POČETNAARHIVAwww.lsžGALERIJA
BESPLATAN PREGLED MADEŽA BEZ UPUTNICE
Sastanak sa ravnateljima škola
DJELOMIČNI IZLAZ U JAVNIM RADOVIMA
U PLANU JE IZGRADNJA ŠIROKOPOJASNOG INTERNETA
SUFINANCIRANJE KARLOBAŠKE LUKE
PREVENTIVNA AKCIJA ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA
PRIJAM KOD ŽUPANA MILINOVIĆA
POSJET VELEPOSLANICE SLOVENIJE
BIT ĆE ULAGANJA U INFRASTRUKTURU
STIŽE MINISTAR BUTKOVIĆ
DANA NEOVISNOSTI
GRADNJA CESTE NA SJEVERNOM JADRANU
ŽUPANIJSKI RAZVOJNI CENTAR
ANA RUCNER PRIHVATILA IZAZOVE LIKE
ANA RUCNER PROMOVIRALA FILM O GOSPIĆU
IZLOŽBA LIČKIH STOČARA
Dobar putokaz za budućnost
UZ JESEN NOVINARIMA PREDSTAVLJENA I SENKINJA MISS HRVATSKE
PROGRAM DOGAĐANJA
KRATAK AKTUALNI SAT
UZ CRNE BALONE CRVENI KARANFILI
SUTRA ZAJEDNIČKA AKCIJA NA PLACI
PRIPREMA SE 19. IZLOŽBA
Treća sjednica 25. rujna
GOSPIĆ ČETIRI DANA GLAVNI GRAD HRVATSKE
USKORO BRŽI INTERNET
I LIČANI MOGU NEIMARSKI RADITI
POSJET LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI
UDBINA PRIMJER DOBROG UPRAVLJANJA
TREBA BITI PRIPRAVAN I ZA VEĆE POŽARE
Grad Gospić jednostrano raskinuo suradnju
AMERIČKA STIPENDIJA GOSPIĆANKI
ELEMENTARNA NEPOGODE
POČAST ŽRTVAMA KOMUNIZMA
ŽUPANOVA ČESTITKA
Promocija međužupanijske linije Rab-Lun
Dobri uvjeti za ruralni turizam
PRIHVAĆEN PRVI REBALANS
POMOĆ ZA 1700 OSOBA U CIJELOJ ŽUPANIJI
PREDSJEDNICA NE DOLAZI

NA DNEVNOM REDU 37 TOČAKA
PODRŠKA RAZVOJU TURIZMA
I VATROGASCI DOPRINOSE UGLEDU ŽUPANIJE
ČESTITKA ŽUPANIJSKIH ČELNIKA
POČAST POGINULIM I SPOMENIK JEZIKOSLOVCIMA
ŽUPAN MILINOVIĆ ZAHVALIO VATROGASCIMA
NA PODRUČJU OPĆINE PLITVIČKA JEZERA
MILINOVIĆ DAO PODRŠKU POLJOPRIVREDNICIMA
LOVSTVO IMA DOPRINOSI GOSPODARSTVU
LJUDI MOJI I TO JE MOGUĆE
PREDSJEDNICA JE NADA MARIJANOVIĆ
SREBRNI PJEVAČI DOBILI ŽUPANIJSKU NAGRADU
SREBRNI PJEVAČI DOBILI ŽUPANIJSKU NAGRADU
KONSTITUIRANJE 9. LIPNJA
NAKON PREUZIMANJA DUŽNOSTI USLIJEDILI SASTANCI
KOLIĆ PREDAO DUŽNOST ŽUPANA MILINOVIĆU
POČAST POGINULIMA

20. obljetnica Županijskog zavoda za javno zdravstvo

BESPLATAN PREGLED MADEŽA BEZ UPUTNICE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. studenoga 2017. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja 20. obljetnice osnutka Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije; u suradnji s dermatovenerolozima iz nacionalnog referentnog centra za melanom KBC "Sestre milosrdnice", pozivamo Vas da se odazovete na preventivnu javnozdravstvenu akciju besplatnog pregleda madeža bez uputnice.

Akcija će se održati u četiri grada prema sljedećem rasporedu:
1. Senj, prostorije Doma zdravlja Senj, Stara cesta 43, četvrtak 23.11.2017. od 10 do 17 sati,
2. Novalja, prostorije Doma zdravlja Novalja, Špital 1, petak 24.11.2017. od 9 do 15:30 sati,
3. Gospić; Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Senjskih žrtava 2, subota 25.11.2017. od 9 do 15:30 sati,
4. Otočac, ispostava Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Kralja Zvonimira 17, nedjelja 26.11.2017. od 9 do 14 sati.
S obzirom na vremenski ograničeni broj pregleda, molimo da rezervirate svoj termin na broj 095/ 757 4455.

ŠTO JE RAK KOŽE?
Rak kože je najčešće dijagnosticirana vrsta raka na svijetu. Obično je uzrokovan nesigurnim i učestalim izlaganjem sunčevim UV zračenjem koje prodire u kožu i oštećuje je.
Kancerozne lezije se obično javljaju na područjima kože koje su najizloženije suncu (UVA i UVB zrakama), to su lice, uši, nadlaktice i podlaktice. Najučestaliji je kod osoba iznad 50 godina ali može se javiti i kod mlađih.
Učestalost dijagnoza raka kože je u porastu. Ukoliko se rak kože rano dijagnosticira, postoji vrlo visoka šansa za njegovo izlječenje. Ipak, svijest javnosti vezano za rano otkrivanje raka kože je još uvijek relativno niska te su i šanse za njegovo rano otkrivanje relativno male.

TKO JE U OPASNOSTI?
Rak kože najčešći je kod osoba iznad 50-te godine života i onih koje su dugo i često bile izložene suncu. Međutim, od melanoma mogu oboljeti i mlađe osobe.
Osobe s povećanim rizikom: osobe svijetle puti koje lako izgore na suncu, osobe koje su tijekom života, posebno u djetinjstvu, imale sunčane opekline, osobe koje provode puno vremena na suncu (zbog posla ili hobija), osobe koje se intenzivno izlažu suncu u kratkom razdoblju (npr. tijekom godišnjeg odmora), osobe koje koriste UV uređaje (solarij) za sunčanje i UV lampe za tretman nokatau, osobe s više od 50 madeža na tijelu, osobe s obiteljskom poviješću raka kože, osobe starije od 50 godina, osobe koje su imale transplantaciju nekog organa.

ČIMBENICI RIZIKA ZA MELANOM
Slijedi popis s čimbenicima rizika za pacijente s malignim melanomom: Mnoštvo običnih i/ili klinički atipičnih melanocitnih madeža, Veliki urođeni melanocitni madeži, Melanomski ili nemelanomski tumor kože u prošlosti, Velik broj melanocitnih ili atipičnih madeža i/ili melanoma u obiteljskoj povijesti, Jake, bolne opekline s mjehurićima, posebno u djetinjstvu, Intenzivno izlaganje suncu, Nemogućnost tamnjenja ili fototipovi kože I & II, Crvena ili plava kosa, svijetle oči, pjegice, Imunosupresija, Korištenje solarija i lampi za sunčanje, Prethodne fotokemoterapije (PUVA) kao medicinski tretman i Starija dob.

PREVENCIJA:
Rak kože se može izbjeći i može se izliječiti. U stvari, to je najlakši rak za izliječiti ako se dijagnosticira i tretira dovoljno rano. Primarna prevencija podrazumijeva sprječavanje razvoja bolesti prije nego se pojavi i u slučaju karcinoma kože uglavnom se sastoji od ograničavanja izlaganja UV zrakama.
Ponašanje na suncu koje potiče primarnu prevenciju obično se opisuje u tri glavne kategorije:
upotreba zaštitnog sredstva, prekrivanje (nošenje kape i zaštitne odjeće), sklanjanje u sjenu. Sekundarna prevencija podrazumijeva određivanje i otkrivanje karcinoma kože u najranijem stadiju što omogućava blagovremeno liječenje.
Tome pomaže redoviti samopregled. Ukoliko primijetite neke sumnjive lezije, od ključnog je značaja da ih pokažete doktoru ili po mogućnosti dermatologu što je prije moguće.

Sastanak sa ravnateljima škola

 
 
icke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. studenoga 2017. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Danas je mr. Darko Milinović, dr. med., ličko-senjski župan sa suradnicama održao radni sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola s područja Ličko-senjske županije kojima je županija osnivač na temu izrade prijedloga Proračuna i financijskog plana proračunskih i izvanproračunskih korisnika Ličko-senjske županije za razdoblje 2018.-2020. godine.
Proračun Ličko-senjske županije za 2018. godinu prema novoj metodologiji sadržavati će financijske planove svih proračunskih korisnika Ličko-senjske županije te je svrha ovog radnog sastanka usklađivanje financijskih planova u dijelu koji se odnosi na decentralizirane funkcije osnovnog i srednjeg školstva.(LpS)

Zapošljavanje nezaposlenih

DJELOMIČNI IZLAZ U JAVNIM RADOVIMA

Sastankom je predsjedavao dožupan Vice Nekić/Foto LSŽ
Sastankom je predsjedavao dožupan Vice Nekić/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2017. u 19:15 sati

GOSPIĆ
- Na radnom sastanku, kome je predsjedavao dfožupan Vice Nekić, u Kabinetu župana Ličko-senjske županije predstavljen je javni rad jedinstvenog programa koji će Hrvatski zavod za zapošljavanje u razdoblju jesen/zima 2017./2018.g. u suradnji s nadležnim Ministarstvom rada i mirovinskog sustava organizirati u svrhu aktivacije nezaposlenih osoba na poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava, a s obzirom na ovogodišnji velik broj.

Na sastanku su nazočili uz predstavnike Ličko-senjske županije, predstavnici pripadajućih gradova i općina te zapovjednik Županijske Vatrogasne zajednice Hrvoje Ostović. Program je prezentirala v. d. predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Gospić Milka Rukavina.

Rukavina je pojasnila poslove i aktivnosti javnog rada, nositelje programa u jedinicama lokalne samouprave i neprofitne organizacije poput DVD-a uz obveznu koordinaciju s tijelima nadležnim za provođenje preventivnih mjera zaštite od požara. Vrijeme trajanja programa je do šest mjeseci prema kriterijima iz nadležnosti Zavoda - Mjera aktivne politike uz mogućnosti i kraćih osposobljavanja za poslove iz programa.

Svi sudionici sastanka su pozitivno primili informaciju za program uz suglasnost sudjelovanja prema uputama koje su na sastanku dobili. Hrvatski zavod animira i odabire zainteresirane nezaposlene osobe, natječaje raspisuju jedinice lokalne samouprave i neprofitne organizacije i sukladno programu dostavljaju zahtjeve koje Zavod za zapošljavanje rješava i osigurava potrebna financijska sredstva. Realizacija programa počinje tijekom ovog mjeseca. (LpS)

Telekomunikacijska inicijativa

U PLANU JE IZGRADNJA ŠIROKOPOJASNOG INTERNETA

Uz pomoć europskih sredstava telekomunikacijske veze svih vrsta trebale bi stići i u ona sela koja nemaju ni telefon.

Sudionici potpisivanja sporazuma o internetu/Snimio Marko Čuljat
Sudionici potpisivanja sporazuma o internetu/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2017. u 11:40 sati, video dopuna u 15:00 sati

GOSPIĆ - Danas su u Ličko-senjskoj županiji gradonačelnici i načelnici općina sa županom Darkom Milinovićem, potpisali Sporazum o suradnji na projektu "Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području Ličko-senjske županije" prihvatljiv za financiranje iz EU fondova preko HAKOM-a.
- Sporazumom je predviđeno da će se internetom obuhvatiti deset tisuća domaćinstava na bijelim područjima, odnosno na područjima manjih naselja za koje nisu zainteresirane postojeće telekomunikacijske tvrtke. Preko HAKOM-a možemo dobiti 85 posto sredstava iz europskih fondova, a ostatak će osigurati neke telekomunikacijska tvrtka preko javnog natječaja. Županija je već ove godine osigurala 200 tisuća kuna za izradu dokumentacije, a toliko će osigurati i naredne godine. Šteta je što nam se nije pridružio Grad Gospić i što u Općini Plitvička jezera još razmišljaju. Zato predlažem da im damo još tjedan dana i da nam se pridruže jer ćemo lakše realizirati ovaj značajan projekt.-rekao je župan Milinović. (MaČ)

IZJAVE O INTERNETU ŽUPANA MILINOVIĆA I MARJANA ŠULJIĆA, ZAMJENIKA GRADONAČELNIKA NOVALJE


Priopćenje iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

SUFINANCIRANJE KARLOBAŠKE LUKE

Veduta iz Karlobaga
Veduta iz Karlobaga
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. listopada 2017. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s pomoćnicima kapetanom Sinišom Orlićem i Anđelkom Petrinićem te dr. Darkom Milinovićem, županom Ličko-senjske županije posjetiti će sutra, u petak, 27. listopada, Karlobag - kaže se u priopćenju i Kabineta župana.

U međuvremenu smo dobili i priopćenje iz Ministarstva da će sutra biti potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju izvanrednog održavanja mula Mandrač za komunalne vezove i istezalište u luci Karlobag. Sporazum o sufinanciranju luke Karlobag potpisat će s ravnateljem Lučke uprave Senj Predragom Dešićem. Vrijednost sporazuma je dva milijuna kuna. (LpS)

Uz 20. obljetnicu Zavoda za javno zdravstvo Gospić

PREVENTIVNA AKCIJA ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA

Prošla su dva desetljeća kako je zgrada dječjeg dispanzera preuređena u županijski zavod za zdravstvo.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. listopada 2017. u 10:30

GOSPIĆ - Tijekom mjeseca obilježavanja 20. obljetnice osnutka Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije; pozivamo vas da se odazovete na preventivnu javnozdravstvenu akciju besplatnog testiranja na virus Hepatitisa C (brzi test iz sline) te pregled jetre Fibroscan uređajem Hrvatskog društva za bolesti jetre "Hepatos" uz stručno savjetovanje infektologa iz OB Zadar i OB Gospić te epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. - kaže se u današnjem priopćenju iz Zavoda.

Akcija će se održati prema sljedećem rasporedu od 11 do 15 sati:
I. Gospić; u krugu Zavoda za javno zdravstvo, Senjskih žrtava 2, ponedjeljak 6. studenoga,
II. Otočac, u krugu ispostave Zavoda za javno zdravstvo, Kralja Zvonimira 17, utorak 7. studenoga,
III. Senj, u krugu Doma zdravlja, Stara cesta 43, srijeda 8. studenoga,
IV. Novalja, u krugu Doma zdravlja, Špital 1, četvrtak 9. studenoga

S obzirom na vremenski ograničeni broj pregleda, molimo da rezervirate svoj termin na broj 095/ 757 4455 radnim danom od 8 do 14 sati.

Virusni hepatitis je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan, a u slučajevima trajanja dulje od šest mjeseci, postaje kronično oboljenje. U slučaju neliječenja, hepatitis C (HCV) uvjetuje postupnu progresiju bolesti, od faze akutnog do faze kroničnog hepatitisa, pa sve do razvoja ciroze jetre i njezinih kasnih komplikacija i zatajenja ili razvoja karcinoma jetre. Virus se prenosi direktnim kontaktom zaraženom krvi, a većina osoba zaraženih hepatitisom nema nikakvih simptoma. Prema epidemiološkim procjenama, Republika Hrvatska ubraja se u zemlje s niskom incidencijom hepatitisa, godišnje se dijagnosticira između 100 i 200 novooboljelih. Na svjetskoj razini, stotine milijuna ljudi je zaraženo virusnim hepatitisom, te se smatra jednim od vodećih uzroka smrti od zaraznih bolesti na globalnoj razini.

- Upravo zbog svega ovoga ovakvom screening aktivnosti želimo podići svijest o hepatitisu kao javnozdravstvenom problemu, dijagnosticirati bolest u ranoj fazi, ali i naglasiti činjenicu da je Hrvatska danas po dostupnosti lijekova i mogućnosti liječenja hepatitisa u rangu najrazvijenijih zemalja Europske unije.- kaže se u priopćenju. (LpS)

Uz Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

PRIJAM KOD ŽUPANA MILINOVIĆA

Darivanje krvi u Gospiću
Darivanje krvi u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Povodom 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, sutra će župan mr. Darko Milinović, dr. med. upriličit će prijam za dobrovoljne darivatelje krvi s područja Ličko-senjske županije, ravnatelje gradskih i općinskih društava Crvenog križa te Društva crvenog križa Ličko-senjske županije. (LpS)

POSJET VELEPOSLANICE SLOVENIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. listopada 2017. u 9:15 sati

GOSPIĆ - Nj. E. dr. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Zagrebu sa suradnicima posjetiti će sutra, 20 listopada Ličko-senjsku županiju kojom prilikom će s početkom u 10,00 sati u Kabinetu župana održati radni sastanak sa županom mr. Darkom Milinovićem, dr. med. i suradnicima.- stoji u današnjem priopćenju iz Kabineta župana.

Ministar Butković u Gospiću

BIT ĆE ULAGANJA U INFRASTRUKTURU

Butković i Milinović daju izjave novinarima
Butković i Milinović daju izjave novinarima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. listopada 2017. u 8 sati

GOSPIĆ - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je jučer u Gospiću radni sastanak s ličko-senjskim županom Darkom Milinovićem na temu infrastrukturnih projekata koje na području grada Gospića i Županije provodi Ministarstvo zajedno s tvrtkama iz resora.

Pored ministra Butkovića na sastanku su sudjelovali pomoćnici ministra kapetan Siniša Orlić i Alen Gospočić te predsjednici uprava Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture, Josip Škorić i Ivan Kršić.

Sastanku je nazočio i ravnatelj Županijske uprave za ceste Ličko-senjske županije Luka Matijević te direktor tvrtke Lika Ceste Željko Devčić.

- Razgovarali smo o ulaganjima koja društva Hrvatske ceste i HŽ Infrastruktura planiraju tijekom 2018. godine na području Ličko-senjske županije. Naime, Hrvatske ceste u projekte izvanrednog i redovnog održavanja tijekom iduće godine planiraju uložiti oko 60 milijuna kuna. Istodobno, HŽ Infrastruktura u obnovu nekoliko tunela, usjeka, te radove na zaštiti od buke na gospićkom željezničkom kolodvoru planira investirati 52 milijuna kuna. Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji nedovršenog dijela jadransko-jonskog koridora, između Križišća i Žute Lokve, kao i o pitanju financiranja županijske uprave za ceste.-rekao je nakon sastanka ministar Butković.

Župan Darko Milinović istaknuo je kako je današnji sastanak potvrda dobre suradnje koju resorno Ministarstvo ima s Ličko-senjskom županijom te dodao:

- Ministar Butković danas je s dva pomoćnika stigao u grad Gospić i Ličko-senjsku županiju. Na sastanku s direktorima Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture razgovarali smo o projektima koje javna poduzeća iz resora planiraju na ličkom području. Također, bilo je riječi i o financiranju ŽUC-a, s obzirom da je unazad nekoliko godina županijskoj upravi za ceste proračun smanjen za čak 60 posto. Razgovarali smo i o drugim projektima iz županijske prometne strategije, kao i o ulaganjima u županijsku lučku infrastrukturu, istaknuo je nakon današnjeg sastanka župan Darko Milinović.

Tako je između ostalog pored spomenutih ulaganja u cestovnu i željezničku infrastrukturu, na sastanku za idući tjedan najavljeno i potpisivanje ugovora o sufinanciranju radova u luci u Karlobagu. (MPI)

Razvoj prometa u Ličko-senjskoj županiji

STIŽE MINISTAR BUTKOVIĆ

Autocesta kod Gospića/Foto arhiva Lika pressa
Autocesta kod Gospića/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2017. u 20:15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenjima iz Ličko-senjske županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u ponedjeljak u radni posjet stiže ministar Oleg Butković.

Ministar Butković sa županom Ličko-senjske županije dr. Darkom Milinovićem imati će radni sastanak na temu prometnih projekata na području Ličko-senjske županije. Uz ministra Butkovića, na sastanku u Gospiću, sudjelovat će pomoćnici ministra Siniša Orlić i Alen Gospočić, te predsjednici uprava Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture. (LpS)

Čestitka županijskih čelnika povodom

DANA NEOVISNOSTI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2017. u 19:15 sati

GOSPIĆ - Čelnici Ličko-senjske županije svim građankama i građanima Ličko-senjske županije i Republike Hrvatske čestitaju 8. listopada, Dan neovisnosti, a posebnu zahvalnost izražavaju našim poginulim domoljubima i svim hrvatskim braniteljima i sudionicima Domovinskoga rata koji su obranili neovisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske.

Predsjednica Županijske skupštine Župan
Nada Marijanović dr. Darko Milinović

Međužupanijski dogovori za cestogradnju

GRADNJA CESTE NA SJEVERNOM JADRANU

Međužupanijski dogovor o cestograadnja u Istri, Primorju i Lici/Foto LSŽ
Međužupanijski dogovor o cestograadnja u Istri, Primorju i Lici/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2017. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju za javnost iz Ličko-senjske županije, temeljem Sporazuma o partnerstvu na izradi Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran sklopljenog između župana Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije
od 30. svibnja 2016. godine, dana 19. travnja 2017. godine sklopljen je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., referentni broj KK.07.4.2.02.0002 "Glavni plan razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran" između vodećeg partnera Primorsko-goranske županije s jedne strane, i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) s druge strane.

Stoga je danas u Kabinetu župana Ličko-senjske županije održan radni sastanak u svezi izvještavanja projektnih partnera o tijeku provedbe aktivnosti vezanih uz izradu Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran.

Radnom sastanku nazočili su župan Ličko-senjske županije Darko Milinović te pročelnici nadležni za razvoj prometa Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije sa suradnicima. Tijekom radnog sastanka predstavnici vodećeg partnera Primorsko-granske županije izvijestili su nazočne o provedenom postupku javne nabave za ugovaranje usluge izrade Glavnog plana, kao i izvršenim pripremama za izradu Strateške procjene utjecaja na okoliš. Dogovoren je način praćenja izrade Glavnog plana, kao i način suradnje županija na njegovoj izradi.

Završno je zaključeno da će se u svezi formaliziranja budućih odnosa potpisati I. Dodatak Sporazumu o partnerstvu na izradi Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, kojim će se kvantificirati financijske obveze županija u realizaciji projekta kao i buduće obveze svakog projektnog partnera. (LpS)

Dobra vijest iz Županije

ŽUPANIJSKI RAZVOJNI CENTAR

Skoro 20 milijuna kuna osigurano je na Razvojni centar u pazariškoj vojarni u Gospiću.

Milinović predstavlja program Razvojnog centra
Milinović predstavlja program Razvojnog centra
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2017. u 20:50 sati

GOSPIĆ - Jučer je u Županiji održana konferencija za novinare na kojoj su župan Darko Milinović i gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima predstavili program osnivanja Razvojnog centa koji će se nalaziti u jednom objektu nekadašnje vojarne u Pazariškoj ulici.

Krajem kolovoza Ličko-senjska županija, kao nositelj projekta "Razvojni centar Ličko-senjske županije" sklopila je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Razvojni centar Ličko-senjske županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.9 milijuna kuna, a bespovratna sredstva u iznosu od 18,6 milijuna kuna financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Partneri na ovom Projektu su Grad Gospić i Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA, a suradnici Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek, Općina Plitvička Jezera, Općina Perušić, Općina Udbina, Općina Brinje, Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni cilj projekta Razvojnog centra Ličko-senjske županije usmjeren je na stvaranje središnjeg mjesta za pružanje profesionalnih poslovnih usluga poduzetnicima i ulagačima na području Ličko-senjske županije te razvoj poduzetništva kroz usluge inkubatora, akceleratora i postrojenja za preradu voća i meda, s naglaskom na olakšavanje i stimuliranje poslovanja poduzetnika početnika i postojećih poduzetnika.
Ovaj će se cilj postići kroz tri rezultata: obnova zgrada za smještaj Razvojnog centra, opremanje Centra i uspostavljena GIS platforma za informiranje ulagača (poduzetnika koji hoće započeti poslovanje u Ličko-senjskoj županiji i onih koji žele ulagati na području Ličko-senjske županije).

Projektom će se rekonstruirati bivša vojarna u Pazariškoj ulici u Gospiću. Unutar ove zgrade na neto površini od 1.701,85 četvornih metara smjestit će se prostorije proizvodnog pogona za preradu voća i meda (za preradu voća i povrća sušenjem, za preradu voća u želirane proizvode (džemove, namaze), za punjenje i preradu meda te laboratorij za fizikalne analize s pratećim skladišnim prostorima i rashladnim komorama.

Predviđeni su i uredi i coworking prostori za poduzetnike koji će se tamo smjestiti temeljem javnog natječaja te uredi voditelja poduzetničkog inkubatora, voditelja postrojenja i poduzetničke potporne institucije. Za poduzetnike će na raspolaganju biti ukupno 30 funkcionalno-prostornih jedinica.

Usluge koje će pružati Razvojni centar biti će korištenje poluindustrijskih postrojenja, korištenje laboratorija za fizikalne analize i ugovaranje usluga laboratorija, korištenje i najam spremišta, korištenje i najam rashladnih komora, korištenje prostorija za pripremu i senzorsku ocjenu uzoraka i njihov najam, najam ureda u inkubatoru/akceleratoru uz popratne usluge za poduzeća stanare i najam multifunkcionalne dvorane poduzetnicima izvan Centra

Potporne usluge poduzetničkog inkubatora/akceleratora poduzetnicima u Centru i izvan njega:
o Umrežavanje i pronalazak poslovnih partnera i vanjskih ulagača,
o Stručna pomoć pri vođenju i upravljanju poslovnim poduhvatom u prvim godinama poslovanja (za novootvorena poduzeća), pri izradi strateškog plana rasta i razvoja poslovanja (za postojeća poduzeća) i pri pronalaženju izvora financiranja
o Web prostor za promidžbu stanara na internetskoj stranici Razvojnog centra,
o Edukacije i radionice za korisnike inkubatora i vanjske korisnike,
o Organiziranje mreže vanjskih usluga za korisnike (marketing, knjigovodstvo…),
o Mentorstvo,
o Ostale usluge u skladu s Programom rada inkubatora/akceleratora,
o One stop service Centar za podršku ulagačima pomoću GIS alata

Očekivani utjecaj projekta na razvoj:
Povećanje prometa inkubiranih/akceleriranih poduzeća kao i onih koji su povremeni korisnici usluga Razvojnog centra zbog stručne podrške koju će primiti u Razvojnom centru
o Povećanje broja novootvorenih malih poduzetnika na području Županije,
o Povećanje broja poljoprivrednih poduzetnika,
o Povećana stopa preživljavanja poduzeća uslijed potpornih usluga Centra,
o Učinkovitije privlačenje ulagača u Ličko-senjsku županiju,
o Općenito povećanje zapošljavanja uslijed uspješnijeg poslovanja poduzeća-stalnih i vanjskih korisnika usluga Centra.

U sklopu provedbe Projekta provest će se i kampanja za podizanje svijesti o Projektu i to kroz prezentacije Projekta u svim gradovima i općinama Ličko-senjske županije. (LpS)
Usputnica s Jeseni u Lici

ANA RUCNER PRIHVATILA IZAZOVE LIKE

Gospićka turistička zajednica snimila je kratki turistički film koji je sinoć imao nacionalnu promociju.

Ana Rucner na Visočici na Velebitu
Ana Rucner na Visočici na Velebitu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2017. u 14:15 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U sklopu 19. Jeseni u Lici održana premijera kratkog filma Turističke zajednice Gospić Full of Energy.

Film je sniman je na atraktivnim lokacijama kao što su Park prirode Velebit, Muzejski centar Nikole Tesle, spomen-dom dr. Ante Starčevića Oca Domovine. Spotom dominiraju prekrasni kadrovi prirode. Osječka tvrtka FILM 54, dobitnik mnogih nagrada za turističke videe, na čelu s redateljem Borisom Šeperom vjerno je prikazala ljepote Gospića i okolice, stavivši naglasak na emotivni doživljaj posjetitelja. U spotu sudjeluje i hrvatska violončelistica, Ana Rucner, čija se glazba s albuma eXpression uklopila u dinamiku spota. Njezinu haljinu u spotu krase karakterističan pojas, pašnjača i manžete s elementima ličkog tradicijskog veza koji potječe od starih grka i nazvan je pseći skok, a Ličani ga zovu paunovo pero. Vez su izradili u Udruzi za očuvanje tradicijske kulture Dota.

Kako bi se gledatelju približio jedinstven užitak, film je izrađen od kratkih, sadržajnih kadrova koji prikazuju cjelokupnu ponudu Gospića; tradiciju, gastronomiju, ljepote velebitskih vrhova i staza, avanturizam te suživot mještana s prirodom koju beskrajno vole i cijene. Uz pejzaže grada i okolice vrlo važno mjesto u filmu zauzima Velebit, naime spot je sniman i na Visočici, na čak 1619 metara visine.

- Kroz svaki segment filma provučen je emotivni doživljaj gostiju. Film se snimao dva mjeseca, pri čemu smo propješačili stotinjak kilometara. U potrazi za najboljim kadrovima bili smo dio paraglajding ekipe, provezli se netaknutim dijelovima Like te proveli brojne noći u prirodi čekajući prave trenutke. Koristili smo i moderne timelapsove, a jedan od važnih elemenata je i glazba, koja učestalo mijenja ritmove, čime film dobiva na dinamici i zanimljivosti.- rekao je redatelj i snimatelj videa Boris Šeper.

Ana Rucner, koja je na snimanju ovog spota prihvatila nove izazove, kao što je sviranje na visokim stijenama, već je dobitnica mnogih nagrada za turističke spotove. Nedavno je spot Alkarski ponos kojeg je snimala za Viteško alkarsko društvo iz Sinja osvojio na Zagreb Tour festivalu prvu nagradu, dok je na tom festivalu osvojena i druga nagrada za spot Kopački rit, kojeg je u suradnji s Turistič koma zajednicom Osječko-baranjske županije predstavila prošle godine.

- Ovaj je spot za mene bio potpuno novo, nevjerojatno iskustvo i veliki izazov. Snimanje na jednom od velebitskih vrhova, Visočici, na 1619 m, po žestokom vjetru i hladnoći ne bi bilo izvedivo bez velike pomoći HGSS Gospića. Ti dragi, plemeniti te nadasve skromni ljudi zavrjeđuju veliko poštovanje zbog svega što rade i drago mi je da su i oni bili dio ove lijepe priče. Puno hvala Turističkoj Zajednici Gospića na angažmanu i povjerenju-_izjavila je violončelistica Ana Rucner.

Direktorica Turrisatičke zajednice Gospića, Maja Strilić ističe kako su turistički video uradci danas "must have" alat za turističku promociju gradova i regija.

Raznovrsni motivi i aktivnosti koje čine ukupnost turističke ponude grada Gospića snimani su prema ideji i zamislima Turističke zajednice grada Gospića te vjeruje da će i ovaj film, koji vrlo vjerno predstavlja tradicijske, kulturne i prirodne ljepote ovog grada pridonijeti povećanju broja posjetitelja. Zajednice se zahvaljuje svima koji su sudjelovali u spotu. Film Kinu ponijeti će miss Hrvatske Tea Mlinarić, koja dolazi iz Ličko-senjske županije i Senkinja je, kako bi predstavila svoj kraj na izboru za miss svijeta.

Redatelj, odn osno režišer, i snimatelj, ovog turističko kratkog filma je Boris Šeper, Film 54, Osijek, a producent je Turistička zajednica Grada Gospića i direktorica Maja Strilić, Glazba je kombinacija skladbi s albuma Ane Rucner : "eXpression" - Vivaldi: Storm, Beethoven: V. simfonija i Piazzolla: Libertango (MAČ)Nagrade za Jesen u Lici

ANA RUCNER PROMOVIRALA FILM O GOSPIĆU

Večeras su dodijeljene nagrade sudionicima Jeseni, za okućnice, županijska javna priznanja…

Promocija filma o Gospiću s Anom Rucner/Snimio Marko Čuljat Lika press
Promocija filma o Gospiću s Anom Rucner/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. rujna 2017. u 22:10 sati, dopune 30. rujna 2017. u 12:00 sati

GOSPIĆ - Kino Korzo večeras je bilo puno uzvanika i gostiju te dobitnika brojnih nagrada. Naime, večeras su dodijeljene nagrade Turističke zajednice za najljepše okućnice i balkone, nagrade sudionicima Jeseni u Lici i javna priznanja Ličko-senjske županije. Nastupili su i tamburaši Pučkog učilišta koje vodi Slaven Stilinović.

Na svečanosti su bili i lokalni čelnici župan Darko Milinović sa suprugom i suradnicima te gradonačelnik Karlo Starčević sa suprugom i suradnicima.

Nagrade Turističke zajednice Zeleni cvijet uručili su gradonačelnik Karlo Starčević i direktorica Turističke zajednice Maja Strilić. Najljepšu okućnicu u Gospiću ima Marijana Rukavina, koja je dobila zlatnu nagradu, drugu srebrnu nagradu za okućnicu dobila je Katica Delač, obje iz Gospića, a brončanu nagradu za treće mjesto Mara Rukavina iz Klanca. Nagradu za najljepši balkon dobila je Nikolina Grbac iz Gospića. Župan Milinović dodijelio je više nagrada sudionicima ovogodišnje izložbe Jesen u Lici, a dvije su otišle i preko granica u Bosnu i u Vojvodinu.

Turistička zajednica je imala i natječaj za fotografiju najbolja je bila fotka Josipa Durdova iz Gospića, zatim Bojana Bonifačića iz Rijeke i Nikole Mraovića iz Gospića.

Održana je i modna revija inspirirana etno detaljima iz raznih krajeva.

Turistička zajednica je uz asistenciju poznate violončelistice Ane Rucner, koja je tek drugi put nastupila u Gospiću, imala nacionalnu promociju turističkog kratkog filma - Gospić pun energije u kome i sama nastupila. Rucner je oduševila publiku, naročito mlađu, a predstavila je još nekoliko turističkih filmova koje je radila - Kopački rit, Korčulu i Dubrovnik.

- Bio mi je poseban užitak snimati na Visočici gdje su bili i pripadnici HGSS.- rekla je Rucner i pobrala pljesak.

Svjetska promocija filma biti će na izboru miss svijeta gdje ide najljepša Hrvatica Tea Mlinarić, iz Senja, koja je bila večeras u Gospiću, film će prikazati na natjecanju u Kini. (MaČ)

Jesen u Lici 2017- popis nagrađenih izlagača

NAGRADA ETNO PREZENTACIJA
Treća nagrada Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo BALENOVIĆ NIKOLA, Zagreb, dvije ulaznice u Muzej Like Gospić
Druga nagrada Snaše Zlatne Niti, Štitar, Adrenalinski dan za dvije osobe - Rizvancity Gospić
(nagradu osigurala tvrtka Adriavelebitica Gospić)
Prva nagrada Udruga za očuvanje tradicijske kulture "GARGAŠE" Perušić, dvije ulaznice u Centar za posjetitelje Krasno - Kuća Velebita (nagradu osigurao Nacionalni park Sjeverni Velebit)

NAGRADA ZA NASTUP PROIZVOĐAČA
Treća nagrada Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo KLOBUČAR Sesvete, ulaznice i vođenje za četiri osobe u špilju Samograd u Pećinskom parku Grabovača Perušić, bagrada
Javne ustanove Pećinski park Grabovača Perušić
Druga nagrada FLORA Vtc. d.o.o.VIROVITICA, noćenje u pastirskom stanu na Alanu za dvije osobe + dvije ulaznice u NP Sjeverni Velebit, nagradu osigurao NP Sjeverni Velebit
Prva nagrada Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Biserka Brletić Ogulin, dvije ulaznice za posjet Cerovačkim špiljama, nagradu osigurao Park prirode Velebit

III.
NAGRADA ZA NAJBOLJEG GOSTUJUĆEG IZLAGAČA
Treća nagrada Ljekovito bilje BULIĆ, Bihać, Bosna i Hercegovina, dvije ulaznice u MC Nikola Tesla Gospić, nagradu osigurao MC Nikola Tesla Gospić
Druga nagrada Opšte udruženje preduzetnika Sombor, Srbija, dvije ulaznice u uvalu Zavratnica, nagradu osigurao Park prirode Velebit
Prva nagrada Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo LIŠČEVIĆ, Nijemci, dvodnevni aranžman za dvije osobe u hotelu Jezero i ulaznice u NP Plitvička jezera

POSEBNO PRIZNANJE ZA NASTUP UDRUGA RODITELJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU "PČELICE" GOSPIĆ

ŽUPANIJSKA JAVNA PRIZNANJA

1.FOLKLORNU SKUPINU "VELEBIT" Donje Pazarište, za osobit doprinos u očuvanju i prenošenju običaja, glazbe i tradicije.
2.GIMNAZIJU GOSPIĆ, za osobit doprinos razvoju odgoja i obrazovanja te modernizacije školstva kroz integraciju učenika u obrazovni sustav EU.
3.MIRU BIONDIĆ - TOMLJANOVIĆ, dr. med., spec. hitne medicine, za osobit doprinos u području medicinske zaštite na području Grada Senja i Ličko-senjske županije.
4.UDRUGU "DOBRA VREMENA" Sveti Rok, za osobit doprinos i ostvarene rezultate u poboljšanju kvalitete življenja i brige za starije osobe na području Ličko-senjske županije.
5.JOSIPA CVITKOVIĆA - CIJU, posmrtno za osobit doprinos u promicanju novinarske struke i ostvarene rezultate na području informiranja.
6.Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Martine Kolačević, za osobit doprinos razvoju gospodarstva i oživljavanju sela na području Ličko-senjske županije.
ŽUPANIJSKA GODIŠNJA NAGRADA

1.GRADSKI ZBOR "VILA VELEBITA" Gospić, za osobit doprinos i ostvarene rezultate u amaterskom stvaralaštvu i očuvanju tradicijske kulture i kulturno umjetničke baštine Grada Gospića i Ličko-senjske županije.


PRVI LIČKI VLOG O TURIZMU I FILMU S ANOM RUCNER:


Uz 19. izložbu Jesen u Lici

IZLOŽBA LIČKIH STOČARA

Lički ovan s današnje izložbe marve/Snimio Marko Čuljat
Lički ovan s današnje izložbe marve/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. RUJNA 2017. U 14:40 SATI

Priredio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - I danas je bio otežan promet oko Trga Stjepana Radića gdje se održava ovogodišnji sajam Jesen u Lici.

Danas je otvorena i izložba ličkih stočara uzgajivača autohtonih pasmina ovaca i krava - pramenke i buše, a bit će i nagrada za najbolja grla. Dio izložbe posvećen je djeci koja pomažu u uzgoju stoke u svome domaćinstvu. Tu smo susreti stare poznanike Ivicu Franića, uču iz Smiljana, koji je u Lici prvo počeo držanjem buše, a kasnije je to ozakonjeno i danas bušari dobivaju i državnu potporu. Među stočarima je bio i dr. Josip Štimac, veterinar iz Perušića inače Mušalučanin koji je u mirovini i iz ljubavi prema struci i stoci koji je zavolio kao klinac danas ima buše, pramenke ali i konja. Ugledan je to veterinar koji je pacijente imao i iz Dalmacije.

Nakon jučerašnje gužve, danas je nešto manje posjetitelj domčali smo se i kataloga izložbe koji ima 80 strana i tiskan je u nakladi od tisuću primjeraka što je zavidna naklada za knjigu u Hrvatskoj. U njoj pronalazimo podatak da ovogodišnja Jeseen ima 27 sponzora i čak 25 medijskih pokrovitelja.

Na šumarskom štandu probali smo kruškovaču, a u šatoru je bila vreva. Tu su zaprežna kola adaptirana za vuču traktorom ili automobilom. Na pozornici su se pripremali za nastup članovi KUD-a Eugen Kumičić iz Križišća koji su prvi put u Lici. U ćošku pored njih izlažu gospićki likovnjaci, ali i gošća iz Sombora kiparica Adrijana Mračina, čija je jedna baka bila Ličanka. Inače, u tem Somboru imade mnogo, mnogo Ličana …

U gužvi smo naišli na štand nacionalnih parkova, ali i štand poznate službe koju zovemo na broj 112 kaada nam prigusti. Iz Pazarišta su bila čak tri štanda, jedan učenički, drugi od Pazarištanka s praklječom. Treći štand je bio od Karlove Pivovare Ličanka gdje se pivo samoposlužno točilo, a skupljao se prilog za izgradnju pastoralnog centra.

19. sajam Jesen u Lici

Dobar putokaz za budućnost

Preko ovog vikenda u Gospiću će biti 270 sudionika sajma.

Štand OPG-a Majetić/Snimio Marko Čuljat
Štand OPG-a Majetić/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. rujna 2017. 14:20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Sve je počelo prije 19. godina u nekadašnjem DTO Partizan kada je grupa entuzijasta i ekologa među kojima je bio i Karlo Posavec organizirana prvu izložbu Jesen u Lici, odnosno predstavljanje proizvodnje u ovome dijelu Hrvatske.

Izložba se selila najprvo u Gimnaziju, pa na Balinovac da bi prije nekoliko godina završila na Trgu Stjepana Radića, a političari su obećavali da će biti organizirana na gospićkoj placi u Smiljanskoj ulici. Ovogodišnji JUL je okupio čak 270 sudionika od poljodjelaca do kulturno umjetničkih društava iz cijele Hrvatske i susjednih država.

Na Trgu Stjepana Radića gdje su podignuti šatori za JUL (Jesen u Lici) danas je bilo mnoštvo posjetitelja. Otvaranje JUL-a počelo je pjevanjem državne himne Zbora Vila Velebita, a zatim su zaredali političari čije poruke donosimo u video prilogu Prvog ličkog vloga.

Pokrovitelčj ovogodišnjeg JUL-a je Hravtski sabor pa ga je i otvorio njegov predsjednik Gordan Jandroković.

PRVI LIČKI VLOG O JUL-U:


U susret Jeseni u Lici

UZ JESEN NOVINARIMA PREDSTAVLJENA I SENKINJA MISS HRVATSKE

Pomalo neobična konferencija za novinare danas je održana u Županiji a na njoj je bili i aktualna miss Hrvatske Senkinja.

Milinovićeva tiskovna konferencija u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Milinovićeva tiskovna konferencija u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2017. u 11:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan Darko Milinović sa suradnicima održao neuobičajenu konferenciju za novinare i to s nogu. Uz informacije o sutrašnjem početku tradicionalne izložbe Jesen u Lici, novinarima je predstavio najljepšu Hrvaticu Senkinju Teu Mlinarić, s kojom su bili otacNenad i Tanja jedna od dviju sestara.

Uglavnom danas su novinari saznali da je ovogodišnja 19. po redu izložba JUL-a najveća dosad, da ima čak 270 sudionika, a prošlih godina bilo ih je 220. Taj podatak najbolje govori o velikom interesu i značaju izložbe, koja je već odavno postala sajam gdje se i trguje ličkim i ne samo ličkim proizvodima od kantriga iz Kutereva do maslina iz Lina …

Jesen u Lici održava se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, i očekuje se dolazak i predsjednika Gordana Jandrokovića, koji će i otvoriti Izložbu.

Par riječi novinarima je uputila novinarima i misica Tea, koja krajem godine ide na natjecanje za miss svijeta i to u - Kinu.

PRVI LIČKI VLOG OD MISICI I JUL-u


U susret Jeseni u Lici

PROGRAM DOGAĐANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2017. u 9:45 sati

GOSPIĆ - Ovih dana završavaju se detalji oko održavanja 19. po redu izložbe Jesen u Lici, koja će krajem tjedna biti na Trgu Stjepana Radića.

OBJAVLJUJEMO PROGRAM DOGAĐANJA

29. rujna 2017. godine (petak)

10.00 Početak prvog dana Izložbe Jesen u Lici
10.00 Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića, Trg Stjepana Radića
10.15 Otvaranje radionice za djecu: "Jesen u očima i rukama djeteta", Organizator : Dječji vrtić "Pahuljica", Gospić, glavni šator
11.00 Svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici, glavni šator
11.30 Nastup KUD-a Perušić, glavni šator
12.30 Otvorenje 3. Interdisciplinarne znanstveno-stručne konferencije s međunarodnim sudjelovanjem "Održivi razvoj ruralnih krajeva 2017.", Veleučilište "Nikola Tesla" u Gospiću, Bana Ivana Karlovića 16
16.00 Nastup HKUD-a Korenica
17.00 Nastup KUD-a "Gacka" Ličko Lešće, glavni šator
18.00 Nastup HKUD-a "Lika" Lički Osik, glavni šator
19.00 Zatvaranje prvog dana Izložbe, glavni šator/
19.30 Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Josip Fajdića POSEBNOSTI LIKE: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe", Pučko otvoreno učilište "Dr. Ante Starčević", Gospić

30. rujna 2017. godine (subota)

10.00 Početak drugog dana Izložbe
10.00 Otvorenje 8. Izložbe ovaca Ličko-senjske županije i 2. Izložbe buša Ličko-senjske županije, organizatori su Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača ovaca Lika - Gospić i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića
10.15 Otvaranje radionice za djecu: "Jesen u očima i rukama djeteta", organizator : Dječji vrtić "Pahuljica", Gospić, glavni šator
10.15 Kup mladih uzgajivača buše s područja Like, parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića
10.45 Ocjenjivanje izložbenih grla ličke pramenke i buše parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića
11.00 Nastup KUD-a Eugen Kumičić Križišće, glavni šator/
12.00 Proglašenje najbolje ocjenjenih grla na 8. izložbi ovaca Ličko-senjske županije i 2. Izložbi buša Ličko-senjske županije, parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića
12.15 Nastup FA "Dr. Ante Starčević" Gospić, glavni šator
13.00 Rezultati 15. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada
Rezultati 11. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada
Rezultati 9. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada - sve u gl. šatoru
14.15 Nastup KUD-a "Carza" Poličnik, glavni šator/
15.00 Nastup HKUD-a "Široka Kula" Široka Kula, glavni šator/
15.45 Nastup KUD-a "Sv. Nikola Tavelić" Lišane Ostrovičke, glavni šator
16.15 Nastup FS Degenija, OŠ Dr. Jure Turića, Gospić, glavni šator/
17.00 Nastup KUD- a "Lipa" Sinac, glavni šator/
19.00 Zatvaranje drugog dana Izložbe

20.00 Svečano večernje događanje - dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na izložbi Jesen u Lici 2017., dodjela godišnjih javnih priznanja Ličko-senjske županije i dodjela nagrada TZ Grada Gospića - Zeleni cvijet, modna revija "Etno butika Mara", promocija filma TZ Grada Gospića "Gospić Full of Energy", glazbeni gost - Ana Rucner - kino Korzo

1. listopada 2017. godine (nedjelja)

10.00 Početak trećeg dana Izložbe
10.15 Otvaranje radionice za djecu: "Jesen u očima i rukama djeteta" organizator : Dječji vrtić "Pahuljica", Gospić, glavni šator
10.30 Nastup KUD-a "Podgorac" Starigrad Paklenica, glavni šator
11.00 Nastup FS Đerđef Cazin, glavni šator/
11.45 Nastup SKD "Prosvjeta" Pododbor Udbina, glavni šator
12.15 Nastup KUSD "Lučka", glavni šator
13.00 Nastup FS Đerđef Cazin, glavni šator
13.45 Nastup Ličke izvorne skupine "Plješivica" Zagreb, glavni šator
14.20 Nastup KUSD "Lučka", glavni šator
15.30 Dodjela priznanja izlagačima
19.00 Zatvaranje Izložbe


OSTALA DOGAĐANJA

Od 25. rujna do 1.listopada "TJEDAN ŠLJIVA, GLJIVA I KRUMPIRA - ODLIČNO JE, IZ LIKE JE!", organizator TZ Grada Gospića u suradnji s ugostiteljima s područja grada Gospića

DEMONSTRACIJE
pečenje rakije, izrada uporabnih proizvoda od gline, tokarenje, izrada suvenira od drveta

MOGUĆNOST IZLETA
- MC Nikola Tesla - Smiljan,
- Pećinski Park Grabovača - Perušić
- Rizvan City, Rizvanuša

Treća sjednica županijske skupštine u Gospiću

KRATAK AKTUALNI SAT

Danas su bila samo dva pitanja pa je sat bio kratak.

Ljudikanje prije sjednice/Snimio MArko Čuljat Lika press
Ljudikanje prije sjednice/Snimio MArko Čuljat Lika press

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2017. u 15:40 sati

Izvješćuje Marko Čuljat

GOSPIĆ - Kako ne bi ometali skupštinare na današnjoj trećoj sjednici Županijske skupštine napravili smo nekoliko snimaka prije početka rada koje i objavljujemo.

Sjednicom je predsjedavala Nada Marijanović a na dnevnom redu je bilo 29 točaka i nekoliko nadopuna. Zbog nadopuna po hitnom postupku, a posebno one o proračunu reagirali su oporbeni vijećnici, ali ih je smirio župan Darko Milinovi rekavši da se radi o 20 milijuna kuna koje je država osigurala za županijski razvojni centar što je prihvaćeno.

Skupštinari su bili nezadovoljni malim brojem pitanja i uvjetom da pitanja moraju dostaviti radnije. Na to je otpovrnuo Milinović i poručio oporbi da se bolje organizira u tom poledu.

Prije početka zasjedanja prisegu za skupštinara dao je Marijan Kustić iz Novalje

Na aktualnom satu bila su samo dva pitanja iz oporbenih redova Tomislava Zrinskog je zanimalo zbrinjavanja životinja, a Nikolu Marasa problemi otočačke osnovne škole. Zrinskom je odgovorila dožupanica Renata Hodak. Sa županijske govornice je rekla da će do kraja godine biti dogovoreno rješenja zbrinjavanja pasa i mačaka. Na Marasovo pitanje o stanju u otočačkoj školi župan Darko Milinović je rekao:

- Djelomično sam upoznat s problemom u nastavi u Otočcu. Roditelji nisu tražili sastanak kod mene, učiteljica je na bolovanju i riješen je problem nastave u jednom razredu.

Maras se tijekom sjednice predložio da se sjednice Skupštine održavaju popodne jer za sadašnje termine skupštinari moraju uzimati dan godišnjeg odmora. Na to je župan Milinović rekao da će održati sastanak s predsjednicima klubova ili stranaka kako bi se o tome zajednički odlučilo.

Oporbenjak Ante Franić je prigovorio da rebalans proračuna ne smije ići žurno, ali kad je župan Milinović odgovorio da se radi o 20 milijuna državne potpore za razvojni centar i ako se ne usvoji danas neće biti ništa od centra, to je jednoglasno podržano. U dosadašnjem poslovanju potpore iz državnog proračuna iznosile su oko milijun kuna.

Danas je na sjednici župan Milinović najavio i drugi rebalans proračuna koji će biti vjerojatno u studenom.
Na sjednici je danas donijet zaključak o davanju pozitivnog mišljenja za imenovanje Josipa Biljana za načelnika Policijske uprave u Gospiću.

Dan borbe protiv nasilja na ženama

UZ CRNE BALONE CRVENI KARANFILI

Balone i karanfile danas je djelili i dogradonačelnica Kristina Prša/Snimio MArko Čuljat
Balone i karanfile danas je djelili i dogradonačelnica Kristina Prša/Snimio MArko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. rujna 2017. u 11:45 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama dana je na ulazu na placu bio štand Županije, Grada, policije i socijalno-humanitarnih organizacija.

Akcija je povećala gužvu u Smiljanskoj ulici a volonteri i zaposlenici prolaznicima su dijelili promidžbeni materijal, crne balone i crvene ruže koje su često puta probijale balone što je izazvalo razdraganu i ugodnu atmosferu.

- Svrha današnjeg Dana jeste informiranje javnosti da se nasilje ne dešava slučajno nego da je to sastavni dio života. Ova problematika bi trebala biti svakidašnja, a ne samo jednom godišnje jer se nasilje dešava svaki dan. - izjavila je novinarima Dubravka Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice ubijene sutkinja Ljiljanu Hvalec, supruga Gordanu Oraškić i njezina odvjetnica Hajra Prohić, a ranjena je zapisničarka Stanku Cvetković. Počinitelj ovog zločina osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Na području Policijske uprave ličko-senjske tijekom prvih osam mjeseci ove godine evidentirana su je 103 prekršaja nasilja u obitelji, što predstavlja smanjenje za 32 prekršaja ili za 23 posto u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj prekršaja evidentiran je na području Policijske postaje Gospić (43), a zatim na području Policijske postaje Otočac (29). U prekršajima je oštećeno 135 osoba, od čega 47 muškog i 88 ženskog spola.

- Kada govorimo o dobnoj skupini počinitelja, ali i oštećenih osoba, odnosno žrtava to su najčešće osobe u dobi od 31 do 50 godina, a kada govorimo o srodničkom odnosu žrtve i počinitelja, u obiteljskom nasilju najčešće su oštećene supruge od postojećih ili bivših bračnih partnera.-kaže se u priopćenju PULS-a.

Osim prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je i sedam kaznenih djela nasilja u obitelji, kao i prošle godine, od kojih su četiri evidentirana na području Policijske postaje Gospić, i po jedno na području Policijske postaje Otočac, Donji Lapac i Senj. Također, potrebno je naglasiti da su sva kaznena djela počinjena na štetu osoba ženskog spola.

Svjedočenje žrtve nasilja:
- Tukao me kada ne bih skuhala ručak ili oprala veš. Tukao me kada bi imao jelo na stolu, ispeglane košulje, zbrinutu djecu… Tukao me kada bi mu prigovorila i kada bi ga pohvalila. Nakon 10 godina sam odlučila da je dosta! Spakirala sam stvari, sjela na autobus i otišla u nepoznato… Bio mi je to najsretniji dan u životu… Ne čekaj poput mene, prijavi zlostavljanje ODMAH!
Marija, žrtva nasiljaDan borbe protiv nasilja nad ženama

SUTRA ZAJEDNIČKA AKCIJA NA PLACI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2017. u 13:40 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija i Grad Gospić u suradnji s Policijskom upravom Ličko-senjskom, Centrom za socijalnu skrb Gospić te Društvom Crvenog križa Ličko-senjske županije organiziraju informativni štand u cilju obilježavanja "Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama".

Štand na kome će se dijeliti propagandni materijal biti će sutra u 10 sati na ulazu u tržnicu. Cilj je akcije senzibilizirali javnost da nasilje nad ženom nije slučajan i izolirani događaj, gubitka kontrole, već sasvim suprotno, takve epizode su dio složenog, ponavljajućeg ponašanja u kojem je nasilje sastavni dio odnosa. (LpS)

U susret Jeseni u Lici

PRIPREMA SE 19. IZLOŽBA

Detalj s lanjske Jeseni u Lici/Arhiva Lika pressa
Detalj s lanjske Jeseni u Lici/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2017. u 12:50 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija i Razvojna agencija Ličko-senjske
županije- LIRA kao organizatori te Grad Gospić kao suorganizator i ove godine pripremaju 19. izložbu tradicijskih proizvoda " Jesen u Lici " koja će se održati u Gospiću na Trgu Stjepana Radića od 29. rujna do 1. listopada 2017.godine.

Ova Izložba okuplja veliki broj posjetitelja i izlagača iz svih hrvatskih županija kao i izlagače iz BiH, Slovenije, Vojvodine i Mađarske koji će predstaviti svoje proizvode i tradiciju. U okviru Izložbe pripremljen je raznovrstan kulturni, zabavni, edukativni i stručni program koji će se odvijati kroz sva tri dana.
Izložba " Jesen u Lici " kao najveća manifestacije ovakve prirode u Ličko-senjskoj županiji već godinama ima poseban značaj u promociji gospodarskih potencijala regije, prezentaciji starih zanata i obrta, autohtone proizvodnje, gastronomije i ekologije te njegovanju tradicije folklora. Ona predstavlja značajan projekt putem kojeg se prikazuje kulturno i eko - etno bogatstvo te izlažu, promoviraju i nude poljoprivredni, prehrambeni, uporabni i ukrasni proizvodi i usluge. (LpS)

Nova sjednica Skupštine Ličko-senjske županije

Treća sjednica 25. rujna

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2017. u 13:30 sati

GOSPIĆ - Nada Marjanović, predsjednica Skupštine Ličko-senjske županije sazvala je treću sjednicu za 25. rujna.

Za dnevni red Marjanović je predložila, nakon uobičajenog aktualnog sata, 29 točaka dnevnog reda, a po dosadašnjim novinarskim iskustvima može se očekivati još pokoja dopuna.

Skupštinari će najprije raspraviti izvješće o polugodišnjem proračunu, a zatim će uslijediti razmatranje izvješća o poslovanju županijskih institucija, te o koncesijama. Skupštinari će razmotriti i statutarne izmjene osnovnih škola, ali i donijeti odluke o neprihvaćanju prodaje nekretnina na području Nacionalnog parka Plitvička jezera. Očekuje se i donošenje više odluka o imenovanju članova nadzornih odbora, upravnih vijeća i povjerenstava. (MaČ)

PREDSJEDNICA RH STOLUJE U GOSPIĆU

GOSPIĆ ČETIRI DANA GLAVNI GRAD HRVATSKE

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović po deseti je put preselila svoj ured, a bio je to Gospić.

Predsjednica govori okupljenim građanima nakon podizanja zastave/Foto Lika press Gospić Marko Čuljat
Predsjednica govori okupljenim građanima nakon podizanja zastave/Foto Lika press Gospić Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2017. u 13:00 sati

GOSPIĆ - Danas je konačno i Gospić postao glavni grad Hrvatske. Naime, svoj predsjednički ured Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske preselila je u Gospić, a za tu poriluku svoj ured prepustio joj je ličko-senjski župan Darko Milinović.

Predsjednica je jutros u 9:30 stigla u dvorište županijske palače koja će iduća četiri dana biti predsjednička jer će u njoj raditi predsjednica Grabar Kitarović. Po dolasku u Gospić predsjednicu su pozdravili Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića i Darko Milinović, ličko-senjski župan. Tom prilikom podignuta je i podignuta je i predsjednička zastava u čemu je sudjelovala i gospićka gimnazijalka Lorena Bašić, učenica četvrtog razreda. Tijekom dizanja zastave gospićki zbor Vile Velebita pjevao je Lijepu našu, a nakon završetka protokolarnog dijela sa zborom su zapjevali ličku pjesmu Pjevaj mi pjevaj sokole i predsjednica i župan, o čemu ćemo uskoro objaviti šire izvješće. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG O PRVOM DANU PREDSJEDNICE RH U GOSPIĆU:Razvoj širokopojasanog interneta

USKORO BRŽI INTERNET

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. rujna 2017. u 19:45 sati

GOSPIĆ - U kabinetu župana održana prezentacija mogućnosti i uvjeta suradnje razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području Ličko-senjske županije. Radnom sastanku s predstavnicima HAKOM-a nazočio je župan mr. Darko Milinović, dr. med. sa suradnicima, te predstavnici svih jedinica lokalne samouprave s područja Ličko-senjske županije.

Ispred HAKOM-a kao nositelja okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, prisutne je pozdravila Ivana Madžar, rukovoditeljica Odjela za fondove EU. Naglasila je da se provedbom Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u RH nastoji osigurati pokrivenost pristupnim mrežama sljedeće generacije, koja omogućuje pristup internetu brzinama od najmanje 30 Mbs/s, za sve stanovnike Republike Hrvatske do 2020. godine.

Zaključeno je, da s obzirom na aktualno stanje širokopojasnog pristupa na području Ličko-senjske županije i činjenicu da gotovo 35 posto spojenih kućanstava koriste dostupnu brzinu od samo 2 do 10 Mbit/s, na županije postoje tzv. bijela područja na kojima se mogu koristiti raspoloživa sredstva EU za razvoj širokopojasnog pristupa. Raspisivanje natječaja za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije u bijelim NGA područjima najavljeno je za posljednji kvartal ove godine, a prihvatljivi prijavitelji su županija i jedinice lokalne samouprave.

Ličko-senjska županija spremna je prihvatiti obvezu pripreme potrebne projektne dokumentacije potrebne za prijavu na natječaj u ime svih jedinica lokalne samouprave s područja županije, koje će u idućem razdoblju donijeti odluku o načinu uključivanja u provedbu Projekta. (LpS)

Iberzec iz novinarskog bloka

I LIČANI MOGU NEIMARSKI RADITI

Gospićka tvrtka Lika ceste završila radove prije roka na izvanrednom održavanju ceste kod Udbine.

Sastanak na Udbini
Sastanak na Udbini
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.rujna 2017. u 12:30 sati
Predija Marko Čuljat

UDBINA - Jučer smo nazočili radnom sastanku Darka Milinovića, ličko-senjskog župana, njegovih suradnika s čelnicima ličke općine Udbina. Milinović uvodi nove načine rada županija s ciljem da se potpomogne razvoj ovog dijela Hrvatske.

U ovome području Ličko-senjske županije Županijska uprava za ceste posljednjih je godina uložila pet milijuna kuna,l a u proteklih 45 kalendarskih dana još oko 700 tisuća kuna i Općina Udbina 350 tisuća kako bi se izvršilo izvanredno održavane i poboljšanje sustava oborinske odvodnje te uređenje pješačkih staza na dijelu ŽC 5167 i 195 u dužini od 1300 metara u Udbini čime će se znatno poboljšati sigurnost prometa a posebice pješaka. Lika ceste, koje zapošljavaju 200 radnika posao su dobile na javnom natječaju u konkurenciji sa znatno većim tvrtkama.

Uskoro kreće obnova ceste od Udbine za Donji Lapac u dužini od 27 kilometara s investicijom od 80 milijuna kuna.

Kako je jučer izjavio župan Milinović uskoro će biti objavljen javni poziv za prepoznatljive domaće proizvode kao što su krumpir, buša, pramenka, te da Plitvice moraju biti pokretač razvoja OPG-ova u cijeloj županiji.

- Pokazatelji Ličko-senjske županije umnogome su bolji od republičkog prosjeka. U protekle četiri godine 34 posto je manje nezaposlenih osoba, ali tu je i dosta osoba koje su se iselile. Unatoč toga zabilježen je i porast zaposlenosti.- rekao je župan Milinović, dodajući da još nije iskorištena kreditna linija od 5,7 milijuna kuna s kamatama od 3,5 posto za proizvodne djelatnosti, te da će za asistente u nastavu u školama biti osigurano 20 milijuna kuna.

LIRA odnosno Lička razvojna agencija, koja nikad nije imala direktora nego vršitelja dužnosti, i koju je osnovala Županija, ima 70 gotovih programa s građevinskim dozvolama ukupan iznos investicija od 600 milijuna kuna.

- Iz programa energetske učinkovitosti za naše područje osigurano je čak 100 milijuna kuna i zato pozivam građevinarce da se jave na da su udruže i jave na natječaj kako bi sredstva ostala u ovome dijelu Hrvatske.- istakao je župan Milinović.

U Komunalcu Gospić, danas saznajemo da su za energetsku učinkovitost kandidirane četiri gospićke višestambene zgrade s oko 170 stanova. Nekoliko narednih mjeseci vršit će se anketa i potpisivanje vlasnika stanova, kako bi na proljeće mogli početi radovi koje će država iz EU fondova financirati sa čak 60 posto iznosa.

VLOG O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADA:Predsjednica RH dolazi u Gospić

POSJET LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI

Idućeg tjedna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović preseljava ured u Gospić.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. kolovoza 2017. u 19:15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz Ličko-senjske županije predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak 4. rujna dolazi u posjet Ličko-senjskoj županiji.

U ponedjeljak u 9:30 sati je otvaranje ureda predsjednice u zgradu Ličko-senjske županije. Iz Županije pozivaju građane da nazoče tome događaju kada će se uz državnu himnu podići i predsjednička zastava u županijskom dvorištu.

Idućih dana, u utorak, predsjednica će posjetiti Perušić i u 9:15 sati i družiti se s građanima u parku, u Senju će biti već u 10:40 ispred zgrade Grada Senja, a družit će se s građanima na Pavlinskom trgu. U Otočcu će biti u 14:20 sati ispred zgrade Grada Otočca.

U srijedu, 6. rujna predsjednice ide u Korenicu gdje stiže u 10 sati i s građanima će se družiti ispred Općine na Trgu sv. Jurja. U Udbini će stići u 11:20 sati i s građanima će se družiti ispred Crkve hrvatskih mučenika. Nakon toga u 13:30 sati će biti u Gračacu ispred općinske zgrade. U Lovinac stiže u 14:20 sati gdje će s građanima družiti u središtu mjesta, a u Gospiću će se prošetati gradom i družiti s građanima u večernjim satima.

Nadalje, u četvrtak, 7. rujna predsjednica će u 9 sati prošetati ponovo ličkom metropolom.

Kako smo saznali njen će ured biti u županovu uredu u Ličko-senjskoj županiji. (LpS)

Župan Milinović u obilasku županije

UDBINA PRIMJER DOBROG UPRAVLJANJA

Udbina, geografsko sjedište i Ličko-senjske županije i Hrvatske ne zna što je nezaposlenost.

Satanak na Udbini
Satanak na Udbini
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. kolovoza 2017. u 13:45 sati

UDBINA - U obilasku svoje županije Darko Milinović je danas boravio na Udbini,m gdje se netom završava popravak ceste i izgradnja odvodnje i pločnika u južnom dijelu naselje.

Na sastanku u Općini Udbina uz načelnika Josipa Součeka, bili su pročelnici općinskih i županijskih odjela te ravnatelji općinskih i županijskih poduzeća. Na sastanku su bili i dožupani Nikola Lalić i Vice Vukojević. Sastanak je otvorio udbinski načelnik Josip Souček.

- Prošlo je sto dana od izbora i ovim posjetom Udbini želim poslati jasnu poruku o promjeni načina rada na terenu.- rekao je župan Darko Milinović, dodajući da je domaćom operativom izvršena rekonstrukcije ceste i nogostupa i odvodnja oborinskih voda u Udbini u što je uloženo oko milijun kuna Županijske uprave za ceste i Općine Udbina.

- U ponedjeljak u Gospić dolazi predsjednika RH Kolinda Grabar Kitarović i radit će tjedan dana u mome uredu. rekao je Milinović, rekavši da će u dvorištu županije biti podignuta predsjednička zastava.

Milinović je posebno istakao da u budućem razvoju treba koristiti prednosti ovog kraja rvatske kao što su lička janjetina, ovca pramenka, buša, sir škripavac i lički krumpir, te da Plitvice moraju biti pokretač razvoja OPG-ova.

PRVI LIČKI VLOG S UDBINE


Sjednica Stožera Civilne zaštite

TREBA BITI PRIPRAVAN I ZA VEĆE POŽARE

U lovinačkom Domu kulture održana je izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite.

Sudionici sastanka u lovinačkom Domu kulture
Sudionici sastanka u lovinačkom Domu kulture
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2017. u 13:15 sati

LOVINAC - Pod predsjedavanjem Vice Nekića danas prije podne u lovinačkom Domu kulture održana je sjednica Stožera Civilne zaštite ličko-senjske županije u svezi višednevnih požara na Velebitu.

Sjednici je bio nazočan i Darko Milinović, ličko-senjski župan te čelni ljudi javnih poduzeća, humanitarnih organizacija, HGSS-a, a domaćin je bio načelnik lovinačke općine Ivan Miletić. Na sjednici je bio i Željko Šoša, zapovjednik vatrogasaca iz Zadra.

- Trebamo pratiti stanje na terenu i pripremati nove snage ako to bude trebalo. Trebamo biti spremni i eventualno goru situaciju. Problem je što je dio opožarenog područja miniran. Akcija pomaganja vatrogascima mora biti kontrolirana jer se ovakva požarna sezona nije nikad dogodila. U svemu je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava.-rekao je Darko Milinović, ličko-senjski župan.

Nakon lovinačke sjednice Stožer je obišao područje zahvaćeno požarom.(MaČ)

Priopćenje iz Ličko-senjske županije

Grad Gospić jednostrano raskinuo suradnju

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. kolovoza 2017. u 19:00 sati

GOSPIĆ - iz Ličko-senjske županije dobili smo danas priopćenje koje u cijelosti prenosimo:

Obavještavamo građane grada Gospića da je Grad Gospić jednostrano raskinuo suradnju kojom je Ličko-senjska županija obavljala poslove izdavanja građevinskih dozvola i drugih akata za gradnju te poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja.
Pokušali smo pisanim putem zatražiti objašnjenje i mogućnosti nastavka suradnje na korist građana Grada Gospića, no međutim do današnjeg dana odgovor nismo dobili, a dopis smo uputili 19. srpnja.
Budući da nam se zaprijetilo da će Grad poduzeti zakonske mjere primorani smo raskinuti suradnju koja je bila na dobrobit građana grada Gospića.

Ovim putem zahvaljujemo se svim građanima na povjerenju te ih upućujemo da se za sve uputi vezane za graditeljstvo i prostorno uređenje od 1. rujna obrate službama Grada Gospića.

Napominjemo da će svi predmeti koji su do danas zaprimljeni u Ličko-senjsku županiju biti riješeni. (LpS)

Školovanje mladih

AMERIČKA STIPENDIJA GOSPIĆANKI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. KOLOVOZA 2017. U 14:00 SATI

GOSPIĆ - Hrvatski stipendijski fond, CSF (Hrvatska školska zaklada) osnovala je 1989. godine u sjevernoj Kaliforniji (San Francisco Bay područje) skupina hrvatskih Amerikanaca za stipendiranje akademski talentiranih studenata koji zaslužuju financijsku pomoć, a žive i pohađaju sveučilišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Fond je do sada pomogao stotinama studenata.

Danas je u Ličko-senjskoj županiji prva stipendija dodijeljena Gospićanki Anđelki Davidović, koja je upisala studij radiologije, a Fondaciju je našle preko interneta i posrećilo joj se. Ukoliko bude redovan student godišnje će dobivati dvije tisuće dolara stipendije.

- Nadam se da će Anđelka ispuniti očekivanja i da će se za koju godinu vratiti u Gospić i biti ćemo kolege.- rekao je Darko Milinović, ličko-senjski župan inače specijalist ginekolog.

Predsjednica Fonda Marijana Pavić, inače rođ. Župan iz Like, s kojom je bio i supšrug Željko, izrazila je zadovoljstvo što je prva njihova stipendija stigla i do Like, i nada se da neće biti jedina jer u ožujku ili travnju iduće godine biti će raspisan novi natječaj. To se može vidjeti na poveznici www.croatianscholarship.org (Mač)

PRVI LIČKI VLOG O PRVOJ AMERIČKOJ STIPENDIJI U GOSPIĆUOdluka ličko-senjskog župana

ELEMENTARNA NEPOGODE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2017. u 15:05 sati

GOSPIĆ - Krajem današnjeg radnog dana Darko Milinović, ličko-senjski župan, proglasio je elementarnu nepogodu od suše na području općine Brinje.

Nepogoda je posljedica dugotrajne suše i nanijete su velike štete u protekla dva mjeseca. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dostavit će Županijskom povjerenstvu procjenu štete. Odluka je danas stupila na snagu.

Milinović je istovjetnu odluku donio i za područje Gospića. (LpS)

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

POČAST ŽRTVAMA KOMUNIZMA

Odavanje počasti žrtvama komunizma u Gospiću
Odavanje počasti žrtvama komunizma u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2017. u 12:20 sati

GOSPIĆ - Na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene danas su čelnici HDZ-a, Darko Milinović, predsjednik Županijskog odbora i Petar Krmpotić, predsjednik Gradskog odbora, sa suradnicima odali počast žrtvama komunizma.

Vijenac je položen i zapaljene su brojne svijeće na središnji korpus, odnosno raspelo, koje je u stara doba napravljeno iz drveta i posljednjih godina "zaboravljeno" zbog spomen-križa uz novu, drugu, kapelicu.

Molitvu je predvodio vl. Petar Jurčević.(MaČ)

Uz Dan državnosti

ŽUPANOVA ČESTITKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. KOLOVOZA 2017. U 13:30 SATI

GOSPIĆ - Poštovane građanke i građani Ličko-senjske županije,
s posebnim ponosom upućujem Vam iskrene čestitke povodom obilježavanja
5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja uz dužnu počast i vječnu zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su za slobodnu nam Domovinu Hrvatsku položili svoje živote.
Ž U P A N Mr. Darko Milinović, dr. med.

Novost na moru

Promocija međužupanijske linije Rab-Lun

Ruta plovidbe prve hrvatske međužupanijske brodske linije
Ruta plovidbe prve hrvatske međužupanijske brodske linije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2017. u 8:45 sati

GOSPIĆ - Sutra, srijeda, 26. srpnja u 11.00 sati iz luke Rab krenut će putnička brodica "Maslina" prema Lunu.

Radi se o prvoj međužupanijskoj brodskoj liniji u Hrvatskoj. Spaja otoke Rab i Pag, a financirana je sredstvima Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije. Iz Raba kreću župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić, a u luci Tovarnele na Lunu gdje će se održati prigodna svečanost oko 11,30 sati dočekati će ih zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić i gradonačelnik Novalje Ante Dabo sa suradnicima.
Međužupanijska linija Rab (luka Rab) - Lun (luka Tovarnele - otok Pag) je najbrži i najjeftiniji način da dođete do susjednog otoka Paga ili Raba te sami otkrijete djevičanske ljepote mjesta Luna, Jakišnice, Novalje, plaže Zrće i ostalih mjesta, od davnina poznatih po specifičnom mediteranskom ugođaju, maslinama, domaćem vinu i Paškom siru.
Brodicom se može u jednom smjeru prevesti do sedam bicikala.

Udaljenost između luka Rab i Lun (Tovarnele) iznosi 4,5 nautičke milje.

Ako želite od otoka Paga s brodicom "Maslina" doći na otok Rab otvaraju vam se mogućnosti da se upoznate sa bogatom prošlošću otoka i njegovim svekolikim prirodnim karakteristikama, te posjetite mnogobrojne turističko ugostiteljske objekte otoka.


(LpS)

Poticaji turizmu

Dobri uvjeti za ruralni turizam

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2017. u 19:00 sati

GOSPIĆ - Danas je župan Milinović sa suradnicima održao sastanak s Dijanom Katicom, predsjednicom Uprave Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova selo".

Sastanku su nazočili i direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević te direktorica Turističke zajednice Grada Gospića Maja Strilić. Na sastanku se razgovaralo o nekoliko projekata vezanih za međusobnu suradnju kao što su "Suncokret ruralnog turizma" događanje koje objedinjuje nacionalno ocjenjivanje ruralnih destinacija koje za cilj ima očuvati i održivo koristiti hrvatsku tradiciju te osvijestiti baštinu hrvatskih ruralnih područja te promovirati zanimljive tradicijske sadržaje i povezati najznačajnije projekte, proizvođače i pružatelje usluga u cilju promocije i unapređenja turizma.

Također, razgovaralo se o mogućnosti kandidiranja međunarodnih i nacionalnih turističkih kulturnih ruta s područja županije, o 4. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu i B2B Eko Etno TradeShow koji će se održati u svibnju 2018. godine te ostalim razvojnim turističkim projektima koje provode Turistička zajednica Ličko-senjske županije i Grada Gospića.

Ličko-senjska županija aktivno potiče i razvija svoj turizam kroz brojne realizirane projekte i projekte u pripremi o čemu svjedoče i brojne nagrade od kojih je Maja Strilić, direktorica Turističke zajednice Grada Gospića iz proteklih nekoliko godina izdvojila slijedeće: Grad Gospić najljepši trg kontinentalne Hrvatske, 3. mjesto za Park Kolakovac u Gospiću, 3. mjesto za atrakciju godine Rizvan city Rizvanuša, 1. mjesto MC Nikola Tesla Smiljan, Gospić -Smiljan MC Nikola Tesla svrstan među pet najboljih destinacija u ovogodišnjem finalu izbora za hrvatsku Europsku destinaciju izvrsnosti EDEN (europska destinacija izvrsnosti) 2016, 2017. na temu kulturni turizam, najljepša okućnica na selu također je otišla u našu županiju, odnosno u Mušaluk i nNajbolji turistički djelatnik 2016. godine.
Svi nazočni zaključili su kako je od izuzetne važnosti poticanje, očuvanje, unapređivanje i promicanje svih postojećih turističkih resursa i potencijala Ličko-senjske županije. (LpS)

Druga sjednica Županijske skupštine u Gospiću

PRIHVAĆEN PRVI REBALANS

Prema materijalima za sjednicu proračun je umanjen za čak 24 milijuna kuna.

Milinović s vjećnicima prije početka zasjedanja/Foto Lika press
Milinović s vjećnicima prije početka zasjedanja/Foto Lika press


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2017. u 14:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je održana druga sjednica Županijske skupštine na kojoj je središnja tema bio prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Bilo je samo jedno vjećnićko pitanje koje nije bilo od nikakvog značaja da mu posveti koji redak. Jer je pitanje bilo čisto demagoška u stilu da li će župan umanjiti svoju plaću i plaću službenika i korištenje automobila.

Odgovorio je župan Milinović naglašavajući da nisu u rebalansu takve stavke, vijećnicima je obrazložio i istakao da prijedlogom rebalansa postaje župan. Milinović je rekao da su smanjeni troškovi za korištene automobila, a Nikoli Marasu, SDP, je rekao da će mi i pismeno odgovoriti na neka druga pitanja njegova pitanja.

Dio vijećnika bio je nezadovoljan izvješćem o radu LIRE koji je podnio višegodišnji vršitelj dužnosti je ne vide njihove rezultate rada iako zapošljavaju desetak službenika koji su na teret županijskog proračuna.
-Tužna je informacija da se za sport izdvaja samo 170 tisuća kuna - rekao je vijećnik Milan Mataija, HSP, a nekad se izdvajalo čak 1,5 milijuna kuna.
Nakon toga je u raspravi istaknuto da sport u ovome dijelu Hrvatske napuštaju stručni ljudi što će imati negativne posljedice iako je Lika domovina vrhunskih sportaša poput Hrvača Čorka, atletičarke Brkljačić …
Milinović, koji je nekada bio predsjednik košarkašica na to je uzvratio da se trebaju obratiti tržištu kako su se financirale košarkašice Gospića, ali je zaboravio treći da nitko neće potpomoći od bankara, i biznismena niti sport niti kulturu u Ličko-senjskoj županiji koja je zbog malog broja stanovnika neinteresantna za reklamiranje i potpore.
- Usvajanjem današnjeg proračuna postajem ličko-senjski župan i ovo je jedini mogući način. U dosadašnjim proračunima kao prihod uzimani su u obzir milijuni za razminiravanje, Lanjski je proračun ostvaren sa samo 51posto i dug je bio 3,8 milijuna kuna. Neke stavke nisu imale prihoda što govori o lošem proračunu. Zbog zakonskih promjena izgubili smo 30 milijuna kuna, a pripadajući gradovi i općine još 100 milijuna kuna., a uz to pogoršan je status poljoprivrede.-rekao je Milinović.
Na kraju sjednice usvojen je prijedlog rebalansa.

Iz materijala za sjednicu vidljivo je da je za ovogodišnji proračun planirano 179, 8 milijuna i da je smanjen za 24 milijuna kuna, te će iznositi 155,7 milijuna kuna.


Crveni križ u akciji

POMOĆ ZA 1700 OSOBA U CIJELOJ ŽUPANIJI

Iz jedenog europskog fonda osigurano je 700 tisuća kuna za pomoć potrebitima

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2017. u 22:55 sati

GOSPIĆ - Hrvatski Crveni križ i Društvo Crvenog križa Ličko-senjske županije sa svojim društvima Gospić, Otočac, Plitvička jezera i Donji Lapac u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije /FEAD/ ostvarili pomoć u iznosu oko 700 tisuća kuna za program "Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijima osobama kroz podjelu hrane ili osnovne materijalne pomoći"

U projekt je uključeno oko 1700 osoba koje ostvaruju pravo na osnovu kriterija koje je utvrdilo Ministarstvo. Projekt se provodi kontinuirano tijekom cijele ove godine, a postoji mogućnost i za pomoć u narednoj godini.

- Ovo je jedan u nizu projekata koje je naše Društvo ostvarilo na socijalnim programima
pomoći osobama u potrebi i osobama treće životne dobi.- kaže ravnatelja CK Vlade Brkljačić. (LpS)

Priopćenje iz Ličko-senjske županije

PREDSJEDNICA NE DOLAZI

Predsjednica s gospićkim biskupoom/Foto arhiva Lika pressa
Predsjednica s gospićkim biskupoom/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2017. u 13:15 sati

GOSPIĆ - Neki povlašteni portali su se raspisali proteklih dana o navodnom dolasku predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u Gospić i premještanju njenog ureda u ličku metorpolu.

Danas smo iz Darka Milinovića, ličko-senjskog župana dobili priopćenje za javnost da se odgađa njen boravak u Gospiću i to zbog nastavka terapije koju provodi i potrebe za smanjenjem dnevnih aktivnosti.
Predsjedničiun boravak bio je planiran period od 11. do 13. srpnja. Ličko-senjska županija biti će prva županija gdje će pedsjednica izmjestiti svoj ured, najvjerojatnije tijekom jeseni.

- Želim predsjednici što brži oporavak i radujem se što skorijem susretu sa građanima Ličko-senjske županije.-kaže na kraju priopćenja ličko-senjski župan Darko Milinović. (Lps)


Sazvana druga sjednica Županijske skupštine u Gospiću

NA DNEVNOM REDU 37 TOČAKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. LIPNJA 2017. u 9:30 sati

GOSPIĆ - Nada Marijanović, predsjednica Skupštine Ličko-senjske županije sazvala je drugu sjednicu za petak. 7. srpnja u 10 sati.

Predsjednica je za sjednicu preložila 37 točaka dnevnog reda. Zasjedanje će početi tradicionalnim aktualnim satom vijećnika, a zatim će se raspraviti izvješće o lanjskom županijskom proračunu i zaključak o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste. Raspravit će se i izvješće tvrtke Lika ceste d.o.o. Gospić i nekih drugih županijskih institucija.

Vijećnici će na sjednici odlučiti i o naknadama predsjedniku, potpredsjednicima i vijećnicima i ratnih tijela Skupštine. Razmotrit će se i nabava mamografa za Opću bolnicu Gospić te izmjene statuta osnovnih škola. Veći dio sjednice biti će posvećen imenovanju članova raznih odbora i vijeća. (MaČ)

Ministarstvo turizma

PODRŠKA RAZVOJU TURIZMA

Biciklisti pod Velebitom nedaleko Lotića/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Biciklisti pod Velebitom nedaleko Lotića/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. LIPNJA 2017. U 21:00

GOSPIĆ - Prema priopćenju Razvojne agencije LIRA Ličko-senjska županija je sklopila ugovor Ministarstvom turizma o sufinanciranju ciklo turizma u ovoj godini u iznosu od 350 tisuća kuna.

Ministarstvo turizma je čak odobrilo i financijsku potporu za biciklizam ili po neologizmu rvackome cikloturizmu kako bi se potpomogao, zamislite - turizam.
Danas je bio sastanak, kažu operativni (????) vezan za razvoj "ciklo"kojeg priprema LIRA. (LpS)

Župan Milinović primio vatrogasce

I VATROGASCI DOPRINOSE UGLEDU ŽUPANIJE

Na prijemu je bio 21 vatrogasac koji su sudjelovali u gašenju požara u Makarskoj.

Susret vatrogasaca i lokalnih čelnika u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lik@ press
Susret vatrogasaca i lokalnih čelnika u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lik@ press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2017. u 13:30 sati

GOSPIĆ - Drago mi je da smo se danas susreti jer vi brinete o sigurnosti svih građana, njihove imovine, ali i turista koji k nama dolaze. Drago mi je da vatrogastvo ima tradiciju od gotovo 150 godina. Bili ste na ispomoći zbog velikog požara u Makarskoj, i na sreću niste imali posla ovdje. Vaš dosadašnji rad jamči da ste dobri u svim pogledima, vašim intervencijama spašenu su najljepši dijelovi Hrvatske. Možete uvijek računati na našu potporu.-rekao je ličko-senjski župan Darko Milinović, koji je danas sa suradnicima primio izaslanstvo Županijske vatrogasne zajednice i vatrogasce koji su gasili vatru u Makarskoj.

- Vatrogasci su vojnici mira na čast svojih sugrađana. Želimo da se čuje za nas i našu županiju. Danas imamo oko tisuću vatrogasaca. Zapovijed za odlazak u Makarsku dobili smo u 4:15 minuta i već u 5 sati startali su kamioni i ekipe iz sedam postrojbi.-rekao je Hrvoje Ostović, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice.

-Zahvaljujem se županu što je prepoznao značaj vatrogastva, a ovaj prijem pokazuje da ćemo imati dobru suradnju. Nije lako biti vatrogasac i u Makarskoj smo se iskazali na najbolji mogući način.-rekao je Milan Jurković, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice (MaČ)

Uz Dan državnosti

ČESTITKA ŽUPANIJSKIH ČELNIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2017. u 13:20 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, simbola uspostave hrvatske države, slobode i demokracije iskrene čestitke svim građankama i građanima Ličko-senjske županije upućuje

Predsjednica Županijske skupštine
Nada Marijanović, mag. ing. silv.
I župan mr. Darko Milinović, dr.med.

Proslava Dana državnosti u Gospiću

POČAST POGINULIM I SPOMENIK JEZIKOSLOVCIMA

Spomenik jezikoslovcima je danas zamotan crnom plastikom
Spomenik jezikoslovcima je danas zamotan crnom plastikom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. LIPNJA 2017. U 13:10 sati

GOSPIĆ - Svečani program obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske upriličiti će se u subotu 24. lipnja na nekoliko lokacija u ličkoj metropoli.

Najprije će u 9 sati u KIC-u biti predstavljanje knjige Lički jezikoslovni trolist: Šime Starčević - Fran Kurelac - Ante Starčević. O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Ante Bežen,
Učiteljski fakultet Zagreb, dr.sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Zagreb i dr. sc. Vesna Grahovac - Pražić, profesorica Sveučilišta u Zadru, Odjel u Gospiću.

U 10 sati služit će se sveta misa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, a nakon mise u 10:45 sati uz riječi molitve upriličiti će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te podno biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu Alojzija Stepinca.

U 11,15 sati je otkrivanje spomen-obilježja ličkim jezikoslovcima Šimi Starčeviću, Anti Starčeviću i Franu Kurelcu u parku kod Pučkog učilišta u Ulici dr. Franje Tuđmana koji je podignut u sjeni zelenih duglazija starih više od pola stoljeća koje su malo potkresane kako bi se vidio spomenik.

I na kraju, u podne, će ličko-senjski župan Darko Milinović primiti članove Udruge Vila Velebita iz Zagreba.

Lički vatrogasci gasili požar u Makarskoj

ŽUPAN MILINOVIĆ ZAHVALIO VATROGASCIMA

U gašenju požara sudjelovali i ličko-senjski vatrogasci.

Lički vatrogasci u Dalmaciji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2017. u 12:40 sati

GOSPIĆ - Pripadnici vatrogasnih postrojbi Ličko-senjske županije još jednom su dokazali svoju humanost i profesionalnost sudjelujući u gašenju velikog požara na makarskom području, na čemu im zahvalu i čestitke na njihovoj nesebičnosti i požrtvovnosti iskazuje župan Ličko-senjske županije mr. Darko Milinović, dr. med.

Temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske županijski vatrogasni zapovjednik na gašenje požara koji je izbio u ranim nedjeljnim jutarnjim satima na području Gornjih Tučepa i Podgore, uputio je 21 vatrogasca i sedam vatrogasnih vozila iz nadležnosti Županijske vatrogasne zajednice u jedinstvenu borbu protiv vatrene stihije koja je poharala veći dio šumske površine, ali i bila potencijalna opasnost za kuće i stanovnike tog kraja, kao i za veliki broj turista koji trenutno borave na makarskom području.

Vatrogasci iz DVD Otočac, Sinac, Plitvička Jezera i Senj, te Javnih vatrogasanih postrojbi iz Gospića, Korenice i Senja, još jednom su pokazali zajedništvo s drugim hrvatskim vatrogascima u borbi protiv velikog požara i svoju spremnost odgovoriti na najveće izazove velikih nesreća.

Cijeneći prije svega njihovu hrabrost župan Milinović ističe da su naši vatrogasci ponos Ličko-senjske županije, za koje će se u Kabinetu župana upriličiti prijam na kojem će im osobno župan Milinović izraziti zahvalnost i čestitke. (LPS)


Župan proglasio elementarnu nepogodu

NA PODRUČJU OPĆINE PLITVIČKA JEZERA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2017. u 22:45 sati

GOSPIĆ- Darko Milinović, ličko-senjski župan danas je donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode tuča na području općine Plitvička Jezera.

Na prostoru ove općine 16. lipnja tuča je nanijela velike materijalne štete na poljoprivredi. Povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode izradit će izvješće s procjenom ukupne štete. (LpS)

Župan Milinović u Lovincu

MILINOVIĆ DAO PODRŠKU POLJOPRIVREDNICIMA

Lovinački poljodjelci
Lovinački poljodjelci
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. LIPNJA 2017. U 14:45 SATI, video dopuna u 23:50 sati

LOVINAC - Jutros u 8 sati ličko-senjski župan Darko Milinović sa suradnicama sastao se s poljoprivrednicima s područje ove ličke općine gdje je registrirano 129 OPG-ova.
-Svi znamo da je nakon Domovinskog rata sve bilo uništeno pa tako i poljoprivredna proizvodnja i sav stočni fond, a paralelno s obnovom razvijala se i poljoprivreda. Danas možemo reći sa smo u poljoprivredi postigli iznimne rezultate i kroz sustav poticaja imamo velike uređene poljoprivredne površine. Prije tri godine lički je krumpir zaštićen na razinu Unije kao proizvod s geografskim podrijetlom.-rekao je Ivan Miletić, načelnik Općine Lovinac otvarajući današnji skup u lovinačkom KIC-u, gdje će od iduće jeseni raditi i dječji vrtić.

- Ovih sam dana imao razgovore s nekoliko poduzetnika koji su investirali ili su zainteresirani za investiranje u ovom području. Sve ću poduzeti da prerada plastike u Štikadi počne što prije, a Štrok je zainteresiran za investicije u visoki turizam. Mi smo tu da rješavamo probleme, stojimo vam na raspolaganju.- rekao je župan Milinović.

Nikola Vidaković, direktor tvrtke Agro Velebit je na skupu istakao da će uskoro faliti zemlje za stočarstvo, pa da treba planirati i druge vidove proizvodnje hrane od krumpira do voća i povrća.
-Poticaji motiviraju ljude, ali bez udruživanja biti će otežan plasman.-rekao je Vidaković. (MAČ)

PRVI LIČKI VLOG IZ LOVINCARazvoj gospodarstva

LOVSTVO IMA DOPRINOSI GOSPODARSTVU

Župan Darko Milinović i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede dipl. in. Ivica Francetić, susreli su se s lovozakupcima.

Lovozakupnici prije početka sastanka/snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Lovozakupnici prije početka sastanka/snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2017. u 13:10 sati

GOSPIĆ - Jučer je u Županiji boravio dipl. ing. Ivica Francetić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede kojim drži resor lovstva, šuma i drvne industrije i sa Darkom Milinovićem razgovarao je s čelnicima lovačkih društava s područja Ličko-senjske županije. Uz župana bili su dfožupan Viće Nekić i zaposlenici Ureda za gospodarstvo. Na razgovoru je bio i Mile Ugarković, predsjednik Županijskog lovačkog saveza.

Razgovor je bio zatvoren za novinare tako da se nisu mogle saznati pikanterije o problemima lovstva, a nakon razgovora novinari su dobili izjave. Uglavnom radi se o relativno lako rješivim problemima kao što su paljevina livada da se prikrije nemanje stoke za što država daje poticaje tobožnjim korisnicima, velike štete rade i organizatori moto utrka koje plaše divljač. Veliki je problem i nekontrolirane sječe u privatnim šumama, te pašarenje. O tim problemima ima spoznaja i Ministarstvo, a u njihovo rješavanje treba se uključiti regionalna i lokalna zajednica kako bi se što prije uveo red u prostoru.

Lovozakupnici su nedavno zbog dobrog gospodarenja odbili novu koncesiju na deset godina.

Župan Milinović podržao je ličko-senjske lovce jer su oni značajan doprinos gospodarstvu dovodeći strane lovce u ovaj dio Hrvatske.(MaČ)

PRVI LIČKI VLOG O LOVCIMALičko-senjski župan izvršava svoja obećanja

LJUDI MOJI I TO JE MOGUĆE

Jošte 2009. snimali smo montažu strojeva za mljevenje plastike, ta "fabrika" jošte ne radi.

Ivančić i Milinović daju izjavu novinarima/Foto Lika press Gospić
Ivančić i Milinović daju izjavu novinarima/Foto Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2017. u 15:15 sati

Moto:
Uski interesi široko su zavladali - naslov je knjige književnika i slikara Stipe Golca iz Gospića


GOSPIĆ - Sukladno svojim obećanjima da će se zauzeti za gospodarski razvoj Darko Milinović danas je imao razgovor s jednim hrvatskim poduzetnikom i investitorom koji ima ogromnih problema u realizaciji investicije od "samo" deset milijuna eura u Štikadi.

Milinović je danas ličkim novinarima predstavio Ivana Ivančića, iz tvrtke Empijal d.o.o. Zagreb koja je u preradu plastične ambalaže u Štikadi na području općine Lovinac uložila ni manje ni više nego samo deset milijuna eura i već četiri godine ne radi i o tome su Milinović i Ivančić danas upoznali novinare.

- Još 2013. godine dobili smo sve suglasnosti za preradu plastične ambalaže, ali zbog etabliranih interesa u okruženju nismo počeli s preradom. Nakon naše prerade plastične ambalaže u količini od sedam tisuća tona godišnje možemo dobiti četiri tisuće tona nafte, a od ostalih sirovina može živjeti i raditi nekoliko stotina radnika od onih bez škole do visoko obrazovnih inženjera raznih struka.-rekao je danas novinarima Ivan Ivandić, iz tvrtke Empijal d.o.o. Zagreb.

Župan Milinović obećao pred novinarima pomoć u realizaciji ovog gospodarskog programa od nacionalnog značaja. (MaČ)

VLOG O PRERADI PLASTIKE U ŠTIKADIKonstituirajuća sjednica Ličko-senjske županije u Gospiću

PREDSJEDNICA JE NADA MARIJANOVIĆ

Danas ne na konstituirajućoj sjednici u Gospiću izabrana najljepšu ali i najmlađu predsjednicu Županijske skupštine u Hrvatskoj.

Članovi Skupštine prije početka sjednice/Foto Marko ČULJAT Lika press Gospić
Članovi Skupštine prije početka sjednice/Foto Marko ČULJAT Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. lipnja 2017. u 14:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT, Lika pres Gospić


GOSPIĆ - Danas je na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske jednoglasno za predsjednicu izabrana Nada Marijanović, iz HDZ-a i koalicije, inače mlađa žena iz Perušića, a vjerojatnpo i najljepša predsjednika.

Konstituirajuću sjednici Ličko-senjske županije otvorio je Darko Banić, predstojnik Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji koji je i sazvao sjednicu. Banić je za prvu konstituirajuću sjednicu utvrdio i dnevni red sukladno zakonskim propisima.

- Na početku konstituirajuće sjednice želim čestitati novom županu Darku Milinoviću, te zamjenicima Renati Hodak, Vici Nekiću i Nikoli Laliću na pobjedi na lokalnim izborima. Ovom prilikom sve vas pozivam da svojim radom opravdate povjerenje građana i da radite za boljitak svih građana u Ličko-senjskoj županiji.- rekao je predstojnik Banić.

Nakon što je konstatirano da je na sjednici nazočan 31 od 32 izabrana člana Skupštine počelo se s radom prema dnevnom redu.

Sukladno propisima najprije je jednoglasno izvršen izbor Mandatnog povjerenstva koje će biti stalno tijelo Skupštine. Za predsjednicu je izabrana Martina Tendžera, a za članove Dario Vidmar i Josip Šojat. Prema izbornim rezultatima HDZ i koalicija u Županijskoj skupštini imaju 18 mjesta, zatim slije HSP sa sedam, SDP sa tri, SDSS s dva i HSLS s jednim mjestom u županijskim klupama. Srpska nacionalna manjina ima dva člana Županijske skupštine.

Za predsjedavajućeg u daljnjem tijeku zasjedanja novog saziva Županijske skupštine izabran je drugi s liste koalicije HDZ-a Zlatko Funić, HSS, kome se, kako je istakao, dopala predsjedavajuća fotelja, a kome su članovi Skupštine prisegli, odnosno potpisali zakletvu.

Za prvog potpredsjednika Županijske skupštine danas je izabran Zlatko Funić, a drugi potpredsjednik iz redova oporbe, ukoliko budu imali prijedlog, što nismu imali danas, biti će izabran na idućem zasjedanju.

Uspjeh Gradskog zbora Vila Velebita

SREBRNI PJEVAČI DOBILI ŽUPANIJSKU NAGRADU

Nakon trećeg nastupa u Lisinskom gospićki pjevači i kod župana Milinovića.

Vila Velebita na prijamu u Županiji u Gospiću
Vila Velebita na prijamu u Županiji u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2017. u 17:15

GOSPIĆ - Dana su ličko-senjski župan Darko Milinović i gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić priredili zajednički prijam za članove Gradskog pjevačkog zbra Vila Velebita koji je ustrojen prije jednog eća u Gospiću i imao je brojne nastupe.N nedavnom natjecanju u Kncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu osvojio je drugo mjesto i srebrnu medalju.

.- Nije mogao bolje početi moj službeni prijem nego prijemom srebrnih hrvatskih pjevača. oj je cilj da Ličko-senjska županija bude najboija, a budemo dobri kao što ste vi bili u Lisinskom u vokalnom zbornom pjevanju. Moramo biti ponosni na vas, vi ste svojom ljubavlju pronijeli glas Ličko-senjske županije i gotovo ste najbolji u Hrvatskoj. Županija će vas i dalje podržavati u radu i želim vam dadete najbolji i da zajednički pronosimo glas ovog dijela Hrvatske kako bi bili skupa najbolji.-rekao je ličko-senjski župan Darko Milinović na prijamu zbora i na kraju prijama predao im je ček na deset tisuća kuna županijske potpore.

- Neizmjerno sam ponosan na zajednički uspjeh na našu obljetnicu. Do sada smo bili na šest međunarodnih natjecanja i osvojiti tri brončane i jednu srebrnu nagradu . Ovo je bio naš treći na nastup u Lisinskom i osvojili smo srebro. Zbor je kvalitetan. Ličani sporo uče, ali onda su sigurni i pokažu koliko mogu. Posljednji uspjeh je kruna našeg rada i razbili smo negativni stereotip o Ličanina da ne znaju pjevati. Naš zor spada u nekoliko najboljih hrvatskih zborova. Nakon ovog uspjeha očekujem da ćemo imati još više članova. Ovo je akademski zbor.- rekao je maestro Danko Ivšinovć. (MaČ)

Uspjeh Gradskog zbora Vila Velebita

SREBRNI PJEVAČI DOBILI ŽUPANIJSKU NAGRADU

Nakon trećeg nastupa u Lisinskom gospićki pjevači i kod župana Milinovića.

Članoviu Vile Velebita na prijamu z Županiji/Foto Lika press Gospić
Članoviu Vile Velebita na prijamu z Županiji/Foto Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2017. u 17:30

GOSPIĆ - Dana su ličko-senjski župan Darko Milinović i gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić priredili zajednički prijam za članove Gradskog pjevačkog zbra Vila Velebita koji je ustrojen prije jednog eća u Gospiću i imao je brojne nastupe.N nedavnom natjecanju u Kncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu osvojio je drugo mjesto i srebrnu medalju.

.- Nije mogao bolje početi moj službeni prijem nego prijemom srebrnih hrvatskih pjevača. oj je cilj da Ličko-senjska županija bude najboija, a budemo dobri kao što ste vi bili u Lisinskom u vokalnom zbornom pjevanju. Moramo biti ponosni na vas, vi ste svojom ljubavlju pronijeli glas Ličko-senjske županije i gotovo ste najbolji u Hrvatskoj. Županija će vas i dalje podržavati u radu i želim vam dadete najbolji i da zajednički pronosimo glas ovog dijela Hrvatske kako bi bili skupa najbolji.-rekao je ličko-senjski župan Darko Milinović na prijamu zbora i na kraju prijama predao im je ček na deset tisuća kuna županijske potpore.

- Neizmjerno sam ponosan na zajednički uspjeh na našu obljetnicu. Do sada smo bili na šest međunarodnih natjecanja i osvojiti tri brončane i jednu srebrnu nagradu . Ovo je bio naš treći na nastup u Lisinskom i osvojili smo srebro. Zbor je kvalitetan. Ličani sporo uče, ali onda su sigurni i pokažu koliko mogu. Posljednji uspjeh je kruna našeg rada i razbili smo negativni stereotip o Ličanina da ne znaju pjevati. Naš zor spada u nekoliko najboljih hrvatskih zborova. Nakon ovog uspjeha očekujem da ćemo imati još više članova. Ovo je akademski zbor.- rekao je maestro Danko Ivšinovć. (MaČ)

Prva sjednice Županijske skupštine nakon izbora

KONSTITUIRANJE 9. LIPNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2017. u 16:45 sati

GOSPIĆ - Darko Banić, predstojnik Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji sazvao je konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine Ličko-senjske županije za petak 9. travnja u 10 sati u Velikoj vijećnici u Gospiću, Budačka 55.

Za dnevni red utvrdio je četiri točke, nakon utvrđivanja kvoruma, i to:
1. Izbor Mandatnog povjerenstva,
2. Izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata
- utvrđivanja člana Županijske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika,
- svečana prisega članova Županijske skupštine,
3. Izbor Odbora za izbor i imenovanje i
4. Izbor predsjednika i potpredsjednika Županijske skupštine. (LpS)

Prvi radni dan novog ličko-senjskog župana

NAKON PREUZIMANJA DUŽNOSTI USLIJEDILI SASTANCI

Prvi radni dan novog ličko-senjskog župana bio je dosta naporan.

Sastanak novog župana Milinovića s čelnicima iz županije/Snimio Marko ČULJAT Lika press Gospić
Sastanak novog župana Milinovića s čelnicima iz županije/Snimio Marko ČULJAT Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2017. u14:00sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Jutros u 8 sati u uredu župana izvršena je primopredaja dužnosti između Kolića i Milinovića, a zatim je u 10 sati uslijedio susret Milinovića s čelnicima s područja cijele Ličko-senjske županije.

Bio je to njegov treći radni sastanak danas na kome je naglasio da će na županskoj dužnosti bini na raspolaganju 24 sata na dan što očekuje i od nazočnih čelnika javnih poduzeća, poduzetnika, poljoprivrednika i predstavnika svih udruga od onih domovinskih do onih sportskih, te od zaposlenika u Županiji.

- Na ovaj način želim trasirati put Ličko-senjske županije i smatram da ću probuditi nove snage u većini čelnika u gospodarstvu, poduzetništvu pa do kulturnih ustanova. Svi čelnici javnih poduzeća mogu računati na moju podrški. Ako ne napravimo bitne iskorake tada nećemo udovoljiti povjerenju birača. Želim da zajednički radimo na dobrobiti Ličko-senjske županije.-istakao je Milinović.

Milinović je u daljnjem izlaganju rekao da su brojni izazovi i da će prioritet imati poduzetništvo počevši od poljoprivrede pa dalje i da se nema vremena za gubljenje.

- U županiji obilujemo potencijalima počevši od ljudi. Već mi stižu pozivi za investiranje. Osnovat ću savjetnički tim da napravimo krupne korake. Današnji vaš dolazak je podrška da se što bolje radi. Molim vas da se uključite u izradu razvojne strategije županije. Želim vas isprovocirati da radite na novim programima u nekoliko raznih grana koje ćemo zajednički dogovoriti. Vama koji ste došli na razgovor sat ću sve od sebe kako bih opravdao vaše povjerenje.- rekao je župan Milinović

Najavio je da će uskoro uslijediti razgovori s lokalnim čelnicima gradova i općina.

Primopredaja dužnosti u Ličko-senjskoj županiji

KOLIĆ PREDAO DUŽNOST ŽUPANA MILINOVIĆU

Primopredaja župana u Gospiću
Primopredaja župana u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2017. u 9:35 sati

GOSPIĆ - Nakon jučerašnjeg proglašenja službenih izbornih podataka, jutros je u uredu ličko-senjskog župana izvršena primopredaja dužnosti. Naime, dosadašnji župan Milan Kolić, predao je dužnost novom županu dr. Darku Milinoviću.

- Zahvaljujem se svim suradnicima u protekle četiri godine pa i novinarima. Izražavam zadovoljstvo postignutim u to vrijeme. Ostavljam svom nasljedniku dr. Milinoviću dobre temelje i bit će još više novih vrijednosti koje su proklamirane u kampanji da Ličko-senjska županija zaslužuje još bolje mjesto i još kvalitetnije projekte u svim sektorima i pozicioniranje najbolje županije u skladu s mogućnostima koje imamo.- rekao je Kolić, čestitajući Milinoviću na izboru.

Pošto se zahvalio na svemu učinjenom dosadašnjem županu Milanu Koliću, koji je obavio dobar posao, novi župan Darko Milinović je istakao da već nakon primopredaje imaju niz sastanaka i razgovora. Čestitao je i Nikoli Laliću, za dožupana.

- Uvjeren sam da će ova županija krenuti putem napretka. Slijedi dubinska analiza i već od ponedjeljka počinjemo raditi. Pročelnici uživaju moje povjerenje, a ljestvicu ćemo postaviti visoko. Dosadašnji župan biti će član mog najužeg tima kako bi koristili njegovo znanje i iskustvo u budućem radu. Zahvaljujem se i novinarima na suradnji.-rekao je Milinović (MaČ)

Dan Ličko-senjske županije

POČAST POGINULIMA

Polaganje vijenca na gradskom groblju
Polaganje vijenca na gradskom groblju
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2017. u 12:00 sati

GOSPIĆ - Danas je Ličko-senjska obilježila svoj Dan, dan kada se prije 194 godine rodio dr. Ante Starčević u Velikom Žitniku koga su prozvali Ocem Domovine.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenca na spomen-bistu Starčevića kod njegovog spomen-doma, gdje je kasnije u organizaciji Državnog arhiva Gospić izveden prigodan program.

Čelnici Ličko-senjske županije, Grada Gospića , policije i domovinskih udruga položili su vijenac na spomen-križ u Gradskom groblju i zapalili svijeće i odali počast poginulima. Molitvu je predvodio mons. Mile Čančar, gospićki župnik. Nakon toga održana je sveta misa i odavanje počasti i polaganje vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rate te na spomen bistu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. (MaČ)