POČETNAARHIVA
TREĆA KNJIGA MIRKA SANKOVIĆA
SVE JE ZAPOČEO GOSPIĆANIN MILOVAN GAVAZZI
ZLATKA MILKOVIĆA
PREDSTAVLJENA KNJIGA I NOSAČ ZVUKA
DVIJE KNJIGE O BIHAĆU
DVIJE KNJIGE O BIHAĆU

BIBLIOGRAFSKI IZLOG

TREĆA KNJIGA MIRKA SANKOVIĆA

Sanković je rijetki pisac na ličkoj ikavici, i to - Brušanskoj.

MIrko Sanković u društvu promotorica/Snimio Marko ČULJAT
MIrko Sanković u društvu promotorica/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
12. travnja 2024. u 20 sati

GOSPIĆ - "Ličke anegdote" naslov je treće po redu knjige Mirka Sankovića (59) rođenog Brušanca, koji je nakon što je bio dragovoljac u Domovinskom radu ponovo sjeo za učiteljsku katedru i to u Osnovnoj školi u Mukinjama na Plitvicama.

Na početku promocije Sanković se zahvalio donatorima koji su omogućili izdavanje knjige, te brojnim kolegama učiteljima, nastavnicima i profesorima koji su došli s raznih strana. Rodno pitoreskno podvelebitsko seoce okosnica su njegovog književnog stvaralaštva kojim, kako reče, oživljava i čuva od zaborava ličku rič. Sve njegove knjige su pisane na brušanskom idiomu koji se znatno razlikuje od susjednih sela, a u tome i je čar njegova stvaralaštva koje dijeli sa svojim čitateljima.

Na promociji su nastupili članovi HKUD-a "Degenija". (MaČ)

Uz jubilej studija etnologije u Zagrebu

SVE JE ZAPOČEO GOSPIĆANIN MILOVAN GAVAZZI

Studij je započeo prije 95 godine na Filozofskom fakultetu.

Ravnateljica Muzeja Tatjana Kolak pozdravlja gošće iz Zagreba i posjetitelje izložbe/Snimio Marko Čuljat
Ravnateljica Muzeja Tatjana Kolak pozdravlja gošće iz Zagreba i posjetitelje izložbe/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2024. u 15.30 sati

GOSPIĆ - U Malom salonu Muzeja Like iza podneva otvorena je znakovita izložba umjetničko-dokumentarne fotografije sveučilišnog profesora Milovana Gavazija inače rođenog Gospićanina - 18. ožujka 1895.. On je te daleke 1929. inicirao otvaranje katedre za etnologiju koju su studirale tisuće studenata.

Gavazzijevu izložbu fotografija profesionalnog formata uz Muzej Like organizirali su Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko etnološko društvo. Izložene su odabrane fotografije nastale od 1928 do 1960. Izložba je organizirana povodom 95. obljetnice nastave etnologije i 20. obljetnice potpisivanja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Fotografije su iz fundusa Arhiva Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju. (MaČ)

U potrazi za korijenima

ZLATKA MILKOVIĆA

Istražujemo njegove moguće korijene u Lici, a zagonetno je i nestao u Parizu. Molimo čitatelje za pomoć.

Dio knjiga koje je izdao ili napisao Zlatko Milković u godinama pred Drugi svjetski rat/Arhiva Marka Čuljata
Dio knjiga koje je izdao ili napisao Zlatko Milković u godinama pred Drugi svjetski rat/Arhiva Marka Čuljata
www.licke-novine.hr
12. ožujka 2024. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Već duže vremena nastojimo utvrditi korijene književnika i političara, te izdavača prije Drugog svjetskog rata koji je nestao u Parizu nakon rata:

Milković, Franjo-Zlatko, književnik (Krašić, 29. I. 1911. - Pariz, ??? 1946/47.). Kako ga nema u matičnim knjigama u Krašiću i Jastrebarskom pomoć smo zatražili u Župnom uredu u Krašiću i dobili slijedeće podatke:

Rođen je u obitelji trgovca G. Gjiure i Dragice rođ. Radočaj. Kumovi su mu bili Josip Radočaj, trgovac u Karlovcu i supruga mu Josipa. Krstio ga je vlč. Stjepan Huzek, župnik.

Nakon završetka studija biologije na Prirodoslovnom fakultetu u Zagrebu zaposlio se kao kustos u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. U književnosti se javio kao student socijalnim romanom Zrinjevac (1933) koji je cenzura zaplijenila. Pokreće Reviju mladih (1935), a zajedno s bratom Josipom urednik je biblioteke Be-l-ka koja je djelovala i 1941. U toj biblioteci objavljuju djela hrvatskih književnika: S. Košutića, M. Budaka, D. Čepulice, M. Švele. Dramatizirao je novelu Grgičine gusle Mile Budaka (1938). Potom je napisao biografski roman Buđenje (1939), o hrvatskom slikaru Josipu Račiću koji je pronađen mrtav u podstanarskoj sobi u Parizu (1908). Sudbina Josipa Račića umjetničkog genija postala je temom Milkovićeve romansirane biografije, inače rijetke romaneskne vrste u hrvatskoj književnosti. Napisana u osvit Drugog svjetskog rata (1939) pokušala je odgonetnuti razloge Račićeva preranog odlaska pomno opisujući slikarevu sudbinu u Parizu, ali i njegov životni hod od rodnih Horvata, preko Zagreba i studentskih dana na minhenskoj likovnoj akademiji u društvu s ostalim protagonistima "hrvatske slikarske škole" (Becić, Kraljević, Herman, Račić).
Njegov opus čine članci, prikazi, novele, nepotpisani eseji. Kraće je vrijeme bio urednik kulturne rubrike Hrvatskog naroda, te glavni urednik časopisa Život za Hrvatsku (1944). Uspješnije mu je književno djelo romansirana biografija Braća Seljani (1940). Objavio je zbirku novela Na vrelu (1942), te političko-povijesni roman Tamnica: fragment naših mladih života, s odjekom hrvatske društvene zbilje uoči Drugog svjetskog rata, i znanstveno fantastični roman Tragedija Joakima Pudera. Za vrijeme NDH napisao je i opsežan povijesni roman Klović, no sudbina rukopisa nije poznata.

U svojim djelima izražava neskriveno rodoljublje, osobito u stvaralačkim biografijama, ističući činjenice što potvrđuju nesretnu hrvatsku sudbinu koja je i njemu bila namijenjena.

Kraj Drugog svjetskog rata zatekao ga je u Berlinu, gdje je bio kulturni ataše hrvatskog veleposlanstva i odlazi u Pariz (1946) gdje piše roman Masline na vjetru, no odjednom je nestao bez traga. Više mu je djela ostalo u rukopisu, bavio se i prevođenjem.

DJELA: Zrinjevac. Zagreb, 1933. - Buđenje. Zagreb 1939. - Braća Seljan. Zagreb, 1940. - Tamnica. Zagreb, 1942. - Na vrelu. Zagreb 1942. - Tragedija Joakima Pudera. Zagreb, 1942.

LIT.: Kovačević, Anto: Čovjek i njegova sjena, Zagreb, 2012. https://komunistickizlocini.net/2019/10/23/misteriozni-nestanak-zlatka-milkovica-poznatog-hrvatskog-knjizevnika (posjećeno 25. rujna 2022.) Leksikon hrvatskih pisaca. Ur. Žurić, Avenka, Zagreb, 2000. str. 506-507.

Svečanost u Kuterevu

PREDSTAVLJENA KNJIGA I NOSAČ ZVUKA

Sinoć je proslavljeno prvo desetljeće rada KUD-a

 
 
www.licke-novine.hr
10. ožujka 2024. u 14.15 sati

KUTEREVO - U dvorani Vatrogasnog doma sinoć je predstavljen nosač zvuka "Momci srebro, a cure su zlato, Kuterevo to je tebi dato" i knjige "Pivaj grlo da te čuje Gora", KUD-a "Dangubica" Kuterevo.
Uz nazočnost gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca, u ime župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja, predstavljanju je nazočila Valentina Zdunić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo, sport i kulturu. Tom prigodom je članici KUD-a Luciji Bukovac uručila Brončanu diplomu Hrvatskog sabora kulture, povodom desetogodišnjice uspješnog rada na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. KUD "Dangubica" afirmirao se kao istinski čuvar zavičajnih vrijednosti te promicatelj kulturnog stvaralaštva, čemu svjedoči i nominacija za prestižnu glazbenu nagradu Porin u kategoriji najbolji album folklorne glazbe. Događaj je upotpunio predsjednik udruge Matej Šporčić, koji je autor knjige, u kojoj je dokumentirao i opisao najveće simbole tradicije od tamburice dangubice, kuterevskih napjeva do plesova i običaja, a knjiga će ostati kao važan pisani trag sadašnjim i budućim generacijama. (LSŽ)

Bibliografski izlog

DVIJE KNJIGE O BIHAĆU

Autor knjiga je Bišćanin dr. sc. Franjo Jurić.

Knjižnica za vrijeme predstavljanja knjiga iz Bihaća i o Bihaću
Knjižnica za vrijeme predstavljanja knjiga iz Bihaća i o Bihaću
www.licke-novine.hr

1.ožujka 2024.

GOSPIĆ - U Samostalnoj narodnoj knjižnici u suradnji s Ličko-senjskom županijom sinoć je održana promocije dviju knjiga dr. sc. Franjo Jurić iz Bihaća. Njegove knjige bacaju novo svjetlo na različite aspekte povijesti Hrvatske i šire regije. Djela pod naslovima "Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat" te "U trostrukom obruču, Okrug Bihać u planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.-1995." privukla su pažnju posjetitelja, među kojima je bio i ličko-senjski župan Ernest Petry.

Prva knjiga, "Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat", detaljno istražuje ustroj civilnih i vojnih tijela vlasti tijekom Drugog svjetskog rata, te se osvrće na partizanske zločine i progon hrvatskog i muslimanskog stanovništva. S druge strane, drugo djelo "U trostrukom obruču, Okrug Bihać u planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.-1995.", osvjetljava događaje vezane uz raspad Jugoslavije i političku krizu, pružajući uvid u ratni period kroz 210 izvornih dokumenata koji odražavaju vojne i političke strategije tadašnjeg vremena.
Predstavljanje je otvorio ravnatelj knjižnice Milan Šarić, nakon čega su o knjigama govorili izdavač Admir Kurtović i sam autor, dr. sc. Franjo Jurić. Ovaj događaj ne samo da je pružio uvid u važne povijesne teme, već je i omogućio posjetiteljima da se izravno upoznaju s autorom i njegovim radom, potičući daljnju raspravu i interes za povijesna istraživanja i književnost. (LSŽ)

Bibliografski izlog

DVIJE KNJIGE O BIHAĆU

 
 
www.licke-novine.hr

25. VELJAČE 2024. U 15.15 SATI

GOSPIĆ - Povodom 764. godine ustrojstva povijesnog grada Bihaća, gospićka Samostalna narodna knjižnica u suradnji s Ličko-senjskom županijom otvara svoja vrata za sve ljubitelje povijesti i književnosti u četvrtak, 29. veljače u 18 sati.
Dr. sc. Franjo Jurić će predstaviti svoja dva recentna djela: "Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat" te "U trostrukom obruču, Okrug Bihać u planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.-1995.". Posjetitelje očekuje zanimljiv uvid u povijesne okolnosti koje su oblikovale Bihać i njegovu okolicu tijekom ratnih godina devedesetih. (LN)