsku aktivnost prikazat će se uzgoj mliječnih krava u kompostnoj staji i držanje mliječnih krava na dubokoj stelji, točnije piljevini koja se svakodnevno dodaje pod krave i vrši se miješanje površinskog sloja kako bi se upio višak vlage na površini stelje. Prikazat će se učinak na higijenu držanja krava, higijenu mužnje te broj mikroorganizama u mlijeku. Obratit će se pozornost sudionicima na bolesti kod mliječnih krava koje se pojavljuju u načinu držanja na tvrdoj podlozi te koje su prednosti držanja krava u kompostnoj staji uz korištenje stelje.

Očekivano trajanje demonstracije je približno četiri sata, a prijave su moguće na stranici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede ili telefonski na 091/4882-797.

Lokalno tržište rada

1174 NEZAPOSLENA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2023. u 7.15 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u evidenciji nezaposlenih radnika bilo su 1174 nezaposlene osobe. Mjesečno je to povećanje za 70 osoba, a u odnosu na prošlu godinu za 134 osobe. Tijekom mjeseca Zavodu su se prijavile 162 nove nezaposlene osobe što je smanjenje za 38 osoba u odnosu na srpanj, ali je za 64 osobe veći u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Na biro su se prijavila 132 radnika koji su dobili otkaz, 15 školaraca, a bilo je i devet sporazumnih otkaza. Istovremeno poslodavci su prijavili 183 slobodna radna mjesta.
Škole so zbog početka nove školske godine tražile čak 70 učitelja djece s razvojnim teškoćama, nudio se posao za 15 čistačica, te za nešto konobara, kuhara, medicinska sestra i nešto metalaca. (LN)

Prijave za 5. Crospirit

POZIV LIČANIMA

Detalj iz Pavelićeve destilerije u Mušaluku/Snimio Marko Čuljat
Detalj iz Pavelićeve destilerije u Mušaluku/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2023. u 17.20 sati

ZAGREB - U organizaciji Gospodarskog lista, a u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno - biotehnološkim fakultetom u Zagrebu , međunarodno ocjenjivanje žestokih pića počelo je prijavljivanje proizvođača rakija za 5. jubilarno međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova, a od ove godine pod nazivom Crospirit.

Kako već nekoliko godina naše dvije redakcije surađuju. Tako se obitelj Pavelić iz Mušaluka, odnosno Gospića, nakon našeg članka javila se na natječaj i dobili su nagradu za svoju kruškovaču Jesenku. Lički i ostali proizvođači rakije uzorke trebaju dostaviti u periodo od 1. do 15. rujna.

Prijaviti se može i preko nove mrežne stranice crospirit.hr tu su i uvjeti ocjenjivanja, galerije i pobjednici iz proteklih godina kao i sve novosti koje će biti objavljivane vezano za ovogodišnje natjecanje.

Proglašenje pobjednika održat će se u okviru ZGRAPPA - međunarodnog festivala rakija, likera i ostalih spirita, koji se održava 13. i 14. listopada u Boćarskom domu u Zagrebu za koji će nagrađeni dobiti jednu besplatnu ulaznicu kako bi mogli prisustvovati dodjeli.

Kontakt možete ostvariti i na poveznici crospirit.hr/kontakt

19. Eto-etno Gacka

BILO JE ZAUZETO 50 ŠTANDOVA

Gužva u gradskom parku u Otočcu
Gužva u gradskom parku u Otočcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2023.

OTOČAC - JUčer, drugoga dana manifestacije "Eko-etno Gacka" štandove je izložilo 50-ak OPG-ova i obrta, dok se u natjecanju u spremanju lovačkih kotlića natjecalo 40 ekipa. Ovogodišnja 19. po redu manifestacija priređuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, financijsku potporu Ličko - senjske županije, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Ličko - senjske županije. Izložbu su obišla i djeca iz Ukrajine koja su na ljetovanju u otočkom učeničkom domu.

Ova dvodnevna etno-gastro manifestacija je izložbeno - prodajnog i natjecateljskog karaktera, a najveća je i najposjećenija manifestacija na području grada Otočca koja svake godine okuplja nekoliko tisuća posjetitelja i izlagača. Među timovima kuhara lovačkog kotlića bili su osim lokalnih ekipa iz Otočca i ekipe s Visa, Imotskog, Siska i Gospića. Izvan konkurencije nastupili su i dva kulinarska tima iz Županije predvođeni županom Ernestom Petryjem i njegovom zamjenicom Jasnom Orešković-Brkljačić. Oni se, kako kažu, ne natječu u kompletnom natjecanju s ostalim ekipama već jedni protiv drugih. Jučerašnju manifestaciju otvorio je župan Petry.
- Sretni smo i zadovoljni što se ova manifestacija održava po 19. puta. Rekordan je i broj ekipa koje spremaju kotliće. Ličko-senjska županija natjecala se s dvije ekipe izvan konkurencije tako da bismo izbjegli eventualne prigovore o plasmanu tih ekipa. Bila mi je izuzetna čast da sam se u uvodu obratio izlagačima i posjetiteljima. Sa mnom su bili direktorica TZ grada Otočca gospođa Rogić i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac. Otočac i ovaj dio Hrvatske doista imaju što za ponuditi.

Kako bi digli moral majstorima koji su kuhali kotliće sve ih je obišla maskirana skupina Gala koje je predvodio njihov druid. Kuharima su davali savjete i nutkali ih čarobnim napitkom kako bi im podigli snagu i raspoloženje. Posvuda gdje su se pojavili izazivali su salve smijeha. Na štandovima se moglo naći mnoštvo proizvoda prepoznatljivih za Gacku dolinu: coklje, torbe, platna i brojne rukotvorine, brojne vrste meda i pčelinjih proizvoda, pekmezi i džemovi spravljeni po starinskoj recepturi i bez uporabe šećera, sokovi, kao i mnoštvo modernijih predmeta i proizvoda načinjenih na tradicijski način i od prirodnih sirovina. Posebno su bili zapaženi štandovi Učeničkih zadruga "Vodarica Marta" iz Gospića i "Ričina" iz Klanca. Za dobar štimung pobrinula se Maja Šuput uz prateći bend. (LSŽ)

Nova tvornica u Otočcu

KONAČNO KORIST OD VUNE

Tisućljećima se koristila vuna za opstanak, a posljednjih desetljeća zagađuje okolinu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
20. srpnja 2023. u 15.15 sati

OTOČAC - Simboličnim presijecanjem vrpce novu tvornicu su otvorili Ernest Petry, župan ličko-senjski i Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca koji su istakli važnost proizvodnih projekata jer su znak napretka i novih radnih mjesta. Zato su od početka davali podršku njegovom razvitku, jer počeci, osobito kad je riječ o inovaciji nikad nisu laki.

Naime, otvorena je prva tvornica organskog gnojiva od sirove ovčje vune u Hrvatskoj i regiji "Eko Lika Grennovation" u vlasništvu splitske obitelji Jerkov. Predstavljen je inovativni projekt koji je već dobio pet vrijednih priznanja jer doprinosi održivom razvoju krškog kraja RH, a proizvodnju temelji isključivo na ekološkim principima.

- Našim projektom, na kojem se radilo dvije i pol godine rješavamo dugogodišnji problem zbrinjavanja ovčje vune. Korištenjem vune kao resursa za proizvodnju organskog gnojiva i repelenta, a ne kao otpada, rješavamo ekološki problem koji je u Lici ugrožavao nacionalne parkove i parkove prirode. Godišnje se u Lici odbaci u prirodu između 200 i 300 tona ovčje vune. Mi smo taj problem pretvorili u vrijedan proizvod, WOOLEE vunene pelete, čijom primjenom se čini novi iskorak u poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane na dobro svih nas i prirode.- kazala je Dragica Jerkov.

Vuneni peleti sad kreću na tržište i predstavljaju novi iskorak u poljoprivredi, osobito u proizvodnji zdrave hrane, a Dragica Jerkov, zajedno s inovatorima i stručnjacima Agronomoskog fakulteta u Zagrebu nastavlja razradu proizvoda kako bi njegov otpad bio nula te kako bi se mogao, osim u Lici, razvijati i u drugim krajevima Lijepe naše u kojima postoji ovčarstvo i poljoprivreda. (GO)

Uz Dan Hrvatske obrtničke komore

"ZLATNE RUKE" JOSI VRKLJANU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
8. srpnja 2023. u 8.45 sati

GOSPIĆ - U srijedu je Hrvatska obrtnička komora održala je svečanu akademiju povodom Dana Hrvatske obrtničke komore. Bila je to prilika da se javnost upozna s problemima obrtništva, čuju se mišljenja uglednih gostiju, ali i ono najvažnije, da se dodijele nagrade zaslužnim i uzornim obrtnicima.
Akademija je održana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske uz prisutnost brojnih visokih uzvanika, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika saborskog Odbora za gospodarstvo Žarka Tušeka, potpredsjednika Hrvatskog sabora Davorka Vidovića te potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković između ostaloga je naglasio da iznimno cijeni rad hrvatskih obrtnika kojih je danas više od 106 tisuća, te da su obrtnici temelj hrvatskog napretka i važna sastavnica hrvatskog gospodarstva. U razdoblju od sedam godina mandata Vlade Andreja Plenkovića broj aktivnih obrta porastao je za 43 posto, što je pokazatelj da kontinuirano potiče i ulaže u obrtništvo.

Jedna od najvažnijih nagrada Hrvatske obrtničke komore Plaketa "Zlatne ruke" ove godine je na svečanoj skademiji HOK-a uručena gospićkom obrtniku Josi Vrkljanu, vlasniku ugostiteljskog obrta "Barbara", caffe bara "Fortuna" koji radi već dva desetljeća. To je šesti put da obrtnici s područja Ličko-senjske županije dobivaju ovo vrijedno priznanje. Plaketu "Zlatne ruke" do sada su dobili Marko Sokolić i Ana Šerić-Konjikovac iz Gospića, Pavao Štimac iz Perušića, Mladen Cvitković iz Otočca i Željko Orešković iz Korenice.(OK)

Obnovljen hotel Ablana u Jablancu

POLAZNICI ĆE UČITI SPREMANJE LOKALNIH JELA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
2. lipnja 2023. u 17.30 sati

JABLANAC - Danas je otvoren obnovljeni hotel Kul IN Ablana u kojemu će se ujedno izučavati i budući kulinarski chefovi na otvaranju su bili Ernest Petry i Jasna Orešković-Brkljačić, ličko-senjski župan i zamjenica i Željko Tomljanović, predsjednik Gradskog vijeća Senj. Uz hotel je izgrađen i kampus koji su vlasništvo Darka Matta Sertića.

Uz prvi Kulinarski institut Kul IN koji je 2011. otvoren u Sisku, posljednjih nešto više od godinu dana u malom pitoresknom mjestu na obali, u Jablancu, 40-ak kilometara udaljenom od Senja i približno toliko od Karlobaga, za investiciju se odlučio gospodin Sertić, Amerikanac hrvatskog podrijetla koji je preuredio dugo napušteni hotel Ablana u kulinarski institut. Jablancu nedostaje turističkih sadržaja, to je vijest koja se brzo proširila među mještanima i vikendašima koji se kupaju ispod hotela na popularnoj 'banji', koju ujedno krase starinske kamene kabine.

Uz mnogobrojne goste i uzvanike, otvorenje je ujedno povezalo polaznike, alumnije, partnere, suradnike i prijatelje Kulinarskog Instituta Kul IN koji su uveličali prigodu i proslaviti otvorenje nove lokacije Kul IN-a. Kul IN Ablana je hotel koji ima restoran s jelovnikom inspiriranim lokalnim namirnicama, klimom i eko-okruženjem. Hotel se nalazi u mirnom gradiću Jablancu, pravoj mediteranskoj zajednici i odličnoj polaznoj točki za istraživanje gastro tajni hrvatskih otoka i planinskih krajeva. Hotel je osmišljen s ciljem promicanja i očuvanja hrvatske gastronomije i lokalnih namirnica kroz turizam i edukaciju.

Kulinarski institut Kul IN prva je privatna međunarodna kulinarska škola u Hrvatskoj. Okupili su tim kulinarskih stručnjaka i osmislili programe školovanja za kuhare i slastičare te danas obrazuju lidere u gastronomiji i ugostiteljstvu i školuju kuhare iz preko 40 zemalja svijeta.
Po završetku programa izobrazbe, mnogi od njih ostvare karijere u Michelin restoranima i osvajaju svjetske nagrade struke. Danas je Kul IN škola na dvije lokacije, mjesto u kojem svi polaznici programa postanu dio Kul IN priče koja objedinjuje praksu, teoriju i iskustvo. Polaznici imaju priliku stažirati i školovati se u isto vrijeme te se povezati s ostalim stručnjacima iz gastronomije i ugostiteljstva koji su dio Kul IN mreže. (LSŽ)

Konačno obnovljen motel Borje

BORJE PONOVO OTVORENO

Od domovinskog rata danas je po drugi put otvoreno Borje kraj Korenice.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
15. svibnja 2023. u 22.30 sati

BORJE - Nakon trogodišnje pauze zbog pandemijom plitvički motel "Borje" ponovo je nakon obnove otvorio vrata za goste u tranzitu ali i za plitvičke posjetitelje koji su tu rado svraćali na dobro jelo ali i - kolače koji su autobusima slani i u Zagreb. Objekt je značajno devastiran u Domovinskom ratu iako je du bio smješten UNPROFOR.

Građevinsko poduzeće "Tempo" iz Zagreba motel je izgradilo za samo 90 dana 1977. godine, a u njegovu sastavu je bilo auto-kamp s plitvičkim brvnaricama, te skijalište i sanjkalište. Dnevno je tu pauziralo i po nekoliko stotina autobusa. Objekt je radio 24 sata na dan 365 dana u godini. Ugostiteljski dio objekta danas čine a la carte i samoposlužni restoran koji zajedno s prostranim i udobnim lounge barom te vanjskom terasom dosežu kapacitet od gotovo 300 sjedećih mjesta.

Na današnjem otvaranju goste je pozdravio Tomislav Kovačević, aktualni ravnatelj NP Plitvička jezera . Istakao je da je obnova stajala preko 800 tisuća eura. Današnjim gostima na otvaranju obratio se i Ernest Petry, ličko-senjski župan naglasivši da je ovo područje motor razvoja kontinentalnog dijela Ličko-senjske županije. (lsž)

LAKŠE KROZ OTOČAC

Priprema za novi sloj asfalta u Otočcu u Zvonimirovoj ulici
Priprema za novi sloj asfalta u Otočcu u Zvonimirovoj ulici
licke-novine@licke-novine.hr
11. svibnja 2025. u 9.15 sati

OTOČAC - Radnici Lika cesta iz Gospić u sklopu godišnjeg plana održavanja državnih cesta za što sredstva osiguravaju Hrvatske ceste, saniraju oštećenja na kolnicima državnih cesta. U tijeku je sanacija kolnika na državnoj cesti D50 koja prolazi središtem grada. (LSŽ)

Probali smo ličku picu

PICA S MEDVJEĐIM LUKOM

Među desetak vrsta pica koje se pripremaju vikendom je i sezonska lička pica kod Briksa.

Bračni par Baričević imaju svaki dan pune ruke posla/Snimio Marko Čuljat
Bračni par Baričević imaju svaki dan pune ruke posla/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
8. svibnja 2023. u 23.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Za Nikolu Baričevića, obiteljskog nadimka Pargan, poznatijeg kao Briks, što mu je nadimak iz djetinjstva znaju mnogi u Hrvatskoj. Dugogodišnji je to sportaš: atletičar, karatisi i atletičar.

Vlasnik je poduzeća Lička štrudla Briks d.o.o. i već 15 godina snabdijeva hrvatske trgovačke lance tijekom tjedna ličkim palačinkama i štrudlinima od jabuka ili sira. Redovit je i na tradicionalnoj izložbi Jesen u Lici gdje peče svoje palačinke i maže domaćim različitim nadjevima. Kako je Briks i posljednji lički grnčar izlaže i više vrsta grnčarija, a ponekad zna i demonstrirati izradu glinenih proizvoda kao što su peke, petnjaci, hladionik za piće u boci, rukatke i slično. Na njegovom štandu more se provat i kiselina iz ćupa.

Šteta što nije mogao osigurati sredstva za još jedan specijalitet, od preko stotinu vrsta ličkih jela koja su u široj javnosti nepoznata - kosinjsku povaticu, odnosno savijaču, s kapulom koja je bila odlično primljena na nekoliko degustacija i bila bi poslastica ne samo za vegane. Vruća se smoči s ladnom kiselinom, odnosno jogurtom pomiješan s vrhnjem. Nekad se spremala dijelom umišenog kruva, ali je lipša od lisnatog tista.

Desetak vrsta pica kod Briksa priprema se samo vikendom: petak, subota i nedjelja od 14 do 22 sata. Nema kućne dostave, a naručuju se na telefon 099/ 334 89 34. Vikendom su u ponidi i drugi proizvodi: lički štrudlini i palačinke, ali i domaće baklave i kremnšnite i nekoliko vrsta prirodnog sladoleda.

Ovih dana, kako je narastao medvjeđi luk, spremaju specijalnu sezonsku vrstu ličke pice. Ta pica u dva navrata peče se samo četiri minute kako bi poznati i ljekoviti medvjeđi luk, koji je dobar za čišćenje organizma, zadržao svoja prirodna svojstva i ostao mekan. U pici je posebna vrsta pancete i svježi sir, poput škripavca koji se kratko razvlači kad se režu zalogaji… Svi su se okusi i arome sljubili u jedinstven doživljaj. Pravi pravcati gušt je osjetiti nekoliko različitih okusa istovremeno - sušenu mesnatu, šarenu, slaninu, meki sir i medvjeđi luk koji je dobio ime zbog medvjeda koji nakon zimskog sna još bunovni i razdražljiv izlaze iz brloga i traže po mirisu lišće luka koji je već niknuo. Jedu ga kako bi nakon hibernacije što kvalitetnije i brže očistili organizam i nastavili normalan život.

Sastojci ove pice su dobro sljubljeni s izvrsnim tistom čija je priprema priča za sebe a njegova priprema traje čak pet sati i uspio je postići da tisto zadrži mekoću i nakon pečenja, što rijetko tko uspijeva. Osim toga tanko se razvlači što omogućava kratko pečenje uz pomoć lopara.

Burza rada

VELIKA PONUDA RADNIH MJESTA

licke-novine@licke-novine.hr
22. veljače 2023. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Krajem siječnja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 1587 nezaposlenih osoba, što je 127 osoba odnosno gotovo devet posto više nego u lanjskom prosincu. Tijekom siječnja 728 slobodnih radnih mjesta, što je mjesečno povećanje za 573 radna mjesta ili gotovo četiri puta. Najviše su se tražili: konobari 102, kuhari 58, oglašivači 48, čistačice 47, pomoć u kući 42, recepcionar 33, prodavač 31, čuvar 27, kuhinjski radnik 24, sobarica 22, pralja i mornar 20, vrtlarski radnik 19, pečenjar 15, vozač taksija i odgojitelj predškolske djece 14, radnik na održavanju 13, …..

Novost iz Agro Velebita Lovinac

REKONSTRUKCIJA SKLADIŠTA KRUMPIRA

U rekonstrukciju skladišta starog 37 godina uloženo je 1,6 milijuna eura.

Gosti i uzvanici u novom dijelu skladišta/Snimio Marko Čuljat
Gosti i uzvanici u novom dijelu skladišta/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. veljače 2023. u 15.30 sati

Pripremio: Marko Čuljat

GOSPIĆ - Želja je Vlade Republike Hrvatske je da Lika dostigne razvoj ostatka države.- naglasio je danas Oleg Butković, potpredsjednik Vlade prilikom otvaranja rekonstruiranog i novouređenog skladišta za krumpir nekadašnjeg PPK "Velebita" koje je izgrađeno daleke 1986. u industrijskoj zoni u sklopu kompleksa klaonice, hladnjača za tisuću tona mesa i voća i povrća i s pročistačem otpadnih voda planiranim i za potrebe prve ličke mljekare u tome istočnom dijelu Grada.

Na današnjoj svečanosti koju je povodom završetka rekonstrukcije organizirala tvrtka Agro Velebit iz Lovinca koja je to skladište otkupila od austrijske tvrtke "Bramburi" kojoj su ga svojevremeno gotovo poklonili lokalni vlastodršci kao i njive u Ornicama gdje su pokušali proizvodnju krumpira, ali je sve propalo za godinu dana. Na svu sreću tadašnji načelnik Lovinca Hrvoje Račić imao je petlju i viziju i podržao program ustroja nove tvrtke nakon velikih problema u Poljoprivrednoj zadruzi. Taj njegov hrabar korak danas mu je priznao uz Nikolu Vidakovića, agronoma, direktora Agro Velebita i današnji načelnik Lovinca Ivan Miletić.

Nakon izvođenja Lijepe naše, glazbenici su otpjevali i dvije pjesme svetoročkog doktora Pavla Šulentića posvećene Lici i zavičaju koje su posebno dignule atmosferu tim umijećem udioničara lovinačke tvrtke koji je uz nekolicinu zemljaka i financijski stao iz Agro Velebita. Kako ističe direktor Vidaković njihov program ličkog krumpira prepoznalo je i financijski podržalo nadležno Ministarstvo poljoprivrede i u modernizaciju skladišta uloženo je 1,6 milijuna eura i time su stvoreni uvjeti za kvalitetniju i veću proizvodnju krumpira u Lici i Hrvatskoj.

- Ovakav poduhvat i uspješan projekt Općine Lovinac s udioničarima treba poslužiti cijeloj Hrvatskoj kao dobar primjer, ne treba samo gledati profit. Hrvatska Vlada će i dalje podržavati ovakve projekte jer to je zdrava politika. - rekao je potpredsjednik Butković.

- U Lici je pet tisuća poljoprivrednika i 17 posto je malih što je više ne samo od hrvatskog već i od europskog prosjeka što je dobar znak odabira mladih za egzistenciju. Plenkovićeva Vlada je do sada u ovaj kraj uložila preko 250 milijuna eura. Poljoprivrednicima su isplaćene potpore od 143 milijuna eura. - rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede odajući zahvalnost inicijatorima i poduzetnicima na uspješnoj tvrtki koja proizvodi tisuću tona krumpira godišnje.

- Zahvaljujem se Vladi na financiranju ovog projekta i ministrici Vučković što je ove godine spasila potporama ličke proizvođače mlijeka. U toku je milijarda kuna investicija u brojne projekte u Ličko-senjskoj županiji. Za realizaciju je pripremljeno 120 raznih projekata. - reko je Ernest Petry, ličko-senjski župan.
Skladište ima ukupnu površini od 2100 četvornih metara, zbog nedostatka prostora u Industrijskoj zoni koja je većinom pripala slovenskim mlinarima barletskog kamena, morali su srušiti 800 četvornih metara, umjesto do prošire skladište, kako bi osigurali kvalitetno održavanje i pripremu krumpira za tržište. NAime, slovonskoj tvrtki je dan i prostor klaonice i hladnjače PPK Velebita.

Klub članova Selo

ZA SUNCOKRET ŠEST LIČKIH PRIJAVA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2023. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", ove godine obilježava 25. obljetnicu uspješnog djelovanja i na čelu s predsjednicom Udruge Dijanom Katicom prati kontinentalni turizam.

Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u seoskom turizmu može brojiti u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u seoskim prostorima, seoski turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od 130 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa, a po prvi puta se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u opatijskom hotelu Royal.

Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom neće biti jednostavan zadatak. Komisija projekta Suncokret seoskog turizma Hrvatske obišla je kandidate Ličko-senjske županije: OPG Zdeno Ramljak i Mrzlin Grad iz Korenice, Ličku kuću Plitvičkih jezera, Javnu ustanovu Park prirode Velebit, Pustolovno izletnički centar Rizvan City u Rizvanuši i program aktivnog turizma - Avantura na dohvat ruke iz Otočca. (Ln)