Postavljeno
4. studenoga 2010.
sume

ARHIVA


 

Novo izdanje knjige o ličkim šumama

DVIJE INŽENJERKE NAPISALE ZANIMLJIVU KNJIGU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2022. u 22.30 sati

knjiga vodič

GOSPIĆ – Kako smo već javljali iz tiska je izašla nova knjiga o ličkim šumama. Radi se o dopunjenom i proširenom izdan ju knjige "Neke znamenitosti u ličkim šumama" iz 2015. autorica diplomiranih inženjerki šumarstva Mandice Dasović i Renate Rudelić. Ovaj put knjiga je dobila i dodatak naslovu "70 znamenitosti povodom 70 godina Hrvatskog šumarskog društva Ogranka Gospić".

Na 91 stranici objavljeno je 70 naslova o ličkim šumama i sve je bogato ilustrirano kolor fotografijama. Knjigu je izdalo Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Gospić uz potporu Hrvatskih šuma Uprave šuma Podružnice Gospić, a uredili su je Oliver Vlainić i Branko Meštrić.

- Pokazalo se da je vodič zanimljiv i praktičan dar ljudima koji više nisu stanovnici ličkog kraja, ali i ostalim posjetiteljima toga područja. Vodič se izdaje povodom obilježavanja 70 godina osnutka Šumarskog kluba Gospić, prednika današnjeg Ogranka Gospić, koji je svojim utemeljenjem 10. veljače 1951. zauvijek ostao zabilježen kao najstariji ogranak Hrvatskog šumarskog društva. Zbog toga je 47 znamenitosti iz prvog izdanja simbolički povećano na 70 znamenitosti u ovom izdanju.- piše u predgovoru Mandica Dasović, jedna od autorica knjige, koja se zahvalila i suradnicima na knjizi. (LN)

 

 

Javni uvid u gospodarenje šumom u

MALOJ PLJEŠIVICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2022. u 11.30 sati

pljesivica

GOSPIĆ - Uprava šuma Podružnica Gospić obavještava sve zainteresirane strane da je u fazi izrade Programa gospodarenja za gospodarsku jedinicu „Mala Plješivica“ s planom upravljanja područjem ekološke mreže.

Ova gospodarska jedinica je na području Šumarije Korenica i to na području dijelova katastarskih općina Debelo Brdo, Bjelopolje, Dnopolje, Jošani i Kruge, odnosno na području općina Udbina i Donji Lapac u Ličko-senjskoj županiji.

Javni uvid se može izvršiti u roku od 30 dana, odnosno od danas do 23. svibnja u Odjelu za uređivanje šuma UŠP Gospić, Budačka 23. u Gospiću, radnim danom od 8 do 14 sati. Javno izlaganje održat će se dana 24. svibnja 2021. godine u 10:00 sati u prostorijama Šumarije Korenica u Korenici, Riječka 6.

            Primjedbe i prijedlozi u pisanom obliku mogu se predati u roku od 15 dana nakon javnog izlaganja, na adresu UŠP Gospić, Odjel za uređivanje šuma, Budačka 23., Gospić. Izvješće o javnom izlaganju s očitovanjem na primjedbe bit će objavljen na web stranicama Hrvatskih šuma 60 dana od dana objave

 
 

OBAVIJEST O JAVNOM UVIDU PLANA GOSPODARENJA ŠUMOM

Gospić, 13. travnja 2022.

Obavijest o javnom uvidu i javnom izlaganju prijedloga Osnove gospodarenja za gospodarsku jedinicu „ISTOČNI RESNIK“ na području Šumarije Gračac.

resnik
Uprava šuma Podružnica Gospić obavještava sve zainteresirane strane da je u fazi izrade Osnove gospodarenja za gospodarsku jedinicu

„ISTOČNI RESNIK“

na području Šumarije Gračac.
Navedena gospodarska jedinica se nalazi u Ličko – senjskoj i Zadarskoj županiji, na području dijelova katastarskih općina Bruvno, Deringaj, Tomingaj, Smokrić, Komić, Štikada, Ričice, Gračac i Rudopolje Bruvanjsko, odnosno Općina Udbina, Lovinac i Gračac.
Javni uvid se može izvršiti u roku od 30 dana (20.4. do 20.5.2022.) od objave ovoga oglasa u Odjelu za uređivanje šuma UŠP Gospić, Budačka 23., u Gospiću, radnim danom od 8 – 14 sati.
Javno izlaganje održat će se dana 20. svibnja 2022. godine u 10:00 sati u prostorijama Šumarije Gračac, Dr. Mile Budaka 21, 23440, Gračac.
Primjedbe i prijedlozi u pisanom obliku mogu se predati u roku od 30 dana nakon javnog izlaganja, na adresu UŠP Gospić, Odjel za uređivanje šuma, Budačka 23., Gospić. Izvješće o javnom izlaganju s očitovanjem na primjedbe bit će objavljen na web stranicama Hrvatskih šuma 60 dana od dana objave.

Obavijest o javnom uvidu i javnom izlaganju prijedloga Programa gospodarenja gospodarskom jedinicom s planom upravljanja područjem ekološke mreže

„Orlovača“

na području Šumarije Udbina.
Uprava šuma Podružnica Gospić obavještava sve zainteresirane strane da je u fazi izrade Programa gospodarenja za gospodarsku jedinicu „ORLOVAČA“ na području Šumarije Udbina.
Navedena gospodarska jedinica se nalazi u Ličko – senjskoj županiji, na području dijelova katastarskih općina Udbina, Debelo Brdo, Jošan i Visuć odnosno Općine Udbina.
Javni uvid se može izvršiti u roku od 30 dana (19.04. do 19.05.2022.) od objave ovoga oglasa u Odjelu za uređivanje šuma UŠP Gospić, Budačka 23., u Gospiću, radnim danom od 8 – 14 sati.
Javno izlaganje održat će se dana 19. svibnja 2022. godine u 10:00 sati u prostorijama Šumarije Udbina, u Udbini, 9. gardijske brigade 19.
Primjedbe i prijedlozi u pisanom obliku mogu se predati u roku od 15 dana nakon javnog izlaganja, na adresu UŠP Gospić, Odjel za uređivanje šuma, Budačka 23., Gospić. Izvješće o javnom izlaganju s očitovanjem na primjedbe bit će objavljen na web stranicama Hrvatskih šuma 60 dana od dana objave.

orlovača
Veduta Orlovače


Obavijest o javnom uvidu i javnom izlaganju prijedloga Programa gospodarenja gospodarskom jedinicom s planom upravljanja područjem ekološke mreže

„SMRDLJIVAC-KOM“

na području Šumarije Gračac.
Uprava šuma Podružnica Gospić obavještava sve zainteresirane strane da je u fazi izrade Programa gospodarenja za gospodarsku jedinicu „SMRDLJIVAC-KOM“ na području Šumarije Gračac.
Navedena gospodarska jedinica se nalazi u Ličko – senjskoj županiji, na području dijelova katastarskih općina Duboki Dol, Kom, Palanka, Velika Popina i Vrelo, odnosno Općine Gračac.
Javni uvid se može izvršiti u roku od 30 dana (20.04. do 20.05.2022.) od objave ovoga oglasa u Odjelu za uređivanje šuma UŠP Gospić, Budačka 23., u Gospiću, radnim danom od 8 – 14 sati.
Javno izlaganje održat će se dana 20. svibnja 2022. godine u 10:00 sati u prostorijama Šumarije Gračac, u Gračacu, Dr. Mile Budaka 21.
Primjedbe i prijedlozi u pisanom obliku mogu se predati u roku od 15 dana nakon javnog izlaganja, na adresu UŠP Gospić, Odjel za uređivanje šuma, Budačka 23., Gospić. Izvješće o javnom izlaganju s očitovanjem na primjedbe bit će objavljen na web stranicama Hrvatskih šuma 60 dana od dana objave.

sume

 

 

duman
Detalj šume u Gospodarskoj jedinici Duman/Foto Uprava šuma Gospić
duman
duman

Obavijest građanima o javnom uvidu plana gospodarenja

DUMANOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. ožujka 2022. u 15.30 sati

GOSPIĆ – Objavljujemo obavijest o javnom uvidu i javnom izlaganju prijedloga Osnove gospodarenja za gospodarsku jedinicu „DUMAN“ na području Šumarije Otočac.

Uprava šuma Podružnica Gospić obavještava sve zainteresirane strane da je u fazi izrade Osnove gospodarenja za gospodarsku jedinicu „DUMAN“ na području Šumarije Otočac na području dijelova katastarskih općina Ramljani, Konjsko Brdo i Čanak, odnosno grada Otočca i općina Perušić i Plitvička Jezera.

Javni uvid se može izvršiti u roku od 15 dana i to od danas do 11. travnja, odnosno od objave ovoga oglasa u Odjelu za uređivanje šuma Uprave šuma Podružnica Gospić, Budačka 23 radnim danom od 8  do 14 sati.

Javno izlaganje održat će se dana 12. travnja 2022. godine u 10:00 sati u prostorijama Šumarije Otočac, Ulica kralja Zvonimira 60 u Otočcu.

Primjedbe i prijedlozi u pisanom obliku mogu se predati u roku od 15 dana nakon javnog izlaganja, na adresu UŠP Gospić, Odjel za uređivanje šuma, Budačka 23., 53000 Gospić. Izvješće o javnom izlaganju s očitovanjem na primjedbe bit će objavljen na web stranicama Hrvatskih šuma 60 dana od dana objave.

duman
šumari
 

Uz Svjetski dan šuma

NOVA KNJIGA O LIČKIM ŠUMAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2022. u 20.15 sati

GOSPIĆ – Gospićki Ogranak Hrvatskog šumarskog društva organizirao je danas prigodno obilježavanje 21. ožujka Svjetskog dana šuma. Za tu prigodu pripremljeno je predstavljanje drugog izdanja knjige Neke znamenitosti u ličkim šumama autorica Mandice Dasović, predsjednice Ogranka i Renate Rudelić.

Sudionike predstavljanja pozdravio je Mario Stilinović, voditelj gospićke Podružnice Hrvatskih šuma i zahvalio autoricama na novoj knjizi. Oliver Vlainić, predsjednik Hrvatskom šumarskog društva istakao je da je gospićki ogranak prvi osnovani ogranak u Hrvatskoj daleke 1951. godine. Na inicijativu hrvatskih šumara Ujedinjeni narodi su 2013. godine donijeli odluku o proglašenju Svjetskog dana šuma.

Knjigu je predstavio Branko Meštrić.

U prigodnom programu sudjelovali su učenici i nastavnici Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića. Pjesme su recitirali učenici Tomislava Vulkelića: Nikola Stopić, Melani Fajdetić, Jakov Mataija i Andrija Ratković. Na gitarama su svirali profesori Marijana Pavičić i Dino Jelinić.

šumari

 
 

Uz Međunarodni dan šuma

KNJIGA O LIČKIM ŠUMAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2022. u 8.30 sati

šumari like

GOSPIĆ – Povodom 21. ožujka Međunarodnog dana šuma Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Gospić priređuje predstavljanje drugog, proširenog, izdanja knjige "Neke znamenitosti u ličkim šumama" autorica Mandice Dasović i Renate Rudelić.

Predstavljanje je u petak u podne u Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću. (Ln)

 
 

Prenosimo iz časopisa za popularizaciju šumarstva Hrvatske šume, Zagreb, ožujak 2022., br. 303, god. XXVI. str. 33 i 34

Pogledajte "Slaven&Patrioti - Starogradske noći" na YouTubeu
https://youtu.be/SyrSacT2iiM

branimir mikić

branimir mikić

 
karta šuma like
Prva katra ličkih šuma
 

Šumarstvo u Hrvata

257 GODINA ORGANIZIRANOG GOSPODARENJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2022. u 19.45 sati

Piše: Mandica Dasović

GOSPIĆ - U Karlovcu je 11. ,16. i 23. veljače 1765. godine, održana trodnevna sjednica na kojoj su postavljeni temelji hrvatskog šumarstva. Donesena je odluka o osnutku prve poznate Uprave šuma na hrvatskom tlu.

Tadašnja austrijska carica i hrvatska kraljica Marija Terezija odredila je da u buduće ima upravu šuma karlovačkog Generalata voditi General-Comanda u Karlovcu, te namještati šumare i lugare, a da će nadzor nad tima šumama voditi šumar Franzoni radi čega je on i dodijeljen karlovačkoj General-Comandi. Sudionici sjednice odlučili su da se za šume Karlovačkog generalata postave tri šumara s pripadajućim osobljem, u tri sjedišta: jedan šumar s dva strana i šest domaćih lugara za šume ličke pukovnije sa sjedištem u Oštarijama na karlobaškoj cesti, jedan šumar s četiri strana i osam domaćih lugara te najbolji šumar – lovac za šume otočke pukovnije i dio šuma ogulinske pukovnije sa sjedištem u Krasnu, te jedan šumar s jednim stranim i četiri domaća lugara za ostale šume u ogulinskoj i slunjskoj pukovniji sa sjedištem u Petrovoj gori.

Najstarija rukopisna šumarska karta je karta Ličke pukovnije s prikazom velebitskih šuma, nastala je terenskom izmjerom 1764. – 1765. godine i prethodi pisanoj odluci o osnivanju prve uprave šuma u Karlovačkom generalatu. Izradili su je potporučnik Dinzel i potporučnik Penco pod vodstvom inženjerskog majora pl. Pierkera. Ova karta je izrađena u dva primjerka (jedan se čuva u Kartografskoj zbirci Hrvatskoga državnog arhiva, dok se drugi čuva u Kartografskoj zbirci Ratnog arhiva u Beču). Popisane su sve šume, prema starosti i gustoći, a izmjereno područje je bilo podijeljeno u 11 kotareva i područje Podgorja.

Godine 2015. na Baškim Oštarijama postavljena je spomen ploča povodom 250. godina osnutka šumarije Baške Oštarije, jedne od tri najstarije šumarije u Hrvatskoj.

lički šumari