Ličke novine plus
titanic i ličani ZAselak Ćalići
Zaselak Ćalići u Breziku u Metku nedaleko Gospića/Foto dokumentacija © Lik@ press Gospić - © snimio Marko Čuljat

 

Ćalići brezik Ostaci imanja Ćalića u Breziku

ćalići kovačija Unutrašnjojst Ćalićeve kovačije


kovačija Zaključana kovačnica

Hećimović Josip

Josip Hećimović

Uz 100. obljetnicu potonuća Titanica

LIČANI I TITANIC


Na Titanicu je bilo 16 Ličana i samo se jedan spasio, posjetili smo neka njihova ognjišta u okolici Gospića.


mailto:licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

15. travnja 2012. u 17.00 sati


GOSPIĆ - Od 30 putnika na Titanicu s područja Hrvatske, te kobne noći s 14. na 15. travnja 1912. bilo je čak 16 Ličana koji su ostali u dubinama Atlantika. Bila je to još jedna karika u lancu iseljavanja iz Like zbog slabog života. Spasio se samo Nikola Lulić Draja iz Konjskog Brda kome je to bilo treće putovanje preko bare. Draja je bio u neku ruku plaćeni vodič putnicima iz Hrvatske jer su oni snosili troškove njegove karte koja je stajala 170 švicarskih franaka.
Potonuće Titanica bila je najveća pomorska katastrofa u povijesti svijeta jer su poginula 1523 putnika i člana posade. Sudar sa santom leda bio je 14. travnja u 23.04 sati a Titanic je potonuo 15. travnja do 2.20 sati. Ni do dana današnjeg nije ustanovljen točan broj putnika, pa takao niti stradalih.
Malo je dokumenata o tome događaju, a sjećanja blijede i nestaju kako umiru starije generacije, potomci stradalnika s Titanica. Mlade generacije i ne znaju gdje su sve stradavali njihovi preci, a dokumenti su nestajali u vihorima ratova koji su tutnjali Likom u prošlom stoljeću.
- Sjećam se da su za Draju, odnosno Dragića, pričali da se spasio jer je do čamca za spašavanje doplivao s nečijim djetetom. U čamce su primali samo roditelje i djecu, a muškarcima koji su bili sami čak su ruke odsijecali kako bi spriječili da se čamac ne bi potopio - pričao nam je svojevremeno prije pet godina starina Franjo Pocrnić (87) iz Pocrnica kod Perušića.
Od Perušićana saznajemo da Lulići baš i nisu bili omiljeni jer su bili omraženi lokalni trgovci. Imali su u središtu Perušića veliku trgovinu. Kod starijih ljudi ostalo je u sjećanju da su Draje dali zasaditi drvored koji je proteklih nekoliko godina uništen pri uređenju mjesta.
- Moja baba je iz obitelji Ćulumovića koji se utopio na Titanicu. O tome sam i prije rata vama novinarima govorio. Na brodu je bio Joso Ćulumović Jojina, babin stric. Sjećam se njene priče da ga je otac Ivan s bijelim konjima odvezao do luke u Senju. Kad je pošao natrag bilci su zanjiskali, a on je to kod kuće tumačio kao loš znak. To se kasnije i obistinilo - kaže Joso Jojo Hećimović iz sela Bukovac pored Perušića.
- Još se uvijek prepričava taj događaj. Ćaliće ste promašili oni su na početku ove ceste koja završava u šljunčari u Papuči - reče nam Nikola Mihić iz Kuklica jednog od brojnih medačkih zaselaka.
- Ovdje su sve bili Ćalići, sada sam ja sam. Poneko od mojih susjeda dođe i prolufta kuću. Tamo na kraju je i kovačnica familije Jove Ćalića - reče Đuro Ćalić (77), dodajući da on s Jovom i Petrom Ćalićem koji su se utopili na Titanicu nije nikakva rodbina.
Starina Đuro se sjeća priče da su oni pošli u Ameriku raditi kao što su za poslom iz Ćalića otišli i drugi susjedi. Kaže da ih je četvero već poodavno u Beogradu. Prva kuća u selu je od Petra Ćalića. Povremeno dođe njegova kćerka iz Zagreba. U medačkom zaselku Ćalići bile su samo četiri obitelji Ćalića, kojih još ima i u obližnjoj Ploči.
- Ma što on zna, svi su oni Ćalići rodbina. Jovo Ćalić je tada, vele, imao samo 17 godina. Za kartu je mora raditi u Austriji, a imao je braću Danu koji je bio kovač i Petra koji je bio šnjajder. Moja snaja Boja je kćer Petra Ćalića, Jovina brata - zbori kao da čita iz knjige starica Anica Grubić, koja kako kaže ima godinu manje devedeset.
- Bilo nas je sedmero u kući. Ovdje je u Metku još brat Jovo koji nosi stričevo ime. ostali su se razišli gotovo po cijelom svijetu. Ima ih i u Australiji - kaže Boja Grubić rođena Ćalić.

Druga obnovljena kuća u bezimenoj ulici nasuprot župne crkve sv. Mateja u Širokoj Kuli je dom obitelji Dane Oreškovića.
            - Na Titanicu mi se utopila tetka Marija Orešković. Ona i moj ćaća Nikola su od dvojice braće Blaža i Tome. Išla je trbuvom za kruvom. Tamo je bio did Tome, njen ćaća. On joj je i posla za šipkartu da more ić' za Ameriku. I moj ćaća Nikola bio je u Americi – sjeća se Orešković obiteljske tragedije s početka prošlog stoljeća.
            Supruga Iva ga podsjeća da su u kući sve do Domovinskog rata i progona imali i pjesmaricu s lijepim pjesmama o Titanicu. Oreškovića je bilo u tri kulska zaselka, a Strilića je bio jedan zaselak koga nakon Drugog svjetskog rata više nema. Naime, u njemu već pola stoljeća više nitko ne živi.
            - U Drugom svjetskom ratu u Širokoj Kuli pobijena su 162 Hrvata a u Domovinskom ratu ubijeno ih je 29 i jedna miješana obitelj od petero članova – kaže Orešković.
            Koji kilometar istočno od Oreškovića zaselak je Brdo Ćaćića. I on je gotovo pust. Nekada je tu bilo preko 20 obitelji Ćaćića, a danas samo jedna.
            - Luka Ćaćić koji je nastradao na Titanicu bio je moj djed. Ne sjećam se događaja jer sam rođena 1930., ali znam dobro našu sudbinu – prisjeća se Iva Ćaćić udana Vojvodić.
            Njen djed je imao 39 godina. Trebao je putovati nekim ranijim brodom, ali je očekivao prinovu. Već je imao osam kćeri i očekivao je deveto dijete. Bio je presretan što se rodio nasljednik i sav sretan krenuo je put Amerike.
            - Iza djeda ostao je sin Mile i kćerke Iva, Lucija, Maća, Jeka …Četiri su mi tetke nestale u Drugom svjetskom ratu. Iz Brda Ćaćića otišle su na prehranu u Slavoniju i zameo im se svaki trag – kaže baka Iva koja je kći Lucije Ćaćić.
Njen rođeni stric Marko Vojvodić i tetka Jeka Vojvodić bili su u Americu i pomagali su ih šaljući dolare.        

Mihić i Ćalić
Nikola Mihić iz Kukljica i Anica Grubić iz Ćalića
đuro ćalić
Đuro Ćalić uzgaja ovce

Brdo Ćaćića

Kuće u zaselu Brdo Ćaćića u Širokoj Kuli

DAne orešković

Dane Orešković Široka Kula

Iva Caćić

Iva Ćaćić