POČETNAARHIVA
RASKORAK PONUDE I POTRAŽNJE
POVIJESNI POVRATAK FRANKOPANA U OMIŠALJ
Lokalna podrška i poticaji za male sustave grijanja na biomasu.
TURISTIČKA BROŠURA
PROGRAMI UZ POTPORU EURA
Sveti Rok bike tour 29.04.-01.05.
335 SLOBODNIH RADNIH MJESTA
DANI OTVORENIH VRATA SAMOGRADA
Osnove dobre prakse
TRAŽI SE ČAK 14 DOKTORA
FANTAZIJA OD LETOVA
OD PONEDJELJKA PODNOŠENJE NOVIH ZAHTJEVA
19. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O KVALITETI
MILIJARDE IZ EUROPE
JAVNI PODACI O KORISNICIMA ZEMLJE
KAMP ŠIMUNI TREBA HRANE I PIĆA
DAJKON MRKVA SAMO KOD ZAGIJA
POČINJE ISPLATA POTPORE POLJOPRIVREDNICIMA
EURI ZA OBNOVU KULTURNE BAŠTINE
TRAŽI SE PREKO 700 RADNIKA I ŠEST LIJEČNIKA
UDARNIČKI RAD NA TUNELU LIKA-GACKA
USPJELA VJEŽBA U PERUŠIĆU

STIŽU SVJETSKI INVESTITORI I HOTELIJERI
CVITUŠA JE BILA PREPUNA
NOVA PRAVILA ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE
Transparentna i pravična dodjela drvne mase
USKORO ZAKON O OPG-IMA
SVE VIŠE ZAŠTIĆENIH PROIZVODA
NAVODNJAVANJE LIČKOG KRUMPIRA
EUROPA TRAŽI DA SE SAČUVA VRIŠTINA
NOVI TURISTIČKI PLANOVI
POBOLJŠATI ODNOS PONUDE I POTRAŽNJE
USKORO ZAKON O SADNJI KULTURA ZA BIOMASU
POVEĆANJE NEZAPOSLENIH
NADZOR KVALITETE VOĆA I POVRĆA
POVEĆAVA SE BROJ NEZAPOSLENIH
EUROPSKA SREDSTVA ZA VARENIKU
SVE MANJE NEZAPOSLENIH
INFORMATIZACIJA POSLOVNIH PROCESA
POZIV U LOVINAC
KONAČNO BERBA LIČKOM KRUMPIRA
DARKOV PRVI LIČKI ROGATI KIVI
VUKOVI ZAŠTIĆENIJI OD LIČANA

SVE MANJE NEZAPOSLENIH
VELIK INTERES POSLODAVACA I SINDIKALACA
STIPENDIJE ZA ŠEST VATROGASACA
ZA BOLJI ŽIVOT

KAKO OSIGURATI BOLJI ŽIVOT?
Sutra kreće Školska shema
2225 nezaposlenih
UZ GAŠENJE VATRE VODE BRIGO I O ŽEDNIMA
NEZAPOSLENO 2297 OSOBA
POČELI ZEMLJANI RADOVI NA ENERGANI
POTPORA PODUZETNICIMA OD 32 MILIJUNA KUNA
IDUĆEG MJESECA POČINJE GRADNJA PRVE ENERGANE
TEMELJAC PRVE ENERGANE
TRAŽI RADNIKA
ZA ODRŽAVANJE ŠUMA 17 MILIJUNA KUNA

Tržište rada

RASKORAK PONUDE I POTRAŽNJE

Oglas za posao iz Poreča na gospićkom kestenu
Oglas za posao iz Poreča na gospićkom kestenu
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. svibnja 2018. u 20:50 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u Područnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje na listi nezaposlenih bilo je 2110 osoba, što predstavlja 408 osoba odnosno 16,2 % manje nego u prethodnom mjesecu i 769 osoba ili 26,7 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba evidentiran je u ispostavama Otočac (grad Otočac, općine Brinje i Vrhovine) - 620 ili 29,4 % i Gospić (grad Gospić, općine Karlobag, Lovinac i Perušić) - 618 ili 29,3 %, nakon kojih slijede Senj - 331 ili 15,7 %, Donji Lapac - 253 ili 12,0 %, Korenica (općine Plitvička Jezera i Udbina) - 176 ili 8,3 % i Novalja - 112 ili 5,3 %. U odnosu na ožujak mjesec zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih u svim ispostavama.

Istovremeno je prijavljeno 389 slobodnih radnih mjesta, što je za 54 radna mjesta ili 16,1 % više nego u ožujku. Najviše prijavljenih potreba bilo je za: konobare 42, prodavače 34, kuhare 19, čistačice 18, pomoćne kuhare 16, doktore medicine 15, medicinske sestra i pečenjara po 14, recepcionara 12, građevinski strojar 10. Tražilo se i devet radnika za održavanje, po osam mjesta bilo je za pomoć u kući i ekonomiste turizma i ugostiteljstva, po sedam radnih mjesta bilo je u poljoprivredi u turizmu, stražara pa slijedi sedam mjesta za diplomirane pravnike. Tražilo se i po šest pralja, slastičara i učitelja matematike. (LpS)

Tako se radi za budućnost

POVIJESNI POVRATAK FRANKOPANA U OMIŠALJ

 
 

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2018. u 11:45 saTI

OMIŠALJ - U sklopu obilježavanja 900. obljetnice knezova krčkih Frankopana, a u organizaciji Udruge "Knezovi krčki Frankopani", Turistička zajednica Omišalj i Općina Omišalju nedjelju 13.svibnja u 17 sati upriličiti će se povijesni povratak Frankopana u Kaštel Omišalj.

S omišljanskog predjela Vele steni gledati će se dolazak brodom na rivu kneza Ivana VII. Frankopana, a potom slijedi prigodni program na Prikeštelu ispred zgrade Općine Omišalj. Autor ovih redaka pita se kada će se Frankopani vratiti u Liku, odnosno u Otočac gdje su utemeljili Otočačku biskupiju i u Brinje. (LpS)

TRAGOM FRANKOPANA PO BESPUĆIMA INTERNETA:


croatiasacra.wordpress.com/2014/06/18/tragom-frankopana-modrus-ogulin-brinje

Što je BioVill?

Lokalna podrška i poticaji za male sustave grijanja na biomasu.

Perušić je odabran za poboljšanje grijanja u domaćinstvima.

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. svibnja 2018. u 12:20 sati

ZAGREB - BioVill je trogodišnji projekt koji financira Europska unija u sklopu programa Obzor 2020 (Horizon 2020) za istraživanje i inovacije s ukupnim budžetom od 1,99 milijuna eura. Projekt je službeno započeo u ožujku 2016. godine uključujući Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA-u) sudjeluje ukupno devet partnera iz sedm zemalja. Cilj projekta je poticati razvoj koncepata bioenergetskih naselja te uspostavu energetskih samoodrživih naselja u Hrvatskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji kroz prijenos postojećih znanja i iskustva iz Austrije, Njemačke i drugih europskih zemalja partnerima iz jugoistočne Europe. Upravni odbor pilot projekta je u Hrvatskoj odabrao dvije općine - Perušić i Lekenik koje će postati buduća prosperitetna bioenergetska naselja.

Bioenergetsko naselje je naselje, općina, ruralno područje ili zajednica koja proizvodi odnosno koristi većinu svoje energije iz lokalnih izvora - obnovljivih izvora energije, u prvom redu biomase. Energija dobivena iz šumske (drvne) i poljoprivredne biomase te otpada koristi se u bioenergetskom naselju za proizvodnju električne i toplinske energije, pri čemu se koristi niz različitih tehnologija za energetsko iskorištavanje biomase: peći na drvnu sječku, pelete ili cjepanice, toplane i sustavi područnog grijanja te kogeneracijska postrojenja. Proizvedena toplinska energija dobavlja se krajnjim potrošačima toplovodom koji obično povezuje zgrade u centru naselja. Za kućanstva koja se ne mogu priključiti na sustav toplovoda, Biovill projekt potiče implementaciju malih sustava grijanja na biomasu.

Perušić ima bogatu domaću opskrbu drvnom biomasom, ali tržište još nije doseglo puni potencijal. Drvo se tradicionalno upotrebljava za grijanje i kuhanje, a kućanstva su i dalje vodeći potrošači drvne biomase. Glavni proizvod u ovom segmentu su cjepanice, koje se prodaju lokalno na prilično neformalnom tržištu. U mnogim slučajevima vlasnici kuća su ujedno i vlasnici privatnih šuma i prikupljaju drvo za vlastitu upotrebu, praktično besplatno. Glavni je problem u tome što se drvo u kućanstvima loži u starim i neučinkovitim pećima, čime se šteti okolišu. Ova situacija se odražava i u činjenici da se oko 90 % peleta i drvne sječke iz Hrvatske izvozi na strana tržišta. Javni objekti uglavnom upotrebljavaju loživo ulje, dok je ostatak obuhvaćen električnom energijom za pripremu tople vode za kućanstva te ponegdje za grijanje. Stoga su toplinske potrebe kućanstava relativno velike. Nažalost, postoje vrlo ograničena financijska sredstva za ugradnju novih kotlova, dok državna politika i programi financiranja ne promoviraju učinkovito upotrebu drvene biomase, što je vjerojatno glavna zapreka punom razvoju lokalnog tržišta drvne biomase.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske je krajem 2016. godine u prostorijama općine Perušić uspostavila lokalni informacijski kutak za mještane općine Perušić. Info kutak predstavlja mjesto na kojem mještani, sve zainteresirane osobe mogu dobiti korisne informacije o aktualnim aktivnostima u sklopu projekta BioVill. U sklopu info kutka nalaze se brošure i letci o projektu BioVill, te informacije o malim sustavima grijanja na biomasu, kako bi svi zainteresirani dobili informacije iz prve ruke o korištenju sustava obnovljivih izvora energije. Odgovorna osoba za pružanje korisnih informacija i savjeta u sklopu info kutka je gospođa Nada Marjanović, koja je ujedno i članica radne skupine projekta BioVill i koja je sudjelovala na studijskim putovanjima u sklopu projekta, te je stoga vrlo dobro upoznata sa svim aktivnostima koje se provode na projektu. Radno vrijeme info kutka je od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati.

Mali sustavi grijanja vrlo su uspješno uvedeni u Njemačkoj i Austriji, državama s kojima imamo puno zajedničkog - pa ako to funkcionira tamo, nema razloga zašto ne bi i ovdje, u Hrvatskoj. U okviru projekta BioVill organizirana su tri studijska obilaska za povećanje svijesti i znanja o održivoj bioenergiji u Perušiću. Predstavnici općine Perušić posjetili su uspješne primjere najbolje prakse u Austriji i Njemačkoj, gdje su svi mogli svjedočiti iskustvima u provedbi bioenergetskih projekata. Drugi obilazak obuhvaćao je posebno promidžbu malih sustava grijanja posjetom tvrtki KWB, austrijskom proizvođaču sustava grijanja biomasom. U zadnjih 20 godina, tvrtka KWB na europsko je tržište plasirala više od 60.000 sustava grijanja na pelete i cjepanice. To inozemno iskustvo može se primijeniti za pokretanje i pripremu uspješne primjene manjih sustava grijanja u Perušiću. Aktivnostima projekta BioVill kućanstva se upoznaju s dugoročnim uštedama i koristima za okoliš koje ostvaruju ako obnove sustav grijanja. Dugoročno, projektom BioVill pobuditi će se interes lokalnih tijela koja će dovesti do ujedinjavanja snaga na lokalnoj razini za pokretanje malih sustava grijanja u Perušiću.

Za pokretanje procesa energetske neovisnosti, prvi korak prema energetskoj samodostatnosti i povećanoj upotrebi obnovljivih izvora energije bit će prvenstveno utemeljen na malim sustavima grijanja na biomasu za kućanstva. Građani Perušića pokazuju veliko zanimanje za male sustave grijanja na biomasu, koji im nude veću udobnost i učinkovitost goriva. To bi im omogućilo i da upotrebljavaju vlastite izvore drva i novi sustav grijanja bi strahovito poboljšao opću kvalitetu života, budući da bi se cijela kuća mogla ugrijati istom količinom goriva. Trenutačno u Perušiću ne postoji niti jedan program ili kampanja koja u potpunosti podržava ugradnju malih sustava grijanja na biomasu.

Općina Perušić mogla bi u budućnosti imati mogućnost dobivanja subvencija za male sustave grijanja na biomasu, na temelju dostupnih preliminarnih informacija o Norveškom financijskom mehanizmu, kao i od hrvatskog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Slijedom navedenog, subvencije će biti dostupne iz dva izvora:

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja - planira objaviti poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća tokom ove godine, gdje će se moći prijaviti fizičke osobe za ugradnju malih sustava za grijanje na biomasu. Ministarstvo će Poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća objaviti čim se za to steknu uvjeti. Putem Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za energetsku obnovu obiteljskih kuća na raspolaganju nabiti će 30 milijuna eura odnosno oko 225 milijuna kuna. Za informacije treba pratiti njihove službene stranice (www.mgipu.hr ) kao i stranicu ESI fondova (www.strukturnifondovi.hr ) na kojima će biti objavljeni svi detalji i uvjeti budućeg Poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Norveški financijski mehanizam - dana 28. veljače 2018. godine u Bruxellesu završeni su službeni pregovori vezano za Norveški /EGP financijski mehanizam za period 2014.-2021. u kojem se Republici Hrvatskoj na raspolaganje stavlja ukupno 103,4 milijuna eura bespovratnih sredstava koja će se financirati kroz pet Programa - zaštita okoliša, klimatske promjene i obnovljivi izvori energije, civilno društvo, ljudski i društveni razvoj, očuvanje kulturne baštine. Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Republike Hrvatske i donatorskih zemalja Kraljevine Norveške, Islanda i kneževine Lihtenštajn predviđa se sredinom 2018. godine.

Dakle, intenzivnijim informiranjem i djelovanjem na povećanju svijesti, kao i osobnim savjetovanjem u okviru projekta BioVill pomoći će se u motiviranju zajednice na poduzimanje daljnjih koraka. Lokalna tijela posebno pokazuju veliki interes u podržavanju malih sustava grijanja u sljedećem projektnom razdoblju. Postoji mogućnost pristupa sredstvima iz državnih i međunarodnih programa, budući da je prelazak s niskoučinkovitih kotlova na suvremene uređaje u skladu s ciljevima regionalnih i lokalnih planova razvoja. Najavljena nova financijska sredstva Europske unije predstavljat će značajan korak naprijed, kao i priliku za podržavanje opsežnog lokalnog okvira energetske učinkovitosti i u konačnici dati zamah procesu bioenergetskog naselja u Perušiću.

Za više informacija obratite se na: Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, odgovorna osoba: Martina Krizmanić, 10000 Zagreb, Andrije Žaje 10, e-mail: mkrizmanic@regea.org , tel.: 00 385 (0) 49 658 062, mob.: 00385 (0) 91 3885 423 i Web stranica projekta www.biovill.eu (LPS)

POGLEDAJTE I VIDEO O SJEČKI GOSPIĆKIH ŠUMARA

youtu.be/3pjw1IbYslU

Turistička zajednice Perušić

TURISTIČKA BROŠURA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. travnja 2018. u 7:20 sati

PERUŠIĆ - Brošura Turističke zajednice Općine Perušić napokon je ugledala svjetlo dana i nakon mjeseci vrijednoga rada Turističkoga ureda, sve što je bilo vrijedno spomena zaokruženo je u jednu cjelovitu knjižicu koja će predstaviti turističku priču Perušića.

Vođeni sloganom "Osjeti netaknutu prirodu" brošura na hrvatskom i engleskom priča priču o bogatoj povijesti, prirodnim ljepotama i fenomenima poput jele Car. Živjele se na ovom području nekoliko stoljeća prije Krista, znamenit je Pisani kamen kojim se reguliraju odnosi dvaju plemena, preko Osmanlije su nezaobilazne jer su vladali Likom bili 160 godina, zanimljiva je i povijest Kaluđerovca i njegovih lončara, a treba spomenuti i Kosinjski misal i tiskaru u Bakovcu.

Ono što turiste zanima nalazi se u brošuri: gdje mogu biciklirati ili loviti ribu… Tu su pobrojane ponude od aktivnog turizma (splavarenje, pješačenje...) do posjeta perušićkom prirodnom biseru - špilji Samograd. Tu su i podaci što mogu posjetiti u blizini, jer cilj je turista što duže zadržati u Perušiću i Ličko-senjskoj županiji, koja nudi mnoge ljepote i znamenitosti, ali i kulturnu baštinu koju nikako ne smijemo zaobići.

Nakon dana provedenog u prirodi, svaki posjetitelj će upoznati i okusiti domaću gastronomiju i na kraju prespavati u domaćem ambijentu. (LpS)

Pećinski park Grabovača Perušić

PROGRAMI UZ POTPORU EURA

Ulaz u Samograd/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ulaz u Samograd/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2018. u 19:10 sati

PERUŠIĆ - Nakon volonterskog projekta GeoEco-Nature Conservation u sklopu kojega će na Grabovači gostovati volonteri iz Estonije i Španjolske u razdoblju od 3. srpnja do 17. kolovoza Javnoj ustanovi Pećinski park Grabovača odobren je još jedan projekt.- kaže se u današnjem priopćenju za javnost.

Ovaj drugi europski volonterski projekt vrijedan je 115 tisuća kuna i šesti je koji se financira iz Erasmus+ Agencije za mobilnost i programe EU Zagreb, naziva "Priroda priča - promoviraj i nauči zaštiti prirodu". Park će primiti 15 volontera iz Grčke, Španjolske i Portugala na mjesec dana od 20. kolovoza do 17. rujna. Projekt će se baviti pitanjima zaštite okoliša i prirode, aktualnim klimatskim promjenama, speleološkim objektima i Naturom 2000.

Osim toga, biti će i ljetna škola za djecu i tečaj stranog jezika. U planu je i organiziranje dvodnevnog ljetnog kampa za djecu na kojem bi se učile osnove speleologije, bivakiranje u prirodi, vezanje čvorova, tehnike spuštanja i penjanja po užetu i brojne druge aktivnosti primjerene djeci. Grabovača će ovog ljeta ugostiti i nekoliko izviđačkih grupa iz Europe. (LpS)

USKORO U SVETOM ROKU U ORGANIZACIJA HOSTELA

Sveti Rok bike tour 29.04.-01.05.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2018. u 11:15 sati

SVETI ROK - Mnogo stvari je krenulo u pravom smjeru od kako je u ovaj kutak Like stigla Ivana Bilen. Ona je najprvo dala novi sadržaj nekadašnjoj školskoj zgradi koja je iz rata izašla ruševna. Jedno vrijeme u njoj su stanovali Turci što su radili autocestu do Svetog Roka, onda je napravljen cjelodnevni boravak za stare osobe pa nije išlo.
Po svemu sudeći sada je krenulo u dobrom pravcu. Hostel je postao poznati cilj turista, bajkera, biciklista, planinara …a od prošle zime u njegovu okrilju je i Izletnički centar Cvituša sa sanjkalištem, zip linijom, ali i parkom skulpture eminentnih hrvatskih kipara.

Jeste li već isplanirali kamo za produljeni vikend početkom svibnja? - ako niste iz Hostela vas pozivaju da im se pridružite na trodnevnom biciklističkom druženju koje je namijenjeno svim uzrastima.

Kako su na lovinačkom području izgrađene i uređene brojne biciklističke staze koje su i dobro označene uz vožnju možete predahnuti u nekoj od obitelji koja ima OPG, osvežiti se i ponešto prezalogajiti koji lički specijalitet, a najpoznatija lovinačka delicija je škripavac sir koji škripa samo tog prijepodnevna kada je napravljen.

Organizatori su se pobrinuli i za zabavu i glazbu s dj-a i tamburašima, ples i ličke pastirske igre, besplatnu vožnju kočijom, besplatan spust ziplinom, lovački gulaš uz piće na Cvituši i roštilj u hostelu. Ukoliko se zateknete u blizini, a nemate bicikli, ne brinite jer možete unajmiti brdske i brdske električne bicikle u turističkoj agenciji LiTo iz Lovinca.

Hostel Sveti Rok svim sudionicima bike toura daruje 15 posto popusta na usluge smještaja i hrane.

Nije to sve bit će toga još ovog proljeća. (LpS)

Tržište rada

335 SLOBODNIH RADNIH MJESTA

Mjesta ima za čak 21 doktora medicine.

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2018. u 9:10 sati

GOSPIĆ - Krajem ožujka u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni ured evidentirano je 2518 nezaposlenih osoba, što predstavlja 230 osoba odnosno 8,4 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 621 osobu ili 19,8 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Regionalni raspored nezaposlenosti - najveći broj nezaposlenih osoba u ožujku 2018. godine evidentiran je u ispostavama Gospić (Grad Gospić, Općine Karlobag, Lovinac i Perušić) - 758 ili 30,1% i Otočac (Grad Otočac, Općine Brinje i Vrhovine) - 705 ili 28,0%, nakon kojih slijede Senj (Grad Senj) - 386 ili 15,3%, Korenica (Općine Plitvička jezera i Udbina) - 267 ili 10,6%, Donji Lapac (Općina Donji Lapac) - 261 ili 10,4% i Novalja (Grad Novalja) - 141 ili 5,6%.

Tijekom ožujka prijavljeno je 335 slobodnih radnih mjesta, što je za 91 radno mjesto ili 37,3 posto više nego u prethodnom mjesecu i za 36 radnih mjesta ili 12,0 posto više nego u ožujku prošle godine. Najviše 1su potrebni skladištari i konobari po 36 radnika ali i liječnika - čak 21. (LpS)

USPJEŠAN USKRS NA GRABOVAČI

DANI OTVORENIH VRATA SAMOGRADA

Uskrs na je u Park Grabovaču privukao brojne posjetitelje/Foto PP Grabovača
Uskrs na je u Park Grabovaču privukao brojne posjetitelje/Foto PP Grabovača
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2018. u 18 sati

PERUŠIĆ - Jučerašnje lijepo i sunčano vrijeme privuklo je na Grabovaču oko 500 posjetitelja koji su uživali u posjetu špilji Samograd i raznolikom programu."Uskrs na Grabovači".

Za djecu je priređeno uskrsno šareno gnijezdo - koke, pilići i pisanice, a organizirana je i izložba zečića, vjenčić i košarica. Dekoracije su izradile vrijedne ruke dječice koja su sudjelovala na uskrsnim radionicama u Narodnoj knjižnici Općine Perušić proteklih mjesec dana.

Ono što je najviše razveselilo najmlađe, zasigurno, je bila potraga za skrivenim pisanicama u kojima ih je očekivalo skriveno slatko iznenađenje. Na radionicama su oni najmlađi izrađivali zečiće te bojali pisanice od stiropora pomoću vodenih bojica, tempera ili flomastera. Sve u svemu, prvi dan otvorenja sezone posjeta Pećinskom parku Grabovača je uspješno završen.

Sve do 22. travnja su Dani otvorenih vrata kada će biti moguće posjetiti špilju Samograd po promotivnim cijenama od 30 kuna po osobi. (LpS)

Zadarski on-line tečar za ribare

Osnove dobre prakse

Radnici plavog gospodarstva od sada u mogućnosti učiti o održivim praksama u akvakulturi i ribarstvu.

Ribari u Podvelebitskom kanalu/Arhiva Lika pressa Gospić
Ribari u Podvelebitskom kanalu/Arhiva Lika pressa Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. ožujka 2018. u 13:45 sati

ZADAR - Jučer je u Sveučilišta predstavljan novi on-line tečaj koji je izrađen u okviru projekta Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources (BLUE SMART). Glavni cilj projekta je stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva te povećanje mogućnosti zapošljavanja sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora.

Tečaj je namijenjen zaposlenicima plavog gospodarstva te će ih osposobljavati za održive akvakulturne i ribarstvene prakse. Detaljnije, tečaj će imati za cilj prekvalifikaciju i unaprjeđenje znanja radne snage (uključujući i trenutno nezaposlene osobe) u različitim sektorima, olakšati pronalazak zaposlenja i ojačati radne vještine. Razvijat će se sljedeći načela ECVET-a (Europski kreditni sustav u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju).

Kako bi tečaj što bolje odgovarao stvarnim uvjetima, projektni partner Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA proveo je analizu o potrebama zaposlenika plavog sektora u RH. Za sam sadržaj on line tečaja odgovorni su stručnjaci tvrtke Cromaris d.d te Sveučilišta u Zadru, dok je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria kroz module prožela edukaciju i važnost održivosti u praksama ribarstva i akvakulture.

- Moduli koji se polažu na on-line tečaju su: anatomija i fiziologija riba, zaštita zdravlja riba, hranidba ribe, tehnologija uzgoja i prerada ribe.- rekla je Slavica Čolak, voditeljica veterinarske službe iz Cromaris d.d.

- Održivost u ribarstvu i akvakulturi termin je koji se u svijetu poznaje i provodi odavno, a u Hrvatskoj se o njemu tek nedavno počelo pričati. Ovakav tečaj svakako doprinosi osvještavanju važnosti održivosti u našim krajevima, ali još važnije, primjeni naučenog znanja u plavom sektoru.- rekao je Patrik Krstinić, stručni suradnik za zaštitu mora iz WWF Adrije.

Nakon što je ove jeseni zaživio diplomski studij "Održivo upravljanje vodenim ekosustavima" na Sveučilištu, projekt Blue Smart omogućio je i da se osim studenata, dodatno obrazuju osobe koje već rade u sektoru plave ekonomije. Tečaj je besplatan, dvojezičan (hrvatski i engleski jezik), on-line, i kao takav dostupan je svima koji su zainteresirani za dodatnu edukaciju.

Tečaj "Osnove dobre prakse u ribarstvu" bit će dostupan od listopada 2018. godine, preko internetske stranice www.bluesmart.hr Nositelj projekta Blue Smart je Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), a projektni partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA, Cromaris d.d. i WWF Adria. Ukupne vrijednosti nešto manje od tri milijuna kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Više o projektu Blue Smart i spomenutom tečaju možete pronaći na poveznici: ww.bluesmart.hr (LpS)

Tržište rada

TRAŽI SE ČAK 14 DOKTORA

Gospićki Dom zdravlja
Gospićki Dom zdravlja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2018. u 00.10 sati

GOSPIĆ - Ukupna registrirana nezaposlenost krajem veljače u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu bila je 2748 osoba, što predstavlja 53 osobe manje nego u siječnju. U odnosu na veljaču prošle godine na listi je bilo 610 osoba manje ili preko 18 posto.
U veljači su prijavljena 244 slobodna radna mjesta, što je za 461 radno mjesto ili 65 posto manje nego u prethodnom mjesecu i za 538 radnih mjesta ili gotovo 70 posto manje nego prošle godine.

Najviše tako se traže 42 konobara, 33 prodavača, 24 kuhara, 14 doktora, osam sobarica, sedam pomoćnih kuhara, sedam čistačica …(LpS)

Neiskorištene mogućnosti razvoja

FANTAZIJA OD LETOVA

Uspon na Gašparac na krpljama
Uspon na Gašparac na krpljama
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2018. u 11:15 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Od našeg čitatelja Brane Javorine dobili smo nekoliko atraktivnih fotografija s jednog njegovog leta u kome je bilo još njegovih prijatelja letača.
Prije nekoliko dana letio je padobranom iznad Gacke doline. Najprije je morao malo planinariti kilometar i pol s tovarom na leđima. Uspeo se na brdo Gašparac poviše mjesta Čovići. Poletište je prije par godina otkrio jedan pilot baš iz samih Čovića.
Brzo se ustanovilo da je ta lokacija jedno od najboljih letjelišta na sjeverni vjetar u Lici pa i šire. Let s Gašparca svaki put oduzima dah zbog panorame koju pruža Gacka dolina u sastavu sa prelijepom rijekom Gackom!!!
Uz ovo letjelište još prije rata iz cijele Hrvatske dolazili su palaglajderi na Plješevicu kod Bjelopolja i spuštali su se nakon dugog leta na Bjelopoljsko polje. U ratu se jedan padobranac, Slovenac, s Kize spustio na sred kupališta u Karlobagu. Drugi su letjeli i jedrilicama s Visočice (Osječani) s koje su polijetali i palagrajdei iako je ispod Ličko polje bilo puno mina. Najpovoljniji uvjeti za letenje u Europi, bar se tako pisalo prije dosta godina, su s Plješevice ponad sela Željave gdje je bio podzemni vojni aerodrom.
Sve su to neiskorištene, kako političari vole reći, komparativne prednosti, koje bi mogle doprinijeti razvoju nerazvijenog dijela Hrvatske u srcu Europe.

Ministarstvo poljoprivrede

OD PONEDJELJKA PODNOŠENJE NOVIH ZAHTJEVA

Poljoprivrednici, od ponedjeljka možete podnijeti zahtjev za potporu za 2018. godinu.

Krave s farme Dejanović na paši na obroncima Plješevice/Foto Bariša
Krave s farme Dejanović na paši na obroncima Plješevice/Foto Bariša
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. veljače 2018. u 14:45 sati

ZAGREB - Objavljen je Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu, a zaprimanje Jedinstvenih zahtjeva za potporu kreće od ponedjeljka, 5. ožujka 2018. godine.

Zahtjev poljoprivrednici mogu podnijeti i/ili popuniti u svim podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, područnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske poljoprivredno - šumarske savjetodavne službe. Popunjen i ispisan jedinstveni zahtjev korisnik vlastoručno potpisuje i dostavlja neposredno ili poštom podružnici Agencije za plaćanja u kojoj je upisan u Upisnik poljoprivrednika.

Ovogodišnji Pravilnik donosi i neke novine u odnosu na prethodni od kojih izdvajamo:
- pojednostavljenje i proširenje obuhvata dosadašnjih izuzeća kod uvjeta za zeleno plaćanje koji se odnose na raznolikost usjeva i ekološki značajne površine;
- svim novim i dosadašnjim korisnicima plaćanja za mlade poljoprivrednike omogućeno je ostvarivanje potpore u razdoblju od ukupno pet godina, što znači da će od 2018. godine plaćanje moći ostvariti i oni mladi poljoprivrednici koji podnesu zahtjev u 2018. godini, a kojima je tijekom razdoblja 2015.-2017. završila mogućnost ostvarivanja plaćanja od 2018. godine zbog praćenja razdoblja pet godina od osnivanja poljoprivrednog gospodarstva;

U okviru IAKS mjera ruralnog razvoja unutar Mjere 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene poljoprivrednicima će su na raspolaganju nove operacije:
10.1.12. Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki
10.1.13. Metoda konfuzije štetnika u višegodišnjim nasadima
10.1.14. Poboljšano održavanje međurednog prostora u višegodišnjim nasadima
10.1.15. Primjena ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima
10.1.16. Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada.

- Omogućili smo mladim poljoprivrednicima petogodišnje korištenje potpora za mlade bez obzira na vrijeme osnivanja gospodarstva. Vjerujem da će ovaj potez potaknuti mlade na preuzimanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od starijih generacija i zadržati ih u ruralnim područjima. Dodatna sredstva mogu dobiti poljoprivrednici koji primjenjuju prakse korisne za klimu i okoliš.- izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Hrvatsko društvo menadžera kvalitete

19. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O KVALITETI

Simpozij se održava u plitvičkom hotelu Jezero.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. ožujka 2018. u 17:00 sati

PLITVIČKA JEZERA - Hrvatsko društvo menadžera kvalitete organizira 19. međunarodni simpozij o kvaliteti, pod nazivom Kvaliteta kao razvojni koncept, u suradnji s uglednim institucijama, sveučilištima i partnerima kao suorganizatorima:

- MSEECQI - Middle and South East European Countries Quality Initiative (Inicijativa za kvalitetu zemalja srednje i jugoistočne Europe);
- Department of Production Engineering and Safety, Faculty of Management Czestochowa, University of Technology, Częstochowa, Poljska;
- Herzen State Pedagogical University, Institute of Economics and Management, St. Petersburg, Rusija;
- Sveučilište Sjever, Varaždin - Koprivnica, Hrvatska;
- Veleučilište Nikola Tesla, Gospić, Hrvatska.

Cilj simpozija je prezentacijom 43 znanstvena i stručna rada iz područja sustava upravljanja znanstvenika i stručnjaka iz 12 zemalja svijeta, prikazati najnovija znanstvena teorijska i praktična dostignuća, ukazati na probleme te ponuditi kvalitetu kao razvojni koncept, u svrhu povećanja konkurentnosti gospodarstva.

U okviru simpozija održat će se:
- Okrugli stol pod nazivom Kvaliteta kao razvojni koncept, na kojem će govoriti panelisti iz pet zemalja, a u radu sudjelovati svi zainteresirani sudionici simpozija.
- Sastanak Upravnog odbora MSEECQI - Inicijative za kvalitetu zemalja srednje i jugoistočne Europe (15 institucija, sveučilišta, udruga i organizacija iz 9 zemalja).
- Promocija knjige pod naslovom: 8D metoda - Sustavno rješavanje reklamacija, koje su autori Krešimir Buntak, Matija Kovačić i Tijan Šebestijan.
- Promocija EOQ Menadžera kvalitete i Auditora kvalitete, okoliša i drugih sustava upravljanja, koji su u proteklom razdoblju završili poslijediplomsko obrazovanje prema harmoniziranoj shemi EOQ - European Organization for Quality.
- Piće dobrodošlice.
- Izlaganje i prezentacija 43 znanstvena i stručna rada autora iz 12 zemalja svijeta, uz simultano prevođenje s engleskog na hrvatski i s hrvatskog na engleski jezik.
- Turistički obilazak Plitvičkih jezera uz stručno vođenje na engleskom i hrvatskom jeziku.
- Zajednička večera u Ličkoj kući.

Pokrovitelji 19. međunarodnog simpozija o kvaliteti su:
- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
- Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
- Hrvatska gospodarska komora
- Hrvatska akreditacijska agencija
- Državni zavod za mjeriteljstvo
- Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj
- Ličko-senjska županija
- Turistička zajednica Zagrebačke županije
- Ekonomski fakultet u Zagrebu (PDS Upravljanje kvalitetom)

Sponzori i donatori 19. međunarodnog simpozija su:
- BDO Savjetovanje d.o.o., Zagreb
- Gradska plinara Zagreb d.o.o., Zagreb
- Hrvatska gospodarska komora
- Oskar, Centar za razvoj i kvalitetu, Zagreb, d.o.o.
- Oskar Edukos-Zagreb, d.o.o.
- Turistička zajednica Zagrebačke županije
- TÜV Croatia d.o.o.
- Visoko učilište Algebra-Zagreb
- Zračna luka Zagreb d.o.o.

Medijski pokrovitelji 19. međunarodnog simpozija su:
- Privredni vjesnik
- Poslovni savjetnik
- Kvalitet i izvrsnost-Beograd
- Production Engineering Archives, Poljska
- Ličke novine, Gospić
- Portal Kvalitet-Beograd,
- Portal inDirektno, Gospić (LpS)

VIŠE O SIMPOZIJU NA POVEZNICI:

www.licke-novine.hr/oglasi%202015/oglasi.html

Ministarstvo regionalnog razvoja

MILIJARDE IZ EUROPE

Raspisan je natječaj za dodjelu preko 10 milijardi kuna.

Sirana Runolist u Krasnu je među prvima koristila potporu Europe/Foto arhiva Lika pressa
Sirana Runolist u Krasnu je među prvima koristila potporu Europe/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. veljače 2018. u 10:45 sati

ZAGREB - Iz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dobili smo priopćenje da je raspisani natječaji za dodjelu 10,1 milijarde kuna iz fondova Europske unije. Otvoreno je 50 natječaja za projekte iz poljoprivrede, poduzetništva, obrazovanja, energetike, prometa, socijale i zaštite okoliša.

Ministarstvo poziva sve zainteresirane i potencijalne prijavitelje da prijave svoje projektne ideje i tako osiguraju realizaciju projekata koji će biti sufinancirani bespovratnim EU sredstvima.

- S obzirom na rastući interes za korištenje novca iz EU fondova, poduzeli smo nekoliko važnih poteza kako bi poboljšali učinkovitost i korisnicima olakšali pristup do raspoloživih sredstava. Kroz natječaje koje provodimo financirat će se brojni projekti čija će realizacija omogućiti kvalitetniji zdravstveni sustav, razvoj poduzetništva i poljoprivrede, veću zaposlenost žena, kvalitetniju prometnu infrastrukturu i bolji sustav zaštite okoliša. Sve to s vremenom će se pozitivno odraziti na stvaranje novih radnih mjesta i veću kvalitetu života građana.- rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Gotovo dvije milijarde kuna iz EU fondova na raspolaganju su za natječaje u sektoru zdravstva. Tako je primjerice za natječaj "Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama" na raspolaganju 1,3 milijarde kuna, a za specijalističko usavršavanje doktora medicine 187 milijuna. U sektoru socijalne skrbi raspisani su natječaji preko kojih se dodjeljuje više od 1,7 milijardi kuna iz EU fondova. Primjerice, 401 milijun kuna dostupan je kroz natječaj "ZAŽELI - Program zapošljavanja žena".

U sektoru poljoprivrede trenutno se provode EU natječaji vrijedni više od 800 milijuna kuna. Gotovo 360 milijuna kuna kroz natječaj restrukturiranja, modernizacije i povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Za projekte razvoja poduzetništva raspisani su natječaji vrijedni više od 300 milijuna kuna.

U financijskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatska ima na raspolaganju oko 80 milijardi kuna iz EU fondova. Projekti se ugovaraju do 2020., ali novac koji nam je dostupan moći će se isplaćivati sve do kraja 2023. Mjere koje poduzima Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije idu u smjeru rasta apsorpcije raspoloživog novca te decentralizacije sustava upravljanja i kontrole fondova EU. (LpS)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

JAVNI PODACI O KORISNICIMA ZEMLJE

Obrađuje se samo jedan djelić Ličkog polja od Perušića do Gračaca/Foto arhiva Lika pressa
Obrađuje se samo jedan djelić Ličkog polja od Perušića do Gračaca/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2018. u 22:45 sati

ZAGREB - Danas je u Narodnim novinama objavljen Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta.Može se pročitati na poveznici Ministarstva poljoprivrede:

http://www.mps.hr/hr/novosti/tko-koristi-poljoprivredno-zemljiste-od-sljedeceg-tjedna-bit-ce-javni-podatak

Pravilnikom se omogućava upis državnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD samo uz pravno valjanu dokumentaciju o vlasništvu/posjedu uz iznimku upisa privatnog zemljišta bez dokaza o vlasništvu/posjedu, ali uz obvezu dokazivanja obavljanja poljoprivredne aktivnosti na parceli putem geotagiranih fotografija.

U ARKOD se mora upisati svo zemljište bez obzira koristi li netko za to zemljište potporu (izravna plaćanja) ili ne. Pravilnik omogućava javnu objavu podataka o ARKOD parceli, uključujući naziv poljoprivrednog gospodarstva koji koristi parcelu. Uvedena je i šifra korištenja za privremeno neodržavane poljoprivredne parcele utvrđene kontrolom na terenu. Na taj način će se spriječiti podnošenje zahtjeva za potporu za neodržavanu parcelu dok korisnik ne dokaže obavljanje poljoprivredne aktivnosti na njoj. Ako poljoprivrednik ne dostavi dokaz da je na proveo određenu poljoprivrednu aktivnost u razdoblju od dvije godine parcela će se brisati iz ARKOD-a. Unapređuje se i pojednostavljuje sustav temeljem nalaza kontrole na terenu, ograničava zlouporaba i špekulacija prilikom upisa poljoprivrednog zemljišta u ARKOD, omogućuje se bolja kontrola korištenja, transparentnost sustava te javna objava korisnika svih ARKOD parcela.

- Ovaj pravilnik je prvi korak prema transparentnom i pravednom sustavu praćenja korištenja poljoprivrednog zemljišta i potpora koje se na njega ostvaruju. Oko 100 tisuća poljoprivrednih proizvođača u sustavu je izravnih plaćanja, a gotovo je ista brojka onih koji zemlju za koju dobivaju potporu i koriste na primjeren način. Na žalost, dovoljan je samo jedan loš primjer da se poljulja povjerenje u sustav. Zato smo odlučili učiniti sustav korištenja poljoprivrednog zemljišta transparentnim i dostupnim javnosti jer je osim bolje kontrole trošenja javnih sredstava, najvažnije održati povjerenje u naše poljoprivredne proizvođače i u sustav koji ih prati.- izjavio je ministar Tomislav Tolušić. (LpS)

Poziv ličkim poljoprivrednicima

KAMP ŠIMUNI TREBA HRANE I PIĆA

Jedna od plaža u Kampu Šimuni/Foto KŠ
Jedna od plaža u Kampu Šimuni/Foto KŠ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. veljače 2018. u 12:30 sati

ŠIMUNI - Na južnoj strani otoka Paga, okružen borovima i cvjetovima oleandra, smjestio se Camping Village Šimuni.To je jedan od najatraktivnijih hrvatskih kampova. Uz kupanje, dobru hranu i piće dočekati će vas i dobro raspoloženje kao nigdje drugdje.

Kamp se rasprostire na površini od 40 hektara otoka Paga i ima dva kilometra pješčanih plaža. Može odjednom primiti 3800 gostiju, a prošle gorine ostvareno je 300 tisuća noćenja.

Kako bi proširili i nadopunili svoju gastro ponudu pozivaju ličke proizvođače hrane i pića da se jave na

NATJEČAJ ZA JAVNU NABAVU

Kamp ŠIMUNI d.o.o., Šimuni 106, 23251 Kolan, objavljuje poziv natječaja za javnu nabavu slijedećih artikala:
1.riba, 2. meso, 3. voće i povrće, 4. mliječni proizvodi, 5. alkoholna i bezalkoholna pića, te ostalih prehrambenih proizvoda

Sve ponude molim slati na mail :
ljubica.marzic @camping-simuni.hr ili se javiti na broj mobitela 091/4550-194. (LpS)

Nakon potrage po trgovinama

DAJKON MRKVA SAMO KOD ZAGIJA

Za nekoliko dana vlasnik trgovine Zagi u Gospiću nabavio mi je istočnjačku povrtnicu.

Mrkva sorte Dajkon na autorovu stolu
Mrkva sorte Dajkon na autorovu stolu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. veljače 2018. u 21:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Kako sam krajem prošle godine pogodio u bolnicu, tako mi mobitel nije prestajao zvoniti. Tako je bilo i poslije dolaska kući. Dočekalo me je brod mailova i - računa,m i brojni pozivi prijatelja a i fejsovci su vidjeli da me duže vremena nema kao i čitatelji Ličkih novina.

Počeli su mi stizati savjeti za prehranu, a nekoliko njih je preporučilo mrkvu. Dragan iz Zagreba, gdje može birati i liječnike i trgovce, preporučio mi je bijelu mrkvu u prehrani jer ju i on koristi. Brat Mirko mi je rekao da smiksam mrkvu i ciklu i iscijedim limuna u to. To mi je potvrdila i sestrična Višnja koja je u Zagrebu apotekarica, odnosno magistra ili ti ljekarnica, kako ko voli i razumije. Višnja mi je napomenula da se iz mrkve s nešto jestivog ulja izdvaja A vitamin, odnosno beta karoten, jer se on jedinio otapa u ulju. Rekla mi je da mogu dodati i drugog voća i nešpricanog zelenog povrća... jasno u svježem stanju.
Tako nastaje u blenderu ili u mikseru smuti. Njega preporučuju konzumirati za doručak, a u velikim mjestima nose ga po uredima i kućama kao u Gospiću pizzu.
Počeo sam po Gradu tražiti bijelu mrku i svi su mahali glavom. Sjetio sam se prijatelja Darka Majetića i njegove supruge Marice. To vam je ona vrijedna obitelj nedaleko Alarova brda koja se bavi povrtlarstvom i voćarstvom u Gospiću i u Donjem Kosinju. Redoviti su i na Jeseni u Lici. Lani sam od njih dobio mrkve i bilo je u njoj je bilo žutih. Tada nisam ni znao što jedem ali nisam primijetio neku bitnu razliku ukusa.

Prošlog tjedna bio sam nekoliko putu u bolnici, nije ništa strašno, i svratio sam trgovinu u Zagi i pitao za bijelu mrkvu. Ni oni nisu znali o čemu se raspitujem ali je vlasnik trgovine poručio da ostavim broj telefona i da će mi se javiti. Nije prošlo nego nekoliko dana, a u subotu navečer dobio zvao me Zagi i reče mi je dovezao bijelu mrkvu. Kad sam pitao koliko stoji kilogram, on reče da je ista cijena kao i za crvenu. Jutros sam dobio prvu kilu Dajkon mrkve i odlučio sam ju uporabiti u saftu za ručak. Nisam stavio crvenu mrku, pa je saft bio bljedunjav ali ukusan.

Nutritivne informacije za bijelu mrkvu u količini od 100 grama skinute s interneta gdje ima mnogo o ovoj mrkvi:

Kalorije (kcal) 18, masti 0,1 g, zasićene masne kiseline 0 g , polinezasićene masne kiseline 0g., mononezasićene masne kiseline 0 g, kolesterol 0 mg, natrij 21 mg, kalij 227 mg, ugljikohidrati 4,1 g, dijetna vlakna 1,6 g, šećeri 2,5 g, bjelančevine 0,6 g, vitamin A 0 IU (međunarodna jedinica), Vitamin C 22 mg, kalcij 27 mg, željezo 0,4 mg, vitamin D 0 IU, Vitamin B6 0 mg, vitamin B12 0 µg, magnezij16 mg.

Najbolje je, vidio sam ovih dana, napraviti malu porciju koja se može odmah pojesti uz dugo žvakanje i meljanje po ustima. Miksao sam bijelu i crvenu mrku, maslinovo ulje, kivi, mandarinu, jabuku i bananu. Bilo je ukusno i predobro, a i zasitno.
O Dajkonu ima dosta informacija na internetu ali moj Zagrepčanin mi je ispričao, što bi rekli Dalmatinci, pravu štoriju, o tome merlinu. On se već tisućljetima upotrebljava u Kini i Japanu. Nakon atomske bombe na zemlji oko uništenih gradova Japanci su pet godina sadili Dajkon, koji je bran i uklanjan, a šeste godine bila je plodna zemlja.

Ministarstvo poljoprivrede

POČINJE ISPLATA POTPORE POLJOPRIVREDNICIMA

Za isplatu osigurano preko milijardu kuna

Ispaša ovaca u Lici/Foto arhiva Lika pressa
Ispaša ovaca u Lici/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. veljače 2018. u 9:20 sati

ZAGREB - U redakciju smo dobili priopćenje iz Ministarstva poljoprivrede o isplati potpore poljoprivrednicima:
- Isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima za proizvodnu 2017. godinu počinje u ponedjeljak 19. veljače 2018. godine. Za isplatu je osigurano 1.073.655.324,13 kuna, a primit će ih oko 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstva koja su podnijela Jedinstveni zahtjev u 2017. godini te prošla kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Izravna plaćanja dodjeljuju se samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja.
Podsjećamo, u studenom prošle godine poljoprivrednicima je isplaćeno 948 milijuna kuna predujma izravne potpore za 2017. godinu. U prvom dijelu isplate koja započinje u ponedjeljak, isplatit će se ukupno 1.073.655.324,13 kuna. Sredstva su namijenjena za sljedeće potpore:
osnovno plaćanje, zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje, proizvodno vezana plaćanja za: krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, povrće, voće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve.

U drugom dijelu isplate, koja će uslijediti u svibnju, poljoprivrednicima će biti isplaćeno 1.225.821.137,99 kuna za preostali dio izravne potpore i osjetljive sektore (mliječne krave, rasplodne krmače, duhan i maslinovo ulje,) te za IAKS mjere ruralnog razvoj (Mjera 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 - Ekološki uzgoj, Mjera 13 - Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima).

Prije isplate provest će se prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se financiraju iz proračuna RH. Poljoprivrednici koji su prijavili, pored redovnih, zaštićene račune dobit će iznos potpore do 50.000,00 kn na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun.

Nakon što isplata završi, poljoprivrednici mogu dobiti informaciju o isplaćenim potporama telefonskim pozivom u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili e-poštom na info@apprrr.hr uz predočenje svog Matičnog identifikacijskog broja poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG). (LpS)

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU

EURI ZA OBNOVU KULTURNE BAŠTINE

Iz EU fondova 777 milijuna kuna za obnovu kulturne baštine.

Brinjski Sokolac obitelji Frankopana vapi za obnovom/Foto arhiv Lika presssa Gospić
Brinjski Sokolac obitelji Frankopana vapi za obnovom/Foto arhiv Lika presssa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. veljače 2018. u 20:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU dosad ugovoreni projekti osigurat će više od 700 novih radnih mjesta, ojačati hrvatske kulturne brendove i destinacije te produljiti turističku sezonu.- kaže se u priopćenju Ministarstva.

Do kraja siječnja 2018. Ministarstvo je u okviru poziva "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine" ugovorilo projekte diljem Hrvatske čija ukupna vrijednost iznosi gotovo milijardu kuna, od čega su 776,9 milijuna kuna bespovratna EU sredstva.

- Poziv za obnovu kulturne baštine jedan je od najuspješnijih u okviru aktualnog financijskog razdoblja 2014.-2020. Njegovi učinci multiplicirat će se u brojnim područjima. Dosad ugovoreni projekti stvorit će više od 700 radnih mjesta, ojačat ćemo hrvatske kulturne brendove i destinacije te produljiti turističku sezonu.- rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Kroz integrirane razvojne programe temeljene na obnovi i revitalizaciji kulturne baštine Hrvatskoj je dodijeljeno 903 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ova su sredstva namijenjena za ulaganja u kulturna dobra i razvojem dodatnih turističkih, ali i ostalih sadržaja, u skladu s održivim razvojem lokalnih sredina.

Primjerice, ugovoreni su projekti turističke valorizacije spomenika riječke industrijske baštine čija ukupna vrijednost iznosi preko 80 milijuna kuna. Projekt stvaranja novog integriranog kulturno-turističko proizvoda Grada Zadra kroz obnovu i turističku valorizaciju kulturnih dobara te unaprjeđenje sustava za upravljanje i promociju destinacije iznosi preko 66 milijuna kuna. Ugovoren je i projekt zaštite kulturnog naslijeđa obitelji Frankopan na području Primorsko-goranske županije vrijedan 64 milijuna kuna koji obuhvaća 17 kaštela i dvije sakralne lokacije.

- Nedvojbeno je da će navedeni projekti zaštititi hrvatsku kulturnu baštinu i istovremeno je otvoriti brojnim posjetiteljima koji još nisu dovoljno upoznati s našim kulturnim bogatstvima. Time ćemo stvoriti preduvjete za još kvalitetniji razvoj naših krajeva.- istaknula je ministrica Žalac.

Pregledali smo neke dokumenta Ministarstva, ali nismo našli ono što nas je zanimalo, zato smo se obratili glasnogovornici pitanjem koliko je projekata s područja Ličko-senjske županije, koja sve više osjeća blagodati turizma koji bi mogao povući i ostalo gospodarstvo.

- Nastavno na Vaš upit o eventualnim projektima iz područja kulturne baštine u Ličko-senjskoj županiji, nažalost Vas moram obavijestiti da od iznosa navedenog u priopćenju, nema projekata s područja Ličko-senjske županije.- javila nam je mailom Lana Pocrnja, glasnogovornica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Začuđujuća je to činjenica da od pedesetak tisuća stanovnika ovog dijelahrvatske nitko nije vidio šansu za potporu iz Brisla. Zar to ne zavrjeđuje rimski vodovod u Novalji kojim je s Novaljskog polja stigla voda u luku i brodogradilište. Nastavno primorskoj zaštiti kulturnog naslijeđa Frankopana, zar nitko nije mogao vidjeti sebe u tome projektu. Kao, primjerice, Otočani koji su zahvaljujući Frankopanima jedno kraće vrijeme imali čak i biskupiju. Zašto u Ministarstvo nije stigao projekt daljnje restauracije i obnove Frankopanske kule u sred Brinja, koja se obnavlja već pola stoljeća. Zar nema nikakvih tragova o jednom od Frankopana u Modrušu?

Moglo bi se zaštititi i ostatke rimskog ljetnikovca u Bilaju, ili ostatke Krbavske katedrali u gradu Krbavi, zašto nikome nije palo na pamet za uredi stari grad Mrsinj, jer mnogi i ne znaju gdje je on niti su čuli za njega. Gradina je bezbroj u cijeloj Lici. Možda bi se mogao zaštititi i Laudonov kraj koji polagano umire na rubu Krbavskog polja gdje su do generala Ernesta Gideona Laudona bili živi pjesci i gutalo to polje.

Autor redaka se otvoreno pita kuda to sve vodi?

Bio bih najsretniji da me netko demantira u ovim razmišljanjima, jer dobro znam što Brinjacima znači Sokolac. Pa, ljudi moji, on otvara sva vrata i dan danas.

Tržište rada u Ličko-senjskoj županiji

TRAŽI SE PREKO 700 RADNIKA I ŠEST LIJEČNIKA

Odavno nije zabilježena takva potražnja za radnicima.

Zračni snimak gospićke bolnice/Foto arhiva Likapressa
Zračni snimak gospićke bolnice/Foto arhiva Likapressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. veljače 2018. u 13:00 sati

GOSPIĆ
- Krajem siječnja Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Područnom uredu Gospić evidentirana je 2801 nezaposlena osoba. To predstavlja 291 osobu odnosno ili gotovo 12 posto više nego u prethodnom mjesecu i 667 osoba ili dvadesetak posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba imale su ispostave Gospić (833 ili 29,7%) i Otočac (793 ili 28,3%) nakon kojih slijede Senj (427 ili 15,2%), Korenica (331 ili 11,8%), Donji Lapac (262 ili 9,4%) i Novalja (155 ili 5,5%). U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je povećanje broja nezaposlenih u svim ispostavama i to redom Korenica 23,0%, Novalja 18,3%, Gospić 12,9%, Otočac 10,0%, Donji Lapac 6,1% i Senj 5,7%.

U siječnju su s liste nezaposlenih izašle 152 osobe, od čega je zasnivanjem radnog odnosa posao dobila 71 osoba, a još osam ih je zaposleno na razne načine od registracije obrta do rada na određeno vrijeme.

Prošlog mjeseca prijavljeno je 705 slobodnih radnih mjesta, što je za 610 radnih mjesta ili 642 posto više nego u prethodnom mjesecu i za 555 radnih mjesta ili 370 posto više nego u siječnju prošle godine. Najviše prijavljenih potreba (m/ž) bilo je u sljedećim zanimanjima (broj prijava 6 i više): konobar 92, kuhar 57, čistačica 43, recepcionar 40, hotelijersko-turistički službenik, prodavač i sobarica po 27, mornar 25, kuhinjski radnik 22, pralja 21, blagajnik, čuvar objekata i okoliša i pečenjar po 17, poljoprivredni radnik i medicinska sestra po 15, vrtlarski radnik i ekon. službenik po 14, pipničar 9, slastičar i čuvar po 8, električar održavanja 7, pom.

Zanimljivo je da se traži i sedam doktora medicine, od čega je čak petero za Opću bolnicu u Gospiću. (LpS)

Tragom Ličkih novina

UDARNIČKI RAD NA TUNELU LIKA-GACKA

Prije 54 godine završavani su radovi na tunelu koji je spojio vode Like i Gacke za HE Senj. Tehničar je tamo bio Zdravko Rajković.U tekstu je autor ovih redaka našeo jedno poznato mu brinjsko ime i prezime - Zdravko Rajković.

Fotografija iz 1964. godine/Arhiv DAG-a
Fotografija iz 1964. godine/Arhiv DAG-a
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2018. u 10:0 sati

Priredio Maarko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovih dana javila nam je preko Fejsa Marina Mataija da ima sačuvan dio Ličkih novina broj 19 (275) gdje je reportaža o gradnji tunela koji s će spojiti vode Like i Gacke u Šumećici kod Otočca. Na gradnji tunela radio je i njen otac Mate Tonković koji je rođen u Šumećici.

Tragom te informacije obratili smo se zamolbom u Državni arhiv Gospić i isti dan dobili kopiju te priče objavljene 1. listopada 1964. Naime, u Arhivu se čuvaju kompleti Ličkih novina i sljedbenika Ličkog vjesnika i dostupni su zainteresiranim osobama i institucijama.

Reportažu je napisao Stipe Mažar 1964. godine tadašnji glavni i odgovorni urednik Ličkih novina, inače rodom iz Podlapca, koji je znalački radio svoj novinarski posao, a posebice je volio reportaže.

Iz reportaže saznajemo da su objekte za HE Senj radile brojne tvrtke Hidroelektra, Tehnogradnja, Konstruktor, Tunelogradnja… iz cijele bivše države i da su poslovi obavljani - prije roka. Prije 54 godine tunel dug 10 kilometara bio je prokopan i počelo je betoniranje. Cijelo radilište bilo je na dužini od 80 kilometara. Na dijelu radilišta, u Šumećici, gdje se spajaju vode i odlaze u jezero Gusić polje, Mažara je pratio Zdravko Rajković, operativni tehničar Tunelogradnje Beograd.

- Ovo je četvrta i posljednja porođajna jesen senjskog hidrosistema. Slijedeće godine, negdje na početku toplog ljeta, okončat će se izgradnja. Ostavit će graditelji svoja gradilišta u Kruščici, Crnom jezeru, Brlogu, Gusić-polju… I ovdje u Šumećici.- piše S. Mažar.

U reportaži je autor ovog teksta naišao na poznato brinjsko ime i prezime - Zdravko Raković. Upoznali smo se u proljeće 1992. godine kada je bio šef radilišta Industrogradnje na izgradnji novog Budačkog mosta u Gospiću. Danas smo se čuli preko jednog zajedničkog prijatelja iz Brinja, i bio je malo zbunjen direktnim pitanjem - gdje je radio 1964. godine.

Rajković je bio stipendist GP Lika iz Gospića i najprije je tamo radio i to u Kninu, a te 1964. godine radio je na gradilištu Tunelogradnje u Šumećici gdje je ona imala 360 radnika. Krajem godine postao je i šef radilišta.


Europski dan broja 112.

USPJELA VJEŽBA U PERUŠIĆU

Žurne službe i njihova ponekad zagonetna oprema izazvale su interes školske djece.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. veljače 2018. u 15:55 sati

PERUŠIĆ - Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (11. veljače), Područni ured zaštite i spašavanja (PUZS) iz Gospića je u suradnji s Općinom Perušić, Hrvatskim šumama Šumarijom Perušić, DVD-om Perušić, Policijskom postajom Gospić, Hrvatskom gorskom službom (HGSS) Stanica Gospić, Gradskim društvom Hrvatskog crvenog križa (HCK) Gospić, i Domom zdravlja Gospić održao vježbu evakuacije i spašavanja u upravnoj zgradi Šumarije. Pokazno-terenskom vježbom civilne zaštite "Šumarija 2018." prikazano je angažiranje i koordinacija žurnih službi u slučaju požara u upravnoj zgradi Šumarije Perušić..

Cilj vježbe "Šumarija 2018." bio je provjera Plana evakuacije i spašavanja u upravnoj zgadi Šumarije, te radnika određenih za rukovođenje evakuacijom da upoznaju i ovladaju osnovnim znanjem iz područja evakuacije i spašavanja ljudi, te da se osposobe za rukovođenje evakuacijom i spašavanjem u specifičnim okolnostima koje mogu nastati djelovanjem iznenadnog događaja i ugroziti život ili zdravlje osoba na radu.

Kako sve ne bi ostalo samo na onima velikima, svemu ovome prisustvovali su i učenici Osnovne škole u pratnji učitelja i učiteljica kako bi spoznali rad žurnih službi u stvarnim okolnostima. Tako je za njih organizirana prezentacija vozila i opreme svih službi na kojoj su učenici ujedno saznali više o tome kako postupiti u hitnim slučajevima i raznim nezgodama (potres, poplava, požar), te su ih predstavnici PUZS Gospić, HGSS, DVD, Policijske postaje, Doma zdravlja i Gradskog društva Crvenog križa Gospić upoznali s telefonskim brojevima žurnih službi - 112, 192, 193, 194 - i kako se njima pravilno koristiti.

- Samom vježbom izvršena je provjera aktiviranja i brzine mobilizacije, te prilagodbe u uvjetima na lokaciji vježbe operativnih snaga civilne zaštite koje sudjeluju u vježbi, te provjera standardnih operativnih postupaka, kompatibilnosti i koordinacije operativnih snaga u spašavanju, evakuaciji i zbrinjavanju ugroženih osoba u slučaju požara.- kaže Joso Živković pročelnik PUZS-a.

Kroz vrlo zanimljivu vježbu i poučnu prezentaciju svih žurnih službi, i uz brojna postavljena pitanja, učenici su saznali mnoštvo korisnih informacija koje će im zasigurno pomoći ukoliko se i sami nađu u situaciji u kojoj moraju tražiti pomoć žurnih službi, koje su danas pokazale da su spremne i za najteže zadatke koji se pred njih stave.

Na vježbi su bili načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović i izaslanica župana ličko-senjskog Sanja Vladetić. (LpS)

Dobre vijesti iz Vile Like u Svetom Roku

Splićani na Cvituši
Splićani na Cvituši

SNIJEG PRIVLAČI DALMATINCE
Sutra se očekuje dalmatinska "okupacija" Cvituše u Lovincu.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. veljače 2018. u 12:40 sati

LOVINAC - Od prošlog vikenda osoblje tvrtke Vila Lika, u čijem sastavu uz Hostel Sveti Rok posluje i Izletište Cvituša, zadovoljno trlja ruke.

Kad su mislili da je ova zima propala, pao je snig i snizio brda i dolove. Već na prvu vijest o Cvitušu mnogi su se uputili u - Lovinac. Proteklog vikenda bila je velika gužva u kojoj su dominirali gosti iz prekovelebitske Dalmacije, a ovih dana dolaze đaci na jednodnevne izlete, a za njih se jelo priprema u Hostelu.

U pravilu su to osnovnoškolci od Zadra do Splita, a na slici kosu snimili radnici Cvituše su splitski učenici. (LpS)

Adria hotel forum

STIŽU SVJETSKI INVESTITORI I HOTELIJERI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. VELJAČE 2018. U 22:15 SATI

ZAGREB - Iz Adria hotel foruma dobili smo priopćenje da se 14. i 15. veljače, po šesti put održava Forum, najveća hotelsko-investicijska konferencija u jugoistočnoj Europu i jedna od pet najvećih u Europi!

Najveća vijest ove godine je da će se predstaviti investitori koji upravljaju s ukupno više od 500 milijardi dolara, a potpredsjednici globalnih hotelskih kompanija pričaju o budućnosti industrije! Radi se o investicijskim fondovima Starwood Capital i Morgan Stanley. Panel diskusija investitora moderirat će Dirk Bakker, voditelj odjela hotelskih investicija za područje Europe, Afrike i Bliskog Istoka, a panelisti su: Keith Evans, potpredsjednik za hotelske akvizicije, Starwood Capital i Ulf Pleschiutschnig, Direktor za investicije za jugoistočnu Europu, Austriju, Nizozemsku i zemlje Skandinavije, Morgan Stanley.

No, nisu samo investitori naše zvijezde. Preko 60 stručnjaka koji dolaze na Forum koji upravljaju tisućama hotela, prate globalno tržište i znaju na koji način će se hotelska industrija razvijati u narednim godinama. Samo neki od njih su: Christian Giraud, stariji potpredsjednik za razvoj za Europu, Accor Hotels, Accor Hotels koji upravlja s 2852 hotela i ukupno 321.266 soba u 32 zemlje Europe, Kenneth Hatton, stariji potpredsjednik za globalni razvoj, Belmond
Belmond je kolekcija od 49 ikonskih hotela, vlaka i riječna kruzera u 24 zemlje, Andrew Sangster, vlasnik, Hotel Analyst, Andrew Sangster je vodeći financijski novinar koji je prije 10 godina pokrenuo svoj projekt Hotel Analyst s ciljem da postane intelektualni "hub" za hotelsko-investicijsku industriju.

Kako bismo čuli i o praksi drugih mediteranskih zemalja u razvoju turizma kao gospodarske djelatnosti, dolaze ministar turizma Malte, dr. Konrad Mizzi, državni tajnik za razvoj i turističke politike Ministarstva turizma Grčke, George Tziallas i državni tajnik Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović.

Ovogodišnja tema Foruma je "OUR OWN RESPONSIBILITY". Povod temi su geopolitička i sigurnosna situacija koje u svim europskim zemljama uvelike utječu na turističke rezultate. I dok cijela regija bilježi značajan porast turista i investicija, neupitno je da će u određenom trenutku doći do oporavka sjeverne Afrike i Turske. (LpS)

Konačno snijeg za sanjkanje

CVITUŠA JE BILA PREPUNA

Konačno su danas mnogi uživali na lovinačkom snigu.

Uživanje na lovinačkom snigu/Foto Izletište Cvituša
Uživanje na lovinačkom snigu/Foto Izletište Cvituša
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. veljače 2018. u 21:10 sati

Fotografije Izletište Cvituša


LOVINAC - Izletište Cvituša koje se nalazi na i pod Cvitušom, uz Zir najpoznatijem lovinačkom brdu, danas je pružila radost i uživanje na snigu.

Mnogi su jedva dočekali da Lika zabijeli lička brda i doline, a posebice Dalmatinci kojima nikad nije dosta ličkog sniga. Cika djece i po koji strogi roditeljski uzvik parali su gotovo cijeli dan zrak, a kako je bilo sunčano vrijeme ugodi nije bilo kraja. Za one starije bilo je kuvanog vina i rakije, a za mlade vrućega čaja … (MaČ)

Ministarstvo poljoprivrede

NOVA PRAVILA ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Tko koristi poljoprivredno zemljište mora biti javni podatak.

Djelić iskorištenih površina u Lici/Arhiva Lika pressa
Djelić iskorištenih površina u Lici/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. siječnja 2018. u 20:20 sati

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta kojim se omogućuje upis poljoprivrednog zemljišta u ARKOD samo uz pravno valjanu dokumentaciju o vlasništvu/posjedu. Prijedlogom se dopušta iznimka za upis privatnog zemljišta bez dokaza o vlasništvu/posjedu, ali uz obvezu dokazivanja obavljanja poljoprivredne aktivnosti na parceli putem geotagiranih fotografija. (LpS)

Više na poveznici

www.mps.hr/hr/novosti/tko-koristi-poljoprivredno-zemljiste-mora-biti-javni-podatak

Ministarstvo poljoprivrede

Transparentna i pravična dodjela drvne mase

Seoskim pilanama povećana kvota za petinu oblovine.

Izvoz trupaca iz Like/Foto arhiva Lika pressa
Izvoz trupaca iz Like/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. siječnja 2018. u 18:35 sati

ZAGREB - Hrvatske šume objavile su 19. siječnja javni poziv za prodaju godišnje količine od 2.100.000 kubičnih metara trupaca. Interes za kupnju drvne sirovine mogu iskazati tvrtke koje su u RH registrirane do 1. prosinca 2017. godine i kojima je primarna djelatnost prerada drva i proizvodnja namještaja. Rok za podnošenje zahtjeva traje do 2. veljače 2018. do 24 h.

Raspodjela drvne sirovine bit će utvrđena okvirnim ugovorima s rokom do 2027. te konkretizirana kroz godišnje ugovore koji će se primjenjivati u tom razdoblju temeljem kriterija iz Pisma razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojeg su Hrvatske šume s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri HGK-a potpisale 15. prosinca 2017.

S novim modelom raspodjele drvne sirovine fokus se stavlja na proizvođače namještaja (razred dovršenosti VIII) i na proizvođače proizvoda iz razreda dovršenosti 0 - III s godišnjom isporukom do 10.000 kubičnih metara koji su uglavnom jedini poslodavci u ruralnim područjima. To znači da će proizvođači namještaja dobiti svu potrebnu količinu drvne sirovine, dok će male tvrtke imati mogućnost dobiti do 20 posto veće količine uz uvjet da zadovoljavaju isklične kriterije natječaja.

Među kriterije koje moraju ispuniti svi podnositelji zahtjeva prvi puta je uvrštena obveza dostavljanja izvješća o prodaji gotovih proizvoda. Konkretno, temeljem faktura svi moraju dokazati proizvedene i prodane količine proizvoda iz razreda dovršenosti 0 - VIII, u razdoblju od 1. listopada 2016. godine do 30. rujna 2017. godine. Nadalje, u dokumentaciji mora biti i potvrda Zavoda za mirovinsko osiguranje o broju zaposlenih radnika sa stanjem na dan 15. listopada 2017. godine. Sve odobrene količine drvne sirovine dodijeljene svakom pojedinom kupcu bit će dostupne na internetskoj stranici Hrvatskih šuma.

- Drago mi je da su drvoprerađivači zajednički sjeli i izradili transparentan model dodjele drvne mase. Malim proizvođačima koji su ključni za održivost radnih mjesta u ruralnim područjima osigurali smo 20 pošto više drvne mase, a proizvođače namještaja izdvojili u poseban razred, kako bi im osigurali dodatnu sirovinu za proizvodnju finalnog proizvoda.- izjavio je ministar Tolušić, te dodao da su uvedene i nove procedure nadzora prometa drvom. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

USKORO ZAKON O OPG-IMA

I obiteljska poljoprivredna gospodarstva imat će svoj zakon.

Jesen u Lici je velika izložba OPG-ovaca/Arhiva Lika pressa Gospić
Jesen u Lici je velika izložba OPG-ovaca/Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. siječnja 2018. u 21:45 sati

ZAGREB - Vlada RH danas je dala potporu konačnom tekstu Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) i uputila ga u Hrvatski sabor na usvajanje.

Zakon prvi puta utvrđuje jasnu razliku između OPG-a, definira što su samoopskrbna gospodarstva, a što ona koja proizvode za tržište, ali nikom ne ukida prava na izravna plaćanja i trženje svojih proizvoda.

Svrha ovog zakona je usmjeriti OPG-ove na daljnji razvoj vlastitih kapaciteta kako u proizvodnji tako i pružanju usluga, olakšati im profesionalizaciju na sve zahtjevnijem tržištu. Zakon uređuje da su proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život zaštićeni od ovrhe kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje članova OPG-a. Kroz zakon se daje i mogućnost da u radu na sezonskim i povremenim poslovima što se obavljaju na OPG-u smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a omogućit će i daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera.

Zakon nadalje motivira da jedna obitelj upravlja jednim OPG-om kako bi se postiglo brže okrupnjavanje proizvodnih resursa s ciljem održivog gospodarenja i samozapošljavanja članova obitelji. Uvodi se i obveza upisa u registar OPG-ova, što će raditi Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Time će se konačno dobiti cjelovita baza podataka o proizvođačima i njihovim proizvodima koje će tržiti izravno ili tek nakon prerade. Hrvatska poljoprivreda do sada nije nikada imala pouzdane podatke o proizvodnji OPG-a kojih je oko 150 tisuća, što je bilo veliki minus i kod kreiranja strateških projekata.

- Naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva nailazila su na brojne prepreke koje su kočile njihovo poslovanje i razvoj. Sada smo izradili zakon isključivo za njih, a danas je Vlada RH dala potporu konačnom prijedlogu zakona te vjerujem kako će potporu ubrzo dobiti i u Hrvatskom saboru s obzirom da ga je u prvom čitanju podržalo više od 100 zastupnika.- kazao je ministar Tomislav Tolušić. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

SVE VIŠE ZAŠTIĆENIH PROIZVODA

Od danas je u Europi zaštićeno ime Slavonskog meda. Nakon Ličkog krumpira na redu i Lička janjetina.

U europskom redu zaštite je i Lička janjetina/Arhiva Lika pressa
U europskom redu zaštite je i Lička janjetina/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2018. u 15:30 sati

ZAGREB - Iz ministarstva poljoprivrede dobili smo priopćenje da je u Službenom listu Europske unije, L 17 od 23. siječnja 2018. objavljena: PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2018/95 od 9. siječnja 2018. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla ("Slavonski med"- ZOI).
Time je Republika Hrvatska, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, "Ogulinskog kiselog zelja"/"Ogulinskog kiselog kupusa", Baranjskog kulena, Ličkog krumpira, "Istarskog pršuta"/"Istrskog pršuta", Drniškog pršuta, Dalmatinskog pršuta, "Poljičkog soparnika"/"Poljičkog zeljanika"/"Poljičkog uljenjaka", Zagorskog purana, Krčkog maslinovog ulja, Korčulanskog maslinovog ulja, Paške janjetine, Šoltanskog maslinovog ulja, Varaždinskog zelja, "Slavonskog kulena"/"Slavonskog kulina" i Međimurskog mesa 'z tiblice, zaštitila i registrirala na zajedničkom EU tržištu naziv još jednog tradicionalnog proizvoda provjerene i priznate kvalitete.

Pored Ličke janjetine, Paške soli i Zagorskih mlinaca koji su u postupku registracije naziva na razini Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede u siječnju je proslijedilo Europskoj komisiji zahtjeve za registraciju još tri nova zaštićena naziva i to: Bjelovarski kvargl, Varaždinski klipič i Rudarska greblica. (LpS)

Planovi Agro Velebita Lovinac

NAVODNJAVANJE LIČKOG KRUMPIRA

Ove godine planira se značajno povećanje proizvodnje ličkog krumpira jer su izvršene pripreme za navodnjavanje krumpirišta.

Lički lovinački krumpir u cvatu/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Lički lovinački krumpir u cvatu/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. siječnja 2018. u 14:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

LOVINAC - Nekadašnja Poljoprivredna zadruga iz Lovinca i Udruga proizvođača krumpira iz Gospića pokrenuli su proces zaštite ličkog krumpira i dobivena je markica geografskog podrijetla.

U međuvremenu je osnovana tvrtka Agro Velebit koja je prošle godine proizvela 300 tona ličkog krumpira, a bavi se i stočarstvom.

- Ugovorili smo prodaju naše proizvodnje ličkog krumpira s nekoliko trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a i s jednim zagrebačkim lancem restorana Submarine kod kojih se pokazao dobrim za ponfri, pa će sva količini biti plasirana do kraja ovog mjeseca.- kaže dipl. ing. Nikola Vidaković, direktor Agro Velebita.

Inače, prošla je godina bila loša za krumpir pa nije bilo ni otkupa od individualnih proizvođača.

Ove godine u planu je povećanje krumpirišta za 20 posto što će ukupno iznositi 35 hektara. Osim toga u planu je i navodnjavanje koje će gotovo udvostručiti prošlogodišnju proizvodnju i osigurati prinos od 25 do 30 tona po hektaru.

Lovinčani su se dosta potrudili nakon dobivanja markice i zaštite prizvoda kako bi proizvodnju što bolje plasirali na hrvatskom tržištu. Tako, recimo, u Zagrebu imaju dostavu na vrata a mogu se naručiti različite količine koje su pakovane u papirnate kese ili u kartonske kutije.

Više o ličkom krumpiru možete saznati na donjim poveznicama:

www.licki-krumpir.hr

www.agrovelebit.hr

www.facebook.com/lickikrumpir

Inicijativa iz Ministarstva poljoprivrede

EUROPA TRAŽI DA SE SAČUVA VRIŠTINA

Prijedlog zakona o brzorastućim kulturama za bio masu u koliziji je u Lici.

Europa traži da se vrištine na pošuljavaju/Foto arhiva Lika pressa
Europa traži da se vrištine na pošuljavaju/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2018. u 12:00 sati

GOSPIĆ - Neku večer smo dobili priopćenje iz Ministarstva poljoprivrede da je Konačan Prijedlog Zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji upućen u saborsku proceduru, a one će služiti za pravljenje bio mase i biti će obnovljivi izvor energije.

Prije nekoliko godina u tu svrhu pošumljeno je nešto bagrema u Medačkoj plantaži, i po svemu sudeći na tome će i ostati. Naime, kako saznajemo, lička vriština na zahtjev Europe mora ostati vrištinom i ne smije se pošumljavati nikakvim biljkama. Osim toga, Prijedlogom Zakona predviđene su vrste koje ne odgovaraju ličkom podneblju gdje je kratak vegetacijski period.

O obnovljivim izvorima energije, samo se tako tada nisu nazivali, pisao je još 1914. šumarski inženjer Bogoslav Kosović, jasno Ličanin, u čak devet brojeva Šumarskog lista. A kasnije je izašla i knjiga. Između ostalog zalagao se da seljaci na međama sade vrbe i da ih krešu za loženje kako bi se sačuvala šuma. Osim toga zalagao se da država pomogne nabavku šparketa jer se na ognjištu troši mnogo drveta. (MaČ)

Iz Turističke zajednice Perušić

NOVI TURISTIČKI PLANOVI

Nije izostala ni podrška Hrvatske turističke zajednice.

Grabovača, prva uređenja špilja za posjete u Hrvatskoj, sve je posjećenija/Foto TZ Perušić
Grabovača, prva uređenja špilja za posjete u Hrvatskoj, sve je posjećenija/Foto TZ Perušić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. siječnja 2018. u 14:30 sati

PERUŠIĆ - U novu godinu Turistička zajednica ulazi s mnogim novitetima i projektima. Pokrenuta je nova internetska stranica //tz-perusic.hr/ koja će svakoga uvesti u prirodna i kulturna bogatstva Perušića, naučiti o povijesti ove općine koja se smjestila u samom središtu Ličko-senjske županije i svake godine privlači sve veći broj domaćih i stranih turista. Sve zanimljivosti redovito će vas čekati i na Facebook stranici TZO Perušić.

Proteklih nekoliko godina JU PP Grabovača bila je najjači adut perušićkog turizma s pet tisuća posjetitelja kroz cijelu godinu, a s obogaćivanjem ponude želi se da svi turisti upoznaju i kulturnu baštinu, posebice Stari grad Perušić, poznatiji kao Turska kula, crkvu Uzvišenja svetog Križa, kao i ostale atrakcije, od Kosinjskog mosta, Jele Cara, Pisanoga kamena...

Stoga je Zajednica krenula u nove projekte koje podupire Hrvatska turistička zajednica. Radi se na projektu smeđe signalizacije koja će obnoviti stare te uvrstiti nove putokaze prema svim znamenitostima, ali i iznajmljivačima koji na području turističke zajednice ukupno nude 80 ležajeva. Broj posjeta u 2017. godini stagnira naspram 2016. no broj noćenja povećao se za oko 450, što je još jedan pokazatelj da Perušiću treba poboljšati turističku ponudu. Stoga će i privatni iznajmljivači biti uključeni u projekt edukacije kako bi se podigla kvaliteta usluge.

O tome govori i Strategija razvoja RH do 2020. godine koja cikloturizam stavlja u brzorastući oblik turizma i primarni turistički proizvod za ličku regiju. Stoga se radi na projektu obnove i unapređenja cikloturističkih staza koji će obuhvatiti i izradu karte/brošure cikloturističkih staza. Također, i TZO Perušić prvi puta će dobiti svoju brošuru koja će obuhvatiti sve znamenitosti, povijest, kulturu, manifestacije i iznajmljivače u jedno.

Upravo letak "Posjetite unutrašnjost Hrvatske" promoviran je u njemačkom turističkom katalogu namijenjenom za njemačko, austrijsko, belgijsko i nizozemsko tržište, a promovirat će se na 47 turističkih sajmova tijekom cijele godine. (LpS)

Tržište rada

POBOLJŠATI ODNOS PONUDE I POTRAŽNJE

Za veće radove u Gospiću nema ni poduzeća ni radnika/Foto arhiva Lika pressa
Za veće radove u Gospiću nema ni poduzeća ni radnika/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. siječnja 2013. u 10:30

GOSPIĆ - Prema podacima Područnog ureda za zapošljavanje krajem prosinca prošle godine evidentirano je 2510 nezaposlenih osoba, što predstavlja 29 osoba odnosno 1,2 posto više nego u prethodnom mjesecu i 752 osobe ili 23,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u prosincu 2017. godine imale su ispostave Gospić (738 ili 29,4 posto) i Otočac (721 ili 28,7 posto) nakon kojih slijede Senj (404 ili 16,1 posto), Korenica (269 ili 10,7 posto), Donji Lapac (247 ili posto) i Novalja (131 ili 5,2 posto). U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je povećanje broja nezaposlenih u polovici ispostava i to redom Korenica 28,7 posto, Otočac 2,6 posto i Gospić 0,3 posto. Smanjenje broja nezaposlenih zabilježeno je u ispostavama Senj 9,2 posto i Donji Lapac 3,9 posto dok je u ispostavi Novalja stanje nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec.

Mjere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini i dalje će biti usmjerene na poticanje zapošljavanja, aktivacije, obrazovanja nezaposlenih te očuvanja radnih mjesta. Postojeći paket mjera iz prošle godine koji je koristilo 566 osoba proširiti će se i ojačati u u odnosu na mlade i dugotrajno nezaposlene osobe, te jačanju aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja na radnom mjestu, radi poboljšanja odnosa ponude i potražnje na tržištu rada. Također, cilj mjera je podizanje razine kvalificiranosti nezaposlenih osoba i pomoć u rješavanju strukturalnih problema nezaposlenosti koji su naglašeni u razdoblju nakon gospodarske krize. (LpS)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

USKORO ZAKON O SADNJI KULTURA ZA BIOMASU

Konačan prijedlog zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji upućen u saborsku proceduru.

Pošumljavanje bagrema 2012. u Medačkoj plantaži/foto arhiva Lika pressa
Pošumljavanje bagrema 2012. u Medačkoj plantaži/foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. siječnja 2018. u 18:20 sati

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici prihvatila Konačan prijedlog zakona o drvenastim kulturama kratkih ophodnji i uputila ga u saborsku proceduru. - stoji na početku priopćenja koje je stiglo u našu redakciju iz Ministarstva poljoprivrede.

Cilj ovog zakona je proizvodnja biomase kao obnovljivog i ekološki prihvatljivog energenta kojim ćemo se približiti ispunjenu Strategije Europa 2010. koja nalaže da se 20 posto energije crpi iz obnovljivih izvora. Biomasa igra ključnu ulogu među obnovljivim izvorima energije te se očekuje veliki porast potražnje za drvom kao energentom za grijanje i za proizvodnju električne energije.

Drvenastim kulturama kratkih ophodnji smatraju se intenzivni nasadi brzorastućih vrsta drveća koje se uzgajaju na poljoprivrednom ili šumskom zemljištu u kratkom razdoblju, najdulje do osam godina između dviju sječa, radi ostvarenja visokog prinosa biomase za energetske svrhe. Među brzorastućim vrstama drveća pogodnim za drvenaste kulture kratkih ophodnji na području Europe najraširenije su različite vrste topola i vrba, međutim postoje i druge pogodne vrste kao što su joha, jasen, breza i bagrem. Za osnivanje nasada pogodne su i vrste nedrvenastog bilja (trava - poput vrste Miscanthus i sličnih).

Zakonom se uređuje osnivanje, način uzgoja i korištenja drvenastih kultura kratkih ophodnji, prihvatljive vrste za potrebe njihova uzgajanja te vrste zemljišta na kojima se mogu uzgajati. Otvara se mogućnost stvaranja tržišta za tehnički potencijal kultura kratkih ophodnji te se ostvaruje sinergijsko djelovanje razvojnih politika nekoliko ministarstava i proširuje sirovinska osnova za proizvodnju obnovljive energije iz biomase. Istovremeno se, odabirom lokacije uzgoja, mogu postići i pozitivni utjecaji na okoliš (pročišćavanje zraka, tla i vode) kroz uzgoj navedenih kultura.

- Uvažili smo primjedbe na prvi prijedlog zakona koje smo smatrali konstruktivnim doprinosom. Osim drveća, dopuštene su i nedrvenaste biljke koje imaju istu upotrebnu funkciju, produljili smo maksimalni period uzgoja nasada na poljoprivrednom zemljištu sa 16 na 20 godina i uveli mogućnost produljenja tog rok ako za to postoje uvjeti. Omogućili smo i stavljanje u funkciju zakorovljenog i obraslog ostalog obradivog poljoprivrednog zemljišta kategoriziranog kao P3, šumskog zemljišta na kojima nije planirano podizanje nasada šume i ostalo poljoprivredno zemljište kategorizirano kao PŠ zemljište (to su neplodna zemljišta koja nisu pogodna za proizvodnju hrane). Smatram da imamo dobar propis koji će rezultirati povećanjem korištenja poljoprivrednog zemljišta, povećanjem udjela korištenja energije iz obnovljivih izvora i koji će omogućiti dodatni izvor prihoda stanovnicima ruralnih područja i našim poljoprivrednim proizvođačima." - izjavio je ministar Tomislav Tolušić. (LpS)

Tržište rada

POVEĆANJE NEZAPOSLENIH

Sedam ličkih DIP-ova nekada je zapošljavalo oko 5000 radnika/foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. siječnja 2017. u 20:30 sati

GOSPIĆ - Krajem studenog 2017. u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirana je 2481 nezaposlena osoba, što predstavlja 172 osobe odnosno 7,4 posto više nego u prethodnom mjesecu i 528 osoba ili 17,5 manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba imale su ispostave Gospić (736 ili 29, posto ) i Otočac (703 ili 28,3 posto. Povećanje broja nezaposlenih zabilježeno je u svim ispostavama i to redom: Korenica 42,2 posto, Novalja 13,9 posto, Otočac 6,2 posto, Gospić 5,3 posto, Donji Lapac četiri posto i Senj 1,4%. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

NADZOR KVALITETE VOĆA I POVRĆA

Rezultati inspekcijskih nadzora voća i povrća u trgovačkim lancima.

LIčkom krumpiru prvi je dao nogu znameniti lički zet Ivica Todorić/ Arhiva Lika pressa
LIčkom krumpiru prvi je dao nogu znameniti lički zet Ivica Todorić/ Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. studenoga 2017. u 18:00 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede danas smo dobili informaciju o radu poljoprivredne koja je provela ciljanu inspekcijsku akciju kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, kao i obvezu trgovaca o informiranju potrošača o hrani u trgovačkim lancima prilikom prodaje krajnjim potrošačima u trgovinama.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je sljedeće: je li trgovac voćem i povrćem upisan u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, udovoljavaju li proizvodi propisanim tržišnim standardima, jesu li proizvodi propisano označeni - je li navedena vrsta proizvoda, zemlja podrijetla proizvoda te klasa, sorta ili komercijalni tip (ukoliko je za proizvod propisan posebni tržišni standard), sljedivost kod označavanja proizvoda usporedbom ulaznih i izlaznih računa, je li voće i povrće ponuđeno na prodaju u skladu s Uredbom o informiranju potrošača o hrani i Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani.

Inspekcijski nadzori su provedeni kod 123 najznačajnija trgovačkih lanaca koji su trgovci voćem i povrćem upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 partije (lotova) nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti. U 24 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostale 30 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.

Od ukupno 123 trgovaca kod kojih se provodio inspekcijski nadzor poljoprivredni inspektori su kod 23 trgovaca zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima. Na temelju utvrđenih činjenica tijekom inspekcijskih nadzora na tržištu Republike Hrvatske poljoprivredni inspektori za utvrđene prekršitelje iz ciljane akcije do sada su podnijeli optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima u 13 slučajeva.

-Radi potrošača, ali i radi naših proizvođača objavljujemo podatke o svim prekršiteljima u području hrane. Za hranu životinjskog podrijetla sustav objave prekršitelja već je uspostavljen, no i za hranu neživotinjskog podrijetla moraju vrijediti ista pravila. Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati temeljem istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na jednu višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore. - izjavio je ministar Tomislav Tolušić.
Detalje inspekcijskog rada pogledajte na poveznici www.mps.hr/datastore/filestore/18/Rezultati_inspekcijskog_nadzora_voca_i_povrca.pdf

Tržište rada

POVEĆAVA SE BROJ NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. STUDENOGA 2017. U 11:30 SATI

GOSPIĆ
- Krajem listopada u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirano je 2309 nezaposlenih osoba, što predstavlja 158 osoba odnosno 7,3% više nego u prethodnom mjesecu i 508 osoba ili 18,0% manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u listopadu imale su ispostave Gospić (699 ili 30,3 %) i Otočac (662 ili 28,7%) nakon kojih slijede Senj (439 ili 19,0%), Donji Lapac (247 ili 10,7%), Korenica (147 ili 6,4%) i Novalja (115 ili 5,0%). U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih jedino u ispostavi Gospić za 4,6%, dok je u svim ostalim ispostavama zabilježeno povećanje broja nezaposlenih i to u Novalji za 66,7%, Korenici 22,5%, Senju 20,3%, Otočcu 5,9% i Donjem Lapcu 3,3%. (LpS)

Novost s Farme Holjevac u Mušaluku

EUROPSKA SREDSTVA ZA VARENIKU

MArinka Holjevac iz Mušaluka u farmi muznih krava/Snimio Marko Čuljat
MArinka Holjevac iz Mušaluka u farmi muznih krava/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2017. 20:00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

MUŠALUK - Danas je u dvorište obiteljske Farme Holjevac stigao tegljač pun poljoprivrednih strojeva koji su nabavljeni uz pomoć sredstava europskih fondova koji će poboljšati i povećati proizvodnju mlijeka, ili po lički - varenike.

- Kupili smo strojeve za prehranu mliječnih krava koji su vrijedni 146 tisuća eura, a godišnje proizvedemo oko 200 tisuća litara mlijeka.- rekla nam je Marinka Holjevac, koja s dvojicom sinova vodi ovu najveću farmu u Ličko-senjskoj županiji.

Danas je bilo dosta gostiju kod Holjevčevih od predstavnika Mljekara Dukat do predstavnika banaka, a nije izostao niti gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

VLOG S FARME HOLJEVAC U MUŠALUKU


SVE MANJE NEZAPOSLENIH


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2017. u 10:00 sati

GOSPIĆ - Krajem rujna 2017. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirana je 2151 nezaposlena osoba, što predstavlja 47 osoba odnosno 2,1 % manje nego u prethodnom mjesecu i 446 osoba ili 17,2 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u rujnu 2017. godine imale su ispostave Gospić (733 ili 34,1%) i Otočac (625 ili 29,1%) nakon kojih slijede Senj (365 ili 17,0%), Donji Lapac (239 ili 11,1%), Korenica (120 ili 5,6%) i Novalja (69 ili 3,2%). U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih u ispostavama Gospić za 9,8%, Otočac 5,4% i Korenica 3,2%, dok je u preostalim ispostavama zabilježeno povećanje broja nezaposlenih i to u Novalji za 53,3%, Senju 12,7% i Donjem Lapcu za 3,5%. (LpS)

Europski projekt u Ličko-senjskoj županiji

INFORMATIZACIJA POSLOVNIH PROCESA

Uspješno je realiziran EU projekt informatizacije poslovnih procesa poduzeća NATURA-TURIST d.o.o.

Edukacija na Plitvicama
Edukacija na Plitvicama
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2017. u 14:00 sati

PLITVICE - Nakon devet mjeseci uspješno je proveden EU projekt poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. naziva "Povećanje tržišne konkurentnosti poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. ulaganjem u informatizaciju poslovnih procesa". Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

S provedbom aktivnosti projekta započelo se 9. siječnja ove godine, a provedba završava 9. listopada. Projektom je obuhvaćen niz aktivnosti čiju je provedbu trebalo provedbi koordinirano i sustavno. Uspješnu pripremu projektne dokumentacije te izradu prijave na natječaj obavila je tvrtka Eurokonzalting iz Pule koja je ujedno vršila i aktivnosti upravljanja projektnim aktivnostima.

Provedeni projekt usmjeren je na implementaciju novog programskog sustava i nabavu opreme u svrhu poboljšavanja poslovne organizacije, uvođenjem nove usluge i povećanja ponude. Cilj ovog projekta je osiguranje rasta i razvoja poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. s ciljem povećanja konkurentnosti i tržišne prepoznatljivosti ulaganjem u informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) radi poboljšanja učinkovitosti poslovanja. Ispunjavanjem cilja doprinosi se ispunjavanju općeg cilja projekta koji se odnosi na poticanje razvoja održivog turizma s ciljem povećanja konkurentnosti općine Plitvička Jezera kao turističke destinacije s razvojnim posebnostima.

Problem poslovanja prije provedbe projekta ogledao se u neumreženom i nepovezanom sustavu poslovnih procesa pri čemu je postojala značajna mogućnost pogreške. Širi okvir problema može se sagledati kroz potrebu proširenja turističke ponude i razvijanja sektora turizma u općini Plitvička Jezera i Ličko-senjskoj županiji. Detektirana je potreba za većom iskoristivosti ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta na području općine Plitvička Jezera i Ličko-Senjske županije, odnosno potreba za povećanjem broja dana pune popunjenosti. Provedbom projekta riješio se problem u poslovanju poduzeća te se doprinijelo rješavanju šireg problema.

Projekt doprinosi i rješavanju problema nezaposlenosti budući da je planirano otvaranje dva nova radna mjesta i zapošljavanje dva nova djelatnika na puno radno vrijeme. Projektom je nabavljena informatička oprema te je nabavljen i implementiran programski sustav za poslovanje turističke agencije kojim su se povezali poslovni procesi unutar poduzeća (6 procesa). Osim toga, omogućeno je kreiranje baze podataka ugostiteljskih objekata i iznajmljivača privatnog smještaja, uvedena je nova usluga rezervacije smještaja te se omogućila elektronička izrada ponuda aranžmana, kao i dodatna promocija ugostitelja i privatnih iznajmljivača sa šireg lokalnog područja. Osim toga projektom je omogućena izrada nove Internet stranice poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. koja se povezala s programom za upravljanje turističkom agencijom te je izvršena i edukacija djelatnika za rad na programskom sustavu.

Na taj se način želi doprinijeti održivom razvoju turizma u općini Plitvička Jezera i Ličko-senjskoj županiji, odnosno povećanju broja dolazaka i noćenja turista te produženju turističke sezone. Produljenje turističke sezone očekuje se zbog implementacije programskog sustava za poslovanje turističkom agencijom i novom marketinškom strategijom što će utjecati na povećanje popunjenosti privatnih smještajnih kapaciteta, kako u ljetnim, tako i u zimskim mjesecima.

Projekt bi do kraja 2019. godine trebao rezultirati povećanjem prihoda od prodaje usluga poduzeća NATURA-TURIST d.o.o. za 49 posto zadržavanjem postojeća tri i zapošljavanjem dva nova djelatnika, povećanju broja dolazaka i noćenja što će utjecati na povećanje broja dana pune popunjenosti za dva posto.

Ukupna vrijednost projekta je preko 132.kuna za koji je odobreno oko 113 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Trajanje projekta iznosi devet mjeseci, a razina intenziteta potpore iznosi gotovo 90 posto.

Konačan iznos utrošenih sredstava u projektu bit će nešto niži od planiranog. Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. (LpS)

Peti Dan ličkog krumpira

POZIV U LOVINAC

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2017. u 11:00 sati

LOVINAC - Agrovelebit i ove godine organizira peti po redu Dan ličkog krumpira. Susret proizvođača i estradnih umjetnika biti će u središtu mjesta 7. listopada s početkom u 13 sati.

Dan ličkog krumpira održava se u suradnji općine Lovinac i poduzeća Agrovelebit d.o.o. Ove godine za posjetitelje ličke delicije pripremaju učenici Strukovne škole Gospić. Posjetitelje očekuje prigodan kulturno-umjetnički program, brojni izlagači domaćih proizvoda i mnogo zabave za djecu i odrasle. Ove godine održavaju se i Krum-PIR igre sa Sinišom Cmrkom. (LpS)

Eto jeseni

KONAČNO BERBA LIČKOM KRUMPIRA

Akcija na krumpirištu OPG-a Franić iz Gospića
Akcija na krumpirištu OPG-a Franić iz Gospića


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2017. u 9:30 sati

GOSPIĆ - Jučerašnji lijepi jesenski dan maksimalno je iskorišten za berbu ličkog krumpir na OPG Franić. Urod je dobar uzevši u obzir dugotrajnu sušu tako da se nabralo oko stotinjak vreća.

Iako je bilo sušno ljeto, i kišovit početak jeseni, zemlja i krumpir sau se ohladili i taman za berbu. Ponuda ličkom krumpira na gospićkoj placi već je nekoliko tjedana dobra. Ima ga u rinfuzi, ali i pakovanog od pet pa dalje kilograma što odgovara kupcima. (MaČ)

Susret s naprednim hobistom poljodjelcem, voćarom, braniteljem …

DARKOV PRVI LIČKI ROGATI KIVI

Darko Majetić je u Gospiću uzgojio prvi lički kiwano.

DArko s ličkim kiwanima/Snimio Marko Čuljat Lika press
DArko s ličkim kiwanima/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. rujna 2017. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Kako mi je ponestalo kumpira oša sam jutroska do prijatelja i susjeda s Alarova brda Darka Majetića, umorovljenog vozača autobusa ali i tenka u Domovinskom ratu. Iako nije baš najboljeg zdravlja, muče ga križa i još štošta, na svojoj okućnici ima rasadnik svih mogućih povrtnica.

I u rodnom Kosinju, di mu živi mater, ima poneku obrađenu njivu, a redoviti je izlagač na Jeseni u Lici. Ove godine Darko će na svoj štand u velikom šatoru donijeti i lički kivi, odnosno nekoliko plodova kiwana. Bio je to još jedan njegov uspješni eksperiment, koji će omesti ove obilne kiše da potpuno sazori i bude žute boje.

-Kupio sam ga u ednoj trgovini, i ostavio sjemenke koje su ka one od krastavca. Drago mi je da kiwano podnosi ličku klimu.-kaže Darko čije sadnice autohtonih voćaka već nekoliko godina diljem Lijepe naše sade Ličani i Ličanke. (MaČ)

Osvrt na ličke vukove

VUKOVI ZAŠTIĆENIJI OD LIČANA

Današnja HTV-ova emisija ukazala je ne beznađe života u Lici.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. rujna 2017. u 14:45 sati

Priredija za čitatelje Marko Čuljat

GOSPIĆ - Na hrvatskoj dalekovidnici jedna od najgledanijih emisija je ona o poljoprivredi. Današnja emisija započela je, zaslužno, s problemima ličkih stočara zbog političkih podilazenja starici Europi di takizi životinja više nema.

Naime, državne hrvatske institucije i čelnjaci niki ministarstava žele se udvoriti i uvući u guzicu starici Europi di su izumrle brojne životinjske vrste jer su se stoljećima u lovovima izživljavali na razno razne načine pa u babi Europi nema vukova, zečeva, prepelica, fazana i drugih domaćih divljih životinja, a Rvacku ucjenjuju da ih moraju uzgajati kako bi imali neke beneficije koje jedino uživaju rvacki pojedinci u Brislu di imaju velike plaće.

Svaka čast HTV-u koji je progovorio o tome problemu. Jer kad vuk zakolje ili odnese ovcu vlasnik dobije naknadu od sto kuna umisto dvista eura. Otvoreno je postavljeno pitanje pravične naknade. Naime, ako blesava Europa oće imat vukova neka to i debelo plaća ličkim stočarima kojima u posljednje vrijeme vukovi kolju i - telad, jer su gladni. Rvacka država propisuje da stočari moraju imati ograde pašnjaka od nekoliko metara visine i sa strujom ka u nacističkim logorima, čobane koji koštaju u dvije smjene stotinjak tisuća kuna godišnje, dije tu interes i profit u ličkom stočarstvu.

Prema službenim podacima u Rvackoj je samo 156 vukova, a bija sam mulac kada je moj ćaća ubija vukove kako bi dobija nagradu i meni kupija nove lače u osnovnoj školi.

Prema danas viđenom Ličani će i dalje morati o svome trošku europske raniti vukove u interesu Europe i bez pravične naknade. Prije desetak godina edno je ministarstvo plaćalo Ličaninu za zaklanu ovcu ili kozu bijednih sto kuna, a vlasnik je mora čekat danima da se ovca ili koza usmrdi da k njemu dođe procinitelj iz Gračaca ili Gospića. A tržišna cijena ovce je barem 700 kuna.


Tržište rada

SVE MANJE NEZAPOSLENIH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2017. u 20:15 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Gospić evidentirano je 2198 nezaposlenih osoba, što predstavlja 27 osoba odnosno manje nego u prethodnom mjesecu i 505 osoba ili 18,7 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih bilo je u ispostavama u Gospiću (813) i Otočcu (661). Prošlog mjeseca bila su 332 korisnika novčane naknade što je oko 15 posto od ukupnog broja nezaposlenih osoba na području Ličko-senjske županije. Njima je isplaćena naknada od preko 700 tisuća kuna i prosječno je iznosila nešto preko dvije tisuće kuna što je više nego da su radili u nekim ličko-senjskim poduzećima ili trgovačkim lancima.

U programe poticanja zapošljavanja uključeno je 12 nezaposlenih osoba, a tijekom ove godine bilo je obuhvaćeno 206 osoba. (LPS)

Seminar Zavoda za unapređivanje zaštite na radu

VELIK INTERES POSLODAVACA I SINDIKALACA

Današnjem seminaru bilo je nazočno dosta odgovornih osoba za zaštitu na radu.

Snježana Štefok (desno) otvara gospićki seminar/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Snježana Štefok (desno) otvara gospićki seminar/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2017. u 11:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Zavod za unapređivanje zaštite na radu koji je osnovan 2014. godine od prošle godine po cijeloj Hrvatskoj organizira seminare zaštite na radu . Naime, uz pomoć europskih sredstava provode program Zdrava mjesta rada za sve uzraste. U program je uključen i Kineziološki fakultet iz Zagreba.

Današnje sudionike gospićkog seminara u hotelu Ana pozdravili su Dubravka Rukavina, izaslanica župana Darka Milinovića i Ivica Tomljenović, zamjenik gospićkog gradonačelnika. Bili su nazočni brojni predstavnici ustanova i institucija, te sindikalni čelnici i referenti za zaštitu na radu.

Seminar je otvorila Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju Zavoda. Štefok je istakla da je cilj Zavoda postići bolju zaštitu na radu i da se ona podigne do izvrsnosti.

Predavači su danas bili dr. sc. Josipa Nakić sa Sveučilišta u Zagrebu, Željko Novak, voditelj Ispostave Senj u riječkom područnom uredu Inspektorata rada i drugi.

Do sada je Zavod organizirao 14 ovakvih seminara diljem Hrvatske. Sutra su u Šibeniku, a zatim će održati još dva seminara jedan u Velikoj Gorici i drugi u Virovitici.

Svi sudionici gospićkog seminara dobit će potvrdu o sudjelovanju.

VIŠE O ZAVODU NA POVEZNICI:
zuznr.hr/

Šansa za školovanje vatrogasaca

STIPENDIJE ZA ŠEST VATROGASACA

Tehničko veleučilište u Zagrebu daje stipendije vatrogascima.

Lički vatrogasci u gašenju Velebita/Foto arhiva VZLSŽ
Lički vatrogasci u gašenju Velebita/Foto arhiva VZLSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. RUJNA 2017. U 15:00 SATI

ZAGREB - U našu redakciju maloprvo je došlo priopćenje Tehničkog veleučilišta (TVZ) koje poziva vatrogasce zainteresirane za izvanredno studiranje odabranog politehničkog studija da se jave na natječaj za šest stipendija!

- Tehničko veleučilište u Zagrebu brojnim projektima i suradnjama kontinuirano doprinosi zajednici te aktivno radi na približavanju akademskog obrazovanja svim članovima zajednice. Ovo nije prvi puta da TVZ dodjeljuje stipendije zainteresiranim i potrebitim studentima, no ove godine odlučili smo se objaviti natječaj za vatrogasce s odgovarajućim uvjetima za naše studije. Natječaj se odnosi na tri stipendije za izvanredne dodiplomske i tri za izvanredne diplomske studije po osobnom izboru koje pokrivaju troškove tijekom svih godina studija.-kaže se u priopćenju.

- Stravični požari koji su ovoga ljeta zahvatili Hrvatsku nikoga nisu ostavili ravnodušnima, a sve oči bile su uprte u hrabre i požrtvovne vatrogasce koji su nas nebrojeno puta branili od vatrene stihije. Upravo zato, ove godine odlučili smo dodijeliti šest stipendija našim vatrogascima te im se tako zahvaliti i iskazati svoje poštovanje.- istaknula je dekanica TVZ-a, prof. dr. sc. Slavica Ćosović Bajić.

Natječaj za stipendije otvoren je do ponoći 30. rujna 2017. godine, a kriteriji za rangiranje molbi uključuje aktivno sudjelovanje u gašenju požara u 2017. godini (broj dana/akcija), ozlijede ili bolovanje kao posljedica vatrogasnih aktivnosti, priznanja i/ili nagrade relevantnih tijela ili ustanova, aktivno sudjelovanje na promotivnim vatrogasnim aktivnostima (smotre, demo akcije i sl.) i sklonost inženjerskom pozivu.

U molbi mora biti razvidno za koji se studij (informatika, računarstvo, elektrotehnika, graditeljstvo, strojarstvo ili mehatronika) i koji stupanj prijavljuju - dodiplomski (3 godine) ili diplomski (2 godine).

Za prijavu na dodiplomske studije kandidati moraju imati završeno odgovarajuće srednje školsko obrazovanje, a za diplomski studij moraju imati 180 ECTS bodova na odgovarajućem dodiplomskom studiju kako je navedeno na web stranicama svakog pojedinog studija.

Molbe se predaju isključivo elektroničkim putem na adresu stipendije@tvz.hr u naznačenom roku sa svim dodatnim prilozima kojim potvrđuju navode iz molbe.

Tehničko Veleučilište u Zagrebu (TVZ) koje okuplja stručne tehničke studije graditeljstva, mehatronike, strojarstva, elektrotehnike, računarstva i informatike s preko 3400 studenata najveće je hrvatsko veleučilište s tradicijom dužom od 50 godina. TVZ je politehničko učilište i vodeća visokoobrazovna institucija koja pruža izobrazbu iz različitih struka, a nastavu temelji na praktičnom radu i usvajanju konkretnih znanja što daje priliku za vrlo precizno pozicioniranje prema zahtjevima tržišta rada. Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:
Sara Slamić Tarade sara.slamic@tvz.hr (LPS)

U četvrtak seminar o boljem životu

ZA BOLJI ŽIVOT

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. RUJNA 2017. U 20:40 SATI

ZAGREB/GOSPIĆ
- Poludnevni seminar na temu Uloga kineziologije i medicine rada za zdraviji i duži radni vijek u sklopu europske kampanje "Zdrava mjesta rada za sve uzraste 2016.-2017.", održat će se 14. rujna 2017. u Hotelu Ana u Gospiću, Zagrebačka 18, s
početkom u 10.00 sati.

Seminar organizira Zavod za unapređivanje zaštite na radu, središnja javna institucija u ovom području, uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU OSHA). Cilj seminara je upozoriti na važnost očuvanja zdravlja radnika, aktivnog, održivog i što duljeg radnog vijeka, te važnost zdravog starenja, u sklopu čega će se ukratko predstaviti ciljevi kampanje EU OSHA-e "Zdrava mjesta rada za sve uzraste" 2016.-2017. i e-vodič o upravljanju sigurnosti i zdravljem na radu za radnike starije životne dobi. Na seminaru će se uz primjere dobre prakse govoriti o tome kako kineziolog rada može pomoći u prevenciji mišićno-koštanih oboljenja, te pokazati vježbe za očuvanje zdravlja lokomotornog sustava. Također će se obraditi važne teme s primjerima dobre prakse kao što su teme o održivom radnom vijeku, zdravom starenju i prevenciji zdravstvenih problema. Tema Što učiniti kako bismo smanjili broj ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj važna je radi uloge dionika u zaštiti na radu kod poslodavca s ciljem poboljšanja stanja.

Inspektor rada za zaštitu na radu prikazat će statistiku ozljeda na radu za 2016. godinu u Republici Hrvatskoj temeljenu na podacima Inspektorata rada prema granama djelatnosti, te teže i smrtne ozljede prema uzroku njihova nastanka. Također će detaljno opisati postupanje inspektora za vrijeme inspekcijskog nadzora zbog ozljede na radu.

O temama ćemo zajedno raspraviti, te zaključiti seminar druženjem uz zalogajčiće. Seminar je besplatan, a sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju Europske agencije za zaštitu na radu i Zavoda za unapređivanje zaštite na radu. /LpS)


Seminar za bolji život

KAKO OSIGURATI BOLJI ŽIVOT?

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. RUJNA 2017. U 20:20

ZAGREB/GOSPIĆ- Poludnevni seminar na temu Uloga kineziologije i medicine rada za zdraviji i duži radni vijek u sklopu europske kampanje "Zdrava mjesta rada za sve uzraste 2016.-2017.", održati će se 14. rujna 2017. u Hotelu Ana u Gospiću, Zagrebačka 18, s
početkom u 10.00 sati.

Seminar organizira Zavod za unapređivanje zaštite na radu, središnja javna institucija u ovom području, uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU OSHA). Cilj seminara je upozoriti na važnost očuvanja zdravlja radnika, aktivnog, održivog i što duljeg radnog vijeka, te važnost zdravog starenja, u sklopu čega će se ukratko predstaviti ciljevi kampanje EU OSHA-e "Zdrava mjesta rada za sve uzraste" 2016.-2017. i e-vodič o upravljanju sigurnosti i zdravljem na radu za radnike starije životne dobi. Na seminaru će se uz primjere dobre prakse govoriti o tome kako kineziolog rada može pomoći u prevenciji mišično-koštanih oboljenja, te pokazati vježbe za očuvanje zdravlja lokomotornog sustava. Također će se obraditi važne teme s primjerima dobre prakse kao što su teme o održivom radnom vijeku, zdravom starenju i prevenciji zdravstvenih problema.

Tema Što učiniti kako bismo smanjili broj ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj važna je radi uloge dionika u zaštiti na radu kod poslodavca s ciljem poboljšanja stanja. Inspektor rada za zaštitu na radu prikazat će statistiku ozljeda na radu za 2016. godinu u Republici Hrvatskoj temeljenu na podacima Inspektorata rada prema granama djelatnosti, te teže i smrtne ozljede prema uzroku njihova nastanka. Također će detaljno opisati postupanje inspektora za vrijeme inspekcijskog nadzora zbog ozljede na radu.

O temama ćemo zajedno raspraviti, te zaključiti seminar druženjem uz zalogajčiće. Seminar je besplatan, a sudionici će dobiti Potvrde o sudjelovanju Europske agencije za zaštitu na radu i Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.Pozivamo Vas da nam se pridružite! (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

Sutra kreće Školska shema

Prodaja ličkog sira u Gospiću
Prodaja ličkog sira u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2017. u 17:15 sati

ZAGREB - Sutra je prvi dan škole, a 1119 škola ove školske godine sudjeluje u Školskoj shemi. Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece od ove školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme - besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu. Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu je osigurano ukupno 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.7 milijuna eura za voće i povrće te 800 tisuća eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Od ove školske godine novost je i da su škole postale nositelj mjere za razliku od prošlih godina kada je to bio dobavljač. Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabire dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko i jogurt i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine. Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Javni poziv za sudjelovanje u Školskoj shemi školama koji je bio otvoren do 30. lipnja 2017., te iskaz interesa dobavljača za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda školama koje sudjeluju u Školskoj shemi koji je otvoren cijele školske godine. Javilo se 1119 škola i do sada 87 dobavljača. Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pripremili su i Vodič za škole o provedbi školske sheme u školskoj godini 2017./2018., koji detaljno opisuje sve korake u provedbi Sheme. Do sada je, tijekom četverogodišnje provedbe Sheme školskog voća isporučeno preko 4000 tona voća za što je dobavljačima isplaćeno ukupno 50 milijuna kuna.

- Novom Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode. Na taj način čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Naša djeca jest će domaće voće i povrće i piti domaće mlijeko. Tako će osim usvajanja zdravih prehrambenih navika usvajati i naviku konzumacije lokalno uzgojene hrane, a imat će priliku posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih će ti proizvodi dolaziti. Jednom kada osjete razliku između svježeg, netom ubranog voća i onog koje je tisućama kilometara hladnjačama putovalo do njihove škole naučit će cijeniti razliku u kvaliteti između domaćih, lokalno ugojenih proizvoda i onih čiji je put do našeg stola utjecao na kvalitetu i doživljaj. Svim učenicima, učiteljima i profesorima želim uspješan početak školske godine.- izjavio je ministar Tolušić. (LpS)

Tržište rada

2225 nezaposlenih

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2017. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Krajem srpnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Gospić evidentirano je 2225 nezaposlenih osoba, što predstavlja 72 osobe odnosno manje nego u prethodnom mjesecu i 546 osoba ili gotovo 20 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u srpnju 2017. godine imale su ispostave Gospić (824) i Otočac (672) a najmanje, Korenica (124) i Novalja (46). U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih većini ispostavama i to redom u Novalji za 17,9%, Senju 9,1%, Gospiću 4,6% i Donjem Lapcu 2,6%, dok je povećanje zabilježeno u Korenici za 3,3% i Otočcu 2,0%. Od ukupnog broja nezaposlenih bilo je 1199 žena što je bilo gotovo 54 posto.

Prošlog mjeseca Područnom uredu prijavljene su 243 nove nezaposlene osoba. Povećanje u registriranu nezaposlenost je za 92 osobe veći neko u lipnji. Od ukupnog broja novoprijavljenih najviše je iz radnog odnosa 157 i iz redovitog školovanja 48. Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su zbog isteka rada radniku na određeno vrijeme 104, poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga 17, sporazumni prestanak radnog odnosa i osobno uvjetovani otkaz po 10.

Lista nezaposlenih je kraća 315 osoba, od toga je zaposleno 236 osoba i to 221 zasnivanjem radnog odnosa i 15 temeljem drugih poslovnih aktivnosti (registriranje obrta, slobodnog zanimanja ili djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i sl.).

Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili 123 slobodna radna mjesta, što je za 49 radnih mjesta manje nego u lipnju. Najviše prijavljenih potreba bilo je u sljedećim zanimanjima: medicinska sestra 10, konobar osam, doktor medicine 7, čistačica pet, pomoćni kuhar, prodavač, sobarica, radnik na proizvodnoj liniji, radnik za pomoć u kući, pomoćni kuhar i hotelska domaćica po četiri radnika, te po tri radnika diplomirani ekonomist, agronom, kuhar, diplomirani inženjer medicinske biokemije, vrtlarski radnik i recepcionar.

Prošlog mjeseca novčanu naknadu koristila je 326 osoba što je oko 15 posto od ukupno nezaposlenih. Njima je isplaćeno preko 650 tisuća kuna. Prosječna novčana naknada iznosila je nešto manje od dvije tisuće kune. (LpS)

IZ RADA DVD VELEBIT LOVINAC

UZ GAŠENJE VATRE VODE BRIGO I O ŽEDNIMA

Lovinački vatrogasci imali su skoro 600 intervencija od osnivanja.

GAšenje požara na Ličkoj pruzi/ Foto arhiva DVD Velebit Lovinac
GAšenje požara na Ličkoj pruzi/ Foto arhiva DVD Velebit Lovinac
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2017. u 20:00 sati

LOVINAC - DVD Velebit osnovano je 30. siječnja 2001. godine i prvi predsjednik društva bio je Ivan Šarić - Šare. Od osnivanja pa do 7. srpnja 2009. godine DVD nije bio aktivan,

Tog dana na skupštini je za novog predsjednika izabran Andrija Ostović i od tada se društvo isprofiliralo u respektabilnu organizaciju koja je za svoj rad dobila više priznanja, zahvala i pohvala.

U suradnji sa Županijskom Vatrogasnom zajednicom organizirana je propisana obuka i dvadeset članova DVD-a položilo je ispit za zvanje vatrogasca. Istovremeno je pokrenuta i akcija za osiguravanje propisane zaštitne i druge opreme kao i operativne tehnike, te su uglavnom iz donacija stigla tri vatrogasna vozila i toliko vatrogasne opreme da su lovinački vatrogasci mogli samostalno izvršavati zadaće.

- Do kraja prošle godine izvršili smo ukupno 514 vatrogasnih intervencija što kakve vrste i to od požara industrijskih objekata, požara stambenih i gospodarskih objekata, požara prometnih sredstava u cestovnom i željezničkom prometu, požara šume, požara otvorenog prostora suhe trave i niskog raslinja, pa do tehničkih intervencija pružanja pomoći kod prometnih nezgoda kao i drugih oblika tehničkih intervencija. Uz to izvršeno je 220 dostava, odnosno 884 kubika tehničke vode kućanstvima na području općine koji u ljetno vrijeme imaju problema s vodoopskrbom.-kaže predsjednik Ostović.

Ostović ističe da su jedina vatrogasna postrojba bez zaposlenih već samo privremeno ili za propisano vrijeme protupožarne sezone. Nedostaje im i dom gdje bi bilo i skladište opreme koja bi se propisno i kvalitetno održavala za intervencije.
- Od početka ove godine imamo 80 vatrogasnih intervencija što kakve vrste i 27 dostava vode. Bez obzira na navedene otežavajuće okolnosti DVD-u je cilj postići što veću profesionalnost pa se time i podrazumijeva i što bolje izvršavati propisane zadaće.Naša dva vatrogasca su sudjelovala u gašenju požaara u dalmaciji prvi tri dana.- naglašava Ostović.

Ostović posebno ističe da njegovi vatrogasci polučuju izvršne rezultate na natjecanjima kako u vatrogasnim tako i sportskim disciplinama. (LpS)

Stanje na tržištu rada

NEZAPOSLENO 2297 OSOBA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2017. u 17:30 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirano je 2.297 nezaposlenih osoba, što predstavlja 264 osoba odnosno 10,3% manje nego u prethodnom mjesecu i 513 osoba ili 18,3% manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u lipnju imale su ispostave Gospić (864 ili 37,6%) i Otočac (659 ili 28,7%). Na listi je bilo 299 korisnika novčane naknade što predstavlja 13,0% od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Ukupno je isplaćeno 459.569,11 kn za novčane naknade nezaposlenim osobama, a prosječna novčana naknada iznosila je 1.793,39 kn.

Programe za poticanje zapošljavanja uključena je 41 nezaposlena osoba. Ove mjere koristi ukupno 225 nezaposlenih. (LpS)

Bijela vijest iz gospićke poslovne zone

POČELI ZEMLJANI RADOVI NA ENERGANI

Kako su i najavljivali češki investitori danas su nakon kratkog boravka geometara u Poslovnoj zoni Smiljansko polje počeli radovi na gradnji energane.

Bagrer GS gradnje u gručima Poslovne zone Smiljansko polje/nimio Marko Čuljat Lika press
Bagrer GS gradnje u gručima Poslovne zone Smiljansko polje/nimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2017. 15:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su kako su i najavljivali češki investitori započeli su radovi na izgradnji energane u Poslovnoj zoni Smiljansko polje. Prije par dana tu su bili geometri, a danas su strigli i strojevi.

Ima malo simbolike u tome današnjem početku radova. Naime, na današnji dan prije 161 godinu u obližnjem Smiljanu rođen je znanstvenik Nikola Tesla, bez čijih bi tisuću patenata danas svije bio mnogo drugovačiji.

Danas su strojevi i radnici gospićke tvrtke, što posebno naglašavamo kao pozitivnu činjenicu, GS gradnja otpočeli sa zemljanim radovima na pripremi terena za kolčenje nanosne skele i konačni početak gradnje energane na obnovljiva goriva koja će imati i dosta toplinske energije za proizvodnju povrća tijekom cijele godine što još nitko u Lici nije ostvario. NA radilištu smo susreli dipl. ing. Stjepana Čajku, koji je poslovođa radilišta i pomno je pratio ras strojeva. ČAjka je inače već punih 11 godina u Gospiću, a podrijetloKrapine.

Toliko za prvu vijes, urko ćemo se javiti s opširnijim prilogom.

Iz HAMAG-BICRO-a

POTPORA PODUZETNICIMA OD 32 MILIJUNA KUNA

Ličko-senjski poduzetnici su prošle i za pola ove godine dobili značajne potpore.

Detalj iz jedne ličke pilane/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Detalj iz jedne ličke pilane/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 20017. u 18:30 sati

ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Ličko-senjskoj županiji za 2016. i prvih šest mjeseci 2017. godine, kroz jamstva, zajmove i bespovratne potpore osigurala je malim i srednjim poduzetnicima gotovo 32 milijuna kuna, čija je ukupna vrijednost investicija 83 milijuna kuna.- obavijestili su nas iz Agencije na naš upit.

Za prošlu godinu u sklopu programa Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela, korisnik Veli brig ostvario je bespovratnu potporu u iznosu od 7.089.792 kn, kojoj je ukupna vrijednost investicije 20.702.354 kn. Zajam je ostvario korisnik VILA LIKA kroz program ESIF Mali investicijski zajam u iznosu od 375.000 kuna, ukupne vrijednosti investicije 375.000 kuna. Kroz program EU početnik i Rastimo zajedno Jamstvo su ostvarila četiri korisnika: DIDA JOJA, GB LIKA, YELLOW SUBMARINE i PERGAMENT u iznosu od 6.311.048 kuna, ukupne vrijednosti investicija od 12.230.076 kuna.

Za prvih 6 mjeseci 2017. godine iz programa Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz IKT, bespovratnu potporu ostvarilo je šest korisnika: Sunturist, Izbor-Jandrić, OPG Yerkovich, Adrialin, Natura turist i Netdomena u iznosu od 4.030,595 kuna, čija je ukupna vrijednost investicija 4.841,732 kuna. Iz programa Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela bespovratnu potporu ostvario je korisnik POTESTAS u iznosu od 10.000.000 kn, čija je ukupna vrijednost investicije 39.255.327 kuna. Zajam je ostvarilo pet korisnika: IM-COMMERCE, ZLATKO-COMMERCE, KROMA, VODENICA VRELO i TOMAIĆ-COMMERCE kroz ESIF Mali investicijski zajam i ESIF Mikro zajam za obrtna sredstva u iznosu od 1.663.822, ukupne vrijednosti investicije 1.824.496 kuna. Kroz program EU početnik, jamstvo je ostvario korisnik NATURA TOP u iznosu od 2.330.662 kuna, ukupne vrijednosti investicije od 3.872.027 kuna. (LpS)

Investiranje u gospićkoj poslovnoj zoni

IDUĆEG MJESECA POČINJE GRADNJA PRVE ENERGANE

Energana će od sječke proizvoditi električnu i toplinsku energiju.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2016. u 22:30 sati

GOSPIĆ - Jučer je na prigodnoj svečanosti položen kamen temeljac prve energane u Poslovnoj zoni Smiljansko polje.

Elektrana će imati 4,96 MW električne snage i 8 MW toplinske, a radit će na sječku tehnologijom direktnog spaljivanja u kotlu i parnoj turbini.

- Početak radova je 3. srpnja i završetak radova i uporabna dozvola do dozvola 2018. godine.
Investitor je hrvatska tvrtka Energana Gospić 1 d.o.o. kojoj je većinski vlasnik češka tvrtka GEEN FI dd. - kaže za Ličke novine dipl. ing. Vaclav Mleziva, predstavnik investitora.

Isporučitel opreme i tehnologije je češka tvrtka EKOL Brno, a građevinski dio izvesti će hrvatske tvrtke. U špici će na izgradnji raditi od 150 do 200 radnika.

Ovaj projekt, čija vrijednost iznosi oko 20 milijuna eura, u ovom trenutku predstavlja najveću greenfield investiciju na području Ličko-senjske županije. Priprema terena u vidu geodetskih radova već je završena, a gradilište su jučer obišli direktor Energane Gospić 1 Pavel Petlak i prokurist Vaclav Mleziva.

Razgovarajući s novinarima direktor Petlak ističe ekološku komponentu cijeloga projekta.

-Za proizvodnju električne struje i toplinske energije koristit ćemo isključivo šumsku sječku, bez emitiranja štetnih plinova u atmosferu. Struju ćemo prodavati HEP-u, a toplinsku energiju okolnim gospodarskim subjektima u Poslovnoj zoni. U pregovorima smo i sa MUP-om kako bi se na naš sustav priključila i obližnja Interventna policija.- ističe direktor Petlak.

Prokurist tvrtke Vaclav Mleziva u razgovoru s novinarima je zahvalio na odličnoj suradnji s Gradom Gospićem, pri čemu ih je ugodno iznenadila susretljivost i ekspeditivnost svih službi s kojima su imali brojne kontakte. Gospićka Energana proizvodit će 5 MW instalirane snage i zapošljavati od 20 do 30 radnika. Investitor i pokretač cijele priče je češka tvrtka GEEN, zajedno sa svojim slovačkim partnerima, a koja je u energetskom sektoru prisutna od 2009. godine te se do sada dokazala izgradnjom brojnih, sličnih postrojenja, s preko 30 MW instalirane snage, dok se zadnjih godina angažirala i kroz izgradnju hidrocentrala.

Novi temeljac u Poslovnoj zoni Smiljansko polje

TEMELJAC PRVE ENERGANE

Iz sječke će se proizvoditi električna i toplinska energija.

Investitoru i domaćini u Poslovnoj zoni Smiljansko polje
Investitoru i domaćini u Poslovnoj zoni Smiljansko polje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2017. u 23:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su njegova ekscelencija Vladimir Zavazal, veleposlanik Republičke češke u Zagrebu, Darko Milinović, ličko-senjski župan i Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića položili kamen temeljac za gradnju kongregacijskog energetskog postrojenja na drvnu bio masu Eg 1 snage pet megawata koja će se graditi u gospićkoj Poslovnoj zoni u Smiljanskom polju.

Investitor je češka tvrtka Energana Gospić 1 čije je sjedište u Korenici. Projektant energane je zagrebačka tvrtka EKOL koja će biti i izvođač radova, a očekuje se sudjelovanje i gospićkih građevinaraca raznih struka. Građevinska dozvola je izdana početkom ove godine, a do kraja iduće godine tu bi trebala izrasti električne energije pet megawata i toplinske osam megawata. Električna energija će se isporučivati HEP-u a toplinska će se moći koristiti u drugim pogonima u Poslovnoj zoni ali i za proizvodnju povrća u staklenicima tijekom cijele godine.
PRVI LIČKI VLOG O PRVOJ ENERGANI


OPG DEJANOVIĆ

TRAŽI RADNIKA

Barišine krave na Plješevici u Visuću kod Udbinie/Foto OPG Bariša
Barišine krave na Plješevici u Visuću kod Udbinie/Foto OPG Bariša
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2017. u 18.15 SATI

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stigla obivijest onosno oglas iz OPG-a Bariše Dejanovića kome nedostaje jedan radnik na farmi krava buša.

Dejanović traži radnika uz pristojnu plaću te osiguran besplatan smještaj i prehranu.
Farma OPG Bariša Dejanovic nalazi se u selu Visću kod Udbine.

Informacije na mob. 098/245-276. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

ZA ODRŽAVANJE ŠUMA 17 MILIJUNA KUNA

Sredstva su osigurana iz Programa ruralnog razvoja RH.

Ličke listopadne šume na Krbavskom polju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ličke listopadne šume na Krbavskom polju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2017. u 14:20 sati

ZAGREB - Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili smo priopćenje da je izdala je 36 odluka kojima se korisnicima Mjere 8 Programa ruralnog razvoja "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma", dodjeljuju potpore u vrijednosti od gotovo 17 milijuna kuna.

Za prošlogodišnji natječaj koji se odnosio na podmjeru 8.5 "Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava", operaciju 8.5.1. "Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura" izdane su 34 odluke o prihvatljivosti u vrijednosti od 16,5 milijuna kuna. Korisnici mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika te trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske. Potpora iznosi do 100% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 do 700.000 eura, u kunskoj protuvrijednosti.

Preostale dvije odluke o prihvatljivosti odnose se na podmjeru 8.6. "Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda", operaciju 8.6.3. "Marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda" s iznosom od 286.459,00 kn. Korisnici mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća te jedinice lokalne uprave i samouprave i njihova udruženja, a potpora iznosi do 50% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 - 30.000 EUR-a, u kunskoj protuvrijednosti.

- Naša zemlja ima jedne od najljepših i najočuvanijih šuma u Europi. Na nama je odgovornost da racionalnim upravljanjem tim resursom osiguramo da dobru praksa brige o šumama nastave i naraštaji koji dolaze. Šumarstvo nema jedinstvenu zajedničku politiku u Europskoj uniji, no za zaštitu šuma kao dio eko sustava i oplemenjivača okoliša uspjeli smo izboriti sredstva u Programu ruralnog razvoja.- izjavio je ministar Tomislav Tolušić. (LpS)